Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-02-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 23/2022 03.02.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σουτζούογλου: «Δεν βρίσκεται στις επιλογές μας για συνεργασία το YDP»
  • [02] Κύμα παραιτήσεων στο Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας
  • [03] «Ενίσχυσαν τους πολέμιους της λύσης οι εκλογές»
  • [04] Αρθρογράφος: Είχε προτείνει και ο Ντενκτάς επιστροφή Βαρωσιού έναντι Τύμπου
  • [05] Εξαρτιούνται από τις ελεύθερες περιοχές στον τουρισμό, λένε οι ξενοδόχοι
  • [06] Εισαγόμενο κριθάρι προκαλεί θάνατο σε αιγοπρόβατα στα κατεχόμενα
  • [07] Στα 457 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αντιδράσεις Έρντογαν και ΥΠΕΞ στην απόφαση του ΣτΕ για τον Καβάλα
  • [02] Μέσα Μαρτίου η επίσκεψη Χέρτσογκ στην Τουρκία, λέει ο Έρντογαν
  • [03] Αδελφοποίηση της κατεχόμενης Κερύνειας με το δημαρχείο Κουσάντασι
  • [04] Στο 48,69% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία
  • [05] Στις 110,682 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σουτζούογλου: «Δεν βρίσκεται στις επιλογές μας για συνεργασία το YDP»

    Η Yeni D?zen (03.02.22) γράφει ότι ο Φαϊζ Σουτζούογλου, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), που κατετάγη πρώτο στις «βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ότι θα μπορούσε να σχηματίσει αμέσως «κυβέρνηση συνασπισμού» με 27 «βουλευτές», όμως ο λόγος που επιμένει στους 30 «βουλευτές» είναι η επιθυμία να σχηματιστεί μια ισχυρή «κυβέρνηση» εντός της «βουλής».

    Μιλώντας χθες σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή, ο Σουτζούογλου είπε ότι πρόθεσή του είναι είτε να σχηματίσει «κυβέρνηση» με 30 «βουλευτές» είτε να μην σχηματίσει «κυβέρνηση» και να διεξαχθούν νέες «πρόωρες βουλευτικές εκλογές», τις οποίες, όμως, η «χώρα» δεν θα μπορέσει να αντέξει.

    Σημειώνοντας ότι ακόμα δεν του έχει ανατεθεί «επισήμως» η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» και ότι επί του παρόντος διεξάγουν προετοιμασίες και συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων δεν βρίσκεται μέσα στις επιλογές τους για συνεργασία.

    Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο Σουτζούογλου είπε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), πρέπει να έχουν στόχο τον σχηματισμό μιας «κυβέρνηση» που θα λειτουργεί άνετα και υποστήριξε ότι δεν είναι ορθή η άποψη «της στρατηγικής μη συμμετοχής στην κυβέρνηση».

    «Δεν μπορείτε να λέτε ότι ο λαός μου έδωσε το καθήκον της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

    Απάντηση Έρχουρμαν

    Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε «στρατηγική έλλειψη επιθυμίας του CTP να μην βρίσκεται στην κυβέρνηση», ο πρόεδρος του κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι «η σταθερότητα διασφαλίζεται μόνο εκ μέρους εταίρων που σμίγουν βάσει αρχών, μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά και εμπνέουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι θα ακούσουν όλες τις απόψεις, θα κάνουν συναντήσεις, όμως δεν θα εγκαταλείψουν το όραμά τους και την στάση που ανέφερε πιο πάνω.

    Απάντηση Αρικλί

    Ο πρόεδρος του YDP, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι αν λάβουν πρόταση για συμμετοχή στην νέα «κυβέρνηση» θα την αξιολογήσουν, ενώ αν δεν λάβουν, θα πουν «υγεία να υπάρχει» και θα ασκούν αντιπολίτευση. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Αρικλί είπε ότι μετά τις «εκλογές» τηλεφώνησε στον Σουτζούογλου για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του και ότι δεν υπήρξε άλλη επαφή ανάμεσά τους από τότε. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια συνάντηση, διότι υπάρχουν άλλα μοντέλα κυβέρνησης στο μυαλό του Σουτζούογλου, αυτό εικάζω. Ακόμα βλέπει το YDP ως τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, δεν το θεωρεί εταίρο. Όμως, αν αύριο δεν μπορέσει να την σχηματίσει με τα δύο κόμματα και έρθει σε εμάς, θα αξιολογήσουμε την πρότασή του. Άλλωστε ο ίδιος προέβη σε μιαν δήλωση λέγοντας ότι ‘το YDP δεν είναι εντός των επιλογών για την κυβέρνηση’. Είναι δική του επιλογή [?]»

    Η εφημερίδα στεγάζει εκτενές δημοσίευμα για τις προσπάθειες σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» υπό τον τίτλο «Δύο επιλογές για την κυβέρνηση» και γράφει ότι αυτές οι δύο επιλογές είναι είτε συνεργασία του UBP με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα του Λαού (HP) είτε η διεξαγωγή νέων «πρόωρων εκλογών».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κύμα παραιτήσεων στο Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας

    Η Halk?n Sesi (03.02.22) γράφει ότι 8 μέλη της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) υπέβαλαν χθες την παραίτηση τους.

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από την παραίτηση του προέδρου του Κόμματος Τζεμάλ Οζγιγίτ, μετά την αποτυχία του TDP να περάσει το «εκλογικό μέτρο» και να εισέλθει στην «βουλή».

    Στη συνεδρίαση που έγινε χθες το βράδυ, παραιτήθηκαν 8 μέλη της κεντρικής Επιτροπής συμπεριλαμβανομένων του γενικού γραμματέα Χαλίλ Χιζάλ, του δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί και του πρώην «βουλευτή» Ζεκί Τσελέρ. Οι παραιτήσεις έγιναν δεκτές.

    Το κόμμα θα συνέλθει ξανά στις 4 Φεβρουαρίου και θα εκλέξει τόσο τα μέλη της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής όσο και τον νέο γενικό του γραμματέα.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι Χιζάλ, που ανακοίνωσε την παραίτηση του και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως με την παραίτηση αυτή τερματίζει και την πολιτική του σταδιοδρομία.

    (ΚΣ)

    [03] «Ενίσχυσαν τους πολέμιους της λύσης οι εκλογές»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, ο αρθρογράφος Μετίν Μουνίρ στην Diyalog (03.02.22) γράφει ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα των πρόσφατων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα είναι η ενίσχυση των πολέμιων της μη λύσης του Κυπριακού, οι οποίοι βρίσκονται στην «κυβέρνηση».

    Υπενθυμίζοντας την δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι το γεγονός πως τα δεξιά κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία στην «βουλή» σημαίνει ότι η πολιτική των «δύο κυρίαρχων κρατών» που ο ίδιος ακολουθεί γίνεται αποδεχτή από τον «λαό», ο Μουνίρ σημειώνει ότι μετά τις «εκλογές» και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε ότι στηρίζουν πλήρως την απόφαση για «δύο ίσα κυρίαρχα κράτη». Προσθέτει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «Θα νομίζατε ότι διεξήχθη δημοψήφισμα στο θέμα των δύο κρατών και όχι εκλογές. Όμως, πριν τις εκλογές, το Κυπριακό δεν ήρθε σχεδόν καθόλου στην ημερήσια διάταξη. Η πιθανότητα αποδοχής της φόρμουλας των ‘δύο κυρίαρχων ίσων κρατών’ είναι μικρότερη από την πιθανότητα να εκλεγώ εγώ αρχιεπίσκοπος της Ελληνοκυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον νότο. [?]

    Δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός της Άγκυρας και των εδώ εθνικιστικών κύκλων είναι να φράξουν τον δρόμο της λύσης, δεν είναι σημαντική η πιθανότητα αποδοχής της φόρμουλας των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών.

    Όμως, στο μεταξύ, η Τουρκία και ο Τατάρ το περασμένο καλοκαίρι προέβησαν σε κάποιες δεσμεύσεις προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Και μια από αυτές τις δεσμεύσεις ήταν να κάνουν συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ θα έρθει στο νησί στις προσεχείς μέρες για να αρχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Και επικεφαλής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης έρχεται η επιστροφή του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους σε αντάλλαγμα με το διεθνές καθεστώς στο αεροδρόμιο Ερτζιάν.

    Η απόκτηση διεθνούς καθεστώτος από το Ερτζιάν θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται στην βόρεια Κύπρο από το 1974, μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό και βήματα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας της ΤΔΒΚ που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Όμως, αυτό είναι σύμφωνα με εμένα και όσους σκέφτονται την ευημερία της ΤΔΒΚ.

    Σύμφωνα δε με εκείνους που κατέχουν την ισχύ, το Κυπριακό λύθηκε το 1974 και αυτό που θα γίνει στο εξής είναι η προστασία εκείνων των κερδών και μάλιστα η αύξησή τους αν είναι δυνατόν. Το Βαρώσι θα μείνει εσαεί ερείπιο, όμως δεν μπορεί να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους. Ακόμα και αν είναι προς όφελός μας η επιστροφή εκείνου του μέρους στους Ελληνοκύπριους. Αυτή είναι η άποψη των κυρίαρχων κύκλων στη Άγκυρα και στο νησί.

    Σε αυτό το πλαίσιο, αν αρχίσουν συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους όμως δεν αλλάξει στάση έναντι των Ελληνοκυπρίων ο Έρντογαν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες πήρε τον δρόμο της συμφιλίωσης με χώρες τις οποίες θεωρεί εχθρικές, δεν θα γίνει τίποτα. Και σαν να μην υπάρχει πιθανότητα μιας τέτοιας αλλαγής.

    Ο υφιστάμενος και μελλοντικός πρωθυπουργός Σουτζούογλου, που τα ξέρει καλύτερα από εμένα αυτά, δήλωσε ότι ο σημαντικότερος στόχος του στην διαδικασία που θα ακολουθήσει θα είναι η οικονομία και όχι το Κυπριακό. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αρθρογράφος: Είχε προτείνει και ο Ντενκτάς επιστροφή Βαρωσιού έναντι Τύμπου

    Κάτω από τον τίτλο «Έδαφος και περιουσίες», ο αρθρογράφος Οζτζιάν Οζτζιανχάν στην Diyalog (03.02.22) γράφει ότι όταν κάποτε είχε ρωτήσει τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ποιο θέμα δυσκολεύει περισσότερο την επίλυση του Κυπριακού, ο Ανάν του απάντησε χωρίς δισταγμό «το εδαφικό και το περιουσιακό».

    Επισημαίνοντας ότι τώρα μαθαίνουν από ελληνοκυπριακά ΜΜΕ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει στους Ελληνοκύπριους ότι το Βαρώσι και η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» είναι παγίδα. Προσθέτει και τα εξής ο Οζτζιανχάν:

    «Αν κάναμε γρήγορα όταν αποτείνονταν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι στην επιτροπή αποζημιώσεών μας και ετοιμάζαμε το απαραίτητο χρηματικό κονδύλι, οι πλείστες ελληνοκυπριακές περιουσίες θα περνούσαν στα χέρια μας.

    Είπαμε τέλειωσαν τα χρήματα και δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε αρκετά τις αιτήσεις. Τα κάναμε θάλασσα και τα αφήσαμε στα χέρια εκείνων που τα άρπαξαν, κάναμε τα στραβά μάτια στη λεηλασία, στο πλιάτσικο.

    Τώρα προβάλλουμε τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι ανήκει στο ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά, χωρίς να το αποδείξουμε καθόλου.

    Δεν θα μπορούσα να μην υπενθυμίσω. Μήπως κάποτε ο μακαριστός Ντενκτάς δεν έκανε αντικείμενο παζαρέματος το Βαρώσι (τα εδάφη που ισχυριζόμαστε ότι ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ) λέγοντας είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε το Βαρώσι στους παλιούς ιδιοκτήτες του σε αντάλλαγμα με το άνοιγμα και την λειτουργία των λιμανιών και των αεροδρομίων μας; Μήπως ακόμα δε υπάρχουν κάποιοι που το κάνουν αυτό;

    Μήπως δεν χάσαμε τις αγωγές που καταχώρησαν Ελληνοκύπριοι στο ΕΔΑΔ και δεν πληρώσαμε αποζημιώσεις; [?] Και μάλιστα αφήνοντας την ιδιοκτησία-τον τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτούς;

    Έστω και αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν θα καταστεί δυνατή εύκολα η επίλυση του εδαφικού και του περιουσιακού. Και ο λόγος είναι εκεί. Όσα έμειναν από τους Ελληνοκύπριους άλλαξαν χέρια πολλές φορές, κάποιοι άνοιξαν οικόπεδα, τα πούλησαν, τα νοίκιασαν, άλλαξαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας. [?]

    Η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έδωσε σε κανέναν τον τίτλο ιδιοκτησίας των τουρκικών περιουσιών που έμειναν στον νότο. Μόνο τις νοίκιασε και στοίβαξε σε ένα ταμείο τα χρήματα που μαζεύτηκαν. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εξαρτιούνται από τις ελεύθερες περιοχές στον τουρισμό, λένε οι ξενοδόχοι

    Η Diyalog (03.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε ότι εισήλθε χωρίς πλάνο στο 2022 ο τουρισμός στα κατεχόμενα, που πλήττεται τα τελευταία δύο χρόνια.

    Μιλώντας χθες στην tv2020, ο Τσαγίνερ ανέφερε ότι θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα που θα πληρώσουν για την έλλειψη πλάνου και ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τουρισμό είναι οι συγκοινωνίες.

    Σύμφωνα με τον Τσαγίνερ, οι ψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων «έστρεψαν την πόρτα του τουρισμού προς την Λάρνακα». Για τον λόγο αυτό, είπε, κατέστησαν εξαρτημένοι από την «νότια Κύπρο» στον τουρισμό, κατά την έκφρασή του.

    Υποστήριξε ότι είναι άκρως απαραίτητο να διασφαλιστούν κάποιες διευκολύνσεις στις διελεύσεις στα οδοφράγματα μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο (σε σχέση με την πανδημία).

    Σημειώνοντας ότι «η νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, δούλεψε με πλάνο στον τουρισμό κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο Τσαγίνερ είπε:

    «Και εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε 2-3 θέσεις από πτήσεις στην Λάρνακα. Μπορούμε να προβλέψουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ερτζιάν. Με αυτές τις τιμές των εισιτηρίων δεν είναι δυνατόν να φέρουμε τουρίστες από την Ευρώπη. Αφήσαμε τον τουρισμό στην Λάρνακα και την Αράστα στον νότο. Ακόμα και στον ηλεκτρισμό εξαρτήσαμε συγκεκριμένες ώρες από τον νότο. Και το τίμημα γι’ αυτό θα το πληρώσουμε πρώτα προσωπικά [?] και ύστερα κοινωνικά».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Εισαγόμενο κριθάρι προκαλεί θάνατο σε αιγοπρόβατα στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (03.02.22) γράφει ότι ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών και εκτροφέων ζώων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα αναφέρθηκε στον λόγο της πρόσφατης αύξησης των θανάτων αιγοπροβάτων σε όλη τη «χώρα».

    Σύμφωνα με τον Ναϊμογλουλαρί τα ζώα πέθαναν λόγω υπερβολικής και λανθασμένης χρήσης εισαγόμενου κριθαριού.

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των θανάτων αιγοπροβάτων στα κατεχόμενα. Ενώ ορισμένοι από τους κτηνοτρόφους υποστήριξαν ότι η αιτία θανάτου οφειλόταν στην τοξίνη στο εισαγόμενο κριθάρι, ο Ναϊμογλουλαρί εξήγησε ότι η αιτία των θανάτων ήταν η κακή και υπερβολική χρήση εισαγόμενου κριθαριού, το οποίο έχει υψηλή πρωτεϊνική και ενεργειακή αξία, και ότι είναι μονόδρομος η σίτιση με εισαγόμενο κριθάρι, επειδή οι τιμές κόστους άλλων προϊόντων είναι υψηλές.

    Ο Ναϊμογλουλαρί είπε ότι υπήρξε αύξηση στους θανάτους ζώων επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν ενημερώθηκαν για τη χρήση εισαγόμενου κριθαριού από το «τμήμα» κτηνοτροφίας, το κτηνιατρικό «τμήμα» και την λεγόμενη αρχή γεωργικών προϊόντων που εισάγει κριθάρι.

    (ΚΣ)

    [07] Στα 457 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.02.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 14,342 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 457 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Τα κρούσματα βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 215, Κερύνεια 84, Αμμόχωστος 89, Μόρφου 20, Τρίκωμο 38 και Λεύκα 21.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 408 άτομα.

    Δεν σημειώθηκαν θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 χθες και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στα 174.

    Μέχρι την 2η Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,415,484 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 56,371 κρούσματα Covid-19, ενώ 50,832 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5,367 ασθενών, 66 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5,288 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 13 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 2 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1,275 εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αντιδράσεις Έρντογαν και ΥΠΕΞ στην απόφαση του ΣτΕ για τον Καβάλα

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.02.22), σε δηλώσεις του σήμερα στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Τουρκίας πριν την αναχώρηση του για την Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα και είπε ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε τι λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση ούτε τι λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    «Αφού δεν αναγνωρίζουν τα δικαστήρια της Τουρκίας, ούτε και εμείς αναγνωρίζουμε τα δικά τους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια απόφαση που λήφθηκε από τα δικαστήρια μας. Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, δεν μας ενδιαφέρει ούτε τι λέει το ΕΔΑΔ, ούτε τι λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εμείς αναμένουμε να επιδείξουν σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων μας. Αν δεν επιδειχθεί αυτός ο σεβασμός, τότε μην ανησυχείτε, ούτε εμείς θα σας σεβαστούμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Εξάλλου, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (02.03.22), με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική, αφού όπως υποστηρίζει, πίσω από την απόφαση βρίσκονται πολιτικά κίνητρα και παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

    Στην ανακοίνωση του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι κοινοποίησαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 19 Ιανουαρίου ότι η κράτηση Καβάλα οφείλεται σε άλλη εν εξελίξει δικαστική διαδικασία και το κάλεσαν να εξεταστεί το θέμα βάσει «νομικών αρχών».

    «Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα (2 Φεβρουαρίου) με πλειοψηφία ενδιάμεση απόφαση σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης Καβάλα στο ΕΔΑΔ. Έτσι, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνέχισε την προσέγγισή της για παρέμβαση στη συνεχιζόμενη ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία στη χώρα μας και παραβίασε την αρχή του σεβασμού της δικαστικής διαδικασίας», υποστηρίζει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Μέσα Μαρτίου η επίσκεψη Χέρτσογκ στην Τουρκία, λέει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (3.02.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του σήμερα στον αεροδρόμιο Εσένμπογα της Τουρκίας προτού αναχωρήσει για την Ουκρανία, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία περί τα μέσα Μαρτίου.

    «Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη βάση στις διμερείς μας σχέσεις. Αυτή η προσέγγιση θεωρείται δεδομένη και από πλευράς του Ισραήλ», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [03] Αδελφοποίηση της κατεχόμενης Κερύνειας με το δημαρχείο Κουσάντασι

    Σύμφωνα με τη Milliyet (3.02.22), το «δημαρχείο» της κατεχόμενης Κερύνειας υπέγραψε πρωτόκολλο αδελφοποίησης με την παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας Κουσάντασι (Ku?adas?), που αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Τη συμφωνία αδελφοποίησης επικύρωσαν τα «δημαρχεία» και των δύο πόλεων.

    Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος του Κουσάντασι είπε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, που αποτελούν σημαντικά τουριστικά κέντρα θα συμβάλει σημαντικά στον πολιτισμό, τον τουρισμό και στην κοινωνία.

    (ΑΚ)

    [04] Στο 48,69% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία

    Η Milliyet (03.02.22) γράφει ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Ιανουάριο ανήλθε στο 11.10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και στο 48.69% σε ετήσια βάση, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος σημείωσε αύξηση της τάξεως του 22.58%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (T??K).

    Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός σε μηναία βάση για Δεκέμβριο ήταν 13.58% και σε ετήσια βάση για το Δεκέμβριο ανήλθε στο 36.08%.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 110,682 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (02.02.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 110,682 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 457,885 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 217 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 86,671.

    Σημειώνεται ότι 92.56% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,49 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες έγιναν συνολικά 142,348,958 εμβολιασμοί στην Τουρκία.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sozcu (02.02.22), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της χώρας, ανακοίνωσε ότι η αύξηση στον ημερήσιο αριθμών κρουσμάτων στη χώρα οφείλεται στην απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης ‘Όμικρον’.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 3 February 2022 - 16:03:24 UTC