Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-25

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 39/2022 25.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Συζήτησαν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία
  • [02] Τουρκοκύπριοι επικοινώνησαν με το καθεστώς από Ουκρανία, λέει ο Τάτσοϊ
  • [03] Σουτζούογλου: Η Ουκρανία υπενθύμισε την ανάγκη τουρκικών εγγυήσεων
  • [04] Τερματισμό της εισβολής ζητά το TDP και μη εμπλοκή των βάσεων ο BY
  • [05] Σουτζούογλου: Η Τουρκία δεν παρενέβη στον σχηματισμό της «κυβέρνησης»
  • [06] Αναφορά του «κυβερνητικού προγράμματος» σε Κυπριακό - Βαρώσι
  • [07] Ένας θάνατος και 522 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] Τσαβούσογλου: Η Ουκρανία ζήτησε να κλείσουν τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία.
  • [03] Τσελίκ: «Η Τουρκία θα εφαρμόσει σαφώς τις αντικειμενικές διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ»
  • [04] Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει πιστή στην Συνθήκη του Μοντρέ
  • [05] Επικοινωνία Νταβούτογλου ? Μπλίνκεν για το Ουκρανικό
  • [06] Με τον Ουκρανό και τον Αμερικανό ομόλογο του είχε επικοινωνία ο Ακάρ
  • [07] Στις 79,708 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Συζήτησαν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

    Η G?ne? (25.02.22) γράφει ότι τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα και στην περιοχή συζήτησε το λεγόμενο «ανώτατο συμβούλιο συντονισμού» σε χθεσινή του συνεδρία υπό τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στην συνεδρία συμμετείχαν ο διοικητής του τουρκικού κατοχικού στρατού υποστράτηγος Σεζάι Όζτουρκ, ο διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Χασάν Τάτσοϊ, ο σύμβουλος της λεγόμενης προεδρίας Οκάν Ντονανγκίλ, ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών Ισμέτ Κορούκογλου και ο ειδικός αντιπρόσωπος της «προεδρίας», Εργκιούν Ολγκούν.

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος άρχισε χθες το πρωί και με την έναρξή του αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Σημείωσε επίσης ότι αύξηση υπήρξε και στις τιμές του συναλλάγματος και ότι στην συνάντηση αξιολόγησαν όλες αυτές τις εξελίξεις και τις πιθανές συνέπειές τους στην «χώρα».

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν και τις αξιολογήσεις της Τουρκίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι συζήτησαν τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην «ΤΔΒΚ» και σε ολόκληρο το νησί και ευχήθηκε να τερματιστεί αυτή η κρίση.

    Είπε ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει οικονομικά την «χώρα», επισημαίνοντας ότι είναι σοβαρό ζήτημα η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του συναλλάγματος.

    Τατάρ: Έδειξε τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας ο πόλεμος στην Ουκρανία

    Σημειώνοντας ότι ο πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και στην Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι έννοιες όπως η ειρήνη, η ηρεμία και η ασφάλεια, ο Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου σε «κυριαρχικά δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου» που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της συνεταιρικής δημοκρατίας που συστάθηκε 1960, ο Τατάρ είπε ότι κάτω από τις εγγυήσεις της Τουρκίας υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ» και αγωνίζονται για να ζει σε σταθερότητα και ασφάλεια ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    Επαναλαμβάνοντας την σημασία μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης συμφωνίας στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών, ο Τατάρ ανέφερε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες εκτός από την επιβολή κυρώσεων, στην πράξη δεν μπορούν να σταματήσουν την Ρωσία.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι κατά τον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και στην Ουκρανία καταδείχθηκε για άλλη μια φορά πόσο πολύτιμο είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο ζούμε χωρίς να έχει ματώσει η μύτη κανενός στο περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας που επιτεύχθηκε από το 1974 με την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας, η οποία έκανε χρήση των εγγυητικών της δικαιωμάτων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τουρκοκύπριοι επικοινώνησαν με το καθεστώς από Ουκρανία, λέει ο Τάτσοϊ

    Η G?ne? (25.02.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Χασάν Τάτσοϊ δήλωσε ότι δέκα άτομα από την Ουκρανία επικοινώνησαν με την «αντιπροσωπεία» της «ΤΔΒΚ» στην Βουδαπέστη, αλλά δεν της διαβίβασαν κάποιο πρόβλημα. Αν χρειαστεί θα τους παρασχεθεί βοήθεια για να εκκενώσουν την χώρα, είπε μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak. Ανέφερε και το εξής:

    «Οι πολίτες μας επικοινώνησαν με την αντιπροσωπεία μας στην Βουδαπέστη. Δεν υπάρχει κάποιο αίτημα εκτός αυτού. Αυτή την στιγμή υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, μπορεί να γίνει η εκκένωσή τους με τις αποστολές του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και τη δική μας αντιπροσωπεία. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στην κατάσταση της υγείας των ατόμων που επικοινώνησαν μαζί μας».

    Ο Τάτσοϊ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους «πολίτες» να επικοινωνούν με την «αντιπροσωπεία» του καθεστώτος στην Βουδαπέστη.

    Ανακοίνωση «υπουργείου εξωτερικών»

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει τα τηλέφωνα της «αντιπροσωπείας» του καθεστώτος στην Βουδαπέστη με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι «πολίτες» σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    Στην ανακοίνωση συμβουλεύονται επίσης οι «πολίτες» του καθεστώτος που διαμένουν μόνιμα ή/και προσωρινά στην Ουκρανία να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που μπορούν για την προσωπική τους ασφάλεια, λόγω της αύξησης της έντασης στην περιοχή. Επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη και καθοδήγηση σε όσους επιθυμούν να φύγουν από την χώρα, λόγω του ότι ο εναέριος χώρος της παραμένει κλειστός.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σουτζούογλου: Η Ουκρανία υπενθύμισε την ανάγκη τουρκικών εγγυήσεων

    Ο παράνομος Bayrak (24.02.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι παρακολουθούν με ανησυχία, όπως όλος ο κόσμος, την στρατιωτική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

    Πρόσθεσε και τα εξής ο Σουτζούογλου:

    «Η ανθρωπότητα, ο κόσμος, η ΤΔΒΚ έχει περάσει σε μιαν πολύ κρίσιμη περίοδο. Την ώρα που βαθαίνουν οι διαστάσεις της παγκόσμιας κρίσης λόγω του κορωνοϊού, ο νέος πόλεμος που διεξάγεται δίπλα μας θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ζωή. Πρώτα απ’ όλα επιθυμούμε ειλικρινά να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα μέσω ειρηνικών μεθόδων και διπλωματίας ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί με απολύτως κανέναν λόγο ο θάνατος ανθρώπων, παιδιών με βόμβες και σφαίρες.

    Καθώς ο κόσμος πνίγεται σε αυτά τα βάσανα, παρακολουθούμε από κοντά και υποστηρίζουμε την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που επιδεικνύει η μητέρα πατρίδα μας.

    Το θέμα τέθηκε στο τραπέζι εκτενώς σε σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό την προεδρία του προέδρου Ερσίν Τατάρ. Στο σημείο που ήρθαμε, αυτός ο πόλεμος, τον οποίο παρακολουθεί με ανησυχία ο λαός μας, μας έδειξε άλλη μια φορά την ζωτική σημασία και την συνέχιση του εγγυητικού δικαιώματος της μητέρας πατρίδας Τουρκίας μας σε αυτό το ανηλεές περιβάλλον που κυριαρχεί ο ισχυρός παρά εκείνος που έχει δίκαιο, [και] υπενθύμισε ότι είναι απολύτως απαραίτητη ανάγκη για τον τουρκοκυπριακό λαό».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τερματισμό της εισβολής ζητά το TDP και μη εμπλοκή των βάσεων ο BY

    Η K?br?s (25.02.22) γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) κάλεσε την Ρωσία να τερματίσει αμέσως «αυτή την παράλογη εισβολή» στην Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Σε γραπτή δήλωση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κόμματος σημειώνεται ότι «πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτός ο χωρίς νόημα πόλεμος στο όνομα ενός κόσμου στον οποίο όλα τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν με διάλογο».

    Εξάλλου, ο γραμματέας εξωτερικών σχέσεων του Δρόμου Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Μουσταφά Κελεσζαντέ απηύθυνε έκκληση να ληφθούν μέτρα έναντι όλων των αρνητικών συνεπειών και κυρίως των οικονομικών που θα μπορούσε να προκάλεσε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Κελεσζαντέ κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του, να ετοιμάσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για να μην καταστεί το νησί μέρος της σύγκρουσης ή να εμποδιστεί η χρησιμοποίησή του ως βάση.

    «Πρέπει να αναπτυχθεί μια κοινή στάση σε συντονισμό με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενάντια σε μιαν Νατοϊκή παρέμβαση από τις Βρετανικές Βάσεις που θα μπορούσε να μετατρέψει το νησί μας σε εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», αναφέρει ο Κελεσζαντέ προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα και να συσταθεί ένα γραφείο κρίσης στα κατεχόμενα για διαπίστωση των συνεπειών του πολέμου και λήψη μέτρων.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σουτζούογλου: Η Τουρκία δεν παρενέβη στον σχηματισμό της «κυβέρνησης»

    Η Avrupa (25.02.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου υποστήριξε ότι ούτε η Τουρκία ούτε κανείς άλλος προέβη σε οποιαδήποτε πρόταση ή πίεση κατά τον σχηματισμό της «κυβέρνησης» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού-Αναγέννησης (UBP-DP-YDP).

    Απαντώντας σε ερώτηση μετά την χθεσινή πρώτη συνεδρία του νέου λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ο Σουτζούογλου είπε ότι η Τουρκία δεν κάνει τέτοιες παρεμβάσεις και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο.

    Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει και κατά την διάρκεια αυτής της «κυβέρνησης» η σχέση και η φιλία που δημιουργήθηκε με την Τουρκία στη βάση στενής εμπιστοσύνης, ο Σουτζούογλου είπε: «Εμείς είμαστε εκπρόσωποι της άποψης που δεν θεωρεί πως είμαστε χωριστοί από τη μητέρα πατρίδα. Η κυβέρνηση συνασπισμού μας έχει και αυτή την ίδια άποψη».

    Πρόσθεσε ότι κατά την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουν να ενεργούν με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «ΤΔΒΚ» και τις κινήσεις που κάνει η «νότια Κύπρος» για να τους στριμώξει στο θέμα των υδρογονανθράκων.

    Είπε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» είναι μια ομάδα που ετοίμασε ο ίδιος και η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στον ίδιο.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αναφορά του «κυβερνητικού προγράμματος» σε Κυπριακό - Βαρώσι

    Η K?br?s Postas? (25.02.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Φαϊζ Σουτζούογλου ανέγνωσε την Παρασκευή το πρωί το πρόγραμμα της «κυβέρνησης» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικού-Αναγέννησης (UBP-DP-YDP) στην «βουλή».

    Σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρονται τα εξής στο πρόγραμμα:

    «[?] Η κυβέρνησή μας θα στοχεύσει να διεξάγει την εξωτερική πολιτική της ΤΔΒΚ υπό το φως των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στο νησί προς την κατεύθυνση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του λαού μας. Βασικός στόχος μας στην εξωτερική πολιτική είναι η προστασία των νόμιμων δικαίων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού και η προώθησή τους, όχι μόνο στο πλαίσιο του κυπριακού ζητήματος, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς.

    Θα καταβληθούν πολλές προσπάθειες στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εδώ και πάνω από 50 χρόνια προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας στο πλαίσιο της ‘διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας’ στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών και αυτές οι προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία λόγω της απορριπτικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η βάση για ‘ομοσπονδία’ εξέλειπε μετά από την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία το 2017.

    Μετά το Κραν Μοντάνα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές για να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό. Στην άτυπη 5+ΗΕ διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021, η ΤΔΒΚ δήλωσε την νέα κρατική πολιτική της και την κατέγραψε.

    Η νέα κρατική πολιτική της ΤΔΒΚ στο Κυπριακό, που διαμορφώθηκε υπό το φως των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στο νησί, προβλέπει την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας του κράτους μας, που είναι ένα δικαίωμα που προέρχεται από γεννήσεως και αναντίλεκτο, και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του.

    Η κυβέρνησή μας θα εργαστεί αποτελεσματικά και εντατικά σε διαβούλευση και πλήρη συνεργασία με την προεδρία της δημοκρατίας μας και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και θα καταβάλει προσπάθεια για να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα της ΤΔΒΚ και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της.

    Θα συνεχίσει να προστατεύει με την ακλόνητη στήριξη και της Τουρκικής Δημοκρατίας τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο φυσικό αέριο του οποίου είμαστε ίσοι συνιδιοκτήτες και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνησή μας δεν θα επιτρέψει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου να σφετεριστεί τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού παραγνωρίζοντάς τον, θα διατηρήσει την αποφασιστικότητά της στο θέμα της ανταπάντησης και ταυτόχρονης απάντησης μαζί με την Τουρκία στα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουν να ισχύουν οι προτάσεις και οι εκκλήσεις μας για συνεργασία στο θέμα του φυσικού αερίου που στοχεύουν να φέρουν την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και των περιφερειακών οργανισμών για να γίνουν σωστά αντιληπτές από την διεθνή κοινότητα οι δίκαιες απαιτήσεις και προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού.

    Άλλο θέμα προτεραιότητας της κυβέρνησής μας κατά την νέα περίοδο θα αποτελέσει η αύξηση των επαφών με την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας της οποίας είμαστε μέλος παρατηρητής, την Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας και τα κράτη μέλη τους. Θα αναληφθεί πρωτοβουλία για να διοργανωθούν εκδηλώσεις φιλοξενούμενες από την χώρα μας για ανάπτυξη των σχέσεων με τα κράτη μέλη των εν λόγω οργανισμών. Επιπλέον, θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της προώθησης της εκπροσώπησής μας ενώπιον της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας και της ενεργού συμμετοχής μας και στις δύο οργανώσεις.

    Θα γίνουν τα απαραίτητα συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση του τερματισμού της απομόνωσης που είναι το πιο θεμελιώδες πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων. Η κυβέρνησή μας θα καταβάλει κάθε είδους προσπάθεια που χρειάζεται για να εξηγήσει την άδικη απομόνωση που υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός και να υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσης.

    Θα συνεχίσει τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για το κλειστό Βαρώσι που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και την λήψη των αποφάσεων που χρειάζονται προς την κατεύθυνση του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Θα αυξηθούν οι πρωτοβουλίες μας για να γίνει ορθά κατανοητό εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ότι το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ και ότι τα βήματα που γίνονται είναι σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο.

    Θα γίνουν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο οι αντιπροσωπείες μας στο εξωτερικό προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των δραστηριοτήτων [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ένας θάνατος και 522 νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (22.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 13,867 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 522 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε στους 190.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 229, Κερύνεια 139, Αμμόχωστος 106, Μόρφου 29, Τρίκωμο 10 και Λεύκα 9.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 212 άτομα.

    Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,794,061 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 66,672 κρούσματα Covid-19, ενώ 62,410 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,047 ασθενών, 44 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,024 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,233 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δηλώνει ο Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (25.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας

    «Δηλώνω ότι θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και την απορρίπτουμε», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος, που μιλούσε σε εκδήλωση, ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή, την οποία θεωρούν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, είναι βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής. «Λυπούμαστε ειλικρινά για την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τις οποίες βλέπουμε ως φιλικές χώρες και με τις οποίες έχουμε στενές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις», είπε.

    Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον αγώνα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ότι το επανέλαβε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο μίλησε στο τηλέφωνο.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (25.02.22) μετέδωσε ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (ΚΣ)

    [02] Τσαβούσογλου: Η Ουκρανία ζήτησε να κλείσουν τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

    Η Bir G?n (25.02.22) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε πως ο Ουκρανός Πρέσβης στην Άγκυρα αιτήθηκε να κλείσουν τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

    Ερωτηθείς εάν το αίτημα αυτό συνάδει με την Συνθήκη του Μοντρέ ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε:

    «Τα άρθρα της Συμφωνίας του Μοντρέ είναι πολύ σαφή και ακριβή. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία εφαρμόζει τη Συμφωνία του Μοντρέ κάθε φορά χωρίς δισταγμό. Με άλλα λόγια, σε έναν πόλεμο όπου η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, μπορούν να ληφθούν μέτρα σχετικά με τις χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο. Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά».

    Ωστόσο, τόνισε, κατά την υπογραφή της σύμβασης, η Ρωσία είχε τη δική της ρήτρα. Σύμφωνα με τα άρθρα 19, 20 και 21 αν το πλοίο της παραποτάμιας χώρας θέλει να περάσει με αίτημα να επιστρέψει στη βάση του, η διέλευση του θα πρέπει να επιτραπεί. «Εάν υπάρχει απαίτηση να επιστρέψουν τα πλοία των εμπόλεμων χωρών στις βάσεις τους, τότε πρέπει να επιτραπεί», είπε.

    Εξάλλου, ο Τσαβούσογλου στην ερώτηση εάν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επηρεάσουν την Τουρκία ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από την έκταση και το εύρος των κυρώσεων. «Για παράδειγμα, θα καλύψουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και η Ευρώπη. Επηρεάζει και τον τουρισμό. Επηρεάζει σίγουρα τον τουρισμό. Εξαρτάται πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Τσελίκ: «Η Τουρκία θα εφαρμόσει σαφώς τις αντικειμενικές διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ»

    Το Ankara Anatolia (25.02.22) μετέδωσε ότι ο Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η Τουρκία απορρίπτει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε και πρόσθεσε: «Είναι μια άδικη και παράνομη ενέργεια, η διαδικασία διεξήχθη άδικα και παράνομα [?]».

    Ερωτηθείς για το αίτημα της Ουκρανίας για το κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πολεμικά πλοία στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ, ο Τσελίκ δήλωσε ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν εκτενείς μελέτες αξιολογώντας όλα τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες στις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ, ο Τσελίκ επεσήμανε τα εξής:

    «Υπάρχουν δύο θέματα που θα έρθουν μπροστά μας, στο πλαίσιο της απουσίας έντασης, της όποιας έντασης και της διατήρησης της ειρήνης, [?]. Το πρώτο είναι οι αντικειμενικές διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ. Η Τουρκία θα εφαρμόσει ξεκάθαρα αυτές τις αντικειμενικές διατάξεις. Κι άλλα κράτη έχουν απαιτήσεις κατά καιρούς. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι σε θέματα που είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τουρκίας, φυσικά, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη διακριτική της ευχέρεια υπέρ της ειρήνης και της αποκλιμάκωσης σε θέματα που διευρύνουν την ένταση και την σύγκρουση ή με οποιονδήποτε τρόπο οδηγούν στην αύξηση αυτής της έντασης. Το κυριότερο όμως είναι να μην υιοθετήσουμε μια στάση που θα επιτρέψει οποιαδήποτε ένταση και την εμβάθυνση ή εξάπλωση του πολέμου».

    (ΚΣ)

    [04] Κιλιτσντάρογλου: Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει πιστή στην Συνθήκη του Μοντρέ

    H Cumhuriyet (25.02.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει πιστή στην Συνθήκη του Μοντρέ για την ασφάλειά της.

    «Εφιστώ την προσοχή της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Κάθε βήμα που θα κάνουμε θα έχει βαρύ τίμημα», είπε.

    Δήλωσε επίσης πως μετά την σύνοδο ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε χθες, πρέπει επειγόντως να συνέλθει η Βουλή και να ενημερωθούν τα κόμματα.

    «Ενημερώστε τη Βουλή. Διανύουμε μια εξαιρετικά στρατηγική και προβληματική διαδικασία για τη χώρα μας. [?]», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Επικοινωνία Νταβούτογλου ? Μπλίνκεν για το Ουκρανικό

    Το Ankara Anatolia (25.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

    Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ότι η Τουρκία θεωρεί απαράδεκτη αυτή την επιχείρηση και την απορρίπτει.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι η υποστήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί.

    Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για τις συνεχιζόμενες διαδικασίες στα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξάλλου, ο Τσαβούσογλου είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

    (ΚΣ)

    [06] Με τον Ουκρανό και τον Αμερικανό ομόλογο του είχε επικοινωνία ο Ακάρ

    Το Ankara Anatolia (25.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογο του Ολεξέι Ρεζνίκοφ.

    Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Το Ankara Anatolia (25.02.22) μετέδωσε επίσης ότι ο Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Τζέιμς Όστιν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ακάρ και Όστιν, συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, ιδίως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 79,708 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την T24 (25.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 79,708 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 455,201 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 281 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 94,413.

    Σημειώνεται ότι 92,89% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 85,02% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 145,344,212 εμβολιασμοί.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 25 February 2022 - 15:44:13 UTC