Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 48/2022 11.03.202

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Τα Βαρώσια είναι περιουσία των Οθωμανών»
  • [02] Mε τον ΥΠΕΞ της Σιέρα Λεόνε συναντήθηκαν Τατάρ και Ερτουργούλογλου
  • [03] Τατάρ και Σουτζούογου για το φυσικό αέριο μετά την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ
  • [04] Όζερσαϊ: «Ευκαιρία και για εμάς η ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ»
  • [05] Σε 17 μήνες 390,745 άτομα επισκέφθηκαν το περίκλειστο Βαρώσι
  • [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον διορισμό Ερτουγρούλογλου
  • [07] Φήμες περί προώθησης Ερτουγρούλογλου για αντικαταστάτη του Τατάρ
  • [08] Νέος «πρέσβης» του καθεστώτος στην Άγκυρα ο Ισμέτ Κορούκογλου
  • [09] Νέες αυξήσεις στα καύσιμα ? Σταματά η παραγωγή
  • [10] Η σημαία της «ΤΔΒΚ» στο κράνος του Sebastian Vettel
  • [11] Στα 501 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Μπάιντεν
  • [02] Την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν Έρντογαν-Αλίγιεβ
  • [03] Μηνύματα ειρήνης από Κιλιτσντάρογλου σε επίσκεψη του στο Ντιγιαρμπακίρ
  • [04] Στις 29,492 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Τα Βαρώσια είναι περιουσία των Οθωμανών»

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (11.03.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «το δικαίωμα της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο είναι ένα νόμιμο δικαίωμα που πηγάζει από την ιστορία».

    Ο Τατάρ, ο οποίος προσκλήθηκε να μεταβεί στην Αττάλεια για να συμμετάσχει στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, πραγματοποιεί σειρά επαφών εκεί.

    Σε δηλώσεις του χθες κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματικών της πόλης Y?r?k που βρίσκεται στην επαρχία της Αττάλειας, ο Τατάρ μίλησε για «τον αγώνα ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί και τη στρατηγική σημασία του νησιού».

    Αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τατάρ είπε ότι εξαιτίας του πολέμου σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στη τιμή του πετρελαίου και μεγάλη ακρίβεια γενικότερα. «Ο λαός μας έζησε τόσα πολλά που θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή την κρίση. Το σημαντικό είναι το κράτος μας, η δημοκρατία μας, η κυριαρχία μας και η ύπαρξη μας», υποστήριξε.

    Ισχυριζόμενος ότι διεξάγουν έναν μεγάλο αγώνα με πολλές χώρες όσον αφορά σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, ο Τατάρ είπε ότι σε αυτό τον αγώνα βρίσκονται σε πλήρη διαβούλευση με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπενθύμισε ότι διεξάγονταν συνομιλίες για χρόνια με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, για την επίτευξη συμφωνίας για συνεταιρισμό και πρόσθεσε ότι στη νέα περίοδο δεν συνομιλούν πλέον για ομοσπονδία. Ισχυρίστηκε επίσης και τα εξής:

    «Επειδή η ομοσπονδία σημαίνει συνεταιρισμό με τους Ελληνοκύπριους, σημαίνει επίσης ένταξη στην ΕΕ μιας ομόσπονδης κυβέρνησης μεταξύ του βορρά και του νότου. Και επειδή η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αυτό θα σημαίνει και την πλήρη αποχώρηση της από την Κύπρο. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε ποτέ. Επειδή η μοίρα μας, το παρελθόν μας και οι απόψεις μας σε αυτή την υπόθεση είναι κοινές και θα συνεχίσουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία αυτή την υπόθεση. Το δικαίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας ως εγγυήτρια δύναμη είναι νόμιμο και πηγάζει από την ιστορία. Και οπωσδήποτε θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη. Η συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων μας στην Μεσόγειο αλλά και για τη δική μας ασφάλεια. Αυτό το έχει αποδείξει στον κόσμο και ο πόλεμος στην Ουκρανία. [?] Με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούσαν τον τουρκικό λαό της Κύπρου να δολοφονείται το 1963-1964 και σήμερα θα μπορούσε να γίνει το ίδιο».

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας για την «ΤΔΒΚ» είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για αυτούς, για τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν υποχωρήσεις.

    Αναφερόμενος στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, ο Τατάρ ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη διεξαγωγή του Φόρουμ και υπενθύμισε ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος η «ΤΔΒΚ» συμμετέχει στο φόρουμ.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την οικονομική συμβολή που είχε στην «ΤΔΒΚ» το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Σύμφωνα με όλα τα έγγραφα, τα αρχεία και του τίτλους, το Βαρώσι είναι περιουσία των Οθωμανών. Το Βαρώσι άνοιξε. Άνοιξε το παραλιακό μέτωπο και οι δημόσιοι χώροι. Και παρά την πανδημία, μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών στο Βαρώσι ξεπέρασε τις 400 χιλιάδες. Το άνοιγμα του Βαρωσιού συνέβαλε και στην οικονομία και στον τουρισμό της ΤΔΒΚ».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι όσον αφορά στον πόλεμο Τουρκίας-Ουκρανίας ενεργούν από κοινού μαζί με την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ότι αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία, αφού είναι μέλος της ΕΕ.

    Εξηγώντας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιτρέπει σε ρωσικά κρουαζιερόπλοια να προσεγγίσουν τα λιμάνια της, ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Συνεπώς, αυτή τη στιγμή οι σχέσεις τους είναι άσχημες. Εάν οι Ρώσοι μπορούν να έρθουν στην Τουρκία, μπορούν να έρθουν και σε εμάς. Με μια σωστή διαχείριση αυτής της κατάστασης από την Τουρκία, η Τουρκία θα έλθει σε μια πολύ καλή θέση. Και με το πέρασμα του χρόνου αυτό θα επιφέρει και σε μας θετικά αποτελέσματα».

    Στις δηλώσεις Τατάρ στην Αττάλεια αναφέρεται και η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet (11.03.22), υπό τον τίτλο «Έπαινος από τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ στον Τσαβούσογλου».

    Συνάντηση Τατάρ και με αντιπροσωπεία της Οργάνωση Τουρκικών Κρατών

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (10.03.22), στα πλαίσια των επαφών του στην Αττάλεια, ο Τατάρ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα της Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, Baghdad Amreyev και με αντιπροσωπεία της οργάνωσης.

    Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν επίσης ο «σύμβουλος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οκάν Ντοναγκίλ, ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του, Εργκούν Ολγκιούν, ο «νομικός σύμβουλος» του Σουλέν Καραμπατσιάκ και ο «ειδικός σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και διεθνών σχέσεων», Χουσεγίν Ισισάλ.

    (ΑΚ)

    [02] Mε τον ΥΠΕΞ της Σιέρα Λεόνε συναντήθηκαν Τατάρ και Ερτουργούλογλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (11.03.22), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου συναντήθηκαν στην Αττάλεια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιέρα Λεόνε, David Francis και την αντιπροσωπεία του.

    Σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων (TAK) μετά τη συνάντηση, ο Ερτουγρούλογλου ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση αξιολογήθηκε η προσέγγιση της «ΤΔΒΚ» με τη Σιέρα Λεόνε.

    Ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει από το παρελθόν τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιέρα Λεόνε εξαιτίας μιας συνόδου για το Αφγανιστάν που έγινε από την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας και υποστήριξε ότι ο David Francis είναι σοβαρός και ειλικρινής όσον αφορά στο θέμα της «προσέγγισης των δύο χωρών»

    Υποστηρίζοντας ότι στην «ΤΔΒΚ» υπάρχουν συνολικά 430 φοιτητές από τη Σιέρα Λεόνε, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι «οι φοιτητές ανέφεραν στον Υπουργό Εξωτερικών τους ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι».

    Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν ο «σύμβουλος προεδρίας», Οκάν Ντοναγκίλ, ο «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τατάρ, Εργκούν Ολγκιούν, ο «νομικός σύμβουλος» του Σουλέν Καραμπατσιάκ και ο «ειδικός σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και διεθνών σχέσεων», Χουσεγίν Ισισάλ.

    (ΑΚ)

    [03] Τατάρ και Σουτζούογου για το φυσικό αέριο μετά την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ

    Η G?ne? (11.03.22) γράφει ότι το τουρκικό Oda TV μετέδωσε ότι μετά την έμφαση που δόθηκε στο θέμα της ενέργειας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρζοκ στην Τουρκία, τα βλέμματα στράφηκαν προς την «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται η κατεχόμενη Κύπρος.

    Σύμφωνα με το Oda TV, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έφερε σε πρώτο πλάνο τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Κύπρου, επιλογή που χαρακτηρίζεται σημαντική από την άποψη του κόστους.

    Το Oda TV ζήτησε τις απόψεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου πρωθυπουργού, Φαϊζ Σουτζούογλου για το θέμα.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι όλες οι συμφωνίες που θα συναφθούν στο νησί και γύρω από αυτό πρέπει να έχουν την έγκριση της «ΤΔΒΚ» και ότι οι Τουρκοκύπριοι διαβουλεύονται με την Τουρκία σε αυτά τα θέματα.

    Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί και χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί νόμιμο «τον ελληνοκυπριακό τομέα», κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Πάντοτε λέμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Στο θέμα των θαλασσίων και αποκλειστικών οικονομικών περιφερειακών μας δικαιωμάτων σε αυτή την περιοχή, σε συνεργασία με την Τουρκία τα μοιραζόμαστε όλα αυτά με την διεθνή κοινότητα για να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση των δικών μας συμφερόντων. Δεν αποδεχόμαστε ως μοναδικό συνομιλητή την Κυπριακή Δημοκρατία και όλες αυτές τις συμφωνίες που θα γίνουν μαζί της. Διότι πρέπει να ληφθεί και η δική μας έγκριση. Όταν κοιτάξουμε τις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κύπρου, υπάρχουν δύο χωριστοί κυρίαρχοι λαοί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που μας ώθησε με την βία των όπλων εκτός της Δημοκρατίας. Αυτό είναι απαράδεχτο για εμάς. Επομένως, για να διαρκέσει η ειρήνη και η ηρεμία αν θα προσθέσουν εδώ περιφερειακά μεγάλα σχέδια ως μιαν συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες της Κύπρου και ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και η έγκριση της ΤΔΒΚ».

    Σουζούογλου

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε στο Oda TV ότι θα ενεργήσουν παράλληλα με τις αποφάσεις που θα λάβει η Τουρκία στη διεθνή σκηνή. Είπε το εξής:

    «Οι απόψεις μας είναι παράλληλες με εκείνες της μητέρας πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας. Όποιες και αν είναι οι απόψεις της μητέρας πατρίδας πάνω σε αυτό το θέμα, όποια και αν είναι τα βήματα που θα κάνει, έτσι θα είναι και η δική μας άποψη. Θα ενεργήσουμε μαζί με την Τουρκία. Η μοίρα μας και το μέλλον μας είναι κοινά».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Όζερσαϊ: «Ευκαιρία και για εμάς η ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ»

    Η Avrupa (11.03.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι είναι σημαντική η συνάντηση του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρζοκ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στην Άγκυρα μετά από 14 χρόνια και το γεγονός ότι σε αυτή την συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η ενεργειακή συνεργασία.

    Σε δήλωση που εξέδωσε το κόμμα του, αναφέρεται ότι σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ επεσήμανε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναβαθμίστηκαν ξανά στο ανώτατο επίπεδο και ότι «είναι εξαιρετικά κρίσιμο το γεγονός ότι ως σημείο έναρξης είναι η ‘ενεργειακή συνεργασία’». Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ αυτό επιβεβαιώνει ότι η εδώ και χρόνια προσέγγισή του ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα «ρεαλιστικό όραμα».

    Ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αυτές οι νέες εξελίξεις μπορεί να δώσουν την δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να γίνουν «παίκτης που κτίζει το παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την Τουρκία και πρόσθεσε:

    «Όμως αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα και εκείνοι που εκπροσωπούν την χώρα μας σε αυτό το θέμα δεν μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή με ενεργητική διπλωματία ένα όραμα που θα προβάλει την τουρκοκυπριακή βούληση (κάτι για το οποίο δεν έχουν μιαν τέτοια προσδοκία σε αυτές τις συνθήκες), ο τουρκοκυπριακός λαός θα έχει χάσει μιαν ιστορική ευκαιρία και θα είναι κρίμα.

    Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας-Δύσης αύξησε την σημασία της Κύπρου και των πόρων που βρίσκονται γύρω από αυτήν από την άποψη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας στο θέμα του φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι εκείνοι που έχουν την αρμοδιότητα να εκπροσωπούν την χώρα σε αυτή την περίοδο να μην γίνουν η αιτία να χάσουμε αυτή την ευκαιρία ως λαός».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σε 17 μήνες 390,745 άτομα επισκέφθηκαν το περίκλειστο Βαρώσι

    Η G?ne? (11.03.22) γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της λεγόμενης αστυνομίας, 390 χιλιάδες 745 άτομα επισκέφθηκαν το περίκλειστο Βαρώσι μέσα σε 17 μήνες.

    Σημειώνοντας ότι αριθμός αυτός ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της «ΤΔΒΚ», το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι τμήμα του Βαρωσιού άνοιξε «για χρήση από τον λαό» στις 8 Οκτωβρίου 2020 και στην δεύτερη φάση του ανοίγματός του που έγινε τον Ιούλιο του 2021 αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη το 3,5% της περίκλειστης περιοχής.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον διορισμό Ερτουγρούλογλου

    Η Yeni D?zen (11.03.22) γράφει ότι έλλειψη εμπιστοσύνης και αντιδράσεις εντός της κοινότητας προκάλεσε ο ανασχηματισμός του «υπουργικού συμβουλίου» μέσα σε 17 μέρες και η ασυνέπεια στις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου.

    Τατάρ: «Αν υποκύψετε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας, δεν θα τελειώσουν ποτέ»

    Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι «αν υποκύψετε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας, δεν θα τελειώσουν ποτέ» και ότι η «κυβέρνηση» στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να σχηματίζεται από τους εκεί πολιτικούς. Είναι λάθος να δίνεται λογαριασμός στην Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα ή να λαμβάνονται εντολές από εκεί, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η σημαντικότερη συνέπεια από αυτό τον ανασχηματισμό είναι η διασάλευση των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, που θα χρειαστεί έντονες και μακράς διάρκειας προσπάθειες για να διορθωθούν.

    «Αυτός που οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο είναι κυρίως η πλευρά του ΑΚΡ και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας που υποκύπτει σε αυτά και δεν μπορεί να κάνει καν το συνέδριό της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατον να εμπιστεύεται τέτοια κυβέρνηση ο λαός. Η εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην πολιτική ισοπεδώθηκε, όμως η κυβέρνηση είχε ούτως ή άλλως δείξει πολύ πιο πριν στο συνέδριο ότι θα υπέκυπτε σε τέτοιες παρεμβάσεις. [?]»

    Χασίπογλου: «Ήταν παρεξήγηση, δεν υπήρξε παρέμβαση»

    Ο Ερτουγρούλ Χασίπογλου, πατέρας του παραιτηθέντος «υπουργού εργασίας» Ογουζχάν Χασίπολγου, πρώην «υπουργός» και «πρόεδρος της βουλής», δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός ήταν αποτέλεσμα «παρεξήγησης» και ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξαν έξωθεν παρεμβάσεις. Υποστήριξε ότι σίγουρα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στα «υπουργεία» και ότι δεν άρεσε στον Ογουζχάν Χασίπογλου το «υπουργείο εργασίας», αφού ήθελε το «υπουργείο εξωτερικών».

    Ντενκτάς: «Τέλειωσε πριν αρχίσει η κυβέρνηση»

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι τελείωσε η εξουσία της «κυβέρνησης» να κυβερνά προτού καν αρχίσει. Χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «μεγάλη αδικία προς τον λαό», ο Ντενκτάς είπε ότι δεν απέμεινε τίποτα πλέον να γίνει στην πολιτική. Σημειώνοντας ότι πιστεύει πως έγινε παρέμβαση από την Τουρκία, ο Ντενκτάς είπε: «Σίγουρα υπάρχει παρέμβαση. Πρώτα τον διορίζεις, αμέσως μετά τον παύεις. Πώς θα γίνει διαφορετικά αυτή η κατάσταση; Δεν υπάρχουν λόγια».

    CTP: «Ισοπεδώσατε την πολιτική ηθική»

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) χαρακτήρισε σκάνδαλο τον ανασχηματισμό του «υπουργικού συμβουλίου» πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του και υποστήριξε ότι με αυτή την εξέλιξη ισοπεδώθηκε η πολιτική ηθική και το κύρος του «λαού».

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο «πρωθυπουργός» Σουτζούογλου, το CTP διερωτάται τι συνέβη και ποια μη φυσιολογική κατάσταση προκάλεσε αυτό τον ανασχηματισμό. Ρωτά επίσης τον Σουτζούογλου κατά πόσον τον παρότρυνε κάποιος για να λάβει αυτή την απόφαση και κατά πόσον αληθεύει ότι υπήρξε παρότρυνση από την Άγκυρα, όπως γράφεται στον Τύπο. Διερωτάται επίσης το κόμμα κατά πόσον ο Σουτζούογλου έκανε κάποιαν δημοσκόπηση που δείχνει αποτυχημένο τον Ογουζχάν Χασίπογλου και κατά πόσον ο Χασάν Τάτσοϊ, που απομακρύνθηκε από το «υπουργείο εξωτερικών», δεν γνωρίζει τις διεθνείς σχέσεις.

    KTAMS: «Κομπάρσοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως κυβερνούν»

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας του «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι δεν μπορούν να πάνε πέρα από του να είναι κομπάρσοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως κυβερνούν την «χώρα», την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι συνθλίβονται κάτω από τις καθημερινές αυξήσεις και την ακρίβεια και την ώρα που οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό αναγκάζονται να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Μπενγκινχάν διερωτήθηκε τι άλλο είναι τα γεγονότα εκτός από καταπάτηση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «είναι κοροϊδία να αναφέρεται κανείς σε ‘κυρίαρχο κράτος’ σε μιαν χώρα που κάποιοι από το εξωτερικό παρεμβαίνουν στις εκλογές και αποφασίζουν εκείνοι και όχι ο πρωθυπουργός ακόμα και για το ποιος θα γίνει υπουργός».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Φήμες περί προώθησης Ερτουγρούλογλου για αντικαταστάτη του Τατάρ

    Η Yeni Bak?? (11.03.22) γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό της «κυβέρνησης» προτού καν αναλάβει καθήκοντα και ότι στα παρασκήνια λέγεται ότι θα υπάρξει ακόμα μια αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο» σύντομα.

    Όπως λέγεται, θα διοριστεί στο «υπουργείο υγείας» ο Ουνάλ Ουστέλ και στο «υπουργείο εσωτερικών» η Ιζλέμ Γκιούρτζιαγ, ενώ ο νυν «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί θα μείνει εκτός «υπουργικού συμβουλίου».

    Ένας άλλος ισχυρισμός που προβάλλεται είναι ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική των δύο κρατών στο Κυπριακό και ότι μετά τον Ερσίν Τατάρ θέλει να κάνει τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου λεγόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζεται, ζήτησε να συμμετέχει στο «υπουργικό συμβούλιο» ο Ερτουγρούλογλου για να τον κρατήσει στην ημερήσια διάταξη, παρά το γεγονός ότι απέτυχε να εκλεγεί στις πρόσφατες «βουλευτικές εκλογές».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Νέος «πρέσβης» του καθεστώτος στην Άγκυρα ο Ισμέτ Κορούκογλου

    Η K?br?s (11.03.22) γράφει ότι ο Ισμέτ Κορούκογλου διορίστηκε ως ο νέος «πρέσβης» του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα. Ο διορισμός του Κορούκογλου, που τώρα υπηρετεί ως «υφυπουργός», θα ισχύει από την 1η Αυγούστου 2022.

    Σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», από την ίδια ημερομηνία, νέα «πρόξενος» του καθεστώτος στην Σμύρνη διορίζεται η Αϊσέν Βολκάν Ινανίρογλου, η οποία υπηρετεί στα κεντρικά γραφεία του «υπουργείου» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Από την ίδια ημερομηνία, ο «γενικός διευθυντής» του «γραφείου εξωτερικών υποθέσεων» Ουφούκ Τουργκάνερ διορίζεται στην «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στο Μπακού, ο «πρόξενος» στην Γκαζίαντεπ Φαχρί Γιονλούερ επανέρχεται στην κατεχόμενη Λευκωσία και η πρώτη «γραμματέας» στην «αντιπροσωπεία» στο Λονδίνο Μπουκέτ Κοπ τοποθετείται στην «αντιπροσωπεία» στο Άμπου Ντάμπι.

    Εξάλλου, παρατάθηκε η θητεία της «εκπροσώπου» του καθεστώτος στην Γενεύη Γκιζέμ Άλπμαν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, ενώ η Αϊντά Σοϊλού τοποθετήθηκε από την «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στο Στρασβούργο στην «αντιπροσωπεία» στις Βρυξέλλες.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Νέες αυξήσεις στα καύσιμα ? Σταματά η παραγωγή

    Η Avrupa (11.03.22) γράφει ότι νέες αυξήσεις επιβλήθηκαν στις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων να πωλείται προς 18,75 τουρκικές λίρες (ΤΛ) το λίτρο, η βενζίνη 98 οκτανίων προς 19 ΤΛ, το Euro diesel προς 21,07 ΤΛ και το αέριο προς 19,46 ΤΛ.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» δεν μπόρεσε να αποσπάσει τα χρήματα που ήθελε από την Τουρκία και έτσι βρήκε την λύση στο να «κλέβει» τον «λαό». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «κυβέρνηση» δεν διστάζει να επιβάλλει αυξήσεις ενόσω τις δέχεται ο «λαός». Μετά τις χθεσινές αυξήσεις στα καύσιμα δημιουργήθηκαν ουρές μπροστά στα πρατήρια.

    Επισημαίνεται ότι μία στερλίνα πωλείτο προς 19,70 ΤΛ χθες, ένα ευρώ προς 16.60 ΤΛ και ένα δολάριο προς 14,98 ΤΛ.

    Κάτω από τον τίτλο «Σε σημείο να σταματήσει η παραγωγή», η Halk?n Sesi (11.03.22) γράφει ότι εξαθλίωσαν τους παραγωγούς οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα καύσιμα, στις ζωοτροφές και στον ηλεκτρισμό. Οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματά τους και να παραδώσουν τα χώρα τους στο «κράτος». Αν δεν λυθούν τα προβλήματά τους μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι παραγωγοί προτίθενται να φέρουν τα ζώα τους στην Λευκωσία με φορτηγά.

    Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων δήλωσε ότι επιβλήθηκαν αυξήσεις 300% στα καύσιμα, 400% στις ζωοτροφές και 300 % στον ηλεκτρισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να υπάρξει παραγωγή στην «χώρα». Είπε ότι στα σφαγεία άρχισαν πλέον να σφάζουν ζώα που εγκυμονούν, ότι το κόστος για τον παραγωγό αυξήθηκε από 5 χιλιάδες σε 15 χιλιάδες ΤΛ και ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξήσεις πλέον.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι και οι επαγγελματίες οδηγοί ήρθαν στο σημείο να κλείσουν τις δουλειές τους. Η συντεχνία των επαγγελματιών οδηγών μέσων μαζικής συγκοινωνίας (Kar-??) δήλωσε ότι από τον Μάιο του 2021 επήλθαν αυξήσεις της τάξης του 149,75% στα καύσιμα και ότι οι συγκοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Η σημαία της «ΤΔΒΚ» στο κράνος του Sebastian Vettel

    Η K?br?s (11.03.22) γράφει ότι η σημαία της «ΤΔΒΚ» βρίσκεται στο κράνος του Γερμανού πιλότου της Φόρμουλα 1 και τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Sebastian Vettel.

    Σημειώνοντας ότι η σεζόν για το 2022 στη Φόρμουλα 1 θα αρχίσει μέσα τον Μάρτιο στο Μπαχρέιν, η εφημερίδα αναφέρει ότι στα χθεσινά δοκιμαστικά, ο Γερμανός πιλότος επέδειξε πάλι την στήριξή του προς την Ουκρανία και την αντίθεσή του στον πόλεμο που διεξάγεται εκεί.

    Ο Vettel φόρεσε ένα κράνος το οποίο έφερε τα χρώματα της Ουκρανίας και έγραφε «όχι στον πόλεμο», σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στο κράνος υπήρχε και ένα περιστέρι ειρήνης και οι σημαίες διαφόρων χωρών ανάμεσα στις οποίες εκείνες της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Στα 501 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,947 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 501 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε θάνατος με τελική αιτία τον Covid-19 και έτσι παρέμεινε στους 201 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 204, Κερύνεια 136, Αμμόχωστος 88, Μόρφου 35, Τρίκωμο 11 και Λεύκα 27.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 475 άτομα.

    Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,028,758 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 72,290 κρούσματα Covid-19, ενώ 68,421 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,670 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,621 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 10 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 901 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Μπάιντεν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (11.03.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, στα πλαίσια της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που διεξάγει αυτές τις μέρες για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, είχε χθες 45λεπτή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε δύο σημαντικά μηνύματα στον Αμερικανό Πρόεδρο. Το πρώτο μήνυμα αφορά στο ότι η χθεσινή τριμερής στην Αττάλεια αποτελεί διπλωματική νίκη και το δεύτερο αφορά στην έκκληση της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις που εφαρμόζει εναντίον της στην αμυντική βιομηχανία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Έρντογαν και Μπάιντεν συζήτησαν την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, διάφορες περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εξήγησε ότι η Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω εμβάθυνσης της κρίσης, είναι έτοιμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και να συζητήσει και με τις δύο πλευρές για την επίτευξη λύσης.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια, την οποία φιλοξένησε η Τουρκία στα πλαίσια των προσπαθειών της να δημιουργήσει ένα κανάλι εμπιστοσύνης, ο Έρντογαν χαρακτήρισε διπλωματική νίκη την τριμερή συνάντηση.

    Η άρση των κυρώσεων θα έπρεπε να γίνει προ πολλού

    Ο Έρντογαν ανέφερε επίσης στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Τουρκία αναμένει όπως το αίτημα της προς τις ΗΠΑ για αγορά 40 νέων αεροσκαφών και για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα αποτέλεσμα. Είπε επίσης ότι προ πολλού θα έπρεπε οι ΗΠΑ να άρουν τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ανησυχίες τους για τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και εξέφρασαν την έντονη συμπαράσταση τους στην κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας.

    Ο Μπάιντεν χαιρέτισε επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων, αναφέρει η ανακοίνωση.

    (AK)

    [02] Την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν Έρντογαν-Αλίγιεβ

    Σύμφωνα με την Turkiye (10.03.22) και το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (11.03.22), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεβ.

    Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ τέθηκε και στο τραπέζι το θέμα του φυσικού αερίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, εκτός από τις περιφερειακές εξελίξεις και τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, συζητήθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

    Κρίσιμος διάλογος για την ενέργεια

    Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν που βασίζονται στη φιλία και αδελφοσύνη και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων τους σε όλους τους τομείς.

    Στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν επίσης τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στη βάση της «Διακήρυξης της Σούσα», ενώ στο τραπέζι τέθηκε επί τάπητος το άνοιγμα του διάδρομου Zengezur για τη διασύνδεση Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν και το έργο που αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Ναχιτσεβάν.

    (ΑΚ)

    [03] Μηνύματα ειρήνης από Κιλιτσντάρογλου σε επίσκεψη του στο Ντιγιαρμπακίρ

    Σύμφωνα με την Birgun (10.03.22), o πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε την επαρχία Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας, όπου και συμμετείχε σε τελετή που διοργανώθηκε για προσχώρηση νέων μελών στο κόμμα του.

    Σε δηλώσεις του στο Ντιγιαρμπακίρ, ο Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους Κούρδους, έστειλε μήνυμα ειρήνης, δηλώνοντας, ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Σε αυτή τη χώρα θα φέρω οπωσδήποτε την ειρήνη. Σε αυτή τη χώρα θα φέρω οπωσδήποτε την ηρεμία και τη γαλήνη και την αδελφοσύνη. Αυτή η χώρα χρειάζεται γαλήνη και ηρεμία, όποιο και αν είναι το τίμημα. Έχει ανάγκη να αγκαλιαστεί. Και το πιο σημαντικό έχει ανάγκη για συγχώρεση. Αυτό θα κάνουμε. Μαζί θα το κάνουμε».

    Υποστηρίζοντας ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα των πολιτικών που ζουν στο Ντιγιαρμπακίρ, ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη.

    «Το CHP δεν προσελκύει πολλούς ψήφους από αυτή την περιοχή και αυτό το γνωρίζω. Αλλά για αυτό δεν φταίνε οι πολίτες του Ντιγιαρμπακίρ αλλά εμείς», όπως είπε, υποσχόμενος ότι το κόμμα του θα εργαστεί για να επιλύσει τα προβλήματα του λαού, αφού στόχος τους είναι το CHP να καταστεί το κόμμα του λαού.

    (ΑΚ)

    [04] Στις 29,492 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αksam (10.03.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 29,492 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 358,846 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 140 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 62,245.

    Σημειώνεται ότι 93,01% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.20 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 146,183,069 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 11 March 2022 - 15:33:47 UTC