Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 17/2022 26.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έτοιμη για υλοποίηση ΜΟΕ βάσει «κεκτημένων δικαιωμάτων» η «προεδρία»
  • [02] Ανακοίνωση καθεστώτος για μεταφορά αθλητή από την Κύπρο στην Τουρκία
  • [03] Μέσα Φεβρουαρίου αναμένει σχηματισμό «κυβέρνησης» ο Σουτζούογλου
  • [04] Ξεκάθαρη η εικόνα για σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», λέει ο Τατάρ
  • [05] Σιεφίκ: Υπάρχουν 11,599 άκυρα ψηφοδέλτια
  • [06] Τα ονόματα των 50 νέων «βουλευτών»
  • [07] KSP: Δεν διεξήχθησαν σε δημοκρατικό περιβάλλον οι «εκλογές»
  • [08] Σουτζιούογλου: «Είμαστε δύο κράτη, αλλά ένα έθνος με την Τουρκία»
  • [09] Δύο θάνατοι και 639 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αμτζιάογλου: «Γίνονται βήματα για αναγνώριση της ΤΔΒΚ από την Αμπχαζία, τις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες και άλλες χώρες»
  • [02] Στο χαμηλότερο επίπεδο οι ψήφοι της «Συμμαχίας της Δημοκρατίας»
  • [03] Στη Βουλή 10 νέοι φάκελοι για άρση της ασυλίας 9 βουλευτών του HDP
  • [04] Αντιδράσεις εντός του ΑΚΡ για τις ενέργειες ενάντια στην Σεζέν Ακσού
  • [05] Στις 76,341 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έτοιμη για υλοποίηση ΜΟΕ βάσει «κεκτημένων δικαιωμάτων» η «προεδρία»

    Η Vatan (26.01.22) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι τόσο κυρίαρχη στο νησί τουλάχιστον όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς να υλοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στη βάση των «νόμιμων κεκτημένων δικαιωμάτων» και της συγκατάθεσης των δύο πλευρών, κατά την έκφρασή της.

    Σε γραπτή δήλωση, η «προεδρία» υποστηρίζει ότι τα ΜΟΕ που προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να θέσει στην ημερήσια διάταξη η ελληνοκυπριακή ηγεσία, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως δεν είναι υλοποιήσιμα, αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων διεθνώς για να αποκρύψει την «αδιάλλακτη στάση» της, όπως ισχυρίστηκε, και να αναγκάσει τον τουρκοκυπριακό «λαό» να προβεί σε παραχωρήσεις από την «κυριαρχία» του με «οικονομικά τεχνάσματα». Ισχυρίζεται και τα εξής:

    «Επιπλέον, αυτή είναι μια προσπάθεια προς την συγκάλυψη των πραγματικοτήτων οι οποίες προέκυψαν σε σχέση με το αγωγό φυσικού αερίου East Med τον οποίο υπερασπιζόταν ο κ. Αναστασιάδης απλώς και μόνο για πολιτικά κίνητρα και έπληξαν τον ίδιο πολιτικά. Τα βήματα που αφορούν την δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορούν να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους μόνο σε περίπτωση που συζητηθούν στη βάση ρεαλιστικών προτάσεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ίσο όφελος στις δύο πλευρές και, όπως απαιτείται από την ισότητα, δεν θα σημαίνουν άσκηση εξουσίας και κυριαρχίας της μιας πάνω στην άλλη και όχι μέσω προτάσεων που συζητήθηκαν πολλές φορές και έχουν εξαντληθεί».

    Η «προεδρία» υποστηρίζει ότι αντί να το κάνει αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποιεί το στάτους που ισχυρίζεται ότι κατέχει ως ο μοναδικός κυρίαρχος της Κύπρου και αναζητεί στήριξη σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες και κυρίως στην ΕΕ, στις οποίες εμποδίζεται η πρόσβαση της τουρκοκυπριακής πλευράς, κατά την έκφρασή της.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για περίοδο πέραν του μισού αιώνα είναι το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο του νησιού και παραγνωρίζει την «ίση κυριαρχία» της τουρκοκυπριακής πλευράς, η «προεδρία» υπενθυμίζει τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011, το 2012 και το 2019 σε σχέση με τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν γύρω από το νησί και όλοι θεωρούν πως ανήκουν και στις δύο πλευρές.

    Υποστηρίζει ότι θα αποτελούσε πραγματικό ΜΟΕ που θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού (game changer) ένας μηχανισμός στον οποίο θα αποφασίζουν μαζί οι δύο πλευρές για την εξόρυξη, τη μεταφορά και τα οικονομικά έσοδα αυτών των πόρων και θα εξυπηρετείται η συναίνεση στη βάση της ισότητας.

    Καταλήγει ισχυριζόμενη το εξής η «προεδρία»:

    «Ουσιαστικά δεν είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης η πραγματική πρόθεση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, η οποία δεν συμμετέχει σε μιαν τέτοια διαδικασία που παράλληλα με τον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την συναίνεση στο νησί μας, θα συμβάλει και στην σταθερότητα, την ευημερία και την ασφάλεια της περιοχής. Αντιθέτως είναι το να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαπλώσει και στην τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία και την κυριαρχία που ισχυρίζεται ότι κατέχει. Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την σύσταση μηχανισμών συνεργασίας στη βάση της αρχής της αμοιβαίας εξάρτησης και του αμοιβαίου κέρδους με την έγκριση των δύο πλευρών στη βάση της ισότητας και είναι έτοιμη να προσθέσει και νέα πράγματα σε όσα έκανε μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο».

    Δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόταση «Βαρώσι έναντι Τύμπου», λέει ο Τατάρ

    Στο μεταξύ, η G?ne? (26.01.22) γράφει ότι απαντώντας σε ερώτηση χθες σε σχέση με τις δηλώσεις που γίνονται για άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου έναντι της επιστροφής του Βαρωσιού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη θέματα που δημοσιεύονται στον Τύπο και ότι αυτά τα θέματα είναι σοβαρά. «Το βασικό ζήτημα είναι η κυριαρχία, η κυριαρχική ισότητα», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτό που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να προσπαθεί να δείξει ότι δεν διαθέτει κυριαρχία ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Τατάρ είπε ότι το θέμα που δημοσιεύτηκε στον Τύπο δεν τους φαίνεται πειστικό και δεν το λαμβάνουν καν υπόψη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ανακοίνωση καθεστώτος για μεταφορά αθλητή από την Κύπρο στην Τουρκία

    Η G?ne? (26.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Τούρκος αθλητής μέλος της εθνικής ομάδας χειροσφαίρισης ανδρών, που βρισκόταν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης και διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, μεταφέρθηκε σήμερα (χθες) στην Τουρκία από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας με αεροπλάνο ασθενοφόρο που απέστειλε η Τουρκία.

    Στην γραπτή ανακοίνωση του «υπουργείου», προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αντιταχθεί στην μεταφορά του εν λόγω αθλητή στα κατεχόμενα ή στην Τουρκία, παρά το αίτημα των αξιωματούχων της τουρκικής εθνικής ομάδας και του ίδιου.

    Σημειώνεται ότι κατόπιν έντονων διπλωματικών ενεργειών, έγινε κατορθωτό να μεταφερθεί ο Τούρκος αθλητής στην Τουρκία χθες γύρω στο μεσημέρι.

    Η Yeni D?zen (26.01.22) αναφέρεται στο θέμα και γράφει ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη «απευθείας πτήση» από την Κωνσταντινούπολη στην Λάρνακα. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν απευθείας πτήσεις από την Τουρκία προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές της Κύπρου και ότι δόθηκε άδεια πραγματοποίησης της εν λόγω απευθείας πτήσης ως «ανθρωπιστική πτήση».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Μέσα Φεβρουαρίου αναμένει σχηματισμό «κυβέρνησης» ο Σουτζούογλου

    Η G?ne? (26.01.22) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι η πορεία των πραγμάτων μετά τις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου οδηγεί προς σύσταση «κυβέρνησης συνασπισμού» υπό το UBP και ότι θα αρχίσουν συναντήσεις το συντομότερο με τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που εξασφάλισαν είσοδο στην «βουλή».

    Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Σουτζούογλου είπε ότι συζήτησαν τις «εκλογές» και την γενική οικονομική κατάσταση της «χώρας».

    Υπενθύμισε ότι θα πραγματοποιηθεί η «τελετή ορκωμοσίας» των νέων «βουλευτών» 10 μέρες μετά την δημοσίευση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των «εκλογών» στην «επίσημη εφημερίδα» και πρόσθεσε ότι κατόπιν τούτου θα αρχίσει τις «επίσημες» διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα. Είπε ότι δεν θα μείνουν άπραγοι μέχρι τότε και θα διεξάγουν ανεπίσημες συναντήσεις με τα κόμματα, προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν τις προσπάθειες γρήγορης σύστασης της «κυβέρνησης» μετά την «επίσημη ανάθεση της εντολής» στον ίδιο από τον Τατάρ.

    Ανέφερε και το εξής ο Σουτζούογλου:

    «Μετά την τελετή ορκωμοσίας στις 6-7 Φεβρουαρίου, ο κ. πρόεδρος της δημοκρατίας θα αναθέσει την εντολή. Εύχομαι μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου να έχει υποβληθεί στη βουλή το υπουργικό συμβούλιο και να αρχίσουμε γρήγορα τις εργασίες».

    Υπενθυμίζοντας ότι η «εντολή σχηματισμού» της απελθούσας «κυβέρνησης» του ανατέθηκε την Δευτέρα και μέχρι το Σάββατο είχε υποβάλει το «υπουργικό συμβούλιο» στην «βουλή», ο Σουτζούγλου ευχήθηκε να γίνει και τώρα έτσι, αφού λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η «χώρα» δεν είναι δυνατόν να χάσουν περισσότερο χρόνο.

    Πιθανός «συνασπισμός» 2 ή 3 κομμάτων

    Επανέλαβε την θέση ότι η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την «κυβέρνηση» που θα σχηματιστεί και ότι στόχος τους είναι να σχηματίσουν «κυβέρνηση» διάρκειας πέντε χρόνων που θα κάνει τα οικονομικά βήματα που χρειάζονται.

    Σημειώνοντας ότι «πήραν ενδείξεις» για μια τέτοια «κυβέρνηση», ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ακόμα δεν ξεκαθάρισε αν ο «συνασπισμός» που θα σχηματιστεί θα είναι διμερής ή τριμερής.

    Επανέλαβε ότι άποψη του κόμματός του ήταν πως όσο πιο λίγοι είναι οι «κυβερνητικοί εταίροι» τόσο το καλύτερο, όμως, πρόσθεσε, η βούληση του «λαού» θεώρησε κατάλληλο έναν αλλιώτικο «συνασπισμό». Επεσήμανε ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τον «λαό» να βιώσει ξανά το πρόβλημα της εξασφάλισης απαρτίας για να συνεδριάσει η «βουλή».

    Ο Σουτζούογλου κατέληξε λέγοντας ότι το UBP υπερτερεί αριθμητικά στις «κοινοβουλευτικές επιτροπές» και θα τις ελέγχει έστω και αν δεν βρίσκεται στην «κυβέρνηση».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ξεκάθαρη η εικόνα για σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (26.01.22) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναθέσει τώρα «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Φαϊζ Σουτζούογλου, πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και πρόσθεσε ότι θα το κάνει μετά την «τελετή ορκωμοσίας» της νέας «βουλής».

    Μιλώντας χθες μετά το πέρας συναντήσεων με αρχηγούς και εκπροσώπους των πέντε κομμάτων που κατάφεραν να εισέλθουν στην νέα «βουλή», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι 10 μέρες μετά την δημοσίευση των «επίσημων» αποτελεσμάτων, θα συνέλθει η «βουλή» και θα ορκιστούν οι νέοι «βουλευτές» και πρόσθεσε ότι η παρούσα «κυβέρνηση» θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό νέας.

    «Η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι θα γίνουν εκ των προτέρων οι προετοιμασίες για σχηματισμό της νέας κυβέρνησης γρήγορα», είπε υποστηρίζοντας ότι το «κράτος» χρειάζεται σταθερότητα και έργα και είναι σημαντική μια «βουλή» και μια «κυβέρνηση» μακράς διάρκειας σε αυτή την διαδικασία.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Σιεφίκ: Υπάρχουν 11,599 άκυρα ψηφοδέλτια

    Η Avrupa (26.01.22) γράφει ότι η πρόεδρος του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου Ναρίν Φερντί Σιεφίκ δήλωσε ότι υποβλήθηκαν 26 ενστάσεις στα τοπικά «εκλογικά συμβούλια» μετά τις «εκλογές» της Κυριακής 23 Ιανουαρίου και ότι τρεις από αυτές «έγιναν μερικώς αποδεχτές». Είπε ότι σε μερικά θέματα μπορεί να υποβληθεί ένσταση μέχρι και την Πέμπτη και σημείωσε ότι την Παρασκευή τα αποτελέσματα των «εκλογών» θα δημοσιευτούν στην «επίσημη εφημερίδα».

    Η Σιεφίκ ανέφερε ότι το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανέρχεται στο 9,91%, προσθέτοντας ότι 11,599 ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα. Σημείωσε ότι το ποσοστό των έγκυρων σφραγίδων ήταν 92,12% και των έγκυρων μεικτών ψήφων 7,88%.

    Η Yeni D?zen (26.01.22) γράφει ότι ψήφισαν 117,005 ψηφοφόροι στις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές» και υπήρξαν 105,406 έγκυρες ψήφοι. Η κατανομή των έγκυρων και των άκυρων ψηφοδελτίων κατά κατεχόμενη «επαρχία» είναι η εξής:

    Λευκωσία: Έγκυρα 33,605, άκυρα 3,355

    Λεύκα: Έγκυρα: 4,077, άκυρα 337

    Αμμόχωστος: Έγκυρα 26,795, άκυρα 3,074

    Κερύνεια: Έγκυρα 21,526, άκυρα 2,607

    Τρίκωμο: Έγκυρα 11,267, άκυρα 1,369

    Μόρφου: Έγκυρα 8,136, άκυρα 857

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τα ονόματα των 50 νέων «βουλευτών»

    Η K?br?s (26.01.22) δημοσιεύει τα ονόματα και τα βιογραφικά των 50 «βουλευτών» που εξελέγησαν την περασμένη Κυριακή ανά κατεχόμενη επαρχία. Από το δημοσίευμα φαίνεται ότι ο αριθμός των εποίκων «βουλευτών» παρέμεινε στους τέσσερις, όπως και στην προηγούμενη «βουλή». Πρόκειται για τους Ερχάν Αρικλί και Ταλίπ Αταλάι του Κόμματος της Αναγέννησης και τους Ντουρσούν Ογούζ και Γιασεμιν Όζτουρκ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

    Εξελέγησαν οι ακόλουθοι «βουλευτές»:

    Λευκωσία

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 1. Φαϊζ Σουτζούογλου, 2. Ολγκούν Αμτζιάογλου, 3. Αχμέτ Σαβασάν, 4. Χασάν Τάτσιοϊ, 5. Αλισάν Σαν, 6. Σαντίκ Γκαρτιγιάνογλου και 7. Ζορλού Τορέ.

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 1. Τουφάν Έρχουρμαν, 2. Σιλά Ουσάρ Ιντζιρλί, 3. Ντογούς Ντεριά, 4. Ουρούν Σόλιαλι, 5. Ντεβρίμ Μπαρτσίν και 6. Φιλίζ Μπεσίμ.

    Κόμμα του Λαού (ΗΡ): 1. Κουτρέτ Όζερσαϊ

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 1. Χασάν Τοσούνογλου

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP): Ταλίπ Αταλάι

    Αμμόχωστος

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 1. Σουνάτ Ατούν, 2. Ντουρσούν Ογούζ, 3. Ογουζχάν Χασίπογλου, 4. Χασάν Ντιντσγιουρεκ, 5. Ρεσμιγιέ Έρογλου Τζαναλτάι και 6. Χουσεϊν Τσαβούς

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 1. Ασίμ Ακάνσοϊ, 2. Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ, 3. Ερκούτ Σαχαλί, 4. Σιφά Τσολάκογλου

    Κόμμα του Λαού (ΗΡ): 1. Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 1. Φικρί Ατάογλου

    Κόμμα της Αναγέννησης (YDP): Ερχάν Αρικλί

    Κερύνεια

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 1. Κουτλού Εβρέν, 2. Ουνάλ Ουστέλ, 3. Ιζλέμ Γκιούρτζαγ Άλτουγρα, 4. Οζντεμίρ Μπέροβα και 5. Χασάν Κιουτσιούκ

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 1. Ονγκούν Ταλάτ, 2. Φικρί Τόρος, 3. Φαζιλέτ Όζντεφνε και 4. Τζεϊχούν Μπιριντζί

    Κόμμα του Λαού (ΗΡ): 1. Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς

    Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 1. Σερχάν Άκπιναρ

    Τρίκωμο

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 1. Ναζίμ Τσαβούοσογλου, 2. Γιασεμίν Όζτουρκ και 3. Εμράχ Γιεσίλιρμακ

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 1. Μπιράι Χαμζάογλολαρι και 2. Φιντέ Κιουρσιάτ

    Μόρφου

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 1. Αλί Πιλλί και 2. Ζιγιά Όζτουρκλερ

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 1. Αρμαγάν Τζαντάν

    Λεύκα

    Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 1. Φιρτίνα Καρανφίλ

    Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 1. Σαλαχί Σιαχίνερ

    (Ι/Τσ.)

    [07] KSP: Δεν διεξήχθησαν σε δημοκρατικό περιβάλλον οι «εκλογές»

    Η K?br?s (26.01.22) γράφει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP) δήλωσε ότι οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές δεν διεξήχθησαν σε δημοκρατικό περιβάλλον.

    Σε γραπτή δήλωση στην οποία αξιολογεί τα αποτελέσματα των «εκλογών», το KSP αναφέρει ότι υποστήριξε τον Δρόμο Ανεξαρτησίας (ΒΥ) επειδή το ίδιο δεν μπόρεσε να οργανωθεί ικανοποιητικά.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα η απόφαση για μποϊκοτάζ των «εκλογών», το KSP επισημαίνει ότι ενισχύθηκε η «κυβέρνηση» των κομμάτων Εθνικής Ενότητας-Δημοκρατικό (UBP-DP), καθώς και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

    (Ι/Τσ.)

    [08] Σουτζιούογλου: «Είμαστε δύο κράτη, αλλά ένα έθνος με την Τουρκία»

    Σύμφωνα με την Vatan (26.01.22), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαίζ Σουτζιούογλου συναντήθηκε χθες με το γενικό διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας (TRT) Χασάν Οϊμέν και τον «αντιπρόσωπο» του TRT στα κατεχόμενα, Σεφά Καράχασαν.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Σουτζιούογλου υπογράμμισε τη σημασία που διαδραματίζουν οι δύο «κρατικοί φορείς», το TRT και ο παράνομος Bayrak στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των «ανθρώπινων και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ του τουρκοκυπριακού λαού και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», υποστηρίζοντας ότι οι δύο αυτοί «θεσμοί» έχουν στενή συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχει τεράστια σημασία για τον τουρκοκυπριακό «λαό» το άνοιγμα γραφείου «αντιπροσωπείας» του τουρκικού κρατικού καναλιού στα κατεχόμενα, ο Σουτζιούογλου αναφέρθηκε και στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το TRT στην «τουριστική προβολή της ΤΔΒΚ».

    «Μπορεί να είμαστε δύο κράτη, αλλά είμαστε ένα έθνος», δήλωσε ο Σουτζιούογλου.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» κατέχει μια σημαντική θέση και από απόψεως στρατηγικής αλλά και στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σουτζιούογλου ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και «ΤΔΒΚ» έχουν κοινή μοίρα και μέλλον στην περιοχή.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Οϊμέν συνεχάρη την «ΤΔΒΚ», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και τον Σουτζιούογλου για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών και πρόσθεσε ότι το άνοιγμα «γραφείου αντιπροσωπείας» του κρατικού καναλιού της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, έχει αναβαθμίσει, όπως υποστήριξε, το καθεστώς εκπροσώπησής τους.

    Ο Οϊμέν πρόσθεσε στη συνέχεια ότι απ’ εδώ και πέρα τα τουρκικά ΜΜΕ θα ασχολούνται πιο εκτεταμένα με τις εξελίξεις στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [09] Δύο θάνατοι και 639 νέα περιστατικά της Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Vatan (26.01.22), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν δύο θάνατοι με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στους 163.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 22.025 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 639 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις.

    Οι μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 311, Κερύνεια 114, Αμμόχωστος 86, Μόρφου 68, Τρίκωμο 31 και Λεύκα 29.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 576 άτομα.

    Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 5.276.709 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 51.677 κρούσματα Covid-19, ενώ 46.521 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 4995 ασθενών, 46 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 4936 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 13 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 25 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν 1712 εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αμτζιάογλου: «Γίνονται βήματα για αναγνώριση της ΤΔΒΚ από την Αμπχαζία, τις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες και άλλες χώρες»

    Η Aydinlik (26.01.22) δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και τέως «υπουργού παιδείας και πολιτισμού» Ολγιούν Αμτζάογλου στον δημοσιογράφο της εφημερίδας, Τεβφίκ Καντάν.

    Στη συνέντευξη του, ο Αμτζάογλου, ο οποίος επανεξελέγη «βουλευτής» του UBP στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό και υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται πλέον ο κίνδυνος της ομοσπονδίας στη χώρα».

    Υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζουν ότι το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα είναι η θέση για λύση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας, ο Αμτζιάογλου υποστήριξε ότι δεν μπόρεσε η αντιπολίτευση να πείσει κατά την προεκλογική περίοδο για τη θέση αυτή και ισχυρίστηκε ότι η θέση για ομοσπονδία έχει καταρρεύσει.

    «Ο κίνδυνος της ομοσπονδίας είναι πλέον άκυρος. Στις έρευνες και δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έχει διαφανεί ότι και οι δυο πλευρές τάσσονται υπέρ της λύσης δύο κρατών. Όσο και αν δηλώνουμε ότι η θέση αυτή δεν είναι αποδεκτή στις παραμέτρους των ΗΕ, έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι απ’ εδώ και πέρα οδεύουμε προς τη λύση στη βάση δύο κρατών», ισχυρίστηκε.

    Κληθείς να σχολιάσει τα βήματα που θα γίνουν την προσεχή περίοδο στα κατεχόμενα μετά την πρωτιά του κόμματος του στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου, ο Αμτζιάογλου αναφέρθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στα κατεχόμενα και είπε ότι ανάμεσα στα πρώτα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, είναι η εκ νέου ρύθμιση των ισοζυγίων στην οικονομία, η επίλυση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, η επίλυση των εργασιακών ζητημάτων κ.α.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η νέα «κυβέρνηση» θα πρέπει να στηρίξει με έναν «συμπληρωματικό προϋπολογισμό» τον υφιστάμενο «προϋπολογισμό», προκειμένου να μπορέσει, όπως ανέφερε, να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας (ΤΛ).

    Ο Αμτζιάογλου τόνισε επίσης την ανάγκη όπως γίνουν βήματα για να στηριχθούν οι εγχώριες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με πτώχευση, καθώς επίσης και να δοθούν κίνητρα στον τομέα της παραγωγής στη βιομηχανία, στους γεωργούς και στους αγρότες.

    «Ανάμεσα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι να αντιμετωπίσει την παράνομη εργοδότηση», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς περί «υπογραφής συμφωνίας swap Τουρκίας-ΤΔΒΚ», o Αμτζιάογλου διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα για υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας με την Τουρκία, επειδή το μόνο νόμισμα που χρησιμοποιούν στην «ΤΔΒΚ» είναι η ΤΛ.

    Απαντώντας στην ερώτηση «Όσον αφορά στην αναγνώριση της ΤΔΒΚ, υπάρχουν σοβαρές ενέργειες από πλευράς της Αμπχαζίας. Όσον αφορά σε αυτό το θέμα, προτίθεστε να κάνετε βήματα την προσεχή περίοδο;» ο Αμτζιάογλου δήλωσε τα εξής:

    «Φυσικά και προγραμματίζονται να γίνουν βήματα σε αυτό το θέμα με πρωτοβουλία πάντοτε της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αρχίζοντας από τις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες έχουμε αιτήματα και από διάφορες άλλες χώρες για το θέμα της αναγνώρισης. Αρχικά, συμμετείχαμε υπό το καθεστώς του παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Ενώσεων και σημειώνουμε πρόοδο στο να καταστούμε πλήρες μέλος».

    Ο Αμτζιάογλου εξέφρασε στη συνέχεια την έντονη αντίδραση του απέναντι στην ΕΕ κατηγορώντας την ότι συμπεριφέρεται εχθρικά και ρατσιστικά απέναντι στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ».

    Κατηγορώντας την ΕΕ ότι χρηματοδοτεί ομάδες και οργανισμούς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα, ο Αμτζιάογλου ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε δίκαια και ισότιμα όσον αφορά στο «βόρειο» και το «νότιο» τμήμα του νησιού, κατά την έκφρασή του, και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εμβολίων. «Ακόμα και στο θέμα των εμβολίων μας έστειλαν αυτά που είχαν περισσέψει στη νότια Κύπρο. Μας έχουν στείλει περίπου 2000 εμβόλια. Ακόμη και στο θέμα των εμβολίων έγινε αδικία», υποστήριξε.

    Κληθείς να απαντήσει στο πως προγραμματίζουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της «απομόνωσης», ο Αμτζιάογλου υποστήριξε τα εξής:

    «Στην πραγματικότητα, εμείς έχουμε επιλύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της απομόνωσης μέσω των 90,000 περίπου φοιτητών που φοιτούν στην ΤΔΒΚ. Επίσης, 3,000 περίπου φοιτητές μας φοιτούν στο εξωτερικό. Αυτές οι 3,000 φοιτητές, χρησιμοποιούν την πιστωτική κάρτα σε κάθε μέρος του κόσμου για τις αγορές τους πάνω στην οποία υπάρχει το λογότυπο του υπουργείου παιδείας της ΤΔΒΚ. Σήμερα έχουμε φοιτητές που φοιτούν στην ΤΔΒΚ από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

    Επίσης, η Τουρκική Δημοκρατία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε για να καταφέρουμε την άρση της απομόνωσης. Για μας είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ ως ένα κυρίαρχο κράτος από διάφορες χώρες, αρχίζοντας από τις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες. Χωρίς την Τουρκία, δεν μπορούν να γίνουν ανοίγματα στο εξωτερικό, χωρίς την Τουρκία δεν θα είναι εφικτή η αναγνώριση μας από άλλα κράτη, ούτε και η έξοδος μας από την απομόνωση.

    Για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Τουρκία και να πετύχουμε την αναζωογόνηση της οικονομίας μας και όλων των άλλων τομέων. Δεν είναι μόνο το θέμα της οικονομίας, υπάρχει και το θέμα των συγκοινωνιών στο οποίο πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός μας, θα πρέπει να επιλυθεί και το πρόβλημα της ΤΔΒΚ στο θέμα του τομέα των συγκοινωνιών. Σε αυτό το θέμα, εμείς στο υπουργείο παιδείας αρχίσαμε μια εκστρατεία προβολής των καλλιτεχνικών μας έργων και αξιών προς τον πληθυσμό της Τουρκίας που είναι 85 εκατομμύρια. Παρουσιάσαμε διάφορα έργα και εκθέσεις με το όνομα ‘βόρεια Κύπρος’ σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη [?].

    Η άρση της απομόνωσης θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας και θα μας οδηγήσει σε πιο σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της Τουρκικής Δημοκρατίας».

    (ΑΚ)

    [02] Στο χαμηλότερο επίπεδο οι ψήφοι της «Συμμαχίας της Δημοκρατίας»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (26.01.22) γράφει ότι σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα που διεξάγεται από την εταιρεία Aksoy, το ποσοστό ψήφου της «Συμμαχίας της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος με 38%.

    Από την άλλη, η «Συμμαχία του Έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) λαμβάνει ποσοστό 42,5%.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι πρώτο με 30,1%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έρχεται δεύτερο με 28,9%.

    Το εκλογικό μέτρο ανέρχεται στο 10%.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ήταν ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 30,1%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 28,9%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 13,6%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7,9%

    Φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10,6%

    Κόμμα του Μέλλοντος: 1,3%

    Κόμμα DEVA: 2,7%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP): 1,0%

    Άλλα Κόμματα: 3.9%

    (KΣ)

    [03] Στη Βουλή 10 νέοι φάκελοι για άρση της ασυλίας 9 βουλευτών του HDP

    Η Yeni ?afak (26.01.22) γράφει ότι στην Μεικτή Επιτροπής της Προεδρίας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έφτασαν ακόμη 12 φάκελοι που αφορούν στην άρση της ασυλίας 10 βουλευτών, 9 εκ των οποίων είναι βουλευτές του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    Ο άλλος φάκελος αφορά βουλεύτρια του επίσης φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών Saliha Aydeniz.

    Οι υπόλοιποι βουλευτές των οποίων οι φάκελοι ασυλίας έφθασαν στη Βουλή είναι οι εξής:

    S?d?k Ta?, I?d?r Habip, Ay?e Acar Ba?aran, Gulustan K?l?? Ko?yi?it, Nusrettin Ma?in, Nuran Imir, H?seyin Ka?maz, Mardin Ebrubaer G?nay Remziye Tosun.

    Εξάλλου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (26.01.22) γράφει ότι νέα έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε για την άρση της ασυλίας της βουλεύτριας του HDP Semra G?zel, της οποίας η φωτογραφία τραβήχτηκε με ένα δολοφονημένο μέλος του PKK, εστάλη επίσης στην Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [04] Αντιδράσεις εντός του ΑΚΡ για τις ενέργειες ενάντια στην Σεζέν Ακσού

    Η Cumhuriyet (26.01.22) γράφει ότι υπήρξαν αντιδράσεις εντός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αναφορικά με τις κατηγορίες που προέκυψαν ενάντια στην δημοφιλή τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού για στίχους τραγουδιού της που αφορούν τον Αδάμ και την Εύα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου (MYK) του ΑΚΡ υπό την προεδρία του ηγέτη του Κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν στην ημερήσια διάταξη τα ζητήματα που αφορούν την Ακσού, αλλά και την δημοσιογράφο Σεντέφ Καμπάς, που συνελήφθη με την κατηγορία προσβολής του Προέδρου της Τουρκίας.

    Στην συνεδρίαση λέχθηκε πως οι ενέργειες ενάντια στην δημοσιογράφο ήταν οι πρέπουσες, αλλά ενάντια σε μια τόσο δημοφιλή και αγαπητή καλλιτέχνιδα όπως η Ακσού, ήταν υπερβολικές και έπρεπε να τύχουν άλλου χειρισμού, πιο διακριτικού.

    Απορρίφθηκε η ένσταση για την κράτηση της Καμπάς

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (26.01.22) γράφει ότι απορρίφθηκε από το 58ο Πρωτοδικείο Κακουργημάτων Κωνσταντινούπολης η ένσταση για την κράτηση της δημοσιογράφου.

    Στις 24 Ιανουαρίου, ο δικηγόρος της Καμπάς υπέβαλε ένσταση στην κράτησή της, δηλώνοντας ότι το ένταλμα σύλληψης ήταν σαφώς αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και το Τουρκικό Σύνταγμα.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 76,341 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (25.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 76,341 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 418,427 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 174 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 82,203.

    Σημειώνεται ότι 92.41% % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 84,26 % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 141,098,118 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 26 January 2022 - 14:43:19 UTC