Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 69/2022 13.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας
  • [02] Ο Ερτουγρούλογλου για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη
  • [03] Αξιολογήστε τα ΜΟΕ, λέει ο Έρχουρμαν σε Τατάρ και Ερτουγρούλογλου
  • [04] Οικονομική η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δηλώνει Τούρκος εμπειρογνώμονας
  • [05] Την Πέμπτη η υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου»
  • [06] Κρίση στις σχέσεις Σουτζούογλου-Ατούν και παρέμβαση Άγκυρας
  • [07] Αντιδρούν με στάση εργασίας στην πώληση της «αρχής ηλεκτρισμού» οι εργαζόμενοι
  • [08] Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στις «κοινωνικές ασφαλίσεις»
  • [09] Δύο θάνατοι και 340 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Επενδύσεις 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2053»
  • [02] Ακάρ: «Συνεχίζονται οι ενέργειες απομάκρυνσης των ναρκών»
  • [03] Αρθρογράφος: Οφέλη για Τουρκία και Ερντογάν λόγω της Ουκρανικής κρίσης
  • [04] Δημοσκόπηση: Με οριακή πλειοψηφία οι Τούρκοι αντιτίθενται στην ένταξη στην ΕΕ
  • [05] Στις 6,893 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο με αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας

    Η G?ne? (13.04.22) γράφει ότι την θέση πως η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο θα μπορούσε να αρχίσει με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων εξήγησε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από συνάντηση περίπου μίας ώρας που είχε χθες με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ στα κατεχόμενα.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι έθεσαν στο τραπέζι λεπτομερώς αυτές τις απόψεις κατά την άτυπη πενταμερή που διεξήχθη πέρσι τον Απρίλιο και ότι δεν άλλαξε η στάση τους από τότε. Πρόσθεσε ότι εξήγησε στον Γιέτζια ότι υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, κατέστησαν σημαντικές οι περιφερειακές ισορροπίες και η σταθερότητα και ότι ακολουθούν αυτή την νέα πολιτική με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Σημείωσε ότι επανέλαβε στον Γιέντζια την θέση ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας που διεξήχθησαν επί 50 χρόνια και υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη το γνωρίζουν αυτό καλύτερα απ’ όλους.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι κατά την συνάντηση εξέφρασε στον Γιέντζια την άποψη ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τα οποία θα αποκομίζουν οφέλη και οι δύο πλευρές, όμως δεν θα επεκτείνει την εξουσία της η μία πλευρά πάνω στην άλλην.

    Σημειώνοντας ότι ανέφερε ότι χρειάζονται κάποιες καινοτομίες πλέον στην Κύπρο με τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού που αυξήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Όπως είπαμε και στην Νούλαντ, ανέφερα ότι θεωρούμε ότι θα εξασφαλίσει πολύ μεγάλο όφελος και στις δύο πλευρές στο θέμα του ηλεκτρισμού η διασύνδεση από το βόρειο τμήμα της Κύπρου με ένα ηλεκτρικό σύστημα με την Τουρκία και με την Ευρώπη με μεταφορά μέσω Τουρκίας».

    Ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα είναι ένα ρεαλιστικό μέτρο που θα εξασφαλίσει όφελος και στις δύο πλευρές και βρίσκεται σε αρμονία με τις πολιτικές του ΟΗΕ, επειδή θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα εμποδίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσθεσε ότι ο Γιέντζια του είπε πως θα αξιολογήσει το θέμα και θα το θέσει στην ατζέντα.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι επεσήμανε στον Γιέντζια πως ειδικά με τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών ψάχνουν αν είναι δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

    Γιέντζια

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι είχε μιαν ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Τατάρ και υπενθύμισε ότι είχε συναντηθεί προηγουμένως και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    Επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα να παρέχουν στήριξη στις αναζητήσεις προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, ο Γιέντζια υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προβαίνει συνεχώς σε εκκλήσεις προς τις πλευρές να δημιουργούν θέματα που βοηθούν στην αναζήτηση λύσης και να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αναζήτηση αυτή.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ο Ερτουγρούλογλου για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Η G?ne? (13.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι στις προτάσεις και στις δηλώσεις που κάνουν αξιωματούχοι ξένων χωρών και κυρίως των ΗΠΑ για να μπορέσουν μεταφερθούν στην Ευρώπη οι ενεργειακοί πόροι που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το «νέο όραμα» της «ΤΔΒΚ» και να είναι αποδεχτές οι προτάσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη πως δεν είναι ρεαλιστικό να επιτύχουν προτάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις υπάρχουσες πραγματικότητες, κατά την έκφρασή του.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι βάση του «νέου οράματός» τους είναι η αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας της ΤΔΒΚ», κάτι που είναι διαφορετικό από την πολιτική του ενιαίου κράτους που ακολουθεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από την διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υποχωρήσουν από αυτές τις διαφορετικές στάσεις και ότι η προσέγγιση στο Κυπριακό πρέπει να διαμορφωθεί εκ νέου υπό το φως αυτής τη πραγματικότητας.

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» υποστηρίζει την μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο συνεργασίας για να μπορούν οι «δύο λαοί» που υπάρχουν στο νησί να επωφεληθούν αμοιβαία και ίσα από τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι γι’ αυτό τον λόγο μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις που προνοούν όπως οι δύο πλευρές επωφεληθούν κατά ίσο τρόπο από τους υδρογονάνθρακες. Είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά τον Ιούλιο του 2019 και οι προτάσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για σύγκληση περιφερειακής ενεργειακής διάσκεψης βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής:

    «Αυτή είναι η καλοπροαίρετη και ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε άδικα με πολιτικές που είναι παλιές και έχει αποδεχθεί η αποτυχία τους εδώ και χρόνια. Άλλωστε έχουμε χορτάσει από ύπουλα σενάρια με δημιουργία τεχνητής ατζέντας ονομαζόμενης ΜΟΕ προς την κατεύθυνση να διασφαλιστεί ότι οι Ελληνοκύπριοι εκλαμβάνονται ως ‘κράτος’ και εμείς ως ‘μια κοινότητα εκείνου του κράτους’».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αξιολογήστε τα ΜΟΕ, λέει ο Έρχουρμαν σε Τατάρ και Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s Postas? (13.04.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου να αξιολογήσουν τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και όχι να τα απορρίπτουν ασυζητητί.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σχολίασε τις δηλώσεις Τατάρ και Ερτουγρούλογλου για τα ΜΟΕ αναφέροντας τα εξής:

    «Ενώ ο κ. Τατάρ λέει ‘κοιτάμε ζεστά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης’, ο κ. Ερτουγρούλογλου λέει πως αυτά είναι ‘τεχνητή ατζέντα’. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε και σε αυτό τον τομέα την έλλειψη σοβαρότητας που επηρεάζει κάθε πλευρά μας.

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι από τη μια ένα μέσο για να μπορέσουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια από οικονομικής άποψης πριν από την λύση και να ετοιμαστούμε για την λύση και από την άλλη ένας μοχλός για την περιεκτική λύση. Κανείς δεν λέει ‘αποδεχτείτε απαράλλαχτα όσα έχουν προταθεί’. Καθίστε, αξιολογήστε και διαπραγματευτείτε με σοβαρότητα.

    Αν καλείτε τα κόμματα στο προεδρικό μέγαρο σε ένα θέμα όπως η ‘μεταρρύθμιση των δήμων’, καλέστε τα σε αυτό το θέμα κατά προτεραιότητα. Δεν έχετε δικαίωμα να αφήνετε τους Τουρκοκύπριους εκτός παιχνιδιού σε ένα θέμα που αφορά ευθέως τους Τουρκοκύπριους και ειδικά σε μια τέτοια περίοδο (και μάλιστα την ώρα που αλλάζουν τα πράγματα στον κόσμο και βαθαίνει πιο πολύ η οικονομική κρίση)!»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οικονομική η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δηλώνει Τούρκος εμπειρογνώμονας

    Ο Bayrak (13.04.22) δημοσιεύει δηλώσεις του Ογουζχάν Ακγενέρ, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργειακών Στρατηγικών και Πολιτικής της Τουρκίας, ο οποίος αξιολόγησε τη νέα εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο μιλώντας στον ανταποκριτή του BRT στην Άγκυρα.

    Επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ έχει κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το 2050, ο Ακγενέρ είπε ότι το δυναμικό εξαγωγής φυσικού αερίου είναι περίπου 5 έως 7 δισεκατομμύρια m3 κατά μέσο όρο. Υπενθύμισε ότι για να πραγματοποιηθεί αυτή η εξαγωγή, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια τεχνικά και οικονομικά ομαλή διαδρομή, ότι το έργο East Med δεν λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο και ότι το έργο αυτό εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικών, τεχνικών και πολιτικών συγκρούσεων.

    Τόνισε ότι η μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα μπορούσε να είναι οικονομική.

    Δήλωσε ότι η Ευρώπη βλέπει τώρα την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο διαφορετικά λόγω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας και της έλλειψης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, τώρα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις περιφερειακές θέσεις της Τουρκίας και να τις αποδεχθούν, αν χρησιμοποιήσουν μια τέτοια διαδρομή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία μπορεί να λάβει υποστήριξη από το Ισραήλ για να αποδεχτεί τις θέσεις της για το Κυπριακό. Τουλάχιστον στο σημείο να βρεθεί μια μέση λύση. [?] Όλα αυτά είναι πιθανά, όλη αυτή η προοπτική. Όταν το κοιτάμε, υπάρχουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι παρόλο που υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν στην περιοχή, τα οικονομικά οφέλη είναι σημαντικά και αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και είπε:

    «Το φυσικό αέριο που εξάγει το Ισραήλ από την περιοχή του Λεβιάθαν φτάνει απευθείας στο λιμάνι της Αμμοχώστου ή στο Βόσπορο. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στα έργα τοποθέτησης αγωγού κάτω από τη θάλασσα προς την πόλη Τασουτζού με χρήση της υπάρχουσας υποδομής ή τοποθέτησης αγωγού απευθείας στο λιμάνι Γιουμουρνταλίκ κάτω από τη θάλασσα. Υπάρχουν κάποια προβλήματα στο σημείο του Δικαίου της Θάλασσας...

    Όταν κοιτάμε τη γραμμή που θα μεταφερθεί απευθείας στο Γιουμουρνταλίκ δια θαλάσσης, πρέπει να περάσει από τη Συρία. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αξιολογήσουμε τη νότια Κύπρο στο άλλο σημείο της γραμμής. Κάτι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι σχετικά με την επίλυση των συγκρούσεων εδώ.

    Το να βάλουμε μπροστά την επιλογή που περνά από το ακρωτήριο Κερύνεια της βόρειας Κύπρου και βγαίνει στη στεριά, σε αυτό το πλαίσιο, όπου θα βγούμε και θα τροφοδοτήσουμε το νησί, μπορεί να είναι πιο λογική και ακόμη πιο οικονομική καθώς είναι μια πιο σύντομη διαδρομή. Πρέπει να αναπτύξουμε μια διατύπωση για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών πριν από τεχνικά ζητήματα».

    (ΚΣ)

    [05] Την Πέμπτη η υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου»

    Η K?br?s (13.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος σύμβουλος της «πρωθυπουργίας», Χουσεϊν Αμτζάογλου δήλωσε ότι το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» αναμένεται να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

    Επισημαίνοντας την σημασία του «πρωτοκόλλου», ο Αμτζάογλου είπε ότι οι εργασίες διεξάγονται από το 2021 και ότι με την εκλογή της νέας «κυβέρνησης» έχουν ανανεωθεί και συνεχίζονται για να λάβει την τελική του μορφή το «πρωτόκολλο».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κρίση στις σχέσεις Σουτζούογλου-Ατούν και παρέμβαση Άγκυρας

    Κάτω από τον τίτλο «Μην παραδοθείς, αντιστάσου», η Avrupa (13.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου κλήθηκε επειγόντως σήμερα στην Άγκυρα και πραγματοποιεί «το πιο δύσκολό του ταξίδι». Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Οι πρόσφατες συμπεριφορές του Σουτζούογλου προκάλεσαν δυσφορία στην Άγκυρα. Η δυσφορία που άρχισε με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, συνεχίζεται με τον Σουνάτ Ατούν. Η Άγκυρα, όπως με τον Ερτουγρούλογλου, δεν θέλει να ξοδέψει και τον Ατούν.

    Η στάση του Σουτζούογλου στο θέμα του πρωτοκόλλου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Άγκυρα απορρίπτει τις ενστάσεις που έφερε ο Σουτζούογλου σε κάποια άρθρα στο πρωτόκολλο. Ανάμεσα στα άρθρα που υπήρξαν ενστάσεις βρίσκονται το πάγωμα του επιδόματος για το κόστος ζωής, η αναστολή του 13ου μισθού και η πώληση της αρχής ηλεκτρισμού. Δύσκολες συνομιλίες αναμένουν τον Φαϊζ Σουτζούογλου στην Άγκυρα».

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ο Σουτζούογλου θέλησε να παύσει τον λεγόμενο υπουργό οικονομικών, Σουνάτ Ατούν και να διορίσει στην θέση του τον Ολγκούν Αμτζιάογλου, όμως το τηλεφώνημα που έλαβε για να μεταβεί στην Άγκυρα τον εμπόδισε να το κάνει αυτό την τελευταία στιγμή. Επισημαίνεται ότι προσκλήθηκε και ο Ατούν στις συνομιλίες για το «πρωτόκολλο» στην Άγκυρα.

    Κάτω από τον τίτλο «Πάλι χάος, πάλι η Άγκυρα», η Yeni D?zen (13.04.22) γράφει ότι πάλι προέκυψε «κυβερνητική» κρίση και πάλι τα βλέμματα στράφηκαν στην Άγκυρα πριν την υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι έπαυσε τον Ατούν, όμως δεν μπόρεσε να υλοποιήσει αυτή του την απόφαση.

    Γράφει και τα εξής η εφημερίδα: «Δεν τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση του πρωθυπουργού για ‘μείωση’ των νέων αυξημένων τιμών στον ηλεκτρισμό. Κλήθηκε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Σουτζούογλου, ο οποίος θέλησε να παύσει τον υπουργό οικονομικών Σουνάτ Ατούν, που είπε ότι δεν μπορεί να γίνει η μείωση χωρίς την δημιουργία πόρων 180 εκατομμυρίων ΤΛ’».

    Σημειώνοντας ότι Σουτζούογλου και Ατούν θα καθίσουν σήμερα μαζί στο τραπέζι με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σε αυτή την συνάντηση θα τεθεί στο τραπέζι τόσο το μέλλον της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP όσο και το «οικονομικό πρωτόκολλο».

    Στις εξελίξεις αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η Halk?n Sesi (13.04.22) με τίτλο «Η πρόσκληση της Άγκυρας ανέβαλε την κρίση», ενώ η Diyalog (13.04.22) στεγάζει το θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Κρίσιμη επίσκεψη».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αντιδρούν με στάση εργασίας στην πώληση της «αρχής ηλεκτρισμού» οι εργαζόμενοι

    Η Halk?n Sesi (13.04.22) γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού ξεκίνησαν επ’ αόριστον στάση εργασίας σε όλη τη «χώρα» για τις πληροφορίες που φέρουν την KIB-TEK να είναι υπό πώληση.

    Η στάση εργασίας των εργαζομένων άρχισε χθες στις 8 το πρωί. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, Κουμπιλάι Οζκιράτς εξέφρασε την αντίθεση τους για την πώληση και δήλωσε πως η αντίσταση τους θα αυξηθεί. Δήλωσε επίσης πως κανένας δεν μπορεί να ξεπουλά «τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας» και κατηγόρησε ότι κάποιους ότι προσπαθούν να κάνουν την εταιρεία να χρεοκοπήσει.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της T?RK-SEN Αρσλάν Μπιτσακλί, ο οποίος υποστήριξε πως στόχος ήταν η χρεοκοπία της εταιρείας για πείσουν τον «λαό» πως με χρέη που αγγίζουν τα 2 τρισεκατομμύρια λίρες πρέπει να πουληθεί.

    (ΚΣ)

    [08] Μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στις «κοινωνικές ασφαλίσεις»

    Η Detay (13.04.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι ενώ κατά την περίοδο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2020 ο αριθμός των εγγεγραμμένων στις «κοινωνικές ασφαλίσεις» ανερχόταν στις 120 χιλιάδες, στο τέλος του έτους μειώθηκε στις 55 χιλιάδες.

    Απαντώντας στον λεγόμενο βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ντεβρίμ Μπαρτσίν χθες στην «βουλή», ο Τάτσοϊ είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων πρέπει να ανέλθει στις 130 χιλιάδες και ότι κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται από το «ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων» 600-700 άτομα.

    Σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί ο στόχος των 135 χιλιάδων ενεργών εργαζομένων και αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τα αποτελέσματα για το «ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων» θα είναι κακά.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δύο θάνατοι και 340 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (13.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 11,704 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 340 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκαν δύο θάνατοι με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 230 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 143, Κερύνεια 53, Αμμόχωστος 95, Μόρφου 17, Τρίκωμο 20 και Λεύκα 12.

    Μέχρι τις 12 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,573,777 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 91,051 κρούσματα Covid-19, ενώ 86,884 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,939 ασθενών, 38 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,873 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 12 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν 539 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Επενδύσεις 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2053»

    Το Ankara Anatolia (13.04.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα και σχεδιασμούς ενίσχυσης της τουρκικής οικονομίας.

    «Μέχρι το 2053, θα κάνουμε μια νέα επένδυση 198 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επικοινωνίες σιδηροδρομικώς, διά ξηράς, θαλάσσης και αέρως», είπε.

    Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα φτάσει σε ένα επίπεδο που θα καλύψει τις ανάγκες της μέχρι το 2053, ο Ερντογάν είπε ότι ο αριθμός των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, που είναι σήμερα 210 εκατομμύρια, θα αυξηθεί στα 344 εκατομμύρια το 2053.

    Είπε ότι εργάζονται για να μετατρέψουν τα πολιτικά και διπλωματικά τους κέρδη σε κινητήρια δύναμη του στόχου τους να καταστήσουν την Τουρκία μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

    Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας θα καλύψει όλους τους μισθούς και τα ασφάλιστρα κοινωνικής στήριξης κάθε εργαζόμενου που θα προσληφθεί από εταιρείες που αναλαμβάνουν πρόσθετη απασχόληση για 3 ή 6 μήνες.

    Είπε πως θα ληφθούν νέα μέτρα για την οικονομία και την ενίσχυση των εργαζομένων που χτυπήθηκαν τόσο από την πανδημία του Covid-19, όσο και από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

    (ΚΣ)

    [02] Ακάρ: «Συνεχίζονται οι ενέργειες απομάκρυνσης των ναρκών»

    Η Yeni ?afak (13.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως συνεχίζουν να εργάζονται με επιτυχία για απομάκρυνση των ναρκών που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου Ουκρανίας- Ρωσίας.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την προέλευση των ναρκών που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά του Βοσπόρου, ο Ακάρ είπε:

    «Δεν έχουμε καμία οριστική πληροφορία για την προέλευση των ναρκών. Οι έρευνές μας για αυτό το θέμα συνεχίζονται με ακρίβεια. Δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσουμε αυτό το θέμα χωρίς οριστικά στοιχεία».

    Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ και των διοικητών άλλων μονάδων, με τους οποίους αξιολόγησε πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και την κατάσταση στην περιοχή, ο Ακάρ ανέφερε ότι ο αγώνας τους κατά των ναρκών συνεχίζεται, με τη συμβολή των Ναυτικών Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας όταν αυτό είναι απαραίτητο.

    «Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε την αποφασιστικότητα να εκτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την επιβίωση, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι πραγματοποίησε έξι τηλεδιασκέψεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας την περασμένη εβδομάδα και αργότερα συναντήθηκε με τους Υπουργούς Άμυνας της Αγγλίας και της Ιταλίας στην τριμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ακάρ είπε ότι στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των χωρών και ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (ΚΣ)

    [03] Αρθρογράφος: Οφέλη για Τουρκία και Ερντογάν λόγω της Ουκρανικής κρίσης

    Η Milliyet (13.04.22) κάτω από τον τίτλο: «Το άστρο της Τουρκίας», δημοσιεύει άρθρο του Γκιουνερί Τζιβάογλου, ο οποίος αναφέρεται στα οφέλη που αποκόμισε η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν λόγω της Ουκρανικής κρίσης και γράφει:

    « [?] Με την προσπάθεια της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, το άστρο της Τουρκίας και του Ερντογάν για τη Δύση αναδύθηκε ξανά. Ο Ερντογάν έχει γίνει το αγαπημένο όνομα των δυτικών ηγετών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, για να εγκαθιδρύσουν ξανά διάλογο και αλληλεγγύη. Αίρονται τα εμπάργκο ανοιχτών όπλων των ΗΠΑ και τα ‘κρυφά’ εμπάργκο όπλων των μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα έχει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη για το ΝΑΤΟ που θα ανανεωθεί τον Ιούνιο. Αρκεί να μην κάνεις ένα λάθος βήμα! [?]»

    Υποστηρίζει πως παρά τα δεινά που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, τα γεγονότα στάθηκαν η αφορμή για «να ανοίξουν τα μάτια της Δύσης» για την σημασία της Τουρκίας και πως σε αυτό συνέβαλε και η «καλοκουρδισμένη διπλωματική πολιτική» που εφάρμοσε η Τουρκία από τις 24 Φεβρουαρίου.

    Παρατηρεί ωστόσο ο αρθρογράφος και τας εξής: «Εάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραταθεί με περαιτέρω εντατικοποίηση και η Δύση (ΝΑΤΟ) επιβάλει νέες κυρώσεις [?], θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει αυτές τις κυρώσεις. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να θέσει ένα λιθαράκι ενάντια στην προσεκτική, ευαίσθητη πολιτική της Τουρκίας».

    (ΚΣ)

    [04] Δημοσκόπηση: Με οριακή πλειοψηφία οι Τούρκοι αντιτίθενται στην ένταξη στην ΕΕ

    Η Yeni ?afak (13.04.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Areda Survey αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και σημειώνει ότι ενώ η ένταξη συνεχίζει να διατηρεί τη σημασία και την αναγκαιότητά της, οι απόψεις του τουρκικού λαού για αυτό το θέμα εξακολουθούν να διαφέρουν. Η έρευνα «Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε όρους Τουρκίας» που διεξήχθη από την ερευνητική εταιρεία αποκάλυψε επίσης τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και την αντίληψη για την ΕΕ στην τουρκική κοινωνία.

    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 21 και 24 Μαρτίου με τη συμμετοχή 2 χιλιάδων ατόμων σε όλη την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο CAWI , μέσω διαδικτύου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 51% των ερωτηθέντων δεν υποστηρίζει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτούς, το 48,5% που υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι γυναίκες, άτομα ηλικίας 25-34 ετών και απόφοιτοι πανεπιστημίων.

    Ενώ το 36,7% όσων είπαν ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, δήλωσε ότι η οικονομική σταθερότητα θα αυξηθεί και θα διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη. Εξάλλου, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα πρότυπα σε τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαίδευση θα βελτιωθούν είναι μόλις 10,7%.

    Το 24,5% όσων υποστήριξαν ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ ισχυρίστηκαν ότι ανησυχούν ότι η ένταξη θα βλάψει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 50,7% των συμμετεχόντων είπε ότι θεωρεί πως Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 49,3% είπε ότι δεν βλέπει την χώρα ως ευρωπαϊκή.

    Το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Ενώ η ηλικιακή ομάδα 18-24, οι απόφοιτοι γυμνασίου και οι άνδρες είναι οι κύριοι υποστηρικτές αυτής της ιδέας, το 20,6% πιστεύει ότι η ένταξη θα επιτευχθεί μακροπρόθεσμα και το 14% πιστεύει ότι η ένταξη θα επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 6,893 ανήλθαν τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Η ιστοσελίδα T24 (13.04.22) γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,635 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 191,026 διαγνωστικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες απεβίωσαν 25 άτομα και ολοκληρώθηκε η αποθεραπεία και η περίοδος απομόνωσης 12,152 ατόμων.

    Σημειώνεται ότι 93,12% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,40 % με τη δεύτερη δόση.

    Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 147,257,592.

    (ΚΣ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 13 April 2022 - 15:31:18 UTC