Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-03-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 46/2022 09.03.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεν θα εγκαταλειφθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Προσκλήθηκε στο 2ο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, λέει ο Σουτζούογλου
  • [03] Αρθρογράφος: Σουτζούογλου-Τάτσοϊ δεν προσκλήθηκαν στην Αττάλεια
  • [04] Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βλέπει αρθρογράφος
  • [05] Αυξάνεται η βία κατά των γυναικών στα κατεχόμενα
  • [06] Ένας θάνατος και 520 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Eίπα στον Πούτιν ότι είμαστε εναντίον και των κυρώσεων και της κατοχής»
  • [02] «Δεν έχουμε πρόβλημα σε ηλιέλαιο και ελαιόλαδο», δηλώνει ο Έρντογαν
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Ρώσο ομόλογο του
  • [04] Χαιρετίζει τη συμμετοχή της Αρμενίας στο Φόρουμ της Αττάλειας το ΥΠΕΞ
  • [05] Σε δύο μήνες φθάνει στην Τουρκία το 4ο γεωτρύπανο, δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [06] Δημοσκόπηση: «Η οικονομική κρίση το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Τουρκία»
  • [07] Στις 37,407 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεν θα εγκαταλειφθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (09.03.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι όσα έζησε στο παρελθόν ο τουρκοκυπριακός «λαός» και τα σημερινά γεγονότα στην Ουκρανία καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν ποτέ να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί.

    Σε μήνυμα με την ευκαιρία της 9ης Μαρτίου, η οποία τιμάται ως μέρα μνήμης και πεσόντων της «αντίστασης» των Τουρκοκυπρίων στην Πάφο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Πάφος ήταν ανάμεσα στις περιοχές που δέχτηκαν τις πιο βαριές επιθέσεις μετά την 21η Δεκεμβρίου 1963 και ότι ο βασικός λόγος της έναρξης των επιθέσεων που διενεργήθηκαν ανάμεσα στις 7 και 9 Μαρτίου 1964 σε χωριά της Πάφου, ήταν το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι πήραν θάρρος από το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Μαρτίου 1964 με το οποίο αναγνωριζόταν η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, ως η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ενώ όλος ο κόσμος παρέμεινε θεατής σε αυτές τις επιθέσεις, μόνο η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία κινητοποιήθηκε και προειδοποίησε με διακοίνωση ότι θα επενέβαινε αν συνεχίζονταν οι επιθέσεις.

    «Μετά από αυτή την αποφασιστική στάση της Τουρκίας σταματούν οι ελληνοκυπριακές επιθέσεις», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Ενώ σήμερα το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο και κάποιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και πιέζουν για ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’, οι δραστικές και ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι κόκκινη γραμμή για εμάς και δεν μπορούμε ποτέ να την εγκαταλείψουμε. Θα αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος μας προς τον λαό μας και τους πεσόντες μας.

    Ενώ σήμερα ζούμε στη δική μας πατρίδα κυρίαρχοι και ελεύθεροι κάτω από την στέγη του δικού μας κράτους, στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Ενώ οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν από το 1968 για να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας σε ομοσπονδιακή βάση, η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και ειδικά το Σχέδιο Ανάν και όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντάνα κατέδειξαν ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, φέραμε στην ημερήσια διάταξη την πρότασή μας για λύση στην βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών και αυτή η πρότασή μας τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη. Αυτή η πρότασή μας για λύση που υποστηρίζεται από την Τουρκική Δημοκρατία, την πιο μεγάλη και ισχυρή χώρα της περιοχής, είναι ο μόνος δρόμος για λύση προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής.

    Ενώ μνημονεύουμε για άλλη μια φορά σήμερα την αντίσταση της Πάφου και τους αγαπημένους πεσόντες μας, ευχή μου είναι η επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και όχι με πόλεμο και όπλα και η επικράτηση της ειρήνης και της ηρεμίας σε όλο τον κόσμο. Έκκλησή μου προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να τερματίσει τους εξοπλισμούς και τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις προτάσεις μας για διάλογο. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Προσκλήθηκε στο 2ο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, λέει ο Σουτζούογλου

    Η G?ne? (09.03.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο 2ο Διπλωματικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Kanal T μετά από την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σουτζούογλου διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν προσκλήθηκε στο φόρουμ της Αττάλειας.

    «Μπουχτίσαμε από αυτά τα κουτσομπολιά. Συγκεκριμένα άτομα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργήσουν ένταση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ποια είναι τα άτομα αυτά.

    Ανέφερε μάλιστα ότι η πρόσκληση για το εν λόγω φόρουμ του απεστάλη στις 10 Φεβρουαρίου και υποστήριξε ότι κάποιοι άνθρωποι λένε συνεχώς ψέματα.

    Χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις ειδήσεις που ανέφεραν ότι η Τουρκία ήθελε να διοριστεί εκ νέου στη θέση του «υπουργού εξωτερικών» ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Σουτζούογλου είπε:

    «Ο κ. Ταχσίν είναι ένα πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Όταν μπήκα στην πολιτική ήταν πρόεδρος του UBP. Αργότερα αποχώρησε και ίδρυσε άλλο κόμμα. Όμως συνέχισε η φιλία μας. Η Τουρκία δεν είναι κράτος που θα κάνει τις δουλειές της στη βάση ονομάτων. Οι πολιτικές είναι σημαντικές βεβαίως για την μητέρα πατρίδα, όμως δεν το κάνει αυτό μέσω ατόμων».

    Αναφερόμενος στο θέμα του ανασχηματισμού του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι θα διεξάγουν δημοσκοπήσεις κάθε τρεις μήνες σε σχέση με την απόδοση των «υπουργών» και των «γραφειοκρατών» και αν διαπιστωθεί κάποια αποτυχία, θα προβαίνουν σε αλλαγές.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αρθρογράφος: Σουτζούογλου-Τάτσοϊ δεν προσκλήθηκαν στην Αττάλεια

    Ο αρθρογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί γράφει στην σημερινή του στήλη στην Yeni D?zen (09.03.22) ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου και ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Χασάν Τάτσοϊ δεν έλαβαν πρόσκληση από την Τουρκία για να συμμετάσχουν στο 2ο Διπλωματικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το Φόρουμ, ο Ιντζιρλί αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι μεταβαίνουν στην Αττάλεια με «στρες», διότι η Τουρκία δεν προσκάλεσε τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό εξωτερικών» τους και δεν πρόκειται να τους προσκαλέσει.

    Αντιθέτως, προσθέτει, προσκλήθηκε ο τέως «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και οι εταίροι στην «κυβέρνηση» Ερχάν Αρικλί και Φικρί Ατάογλου.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτά που κάνει η Τουρκία στους Σουτζούογλου και Τάτσοϊ ονομάζονται «bullying» (εκφοβισμός).

    Σημειώνεται ότι τα ονόματα των Σουτζούογλου και Τάτσοϊ δεν συμπεριλαμβάνονται στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, σε αντίθεση με εκείνα των Τατάρ, Ερτουγρούλογλου, Αρικλί και Ατάογλου (Σημείωση μεταφραστή: Τα ονόματα των συμμετεχόντων στο Φόρουμ υπάρχουν στην ιστοσελίδα: https://antalyadf.org/en/participants-2022/)

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βλέπει αρθρογράφος

    Αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βλέπει ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος Σερχάτ Ιντζιρλί, ο οποίος γράφει στην σημερινή του στήλη στην Yeni D?zen (09.03.22) ότι η Τουρκία επιστρέφει στην πολιτική των «μηδέν προβλημάτων».

    Κάτω από τον τίτλο «Η πικρή αλήθεια που αντιμετωπίζει ο Τατάρ», ο Ιντζιρλί σημειώνει ότι η Τουρκία δεν θέλει να διασαλεύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία και την Ουκρανία, ούτε και μπορεί να επιθυμεί να θυμώσει ή να δυσαρεστήσει την Δύση. Αναφέρει επίσης ότι η Άγκυρα στράφηκε στην πολιτική της εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά ακόμα και με την Αρμενία και την Ελλάδα. Υποστηρίζει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Στο μεταξύ, η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Και αυτή η κατάσταση είναι ένα από τα πιο ισχυρά ατού της Ρωσίας. Ενώ σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ‘ως Ευρώπη δεν είμαστε εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουμε 12 σημεία εξασφάλισης αερίου από τα οποία τα έξι είναι έτοιμα και τα έξι θα ετοιμαστούν’. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα και τα αποθέματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Και κατά πάσα πιθανότητα, το αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

    Επομένως, εντός της πολιτικής της Τουρκίας που περιέχει ‘φιλία και ισορροπία’, έχει τεθεί οπωσδήποτε στο ράφι η ρητορική ότι ‘η ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο ίσο κράτος’. Και ο Ερσίν Τατάρ είναι είτε άνεργος αυτή την στιγμή είτε θα μείνει στο ‘έλα στην αγκαλιά της ομοσπονδιακής λύσης’.

    Αν επιμένει στην ανοησία του κυρίαρχου ? ίσου κράτους και δεν σταματήσει να γίνεται μασκαράς σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η πιθανότητα όχι μόνο να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος στο εγγύς μέλλον αλλά και να εκδιωχθεί προτού συμπληρωθεί η θητεία του. Είναι θλιβερό, όμως αληθινό και είναι πάλι θλιβερό που άρχισαν να χτυπάνε κατάμουτρα αυτή την πραγματικότητα στον κ. Ερσίν τις τελευταίες μέρες.

    Κοντολογίς, έχει τελειώσει η προθεσμία της ρητορικής του ‘κυρίαρχου ίσου κράτους’ του Ερσίν Τατάρ. Αυτό άλλωστε είναι που λέμε με επιμονή εδώ και χρόνια. Ο μόνος δρόμος να μπορέσει κανείς να σταθεί απέναντι στους εποχιακούς ανέμους που επηρεάζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας ήταν η επιμονή στην ομοσπονδιακή λύση.

    Εκείνοι που λένε ‘όχι δεν γίνεται, πέθανε η ομοσπονδιακή λύση’, έχουν γίνει μόνο μασκαράδες αυτή την στιγμή δυστυχώς! Και μάλιστα ‘μασκαράδες του κόσμου’».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αυξάνεται η βία κατά των γυναικών στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (09.03.22) γράφει ότι τρεις γυναίκες επικοινωνούν καθημερινά με την γραμμή καταγγελιών για περιστατικά βίας κατά των γυναικών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η «μονάδα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών» της λεγόμενης γενικής αστυνομικής διεύθυνσης.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται κάθε χρόνο τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, τα οποία ήταν 1,047 το 2019, 1,058 το 2020 και 1,064 το 2021.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι τρεις γυναίκες υπόκεινται σε βία καθημερινά σε μιαν «μικρή χώρα», ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, Ογουζχάν Χασίπογλου κάλεσε τις γυναίκες να μην σωπαίνουν όταν δέχονται βία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ένας θάνατος και 520 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (09.03.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,194 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 520 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ανήλθε στους 201 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 224, Κερύνεια 132, Αμμόχωστος 92, Μόρφου 39, Τρίκωμο 17 και Λεύκα 16.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 362 άτομα.

    Μέχρι τις 08 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 6,007,843 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 71,378 κρούσματα Covid-19, ενώ 67,565 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,614 ασθενών, 38 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,573 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 8 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 1,126 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Eίπα στον Πούτιν ότι είμαστε εναντίον και των κυρώσεων και της κατοχής»

    Η Hurriyet (09.03.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος προέδρευσε διευρυμένης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που έγινε προχθές στην Τουρκία, εξήγησε λεπτομερώς τι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Έρντογαν είπε ότι είχε μιαν μακροσκελή και καλή συνάντηση με τον Πούτιν, στον οποίο εξήγησε ότι ο ίδιος θεωρεί λανθασμένο τον πόλεμο και την κατοχή της Ουκρανίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε και εξής για την επικοινωνία του με τον Πούτιν:

    «Εξήγησα στον Πούτιν ότι ο πόλεμος και η κατοχή είναι λάθος, του εξήγησαν τα σημεία τα οποία δεν θεωρώ σωστά. Του είπα ότι εμείς είμαστε κατά των κυρώσεων και εναντίον της κατοχής. Υπενθύμισα επίσης στον κ. Πούτιν τη συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στην Αττάλεια με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Του εξήγησα τη σημασία της συμμετοχής του Λαβρόφ. Είπε ότι θα συμμετάσχει. Εξήγησα στον Πούτιν ότι τόσο ο πόλεμος όσο και η κατοχή είναι λάθος και του ανέφερα τα σημεία τα οποία δεν θεωρώ σωστά. Εμείς είμαστε εναντίον και των κυρώσεων και της κατοχής. Αυτά είπα στον κ. Πούτιν».

    «Τον προσκάλεσα στην Τουρκία»

    «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Πρέπει να ληφθεί απόφαση του ΝΑΤΟ με πλειοψηφία. Εμείς δεν λέμε ότι η απόφαση είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Καταλαβαίνουμε όμως και τις ανησυχίες που έχει η Ρωσία για τα σύνορα της. Δεν θεωρούμε σωστό τον πόλεμο και χρειάζεται να επέλθει συμφωνία για εκεχειρία. Πρέπει πλέον να εξευρεθεί μια λύση. Εμείς θέλουμε ο κ. Πούτιν και ο κ. Ζελένσκι να συναντηθούν είτε στην Άγκυρα είτε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το ανέφερα και στον κ. Πούτιν και τον προσκάλεσα να έλθει στην Τουρκία».

    «Στις κυρώσεις χάθηκε το μέτρο»

    «Άρχισε να χάνεται το μέτρο. Ο παγκοσμίως διάσημος Ρώσος μαέστρος της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης, Valery Gergiev παύτηκε από τα καθήκοντα του επειδή όπως λέχθηκε, είναι ‘στενός φίλος του Πούτιν΄. Παρόμοιο γεγονός συνέβη και στην Ιταλία όπου ακυρώθηκαν μαθήματα. Αυτό αποτελεί εχθρότητα κατά των καλλιτεχνών. Δεν υπάρχει διαφορά με αυτά που γίνονταν την περίοδο των Ναζί και είναι απαράδεκτα».

    (ΑΚ)

    [02] «Δεν έχουμε πρόβλημα σε ηλιέλαιο και ελαιόλαδο», δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την Aksam (09.03.22), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια εκδήλωσης στο Προεδρικό για την Μέρα της Γυναίκας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ισχυρισμούς περί ελλείψεων στην Τουρκία σε αποθέματα ηλιέλαιου και ελαιόλαδου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς αυτούς.

    «Τις τελευταίες μέρες τέθηκε θέμα για το ελαιόλαδο. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αποθέματα ηλιέλαιου και ελαιόλαδου. Η αντιπολίτευση είναι αυτή που διεξάγει αυτή την εκστρατεία για να υποσκάψει και να δυσκολέψει τη χώρα μας. Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, ζήτησα μια χάρη από τους κοινοτάρχες μας. Να κοιτάξουν αν πράγματι υπάρχουν ελλείψεις ή όχι σε ηλιέλαιο στις υπεραγορές και τα σουπερμάρκετ που βρίσκονται στις γειτονίες τους και στα χωριά τους. Αυτό που θέλω από εσάς, είναι να παρακολουθείτε για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών μας και να μας ενημερώσετε αν προκύψει κάτι, και εμείς θα κάνουμε αυτά που χρειάζονται κατά των μαυραγοριτών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Ρώσο ομόλογο του

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-08.03.22), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της κήρυξης εκεχειρίας στην Ουκρανία και την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Shoygu, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συμβάλουν σημαντικά στην εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας και στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και συνεπώς στην πιθανότητα για διασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης στην χώρα».

    Χαιρετίζοντας τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κίεβου ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος, ο Ακάρ ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας για μια βιώσιμη ειρήνη.

    Ο Ακάρ χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται για το άνοιγμα διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ουκρανούς πολίτες.

    Ο Ακάρ ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία προσδοκεί στη στήριξη της Ρωσίας όσον αφορά στα εμπορικά πλοία που παραμένουν εγκλωβισμένα σε ρωσικά λιμάνια, τονίζοντας ότι αναμένει από τη Ρωσία να παραχωρήσει άδεια στα πλοία, έτσι ώστε να φθάσουν στην Τουρκία με ασφάλεια.

    (ΑΚ)

    [04] Χαιρετίζει τη συμμετοχή της Αρμενίας στο Φόρουμ της Αττάλειας το ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-08.03.22) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ταντζιού Μπιλγκίτς χαιρέτησε την δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ararat Mirzoyan θα παραστεί στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2022.

    «Τέτοια αμοιβαία βήματα θα συμβάλουν στην προώθηση του διαλόγου και των συζητήσεων επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που αποσκοπούν στην πλήρη εναρμόνιση των σχέσεων», αναφέρει ο Μπιλγκίτς.

    (ΑΚ)

    [05] Σε δύο μήνες φθάνει στην Τουρκία το 4ο γεωτρύπανο, δηλώνει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (08.03.22), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε τη Δευτέρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ότι το 4ο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία βρίσκεται καθ’ οδόν και ότι αναμένεται να φθάσει στη χώρα σε δύο μήνες.

    «Το 4ο μας γεωτρύπανο έχει αγκυροβολήσει στην Νότια Κορέα και θα βρίσκεται στην Τουρκία σε περίπου δύο μήνες», δήλωσε ο Ντονμέζ.

    Το πλοίο, με υπερσύγχρονη τεχνολογία 7ης γενιάς, διαθέτει δυνατότητα πληρώματος μέχρι 200 άτομα και μπορεί να φθάσει μέχρι σε 3,600 μέτρα βάθος.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Yeni ?afak (09.03.22) γράφει ότι το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα πάρει την ονομασία Αρπασλάν.

    (ΑΚ)

    [06] Δημοσκόπηση: «Η οικονομική κρίση το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Τουρκία»

    Η Sozcu (09.03.22) δημοσιεύει στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία από την Εταιρεία Ερευνών Gezici, στις 26-27-28 Φεβρουαρίου 2022.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 22 νομούς, 75 επαρχίες και 130 συνοικίες της Τουρκίας με δείγμα 2,368 ατόμων με στόχο να σκιαγραφήσει τις απόψεις των συμμετεχόντων σε διάφορα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά θέματα.

    Στην ερώτηση «Ποιο θεωρείτε αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα μας;», το 71,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν την οικονομική κρίση, το 36,2% την ανεργία και το 13,1% τα προβλήματα στην παιδεία.

    Στην ερώτηση «Ποιος θα μπορούσε κατά την άποψη σας να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα;», το 40,1% απάντησαν ότι τα προβλήματα θα μπορούσε να επιλύσει η Συμμαχία του Έθνους (Millet ?ttifak?) και το 37,6% η Λαϊκή Συμμαχία (Cumhur ?ttifak?).

    Στην ερώτηση «Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία;», το 51,1% απάντησε την κυβέρνηση, το 26,6% τις ξένες δυνάμεις και το 11,6% την αντιπολίτευση.

    Επίσης, στην ερώτηση «Ποιος θεωρείτε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερους ψήφους έναντι του Έρντογαν, ο Κιλιτσντάρογλου ή η Άκσενερ;», το 46,8% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι θεωρούν τον Κιλιτσντάρογλου ως τον πιο δυνατό αντίπαλο έναντι του Έρντογαν και το 24,6% απάντησαν την Άκσενερ.

    Επιπλέον, στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε στο δεύτερο γύρο των εκλογών αν πάνε στο δεύτερο γύρο οι Έρντογαν και Κιλιτσντάρογλου;», το 52,6% απάντησαν τον Κιλιτσντάρογλου και το 47,4% τον Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 37,407 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (08.03.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 37,407 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 365,005 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 130 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 69,294.

    Σημειώνεται ότι 92.99% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85.17 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 146,097,881 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 9 March 2022 - 15:48:52 UTC