Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-04-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 62/2022 01-04.04.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Η λύση στην Κύπρο να κτιστεί πάνω στις πραγματικότητες»
  • [02] Ερτουγρούλογλου: «Στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας η μπάλα στο Κυπριακό»
  • [03] Τατάρ σε Γκρίζους Λύκους: «Εργαζόμαστε για αποδοχή της ΤΔΒΚ στον κόσμο»
  • [04] Επικρίσεις Οκτάι και λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών κατά της ΕΟΚΑ
  • [05] Συναντήσεις Στιούαρτ με τον Έρογλου και το Κόμμα του Λαού
  • [06] Επέστρεψαν την «υπηκοότητα» του καθεστώτος σε 169 άτομα
  • [07] Τόρος: «Συζητήστε την πρόταση για Τύμπου και λιμάνι Αμμοχώστου»
  • [08] Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν για την φτωχοποίηση και τις παρεμβάσεις
  • [09] Αντίσκηνο έξω από το γραφείο του Σουτζούογλου έστησε το TDP
  • [10] Φέρνουν νέο σύστημα ελέγχου οχημάτων
  • [11] Νέα μακροπρόθεσμη πολιτική για τουρκοκυπριακά ΜΜΕ χρηματοδοτεί η ΕΕ
  • [12] Πέντε θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Πιστεύουμε ότι η πρόταση μας για λύση δύο κρατών θα εξεταστεί προσεχτικότερα από τους ομολόγους μας», υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Εγγυητής της ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός, υποστηρίζει το ΥΠΑΜ
  • [03] Η Τουρκία παρέχει βοήθεια για την εκκένωση της Μαριούπολης, είπε ο Ακάρ
  • [04] Στις 9.021 ανήλθαν τα θετικά περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Η λύση στην Κύπρο να κτιστεί πάνω στις πραγματικότητες»

    Ο παράνομος Bayrak (31.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι αν αναζητείται λύση στην Κύπρο είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να κτιστεί πάνω στις πραγματικότητες επί του εδάφους. Μιλώντας την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

    Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε προηγουμένως και με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και πρόσθεσε ότι και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκε το Κυπριακό, την λύση του οποίου χαρακτήρισε θέμα προτεραιότητας για την Τουρκία.

    «Πρέπει να διασφαλιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη. Αυτό το ζήτημα είναι εθνική μας υπόθεση, το παρελθόν και το μέλλον της οποίας υπερασπιζόμαστε», υποστήριξε.

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κατάφερε πλήγμα σε όλες τις προσπάθειες για λύση, το Σχέδιο Ανάν το 2004, τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το 2017 και την διάσκεψη στη Γενεύη πέρσι, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε τώρα να υποστηρίζει το μοντέλο της ομοσπονδίας το οποίο απέρριπτε στο παρελθόν και πρόσθεσε:

    «Αν αναζητείται λύση στην Κύπρο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να κτιστεί πάνω στις πραγματικότητες επί του εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Αφότου η διαδικασία αρχίσει πάνω σε αυτή την υγιή βάση, οι πλευρές βεβαίως μπορούν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους τα μοντέλα συνεργασίας τα οποία θα θεωρήσουν κατάλληλα».

    «Σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο το άνοιγμα του Βαρωσιού»

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει τα βήματα που κάνει η «ΤΔΒΚ» στο Βαρώσι, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Το άνοιγμα του Βαρωσιού επαναλαμβάνω ότι είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο. Οι αρχές της ΤΔΒΚ σκοπεύουν να απαλείψουν τις υπάρχουσες αδικίες όχι να δημιουργήσουν νέες».

    Υποστήριξε ότι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί είναι ελληνοκυπριακή προπαγάνδα, κατά την έκφρασή του.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τόσο τα δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε: «Αυτή η αποφασιστικότητα ισχύει απαράλλακτη και σήμερα. Είχαμε δηλώσει και προηγουμένως ότι υπήρξαν προσπάθειες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας, ότι μάλιστα το προσπάθησαν αυτό εννέα φορές μέσα σε έναν χρόνο και ότι δεν το επιτρέψαμε».

    Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ακόμα ισχύει η πρόταση του Προέδρου Έρντογαν για μιαν διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με την συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων και υπενθύμισε ότι έχει και η «ΤΔΒΚ» υποβάλει προτάσεις και εισηγήσεις για το θέμα.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει ως νέες προτάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί στο παρελθόν, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε: «Η ζωή αυτών των προτάσεων έχει εξαντληθεί και δεν είναι σοβαρές. Η διεθνής κοινότητα πρέπει πλέον να εστιαστεί στην ουσία του προβλήματος συνειδητοποιώντας τις πραγματικότητες. Πρέπει να κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται ανάμεσα στις εγγυήτριες χώρες στην Ουκρανία και στην αποδοχή του γεγονότος αυτού εκ μέρους της Ρωσίας, ο Τσαβούσογλου είπε πως ο λόγος που το δέχτηκε αυτό η Ρωσία είναι ότι και οι δύο χώρες εμπιστεύονται την Τουρκία και την θεωρούν αντικειμενική, ισορροπημένη και χώρα που επιθυμεί την ειρήνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η πιο ουσιαστική πρόοδος στο Ουκρανικό επιτεύχθηκε κατά την συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν μίλησε σε αυτή την συνάντηση αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία στην ειρήνη και στην κατάπαυση του πυρός και στις δύο χώρες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερτουγρούλογλου: «Στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας η μπάλα στο Κυπριακό»

    Ο παράνομος Bayrak (31.03.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα να υπαναχωρήσουν από την πολιτική που υποστηρίζουν και αφορά την κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώτος τους. Μιλώντας την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι «υποστηρίζουμε την πιο σωστή πολιτική που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε» κα χαρακτήρισε τον Τσαβούσογλου και τον Πρόεδρο Έρντογαν ως «παγκόσμιους ηγέτες που παραδίδουν μαθήματα ειρήνης και διπλωματίας στον κόσμο».

    Σημειώνοντας ότι ο Τσαβούσογλου είπε όλα όσα έπρεπε να λεχθούν, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα μόνο ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες της Κύπρου και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο. Γίνεται λόγος για τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ζήτημα υπεράσπισής τους. Αυτή είναι μια εθνική υπόθεση. Σε αυτή την εθνική υπόθεση δεν πρέπει να γίνεται λόγος για το εμείς και το εσείς. Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα μας, είναι η εγγυήτριά μας».

    Ερωτηθείς αν θα επηρεάσουν την λύση του Κυπριακού οι Προεδρικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023, ο Ερτουγρούλογλου απάντησε:

    «Δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσουν. Το κυπριακό ζήτημα, όπως είχε πει πριν χρόνια ο μακαριστός ιδρυτικός πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς, είναι ένα ζήτημα καθεστώτος. Δηλαδή, είναι το καθεστώς του κράτους που φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά δεν έπρεπε να το φέρει και το καθεστώς της κοινότητας εκείνου του κράτους που δεν έπρεπε να φέρουν οι Τούρκοι της Κύπρου, αλλά τους αναγκάζει ο κόσμος να το φέρουν. Ενόσω αυτά τα καθεστώτα δεν εξισορροπούν, δεν εξισώνονται, δεν τίθεται θέμα να επιτύχει οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία. Το αποδεικνύει αυτό η αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας 53 χρόνων».

    Σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι όλοι οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να παραμένουν δεσμευμένοι στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και δεν τίθεται θέμα να αναπτυχθεί οποιαδήποτε πολιτική εκτός των αποφάσεων αυτών.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής: «Η μπάλα στο Κυπριακό βρίσκεται στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν υπάρχει και τίποτα άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς. Εμείς υπερασπιζόμαστε την πιο σωστή πολιτική που θα μπορούσαμε, ‘κυριαρχική ισότητα, ισότιμο διεθνές καθεστώτος’, δεν τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω από αυτήν».

    Θέλει «επίσημη συμφωνία» για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο

    Αναφερόμενος στην ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Ενόσω μεταχειρίζονται τους Ελληνοκύπριους ως ‘το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας’, παίρνουν την συναίνεση εκείνου του κράτους όταν παρατείνουν την θητεία εκείνη. Ρωτούν την άποψή του και έτσι την παρατείνουν. Κανείς δεν ρωτά την δική μας άποψη, διότι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εμείς είμαστε μια κοινότητα του ‘ελληνοκυπριακού κράτους’ που αποκαλείται Κυπριακή Δημοκρατία. Για χρόνια η τουρκική πλευρά λέγαμε με καλή θέληση, με συναινετική προσέγγιση στην Ειρηνευτική Δύναμη: ‘Δεν ρωτάτε την άποψή μας, παρατείνετε την θητεία της. Εμείς σας δείχνουμε αυτή την φιλοξενία με καλή θέληση’. Κατά τις τελευταίες περιόδους, είπαμε στους αξιωματούχους του ΟΗΕ τόσο στο νησί τόσο στα κεντρικά γραφεία στην Νέα Υόρκη το εξής με πολύ σοβαρό ύφος: ‘Είτε θα κάνετε επίσημη συμφωνία μαζί μας είτε μπορεί να τερματιστεί η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην ΤΔΒΚ. Άλλωστε, ο κόσμος γνωρίζει ότι εσείς δεν είστε στρατιωτική μονάδα που διασφαλίζει την ειρήνη στο νησί’. Τα χειρότερα χρόνια των Τούρκων της Κύπρου, από το 1963 μέχρι το 1974, όλα τα αρνητικά, όλες οι θηριωδίες τις οποίες υπέστησαν οι Τούρκοι της Κύπρου, ήταν στα χρόνια που υπήρχαν οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών στο νησί που φέρουν το όνομα δήθεν ειρηνευτική δύναμη. Οι Τούρκοι της Κύπρου έζησαν την ειρήνη, την ηρεμία, την ασφάλεια κατά την ειρηνευτική επιχείρηση το 1974 και μετά από αυτήν και συνεχίζουμε να την ζούμε. Η έξοδο της μονάδας που ονομάζεται Ειρηνευτική Δύναμη από την ΤΔΒΚ δεν θα περιέχει κάτι αρνητικό από την άποψη της ηρεμίας και της ασφάλειας των Τούρκων της Κύπρου. Αν τα Ηνωμένα Έθνη νομίζουν ότι είμαστε καταδικασμένοι σε αυτό, δεν είμαστε. Αν κατά την προσεχή περίοδο πάλι επιχειρήσουν να παρατείνουν την θητεία χωρίς να μας αποδεχτούν ως συνομιλητές, σίγουρα θα υπάρξουν κάποια βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ σε Γκρίζους Λύκους: «Εργαζόμαστε για αποδοχή της ΤΔΒΚ στον κόσμο»

    Η G?ne? (04.04.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται για να τύχει αποδοχής στον κόσμο ο τουρκοκυπριακός «λαός» και για ένα μέλλον με ευημερία. Μιλώντας κατά τη διάρκεια βραδιάς που διοργάνωσαν στα κατεχόμενα οι λεγόμενες «Εστίες του Ιδεώδους», γνωστοί ως Γκρίζοι Λύκοι, με θέμα «Βήμα βήμα Τουράν», ο Τατάρ είπε ότι χρέος τους προς την πατρίδα και τους προγόνους τους είναι να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα ενωμένοι μέχρι τέλους και πρόσθεσε ότι εκτιμά την συνεισφορά και την δύναμη που προσφέρουν σε αυτό ειδικά τα νεαρά μέλη των Εστιών του Ιδεώδους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι «είναι τιμή για όλους μας να υπηρετούμε την χώρα μας και να συμβάλλουμε στον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου τουρκικού έθνους».

    Επισημαίνοντας την σημασία της στήριξης των αξιωματούχων της Τουρκίας για να πάρει ο τουρκοκυπριακός «λαός» την θέση που δικαιούται, ο Τατάρ αναφέρθηκε στο άνοιγμα του Βαρωσιού που έγινε με την στήριξη της Τουρκίας, κατά την έκφρασή του, και είπε η «ΤΔΒΚ» θα αναπτυχθεί τουριστικά και οικονομικά.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αν οι Τουρκοκύπριοι ζουν ειρηνικά σήμερα στην Κύπρο, αυτό οφείλεται στις εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας και στον τουρκικό στρατό που βρίσκεται στο νησί από το 1974.

    Ισχυριζόμενος ότι η ομοσπονδία περιέχει την αποκοπή του τουρκοκυπριακού «λαού» από την Τουρκία και την αφομοίωσή του, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι η αντίληψη για ομοσπονδία ανήκει στο παρελθόν και ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας ακολουθούν την πολιτική των δύο χωριστών, κυρίαρχων και ίσων κρατών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίσεις Οκτάι και λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών κατά της ΕΟΚΑ

    Η Diyalog (02.04.22) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι επέκρινε την ΕΟΚΑ, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μια «τρομοκρατική οργάνωση που την 1η Απριλίου 1955 άρχισε την ένοπλη δράση κατά των Τουρκοκυπρίων».

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Οκτάι μνημόνευσε «τους ήρωες και τους πεσόντες» τους και ανέφερε ότι όπως χθες έτσι και σήμερα θα βρίσκονται δίπλα στους Τουρκοκύπριους και ώμο με ώμο με αυτούς ενάντια «σε εκείνους που έχουν σκοτεινή νοοτροπία».

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος επέκρινε έντονα το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στην ΕΟΚΑ «με τα αιματοβαμμένα χέρια που ορκίστηκε να αφανίσει την τουρκική παρουσία από το νησί και να το ενώσει με την Ελλάδα».

    Το λεγόμενο υπουργείο χαρακτήρισε την ΕΟΚΑ ως τον κύριο υπεύθυνο της «απάνθρωπης καταπίεσης και των εγκλημάτων» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και ισχυρίστηκε ότι η «νοοτροπία που επαινεί την ελληνοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση είναι άλλη μια απόδειξη ότι συνεχίζεται ο ρατσισμός και η εχθρότητα κατά των Τούρκων στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    «Γι’ αυτό τον λόγο, έχουμε την άποψη ότι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης είναι μια συμφωνία που προβλέπει να ζουν πλάι-πλάι με σχέσεις καλής γειτονίας οι δύο λαοί στα δικά τους κράτη, στα δικά τους εδάφη», καταλήγει το «υπουργείο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συναντήσεις Στιούαρτ με τον Έρογλου και το Κόμμα του Λαού

    Η K?br?s (01.04.22) γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ είχε χωριστές συναντήσεις στα κατεχόμενα με τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), υπό τον πρόεδρό του Κουτρέτ Όζερσαϊ.

    Ο Έρογλου δήλωσε ότι ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Στιούαρτ στα νέα του καθήκοντα και του μετέφερε τις εμπειρίες και τις απόψεις του για το Κυπριακό.

    Ο Έρογλου είπε επίσης ότι ενέκρινε την Κοινή Δήλωση της 11η Φεβρουαρίου 2014 «για να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο» του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος απέφευγε, κατά την έκφρασή του, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα χρόνο μετά την εκλογή του και την ανακοίνωση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν ότι «σχεδιάζει ένα end game στο Κυπριακό».

    Ο Έρογλου ισχυρίστηκε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον εαυτό της ως ιδιοκτήτη ολόκληρης της Κύπρου και ότι δεν θα αλλάξει η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και δεν θα αποδεχτεί τον διαμοιρασμό της διοίκησης και του πλούτου του νησιού με τους Τουρκοκύπριους, ενόσω η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη συμπεριφέρονται στους Ελληνοκύπριους σαν να είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του νησιού.

    Στην συνάντηση του Στιούαρτ με τον Όζερσαϊ παρόντες ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΗΡ, Αχμέτ Τοκατλίογου, η «βουλευτής» Κερύνειας, Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς και ο σύμβουλος του Όζερσαϊ, Σερχάτ Κοτάκ.

    Στην συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο πλευρών και έγινε ανταλλαγή απόψεων για πιθανή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επέστρεψαν την «υπηκοότητα» του καθεστώτος σε 169 άτομα

    Η K?br?s (01.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση απόφασης που είχε λάβει το «υπουργικό συμβούλιο» στις 10 Μαΐου 2018 σε σχέση με αφαίρεση της «υπηκοότητας» του καθεστώτος από 176 άτομα.

    Η απόφαση του «δικαστηρίου» επιστρέφει σε 169 άτομα το δικαίωμα να πάρουν την «υπηκοότητα». Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος.

    Η K?br?s Postas? (31.03.22, kibrispostasi.com) δημοσιεύει και τον κατάλογο με τα ονόματα των 169 ατόμων.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τόρος: «Συζητήστε την πρόταση για Τύμπου και λιμάνι Αμμοχώστου»

    Η Yeni D?zen (03.04.22) γράφει ότι να αξιολογήσει αμέσως με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εταίρους το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που περιέχει το «αεροδρόμιο» Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό Φαϊζ Σουτζούογλου ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φικρί Τόρος, απαντώντας στην αναφορά Σουτζούογλου μετά από συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις για την οικονομία.

    Μετά την αξιολόγηση των εν λόγω ΜΟΕ, είπε ο Τόρος στον Σουτζούογλου, πρέπει να γίνει έκκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να διαβουλευθεί τα ΜΟΕ με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτές οι προτάσεις θα δώσουν σημαντική ώθηση στον τουρισμό, την βιομηχανία και το εμπόριο, υποστήριξε ο Τόρος, προτείνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

    - Άνοιγμα σημείου διέλευσης στις πύλες Πάφου και Αμμοχώστου στην Λευκωσία και αύξηση της διακίνησης και των σχέσεων σε ολόκληρο το νησί.

    - Διοργάνωση εργαστηρίου για συζήτηση των τεχνικών λεπτομερειών μετάβασης σε μια λογιστική και οικονομική δομή συνδεδεμένη με το Ευρώ με συμμετοχή και αξιωματούχων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    - Ρυθμίσεις στο «οικονομικό και δημοσιονομικό πρωτόκολλο» με την Τουρκία για αποζημίωση των απωλειών στα «δημόσια οικονομικά» από τον πληθωρισμό που οφείλεται στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

    - Φορολόγηση των τομέων που δεν φορολογούνται.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν για την φτωχοποίηση και τις παρεμβάσεις

    Η Yeni D?zen (02.04.22) γράφει ότι η ακρίβεια, η φτωχοποίηση, η κακοδιοίκηση από την «κυβέρνηση» και οι παρεμβάσεις στην «δημοκρατία» των Τουρκοκυπρίων είχαν ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει ο ξεσηκωμός των «πολιτών». Χιλιάδες «πολίτες» υπό την ηγεσία των συντεχνιών βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας την Παρασκευή 1η Απριλίου μετά τις απανωτές αυξήσεις και την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

    Σύνθημα του μεγάλου συλλαλητηρίου ήταν «όχι στον κοινωνικό αφανισμό και στην φτωχοποίηση», γράφει η εφημερίδα.

    Οι χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της «πρωθυπουργίας», χαρακτήρισαν ως προειδοποίηση την εκδήλωσή τους και κάλεσαν την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί.

    Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας η «αστυνομία» έστησε ανθρώπινο τείχος και οδοφράγματα μπροστά στα κτίρια της «πρωθυπουργίας» και της «βουλής».

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν παρέχοντας στήριξη και τα εντός «βουλής» κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) και του Λαού (ΗΡ).

    Πρώτος απευθύνθηκε στους συγκεντρωθέντες ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέρν Μπενγκινχάν, ο οποίος είπε ότι δεν είδε ποτέ προηγουμένως τέτοιο πλήθος και τέτοιο θυμό στις πλατείες και πρόσθεσε ότι ξεσηκώθηκαν κατά της «απαγορευτικής νοοτροπίας», του «κοινωνικού αφανισμού» και της «φτωχοποίησης». Σημείωσε ότι κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας διακόπηκε η παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών και διερωτήθηκε «σε ποια δημοκρατική αντίληψη χωράει αυτό».

    Ο πρόεδρος της H?r-??, Αχμέτ Σερντάρογλου δήλωσε ότι το συλλαλητήριο διοργανώθηκε όχι μόνο για τους εργαζόμενους που είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες, αλλά και για όσους απολύθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, που δεν κατάφεραν να πάρουν επίδομα ανεργίας και τους εργαζόμενους που δεν είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες. Είπε και τα εξής: «Αυτό το συλλαλητήριο είναι για τους νέους μας που δεν έχασαν την ελπίδα τους για την χώρα μας. Αυτό το συλλαλητήριο είναι για εκείνους που καταπιέζονται, τυγχάνουν εκμετάλλευσης και παραγνωρίζονται. [?] Αυτό το συλλαλητήριο δεν είναι ενάντια στις αυξήσεις, είναι για να δώσει απάντηση σε όσους παραγνωρίζεται ο μόχθος τους. Αυτή η μεγάλη συνάντηση είναι μια αντίσταση του τουρκοκυπριακού λαού που λέει ‘φτάνει πια’. Δεν έχουμε άλλη πρόθεση ή ατζέντα. Μόνη μας έγνοια είναι το ψωμί μας. [?]»

    Ο πρόεδρος της T?rk-Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί είπε ότι το συλλαλητήριο της Παρασκευής ήταν μια «προειδοποίηση» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση»: «Είτε θα τα διορθώσετε αυτά, είτε δεν θα είστε εδώ κατά τις προσεχείς μέρες που θα έρθουμε ξανά εδώ».

    Ανέφερε ότι ζήτησαν συνάντηση από τον «πρωθυπουργό», Φαϊζ Σουτζούογλου, όμως δεν πήραν απάντηση και ότι πριν 15 μέρες υπέβαλαν προτάσεις για λύση των προβλημάτων, αλλά βγήκε ένας «υπουργός» και δήλωσε ότι δεν υποβάλλουν προτάσεις οι συντεχνίες.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αντίσκηνο έξω από το γραφείο του Σουτζούογλου έστησε το TDP

    Η Yeni D?zen (02.04.22) γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) έστησε αντίσκηνο διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του «πρωθυπουργού» Φαϊζ Σουτζούογλου και άρχισε καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση με σύνθημα «πάρτε από τον πλούσιο και δώστε στον φτωχό».

    Η πρόεδρος του TDP, Μινέ Ατλί δήλωσε ότι η «χώρα» μετατράπηκε σε «κρανίου τόπο», ότι χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, όμως μετά την αποχώρηση από την εκδήλωση διαμαρτυρίας «υπήρξε ένα αίσθημα σοβαρής έλλειψης αρμοδιότητας».

    «Δεν είναι δυνατόν να κάνεις πολιτική σε ένα μέρος που ο λαός νιώθει τόσο πολύ χωρίς επιρροή», είπε και πρόσθεσε: «Για χρόνια μας απέκοψαν από την παραγωγή, μας εξάρτησαν από την εξωτερική οικονομία, μας έφεραν σε κατάσταση να μην είμαστε αυτάρκεις. Ποιος θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτό; Θεωρήσαμε ότι έχουν δίκαιο οι νέοι που είπαν ‘δεν ικανοποιηθήκαμε απ’ αυτή την διαδήλωση, δεν θέλουμε να φύγουμε’. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε αυτή την εκδήλωση όπως δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την χώρα μας».

    Κάτω από τον τίτλο «Όλοι έφυγαν, αυτοί έμειναν», η Avrupa (03.04.22) γράφει ότι μια ομάδα νέων από τα κόμματα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) και Νέα Κύπρος (YKP) συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της «πρωθυπουργίας».

    Οι νέοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την εκδήλωση μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν στον λεγόμενο πρωθυπουργό Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος επισκέφτηκε τους νέους και συνομίλησε μαζί τους. Τα πέντε αιτήματα είναι:

    1) Η είσπραξη φόρων από όσους αποκομίζουν κέρδη, η αποκοπή των αχρείαστων εξόδων και η επιδότηση των βασικών τροφίμων. 2) Η παροχή της στήριξης που δεν δίδεται εδώ και χρόνια στην παραγωγή και η μείωση της εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων από τα εισαγόμενα προϊόντα. 3) Άμεση ανακοίνωση πακέτου στήριξης στους χαμηλά αμειβόμενους και στις μικρές επιχειρήσεις. 4) Παραδοχή ότι δεν είναι βιώσιμο το στάτους κβο που δημιούργησαν και ανακοίνωση προς την κοινότητα της ανάγκης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. 5) Παραδοχή ότι δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 και υποβολή παραίτησης.

    Κατά την συνομιλία του με τους νέους, ο Σουτζούογλου ζήτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Ο Σουτζούογλου δήλωσε ότι απάντησε στις ερωτήσεις που ενδιέφεραν τους νέους και τους ανέφερε ότι έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις τους σε σχέση με τις αυξήσεις.

    «Σεβόμαστε τις απαιτήσεις στο πλαίσιο των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Όμως, επεσήμανα ότι είμαστε σε μιαν διαδικασία προβληματική από οικονομικής και δημοσιονομικής άποψης», είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω το εξής: Καταλαβαίνω όλους σας νέοι. [?] Να σας το πω ειλικρινά. Η μόνη μας έγνοια είστε εσείς. Όχι το κόμμα στο οποίο ανήκετε και η πολιτική σας άποψη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για εσάς σε αυτή την χώρα. [?]»

    Αναφερόμενος στην εκδήλωση και στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο γραφείο του με σύνθημα «όχι στον κοινωνικό αφανισμό και στην φτωχοποίηση», ο Σουτζούογλου είπε ότι κάθε κατηφόρα έχει και μιαν ανηφόρα και ότι θα επαναφέρουν το επίπεδο ευημερίας που αξίζει ο «λαός». Σημείωσε επίσης ότι «οι συντεχνίες μας διοργάνωσαν μιαν δικαιολογημένη και ειρηνική εκδήλωση ως αντίδραση για την ακρίβεια που υπάρχει».

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Παρασκευής αναφέρθηκε και η πρόεδρος του TDP, Μινέ Ατλί, η οποία επεσήμανε ότι δεν είναι ορθοί οι ισχυρισμοί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην σκιά των συντεχνιών. Σημειώνοντας ότι βασικό καθήκον των συντεχνιών είναι να αντιδρούν για θέματα που αφορούν τις επαγγελματικές τους ομάδες και όχι να κάνουν πολιτική, η Ατλί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τυχεροί επειδή έχουν συντεχνίες που επιδεικνύουν ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα και πρέπει να τους είναι ευγνώμονες αντί να τις επικρίνουν.

    «Όμως να μην ξεχνάμε ότι η κρίση στην οποία βρισκόμαστε είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού στάτους κβο. Ο αγώνας που πρέπει να διεξάγουμε εναντίον της είναι εξόχως πολιτικός», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Φέρνουν νέο σύστημα ελέγχου οχημάτων

    Η Diyalog (04.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών και έργων κινητοποιήθηκε για δημιουργία ενός νέου συστήματος ελέγχου και σταθμών ελέγχου οχημάτων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επένδυση θα κοστίσει 50 εκατομμύρια ευρώ και θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης «πολιτών» της «ΤΔΒΚ».

    Ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί συναντήθηκε χθες με τον Χασάν Εργκίν, γενικό διευθυντή της εταιρείας International Conformity Assessment Service Inc. (ICAS), θυγατρικής του Τουρκικού Ινστιτούτου Προτύπων, με τον οποίο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για το νέο σύστημα.

    Ο Εργκίν δήλωσε ότι θέλουν να μεταφέρουν στην «ΤΔΒΚ» την γνώση και την εμπειρία της ICAS σε αυτό τον τομέα, ότι ως κρατικός οργανισμός δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία και ότι προβλέπουν μιαν επένδυση της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ στα κατεχόμενα.

    «Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας δομής που μπορεί να μεταβάλλεται σε αρμονία με τις οδηγίες της ΕΕ», είπε προσθέτοντας ότι παρόμοια έργα η ICAS διεξάγει στο Αζερμπαϊτζάν, στην Μολδαβία και στο Κατάρ.

    Ο Αρικλί δήλωσε ότι πάντοτε ήταν προς όφελος της «ΤΔΒΚ» να εργάζεται με δημόσιους οργανισμούς της Τουρκίας, ότι θα είναι χρήσιμο να συνεργαστούν με την ICAS και ότι οι εργασίες θα αρχίσουν μετά την υπογραφή των «πρωτοκόλλων» με τα «αρμόδια υπουργεία».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Νέα μακροπρόθεσμη πολιτική για τουρκοκυπριακά ΜΜΕ χρηματοδοτεί η ΕΕ

    Η Vatan (04.04.22) γράφει ότι νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική με 21 στόχους περιέχεται στο «Σχέδιο Μια πιο ισχυρή, Ελεύθερη, Ηθική Δημοσιογραφία: Εφικτή» που εφαρμόζεται από την ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ανακοίνωση της τουρκοκυπριακής ένωσης αναφέρεται ότι ετοιμάστηκε μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ με σκοπό την δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατάλληλου για την ελευθερία της σκέψης.

    Σημειώνεται ότι στην στρατηγική αυτή περιέχονται αναλύσεις και στόχοι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση για να βελτιωθεί η «νομική και διοικητική δομή», να αναπτυχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του τομέα των ΜΜΕ, να αυξηθούν τα πρότυπα ηθικής των ΜΜΕ, να ενισχυθεί ο αυτοέλεγχος και να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού διαλόγου ανάμεσα στα ΜΜΕ και στις άλλες «μη κυβερνητικές οργανώσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [12] Πέντε θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.04.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 20,911 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 573 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Σημειώθηκαν πέντε θάνατοι (οι τρεις κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο) με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα να ανέλθει στους 225 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 247, Κερύνεια 129, Αμμόχωστος 138, Μόρφου 26, Τρίκωμο 30 και Λεύκα 3.

    Μέχρι τις 3 Απριλίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,438,419 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 87,311 κρούσματα Covid-19, ενώ 80,088 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 7,000 ασθενών, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 6,946 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 3 Απριλίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Πιστεύουμε ότι η πρόταση μας για λύση δύο κρατών θα εξεταστεί προσεχτικότερα από τους ομολόγους μας», υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Τσαβούσογλου: Ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι πιο ανοικτός σήμερα από ότι ήταν στο παρελθόν», το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (04.04.22, AA) μεταδίδει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιοδικό Kriter του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ερευνητικού ιδρύματος (SETA), στην οποία αξιολογεί τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας ? Ελλάδας.

    Σε ερώτηση σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο Τσαβούσογλου διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό ότι οι συνομιλίες, που διεξάγονταν για χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας, έχουν καταρρεύσει εξαιτίας του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Αναφέροντας ότι η «λύση δύο κρατών» έχει παρουσιαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Η πρόταση είναι στη βάση τόσο της επικύρωσης των κεκτημένων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, δηλ. της κυριαρχικής ισότητας τους και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους, όσο και στη συνεργασία ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [Σημείωση μεταφραστή: Όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Εμείς, ως Τουρκία, προβαίνουμε σε κάθε είδους πρωτοβουλία για να επικυρωθεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της».

    Σημειώνοντας ότι έχουν δώσει το μήνυμα σε όλους τους ομολόγους τους ότι πρέπει να εστιαστούν στις «πραγματικότητες» στο νησί, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

    «Λέμε ότι πρέπει να πάψουν να εφαρμόζουν πολιτική ‘δύο μέτρων και δύο σταθμών’ στους Τουρκοκύπριους. Πιστεύουμε ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών, που είναι συμβατή με τις πραγματικότητες επί του εδάφους, θα εξεταστεί προσεχτικότερα από τους ομολόγους μας στο πλαίσιο των μεταβλητών συγκυριών».

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για περιεκτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι πρωτοβουλίες που αποκλείουν την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τα μονομερή βήματα κλιμακώνουν την ένταση, προσθέτοντας εκ νέου τα εξής:

    «Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο είμαστε παράγοντας ? κλειδί στην περιοχή. Η προτεραιότητα μας, όπως πάντα, είναι η διπλωματία, η συνεργασία και ο συντονισμός. Ο έντιμος Πρόεδρος μας πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 να διεξάγει μιαν διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η πρόταση μας πρέπει να υιοθετηθεί και από άλλους παράγοντες και να υλοποιηθεί τώρα. Επιπρόσθετα, οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν συνεργασία στους Ελληνοκύπριους το 2011 στο θέμα των υδρογονανθράκων. Εμείς στηρίζουμε αυτές τις προτάσεις».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ελλάδα είναι πιο ανοιχτός απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για επίλυση των προβλημάτων.

    «Ευελπιστούμε ότι αυτή η θετική ατζέντα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου θα μπορούμε να συζητούμε με ειλικρίνεια τα διμερή ζητήματα μας με την Ελλάδα. Εμείς κάνουμε ό,τι μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένουμε από την Ελλάδα να δείξει την ίδια ειλικρίνεια και πολιτική βούληση σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    (ΔΨ)

    [02] Εγγυητής της ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός, υποστηρίζει το ΥΠΑΜ

    Η εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, επισμηναγός Πινάρ Καρά, σε ενημερωτική συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα, δίκαια και συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (01.04.22).

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να εγγυούνται την ειρήνη και ασφάλεια στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχιών, η επισμηναγός Καρά υποστήριξε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για επίλυση όλων των προβλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις παραβιάσεις στα νησιά, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε 423 παραβιάσεις το 2022. «Επιπλέον σε αυτή την περίοδο, συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στα νησιά με 19 επισκέψεις, από τις οποίες οι έντεκα ήταν από τον Έλληνα Υφυπουργό Άμυνας», δήλωσε η επισμηναγός Καρά, προσθέτοντας τα εξής:

    «Προβαίνουμε σε απαραίτητες πρωτοβουλίες μέσω του διπλωματικού διαύλου εναντίον τέτοιου είδους παραβιάσεων, επισκέψεων και δραστηριοτήτων. Ως προς την συνάντηση του Προέδρου μας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και το πλαίσιο που χάραξαν στις σχέσεις μας, καθώς και στη σημασία του διεθνούς δικαίου κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός μας με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, οι δύο υπουργοί μας αποφάσισαν τη διεξαγωγή το συντομότερο δυνατόν της τέταρτης συνάντησης για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα και την συζήτηση θεμάτων που επικεντρώνονται στη θετική ατζέντα και στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Ευχόμαστε ότι ο τουρκικός και ελληνικός λαός θα ζουν μέσα σε ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια επωφελούμενοι με ένα δίκαιο τρόπο από τον πλούτο της περιοχής και το Αιγαίο να γίνει θάλασσα φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα».

    (ΔΨ)

    [03] Η Τουρκία παρέχει βοήθεια για την εκκένωση της Μαριούπολης, είπε ο Ακάρ

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρεζνίκοβ, γράφει η Milliyet (03.04.22).

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της εκκένωσης της Μαριούπολης και της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ακάρ δήλωσε, κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ότι το σημαντικότερο είναι η κήρυξη κατάπαυσης τους πυρός για να μην χαθούν άλλες ζωές και να διατηρηθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ανοιχτοί για την εκκένωση των πολιτών.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι της αναλογεί για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Ακάρ ανέφερε ότι είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Ρεζνίκοβ και τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σοϋγκού, γράφει η Milliyet (03.04.22). «Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό. Η Τουρκία βοηθά επίσης στο θέμα των εκκενώσεων», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Ερωτηθείς για την εκκένωση στη Μαριούπολη, στην οποία βρίσκονται και Τούρκοι, ο Ακάρ είπε ότι μπορούν να παρέχουν υποστήριξη πλοίων για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών, είτε είναι Τούρκοι πολίτες ή άλλων εθνικοτήτων μέσω θαλάσσης. «Εντός αυτού του πλαισίου, ο συντονισμός μας με τις ουκρανικές και ρωσικές αρχές συνεχίζεται», απάντησε ο Ακάρ.

    Εν τω μεταξύ, ο Ακάρ υπενθύμισε, κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ [Σημείωση μεταφραστή: Δείπνο μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας κατά την διάρκεια του μηνός Ραμαζάν], ότι αναμένεται συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι στην παρουσία του Τούρκου Πρόεδρου Ερντογάν, σύμφωνα με τη Milliyet (03.04.22).

    (ΔΨ)

    [04] Στις 9.021 ανήλθαν τα θετικά περιστατικά Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.04.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 9,021 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 211,068 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 38 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 10,312.

    Σημειώνεται ότι 93,10% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,36% με τη δεύτερη δόση.

    (ΔΨ) ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 4 April 2022 - 13:53:59 UTC