Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 101/2022 31.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Βρετανικό δημοσίευμα: Θέμα αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» ως αντάλλαγμα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έθεσε ο Έρντογαν
  • [02] Με Έρντογαν, Οκτάι και Σιέντοπ συναντάται σήμερα στην Άγκυρα ο Ουστέλ
  • [03] Όζερσαϊ: Σκοπός της επιστολής Αναστασιάδη να στριμώξει την τουρκοκυπριακή πλευρά
  • [04] Αναφορά του Τύπου στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τατάρ
  • [05] Ακιντζί: Η Τουρκία είναι το μόνο λιμάνι που θα μπορούσαμε να καταφύγουμε
  • [06] Τατάρ: «Ενισχύει την ύπαρξη της ΤΔΒΚ η αύξηση της συνεργασίας με την Τουρκία»
  • [07] Ο «σύνδεσμος οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων πολέμου» κατήγγειλε τις δολοφονίες Τουρκοκυπρίων στην «αστυνομία»
  • [08] «Πρωτόκολλο συνεργασίας» μεταξύ της κατεχόμενης Λευκωσίας και του Δημαρχείου Seyhan
  • [09] Το Πολυτεχνείο OSTIM της Άγκυρας άνοιξε παράρτημα στα κατεχόμενα
  • [10] Σύλληψη 12 Σύριων άτυπων μεταναστών στην Κώμα του Γιαλού
  • [11] Στα 23 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Αν δεν αφοπλίσει τα νησιά η Ελλάδα, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους»
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν-Σάλιβαν
  • [03] Ο Ερντογάν συνεχίζει την διπλωματία για το Ουκρανικό
  • [04] «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ
  • [05] Επίσημη επίσκεψη Ακάρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • [06] Στα 908 τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Βρετανικό δημοσίευμα: Θέμα αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» ως αντάλλαγμα για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έθεσε ο Έρντογαν

    Η Halk?n Sesi (31.05.22), σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ισχυρισμοί ότι τέθηκε ως όρος η ΤΔΒΚ για το ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε δημοσίευμά της βρετανικής ιστοσελίδας Express.co.uk που εδρεύει στην Αγγλία, η οποία έγραψε ότι η Τουρκία, που συνεχίζει τις διπλωματική της κινητικότητα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για το θέμα της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ, έθεσε το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» στην ημερήσια διάταξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων το δυο χωρών στην βορειοατλαντική συμμαχία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμά, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έθεσε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της «βόρειας Κύπρου», προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως σε μια τέτοια εξέλιξη. Όπως αναφέρεται, η Τουρκία ζήτησε την αποδοχή του «καθεστώτος της ΤΔΒΚ» από τις χώρες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

    Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή προσκείμενη στον Ερσίν Τατάρ, τον οποίο αποκαλεί «πρόεδρο της ΤΔΒΚ», η οποία επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με το ΝΑΤΟ, το θέμα που αφορά στο «καθεστώς της ΤΔΒΚ».

    Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν τηλεφώνησε στον Τατάρ. «Ξέρω ότι το τηλεφώνημα έγινε και άκουσα ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Η Ελλάδα και η νότια Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο. Γιατί να μη το κάνουμε και εμείς», ανέφερε η πηγή, υποστηρίζοντας ότι η στάση τους αντιμετωπίστηκε ως απόλυτα φυσιολογική.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο «πρόεδρος» Τατάρ, όπως αποκαλείται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε συνέντευξη του στη Βρετανική Sunday Express παλαιότερα, είχε δηλώσει ότι «στόχος τους είναι η αναγνώριση της βόρειας Κύπρου ως ξεχωριστό κράτος», η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή η ιδέα τυγχάνει στήριξης από ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο πρώην Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών με το Εργατικό Κόμμα, Jack Straw.

    (ΑΚ)

    [02] Με Έρντογαν, Οκτάι και Σιέντοπ συναντάται σήμερα στην Άγκυρα ο Ουστέλ

    Η K?br?s (30.05.22) γράφει ότι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιέντοπ θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Ουνάλ Ουστελ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενο υπουργό τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου και τον πρόεδρο του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων και λεγόμενο υπουργό συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί.

    Ο Ουστέλ θα επισκεφθεί το μαυσωλείο της Άγκυρας στις 09.30 το πρωί και ακολούθως θα συναντηθεί με τον Οκτάι, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του λεγόμενου πρωθυπουργού.

    Στις 16.00 ο Ουστέλ θα συναντηθεί με τον Έρντογαν και στις 17.30 με τον Σιέντοπ.

    Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία επιστρέφει αύριο στις 12.50 στα κατεχόμενα.

    Στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας, την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Βοηθός Έπαρχος Άγκυρας, Μουράτ Σοϊλού, ο «πρέσβης» του καθεστώτος στην τουρκική πρωτεύουσα, Κεμάλ Κιουπριουλιού, ο Αντιδήμαρχος Άγκυρας, Σερτζιάν Τσιγγκίν, ο υποδιοικητής της Χωροφυλακής Άγκυρας συνταγματάρχης Νουχ Γκιοκτάς και η διευθύντρια του Γραφείου Κυπριακού στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Γιασεμίν Όζτουρκ.

    Ουστέλ: Βασικός σκοπός οι μεταρρυθμίσεις

    Σε δηλώσεις στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ουστέλ είπε ότι βασικός σκοπός της επίσκεψής τους είναι να κάνουν μόνιμα βήματα σε θέματα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας που αναβάλλονται επί χρόνια στην «χώρα» και να πάρουν ισχυρή στήριξη στην διαδικασία αυτή. Υποστήριξε ότι αυτές οι επισκέψεις γίνονται έχοντας ως προτεραιότητα την ευημερία και την ηρεμία των «πολιτών» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη τους προς την Τουρκία, η οποία τους παρέχει «ατελείωτη στήριξη» πάνω στο θέμα αυτό.

    Σημειώνοντας ότι πήγαν στην Άγκυρα «κάνοντας την κατ’ οίκον εργασία» τους και είναι αποφασισμένοι να κάνουν «ισχυρά βήματα», ο Ουστέλ ισχυρίστηκε ότι η «μητέρα πατρίδα», η οποία ουδέποτε υποστήριξε την προσάρτηση, δεν θα τσιγκουνευτεί την ισχυρή της στήριξη οικονομικά και «δημοσιονομικά» και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν να μοιράζονται λεπτομερώς όλες τις εξελίξεις στην Άγκυρα με τον «λαό» και τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα, ο Ουστέλ είπε ότι το βασικό θέμα είναι τα προβλήματα του «λαού» και κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί προσθέτοντας ότι το μέρος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι η «βουλή».

    Ισχυριζόμενος ότι τα «δικαστήρια» στα κατεχόμενα είναι τα πιο ανεξάρτητα στον κόσμο και ότι αυτό τους κάνει περήφανους, ο Ουστέλ είπε ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στα «δικαστήρια» για να λειτουργούν άνετα.

    «Το μόνο σημείο που λυπούμαι είναι η συμπεριφορά κάποιων κύκλων που αντιλαμβάνονται την κριτική και την ελευθερία έκφρασης ως βρισιά, λασπολογία, ψέμα και συκοφαντία», υποστήριξε κατηγορώντας την αντιπολίτευση και κυρίως τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ότι με την στάση του παρέχει στήριξη σε αυτή την εκστρατεία λασπολογίας.

    Ανέφερε επίσης ότι σε όλο τον κόσμο λαμβάνονται μέτρα σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε ότι σκοπός της νέας «ρύθμισης» στην οποία προβαίνουν είναι η άσκηση του δικαιώματος της έκφρασης και της κριτικής και ο διαχωρισμός των κακοπροαίρετων σχολίων. «Συνεχίζουν αυτή την διαδικασία φίλοι νομικοί στους οποίους ανέθεσα αυτό το καθήκον», είπε προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν τετελεσμένα στο θέμα αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Όζερσαϊ: Σκοπός της επιστολής Αναστασιάδη να στριμώξει την τουρκοκυπριακή πλευρά

    Η Avrupa (30.05.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι σκοπός της επιστολής, που απέστειλε πρόσφατα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να στριμώξει την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία αποφεύγει ακόμα και να συζητήσει αυτά τα θέματα εδώ και καιρό.

    Σύμφωνα με δήλωση του ΗΡ, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε και τα εξής:

    «Αν η τουρκοκυπριακή πλευρά ακολουθούσε μια ενεργητική πολιτική σε αυτά τα θέματα, όπως είχαμε κάνει έκκληση πολλές φορές προηγουμένως, αν πρόβαλλε συνεχώς τις δικές της προτάσεις και μπορούσε να αναπτύξει αντιπροτάσεις, αν μπορούσαν να τεθούν αυτές στο τραπέζι από το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας στην Ελβετία εκ μέρους του κ. Τατάρ, σήμερα δεν θα ήταν δυνατό να στριμωχτεί με αυτό τον τρόπο.

    Η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, διαρρέοντας στον Τύπο την επιστολή της η οποία περιέχει τις προτάσεις τις οποίες οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προσπαθεί να ασκήσει πίεση μέσω της δημόσιας διπλωματίας πάνω στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία εδώ και καιρό δεν επέδειξε καμία στάση πάνω σε αυτό το θέμα. Ουσιαστικά κάνει κάτι πολύ σωστό από την δική της σκοπιά».

    Υπενθυμίζοντας ότι το ΗΡ προβαίνει σε έκκληση εδώ και καιρό προς τον Ερσίν Τατάρ να κάνει νέες διαφορετικές και δημιουργικές προτάσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά έστω και αν οι ελληνοκυπριακές προτάσεις «δεν είναι αποδεχτές με αυτή την μορφή», ο Όζερσαϊ πρόσθεσε:

    «Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει βαθιά διαφωνία ανάμεσα στις πλευρές σε σχέση με την συνολική λύση και δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Γι’ αυτό τον λόγο σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία σε σχέση με την συνολική λύση του Κυπριακού. Όμως, σε μια τέτοια περίοδο που περνούμε μια σοβαρή στενότητα, που η οικονομία πληγώθηκε τόσο βαθιά, θα ήταν το πιο ορθό βήμα η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές στον οικονομικό τομέα και η συνεργασία τους κατά τρόπο που να είναι προς οικονομικό όφελος και των δύο πλευρών. Εμείς στο παρελθόν είχαμε αναπτύξει κάποιες αντιπροτάσεις και κάναμε έκκληση στην προεδρία της δημοκρατίας. Είχαμε πει ότι αξίζει να εργαστούμε πάνω στην σκέψη λιμάνι έναντι λιμανιού αντί λιμάνι έναντι του Βαρωσιού. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αναφορά του Τύπου στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τατάρ

    Την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Ερσίν Τατάρ που δημοσιεύθηκε χθες στον «Φιλελεύθερο» δημοσιεύει μερίδα του σημερινού τουρκοκυπριακού Τύπου.

    Κάτω από τον τίτλο «Διέρρευσε στον Τύπο η επιστολή Αναστασιάδη προς τον Τατάρ», η Avrupa (30.05.22) γράφει ότι διέρρευσε στον Τύπο η εξασέλιδη επιστολή με ημερομηνία 23 Μαΐου που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ καλώντας τον σε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σε ένα πλαίσιο που ο ίδιος χάραξε.

    Η Detay (30.05.22) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Έκκληση ‘άντε να αρχίσουμε’ από τον Αναστασιάδη στον Τατάρ».

    Κάτω από τον τίτλο «Διέρρευσε στον Τύπο η επιστολή του Ελληνοκύπριου ηγέτη προς τον πρόεδρο Τατάρ», η διαδικτυακή K?br?s Postas? (30.05.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε εκτενή περίληψη της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τατάρ.

    Ο διευθυντής της Yeni D?zen (31.05.22), Τζενκ Μουτλούγιακαλί γράφει στη σημερινή του στήλη ότι εστάλη μια επιστολή στον Τατάρ, αλλά αυτός παραμένει σιωπηλός. «Προκαλεί τον κόσμο, όμως δεν κάνει έστω και ένα βήμα που θα συνδέσει την πατρίδα μας με τον κόσμο», αναφέρει ο αρθρογράφος για τον Τατάρ, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον κάλεσε να συναντηθούν, να ανοίξουν το «αεροδρόμιο» Ερτζιάν στην Τύμπου για απευθείας πτήσεις και το λιμάνι της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο κάτω από τον έλεγχο του ΟΗΕ. Προσθέτει και τα εξής:

    «Εδώ και χρόνια ζητούσαν απευθείας πτήσεις από το Ερτζιάν προς τον κόσμο. Κατηγορούσαν τον νότο επειδή το εμπόδιζε αυτό. Τώρα τι έγινε; Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέτει το θέμα εκ νέου στην ημερήσια διάταξη. ‘Να ανοίξουμε το Ερτζιάν για απευθείας πτήσεις’, λέει. Δεν το συζητά καν!

    Λέγατε ‘θα δώσουμε το Βαρώσι στους νόμιμους ιδιοκτήτες του’! Λέγεται αυτό ακριβώς. ‘Να το δώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους’. Σε αντάλλαγμα με αυτό, θα ανοίξει το αεροδρόμιο Ερτζιάν προς τον κόσμο σε πλήρη αρμονία με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έτσι θα μπορούν να έρχονται πτήσεις από τις τέσσερις πλευρές του κόσμου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Θα έρχονται τουρίστες από παντού. Θα αναπτυχθεί η οικονομία.

    Γιατί δεν το συζητάτε αυτό; Μήπως απλά και μόνο για να σχηματίσετε κυβέρνηση με ‘οδηγίες’, να κάνετε λεγόμενο πρωθυπουργό έναν βουλευτή που πάτωσε στο συνέδριο του κόμματος; Μήπως απορρίπτετε αυτή την πρόταση για να μπορείτε να διορίζετε υπουργό εξωτερικών από την Άγκυρα με το ψέμα της ‘ίσης κυριαρχίας’; Γιατί;

    Το λιμάνι Αμμοχώστου θα ανοίξει σε απευθείας εμπόριο με μια διαδικασία που θα διευθύνεται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό προτείνεται! Έτσι θα προχωρήσει η προσέγγιση ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο. Ίσως έτσι μεγαλώσει η εμπιστοσύνη. Θα αρχίσει ένας νέος σχεδιασμός του μέλλοντος. Θα ανοίξει τις πόρτες μιας νέα διαδικασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος ξέρει, μπορεί να γίνει δυνατή και η μετάβαση στο ευρώ. Θα υπάρξει πορεία προς την λύση βήμα με βήμα. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ακιντζί: Η Τουρκία είναι το μόνο λιμάνι που θα μπορούσαμε να καταφύγουμε

    Κάτω από τον τίτλο «Απέναντί σας υπάρχει η Τουρκία», η Avrupa (30.05.22) γράφει ότι σε νέες αποκαλύψεις προέβη ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με το πώς η Τουρκία κατηύθυνε τους «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που αντιπολιτεύονταν τον Ερσίν Τατάρ πριν τις «προεδρικές εκλογές».

    Ο Ακιντζί, ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ψες μετά από πολύ καιρό, ανέφερε ότι οι εν λόγω «βουλευτές» κλήθηκαν στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και «ευθυγραμμίστηκαν» εκ μέρους του «πρέσβη», του διοικητή του στρατού και μελών της ΜΙΤ.

    «Απέναντί σας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία τώρα και όχι ο πρέσβης», τους λέχθηκε, σύμφωνα με τον Ακιντζί.

    Ερωτηθείς γιατί δεν στήριξε το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας κατά τις πρόσφατες «βουλευτικές εκλογές», ο Ακιντζί είπε ότι είχε συνάντηση με την ηγεσία του εν λόγω κόμματος έξι μήνες πριν τις «εκλογές» και την συμβούλευσε να κατέλθουν στην «εκλογική» αναμέτρηση υπό την προεδρία του Μεχμέτ Χαρμαντζί, όμως αυτή η συμβουλή του δεν λήφθηκε υπόψη από την τότε ηγεσία, η οποία του ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να ξεπεράσει το «εκλογικό μέτρο».

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν ότι η Τουρκία είναι το μοναδικό λιμάνι στο οποίο μπορούν να καταφύγουν οι Τουρκοκύπριοι, ο Ακιντζί ανέφερε ότι έχει την ίδια άποψη και τώρα και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλο μέρος από το οποίο να πάρουν βοήθεια εκτός από την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τατάρ: «Ενισχύει την ύπαρξη της ΤΔΒΚ η αύξηση της συνεργασίας με την Τουρκία»

    Η G?ne? (31.05.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι ενισχύει την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ» η αύξηση της πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας (ASB?), ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός αναπτύσσεται συνεχώς η πανεπιστημιούπολη του ASB? στα κατεχόμενα.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι σκοπός με μια ομοσπονδιακή λύση είναι η απόσυρση της Τουρκίας από το νησί και η άρση των τουρκικών εγγυήσεων, ο Τατάρ ανέφερε ότι με πιέσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας η τουρκοκυπριακή πλευρά διαπραγματευόταν μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια, όμως δεν κατέστη δυνατή μια τέτοια συμφωνία λόγω του ότι δεν συμπίπτει η αντίληψη των δύο πλευρών για την ομοσπονδία.

    Κατέληξε λέγοντας ότι τώρα πλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, αναφέρει ότι δεν θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν μόνο στο πλαίσιο της συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ο «σύνδεσμος οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων πολέμου» κατήγγειλε τις δολοφονίες Τουρκοκυπρίων στην «αστυνομία»

    Η Halk?n Sesi (31.05.22) γράφει ότι ο «σύνδεσμος οικογενειών μαρτύρων και αναπήρων πολέμου» προχώρησε σε καταγγελία στο «αρχηγείο αστυνομίας» εναντίον των μελών της ΕΟΚΑ, που σε δηλώσεις τους στο τηλεοπτικό κανάλι ‘Omega’, μαρτύρησαν ότι δολοφόνησαν Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο 1964 και 1968.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ανακοίνωση του, ο «πρόεδρος του συνδέσμου», Γκιουρσέν Μπενάν ανέφερε ότι προχώρησε σε καταγγελία στην «αστυνομία» εναντίον των δύο Ελληνοκυπρίων «δολοφόνων», του Άθου Πετρίδη και Νεοπτόλεμου Λέφτη, οι οποίοι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έγιναν στον τηλεοπτικό κανάλι, σταμάτησαν συγκεκριμένο λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν Τουρκοκύπριοι και αφότου τους πήραν τα χρήματα που είχαν, τους πυροβόλησαν, τους μαχαίρωσαν και στη συνέχεια τους έθαψαν σε λάκκο.

    Ο Μπενάν πρόσθεσε ότι θα κινήσουν αγωγή για την υπόθεση και ακολούθως είναι έτοιμοι, όπως ανέφερε, να οδηγήσουν την υπόθεση στο ΕΔΑΔ, την ΕΕ και τα ΗΕ.

    (ΑΚ)

    [08] «Πρωτόκολλο συνεργασίας» μεταξύ της κατεχόμενης Λευκωσίας και του Δημαρχείου Seyhan

    Σύμφωνα με τη Vatan (31.05.22), το Δημαρχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας υπέγραψε «πρωτόκολλο συνεργασίας» με το Δημαρχείο της πόλης Seyhan που βρίσκεται στην περιοχή των Αδάνων της Τουρκίας.

    Το «πρωτόκολλο συνεργασίας» υπέγραψαν ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμετ Χαρμαντζί και ο Δήμαρχος της πόλης Seyhan, Ακίφ Κεμάλ Ακάι.

    Το «πρωτόκολλο» προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη διενέργεια κοινών έργων μεταξύ των δύο Δημαρχείων, την εγκαθίδρυση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ τους και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της γεωργίας.

    (ΑΚ)

    [09] Το Πολυτεχνείο OSTIM της Άγκυρας άνοιξε παράρτημα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (31.05.22) γράφει το Πολυτεχνείο OST?M (OST?M Technical University) που εδρεύει στα Άγκυρα, προχώρησε σε άνοιγμα παραρτήματος και στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εγκαίνια του παραρτήματος του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου στην παρουσία του Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, Prof. Dr Μουράτ Γιουλέκ.

    Το εν λόγω πανεπιστήμιο παρέχει δυνατότητες επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης στον τομέα των Επιστημών και της Τεχνολογίας, αλλά και προγράμματα εκπαίδευσης σε ξένες γλώσσες, στα νομικά, στον τομέα της υγείας και στον αθλητισμό.

    (ΑΚ)

    [10] Σύλληψη 12 Σύριων άτυπων μεταναστών στην Κώμα του Γιαλού

    Η K?br?s (31.05.22) γράφει ότι οι «αρχές» του κατοχικού καθεστώτος προχώρησαν στη σύλληψη 12 άτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν στην Κώμα του Γιαλού.

    Σύμφωνα με τη εφημερίδα, οι 12 Σύριοι μετανάστες έφτασαν στα κατεχόμενα με ψαρόβαρκα το προηγούμενο βράδυ. Ανάμεσα τους βρίσκεται και ένα 10χρονό αγόρι, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι αφότου υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, οι Σύριοι μετανάστες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» Τρικώμου, το οποίο εξέδωσε «διάταγμα» για τριήμερη προσωποκράτηση τους.

    (ΑΚ)

    [11] Στα 23 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (31.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,843 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 23 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία ανήλθε στους 238.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 13, Κερύνεια 4, Αμμόχωστος 2, Μόρφου 3 και 1 στο Τρίκωμο.

    Μέχρι τις 30 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 7,015,070 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 94,986 κρούσματα Covid-19, ενώ 94,400 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 350 ασθενών, 7 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 343 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, ενώ κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Χθες διενεργήθηκαν 116 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Αν δεν αφοπλίσει τα νησιά η Ελλάδα, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους»

    Το Ankara Anatolia (31.05.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν αφοπλίσει τα νησιά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους.

    Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη στο ΑΑ, όπου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας.

    Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε το εξής: «Νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα».

    Στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου ο Λαβρόφ

    Σχετικά με το τέλος των διαπραγματεύσεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι προσπαθούν να φέρουν ξανά κοντά τις δύο πλευρές σε επίπεδο ηγετών.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, θα έρθει στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου για να συζητήσει το άνοιγμα ενός διαδρόμου ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του σιταριού.

    Ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλοι οι σύμμαχοι γνωρίζουν την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και είπε τα εξής:

    «Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, λαμβάναμε πάντα θέση υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ στις συνόδους κορυφής και στις συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών. [?] Τώρα έχουμε επιφυλάξεις λόγω της υποστήριξη που δίνουν στην τρομοκρατία οι δύο χώρες (Σουηδία και Φινλανδία) που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι τεχνική αντιπροσωπεία των δύο χωρών είχε συνάντηση με τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραχίμ Καλίν και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι στους εκπροσώπους των δύο χωρών δόθηκε γραπτό έγγραφο που εκφράζει τις προσδοκίες της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν δομές και δραστηριότητες σε αυτές τις δύο χώρες.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες επέβαλαν περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία λόγω των επιχειρήσεων της Τουρκίας κατά του PKK/YPG στη Συρία, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτές οι δύο χώρες πρέπει να κατανοήσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

    Κλήθηκαν οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στο ΥΠΕΞ

    Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης οι πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Άγκυρα κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις διαδηλώσεις του PKK σε αυτές τις χώρες.

    «Χθες καλέσαμε και τους δύο πρέσβεις στο Υπουργείο και δείξαμε την αντίδρασή μας, τους προειδοποιήσαμε αυστηρά. Δώσαμε χθες νότα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις και των δύο χωρών γιατί επέτρεψαν σε τρομοκράτες να διαδηλώσουν σε αυτές», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία ένταξης μαζί, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτικών των δύο χωρών: «Μπορούμε να κοιτάξουμε τη Φινλανδία σχετικά πιο θερμά, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται», ανέφερε.

    T?rkiye αντί Turkey

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για τη χρήση της λέξης «T?rkiye» αντί της λέξης «Turkey» στη διεθνή σκηνή, ο Τσαβούσογλου είπε: «Κάναμε καλή δουλειά με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας μας, έχουμε προετοιμάσει ένα καλό έδαφος για αυτό. Στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες, αυτό δεν ισχύει πλέον», ανέφερε.

    (ΚΣ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Καλίν-Σάλιβαν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (31.05.22) μετέδωσε ότι τηλεφωνική συνομιλία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η αίτηση της Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη Συρία και άλλες περιφερειακές εξελίξεις.

    Στην συνομιλία αναφέρθηκε ότι με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ, θα υπάρξει αύξηση της συνεργασίας στους τομείς των περιφερειακών θεμάτων, της οικονομίας, της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας ανάμεσα στην Τουρκία και στις ΗΠΑ.

    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία λέχθηκε ότι η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά την επισιτιστική ασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Εκφράστηκε επίσης ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό Ουκρανών προσφύγων και την ανθρωπιστική κατάσταση που αναδύεται στις ζώνες συγκρούσεων. Αναφέρθηκε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί εκ νέου η διαδικασία διαπραγμάτευσης προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσω της διπλωματίας.

    Επισημάνθηκε επίσης ότι οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υιοθετήσουν τις αξίες και τις αρχές της συμμαχίας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο η Σουηδία και η Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

    Τέλος, αναφέρθηκε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδεικνύει εποικοδομητική προσέγγιση που προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου για ειρήνη και σταθερότητα».

    (ΚΣ)

    [03] Ο Ερντογάν συνεχίζει την διπλωματία για το Ουκρανικό

    Η H?rriyet (31.05.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

    Κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, οι διμερείς σχέσεις, η παγκόσμια επισιτιστική κρίση και περιφερειακά ζητήματα και ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για βήματα που θα ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου και θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, αποκαθιστώντας το έδαφος ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.

    Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη στην Κωνσταντινούπολη και να παίξουν ρόλο σε έναν πιθανό μηχανισμό παρατήρησης εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν επί των αρχών μιας τέτοιας συνάντησης.

    Διάδρομος σιτηρών μέσω Τουρκίας

    Εξάλλου, η T?rkiye (31.05.22) γράφει ότι σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ερντογάν, αναφέρεται ότι οι δύο άντρες συζήτησαν για την επισιτιστική κρίση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν παρουσίασε πρόταση στον Ερντογάν για τη δημιουργία διαδρόμου σιτηρών μέσω Τουρκίας.

    «Η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη διέλευση των εμπορευμάτων δια θαλάσσης σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΣ)

    [04] «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ

    Η Milliyet (31.05.22) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα «Συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου», σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της αντιπροσωπείας της Τουρκίας με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτζί και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ και την αντιπροσωπεία της ΕΕ υπό την προεδρία του Ενρίκε Μόρα, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ΕΕ στην Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων και Ματζιέζ Ποπόβσκι, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης της Επιτροπής της ΕΕ.

    Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    (ΚΣ)

    [05] Επίσημη επίσκεψη Ακάρ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Το Ankara Anatolia (31.05.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έγινε δεκτός από τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι.

    Ο Ακάρ συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Μπιν Αχμάντ Αλ Μπογάρντι.

    Κατά τη συνάντηση όπου συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και συνεχάρη τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν για την εκλογή του στην Προεδρία.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 908 τα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    H T?rkiye (30.05.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 908 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 133,352 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 4 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,105.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 14,776,542.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 31 May 2022 - 14:06:41 UTC