Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 31/2022 15.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα συζητήσει λύση μόνο αν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα, λέει ο Τατάρ
  • [02] Ερτουγρούλογλου: Σκοπός των ΜΟΕ είναι η συνέχιση του στάτους κβο
  • [03] Ζητούν επίσκεψη Χόιλ στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο ΗΒ
  • [04] «Κυβέρνηση συνασπισμού» με UBP-DP-YDP βλέπει ο Σουτζούογλου
  • [05] Δηλώσεις κομμάτων για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης
  • [06] Ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ έδωσε την χαριστική βολή στον Φάλιαλι
  • [07] Ομιλία Σαβασάν σε πάνελ τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη
  • [08] Στην Έκθεση Τροφίμων στο Ντουμπάι το «βιομηχανικό επιμελητήριο»
  • [09] Στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές του ψευδοκράτους
  • [10] Στα 343 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκία και ΗΑΕ υπέγραψαν 13 συμφωνίες
  • [02] «Βηρυτός, Κύπρος και νότια της Αλεξανδρέττας»
  • [03] Στις 9-10 Μαρτίου η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
  • [04] Δημοσκόπηση Y?neylem: O Ιμάμογλου κερδίζει τον ‘Έρντογαν με διαφορά
  • [05] Στις 76,632 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα συζητήσει λύση μόνο αν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα, λέει ο Τατάρ

    Η Vatan (15.02.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως το θα μπορούσαν να συζητήσουν λύση του κυπριακού προβλήματος σε περίπτωση που «επιβεβαιωθεί» η «κυριαρχική ισότητα» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας χθες σε συνάντηση με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Judith G. Garber και την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Erica Olson, ο Τατάρ αναφέρθηκε στην ιστορική διαδικασία στην Κύπρο και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο κυρίαρχοι τουλάχιστον όσο οι Ελληνοκύπριοι και ότι η κυριαρχική ισότητα είναι ένα φυσικό/ κεκτημένο τους δικαίωμα. Ακολούθως επανέλαβε την θέση ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις «με νόημα» σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η «κυριαρχική ισότητα» του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους και ότι συνεχίζονται τα «άδικα εμπάργκο και η απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός διοικεί τον εαυτό του εδώ και 60 χρόνια. Σήμερα ο τουρκοκυπριακός λαός διαθέτει το δικό του κράτος με όλους τους θεσμούς και οργανισμούς του. Παρά το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν των Ηνωμένων Εθνών το 2004 και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν, οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μονομερώς και άδικα μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, διότι η Ελλάδα και η νότια Κύπρος είναι μέλη της».

    Ισχυριζόμενος ότι λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μιας λύσης στη βάση της πραγματικής ισότητας εδώ και χρόνια, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση του ότι μια βιώσιμη και ρεαλιστική, όπως την χαρακτήρισε, λύση θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο με συνεργασία των «δύο υφιστάμενων κρατών» που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, με μιαν συμφωνία στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τις εμπορικές δυνατότητες που προσφέρει η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων και βρίσκεται μόνο 40 μίλια μακριά από το νησί, καθώς και από τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

    Κατά την συνάντηση του Τατάρ με τις Αμερικανίδες αξιωματούχους συζητήθηκαν και οι εργασίες των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και θέματα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των δύο «λαών» και κυρίως σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, την υγεία, το περιβάλλον, την επικοινωνία, την ισότητα των φύλων και την εγκληματικότητα.

    Ο Τατάρ ανέφερε στις Αμερικανίδες αξιωματούχους ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά βλέπει θετικά θέματα που θα μπορούσαν αυξήσουν πραγματικά την εμπιστοσύνη και την συνεργασία και να συμβάλουν σε μιαν συναίνεση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Κατέληξε λέγοντας ότι οι πλευρές στην Κύπρο αναμένουν την συμβολή των ΗΠΑ στην επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας στη βάση των φυσικών/κεκτημένων τους δικαιωμάτων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερτουγρούλογλου: Σκοπός των ΜΟΕ είναι η συνέχιση του στάτους κβο

    Η Vatan (15.02.22) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι σκοπός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι από τη μια να απομακρύνει την προσοχή από την ουσία του προβλήματος και από την άλλη να διασφαλίσει την συνέχιση του στάτους κβο.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια και ισχυρίστηκε ότι τόσο το περίκλειστο Βαρώσι όσο και το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου είναι μέρος των εδαφών τους και βρίσκονται υπό την «αρμοδιότητα του κράτους» τους.

    «Δεν τίθεται θέμα να μεταβιβαστεί αυτή η αρμοδιότητα», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι κανένα πακέτο ΜΟΕ δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του μέχρι σήμερα, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

    «Ο λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι τα ΜΟΕ πόρρω απέχουν από την ουσία του κυπριακού ζητήματος. Η ουσία του κυπριακού ζητήματος και ο μόνος λόγος για το γεγονός ότι παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα οι μέχρι σήμερα προσπάθειες είναι το ότι η διεθνής κοινότητα συμπεριφέρεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά ως την μοναδική κυβέρνηση και τον μοναδικό εκπρόσωπο της Κύπρου και από την άλλη μεταχειρίζεται τον τουρκοκυπριακό λαό μόνο ως κοινότητα. Κοντολογίς, η ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι ζήτημα καθεστώτος. Τα λεγόμενα ΜΟΕ της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν έχουν άλλο σκοπό από την απομάκρυνση της προσοχής από την ουσία του προβλήματος και την διασφάλιση της συνέχισης του στάτους κβο.

    Η νέα κρατική πολιτική που καθορίστηκε από την ΤΔΒΚ σκοπεύει την εξάλειψη αυτού του προβλήματος καθεστώτος και το να καταστήσει εφικτή την επίτευξη μιας αποδεχτής συμφωνίας. Είναι μια αναντίλεκτη πραγματικότητα το γεγονός ότι σήμερα στο νησί υπάρχει ένα κράτος που ανήκει στον τουρκοκυπριακό λαό. Η πρόταση της ΤΔΒΚ κτίστηκε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα.

    Το δικαίωμα λόγου πάνω σε αυτά τα κρατικά εδάφη, τα οποία βρίσκονται υπό την απόλυτη κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού, ανήκει μόνο στον τουρκοκυπριακό λαό. Τόσο το κλειστό Βαρώσι, όσο και το κρατικό αεροδρόμιο Ερτζιάν και το λιμάνι της Αμμοχώστου είναι κομμάτια του εδάφους μας και βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του κράτους μας. Δεν τίθεται θέμα να μεταβιβαστεί αυτή η κυριαρχία. Επομένως, η ελληνοκυπριακή ηγεσία που κάνει πολιτική μέσω την εδαφών μας πρέπει να αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Ενόσω δεν γίνεται αποδεχτή αυτή η πραγματικότητα, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία κάθε βήμα που θα γίνει όποιο και αν είναι το όνομά του».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ζητούν επίσκεψη Χόιλ στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο ΗΒ

    Η Halk?n Sesi (15.02.22) γράφει ότι το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Ενώσεων (CTCA), που αποτελείται από Τουρκοκύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, να επισκεφθεί και την «ΤΔΒΚ».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα ότι ο Χόιλ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την πολύτιμη ευκαιρία που επισκέπτεται την Κύπρο για να επεκτείνει την επίσκεψή του και να συμπεριλάβει «Τουρκοκύπριους αξιωματούχους στον βορρά».

    Στη δήλωση, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «μια επίσκεψη στη βόρεια Κύπρο θα δείξει ότι γίνεται ισότιμη μεταχείριση και θα αποτελέσει θετικό βήμα για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΤΔΒΚ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

    Σε άλλη ανακοίνωση, του Συνδέσμου Νέων Τουρκοκυπρίων αναφέρεται πως όσοι εκπροσωπούν την Αγγλία, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουν ισότιμα τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. «Δυστυχώς το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, έκανε συστηματικές διακρίσεις σε βάρος των Τουρκοκυπρίων», υποστηρίζεται στην δήλωση.

    (ΚΣ)

    [04] «Κυβέρνηση συνασπισμού» με UBP-DP-YDP βλέπει ο Σουτζούογλου

    Η Yeni D?zen (15.02.22) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαϊζ Σουτζούογλου αναφέρθηκε στις διεργασίες για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης και είπε πως είναι πολύ πιθανή η δημιουργία «κυβερνητικού συνασπισμού» ανάμεσα σε τρία Κόμματα: Το UBP, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων.

    O Σουτζούογλου αναφέρθηκε και στις επαφές που το κόμμα του είχε με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CΤP) και δήλωσε ότι προκύπτουν διαφορές, κυρίως σε σχέση με τις θέσεις του CΤP στο Κυπριακό.

    Είπε πως θα απαντήσουν γραπτώς στα θέματα που έθεσε το CΤP και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρχει θετική κατάληξη για συνεργασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το εν λόγω κόμμα, θα αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

    Ο Σουτσούογλου είπε ότι σαφής εικόνα θα προκύψει μετά τη συνεδρίαση του κόμματος την Τετάρτη και ότι κατά πιθανότητα, η νέα «κυβέρνηση» θα ανακοινωθεί Πέμπτη ή Παρασκευή.

    (ΚΣ)

    [05] Δηλώσεις κομμάτων για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης

    Η Yeni D?zen (15.02.22) αναφέρεται στις διεργασίες για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης και γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τις θέσεις τους για την πιθανότητα συνεργασίας με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το οποίο εδώ και μία βδομάδα έχει λάβει εντολή «σχηματισμού κυβέρνησης» από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

    Το UBP έχει διορία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου για να ολοκληρώσει τις διεργασίες και να σχηματίσει «κυβέρνηση».

    Ο ηγέτης του UBP Φαϊζ Σουτζούογλου, δήλωσε ότι οι προσπάθειες και οι επαφές συνεχίζονται και ότι δεν στέφτηκε με επιτυχία η προσπάθεια σχηματισμού «κυβέρνησης» με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) του Κουντρέτ Όζερσαϊ, επειδή ο ίδιος (ο Σουτζούογλου) δεν ευνοεί «κυβέρνηση» με 27 «βουλευτές». «Θέλουμε κυβέρνηση τουλάχιστον 5 ετών», είπε.

    Οι θέσεις ΗΡ και YDP

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ΗΡ υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία επίσημη επαφή ανάμεσα στο κόμμα του και το UBP, παρά το γεγονός ότι το ΗΡ δήλωσε την πρόθεση του για συνεργασία. Αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλαπλές επιλογές στο πλαίσιο του σχηματισμού «κυβέρνησης», ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον σχηματισμό «κυβερνητικού συνασπισμού» ανάμεσα σε τρία Κόμματα: Το UBP, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων.

    Ο ηγέτης του YDP, Ερχάν Αρικλί δήλωσε πως η πρώτη εναλλακτική λύση του UBP είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με το CTP και πρόσθεσε πως αν αυτή η επιλογή ή η προσπάθεια σχηματισμού με το ΗΡ δεν οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, η προσπάθεια συνεργασία θα συμπεριλάβει και το δικό του κόμμα.

    Οι θέσεις του CΤP

    Από την πλευρά του το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CΤP) έθεσε γραπτώς στο UBP τις θέσεις του που αποτελούν προϋπόθεση για συνεργασία, κατά τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο των προσπαθειών δημιουργίας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το CΤP ζητά να εφαρμοστεί μια πολιτική προσανατολισμένη στην εξεύρεση μια δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στην πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ.

    Ζητά επίσης εστίαση στην υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα βοηθήσουν στην επίτευξη συνολικής λύσης, καθώς και το να γίνουν ενέργειες έτσι ώστε η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να ανοίξει στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

    Τέλος ζητά αρχίσουν διεργασίες για υιοθέτηση του Ευρώ.

    (ΚΣ)

    [06] Ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ έδωσε την χαριστική βολή στον Φάλιαλι

    Η Avrupa (15.02.22) γράφει ότι στους έξι ανήλθε ο αριθμός των συλληφθέντων για την δολοφονία Χαλίλ Φαλιαλί στην Κωνσταντινούπολη και στους τέσσερις στην κατεχόμενη Κύπρο. Επικαλούμενη πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Bug?n K?br?s από τις δυνάμεις ασφαλείας, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ, αρχηγός της συμμορίας των αδελφών Σοϊλεμέζ, είναι εκείνος που έδωσε την χαριστική βολή στον Φάλιαλι.

    Διαπιστώθηκε ότι πριν την δολοφονία Φάλιαλι και Μουσταφά Σοϊλεμέζ είχαν τηλεφωνική συνομιλία και ότι αφότου γαζώθηκε με Καλάσνικωφ ο Φάλιαλι, ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ πήγε κοντά του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Για την δολοφονία συνελήφθη και ο Φαϊσάλ Σοϊλεμέζ, ένας άλλος αδελφός της οικογένειας.

    Ο Μουσταφά Σοϊλεμέζ είναι και το άτομο που νοίκιασε το σπίτι στον Καραβά όπου βρέθηκαν όπλα και σφαίρες στην κατοχή των συλληφθέντων Βεϊσέλ Σαρί και Μουσά Τσιτσέκ, οι οποίοι πιστεύεται ότι διέπραξαν την δολοφονία μαζί με τον Σοϊλεμέζ και εισήλθαν παράνομα στα κατεχόμενα με βάρκα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet έγραψε ότι ο Βρετανός βαρόνος του παγκόσμιου ηλεκτρονικού στοιχήματος Scott William Matterson έχει πλοκάμια και στα κατεχόμενα, ότι εργαζόταν μαζί με τον Χαλίλ Φάλιαλι και τον Βεϊσέλ Σαχίν και ότι μόνο κατόπιν δικής του έγκρισης θα οριστεί το άτομο που θα αντικαταστήσει τον Φάλιαλι.

    Ευχαριστήρια τηλεφωνήματα από την Άγκυρα μετά τις «προεδρικές εκλογές»;

    Εξάλλου, η Avrupa αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Τιμούρ Σοϊκάν της εφημερίδας Birg?n (birgun.net), δεν αληθεύει η πληροφορία ότι ο Φαλιαλί είχε αναχωρήσει από το ξενοδοχείο του μαζί με την οικογένειά του με διαφορετικά αυτοκίνητα και ότι η οικογένειά του ήταν στον τόπο του εγκλήματος όταν διαπραττόταν η δολοφονία. Επικαλούμενος δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου για το θέμα, ο Τούρκος δημοσιογράφος γράφει ότι ο Φάλιαλι είχε ξεκινήσει από το ξενοδοχείο για το σπίτι μόνος με τον οδηγό του χωρίς σωματοφύλακες και χωρίς θωρακισμένο όχημα.

    Διερωτώμενος πώς διέπραξε τέτοιο θανάσιμο λάθος ο Φαλιαλί, ο Σοϊκάν υπενθυμίζει ότι ο δολοφονηθέντας διετέλεσε διευθυντής ασφαλείας του Ασίλ Ναδίρ πριν χρόνια, ήταν έμπειρος στη λήψη μέτρων ασφαλείας και διέθετε τρία θωρακισμένα οχήματα.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα σε σημείο που δεν έβλεπαν οι κάμερες ασφαλείας και ήξεραν ότι δεν ήταν θωρακισμένο το όχημα του Φάλιαλι, ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εκτελεστές ενημερώνονταν ανά πάσα στιγμή και ότι η «αστυνομία» ερευνά πληροφορίες ότι άτομο ή άτομα κοντά στον Φάλιαλι ενημέρωναν τους δράστες.

    «Βρίσκονται στο μικροσκόπιο ειδικά άτομα που εργάζονταν κοντά στον Φάλιαλι στον παράνομο στοίχημα, διότι στα δικά τους χέρια βρίσκονται οι κωδικοί και οι σχέσεις του δικτύου παράνομων στοιχημάτων δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών στην Τουρκία που διηύθυνε ο Φάλιαλι», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

    Διερωτώμενος κατά πόσον ένιωσε ασφαλής μετά τις «προεδρικές εκλογές» που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα το 2020 ο Φάλιαλι και γι’ αυτό δεν ένιωσε την ανάγκη να λάβει μέτρα ασφαλείας, ο Σοϊκάν υπενθυμίζει τις παρεμβάσεις του ΑΚΡ και τις απειλές εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί, με αποτέλεσμα να κερδίσει τις «εκλογές» ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ με ισχυρή στήριξη από το ΑΚΡ. Προσθέτει και τα εξής:

    «Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι σε αυτή την διαδικασία ο Χαλίλ Φάλιαλι προσέφερε οικονομική στήριξη στον Ερσίν Τατάρ. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που υπάρχουν είναι και ότι μετά τις εκλογές ο Φάλιαλι έλαβε ευχαριστήρια τηλεφωνήματα από την Άγκυρα. Τα επαινετικά λόγια του Ερσίν Τατάρ για τον Χαλίλ Φάλιαλι μετά την δολοφονία και η δήλωση ότι είναι πολύ λυπημένος, κατέδειξε την στενή σχέση [τους]».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Ομιλία Σαβασάν σε πάνελ τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη

    Η K?br?s Postas? (15.02.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι σε πάνελ στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού από τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν και την Κούβα μίλησε ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρόεδρος του λεγόμενου συμβουλίου τουρισμού υγείας στα κατεχόμενα, Δρ. Αχμέτ Σαβασάν.

    Υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό θανάτων από τον κορωνοϊό είναι μόλις 0,04 στα κατεχόμενα, ο Σαβασάν επεσήμανε ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 7,33 στις ΗΠΑ, στο 4,15 στις χώρες της ΕΕ, στο 3,29 στην Βρετανία και στο 1,91 στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου. Ο Σαβασάν εξέφρασε την άποψη ότι η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος είναι πιο ασφαλής και υγιής τουριστικός προορισμός σε σχέση με μεγάλες χώρες του κόσμου.

    Το πάνελ διοργανώθηκε στην Διεθνή Τουριστική και Ταξιδιωτική Έκθεση Ανατολικής Μεσογείου υπό τον συντονισμό του Dr. Edward Dramberger, εξέχουσας μορφής στον τουρισμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Στην ομιλία του ο Σαβασάν υποστήριξε ότι η κατεχόμενη Κύπρος διαχειρίστηκε την πανδημία πιο επιτυχημένα από πάρα πολλές χώρες όσον αφορά την υγεία τόσο των τουριστών όσο και του «λαού» της. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι τόσο λόγω της επιτυχίας που κατάφερε στον αγώνα κατά της πανδημίας όσο και λόγω της ενισχυμένης υποδομής της στον τομέα της υγείας, η κατεχόμενη Κύπρος αποτελεί εν δυνάμει «ισχυρή εναλλακτική επιλογή στον τουρισμό υγείας».

    Επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας «κυβέρνησης» που θα σχηματίσει ο Φαϊζ Σουτζούογλου θα είναι η ανάπτυξη της ποικιλότητας στον τουρισμό, ο Σαβασάν είπε ότι με την στήριξη του «κράτους» και τις μεγάλες προσπάθειες των ασχολούμενων με τον τουρισμό, η «χώρα» κατάφερε να υποδέχεται περίπου τριπλάσιο αριθμό τουριστών από τον πληθυσμό της μέχρι το 2019.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η κατεχόμενη Κύπρος θα βιώσει σημαντική άνοδο στον τουρισμό εντός του 2022 με τις επιλογές υγιών διακοπών και τα πλεονεκτικά προϊόντα τουρισμού υγείας που προσφέρει στους περιηγητές.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στην Έκθεση Τροφίμων στο Ντουμπάι το «βιομηχανικό επιμελητήριο»

    Η Vatan (15.02.22) γράφει ότι για 15η φορά συμμετέχουν φέτος οκτώ τουρκοκυπριακές εταιρείες υπό το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» στην Έκθεση Τροφίμων που άρχισε στο Ντουμπάι στις 13 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του μηνός.

    Οι τουρκοκυπριακές εταιρείες συμμετέχουν στην Έκθεση σε περίπτερο με την ονομασία «North Cyprus» και προσφέρουν στους επισκέπτες προϊόντα όπως χαλλούμι, ελιές, ελαιόλαδο, καφέ και χαλβά. Επιπλέον, διανέμεται κατάλογος με τα εξαγωγικά προϊόντα του καθεστώτος και γίνεται σχετική ενημέρωση.

    Ο συντονιστής της έκθεσης, Γκιζέμ Αχισκάν δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επισκέπτονται το περίπτερό τους πελάτες από τα προηγούμενα χρόνια, παρά τον μειωμένο αριθμό επισκεπτών στην έκθεση και πρόσθεσε ότι φέτος διεξάγει μιαν μεγάλη διοργάνωση η Εμπορική Αντιπροσωπεία Τουρκίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ντουμπάι. Είπε ότι άρχισαν οι δραστηριότητες της εν λόγω διοργάνωσης και ότι συμμετείχε και ο ίδιος ως εκπρόσωπος «βόρειας Κύπρου» του Συμβουλίου Εξαγωγέων Τουρκίας. Σημειώνοντας ότι στις εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος πολλοί επιχειρηματίες από την Τουρκία και τα ΗΑΕ, ο Αχισκάν ανέφερε ότι αναμένεται να παραστεί σε αυτές και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές του ψευδοκράτους

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRT (14.02.22), το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο στα κατεχόμενα για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 ανήλθε στο 1 δισεκατομμύριο 144 εκατομμύρια 41 χιλιάδες δολάρια.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «τμήματος εμπορίου», οι «εξαγωγές» για τους πρώτους 9 μήνες του 2021 ανήλθαν στα 106 εκ. 769 χιλιάδες δολάρια, ενώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου ήταν μόλις 82 εκ. 579 χιλιάδες δολάρια.

    Οι εξαγωγές για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 29% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Το 50.7% των εξαγωγών της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 έγινε προς την Τουρκία και το 49.3% προς τρίτες χώρες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση σημειώθηκε και στις εισαγωγές κατά το 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι εισαγωγές τους ψευδοκράτους κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2020 ανήλθαν στα 865 εκ. 841 χιλιάδες δολάρια, ενώ το 2021 αυξήθηκαν 384 εκ. 969 χιλιάδες δολάρια ή κατά 44%, ανερχόμενες στο 1 δισεκατομμύριο 250 χιλιάδες 810 δολάρια.

    Το 65.7% των εισαγωγών του ψευδοκράτους για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 έγινε από την Τουρκία και το 34.3% από τρίτες χώρες.

    Όλα αυτά τα στοιχεία σηματοδοτούν σοβαρή αύξηση στον όγκο εμπορικών συναλλαγών. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2021, ο όγκος εμπορικών συναλλαγών της «ΤΔΒΚ» σημείωσε αύξηση της τάξεως του 43% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου και ανήλθε στο 1 δισεκατομμύριο 357 εκατομμύρια 759 χιλιάδες δολάρια από τα 948 εκ. 421 χιλιάδες δολάρια που ήταν κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2020.

    (ΑΚ)

    [10] Στα 343 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (14.02.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 25,038 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 343 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Χθες δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα κατεχόμενα με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει στους 184.

    Τα χθεσινά περιστατικά βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 156, Κερύνεια 73, Αμμόχωστος 72, Μόρφου 26, Τρίκωμο 8 και Λεύκα 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 487 άτομα.

    Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,619,630 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 62,052 κρούσματα Covid-19, ενώ 57,750 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4,120 ασθενών, 70 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4,044 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1317 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκία και ΗΑΕ υπέγραψαν 13 συμφωνίες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.02.22), στα πλαίσια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία και ΗΑΕ προχώρησαν στην υπογραφή 13 συνολικά συμφωνιών.

    Οι συμφωνίες αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της υγείας, της κοινής δράσης για την κλιματική αλλαγή, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, της συνεργασίας στη γεωργία, σε θέματα νεολαίας, σε θέματα μεταφορών από αέρος και διά θαλάσσης, της συνεργασίας στα ΜΜΕ και την επικοινωνία, στον τομέα της μετεωρολογίας και στην κοινή διαχείριση εκτάκτων και επειγόντων καταστάσεων.

    Στα πλαίσια της επίσκεψης του στα ΗΑΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον Πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι ?eyh Muhammed bin Zayed El Nahyan.

    Σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την έκθεση EXPO 2020 στο Ντουπάι.

    (ΑΚ)

    [02] «Βηρυτός, Κύπρος και νότια της Αλεξανδρέττας»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Cumhuriyet (15.02.22) δημοσιεύει άρθρο του Ερόλ Μανισαλί, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου 1975-1980, οι λαθρέμποροι και τα αφεντικά της μαφίας της Βηρυτού, που τότε ονομαζόταν και «Παρίσι της Μέσης Ανατολής», μετανάστευσαν στην Κύπρο.

    «Άρχισαν να κάνουν περιφερειακό λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και τσιγάρων από εδώ», υποστηρίζει και προσθέτει ότι τότε δεν υπήρχε «ΤΔΒΚ», αλλά η κοινή «Κυπριακή Δημοκρατία».

    «Από τη φασιστική Χούντα των Συνταγματαρχών στην Αθήνα στον στενό κύκλο του Μακαρίου: το παράνομο εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου, η μεταβατική ζώνη, μετατοπίστηκε στο νησί. Θεωρούμενο ‘υπεράκτιο’, το νησί έχει γίνει παγκόσμιο κέντρο μαφίας και λαθρεμπορίου», υποστηρίζει και προσθέτει ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι παράνομες δραστηριότητες περιορίστηκαν από την κυριαρχία της Τουρκίας στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    «Οι λαθρέμποροι μετατοπίστηκαν και σε άλλα νησιά της Μεσογείου. Όμως η Σικελία, η Μάλτα, η Κρήτη και η Ρόδος [?] έγιναν ‘σταθμοί’ λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και ποτών», γράφει.

    Όπως υποστηρίζει, «όσοι μετά τις 20 Ιουλίου 1974 δεν μπόρεσαν να καταφύγουν στην ΤΔΒΚ, μετακόμισαν στο ελληνικό τμήμα». Ισχυρίζεται και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Τη δεκαετία του 1990, ακόμη και η τράπεζα της ‘Βοστώνης’, της οποίας μέτοχος ήταν ο ‘διαμεσολαβητής’ Richard Halbrook, ξέπλενε χρήματα μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως έγραψα πολλές φορές στη στήλη μου ‘Η Λεπίδα του μαχαιριού’.

    Πολλά έχουν αλλάξει από το 1974 και την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ το 1983. Ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, οι συγκοινωνιακές εγκαταστάσεις, τα τυχερά παιχνίδια έχουν αναπτυχθεί πολύ. Κάποιες παράνομες προσωπικότητες, που είχαν δυσκολίες να καταφύγουν στην Τουρκία, άρχισαν να κατοικούν στην Κύπρο. Αποτύπωσαν τους εσωτερικούς τους καυγάδες στο νησί.

    Ειδικά όταν ψυχράνθηκαν και επιδεινώθηκαν οι σχέσεις Άγκυρας και Λευκωσίας, τα κέντρα αυτά άρχισαν να επωφελούνται [?] Από τους συγγενείς κάποιων πολιτικών μέχρι τους ‘επαγγελματίες παρανόμους’, άρχισαν να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως Μάλτα, Σικελία και Νήσοι του Μαν.

    Οι πολιτικές και οικονομικές αδυναμίες που βιώνει η Τουρκία σήμερα άρχισαν να αντικατοπτρίζονται πιο έντονα στο νησί.

    Αυτοί που έλεγαν το 2003, ‘Αυτό δεν θα λειτουργήσει με τον Ντενκτάς, η 40χρονη πολιτική μας για την Κύπρο θα αλλάξει’, [Σημ. Μεταφραστή: Εννοεί το κυβερνών Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ)], επέτρεψαν στις βρώμικες προσωπικότητες της ΤΔΒΚ να συμμετάσχουν στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

    Ταυτόχρονα, προκάλεσαν τα μέλη μας να ανοιχτούν στην ΤΔΒΚ και να ‘κρατήσουν δουλειές’. Όχι μόνο οι τραπεζίτες αλλά και οι πολιτικοί επωφελήθηκαν από τις ‘offshore’ ευκαιρίες. [?] Και όλο αυτό επεκτάθηκε στη μαφία των ναρκωτικών της Κεντρικής Αμερικής».

    (ΚΣ)

    [03] Στις 9-10 Μαρτίου η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Aksam (15.12.22), o Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ιτσχάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Μαρτίου και δήλωσε ότι αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Την ίδια στιγμή, ο Καλίν ανακοίνωσε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και ο ίδιος θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, είπε, θα συναντηθούν και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

    (ΑΚ)

    [04] Δημοσκόπηση Y?neylem: O Ιμάμογλου κερδίζει τον ‘Έρντογαν με διαφορά

    Η Cumhuriyet (15.02.22) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία ερευνών Y?neylem στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2022 με τίτλο «Πολιτικό πάνελ στην Τουρκία».

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 26 περιοχές και 27 επαρχίες της Τουρκίας, με δείγμα 2,000 ατόμων.

    Στην ερώτηση, αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, απάντησαν τα εξής (χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστών):

    -ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 26.9%

    -CΗP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ): 26%

    -ΙΥΙ Parti (Καλό Κόμμα): 10.5%

    -ΗDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 7.9%

    -ΜΗΡ ( Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 3.9%

    -DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) 1.9%

    -Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 0.6%

    -Saadet Partisi (Κόμμα της Ευημερίας): 0.6%

    -Άλλο:3.4%

    -Αναποφάσιστοι: 10.3

    -Δεν θα ψηφίσω: 8%

    Στην ερώτηση: «Αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποια συμμαχία θα ψηφίζατε, τη «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (?yi Parti) ή τη «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), οι συμμετέχοντες απάντησαν:

    -Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?): 32.4%

    «Συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?): 40%

    - Ένα από τα κόμματα εκτός συμμαχίας (όπως π.χ HDP, DEVA, T?P.): 15%

    Επιπλέον, στην ερώτηση «Πώς θεωρείτε την διακυβέρνηση της Τουρκίας», το 62,8% απάντησαν ότι θεωρούν κακή την διακυβέρνηση, το 13,3% ούτε καλή ούτε κακή, το 22,4% καλή και το 1,5% απάντησαν δεν γνωρίζω-δεν απαντώ.

    Επιπλέον, το 10% των ψηφοφόρων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP) θεωρεί κακή τη διακυβέρνηση στη χώρα και το 69,4% τη θεωρεί καλή.

    Την ίδια στιγμή, το 56.4% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι στηρίζουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Τουρκία και το 37.4% απάντησαν ότι τάσσονται ενάντια στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Ένα ποσοστό της τάξης του 61.4% δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή στο Κοινοβουλευτικό Σύστημα Διακυβέρνησης και το 29,5% δήλωσε ότι επιθυμεί παραμονή στο Προεδρικό Σύστημα.

    Στην ερώτηση: «Αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα τον ψηφίζατε;», το 32,6% απάντησε ότι θα τον ψήφιζε και το 55,6% απάντησε ότι ποτέ δεν θα τον ψήφιζε.

    Στην ερώτηση: «Αν διεξάγονταν Προεδρικές Εκλογές την ερχόμενη Κυριακή και στο δεύτερο γύρο περνούσε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν και ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης, θα ψηφίζατε Έρντογαν ή τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης;» το 54% απάντησε ότι θα ψήφιζε οποιοδήποτε υποψήφιο που είναι απέναντι στον Έρντογαν και το 32,9% απάντησε ότι θα ψήφιζε τον Έρντογαν.

    Στην ερώτηση, ποιον θα ψηφίζατε στον 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, στην «κόντρα» Ερντογάν-Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η διαφορά είναι 2,5 μονάδες, αφού ο πρώτος εξασφαλίζει 37% έναντι του Κιλιτσντάρογλου που εξασφαλίζει 39,6%. Στο ενδεχόμενο που ο Έρντογαν έχει ως αντίπαλο του τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Έκρεμ Ιμάμογλου, η διαφορά είναι στις 15,1 μονάδες, αφού ο Έρντογαν εξασφαλίζει 35,9% και ο Ιμάμογλου 51,2%.

    Επίσης, το 66.2% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι η κρίση στην οικονομία αποτελεί το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη χώρα, το οποίο χρίζει άμεσης λύσης.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 76,632 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Αksam (14.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 76,632 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 438,553 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 266 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 74,936.

    Σημειώνεται ότι 92,76% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,81% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 144,173,367 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 15 February 2022 - 13:41:47 UTC