Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 20/2022 29-31.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»: Εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι
  • [02] Μπεντέρ: Σημαντική η απόφαση της ΕΑΠ ? Όλο το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ
  • [03] «Δεν θα επιστρέψουμε το Βαρώσι», δηλώνει ο Τατάρ
  • [04] Επιθεώρηση εργασιών στην κατεχόμενη Καρπασία από τον Τούρκο «πρέσβη»
  • [05] «Η παραχώρηση υπηκοοτήτων δεν γίνεται με νόμιμο τρόπο», υποστηρίζει αρθρογράφος
  • [06] Ένας θάνατος και 552 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Θα περάσουμε σε επίσημες συνομιλίες αφότου αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα»
  • [02] Αρθρογράφος: «Μεγάλη επιτυχία η απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τον EastMed»
  • [03] Ενίσχυση του CHP στην Ανατολία βλέπει νέα δημοσκόπηση της Gezici
  • [04] Μήνυμα στήριξης προς τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» από το ΥΠΕΞ
  • [05] Ανασχηματισμός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας
  • [06] Νέο κόμμα ιδρύουν οι Οθωμανικές Εστίες
  • [07] Στις 88,145 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»: Εμπλεκόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι

    Η K?br?s (29.01.22) γράφει ότι η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» αποφάσισε την Παρασκευή (28 Ιανουαρίου) ότι η Οργάνωση Θρησκευτικών Ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) και το λεγόμενο γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων θα συμμετέχουν ως «εμπλεκόμενο μέρος» σε αίτηση προς την «Επιτροπή» που αφορά ακίνητες περιουσίες Ελληνοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.

    Στην απόφαση της «Επιτροπής» αναφέρεται ότι: «Αποφασίστηκε ότι η Οργάνωση Βακουφιών και το Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων και το Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά έχουν περιουσιακές διεκδικήσεις σε αίτηση που υποβάλλεται ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, ότι τα θέματα στην σχετική αίτηση μπορεί να αφορούν πιθανά ιδιοκτησιακά δικαιώματα ή το συμφέρον του Ιδρύματος» και ότι «γι’ αυτό τον λόγο θα είναι πιο κατάλληλο και δίκαιο να συμπεριληφθούν ως πρόσωπο στην αίτηση ενώπιον της και να δοθεί δικαίωμα λόγου στην Οργάνωση Βακουφιών και στο Γραφείο Θρησκευτικών Υποθέσεων στην σχετική αίτηση».

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δικηγόρος του ΕΒΚΑΦ Εργκίν Ουλούναϊ δήλωσε ότι από την ημέρα σύστασης της «Επιτροπής» άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις από Ελληνοκύπριους για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και ότι κάποιες από αυτές τις αιτήσεις αφορούν επιστροφή και αποζημίωση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.

    Σημειώνοντας ότι δεν ήταν δυνατό να γίνουν δεχτές οι αιτήσεις επειδή το περίκλειστο Βαρώσι βρισκόταν σε στρατιωτική περιοχή, ο Ουλούναϊ ανέφερε ότι η επιστροφή περιουσιών ήρθε ξανά στην ημερήσια διάταξη μετά τον αποχαρακτηρισμό μέρους του κλειστού Βαρωσιού από στρατιωτική περιοχή.

    «Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν την επιστροφή και την αποζημίωση των περιουσιών στο Βαρώσι», είπε, προσθέτοντας ότι όταν καταχωρήθηκαν οι πρώτες υποθέσεις για το Βαρώσι τα έτη 2011-2012, η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» κατέστησε το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος σε 12 αιτήσεις, επειδή γνώριζε ότι το Βαρώσι είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ.

    Πρόσθεσε ότι κατόπιν τούτου, η άλλη πλευρά αποτάθηκε στο «ανώτατο δικαστήριο» σε μια υπόθεση για να μην αποτελέσει προηγούμενο και προσπάθησε να μην καταστεί το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος.

    Υπενθύμισε ότι το «ανώτατο δικαστήριο» αποφάσισε την κατάργηση της απόφασης της «Επιτροπής» να καταστήσει το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος και ότι κατόπιν τούτου το ΕΒΚΑΦ αποτάθηκε στο «εφετείο», το οποίο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση και αποφάνθηκε ότι το ΕΒΚΑΦ πρέπει να είναι εμπλεκόμενο μέρος.

    Ο Ουλούναϊ ανέφερε ότι οι 12 υποθέσεις που καταχωρήθηκαν το 2012 για περιουσίες στο περίκλειστο Βαρώσι εκκρεμούσαν από τότε διότι η περιοχή ήταν στρατιωτική και ότι τον Ιούλιο του 2020 τους μεταφέρθηκε η πληροφορία ότι μια από αυτές τις αιτήσεις θα εξεταζόταν. Σημείωσε ότι μετά από αυτό, στις 2 Ιουλίου 2020 υπέβαλαν αίτηση για να καταστεί το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος στην εν λόγω προσφυγή επειδή το ακίνητο ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος της άλλης πλευράς υπέβαλε ένσταση σε αυτό και ότι η ακρόαση του θέματος έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2021 επειδή ο Ελληνοκύπριος ενάγων δεν μπορούσε να περάσει στα κατεχόμενα λόγω πανδημίας. Ανέφερε και τα εξής ο Ουλούναϊ:

    «Στην υπόθεση που εξετάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών ήμουν παρών εκ μέρους της Διοίκησης των Βακουφιών. Κάλεσα τρεις μάρτυρες. Στην δίκη ήταν παρόν και το Τμήμα κτηματολογίου. Το Τμήμα Κτηματολογίου έδωσε μαρτυρία για το ότι ανήκει στο Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά η περιουσία που ζητά ο Ελληνοκύπριος που υπέβαλε αίτηση για την ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στο κλειστό Βαρώσι. Η δε απόφαση για την υπόθεση που αναβλήθηκε από τις 2 Νοεμβρίου 2021 για τις 28 Ιανουαρίου 2022 ανακοινώθηκε σήμερα (χθες). Η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών με ομοφωνία της προέδρου και των τεσσάρων μελών της αποφάσισε να συμπεριληφθεί ως ‘εμπλεκόμενο μέρος’ η Διοίκηση των βακουφιών σε αυτή την υπόθεση».

    Ο Ουλούναϊ εξήγησε ότι αυτή η απόφαση σημαίνει ότι το ΕΒΚΑΦ θα καταχωρήσει υπεράσπιση κατά των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων που αφορούν επιστροφή ή αποζημίωση περιουσιών στο Βαρώσι. Είπε ότι το ΕΒΚΑΦ θα μπορεί να συμμετέχει σε κάθε αίτηση Ελληνοκυπρίων στο εξής, να είναι εμπλεκόμενο μέρος και να καταθέτει υπεράσπιση.

    Σύμφωνα με τον Ουλούναϊ, το ΕΒΚΑΦ μπορεί μάλιστα να ζητήσει και ακύρωση των υποθέσεων και των αιτήσεων.

    Ο δικηγόρος του ΕΒΚΑΦ κατέληξε λέγοντας ότι η απόφαση της «Επιτροπής» σημαίνει ότι γίνεται δεχτό ότι το Βαρώσι είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ. «Αυτή η απόφαση στηρίζει την θέση ότι το κλειστό Βαρώσι είναι τουρκική περιουσία», είπε.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΒΚΑΦ χαρακτηρίζει την απόφαση της «Επιτροπής» σημαντικό βήμα από την άποψη των διεκδικήσεων του ΕΒΚΑΦ και του «γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων» σε σχέση με το περίκλειστο Βαρώσι και σημειώνει ότι θα προβεί σε λεπτομερή δήλωση αφού πρώτα μελετήσει την απόφαση.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Μπεντέρ: Σημαντική η απόφαση της ΕΑΠ ? Όλο το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ

    Ο παράνομος Bayrak (31.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» («ΕΑΠ») να επιτρέψει στο ΕΒΚΑΦ να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος σε υπόθεση που αφορά μιαν ακίνητη περιουσία στο Βαρώσι και χαρακτήρισε την απόφαση ως σημαντικό ιστορικό βήμα στην προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Σε γραπτή δήλωση που εξεδόθη εκ μέρους του ΕΒΚΑΦ, σημειώνεται ότι με την υπόθεση εκ μέρους ενός Ελληνοκύπριου ενάγοντα στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών», πρώτη φορά συμμετέχει το ΕΒΚΑΦ ως εμπλεκόμενο μέρος σε μιαν δίκη διά αμφισβήτησης.

    Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η «Επιτροπή» στις 28 Ιανουαρίου 2022, ο Μπεντέρ υποστήριξε:

    «Υποδεχόμαστε με εκτίμηση αυτή την σημαντική και λογική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, η οποία αναγνώρισε το ενδιαφέρον του ΕΒΚΑΦ σε αυτή την υπόθεση και επέτρεψε να γίνουμε εμπλεκόμενο μέρος στην δίκη. Αξιολογούμε αυτή την απόφαση ως ένα ιστορικό σημαντικό βήμα στην προστασία των ιδιοκτησιακών μας δικαιωμάτων».

    Σημειώνοντας ότι η «Επιτροπή» συστάθηκε βάσει των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με σκοπό να αξιολογεί ιδιοκτησιακές απαιτήσεις Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν περιουσία στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο πριν το 1974, ο Μπεντέρ ανέφερε:

    «Το 2000 το ΕΒΚΑΦ είχε αποταθεί στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στην υπόθεση με αριθμό 1732/2011 εκ μέρους του Ιδρύματος Αμπντουλλάχ Πασά, την διαχείριση του οποίου ανέλαβε [το ίδιο]. Όμως, ο Ελληνοκύπριος ενάγων έφερε ένσταση στο να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στη δίκη το ΕΒΚΑΦ και προέκυψε νομική διαμάχη. Αφότου ακούστηκαν τα υπέρ και τα κατά επιχειρήματα, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών αποδέχτηκε την αίτηση γνωμοδοτώντας ότι το ΕΒΚΑΦ έχει νομίμους λόγους για να συμμετάσχει σε αυτή την δίκη».

    Σημειώνοντας ότι με την απόφαση της Παρασκευής πρώτη φορά παρέστη η ανάγκη για διαμάχη για να συμμετάσχει στο ΕΒΚΑΦ σε μιαν δίκη που αφορά περιουσιακή διεκδίκηση Ελληνοκυπρίων στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, ο Μπεντέρ είπε ότι το ΕΒΚΑΦ, που είναι θεσμός ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς, συμμετείχε στις προηγούμενες υποθέσεις με συγκατάθεση των εναγόντων. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του 100% των περιουσιών στο Βαρώσι και ότι όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από Βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση (1878-1960), οι περιουσίες του μεταβιβάστηκαν παρανόμως σε άτομα και θεσμούς και οργανισμούς. Σύμφωνα με τους νόμους στους οποίους υπόκειται το ΕΒΚΑΦ και τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε και η Βρετανία, οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν».

    Σημειώνοντας ότι το ΕΒΚΑΦ είναι ένα αγαθοεργές ίδρυμα και από τα παλαιότερα της Κύπρου, ο Μπεντέρ υποστήριξε τα εξής:

    «Ιδρύθηκε με οδηγία του Σουλτάνου Σελίμ του Β΄ για να διαχειρίζεται τις δωρεές που έκαναν οι Μουσουλμάνοι και τις υποθέσεις προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή φύλου. Παραδοσιακά, οι Μουσουλμάνοι στην Κύπρο αφήνουν ως κληρονομιά στο ΕΒΚΑΦ ή σε ένα βακούφι τις περιουσίες ή τα χρήματά τους και ζητούν από το ΕΒΚΑΦ να τις διαχειρίζεται εξ ονόματός τους. Ένα από αυτά τα βακούφια είναι το Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά. Με τα έσοδα ενοικίων των περιουσιών του Ιδρύματος στο Βαρώσι διεξάγονταν πολλές αγαθοεργίες όπως οι μισθοί των ντόπιων δασκάλων, τα έξοδα των παιδιών για το σχολείο και τα ρούχα τους, υπηρεσίες υγείας, βοήθεια σε χήρες και ορφανά, προίκα σε φτωχά νεαρά κορίτσια, φροντίδα και επιδιόρθωση τζαμιών».

    Υποστήριξε ότι με έδρα την Λευκωσία το ΕΒΚΑΦ συνεχίζει τις αγαθοεργίες του και τις καλές του πράξεις, διαχειρίζεται πέραν των 2200 ιδρυμάτων και χρησιμοποιεί τα έσοδά του για να βοηθά όλους τους ανθρώπους στην Κύπρο. «Βοηθά σε πολλούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η βοήθεια σε φτωχούς, η προστασία του περιβάλλοντος, η ευημερία των ζώων και η συντήρηση των θρησκευτικών κτιρίων και των κοιμητηρίων των ανθρώπων από κάθε πίστη», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Δεν θα επιστρέψουμε το Βαρώσι», δηλώνει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (30.01.22, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι μετά την ορκωμοσία των νέων «βουλευτών» που θα διεξαχθεί στις 7 Φεβρουαρίου θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαϊζ Σουτζούογλου και ευχήθηκε όπως σχηματιστεί μια σταθερή «κυβέρνηση», η οποία θα παρέχει υπηρεσίες στον «λαό» απρόσκοπτα για μακρό χρονικό διάστημα.

    Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι επιδείχθηκε έντονο ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του κατά την διάρκεια των επαφών του στο Κάισερι (Καισάρεια) και στην Άγκυρα.

    Είπε ότι συνοδευόμενος από προέδρους τουρκοκυπριακών οικονομικών οργανώσεων επισκέφτηκε τόσο το εμπορικό όσο και το βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κάισερι, ενώ αργότερα διεξήγαγε επαφές στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (M?S?AD) της πόλης, όπου συζήτησε το Κυπριακό. Υπενθύμισε ότι και οι εκπρόσωποι των οικονομικών οργανώσεων είχαν διάφορες επαφές και ότι ο ίδιος συναντήθηκε με βετεράνους της εισβολής από το Κάισερι, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και κοινό.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, τέτοιες επαφές ωφελούν πολύ και είναι σημαντικές για να εξηγηθεί η θέση της «ΤΔΒΚ» και το Κυπριακό.

    Είπε ότι μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν τη εκλογή του ήταν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις επισκέψεις βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον και οικειότητα».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η άδεια που δόθηκε στο κουρδικό PYD από το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα, κατά την έκφρασή του.

    Είπε ότι αναφέρθηκαν στην συνέχιση και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας τους με την Τουρκία και συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει οικονομική στενότητα λόγω της πανδημίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες προσπάθειες με τον σχηματισμό «κυβέρνησης» στις επόμενες βδομάδες και ότι άποψη της Τουρκίας είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» μέσα σε μερικές βδομάδες.

    Συνάντηση Τατάρ-Οκτάι: Παρακολουθείται η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο

    Στο μεταξύ, η Avrupa (30.01.22) γράφει ότι σε δηλώσεις στις οποίες προέβη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ και στον παράνομο Bayrak μετά την συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες για αύξηση της ευημερίας στην «ΤΔΒΚ», όπως κάνει πάντα.

    Αναφερόμενος στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης», ο Τατάρ σημείωσε ότι ο Οκτάι εύχεται τον σχηματισμό μιας σταθερής «κυβέρνησης», η οποία θα παραμείνει στα καθήκοντά της για μια πενταετία για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές και τα οικονομικά μέτρα και ανοίγματα που πρέπει.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία η πολιτική των δύο κρατών που ο ίδιος υποστηρίζει και πρόσθεσε ότι μαζί με τον Οκτάι συζήτησαν τα βήματα που θα γίνουν για να εδραιωθεί αυτή η κατάσταση με τα μηνύματα που θα δώσουν στην διεθνή κοινότητα μαζί με την Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο.

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθείται με ευαισθησία η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζουν να προκαλούν ενόχληση κάποιες ενέργειες τόσο της Ελλάδας όσο και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επισημαίνοντας και την ενόχλησή τους για την άδεια που παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο κουρδικό PYD να λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν διαρκώς τα θέματα και την σημασία της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια πολιτική, ότι μοιράστηκαν την ενόχλησή τους με τους ενδιαφερόμενους εταίρους για κάποια σημεία στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι τα αξιολόγησαν αυτά με τον Φουάτ Οκτάι.

    Υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις στο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), ο Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι «αρχές» της «ΤΔΒΚ» τόσο στο θέμα των δύο κρατών όσο και στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.

    Ομιλία σε Κάισερι: «Ουδέποτε θα γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους»

    Στο μεταξύ, η Halk?n Sesi (30.01.22) γράφει ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους στα γραφεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κάισερι, ο Τατάρ έδωσε το μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους όσο και αν τους πιέσει η διεθνής κοινότητα και όσο και αν τους αδικήσει.

    Ισχυριζόμενος ότι το καθεστώς και η αξία της «ΤΔΒΚ» αναβαθμίζονται συνεχώς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η ορθή πολιτική είναι τα δύο κράτη» και ότι αγωνίζονται για μιαν συμφωνία δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική στη βάση των πραγματικοτήτων στης Κύπρου. «Ουδέποτε θα γίνουμε μπάλωμα των Ελληνοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

    Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού πρόσθεσε αξία στην «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε: «Ανοίξαμε το Βαρώσι. Δεν έχουμε πρόθεση να το επιστρέψουμε».

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ενεργούν μαζί με την Τουρκία για υπεράσπιση των συμφερόντων τους και ότι αναβαθμίζεται συνεχώς το καθεστώς και η αξία της «ΤΔΒΚ».

    Επανέλαβε ότι γνωρίζουν το «παιχνίδι στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού σε ομοσπονδιακή βάση» που παίζεται στην Κύπρο και ότι πλέον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στο νησί μόνο στη βάση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών και όχι στη βάση ενός συνεταιρισμού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τατάρ ευχήθηκε να αυξηθεί η δυνατότητα της κατεχόμενης Κύπρου να φιλοξενεί όχι δύο αλλά δέκα εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επηρεαστεί θετικά ο τουρισμός τους όταν αρχίσουν απευθείας πτήσεις από το Κάισερι στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

    Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το βασικό τους πρόβλημα είναι η αδικία που τους γίνεται από τους Ελληνοκύπριους.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακή δημοκρατία. Σε καμία περίπτωση δεν μας εκπροσωπεί. Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαπράττουν αδικία σε βάρος των Τουρκοκυπρίων και τους θέτουν ως όρο να συμφωνήσουν με τους Ελληνοκύπριους. Επεσήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποδέχονται μιαν συμφωνία με δικούς τους όρους και υποστήριξε ότι επιθυμείται η κατάργηση της «ΤΔΒΚ» και το μπάλωμά της στην «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του.

    «Ουδέποτε ζήσαμε υπό τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων μετά το 1571 και δεν σκεφτόμαστε τέτοιο πράγμα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι καθήκον τους είναι η ενίσχυση της «ΤΔΒΚ». Απευθύνοντας μήνυμα προς τον κόσμο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Να μας αδικείτε όσο θέλετε, να μας πιέζετε όσο θέλετε, δεν είμαστε ένας λαός ο οποίος θα γίνει μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους [?]».

    Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την ενδυνάμωση του «κράτους» θα έρθει και η αναγνώριση, αφού «ο κόσμος δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα».

    Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο Τατάρ είπε πως πάντα έτσι γίνεται και παρατείνουν την θητεία της Δύναμης κάθε έξι μήνες. Ισχυρίστηκε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εστάλη στο νησί για να τερματιστούν οι ανηλεείς επιθέσεις της ΕΟΚΑ κατά των Τουρκοκυπρίων και από τότε αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. «Από τότε δεν βλέπουν ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν την Κύπρο ως ελληνικό νησί», πρόσθεσε.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί οτιδήποτε στους Τουρκοκύπριους και ότι δεν θα δεχτούν ποτέ την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την απόσυρση του τουρκικού στρατού.

    Ισχυρίστηκε ότι το παιχνίδι που παίζεται είναι να τους πλήξουν εκ των έσω και ότι ο «λαός» έδωσε απάντηση σε αυτό στις πρόσφατες «βουλευτικές εκλογές».

    Υπενθυμίζοντας ότι το Βαρώσι παρέμεινε κλειστό 47 χρόνια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αν υπάρξει συμφωνία, το Βαρώσι θα επιστραφεί». Είπε ότι ένα κομμάτι του Βαρωσιού έχει ανοίξει και ότι επισκέφτηκαν αυτό το κομμάτι πέραν των 400 χιλιάδων ατόμων. Υποστήριξε μάλιστα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού προσθέτει αξία στην «ΤΔΒΚ» και επανέλαβε ότι δεν έχουν πρόθεση να το επιστρέψουν.

    Σχολιάζοντας την πρόταση για επιστροφή του Βαρωσιού έναντι του ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Η ΤΔΒΚ είναι κυρίαρχο κράτος. Ένα κυρίαρχο κράτος διαθέτει αεροδρόμιο. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι σε κάτι τέτοιο».

    Επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι θα ανοίξει σταδιακά με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι Ελληνοκύπριοι υποβάλλουν αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» χωρίς να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επιθεώρηση εργασιών στην κατεχόμενη Καρπασία από τον Τούρκο «πρέσβη»

    Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπατσερί επισκέφθηκε τη «συνεργατική καπνού» στην κατεχόμενη Καρπασία και τις εγκαταστάσεις του παραρτήματος του «τεχνικού πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης» (?T?) στην κατεχόμενη Γιαλούσα, στο πλαίσιο επιθεώρησης των εργασιών που διεξάγονται σε συντονισμό με την «πρεσβεία», γράφει η Vatan (29.01.22).

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KE?) της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, ο Μπατσερί επιθεώρησε τις εργασίες περίφραξης του δεύτερου πανεπιστημιούπολης του «πανεπιστημίου», συνοδευόμενος από τον «πρύτανη» του παραρτήματος του «?T?» Δρ Τζουμαλί Κινατζί. Στόχος είναι η αύξηση των φοιτητών στην περιοχή και η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, αναφέρει ανακοίνωση του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας».

    Στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» για συνεργασία και αλληλεγγύη σε κάθε τομέα, έχει σχεδιαστεί η έναρξη της πρώτης φάσης του έργου των κυρίων χώρων του «πανεπιστημίου», καθώς και φοιτητικές εστίες, καφετέρια, αγορά και φοιτητικό κέντρο. Στόχος είναι το «πανεπιστήμιο» και οι εγκαταστάσεις του να έχουν χωρητικότητα 7 χιλιάδων φοιτητών.

    Κατά την επιθεώρηση των εργασιών στη «συνεργατική καπνού» στην κατεχόμενη Καρπασία, ο Μπατσερί δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τα βήματα και τα έργα από το «γραφείο ανάπτυξης», ώστε οι γυναίκες και οι νέοι της κατεχόμενης Καρπασίας να ενταχθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Πρόσθεσε ότι αγοράστηκαν από το «Τουρκικό Γραφείο Συνεργασίας και Ανάπτυξης» (TIKA) 12 μηχανές επεξεργασίας καπνού, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

    (ΔΨ)

    [05] «Η παραχώρηση υπηκοοτήτων δεν γίνεται με νόμιμο τρόπο», υποστηρίζει αρθρογράφος

    Υπό τον τίτλο «Οι υπηκοότητες δεν είναι κόλλυβα!», ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (29.01.22) Σερχάτ Ιντζιρλί υποστηρίζει ότι είναι απαράδεχτο να γίνονται «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» όλοι όσοι έρχονται από την Τουρκία και σημειώνει ότι όποιος επισημαίνει το γεγονός αυτό δέχεται επίθεση. Στη συνέχεια, ο Ιντζιρλί γράφει τα εξής:

    «Αδελφέ μου, η υπηκοότητα είναι μια νομική υπόθεση, η οποία έχει κανόνες, πράγματα που πρέπει να γίνουν, απαιτεί σχεδιασμό! Όμως δυστυχώς, οι υπηκοότητες στην ΤΔΒΚ ή πριν την ΤΔΒΚ διεκπεραιώνονται με ένα σύστημα, που και δεν έχει καμία σχέση με το νόμο και ονομάζεται ‘κόλλυβα’!

    Είναι έγκλημα αυτό; Ναι, είναι έγκλημα κατ’ εμένα! Είναι έγκλημα πολέμου! Παίζουν με το πληθυσμό!

    Κάποιοι εμφανίζονται μπροστά μας με τη φόρμουλα ‘Τούρκος έρχεται, Τούρκος φεύγει’? Κάποιοι, όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, αρχίζουν με το ερώτημα ‘εσύ δεν είσαι Τούρκος;’ προσπαθούν να αποκομίσουν πλεονέκτημα λέγοντας ‘εμείς σας απελευθερώσαμε’ και μετά συνεχίζουν τον καβγά τους με την φιλοσοφία ‘αυτοί που ήλθαν μετά από το 1571 και αυτοί που ήλθαν μετά από το 1974?’

    Τουλάχιστον, σταματάτε τον ρατσισμό? Εάν κάθε φορά κάποιος που έρχεται από την Τουρκία θα αποκτά την υπηκοότητα ‘επειδή είναι Τούρκος’, τότε αυτοί που έρχονται από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, αλλά τουλάχιστον από την Αφρική, πρέπει να τους λάβουν υπηκοότητα αμέσως!

    Όσοι έχουν εγκατασταθεί σε αυτή τη χώρα μετά το 1571, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο τρόπο, έχουν υποβληθεί σε DNA τεστ και είναι μόνο ‘Τούρκοι’ από την Κεντρική Ασία, που έχουν εξαπλωθεί στην Ανατολή; Δεν είναι!!!!!!

    Αδελφέ μου, ένα σημαντικό μέρος αυτών που λέγουν σήμερα: ‘είμαι Τουρκοκύπριος’, δεν είναι μαύροι από την Αφρική;

    Για παράδειγμα, με απασχολεί κάτι, δεν υπήρχαν καθόλου Αλβανοί; Καλά, Καθολικοί Βενετοί; Τους άφησα όλους. Δεν υπήρχαν ‘Ορθόδοξοι Χριστιανοί Τούρκοι’; Ή Έλληνες [Ρωμιοί], που ήλθαν από την Ανατολία; Ακόμη και Αρμένιοι; Όλοι αυτοί υπήρχαν!.

    Κοντολογίς, η υπηκοότητα δεν είναι κόλλυβα!»

    (ΔΨ)

    [06] Ένας θάνατος και 552 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (31.01.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε ένας θάνατος με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στα 170 μέσα στο σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 16,493 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 552 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 226, Κερύνεια 90, Αμμόχωστος 135, Μόρφου 45, Τρίκωμο 44 και Λεύκα 12.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 451 άτομα.

    Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5,365,241 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 54,803 κρούσματα Covid-19, ενώ 49,467 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 5,168 ασθενών, 60 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 5,099 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 30 Ιανουαρίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    5η δόση για τα άτομα άνω των 50 ετών

    Εξάλλου, η εφημερίδα σημειώνει ότι από σήμερα αρχίζει ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 με την 5η δόση για άτομα 50 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει απαραίτητα παρέλθει περίοδος 3 μηνών από τον εμβολιασμό τους με την 4η δόση.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Θα περάσουμε σε επίσημες συνομιλίες αφότου αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.01.22), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, αξιολόγησε τα αποτελέσματα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα και το πολιτικό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις «εκλογές», καθώς επίσης και το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των «εκλογών», ο Τατάρ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα τον έχει ανακουφίσει προσωπικά, αλλά και την ίδια στιγμή αποτελεί απόδειξη για τη στήριξη του «λαού στην πολιτική της «ίσης κυριαρχίας».

    Όσον αφορά στο πώς έχει ερμηνεύσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποτέλεσμα των «εκλογών», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αυτό ερμηνεύθηκε ως «νίκη του Τατάρ».

    Κληθείς να σχολιάσει πώς αξιολογεί το πολιτικό κλίμα στα κατεχόμενα κατά την προσεχή περίοδο, μετά τα αποτελέσματα των «εκλογών», ο Τατάρ υποστήριξε τα εξής:

    «Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου διετέλεσα πρόεδρος και ήταν το κόμμα που με στήριξε ως υποψήφιο πρόεδρο, κατάφερε να εξασφαλίσει 40% και να αναδειχθεί ως το πιο μεγάλο κόμμα στη βουλή, εξασφαλίζοντας 24 έδρες. Αυτό αποδεικνύει την αυξανόμενη στήριξη προς τη δική μου πολιτική. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για σύσταση κυβέρνησης. Μόλις αναθέσω την εντολή στον πρόεδρο του κόμματος, μετά τη τελετή ορκωμοσίας θα συσταθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού, με ηγέτη το UBP. Αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού θα αντιπροσωπεύει στη βουλή το δικό μου όραμα και τη δική μου πολιτική. Συνεπώς, αυτό το γεγονός μου έχει προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. Εάν σε αυτές τις εκλογές εκλέγονταν 25-30 βουλευτές που δεν ενστερνίζονταν τη δική μου πολιτική, τότε στην πραγματικότητα θα βρισκόμουν σε πολύ δύσκολη θέση. Γιατί τότε, θα έλεγαν ‘Εμείς στηρίζουμε την ομοσπονδία, και θα άδειαζαν τη ρητορική του προέδρου’. Θα έλεγαν ότι ‘ ο πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το λαό και θα τον καλούσαν να παραιτηθεί ή να αλλάξει πολιτική’. Φυσικά αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα με την Τουρκία. Όπως ήδη γνωρίζετε, η Τουρκική Δημοκρατία στηρίζει την δική μου πολιτική. Και πλέον, όλα τα ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι νέες συγκυρίες, τα γεωπολιτικά, το θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, τα χωρικά ύδατα, η ΑΟΖ, τα Μη Επανδρωμένα Ένοπλα Πτητικά Μέσα (S?HA) και τα Μη Επανδρωμένα Πτητικά Μέσα (?HA) θα είχαν εντελώς διαφορετική διάσταση. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Η Τουρκία στηρίζει πλέον μια πιο ενεργή πολιτική. Συνεπώς, παρά την πανδημία και την κρίση με το συνάλλαγμα, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν θετικό από τη δική μας σκοπιά [?]».

    «Άσχημα νέα για τους Ελληνοκύπριους»

    «Ο ελληνοκυπριακός Τύπος ερμήνευσε το θέμα των εκλογών εκφράζοντας δυσαρέσκεια και γράφοντας τα εξής: ‘Κέρδισε ο Τατάρ, το κόμμα του Τατάρ αύξησε τα ποσοστά του. Και από την Ευρώπη τα μηνύματα που ήρθαν ήταν τα ίδια. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η ‘νέα πολιτική του Τατάρ για δύο κράτη μπορεί να έχει απήχηση. Αυτό αποτελεί για μας κακή είδηση, επειδή από το αποτέλεσμα των εκλογών έχει διαφανεί ότι δεν έμεινε κανείς πλέον που να μιλά για ομοσπονδία’. Παραδέχθηκαν έτσι ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό εμένα με έχει χαροποιήσει», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στα βήματα που αναμένεται να ληφθούν την προσεχή περίοδο, ο Τατάρ είπε ότι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να γίνουν βήματα στην οικονομία. «Αυτό που αναμένει ο λαός από μας αλλά και από το συνασπισμό που θα προκύψει με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) είναι να συνεχιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι σχέσεις μας με την Τουρκία και να προχωρήσουμε σε ανοίγματα στο θέμα της οικονομίας», πρόσθεσε.

    «Αποδέχονται την αδικία που έχουν διαπράξει»

    Στην ερώτηση «Κατά τη γνώμη σας η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρρες ήταν μια έκθεση που εξυπηρετεί τη κατάσταση στο νησί όσον αφορά στη λύση του Κυπριακού;», ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Τα ΗΕ προσπαθούν να είναι προσεκτικά. Από τις επαφές μου που είχα με το ΓΓ των ΗΕ, θεωρώ ότι μας καταλαβαίνουν πολύ καλά και αισθάνονται συμπάθεια απέναντι μας. Αποδέχονται ότι έχουν διαπράξει αδικία, όμως λένε ακόμη ότι ‘οι παράμετροι που έχουμε μπροστά μας για τη λύση του Κυπριακού αναφέρονται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο’. Λένε ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί τόσο εύκολά να αλλάξει αυτή την απόφαση. Και εμείς αυτό που τους λέμε είναι ότι ‘έγιναν εκατοντάδες συνομιλίες τα τελευταία 60 χρόνια, οι οποίες δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα’. Εμείς επιθυμούμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας που είναι κατοχυρωμένη με βάση τις συμφωνίες του 1960 και αποτελεί δικαίωμα μας στην Κύπρο. Να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας στη βάση της ισότητας και αν μπορέσουμε να παρακαθίσουμε μαζί με τους Ελληνοκύπριους στο ίδιο τραπέζι στη βάση του ίσου καθεστώς σε διεθνείς πλατφόρμες, τότε θα μπορέσουμε να περάσουμε και σε επίσημες συνομιλίες. Όμως, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ξανά σε συνομιλίες για την ομοσπονδία χωρίς να γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχία μας. Απαιτήσαμε να ληφθεί μια νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και διαβιβάσαμε ότι μόνο τότε θα μπορέσουμε να περάσουμε σε επίσημες συνομιλίες».

    Ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος στηρίζει αλλά και ενθαρρύνει τις επαφές μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο πλευρών οι οποίες συζητούν διάφορα ζητήματα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παρ’ όλο που δεν υπάρχει συμφωνία σήμερα, είναι χρήσιμος ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. «Όταν έρθει εκείνη η μέρα, για να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει οπωσδήποτε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και να υπάρχει αλληλοκατανόηση. Εγώ ενθαρρύνω τον διάλογο και την επικοινωνία. Όμως, δεν τίθεται θέμα πλέον να οπισθοχωρήσουμε στο θέμα της κυριαρχικής μας ισότητας», είπε.

    «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το Βαρώσι»

    Στην ερώτηση: «Πραγματοποιήσατε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού. Ποια είναι σχέδια σας για το Βαρώσι την προσεχή περίοδο;», o Τατάρ απάντησε τα εξής:

    «Το Βαρώσι άνοιξε στις 6 Οκτωβρίου 2020 και προκλήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμός. Αυτή τη στιγμή ο καθένας μπορεί να πάει εκεί, να μπει στη θάλασσα και να κάνει βόλτα στα πάρκα. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα επισκέφθηκαν το Βαρώσι περίπου 400 χιλιάδες επισκέπτες, πάρα την πανδημία. Μακάρι μετά την πανδημία να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ρεύμα των επισκεπτών. Ακόμη και με αυτή την κατάσταση, το Βαρώσι αποτελούσε κέντρο προσέλκυσης ενδιαφέροντος? Σιγά σιγά αναμένουμε ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν εκεί. Αυτοί που επιθυμούν να επιστρέψουν θα επιστρέψουν, ακόμη και αν είναι Ελληνοκύπριοι. Αυτούς που δεν τους αρέσει θα πωλήσουν την περιουσία τους και θα φύγουν. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκετοί άνθρωποι και από την Τουρκία αλλά και από άλλες χώρες παρακολουθούν το Βαρώσι? Όμως επίσημα, για όλες τις ρυθμίσεις και όλες τις συμφωνίες, απαιτείται πρώτα έγκριση και επικύρωση από την Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Αυτά θα γίνουν σιγά σιγά. Το άνοιγμα του Βαρωσιού έδωσε στήριξη στην νέα μας πολιτική μας για λύση δύο κρατών και δημιούργησε νέες προοπτικές για τον τουρισμό και την οικονομία».

    Στην ερώτηση «να αναμένουμε ότι την προσεχή περίοδο το Βαρώσι θα επιστρέψει στις παλιές του μέρες ή ότι θα γίνουν επενδύσεις για να καταστεί τουριστικό κέντρο;» ο Τατάρ απάντησε:

    «Θα πρέπει να μιλώ λίγο συγκρατημένα. Ίσως να χρειάζονται ορισμένα χρόνια για να μπορέσει να γίνει αυτό, όμως εκεί έγιναν πολλά έργα. Εξωραϊσμός και ενίσχυση των έργων υποδομής? Το δημαρχείο Αμμοχώστου ανάλωσε πολλή προσπάθεια και συνεχίζει να το πράττει. Όμως, για να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος. Θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής μπορεί να γίνει όπως ήταν στο παρελθόν».

    «Το Έρτζιαν δεν είναι στο Αζερμπαϊτζάν»

    Διαμαρτυρόμενος μέσω της εφημερίδας Milliyet για το γεγονός ότι κάποια τουρκικά κανάλια είχαν μεταδώσει στην Τουρκία ότι «το αεροδρόμιο Έρτζιαν βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν», ο Τατάρ έστειλε το μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη ότι «όλοι θα πρέπει έστω για μια φορά στη ζωή τους να επισκεφθούν την Κύπρο και να την γνωρίσουν».

    «Εδώ είναι πράγματι ένας πολύ όμορφος τόπος για την Τουρκία και τους Τούρκους πολίτες», υποστήριξε ο Τατάρ, υπενθυμίζοντας ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, έχει πάρει το όνομα του από τον Fehmi Ercan, που αποτέλεσε τον «πρώτο μάρτυρα» που σκοτώθηκε κατά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

    (ΑΚ)

    [02] Αρθρογράφος: «Μεγάλη επιτυχία η απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τον EastMed»

    Ο αρθρογράφος της Sabah (31.01.22) Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα υπό τον τίτλο «Τι νομίζετε ότι θα γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο;», αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ όσον αφορά στον αγωγό EastMed, υποστηρίζει ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Τουρκία και την ίδια στιγμή μεγάλη ήττα για την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πάντοτε υποστήριζε τη θέση ότι οποιοδήποτε σχέδιο που αποσκοπεί στον αποκλεισμό της ίδιας από την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αρκετές χώρες που διαθέτουν ακτογραμμή στη Μεσόγειο και στήριζαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις θέσεις της Ελλάδας, της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», της ΕΕ και των ΗΠΑ, άρχισαν να αλλάζουν στάση μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed.

    «Αρχικά, αρκετές χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ άρχισαν να αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα σχέδιο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία. Φυσικά, δεν φτάσαμε εύκολα σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι κάτι που ήρθε από το πουθενά. Αντίθετα, είναι το αντίτιμο της αποφασιστικής πολιτικής που ακολούθησε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήταν έτοιμη να πληρώσει το τίμημα απέναντι όλων. Επίσης, η Τουρκία διασπάστηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Υπέγραψε διμερή συμφωνία με τη Λιβύη. Και αυτή η συμφωνία προστάτευσε τις στρατιωτικές ικανότητες της Τουρκίας. Παρεμπόδισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να αμφισβητήσουν τη βούληση της Τουρκίας και του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ίδια στιγμή δόθηκε ένας σκληρός αγώνας στη Λιβύη.

    Δεν μπορώ να ξέρω αν ‘αυτοί που έλεγαν ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στη Μεσόγειο’ ή αυτοί που έλεγαν ‘τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη’ ντρέπονται, αλλά αυτή η εξέλιξη αποτελεί σίγουρα μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας. Η Τουρκία κέρδισε μια μεγάλη νίκη απέναντι σε αυτούς που προσπάθησαν να υποθηκεύσουν το μέλλον της στη Μεσόγειο και να αποδυναμώσουν την πολιτική και στρατιωτική της βούληση», υποστηρίζει ο Γιαλτσίν, εκφράζονταν την εκτίμηση ότι πλέον αυτές οι χώρες είναι αναγκασμένες να βλέπουν με διαφορετικό μάτι την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι υπό το φως των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί ενδεχομένως να υπάρξουν νέες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου, ο αρθρογράφος σημειώνει και τα εξής:

    «Κατά τη γνώμη μου, αν η Τουρκία προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε νέες ενέργειες, θα μπορέσει να διασφαλίσει τη θέση της τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα είναι δυνατόν να αποκλειστεί ξανά τόσο εύκολα. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να κάνει διμερείς συμφωνίες. Αν καταφέρει να χαράξει ένα χάρτη με τα σύνορα της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως έκανε με τη Λιβύη και καταφέρει στη συνέχεια συνάψει συμφωνίες και να μετατρέψει αυτές τις συμφωνίες σε ένα σχέδιο που θα εμπλέκονται πολλές πλευρές, τότε αυτό θα γραφτεί στην ιστορία για την Τουρκία και θα επιλύσει το πρόβλημα που αφορά στην ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο στη βάση των ενεργειακών πόρων. Ο δρόμος που θα κτίσει η Τουρκία θα πρέπει να έχει ως αφετηρία την Ανατολική Μεσόγειο, αφού θα επηρεάσει άμεσα και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την θέση της στην Κύπρο και στο Αιγαίο».

    (ΑΚ)

    [03] Ενίσχυση του CHP στην Ανατολία βλέπει νέα δημοσκόπηση της Gezici

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (31.01.22) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Gezici μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου 2022 για να καθορίσει την αντίληψη των ψηφοφόρων για κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά ζητήματα σε όλη την Τουρκία. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 12 επαρχίες και σε αυτήν συμμετείχαν 1420 άτομα.

    Στην ερώτηση: «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξάγονται εκλογές;», το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνει 31,3%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 27,2% και το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) 12,1%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το CHP αύξησε τις ψήφους του κατά 15-18% στην Κεντρική Ανατολία, στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, στη Βορειοανατολική Ανατολία και ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ανατολία, λαμβάνοντας ψήφους από πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

    Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντιμέτωποι είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο δεύτερος εκλέγεται με διαφορά 2,6%.

    Ερντογάν: 41,2%

    Κιλιτσντάρογλου: 43,7%

    Στην δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Τι είδους πρόεδρος λύνει τα προβλήματα της χώρας;».

    Σε αυτή την ερώτηση δόθηκαν 8 διαφορετικές απαντήσεις:

    ? Αξιόπιστος: 61,1%

    ? Ειλικρινής: 53,5%

    ? Καλός γνώστης της λειτουργίας του κράτους: 45,2%

    ? Ικανός να συγκρατεί συμμαχίες: 41,1%

    ? Να είναι δίκαιος: 34,0%

    ? Υποστηρικτής του κοινοβουλευτικού συστήματος: 32,9%

    ? Να διαθέτει ικανότητα καταπολέμησης της διαφθοράς: 32,5%

    ? Να κατανοεί την οικονομία: 29,9%

    (ΚΣ)

    [04] Μήνυμα στήριξης προς τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» από το ΥΠΕΞ

    Το Ankara Anatolia (29.01.22) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

    Σε μήνυμα υποστήριξης στον λογαριασμό του στο Twitter με αφορμή την «29η Ιανουαρίου Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης», το υπουργείο αναφέρει: «Ζητούμε την αναγνώριση των τουρκικών ταυτοτήτων των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη».

    Υπογραμμίζει επίσης ότι θα είναι πάντα δίπλα σε όλους τους εκλεγμένους μουφτήδες, που εργάζονται με αφοσίωση για προστασία αυτών των δικαιωμάτων.

    (ΚΣ)

    [05] Ανασχηματισμός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας

    Η H?rriyet (30.01.22) γράφει ότι ο Μπεκίρ Μποζντάγ διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας μετά την παραίτηση του Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

    Τονίζοντας πως θα εφαρμόσουν τις νομικές πολιτικές του Προέδρου, ο νέος Υπουργός είπε: «Οδηγός μας θα είναι ο νόμος. Θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας με πίστη στο Σύνταγμα».

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (31.01.22) γράφει ότι ο Γκιουλ πριν παραιτηθεί επέκρινε έμμεσα την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των υπόπτων που εμπλέκονται στην υπόθεση FETO και άσκησε, χωρίς να τον κατονομάζει, κριτική στον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

    (ΚΣ)

    [06] Νέο κόμμα ιδρύουν οι Οθωμανικές Εστίες

    Η Cumhuriyet (31.01.22) γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος των Οθωμανικών Εστιών, Μουσταφά Τεκερέκ ανακοίνωσε την ίδρυση νέου Κόμματος. Ο Τεκέρεκ δήλωσε ότι το όνομα του κόμματος θα είναι το Κόμμα της Εστίας.

    Στη γραπτή του δήλωση, ο Τεκερέκ, ανέφερε ότι σε προηγούμενες συναντήσεις είχαν ανακοινώσει στα ΜΜΕ ότι είχαν ξεκινήσει ένα κίνημα πολιτικοποίησης ως Οθωμανικές Εστίες.

    «Η ίδρυση του πολιτικού μας κόμματος είναι ενωτική, μακριά από διχασμό, και διατηρεί τις αξίες και την πολιτική κατανόηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προσηλωμένη στις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [07] Στις 88,145 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (30.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 88,145 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 428,214 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 189 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 81,530.

    Σημειώνεται ότι 92.49% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,38 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 141,778,517 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 31 January 2022 - 15:00:56 UTC