Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 97/2022 25.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Καταδικάζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 6 το καθεστώς
  • [02] Τορέ: Πρέπει να ανοίξουν νέες παραλίες στο Βαρώσι
  • [03] Όζτουρκλερ: Πρέπει να δοθεί «υπηκοότητα» στους δικαιούχους
  • [04] Άσκηση έρευνας και διάσωσης την Πέμπτη στα κατεχόμενα στην παρουσία Τατάρ
  • [05] Δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας το «οικονομικό πρωτόκολλο»
  • [06] Χέρι συνεργασίας στην αντιπολίτευση απλώνει ο Ουστέλ
  • [07] Θέλει απαλλαγή από την «παράνομη κυβέρνηση» UBP-DP-YDP ο Όζερσαϊ
  • [08] Ατούν: Υπέγραψε και ο Έρχουρμαν «πρωτόκολλο» με την Τουρκία
  • [09] Δημοσκόπηση: Σε κατάθλιψη οι Τουρκοκύπριοι - Απαξίωση κομμάτων
  • [10] Εξαπάτησε Ελληνοκύπριους για να πουλήσουν τις κατεχόμενες περιουσίες τους
  • [11] Στα 59 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σήμερα η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας
  • [02] Επαφές Τσαβούσογλου στην Παλαιστίνη
  • [03] Τύπος: «Ιστορική» η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια
  • [04] Αναβολή διαλόγου για τα ενεργειακά στο Ισραήλ-Τον Ιούνιο στο Ισραήλ ο Ντονμέζ
  • [05] Γιλντιρίμ: «Στόχος μας η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»
  • [06] Κιλιτσντάρογλου: «Είχε σχέδιο διαφυγής στο εξωτερικό ο Ερντογάν»
  • [07] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου
  • [08] Αντίθετο σε πιθανή νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία το HDP
  • [09] Στα 1,304 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Καταδικάζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 6 το καθεστώς

    Η G?ne? (25.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος καταδίκασε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όπως ισχυρίζεται σε γραπτή δήλωση, μονομερώς ανακήρυξε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

    «Με τις μονομερείς δραστηριότητές της, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου συνεχίζει να παραβιάζει τα ίσα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού πάνω στους φυσικούς πόρους του νησιού και να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο νησί αντί την συνεργασία», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο και υποστηρίζει τα εξής:

    «Ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση που κάναμε στις 13 Ιουλίου 2019 στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου για συνεργασία στους υδρογονάνθρακες και δίκαιο διαμοιρασμό. Αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να απαντήσει θετικά σε αυτή την πρότασή μας για συνεργασία και να τερματίσει μια ώρα αρχύτερα τις μονομερείς της ενέργειες.

    Σε αντίθετη περίπτωση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις εργασίες της για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα αδειοδότησης που καθόρισε το 2011 στο πλαίσιο των κεκτημένων δικαιωμάτων της. Δεν πρέπει να ενοχλείται κανείς από αυτό.

    Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πρόταση που υπέβαλε η Τουρκία το 2020 για διοργάνωση περιεκτικής διάσκεψης με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τορέ: Πρέπει να ανοίξουν νέες παραλίες στο Βαρώσι

    Η G?ne? (25.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ δήλωσε ότι έγιναν κάποιες ρυθμίσεις σε σχέση με το περιβάλλον στους δημόσιους χώρους στην περιοχή του περίκλειστου Βαρωσιού, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκεται εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ» και άρχισε να ανοίγει σταδιακά το 2020.

    Σε συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Τορέ υποστήριξε και τα εξής για το Βαρώσι:

    «Όσοι έχουν διεκδικήσεις στο θέμα των περιουσιών στο Βαρώσι μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Αυτές (οι αιτήσεις) πρέπει να εξεταστούν γρήγορα και να γίνουν περαιτέρω βήματα. Το μέρος εκείνο έμεινε αρκετό καιρό αδρανές. Επομένως, είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέες παραλίες στην περιοχή και να δοθούν στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τορέ είπε ότι η λύση της ομοσπονδίας συζητείται από τότε που ο ίδιος ήταν νέος και ότι υποστήριζε αυτή την άποψη.

    Επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εγκατέλειψαν την ιδέα της ένωσης με την Ελλάδα από το 1960 και ότι απέκλεισαν τους Τουρκοκύπριους μέχρι το 1974, ο Τορέ ισχυρίστηκε:

    «Το 1974 ήρθε ο τουρκικός στρατός στο νησί. Η Κύπρος αυτή την στιγμή είναι μοιρασμένη στα δυο. Στον νότο υπάρχει η κυριαρχία των Ελληνοκυπρίων και στον βορρά έχουμε το ανεξάρτητο τουρκικό κράτος μας. Το όνομά του είναι ΤΔΒΚ. Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε αυτή την ανεξαρτησία. Επί 50 χρόνια οι ηγέτες μας συζητούσαν κατά πόσο μπορούμε να βρεθούμε κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη με τους Ελληνοκύπριους. Η Τουρκία στήριξε αυτές τις συνομιλίες. Εγώ ήμουν ένας από αυτούς που έλεγαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους. Υπερασπιζόμουν την ΤΔΒΚ. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε και να εδραιώσουμε την ΤΔΒΚ».

    Ο Τορέ υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που απέρριπταν την ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια, δεν πρόκειται να έρθουν κοντά σε μια συμφωνία για δύο κράτη και θα υποστηρίζουν το ενιαίο κράτος.

    Σύμφωνα με τον Τορέ, αναδείχθηκε η σημασία της «ΤΔΒΚ» στις μεταβαλλόμενες συνθήκες παγκοσμίως, κάτι το οποίο υποδεικνύουν και οι συγκυρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην «Γαλάζια Πατρίδα» μαζί με την Τουρκία.

    «Έχουμε μία και μοναδική εγγύηση, την μητέρα πατρίδα Τουρκία και τον ηρωικό τουρκικό στρατό», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εντός Μαρτίου, ο Τορέ είπε ότι είδε από κοντά την «ευαισθησία» του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιέντοπ για την «ΤΔΒΚ», για την «εθνική υπόθεση» και για τα άλλα εθνική ζητήματα και ότι στο εξής στοχεύουν να έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και να διεξάγουν μαζί κάποιες εργασίες με μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Όζτουρκλερ: Πρέπει να δοθεί «υπηκοότητα» στους δικαιούχους

    Η Avrupa (25.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών, Ζιγά Όζτουρκλερ υπογράμμισε την σημασία του «δικαιώματος της υπηκοότητας» και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί στους «δικαιούχους» το δικαίωμά τους στο θέμα αυτό.

    Απαντώντας στον λεγόμενο βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ερκούτ Σαχαλί χθες στην «βουλή», ο Όζτουρκλερ εξήγησε το θέμα που αφορά την «οικογενειακή ενοποίηση και την υπηκοότητα» που συμπεριλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο, το οποίο υπέγραψε το καθεστώς με την Τουρκία, αναφέροντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν άτομα άνω των 18 ετών που οι γονείς τους πήραν «υπηκοότητα» σύμφωνα με τον υφιστάμενο «νόμο», όμως τα ίδια δεν μπόρεσαν να πάρουν.

    Είπε επίσης ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν «υπηκοότητα» και παιδιά άνω των 18 ετών που προέρχονται από τον προηγούμενο γάμο ατόμων που «πολιτογραφήθηκαν» λόγω γάμου.

    Ο Όζτουρκλερ ανέφερε ότι προβλήματα σαν αυτά λύνονταν με αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» κατά τις προηγούμενες «κυβερνήσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Άσκηση έρευνας και διάσωσης την Πέμπτη στα κατεχόμενα στην παρουσία Τατάρ

    Η Detay (25.05.22) γράφει ότι άσκηση έρευνας και διάσωσης θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις 15.00 η ώρα στην κατεχόμενη περιοχή Αγίου Δομετίου στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσιν Τατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρία του καθεστώτος.

    Στην άσκηση θα συμμετέχουν το προσωπικό της «προεδρίας της οργάνωσης πολιτικής άμυνας», της «λαϊκής οργάνωσης», «υπουργείων», «θεσμών» και «οργανισμών», καθώς και φοιτητές της «λέσχης έρευνας και διάσωσης» των λεγόμενων πανεπιστημίων της «ΤΔΒΚ» που είναι μέλος του «Διεθνούς Πανεπιστημιακού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης» (IUSARC).

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας το «οικονομικό πρωτόκολλο»

    Η Vatan (25.05.22) γράφει ότι δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας η «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας 2022 μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα στις 14 Απριλίου.

    (ΚΣ)

    [06] Χέρι συνεργασίας στην αντιπολίτευση απλώνει ο Ουστέλ

    H Vatan (25.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ κάλεσε την αντιπολίτευση να εργαστεί μαζί με την «κυβέρνηση» έτσι ώστε να ανοίξει μια νέα σελίδα στα κατεχόμενα και απέρριψε τις επικρίσεις ότι η «κυβέρνησή του» είναι παράνομη.

    Ο Ουστέλ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στη λεγόμενη βουλή, όπου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως η «κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 29 βουλευτές». Είπε επίσης πως η οικονομία στα κατεχόμενα έχει πιάσει πάτο και πως οι πολίτες αναμένουν δράση από την «βουλή».

    «Οι έμποροι, οι βιομήχανοι και οι κτηνοτρόφοι είναι σε δύσκολη θέση, η χώρα έχει φτάσει στο όριο της φτώχειας, αποδέχτηκα αυτό το καθήκον σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, [?] κόσμος ζητάει δουλειά από τους βουλευτές», σημείωσε και κάλεσε την αντιπολίτευση σε συνεργασία λέγοντας: «Ελάτε, ας γυρίσουμε σελίδα, ας ξαναχτίσουμε τη χώρα με ενότητα και αλληλεγγύη. Ας το κάνουμε μαζί. Αυτή η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογές. Οι άνθρωποι μας περιμένουν δουλειά και δράση από εμάς. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας σε κάθε πλατφόρμα».

    Υπενθυμίζοντας ότι έγιναν επικρίσεις για το «οικονομικό πρωτόκολλο», ο Ουστέλ υποστήριξε πως σε αυτό υπήρξαν βελτιώσεις σχετικά με την υγεία και τις υποδομές στο οδικό δίκτυο.

    Δηλώνοντας ότι οι αυτοκινητόδρομοι κατασκευάστηκαν από την Τουρκία, ο Ουστέλ είπε ότι θα συνεχίσουν το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο Σουτζούογλου με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι επίσης ανοιχτοί σε προτάσεις.

    (ΚΣ)

    [07] Θέλει απαλλαγή από την «παράνομη κυβέρνηση» UBP-DP-YDP ο Όζερσαϊ

    Η K?br?s (25.05.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι στο «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία για το 2022 υπάρχει δέσμευση ακόμα και για το πώς θα λειτουργεί η «βουλή» και αναφέρεται ότι «θα γίνουν βελτιωτικές ρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών των συνεδριάσεων και της λήψης αποφάσεων».

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, ο Όζερσαϊ επεσήμανε ότι έγινε εμφανής η πορεία των πραγμάτων και ο σκοπός και φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι «αντιδημοκρατικές πρακτικές».

    «Αν, για παράδειγμα, σε μια διεθνή συμφωνία υπήρχε δέσμευση για το πώς θα λειτουργούσε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση και για τις μεθόδους ομιλίας και λήψης αποφάσεων, πώς θα εκλαμβανόταν αυτό στην Τουρκία», διερωτήθηκε ο Όζερσαϊ προσθέτοντας ότι είναι φανερό πως η ανάληψη αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει στόχο την φίμωση της αντιπολίτευσης εντός της «βουλής».

    Κατέληξε λέγοντας ότι η «χώρα» πρέπει να απαλλαχτεί μια ώρα αρχύτερα από αυτή την «μη νόμιμη κυβέρνηση» και χρειάζεται μια πολιτική στάση που απορρίπτει την σύναψη σχέσης «κυβέρνησης-αντιπολίτευσης» σαν να «νομιμοποιείται» η «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ατούν: Υπέγραψε και ο Έρχουρμαν «πρωτόκολλο» με την Τουρκία

    Η Avrupa (25.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι υπογράφονται εδώ και πολλά χρόνια «πρωτόκολλα» ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και ότι μια χώρα που παρέχει πόρους σε μια άλλη «χώρα» θέτει κάποιους όρους, οι οποίοι δεν είναι «επιβαλλόμενοι», αλλά το βασικό θέμα είναι να μπορέσει να έχει μια βιώσιμη οικονομική δομή η «χώρα».

    Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Ατούν είπε ότι άκουσε την ομιλία του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, πήρε σημειώσεις και θα απαντήσει. Πρόσθεσε και το εξής απευθυνόμενος στον Έρχουρμαν:

    «Κύριε Έρχουρμαν, εσείς υπογράψατε συμφωνία το 2018 σε σχέση με το πρωτόκολλο του 2016 με τον Ρετζέπ Άκνταγ. Στην εισαγωγή αυτής της συμφωνίας γράφει ότι ‘είναι πρωτόκολλο σε σχέση με την χρήση των δωρεών που παρέχονται στην ΤΔΒΚ από τους πόρους της Τουρκίας το 2018’. Στα δικά μου μάτια ως οικονομολόγου, αυτή η συμφωνία είναι δεσμευτική με την πλήρη έννοια για το πρωτόκολλο Τουρκίας-ΤΔΒΚ που υπογράφηκε το 2016».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δημοσκόπηση: Σε κατάθλιψη οι Τουρκοκύπριοι - Απαξίωση κομμάτων

    Κάτω από τον τίτλο «Η χειρότερη εικόνα στην ιστορία», η Halk?n Sesi (25.05.22) δημοσιεύει την συνέχεια των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήγαγε τηλεφωνικώς με την συμμετοχή 500 ατόμων κατά την περίοδο Απριλίου 2022 το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS), το οποίο διενεργεί παρόμοιες έρευνες κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά την τελευταία βδομάδα, το 52,13% των ερωτηθέντων ένιωθαν συχνά «ανήμποροι» (σε σύγκριση με 42,2% τον Δεκέμβριο του 2021), το 41,58% ένιωθαν συχνά «αισιόδοξοι» (σε σύγκριση με 36,2% τον Δεκέμβριο του 2021), το 52,74% ένιωθαν συχνά «ανήσυχοι» (σε σύγκριση με 45% τον Δεκέμβριο του 2021), το 48,58% ένιωθαν συχνά «ήρεμοι» (σε σύγκριση με 40,4% τον Δεκέμβριο του 2021), το 60,98 % ένιωθαν συχνά «κατάθλιψη» (σε σύγκριση με 35% τον Δεκέμβριο του 2021), το 31,98% «κοίταζαν με εμπιστοσύνη το μέλλον» (σε σύγκριση με 35,4% τον Δεκέμβριο του 2021) και το 57,61% ένιωθαν συχνά «οργισμένοι» (σε σύγκριση με 37,8% τον Δεκέμβριο του 2021).

    Ο βαθμός «ευτυχίας» παρουσιάζεται στο χαμηλότερο του σημείο από τον Μάρτιο του 2015, που ήταν 5,54 με ανώτατο όριο το 10, αφού κατέβηκε στο 4,37, ακολουθώντας καθοδική πορεία από τον Μάρτιο του 2021.

    Στο χαμηλότερό του σημείο βρίσκεται και ο «δείκτης βιωσιμότητας» στα κατεχόμενα, ο οποίος τον Μάρτιο του 2019 ήταν 6 μονάδες με ανώτατο όριο το 10, ενώ τον Απρίλιο του 2022 κατέβηκε στις 3,75 μονάδες, ακολουθώντας καθοδική πορεία από τον Δεκέμβριο του 2020.

    Σε πτωτική πορεία από τον Μάρτιο του 2021 βρίσκεται και ο «βαθμός δημοκρατίας» στα κατεχόμενα, ο οποίος ήταν 4,91 τότε με ανώτατο όριο το 10, μειώθηκε στο 3,74 τον Ιούνιο του 2021, στο 3,70 τον Σεπτέμβριο του 2021 και το 2,84 τον Απρίλιο του 2022, ανακάμπτοντας προσωρινά τον Δεκέμβριο του 2021 οπόταν είχε ανέλθει στις 3,95 μονάδες.

    Προηγείται το «δεν θα ψηφίσω» - Δεύτερο το CTP

    Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές την προσεχή Κυριακή», δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    Δεν θα ψηφίσω: 38,41%

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 19,67%

    Αναποφάσιστοι: 14,75%

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 8,9%

    Μεικτή ψήφος: 7,26%

    Άλλοι: 3,28%

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 1,64%

    Κόμμα του Λαού (ΗΡ): 1,41%

    Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP): 1,41%

    Κόμμα Αναγέννησης (YDP): 1,17%

    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG): 0,7%

    Κόμμα Νέα Κύπρος (YΚΡ): 0,47%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP): 0,47%

    Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ): 0,23%

    Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP): 0,23%

    «Απέτυχαν» τα κόμματα

    Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα χαρακτήρισαν «αποτυχημένα» ή «πολύ αποτυχημένα» όλα τα εντός και εκτός «βουλής» κόμματα. Το άθροισμα της αποτυχίας για το κάθε κόμμα είναι:

    UBP: Αποτυχημένο 54,2%, πολύ αποτυχημένο 32,6%

    DP: Αποτυχημένο 54,9%, πολύ αποτυχημένο 33,3%

    YDP: Αποτυχημένο 57,1%, πολύ αποτυχημένο 36,7%

    CTP: Αποτυχημένο 50,7%, πολύ αποτυχημένο 28,1%

    HP: Αποτυχημένο 60,6%, πολύ αποτυχημένο 30,3%

    TDP: Αποτυχημένο 62,7%, πολύ αποτυχημένο 28,8%

    ΤΚΡ: Αποτυχημένο 63%, πολύ αποτυχημένο 30,1%

    ΥΚΡ: Αποτυχημένο 58,6%, πολύ αποτυχημένο 31,9%

    ΒΚΡ: Αποτυχημένο 64%, πολύ αποτυχημένο 32,6%

    Δρόμος Ανεξαρτησίας: Αποτυχημένο 63,8%, πολύ αποτυχημένο 29,7%

    KSP: Αποτυχημένο 66,3%, πολύ αποτυχημένο 31,6%

    MDP: Αποτυχημένο 66,7%, πολύ αποτυχημένο 31,2%

    (Ι/Τσ.)

    [10] Εξαπάτησε Ελληνοκύπριους για να πουλήσουν τις κατεχόμενες περιουσίες τους

    Η Avrupa (25.05.22) γράφει ότι οδηγήθηκε χθες στο «δικαστήριο» ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Φουρκάν, ο οποίος κατοικεί στην κατεχόμενη Λευκωσία και συνελήφθη με την κατηγορία της απόσπασης χρημάτων με πλαστογραφία.

    Σύμφωνα με την «αστυνομία», παρά το γεγονός ότι δεν είναι κτηματομεσίτης, ο Φουρκάν απέσπασε με ψευδείς παραστάσεις το συνολικό ποσό των 134,100 ευρώ από Ελληνοκύπριους κατά την περίοδο Μάρτιος 2016 - Αύγουστος 2017 με την δικαιολογία ότι θα τους βοηθούσε να πουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Η «αστυνομία» ανέφερε ότι ο Φουρκάν απέσπασε με δόλο 20,000 ευρώ από την Παναγιώτα Ποντικού, 40,000 ευρώ από την Άγκνες Γαβριηλίδου, 30,000 ευρώ από τον Σάββα Χατζηκώστα, 4,100 ευρώ από τον Αντώνιο Λεωνίδου και 40,000 ευρώ από τη Σιμώνη Παπαλεοντίου.

    Η «δικαστής» Μινέ Οζάνκαγια διέταξε τον κατηγορούμενο να καταβάλει χρηματική εγγύηση 8,000 ΤΛ, να υπογράψουν εγγυητική 150,000 ΤΛ δύο αξιόπιστοι εγγυητές «πολίτες της ΤΔΒΚ» και να παρουσιάζεται στην «αστυνομία» μία φορά την βδομάδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Στα 59 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (25.05.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 4,519 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 59 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παρέμεινε στους 237.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 34, Κερύνεια 6, Αμμόχωστος 15, Μόρφου 1, Τρίκωμο 1 και Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 24 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6.980,652 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 94,794 κρούσματα Covid-19, ενώ 94,167 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 392 ασθενών, 11 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 381 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σήμερα η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-24.05.22) γράφει ότι τουρκική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ θα συναντηθεί σήμερα στο Προεδρικό μέγαρο με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φιλανδίας, προκειμένου να διαβουλευθούν στο θέμα της ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

    Εκ μέρους των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, θα συμμετέχουν στη σημερινή τριμερή συνάντηση ο Επικεφαλής του Γραφείου της Πρωθυπουργίας της Σουηδίας, Oscar Stenstr?m και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Jukka.

    Γραπτές εγγυήσεις ζητά ο Τσαβούσογλου

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Ak?am (25.05.22), αναφερόμενος στην σημερινή τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν την επίσκεψη του στην Παλαιστίνη, o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα ζητήσει γραπτές εγγυήσεις όσον αφορά στο θέμα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» και σε περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος, θα μπορέσει να συμπεριληφθεί και το ΝΑΤΟ στις συναντήσεις αυτές.

    Πρόσθεσε και τα εξής ο Τσαβούσογλου: «Ο Πρόεδρος μας είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας. Αυτοί πρότειναν να στείλουν αντιπροσωπείες στην Τουρκία. Εμείς τασσόμαστε πάντοτε υπέρ της διπλωματίας. Οι ευαισθησίες μας είναι ξεκάθαρες. Η αντιπροσωπεία έφθασε σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν υφυπουργοί, σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες και μέλη των μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια τριμερή συνάντηση. Από την πλευρά μας, θα παραστούν ο Αναπληρωτής Υπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο επικεφαλής της M?T, Χακάν Φιντάν, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Θα εξηγήσουμε με ένα δυνατό και ξεκάθαρο τρόπο ποιες είναι οι προσδοκίες μας».

    Υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτά που θα εξηγήσουν στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών είναι το ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στις «τρομοκρατικές», όπως τις αποκάλεσε, οργανώσεις του PKK και YPG, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι οργανώσεις DHKP-C και FET?. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα, η προσδοκία τους είναι να σταματήσουν οι δυο χώρες κάθε είδους στήριξη σε αυτές τις οργανώσεις.

    Την ίδια στιγμή, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ανάμεσα στις προσδοκίες τους είναι και η άρση των περιορισμών που επιβάλλονται στην Τουρκία στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας.

    «Κατά τις εργασίες μας, έχουμε ετοιμάσει προσχέδιο για αυτό το θέμα. Αυτοί, (εννοεί την Σουηδία και Φινλανδία), κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με τον Πρόεδρο μας, είπαν ότι θα κάνουν ουσιαστικά βήματα για το θέμα αυτό. Οι υποσχέσεις τους δεν υλοποιήθηκαν. Μετά, άλλαξε η κυβέρνηση, και η νέα κυβέρνηση είπε ότι δεν είναι δεσμευμένη σε αυτό το θέμα. Εμείς θα ζητήσουμε γραπτή συμφωνία δέσμευσης για αυτό», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί πρόοδος στη σημερινή συνάντηση, θα ακολουθήσει τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

    (ΑΚ)

    [02] Επαφές Τσαβούσογλου στην Παλαιστίνη

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-24.05.22), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλού Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές στην Παλαιστίνη, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Riyad al-Maliki.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό και να στηρίζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Παλαιστίνης.

    Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για εναρμόνιση των σχέσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης.

    «Η στήριξη μας στην υπόθεση της Παλαιστίνης είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στην πολιτική μας για την Παλαιστίνη», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος στο τέμενος Αλ-Άκσα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όλους τους Μουσουλμάνους, όπως είπε.

    Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε επίσης ότι οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα έχουν συναντήσεις στις 29-30 Μάϊου, προκειμένου να συζητήσουν τις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Riyad al-Maliki είπε ότι συζήτησε μαζί με τον Τσαβούσογλου τις Ισραηλινές παραβιάσεις στα εδάφη της Παλαιστίνης.

    Ο Παλαιστίνιος Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Τουρκία για τη συνεχή στήριξη και συμπαράσταση που εκφράζει στον λαό της Παλαιστίνης και στην υπόθεση του.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, Τουρκία και Παλαιστίνη προχώρησαν στη υπογραφή 9 συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης.

    Η υπογραφή των πιο πάνω συμφωνιών έγινε στα πλαίσια της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Τουρκίας-Παλαιστίνης που έλαβε χώρα στην πόλη Ραμάλα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του περιβάλλοντος, του νερού, της δικαιοσύνης, της ανταλλαγής αρχείων που αφορούν την Οθωμανική περίοδο κ.α.

    Επίσης, σύμφωνα με το AA (24.05.22), ο Τσαβούσογλου, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Παλαιστίνη, συναντήθηκε και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmoud Abbas, με τον οποίο συζήτησαν τις Ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη και την υπόθεση της Παλαιστίνης.

    (ΑΚ)

    [03] Τύπος: «Ιστορική» η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια

    Η Milliyet (25.05.22), σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ο Υπουργός Τσαβούσογλου στο Ισραήλ! Ιστορική επίσκεψη μετά από 15 χρόνια», γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε στο Ισραήλ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid.

    Σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών που πραγματοποιείται στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια, η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις των δυο Υπουργών, στα πλαίσια της κοινής διάσκεψης Τύπου μετά τη συνάντηση τους.

    Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη σημερινή συνάντηση και δήλωσε ότι συμφώνησαν μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του ότι παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυο χώρων σε διάφορα ζητήματα, θα ήταν ωφέλιμος ένας συνεχής και βιώσιμος διάλογος.

    «Στα πλαίσια των επαφών μας, ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι παρά την πανδημία, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς και πέρυσι, όπως ανέφερε, έφθασε τα 8 δισ. δολάρια.

    «Φυσικά, μοιραστήκαμε και τις ευαισθησίες μας στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Θεωρούμε ότι η εναρμόνιση των μεταξύ μας σχέσεων θα μπορούσε να συμβάλει και στον τερματισμό αυτής της διαδικασίας με ένα ειρηνικό τρόπο. Εμείς ως Τουρκία διαδραματίζαμε πάντοτε ένα εποικοδομητικό ρόλο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε αυτό το θέμα. Αναφερθήκατε στο πόσο οι Ισραηλινοί αγαπούν την Τουρκία. Το έχω αισθανθεί αυτό από κάθε Ισραηλινό. Είμαι σίγουρός ότι θα θέλουν να επισκεφθούν κάθε τοποθεσία της Τουρκίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τούρκος Υπουργός σημείωσε επίσης ότι κατά τις επαφές του με τον Ισραηλινό ομόλογό του συζήτησαν το ζήτημα μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θεωρεί ότι η μόνη εφικτή λύση που θα επιφέρει μια μόνιμη ειρήνη είναι αυτή των δυο κρατών. «Για μας αυτό θεωρείται το πιο ρεαλιστικό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Lapid, μίλησε για μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

    Μετά τις επαφές υψηλού επιπέδου, ο Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί και με Τουρκικές και Ισλαμικές κοινότητες, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [04] Αναβολή διαλόγου για τα ενεργειακά στο Ισραήλ-Τον Ιούνιο στο Ισραήλ ο Ντονμέζ

    Η Cumhuriyet (25.05.22) γράφει ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ στο Ισραήλ, ο οποίος, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, θα συνόδευε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις επαφές του εκεί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά από αξιολόγηση που για την επίσκεψη, αποφασίστηκε όπως αναβληθεί για αργότερα το θέμα της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ σε θέματα ενέργειας και κρίθηκε πιο κατάλληλο να περιληφθεί το θέμα ξανά στην ημερήσια διάταξη, αφότου επιτευχθεί η διπλωματική εναρμόνιση των σχέσεων των δύο χωρών. Αποφασίστηκε επίσης, ότι θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιηθεί πρώτα η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Ισραήλ και να αναβληθεί για τον Ιούνιο η επίσκεψη του Ντονμέζ.

    (ΑΚ)

    [05] Γιλντιρίμ: «Στόχος μας η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών»

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-24.05.22), o Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Επικεφαλής του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο ?bn Haldun στην πόλη Μπασάκσεχιρ της Τουρκίας με θέμα «Το όραμα της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών και ο ρόλος του Συμβουλίου Πρεσβυτέρων», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ένταξης της «ΤΔΒΚ» στη Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, «τουλάχιστον υπό το καθεστώς του παρατηρητή».

    Υπογραμμίζοντας ότι στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών συμμετέχουν 7 χώρες, ο Γιλιντιρίμ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Σύνοδο που θα γίνει στο Ουζμπεκιστάν θα ενταχθεί και το Τουρκμενιστάν ως πλήρες μέλος.

    «Έχουμε φυσικά κάποιον που λείπει από εδώ και αυτή είναι η Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Στόχος μας είναι η ΤΔΒΚ, η οποία ζει για χρόνια κάτω από απομόνωση, εμπάργκο και απαγορεύσεις από τη διεθνή κοινότητα, να πάρει τουλάχιστον τη θέση του παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, όπως και στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας. Ελπίζουμε ότι θα τερματιστούν και οι αδικίες σε βάρος της ΤΔΒΚ από περιφερειακούς και παγκόσμιους οργανισμούς», υποστήριξε ο Γιλιντιρίμ.

    (ΑΚ)

    [06] Κιλιτσντάρογλου: «Είχε σχέδιο διαφυγής στο εξωτερικό ο Ερντογάν»

    Η Ak?am (25.05.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το στενό του περιβάλλον έχουν σχέδιο διαφυγής στο εξωτερικό και έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Τουρκίας.

    Αναφερομένη στο ίδιο θέμα η Cumhuriyet (25.05.22) γράφει ότι σε ανάρτηση του χθες βράδυ σε μέσο κοινωνικής δικτύωση, ο ηγέτης του CHP υποστήριξε ότι «θα αποκαλύψει την ανατομία ενός σχεδίου απόδρασης» και έγραψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο Ερντογάν μετέφερε 1 δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες στο ίδρυμα TURKEN στις ΗΠΑ, μέσω των ιδρυμάτων T?GVA και Ensar. Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε τον Ερντογάν να αποκαλύψει ποιο μέλος της οικογένειας του είναι επικεφαλής αυτών των ιδρυμάτων.

    Χρησιμοποίησε επίσης το hashtag #BizeKatilin, (ενώσου μαζί μας) και έστειλε το μήνυμα στους Τούρκους ψηφοφόρους να συνταχθούν μαζί του. «Ενώ ψάχνουν μέρος για να δραπετεύσουν, εμείς δεν έχουμε άλλη πατρίδα. Δεν πάμε πουθενά, θα σηκώσουμε αυτό το κράτος μαζί. Ψηλά το κεφάλι, αγαπητοί μου άνθρωποι. Υπάρχετε και αξίζετε τα καλύτερα. Έρχονται χαρούμενες, γαλήνιες μέρες!», ανέφερε.

    Η εφημερίδα γράφει ότι το θέμα προέκυψε όταν ο αντιπρόσωπος του CHP στις ΗΠΑ, Γιουρτέρ Οζτζάν ανέφερε πως υπήρξε σημαντική αύξηση στο κεφάλαιο του ιδρύματος TURKEN, που εδρεύει στις ΗΠΑ και ιδρύθηκε από τα ιδρύματα T?GVA και Ensar. Όπως είπε, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που έλαβαν από την Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) που καλύπτει τις ημερομηνίες μεταξύ 1ης Ιουλίου 2019 και 30 Ιουνίου 2020, «δόθηκαν 9,3 εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα TURKEN ως δωρεά».

    Το ίδρυμα Turken άνοιξε στις ΗΠΑ το 2014 ως κοινή οργάνωση τoυ Ensra και του T?RGEV. Το ιδρυτικό έγγραφο του ιδρύματος στη χώρα φέρει την υπογραφή του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του προέδρου του AKP και προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η κόρη του Ερντογάν, Εσρά Αλμπαϊράκ, είναι μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

    (ΚΣ)

    [07] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου

    Η Ak?am (24.05.22) γράφει ότι έντονες αντιδράσεις υπήρξαν στις δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι αποστέλλει χρήματα στο εξωτερικό και έχει σχέδιο διαφυγής από την Τουρκία.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε: «Όποτε κάνουμε ένα βήμα στην εξωτερική πολιτική, ο Κιλιτσντάρογλου θέλει να δημιουργήσει εσωτερικό χάος». Τον κατηγόρησε επίσης ότι συκοφαντεί τον Ερντογάν και ότι εκφράζει την προπαγάνδα των εχθρών της Τουρκίας. «Κατηγορεί την κυβέρνηση για παρανομία. Προσπαθεί να απειλήσει την προεδρία. Δεν υπάρχει όριο στα πράγματα για τα οποία κάνει λάθος. Το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό. Απειλεί ανοιχτά τον Πρόεδρο. [?] Μετά από αυτό, οι δηλώσεις του δεν πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες».

    Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν δήλωσε πως είναι μεγάλη αδικία να παρουσιάζονται τα έγγραφα που δημοσιεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από κάποιους σαν να έχουν πάρει στην κατοχή τους εμπιστευτικά έγγραφα και να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο οι πληροφορίες.

    Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμους, δήλωσε: «Αυτό το ύφος μολύνει την τουρκική πολιτική, αυτή η γλώσσα είναι δηλητηριώδης. Όλοι ξέρουν πώς δραπέτευσε ο Κιλιτσντάρογλου στις 15 Ιουλίου [2016]. Η ρητορική του είναι εντελώς FETO».

    Ο πρόεδρος του AKΡ της Κωνσταντινούπολης Οσμάν Νουρί Καμπατεπέ, σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Ο Κιλιτσντάρογλου που δεν μπορεί να παράγει πολιτική, παράγει ψέματα. Όσοι δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες, συκοφαντούν».

    (ΚΣ)

    [08] Αντίθετο σε πιθανή νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία το HDP

    Η Yeni ?afak (24.05.22) γράφει ότι ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Μιτχάντ Σαντζιάρ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του, αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που έστειλε μηνύματα για νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη νότια Συρία και κάλεσε την αντιπολίτευση να αντιδράσει και αυτή με τη σειρά της.

    Ο Σαντζιάρ ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα του τάσσεται ενάντια σε μια ενδεχόμενη νέα επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν ότι εφαρμόζει «πολιτική πολέμου», όπως την χαρακτήρισε.

    «Το περιστέρι της ειρήνης στην Ουκρανία, είναι το γεράκι του πολέμου στη χώρα και στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι πολιτικές, από όλες τις απόψεις, αποτελούν την πιο μεγάλη απειλή απέναντι στα δικαιώματα και στις προσπάθειες εγκαθίδρυσης ειρήνης σε αυτή της χώρα και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σαντζιάρ, υπογραμμίζοντας ότι μια νέα επιχείρηση θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τη δίνη του πολέμου και τη ζοφερότητα.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 1,304 τα νέα κρούσματα Covid-19 στην Τουρκία χθες

    To πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (24.05.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,304 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 136,332 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 6 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,184.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,697,010.

    (ΑΚ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 25 May 2022 - 12:41:43 UTC