Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 36/2022 22.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Την Παρασκευή το «κυβερνητικό πρόγραμμα» στην «βουλή»
  • [02] Οι ΤΕΔ δεν επιτρέπουν σφετερισμό των δικαιωμάτων τους, λέει ο Τατάρ
  • [03] TDP: Φως στον δρόμο της μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο τα ΜΟΕ
  • [04] Κατηγορίες κατά καθεστώτος για ροή μεταναστών προς ελεύθερες περιοχές
  • [05] Σε διεθνές συνέδριο στη Φλωρεντία θα συμμετάσχει ο Χαρμαντζί
  • [06] Στα κατεχόμενα έμπορος ναρκωτικών και καταζητούμενος από την Ιντερπόλ
  • [07] Παραπέμπουν στο «κακουργιοδικείο» τον δημοσιογράφο Αλί Κισμίρ
  • [08] Στα 408 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
  • [02] Ερντογάν: Απαράδεκτη η αναγνώριση Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από Πούτιν
  • [03] Ο Ζελένσκι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν
  • [04] Η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας καταδικάζει την απόφαση Πούτιν
  • [05] Η Σενεγάλη ο επόμενος σταθμός της Αφρικανικής περιοδείας του Ερντογάν
  • [06] Συμβολή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [07] Στις 85,026 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Την Παρασκευή το «κυβερνητικό πρόγραμμα» στην «βουλή»

    Η K?br?s (22.02.22) γράφει ότι αναγνώστηκε χθες στην ολομέλεια της «βουλής» η παραίτηση της απερχόμενης «κυβέρνησης» και ο κατάλογος με τα ονόματα των μελών του νέου «υπουργικού συμβουλίου» του «κυβερνητικού συνασπισμού» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικού και Αναγέννησης (UBP-DP-YDP).

    Κατά την συνεδρία εγκρίθηκε ομόφωνα απόφαση που προνοεί ότι το πρόγραμμα της νέας «κυβέρνησης» θα αναγνωστεί στην «βουλή» σε συνεδρία που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 10.00 το πρωί. Δύο μέρες μετά την ανάγνωση του προγράμματος θα αρχίσουν συνομιλίες για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην νέα «κυβέρνηση» και μία μέρα μετά το πέρας των συνομιλιών αυτών θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η νέα «κυβέρνηση» είναι η 26η που σχηματίζεται στα κατεχόμενα και θα διαθέτει 29 «έδρες» στην 50μελή «βουλή».

    Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει γυναίκα εντός του νέου «υπουργικού συμβουλίου», ενώ τρία μέλη του προηγούμενου «υπουργικού» δεν διορίστηκαν στο νέο. Πρόκειται για τον «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον «υπουργό παιδείας» Ολγκούν Αμτζιάογλου και την «υπουργό συγκοινωνιών» Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Οι ΤΕΔ δεν επιτρέπουν σφετερισμό των δικαιωμάτων τους, λέει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (21.02.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με μέλη του λεγόμενου ιδρύματος ενίσχυσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

    Στις δηλώσεις του, ο Τατάρ ανέφερε ότι ο στρατός της Τουρκίας ενίσχυσε με τον καλύτερο τρόπο την αμυντική του βιομηχανία, προστατεύει τα εθνικά τους συμφέροντα, διαθέτει δύναμη την οποία εκτιμά όλος ο κόσμος και πάντα τάσσεται δίπλα τους στον αγώνα που διεξάγεται κατά του «διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα», κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι το ίδρυμα ενίσχυσης των ΤΕΔ δεν επιτρέπει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι η ισχυρότερη χώρα στην περιοχή.

    «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό που απαντά σε κάθε είδους επίθεση στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα. Και το κράτος της ΤΔΒΚ είναι έτοιμο να κάνει το καθήκον που του αναλογεί», ισχυρίστηκε και κατέληξε ευχόμενος επιτυχία στο έργο του ιδρύματος.

    (Ι/Τσ.)

    [03] TDP: Φως στον δρόμο της μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο τα ΜΟΕ

    Η Avrupa (22.02.22) γράφει ότι το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) δήλωσε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι ένα φως που η αξία του αποδείχθηκε στον δρόμο της ειρήνης στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, το κόμμα επισημαίνει ότι υποστηρίζει όλα τα βήματα που γίνονται για επαναφορά της ηρεμίας στο νησί, προσέγγιση των κοινοτήτων που ζουν σε αυτό με ειλικρίνεια και ειρηνική συμβίωση όπως στο παρελθόν. Αναφέρει και το εξής το TDP:

    «Το κόμμα μας έχει υποστηρίξει όλα τα πιθανά ΜΟΕ που προτάθηκαν σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια των χρόνων στο όνομα της μόνιμης λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας στην Κύπρο. Διότι το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί όχι μόνο περιμένοντας τα βήματα που θα κάνουν οι διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο της επιρροής και των συμφερόντων τους, αλλά και δημιουργώντας ένα υγιές και βιώσιμο αίσθημα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

    Αναφερόμενο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην «Καθημερινή» και στα ΜΟΕ που προτίθεται να υποβάλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην τουρκοκυπριακή πλευρά, το TDP σημειώνει:

    «Σύμφωνα με το κόμμα μας, τέτοιου είδους βήματα είναι πολύ αξιόλογες ευκαιρίες για να μπορούν οι δύο κοινότητες να κοιτάξουν το μέλλον με περισσότερη ελπίδα και να αποκτήσει ξανά ηρεμία το νησί μας. ΚατΆ εμάς, τα ΜΟΕ είναι ένα φως το καθένα που αποδείχτηκε η αξία τους στον δρόμο της μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής νομιμοποίηση των λιμανιών μας έναντι της μεταβίβασης του Βαρωσιού στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, θα είναι ανοίγματα που την υλοποίησή τους χρειάζονται εδώ και χρόνια οι Τουρκοκύπριοι».

    Επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ανακοινωθεί το συντομότερο και επισήμως το εν λόγω νέο πακέτο ΜΟΕ, το TDP καλεί όλους τους προοδευτικούς και οπαδούς της ειρήνης να δημιουργήσουν την απαραίτητη κοινωνική αντίληψη για να αξιολογηθούν θετικά τα μέτρα αυτά από τους «αξιωματούχους» στα κατεχόμενα, διότι «δεν πρέπει να επιτραπεί στον Τατάρ, ο οποίος είχε απορρίψει και προηγουμένως τέτοιες εποικοδομητικές προτάσεις χωρίς να τις αξιολογήσει έξυπνα, να ενεργήσει ξανά με αυτό τον τρόπο».

    «Η ευημερία, ηρεμία και το μέλλον των τουρκοκυπρίων είναι τόσο σημαντικά ώστε να μην αφεθούν μόνο στα πολιτικά συμφέροντα του Τατάρ», καταλήγει το TDP.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Κατηγορίες κατά καθεστώτος για ροή μεταναστών προς ελεύθερες περιοχές

    Κάτω από τον τίτλο «Το να κλείνεις τα μάτια είναι συνενοχή», ο αρθρογράφος της K?br?s (22.02.22) Χασάν Χάστουρερ αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά για το μεταναστευτικό και στην πληροφορία ότι 12 χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από την κατεχόμενη Κύπρο στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μόνο εντός του 2021.

    Σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί παρά να μείνουν στις χώρες τους και να ζουν μιαν ζωή που ισοδυναμεί με θάνατο ρισκάρουν για να φτάσουν σε χώρες στις οποίες θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ο αρθρογράφος γράφει και τα εξής:

    «[?] Η βόρεια Κύπρος δεν είναι ένα κομμάτι γης στόχος για σωτηρία. Όμως, είναι στόχος η νότια Κύπρος που είναι μέλος της ΕΕ. Και μάλιστα, είναι ένας στόχος που θα μπορούσε να φτάσει κανείς με πολύ χαμηλό ρίσκο, αν βρεθεί ο τρόπος. Είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στην νότια Κύπρο για όσους βρίσκουν τον τρόπο και φτάσουν στη βόρεια Κύπρο. Οι εγκληματικές οργανώσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ΅λαθρέμπορους ανθρώπωνΆ οργανώνουν αυτή την δουλειά. Μπορείτε να το σκεφτείτε, 12 χιλιάδες μετανάστες πέρασαν στην νότια Κύπρο μέσω της βόρειας Κύπρου το 2021 και ζήτησαν άυλο. Τα βράδυ της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου 2022 πέρασαν από τον βορρά στον νότο 100 άτομα μέσα σε μια νύκτα.

    Αν εκείνοι που έρχονται στον βορρά περνούν στο νότο άνετα κατά μια έννοια με την βοήθεια των λαθρεμπόρων ανθρώπων, σημαίνει ότι σε αυτό έχουν φταίξιμο και αμέλεια και οι δυνάμεις που έχουν καθήκον να προστατεύουν τα σύνορα της ΤΔΒΚ. Κανείς δεν μπορεί να λέει ΅να πάνε να γίνουν πρόβλημα πάνω στο κεφάλι των ΕλληνοκυπρίωνΆ. Στον βορρά είναι έγκλημα το λαθρεμπόριο ανθρώπων προς τον νότο. Και όσοι κλείνουν τα μάτια σε αυτό το έγκλημα είναι συνένοχοι. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σε διεθνές συνέδριο στη Φλωρεντία θα συμμετάσχει ο Χαρμαντζί

    Η Vatan (22.02.22) γράφει ότι ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί θα συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο Δημάρχων των Πόλεων της Μεσογείου που θα γίνει στη Φλωρεντία της Ιταλίας από τις 24-26 Φεβρουαρίου.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που ένας «δημόσιος οργανισμός» στα κατεχόμενα, ο πρώτος οργανισμός που αναγνωρίζεται διεθνώς, προσκαλείται επίσημα να συμμετάσχει σε διεθνή διπλωματική διοργάνωση.

    Ο Χαρμαντζί προσκλήθηκε γραπτώς να παραστεί στο συνέδριο από τον Δήμαρχο της Φλωρεντίας, Dario Nardella.

    Στο συνέδριο αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και 100 Δήμαρχοι της περιοχής της Μεσογείου, καθώς επίσης και περισσότερες από 200 αντιπροσωπείες. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις πόλεις που θα εκπροσωπηθούν στο συνέδριο είναι η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία, η Σμύρνη, η Αθήνα κ.α.

    Ο Χαρμαντζί θα εξηγήσει στα πλαίσια του συνεδρίου, το όραμα και τα έργα του δημαρχείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, ενώ αναμένεται να έχει και διμερείς επαφές με ομολόγους του από διάφορες χώρες.

    Στο συνέδριο θα παρευρεθούν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΕ και της ΕΕ και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών, όπως ο Υπουργός για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, Luigi Di Maio, η Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Luciana Lamorgese, ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Audrey Azoulay και άλλοι.

    (ΑΚ)

    [06] Στα κατεχόμενα έμπορος ναρκωτικών και καταζητούμενος από την Ιντερπόλ

    Η Avrupa (22.02.22) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά γράφει ότι Marc Douglas, γνωστός βαρόνος και έμπορος ναρκωτικών Αυστραλιανής καταγωγής, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ, διαμένει στον κατεχόμενο ¶γιο Επίκτητο εδώ και 7 μήνες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο καταζητούμενος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος ενός καρτέλ ναρκωτικών και ενώ καμιά άλλη χώρα δεν του επέτρεψε την είσοδο για εγκατάσταση, η «ΤΔΒΚ» του «έχει ανοίξει τις αγκάλες της».

    Υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η Τουρκία έχει απαγορεύσει την είσοδο στον Douglas, η εφημερίδα γράφει ότι ο καταζητούμενος εισήλθε στα κατεχόμενα στις 7 Ιουλίου 2021 με βίζα διάρκειας 30 ημερών. Στη συνέχεια, ισχυριζόμενος ότι θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Καρπασία, του παραχωρήθηκε μέχρι και τις 6 Αυγούστου άδεια παραμονής στην «ΤΔΒΚ», όπου και διαμένει μαζί με δύο σωματοφύλακες.

    (ΑΚ)

    [07] Παραπέμπουν στο «κακουργιοδικείο» τον δημοσιογράφο Αλί Κισμίρ

    Η Bug?n K?br?s (22.02.22, bugunkibris.com) γράφει ότι ενώπιον «κακουργιοδικείου» στα κατεχόμενα παραπέμπεται εκ μέρους της «αστυνομίας» ο πρόεδρος της συντεχνίας δημοσιογράφων (Bas?n-Sen), Αλί Κισμίρ με την κατηγορία της εξύβρισης και της προσβολής των «δυνάμεων ασφαλείας» λόγω ενός άρθρου του με θέμα τον «λευκό οίκο», όπως αποκαλείται χώρος που ανήκει στις εν λόγω δυνάμεις και χρησιμοποιήθηκε για συνάντηση «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας πριν τις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

    Την υπεράσπιση του Κισμίρ ανέλαβε ο πρόεδρος της ένωσης δικηγορικών συλλόγων Χασάν Εσένταγλι, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι το «άρθρο 26» του «περί στρατιωτικών αδικημάτων και ποινών νόμου» προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνων.

    «Ζούμε μιαν περίοδο που εμφανίζονται μπροστά μας με ταχύτητα όλα όσα ανησυχούσαμε ότι θα συνέβαιναν», επισήμανε χαρακτηρίζοντας πρακτική των αναχρονιστικών και καταπιεστικών καθεστώτων την διενέργεια έρευνας κατά ανθρώπων με «ποινικές αγωγές» λόγω σκέψεων, απόψεων, εκφράσεων και γραπτών τους.

    Η ιστοσελίδα αναδημοσιεύει ολόκληρο το επίδικο άρθρο του Κισμίρ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 408 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (22.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 26,197 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 408 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα κατεχόμενα και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει στους 188.

    Τα χθεσινά περιστατικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 185, Κερύνεια 76, Αμμόχωστος 114, Μόρφου 22, Τρίκωμο 4 και Λεύκα 7.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 546 άτομα.

    Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,748,404 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 65,062 κρούσματα Covid-19, ενώ 61,095 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,781 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,731 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,638 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (22.02.22) γράφει ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως αυτόνομες τις «δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» στην Ουκρανία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, που ιδρύθηκαν από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ως «απαράδεκτη» και δήλωσε ότι αυτή η απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η απόφαση του Πούτιν «παραβιάζει ξεκάθαρα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και τις συμφωνίες του Μινσκ».

    «Τονίζουμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και καλούμε σε κοινή λογική όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σε προηγούμενη δήλωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προτρέψει «έντονα» τους Τούρκους πολίτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Ουκρανία.

    (ΚΣ)

    [02] Ερντογάν: Απαράδεκτη η αναγνώριση Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από Πούτιν

    Το Ankara Anatolia (22.02.22) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν για αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσία.

    «Θεωρούμε την απόφαση απαράδεκτη. Καλούμε τα μέρη να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική και να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο», είπε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο αναχωρώντας από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μεταβαίνοντας στη Σενεγάλη.

    «Εφόσον είμαστε χώρα της Μαύρης Θάλασσας, πρέπει να δημιουργηθούν πολλά μέτρα προφύλαξης. Αυτά τα μέτρα τα λαμβάνουμε ήδη, τα έχουμε πάρει», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Ο Ζελένσκι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν

    Η Bir G?n (22.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την απόφαση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, που ιδρύθηκαν από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, σε ανάρτηση του στο Twitter ανακοίνωσε ότι εκτός του Ερντογάν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Σαρλ Μισέλ. Δήλωσε επίσης ότι συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μετά την σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του ΟΗΕ.

    (ΚΣ)

    [04] Η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας καταδικάζει την απόφαση Πούτιν

    Η Milliyet (22.02.22) γράφει ότι ο Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ουνάλ Τσεβικόζ, δήλωσε πως το Κόμμα του καταδικάζει την απόφαση του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

    «Δεν αποδεχόμαστε και καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, η οποία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αγνοεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο Βουλευτής και πρόσθεσε ότι το CHP αντιτίθεται σε κάθε εξέλιξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και το απαραβίαστο των συνόρων τους, όπως εκφράζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η προαναφερθείσα απόφαση αναγνώρισης έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας. Θεωρούμε απαραίτητο τα μέρη να ξεκινήσουν άμεσα έναν εποικοδομητικό διάλογο που να δίνει προτεραιότητα στην ειρήνη», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Η Σενεγάλη ο επόμενος σταθμός της Αφρικανικής περιοδείας του Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (22.02.22) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στη Σενεγάλη από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο πλαίσιο της Αφρικανικής του περιοδείας.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν και την τελετή υπογραφής των συμφωνιών.

    Εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στο Ντακάρ μετά από δύο χρόνια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι η πέμπτη επίσκεψή του στη Σενεγάλη. Εκφράζοντας τις ευχές του για επιτυχία στη Σενεγάλη, η οποία ανέλαβε την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης από τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν είπε: «Με τη δήλωση, το σχέδιο δράσης και την κοινή έκθεση εφαρμογής που δεχθήκαμε στην 3η Σύνοδο Κορυφής Εταιρικής Σχέσης Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη, καθορίσαμε διάφορους στόχους για τις σχέσεις μας με την Αφρική την περίοδο 2022-2026. Έχουμε καθορίσει έναν οδικό χάρτη. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις αφρικανικές χώρες στη βάση της ειλικρίνειας, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης».

    Αναφέροντας ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Σενεγάλης στις συναντήσεις τους με τον Σαλ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι εξέφρασαν για άλλη μια φορά την κοινή τους αποφασιστικότητα για εμβάθυνση της συνεργασίας.

    Επισημαίνοντας ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκαν πρόσφατα έδωσαν σημαντική ώθηση στις διμερείς σχέσεις, ο Ερντογάν είπε: «Εκτός από τις αμοιβαίες επενδύσεις, ο όγκος του εμπορίου μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Παρά την επιδημία, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε κατά 42% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασε τα 540 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος μας είναι να φτάσουμε αυτό το ποσοστό στο 1 δισεκατομμύρια δολάρια».

    (ΚΣ)

    [06] Συμβολή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην κατεχόμενη Κύπρο

    Η Milliyet (21.02.22, milliyet.com.tr) γράφει ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανακοίνωσε ότι η τουρκική εταιρεία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών και καλωδιακής τηλεόρασης (T?rksat) μετέφερε και στην κατεχόμενη Κύπρο την πείρα της σε σχέση με την σύσταση υποδομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government).

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σε πρώτο στάδιο ψηφιοποιήθηκαν 25 «δημόσιες» υπηρεσίες και 13 «υπηρεσίες επαλήθευσης εγγράφων δημαρχείων».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στις 85,026 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Ak?am (21.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 85,026 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 461,513 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 268 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 94,402.

    Σημειώνεται ότι 92,86% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,96% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 144,999,620 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 22 February 2022 - 13:40:13 UTC