Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-05-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 82/2022 04.05.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πληροφορίες για νέα «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP χωρίς Σουτζούογλου
  • [02] Αρθρογράφος: Πουλούν τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές
  • [03] Γραφείο στο Λονδίνο ανοίγει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [04] Δέκα χρόνια κατασκευάζουν δρόμο Μόρφου-Λεύκας-Εγκαίνια στις 20 Ιουλίου
  • [05] Χάλασε το σύστημα ILS στην Τύμπου ? Προσγειώσεις στην Αττάλεια
  • [06] Στα 57 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κτίζουν σπίτια στην Συρία ? Έρντογαν: Σχέδιο επιστροφής 1 εκ. Σύριων προσφύγων
  • [02] Ανταλλαγή ευχών Σιεντόπ με Τορέ για το μπαϊράμι
  • [03] Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Αγγλίας
  • [04] Δεν βρίσκεται στην ατζέντα του η υποψηφιότητα για την προεδρία, λέει ο Ιμάμογλου
  • [05] Στα 1,193 τα νέα κρούσματα Covid-19 και 10 θάνατοι χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πληροφορίες για νέα «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP χωρίς Σουτζούογλου

    Η Avrupa (04.05.22) γράφει ότι προβάλλεται ο ισχυρισμός πως επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης συνεργασίας» μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP), όμως τα DP-YDP έθεσαν ως όρο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ να μην αναθέσει την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» στον Φαϊζ Σουτζούογλου, αλλά σε άλλον «βουλευτή» του UBP.

    Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα DP-YDP παραπονιούνται για την μη συνεπή συμπεριφορά του Σουτζούογλου και για το γεγονός ότι δεν είναι αξιόπιστος. Οι εργασίες για σύσταση «κυβέρνησης» από τα τρία κόμματα υπό έναν άλλο «βουλευτή» του UBP έχουν αρχίσει και μετά το μπαϊράμι θα υλοποιηθεί το «κυβερνητικό σχήμα», αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Diyalog (04.05.22) γράφει ότι κύκλοι εντός του UBP λένε ότι αυτή την φορά η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» θα δοθεί είτε στον Ουνάλ Ουστέλ είτε στον Χασάν Τάτσοϊ και όχι στον Σουτζούογλου.

    Ο ίδιος ο Σουτζούογλου πάντως δήλωσε στην εφημερίδα ότι σύμφωνα με τον «νόμο», ο Τατάρ μπορεί να αναθέσει την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» σε έναν οποιονδήποτε «βουλευτή» από το UBP, «όμως ένα τέτοιο θέμα ούτε ήρθε στην ημερήσια διάταξη, ούτε το άκουσα». Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα προβεί σε αξιολόγηση του θέματος μετά το μπαϊράμι και θα κάνει τα βήματά του. Το UBP είναι πάντα ενωμένο, υποστήριξε.

    Αρικλί: «Ο Έρχουρμαν να σχηματίσει την κυβέρνηση»

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι πέρασε η σειρά του Σουτζούογλου και ότι ο Τατάρ πρέπει τώρα να αναθέσει την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» στον Τουφάν Έρχουρμαν, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τον Αρικλί, ο Έρχουρμαν πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να σχηματίσει μιαν «κυβέρνηση ευρείας βάσης». Είπε ότι αν ανατεθεί η «εντολή» στον Έρχουρμαν, το YDP θα αξιολογήσει το κατά πόσον θα στηρίξει το CTP και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο Έρχουρμαν δεν μπορέσει να σχηματίσει «κυβέρνηση» τότε η «εντολή» πρέπει να ανατεθεί στον πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ και αν και αυτός δεν τα καταφέρει να δοθεί η «εντολή» στον πρόεδρο του DP, Φικρί Ατάογλου.

    Ο Αρικλί υποστήριξε ότι αν δεν προκύψει κάποια «κυβερνητική φόρμουλα» μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τότε πρέπει να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση ευρείας βάσης» για επίλυση των επειγόντων προβλημάτων και πραγματοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και αν χρειαστεί να διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές» στα τέλη του χρόνου.

    Αναφερόμενος στην πιθανότητα ανάθεσης της «εντολής σχηματισμού κυβέρνησης» σε άλλον «βουλευτή» του UBP εκτός του Σουτζούογλου, ο Αρικλί είπε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα το αξιολογήσουν στα αρμόδια όργανα του κόμματός τους και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να «κλείνονται οι πόρτες στη δημοκρατία».

    Σοράκιν: «Γίνονται παρεμβάσεις»

    Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε στην εφημερίδα ότι πρέπει το συντομότερο να υπάρξει προσφυγή στην βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι οι «πρόωρες εκλογές» είναι η μόνη λύση. Ο Σοράκιν εξέφρασε την άποψη ότι με την παρούσα σύνθεση της «βουλής» καμία φόρμουλα στην οποία δεν θα συμμετέχει το UBP δεν θα ωφελήσει την «χώρα» και υπενθύμισε ότι από τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022 σχηματίστηκαν δύο «κυβερνήσεις» που διήρκεσαν η μία 59 μέρες και η άλλη μόνο πέντε μέρες.

    Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα στα κατεχόμενα είναι «το πρόβλημα δημοκρατίας» και η εναρμόνιση με το «σύνταγμα» και τον «νόμο».

    «Όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί κατά την προσεχή περίοδο, δεν θα κάνει κάποιο βήμα με την έννοια των έργων. Διότι γίνονται παρεμβάσεις τόσο στα συνέδρια κάποιων κομμάτων όσο και στον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση του κόμματός του αν ανατεθεί σε αυτό η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», ο Σοράκιν εξέφρασε την άποψη ότι τα κόμματα που θα σχηματίσουν την «κυβέρνηση» πρέπει να είναι προσηλωμένα στις αξίες της πολιτικής ηθικής και πρόσθεσε ότι τα DP και YDP έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες.

    «Χρειάζεται αμοιβαία εμπιστοσύνη, πολιτική ηθική και ταύτιση των προγραμμάτων. Όμως, δεν μπορούμε να δούμε αυτή την αντίληψη σε αυτά τα κόμματα». Η αριθμητική πλειοψηφία δεν διασφαλίζει την σταθερότητα», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στο κόστος που θα έχουν πιθανές «πρόωρες εκλογές», ο Σοράκιν είπε ότι είναι θέμα το κόστος των «εκλογών», όμως κόστισε πιο ακριβά στον τουρκοκυπριακό «λαό» η κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Όζερσαϊ: «Πλήγμα στην δημοκρατία» «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP χωρίς Σουτζούογλου

    Η K?br?s Postas? (kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του ΗΡ, Κουτρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι πριν τρεις μέρες είχε δηλώσει ότι δεν θα του προκαλούσε έκπληξη αν ανατίθετο η «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» σε έναν άλλο «βουλευτή» του UBP εκτός από τον Σουτζούογλου και σχηματιζόταν η ίδια «κυβέρνηση» UBP-DP-YDP.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε και τα εξής: «Φαίνεται ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα τέτοιο οικοδόμημα αντίθετο με τα δημοκρατικά έθιμα θα καταφέρει νέο πλήγμα στην δημοκρατία της χώρας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αρθρογράφος: Πουλούν τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές

    Κάτω από τον τίτλο «Οι τουρκικές περιουσίες στον νότο», ο αρθρογράφος της K?br?s (04.05.22), Αχμέτ Τολγκάι αναφέρεται στις τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και γράφει ότι μια επιστολή που έλαβε από αναγνώστη, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτει, του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι Ελληνοκύπριοι έρχονται σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες ζητώντας να τις αγοράσουν.

    Ο εν λόγω αναγνώστης αναφέρει ότι είναι ιδιοκτήτης περιουσίας 44 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο «Ίδρυμα Μπεκίρπασα» στην Λάρνακα και ότι τον προσέγγισε ένας Ελληνοκύπριος ονόματι «κύριος Λάζαρος», ζητώντας να αγοράσει την εν λόγω περιουσία. Υποστηρίζει ότι τα 38 από αυτά τα 44 στρέμματα έχουν απαλλοτριωθεί από την κυβέρνηση, έγιναν οικόπεδα και μεταβιβάστηκαν σε Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έκτισαν σπίτια πάνω σε αυτή την γη.

    Ο Τουρκοκύπριος αναφέρει ότι ο «κ. Λάζαρος» έκτισε μιαν εκκλησία κοντά στην εν λόγω τουρκοκυπριακή περιουσία και ζητά χώρο και από τα τουρκοκυπριακά χωράφια για να κτίσει υπόστεγο το οποίο θα είναι καταφύγιο στο οποίο θα παρέχεται φαγητό τις Κυριακές σε άπορες οικογένειες. «Θα πει ότι ‘υπάρχει άδεια από τον ιδιοκτήτη για μιαν έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων’ που αναφέρεται στον χάρτη στο σχέδιο που θα υποβάλει στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και ζητά από εμάς ένα έγγραφο που θα προσθέσει στην αίτησή του», σημειώνει ο Τουρκοκύπριος, ο οποίος αναφέρει ότι ο Ελληνοκύπριος τον πήρε και στην εκκλησία που έκτισε και του είπε ότι σε περίπτωση που του δώσει το έγγραφο που ζητά, θα δοθεί το όνομα του πατέρα του Τουρκοκύπριου στην οδό που οδηγεί προς την εκκλησία.

    Ο Τουρκοκύπριος αναφέρει ότι απάντησε στον Ελληνοκύπριο ότι θα συζητούσε το θέμα με τους υπόλοιπους τρεις κληρονόμους της περιουσίας, αλλά δεν το έκανε ούτε και έχει πρόθεση να το κάνει και να απαντήσει στον Ελληνοκύπριο, διότι δεν θέλει να πουλήσει την περιουσία.

    Σημείωσε μάλιστα ότι ένας άλλος Ελληνοκύπριος του ζήτησε να του πουλήσει ένα οικόπεδο αξίας 300 χιλιάδων ευρώ για να κτίσει σπίτι στην κόρη του, αλλά ο Τουρκοκύπριος απέρριψε και αυτή την προσφορά.

    «Ενώ εμείς σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε έτσι, ακόμα έχουμε στα χέρια μας βαθμούς που δεν βρήκαν αντίκρισμα», αναφέρει στην επιστολή του ο Τουρκοκύπριος παραπονούμενος για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε περιουσία στα κατεχόμενα σε αντάλλαγμα με την περιουσία που άφησε στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο αρθρογράφος καταλήγει ως εξής:

    «Ναι, ενώ αυτός ο Τουρκοκύπριος αδελφός μας σκέφτεται έτσι ευγενικά, δεν πρέπει φυσικά να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί που συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά. Υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι που αφού παραιτήθηκαν υπέρ του κράτους της ΤΔΒΚ από τις περιουσίες που άφησαν στον νότο και πήραν περιουσίες στον βορρά, ύστερα επέστρεψαν και πούλησαν αυτές τις περιουσίες σε Ελληνοκύπριους. Πόσο συνάδει αυτή η κατάσταση με το πνεύμα του αγώνα ύπαρξης που διεξάγουμε στην Κύπρο; Ποια είναι η σημερινή αξία αυτών των περιουσιών που πουλήθηκαν υπογείως σε Ελληνοκύπριους, παρά το παραχωρητήριο υπέρ της ΤΔΒΚ και τις περιουσίες που λήφθηκαν έναντι αυτού του παραχωρητηρίου; Στην τσέπη πόσων ατόμων είναι τώρα αυτή η αξία; Πόσοι από εμάς αντιλαμβάνονται ότι θα πληρώσει ο τουρκοκυπριακός λαός, έστω και έμμεσα, την αποζημίωση αυτών των περιουσιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε πιθανή λύση μια μέρα; Να σκεφτούμε λίγο και πάνω σε αυτά τα ερωτήματα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Γραφείο στο Λονδίνο ανοίγει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο

    Η Yeni D?zen (04.05.22, yeniduzen.com) γράφει ότι τελούνται αύριο Πέμπτη 5 Μαΐου τα εγκαίνια του γραφείου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο. Πρόκειται για την τρίτη αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου στο εξωτερικό μετά τα γραφεία στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες.

    Το γραφείο στο Λονδίνο βρίσκεται στην συνοικία Soho στην οδό D’Arbley Street και τα εγκαίνιά του θα τελεστούν στην παρουσία αντιπροσωπείας υπό τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Επιμελητήριο πιστεύει ότι μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της «βόρειας Κύπρου» και της Βρετανίας. Με το γραφείο αυτό το Επιμελητήριο σκοπό έχει και την εμβάθυνση των σχέσεων με τις 300 χιλιάδες Τουρκοκύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επιμελητήριο καθόρισε ως εξής τους στόχους που θέτει με το άνοιγμα του γραφείου στο Λονδίνο:

    - Εξεύρεση πελατών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην κατεχόμενη Κύπρο.

    - Διοργανώσεις που θα αυξήσουν την συνεργασία ανάμεσα στις εταιρείες και θα φέρνουν κοντά τους επενδυτές.

    - Ενίσχυση των δεσμών με τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    - Απάντηση στις απαιτήσεις για πληροφόρηση και στις ερωτήσεις των επιχειρηματιών.

    - Καθοδήγηση των επενδυτών που θέλουν να επενδύσουν στα κατεχόμενα.

    - Διεξαγωγή δραστηριοτήτων λόμπι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στο εμπόριο μεταξύ των «δύο χωρών» και διαμεσολάβηση στις διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα σε εταιρείες.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δέκα χρόνια κατασκευάζουν δρόμο Μόρφου-Λεύκας-Εγκαίνια στις 20 Ιουλίου

    Η Vatan (04.05.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί επιθεώρησε επί τόπου τις εργασίες για κατασκευή του δρόμου Μόρφου-Λεύκας που συνεχίζονται εδώ και 10 χρόνια. Κατά την επίσκεψη, τον Αρικλί συνόδευαν αξιωματούχοι της εταιρείας που ανέλαβε το έργο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αρικλί δήλωσε ότι αυτός ο δρόμος, όπως και άλλοι δρόμοι στα κατεχόμενα, είναι «δώρο από την μητέρα πατρίδα». Πρόσθεσε ότι αυτός ο δρόμος, που θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε 8-10 μήνες, δεν κατέστη δυνατό να τελειώσει εδώ και 10 χρόνια «λόγω εσωτερικών μας προβλημάτων και διαδικασιών». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αυτό είναι μεγάλη ντροπή για εμάς. Ευτυχώς άρθηκαν τα εμπόδια και οι κατασκευαστικές εργασίες επιταχύνθηκαν. Θα τελειώσει πριν τις 20 Ιουλίου και τα εγκαίνια θα γίνουν εκείνη την ένδοξη μέρα μας. Συγχαίρω την εταιρεία και όλους τους αδελφούς εργαζόμενους που δουλεύουν μέρα νύκτα, ανεξαρτήτως εορτών, σαββατοκύριακων και αργιών».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Χάλασε το σύστημα ILS στην Τύμπου ? Προσγειώσεις στην Αττάλεια

    Η K?br?s (04.05.22) γράφει ότι αναγκαστική προσγείωση στην Αττάλεια πραγματοποίησαν αεροσκάφη που κατευθύνονταν στα κατεχόμενα επειδή χάλασε το σύστημα προσγείωσης (ILS) στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου.

    Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι δύο αεροπλάνα που είχαν αρχίσει την διαδικασία προσγείωσης στην Τύμπου δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν λόγω «λειτουργικών προβλημάτων» και αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν προς την Αττάλεια.

    Στην ιστοσελίδα του «αεροδρομίου» σημειώνεται επίσης ότι 8 πτήσεις παρουσίασαν καθυστέρηση λόγω της βλάβης στο σύστημα.

    Ο διευθυντής του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», Μουσταφά Σόφι δήλωσε ότι δύο αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν στην Τύμπου, γεγονός που προκάλεσε καθυστερήσεις. Είπε ότι είναι χαλασμένο το σύστημα ILS που διασφαλίζει την προσγείωση σε περίπτωση ομίχλης.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, Τζεμ Καπισίζ επεσήμανε την σημασία των εφεδρικών οργάνων και των βοηθητικών προς τα αεροπλάνα υπηρεσιών. Είπε ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το «αεροδρόμιο» δεν κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις και δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ακόμα και επιδιόρθωσης χαλασμένων οργάνων.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 57 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (04.05.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,870 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 57 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της Covid-19 χθες και έτσι ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία παραμένει στους 235.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 39, Κερύνεια 6, Αμμόχωστος 8, Μόρφου 2 Τρίκωμο 1 και Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 3 Μαΐου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,781,927 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 93,799 κρούσματα Covid-19, ενώ 92,124 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 842 ασθενών, 6 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 834 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κτίζουν σπίτια στην Συρία ? Έρντογαν: Σχέδιο επιστροφής 1 εκ. Σύριων προσφύγων

    Η H?rriyet (03.05.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε τελετή παράδοσης των κλειδιών σπιτιών που κτίζονται από την Τουρκία στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας.

    Κατά την ομιλία του, ο Έρντογαν είπε και τα εξής:

    «Περίπου 500 χιλιάδες Σύριοι επέστρεψαν σε ασφαλείς περιοχές από το 2016 μέχρι σήμερα που η Τουρκία άρχισε τις επιχειρήσεις της πέραν των συνόρων μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία που βάθαινε στην Συρία. Υποστηρίζουμε την στρατηγική μας να κρατήσουμε την μετανάστευση πέρα από τα σύνορα με σχέδια που θα ενθαρρύνουν τις οικειοθελείς επιστροφές. Ειδικά τα σπίτια από τσιμεντόλιθο ήταν ένα από αυτά τα βήματα. Τώρα ετοιμάζουμε ένα νέο σχέδιο που θα διασφαλίσει την οικειοθελή επιστροφή 1 εκατομμυρίων Σύριων αδελφών μας, τους οποίους φιλοξενούμε στην χώρα μας. Θα υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο με την στήριξη των μη κυβερνητικών οργανισμών στην χώρα μας και διεθνώς. [?] Είναι πολύ ευρύ το σχέδιο που θα διεξάγουμε στα τοπικά συμβούλια σε 13 χωριστές περιοχές, κυρίως στις Αζέζ, Τζεράμπλους και Τελ Αμπγιάντ».

    Υποστήριξε και τα εξής ο Έρντογαν:

    «Χαιρετίζω ιδιαιτέρως τα αδέλφια μου που βρίσκονται στο Ιντλίμπ και στις άλλες περιοχές τις οποίες κατέστησε ασφαλείς η χώρα μας και αγκαλιάζω το κάθε ένα απ’ αυτά. Εύχομαι να αποκτήσουν μιαν ώρα αρχύτερα μέρες που να μπορούν να περνούν τα μπαϊράμια σαν μπαϊράμια όλα τα καταπιεσμένα και αδικημένα αδέλφια μας που νοσταλγούν ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια στην περιοχή μας. Σήμερα είμαστε μαζί με την ευκαιρία μιας τελετής με πολύ νόημα στο Ιντλίμπ. Κάνουμε τα επίσημα εγκαίνια σπιτιών από τσιμεντόλιθο που κτίσαμε σε 250 διαφορετικά σημεία για [?] τις συνθήκες ζωής των αδελφών μας που ζούσαν σε αντίσκηνα εδώ και χρόνια στις ασφαλείς περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας».

    Ο Έρντογαν είπε επίσης ότι άρχισαν την κατασκευή 77,000 σπιτιών από τσιμεντόλιθο και ολοκλήρωσαν τις 57,306 από αυτά, προσθέτοντας ότι στους οικισμούς που κτίζουν θα υπάρχουν τζαμιά, σχολεία, φούρνοι, πάρκα και άλλες υποδομές. Ανέφερε ότι στα σπίτια που ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους εγκαταστάθηκαν 50,000 οικογένειες μέχρι στιγμής και ότι ο αριθμός των σπιτιών από τσιμεντόλιθο θα ανέλθει στις 100,000 και επομένως θα διορθωθούν οι συνθήκες ζωής 100,000 οικογενειών έστω και μερικώς.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία εκπληρώνει το ανθρωπιστικό της χρέος έναντι των προσφύγων, ο Έρντογαν ανέφερε ότι με αυτή την ησυχία στην καρδιά χτυπάνε κατάμουτρα στους δυτικούς την ρατσιστική, εγωιστική και υποκριτική στάση που επιδεικνύουν στο θέμα αυτό. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εμείς μόνο τον άνθρωπο βλέπαμε και βλέπουμε όταν βοηθάμε τους καταπιεσμένους. Δεν κατηγοριοποιήσαμε και δεν κατηγοριοποιούμε ανάλογα με τον φυσικό τους πλούτο τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πατήσαμε το πόδι μας για βοήθεια. [?] Με αυτή την αντίληψη διεξάγουμε προγράμματα βοήθειας και στήριξης σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, όχι μόνο στην Συρία. Εδώ και χρόνια βρισκόμαστε δίπλα στους φίλους μας με τις πλούσιες δραστηριότητές μας σε πάρα πολλά μέρη της Αφρικής και των Βαλκανίων».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανταλλαγή ευχών Σιεντόπ με Τορέ για το μπαϊράμι

    Η H?rriyet (03.05.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι ευχές με προέδρους κοινοβουλίων και γερουσιών αντάλλαξε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιέντοπ για το Ραμαζάν Μπαϊράμι.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σιέντοπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής στα κατεχόμενα, Ζορλού Τορέ, στον οποίο, εκτός από τις ευχές του για το μπαϊράμι, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού «λαού», όπως έκανε και στο παρελθόν.

    Στην συνομιλία τονίστηκε η φιλία και η αδελφοσύνη ανάμεσα στις «δύο χώρες» και συζητήθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Αγγλίας

    Η H?rriyet (03.05.22, hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Φαχρί Ζιχνί εξελέγη ως ο 14ος πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Αγγλίας (CTCA UK) κατά την διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη στο Grand Palace Banqueting Hall στην συνοικία Wood Green στο βόρειο Λονδίνο.

    Ο Ζιχνί έλαβε 24 ψήφους, μία περισσότερη από την επίσης υποψήφια για την θέση Αϊσιέ Οσμάν, η οποία είναι πρόεδρος της ομάδας «Embargoed» και εκτελούσε χρέη αναπληρώτριας προέδρου της CTCA UK, μετά την παραίτηση του τέως προέδρου της οργάνωσης Ερτουγρούλ Μεχμέτ πέρσι και τη μη διεξαγωγή εκλογών λόγω της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν βρίσκεται στην ατζέντα του η υποψηφιότητα για την προεδρία, λέει ο Ιμάμογλου

    Η Cumhuriyet (04.05.22, cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα του η υποψηφιότητά του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην χώρα.

    Αυτό ανέφερε ο Ιμάμογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Τραπεζούντα και πρόσθεσε: «Στην δική μου ατζέντα υπάρχει η αλλαγή στις προσεχείς εκλογές. Αυτό έχουμε ανάγκη όλοι».

    Σημειώνοντας ότι θα ήταν λάθος να μην γίνει αλλαγή διότι φτάνει σε ποσοστό 70-80% η ενόχληση και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας σε πολλά θέματα, όπως η οικονομία, η μορφή διακυβέρνησης, η εκπαίδευση και η ανεργία, ο Ιμάμογλου υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να μην γίνει αλλαγή σε μια χώρα με τόσα προβλήματα και ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που θα κινητοποιήσει την αλλαγή.

    Χαρακτηρίζοντας «φως ελπίδας» την προσπάθεια συνεργασίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Ιμάμογλου είπε ότι ο ίδιος υπηρετεί τον βασικό στόχο αυτής της προσπάθειας που είναι ο εκ νέου εκδημοκρατισμός της χώρας και μια πιο ισχυρή δημοκρατία.

    Ανέφερε επίσης ότι στο κόμμα τους δεν έχουν την συνήθεια να ανταγωνίζονται τον πρόεδρό τους, ούτε και να μιλούν κατόπιν άδειας απ’ αυτόν.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 1,193 τα νέα κρούσματα Covid-19 και 10 θάνατοι χθες στην Τουρκία

    Η διαδικτυακή Τ24 (03.05.22, t24.com.tr) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 1,193 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 92,562 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 10 άτομα, ενώ αποθεραπεύθηκαν 1,354.

    Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών με την 1η, 2η και 3η δόση στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,503,141.

    (Ι.Τσ.) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 4 May 2022 - 13:25:44 UTC