Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 22-01-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 01/2022 01-03.01.2022

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ»
  • [02] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τατάρ για συμφωνία συνεργασίας «δύο κυρίαρχων κρατών»
  • [03] Σουτζούογλου: «Από την Τουρκία παίρνουμε την μεγαλύτερη δύναμη και στήριξη»
  • [04] Στα σκουπίδια ισότητα και κυριαρχία με την αντίληψη ότι «ούτως ή άλλως η Τουρκία θα στείλει χρήματα», λέει ο Ντενκτάς
  • [05] Η οικονομία σε πρώτο πλάνο στα «εκλογικά μανιφέστα» των κομμάτων
  • [06] Έκκληση για έναρξη ερευνών στο τεμάχιο 5 υπό τη σημαία της «ΤΔΒΚ» από τον «Τ/κ σύνδεσμο γαλάζιας πατρίδας»
  • [07] Ένας θάνατος και 233 περιστατικά Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] «14 χιλιάδες οικίες προς πώληση» στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Επικοινωνία Ακάρ με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από το Αιγαίο
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα για οικονομία και πανδημία
  • [03] Στο 36,08 ο πληθωρισμός στην Τουρκία
  • [04] Ντονμέζ: Ετοιμαζόμαστε για νέα ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα.
  • [05] Στις 35,520 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εκ νέου ότι έχουν υπεραμυνθεί και θα συνεχίσουν να υπεραμύνονται των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η Diyalog (02.01.22).

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις εργασίες που διεξήγαγαν το 2021, είπε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μέρα νύχτα. Σημείωσε ότι έχει συμπεριληφθεί και τέταρτο γεωτρύπανο στο στόλο τους μετά τα Φατίχ, Γιαβούζ και Κανουνί.

    Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξαν ευχές για το νέος έτος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, Ερντογάν και Τατάρ συζήτησαν την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των νέων περιστατικών της νόσου Covid-19 και σημειώθηκε ότι ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ», όπως πάντα.

    (ΔΨ)

    [02] Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τατάρ για συμφωνία συνεργασίας «δύο κυρίαρχων κρατών»

    Η μεγαλύτερη επιθυμία του για το νέο έτος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, που εμπεριέχει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των πραγματικοτήτων στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, γράφει η K?br?s (01.01.22).

    Ο Τατάρ ευχήθηκε να τερματιστεί η επιδημία της νόσου Covid-19, να συνεχίσει η ανάπτυξη σε κάθε τομέα στην «ΤΔΒΚ» και ευχαρίστησε την Τουρκία που τείνει χέρι βοηθείας προς αυτούς.

    «Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ένα από τα σημαντικότερα βήματα του 2021»

    Υπενθυμίζοντας τα σημαντικά γεγονότα, που συνέβησαν το 2021, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ήταν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τουρκοκυπριακό «λαό» εντός του 2021, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα θα συνεχίσει παρά τις πρωτοβουλίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, να το εμποδίσει.

    Επαναλαμβάνοντας ότι με την εκλογή του ως «πρόεδρος» ήλθε πλέον στην ημερήσια διάταξη η λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στο Κυπριακό, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» μαζί με την Τουρκία έχουν καταστεί σήμερα ακόμη ισχυρότερες στην Ανατολική Μεσόγειο και στη «γαλάζια πατρίδα».

    Σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (31.12.21), ο Τατάρ, στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα, υποστήριξε εκ νέου και τα εξής:

    «Το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας, που έχει συζητηθεί σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις από το 1968 έχει καταρρεύσει και ο ερχομός ενός νέου μοντέλου λύσης ήταν αναπόφευκτος. Αυτό το μοντέλο λύσης, που στηρίζεται από την μητέρα πατρίδα Τουρκία, την μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της περιοχής, είναι το μόνο μοντέλο λύσης, που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή.

    Η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη λύση στη βάση της ομοσπονδίας, είναι μια αντίληψη, που δεν βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο και προσπαθεί να τον κάνει μειονότητα. Στη βάση αυτής της αντίληψης υπάρχει και η άρση των τουρκικών εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Αυτή η αντίληψη και η επιμονή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Υπό το φως όλων αυτών των πραγματικοτήτων, ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δείξει στον κόσμο ότι υιοθετεί και στηρίζει λύση δύο κρατών, με το να με στηρίξει, με τη δική του βούληση, με μεγάλη πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν μέσα σε μια δημοκρατική ατμόσφαιρα.

    Η προσπάθεια μας είναι να δημιουργήσουμε έδαφος συμφιλίωσης στη βάση της συνεργασίας και της κυριαρχικής ισότητας ανάμεσα σε δύο κράτη και σε δύο λαούς, που υπάρχουν στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε, ότι η Κύπρος δεν είναι πλέον η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος, δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Σήμερα η ΤΔΒΚ μαζί με την Τουρκία έχουν γίνει ισχυρότερες στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Γαλάζια Πατρίδα. Η αποφασιστική στάση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή και άλλες στρατηγικές εξελίξεις έχουν αναβαθμίσει το καθεστώς της ΤΔΒΚ. Αυτή η κατάσταση ενδυναμώνει περαιτέρω τον τουρκοκυπριακό λαό».

    Επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες, με σκοπό να προστατεύσουν την εθνική υπόθεση του τουρκοκυπριακού «λαού» και να ενδυναμώσουν το έδαφος της «ΤΔΒΚ», σε συνεργασία με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι παρόλο που οι επισκέψεις του στην Τουρκία ενόχλησαν κάποιους κύκλους, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επισκέψεις και θα συνεχίσει να κοιτάζει τα βουνά του Ταύρου.

    Εκφράζοντας τη λύπη του για την στήριξη που δίνουν κάποιες χώρες στις δραστηριότητες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» για εξοπλισμούς και στρατιωτικές ασκήσεις, ο Τατάρ ευχήθηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπεριφέρονται αμερόληπτα και σύμφωνα με τις πραγματικότητες της Κύπρου.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ ανέφερε εκ νέου ότι η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να διεκδικήσει μόνη, κατά την έκφρασή του, τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα έναντι της αποφασιστικής στάσης της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι δεν εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά είναι αποφασισμένοι να υπεραμυνθούν μέχρι τέλους των δικών τους δικαιωμάτων.

    «Προσπαθούμε να προασπίσουμε τη δίκαια μας υπόθεση για να μπορούμε να ζούμε σε ασφάλεια και ευημερία, υπό τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας, καθώς και να κληροδοτήσουμε έναν μέλλον ευημερίας στους νέους μας», υποστήριξε καταληκτικά ο Τατάρ.

    (ΔΨ)

    [03] Σουτζούογλου: «Από την Τουρκία παίρνουμε την μεγαλύτερη δύναμη και στήριξη»

    Η G?ne? (03.01.22) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι καθώς διεξάγουν έναν αγώνα οικονομικής επιβίωσης στις συνθήκες στις οποίες «συνεχίζονται οι μετασεισμοί που προκαλεί η πανδημία», συνεχίζουν και τον αγώνα πολιτικής ύπαρξής τους μαζί με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία.

    Σε μήνυμά του για την Πρωτοχρονιά, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι «όπως συμβαίνει σε κάθε θέμα, έτσι και σε αυτό το θέμα λαμβάνουμε την μεγαλύτερη στήριξη από την μητέρα πατρίδα μας Τουρκία και τον τουρκικό λαό».

    Υπενθυμίζοντας πως παρά το γεγονός ότι η «κυβέρνησή» του είναι «εκλογική» βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση συναλλάγματος, υποστήριξε ότι προσπάθησαν να κρατήσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τις συνέπειες αυτής της κρίσης για τον «λαό».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σουτζούογλου ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Στη νέα καμπή στην οποία βρισκόμαστε στο κυπριακό θέμα έχουμε γνωστοποιήσει επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι ως ΤΔΒΚ είμαστε υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Εμείς επιθυμούμε ειλικρινώς να γίνει η Κύπρος παράδειγμα τόσο στην περιοχή μας όσο και στον κόσμο ως νησί ειρήνης, ηρεμίας και πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, γι’ αυτό ούτε από την ελευθερία μας, ούτε από την κυριαρχία μας, ούτε από το κράτος μας θα παραιτηθούμε. Ξέρουμε και ότι αυτό είναι μια ευθύνη έναντι του λαού μας, των μελλοντικών γενιών. Αυτές οι εργασίες διεξάγονται με αυτή αντίληψη υπευθυνότητας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα σκουπίδια ισότητα και κυριαρχία με την αντίληψη ότι «ούτως ή άλλως η Τουρκία θα στείλει χρήματα», λέει ο Ντενκτάς

    Η Yeni D?zen (03.01.22) γράφει ότι ο τέως πρόεδρος και «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ξεφύγει το DP από την ταύτιση μαζί του και την αναφορά ότι «είναι το κόμμα του Ντενκτάς».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης στην εφημερίδα, ο Ντενκτάς, ο οποίος μετά από 32 χρόνια δεν διεκδικεί επανεκλογή του στην «βουλή», ανέφερε η παρούσα ηγεσία του κόμματος συνεχίζει τον δρόμο της με υποσχέσεις που έλαβε κατά την περίοδο των «προεδρικών εκλογών» και πρόσθεσε ότι αυτά του προκαλούν λύπη. Σημείωσε και τα εξής:

    «[?] Είναι και η μέθοδος που ακολούθησαν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Όλοι θεωρούν ότι αντιτίθεμαι στον αριθμό. Στις σημερινές συνθήκες δεν αρκούν και 7 χιλιάδες. Όμως, δεν υπήρξε διαβούλευση με το υπουργείο οικονομικών για την ακολουθούμενη μέθοδο, δεν κάθισαν να μιλήσουν. Όμως, το υπουργείο οικονομικών κάνει μιαν πρόβλεψη προϋπολογισμού σε σχέση με το ποια θα είναι η επίδραση αυτού του νέου κατώτατου μισθού. Αυτά δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη. Με μιαν πρόχειρη ματιά, βλέπω ότι θα φέρει ένα επιπλέον έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών (ΤΛ). Αυτό το ένα δισεκατομμύριο θα πλησιάσει τα δύο δισεκατομμύρια ΤΛ. Λέγοντας ότι ούτως ή άλλως υπάρχει έλλειμμα, το έλλειμμά σου θα ξεπεράσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια. Από πού θα καλυφθεί αυτό; Θα σκάσει πάνω στο κεφάλι των πολιτών. Αύξηση στα τέλη, αύξηση σε τούτο και σε εκείνο.

    Μια ομάδα σκέφτεται λέγοντας ‘ούτως ή άλλως θα στείλει η Τουρκία’, όμως ενόσω ενεργούμε με αυτό τον τρόπο, ούτως ή άλλως πέφτουν στο κενό αναφορές όπως ότι ‘θα διοικήσουμε τον εαυτό μας, η βούληση είναι εδώ’. Η ισότητα, η κυριαρχία που προσπαθείτε να πουλήσετε στο εξωτερικό, ρίχνεται στα σκουπίδια. Αυτά μου προκαλούν λύπη.

    Αλλιώς υπάρχουν φίλοι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί μέσα στο κόμμα 28 χρόνια, που άσκησαν καθήκοντα σε διάφορες βαθμίδες του κόμματος. Δεν είναι δυνατόν να τους εγκαταλείψω, να τους αγνοήσω. Το κόμμα είναι σαν παιδί μου. Όμως, μήπως δεν με ενοχλεί η στάση της σημερινής ηγεσίας; Με ενοχλεί».

    Κληθείς να αξιολογήσει την περίοδο που περνά το Κυπριακό και την στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Ντενκτάς είπε ότι ο Τατάρ «δεν βρίσκεται πουθενά» στο Κυπριακό και ότι απλώς βγάζει φωτογραφίες και τις αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα σε σχέση με το Κυπριακό εντός των Τουρκοκυπρίων, οι ομοσπονδιακοί και οι αντιομοσπονδιακοί, ο Ντενκτάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν καθίσουν όλοι μαζί και συζητήσουν πίσω από κλειστές πόρτες, θα βρουν ένα σημείο συμφωνίας και θα μπορέσουν να φτάσουν σε ένα πολύ καλύτερο σημείο στις προσωπικές τους επαφές με την Τουρκία και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    «Όμως, δυστυχώς σαν να είναι καθήκον και προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η περαιτέρω αύξηση αυτού του χωρισμού σε στρατόπεδα επειδή το κυπριακό πρόβλημα αφορά και την εσωτερική πολιτική», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι μπορούν να έρθουν κοντά οι θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που λέει ότι η πολιτική ισότητα είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και της άλλης πλευράς που αναφέρεται σε κυριαρχική ισότητα. Πρόσθεσε και τα εξής στην προσπάθεια να καταδείξει την ανάγκη εξεύρεσης συναίνεσης ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή πλευρά:

    «Όταν προβάλλετε τον ισχυρισμό της κυριαρχίας, πρέπει να τηρείτε μιαν στάση που θα δείχνει ότι αυτή είναι σε εμάς. Υπάρχει αυτό; Δεν υπάρχει. Τότε είναι κενή η αναφορά σε κυριαρχία. ‘Λύση αμέσως τώρα’ ή ‘δεν έχουμε άλλο δρόμο εκτός από την ομοσπονδία’, όμως απέναντί σου δεν έχεις μιαν πλευρά που θέλει να κτίσει ομοσπονδία μαζί σου. Υπάρχει κενό και στις δύο πλευρές. Ενόσω παραμένει έτσι η κατάσταση, μια μέρα θα αποφασίσουν κάποιοι εκτός από εμάς και εμείς θα την εφαρμόσουμε και επιπλέον μια τέτοια απόφαση θα είναι μη βιώσιμη [?]»

    Ερωτηθείς κατά πόσον η απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική, όμως η συνέχιση της εμπλοκής του στην πολιτική σημαίνει προετοιμασία για να κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες «προεδρικές εκλογές», ο Ντενκτάς απάντησε ότι «βεβαίως είναι στο μυαλό» του να δοκιμάσει άλλη μια φορά την υποβολή υποψηφιότητας, όμως εκείνη την ημέρα θα φανεί κατά πόσον θα το κάνει αυτό. Είπε επίσης ότι θα εργαστεί για να ιδρύσει την δική του «πολιτική δομή».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Η οικονομία σε πρώτο πλάνο στα «εκλογικά μανιφέστα» των κομμάτων

    Η Yeni D?zen (03.01.22) γράφει ότι το κεφάλαιο της οικονομίας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο στα «εκλογικά μανιφέστα» των οκτώ πολιτικών κομμάτων που άρχισαν ήδη να γνωστοποιούν τις θέσεις τους και να συστήνουν τους υποψήφιούς τους στους ψηφοφόρους κατά την διάρκεια της «προεκλογικής εκστρατείας», η οποία διεξάγεται με βάση και τις αποφάσεις της λεγόμενης «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» με στόχο την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19.

    Αξιωματούχοι των οκτώ κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (ΤΑΚ) σε θέματα όπως τα κεφάλαια που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στα μανιφέστα τους, τα συνθήματά τους και τα χρήματα που θα ξοδέψουν στις «εκλογές».

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ουγουζχάν Χασίπογλου ανέφερε ότι στο μανιφέστο του UBP υπάρχουν θέσεις σε σχέση με τα θέματα της οικονομίας και την υγείας και βήματα στην εξωτερική πολιτική που «πάνε πέρα από τα συνηθισμένα». Σημειώνοντας ότι «εκλογικά» συνθήματά τους είναι «Η εξουσία είναι δική μας δουλειά» και «Βάδισε μαζί μας, μεγάλωσε με σταθερότητα», ο Χασίπογλου είπε ότι οι υποψήφιοι τους ενημερώθηκαν για το μανιφέστο σε εργαστήρι που έγινε με τίτλο «Εργαστήρι μανιφέστου εκλογές 2022 στον δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση», ότι το βάρος σε αυτό το μανιφέστο δίνεται στην οικονομία και σε «δημοσιονομικά» θέματα και ότι οι λεπτομέρειες για το μανιφέστο θα δημοσιοποιηθούν όταν συζητηθούν με ειδικούς. Δεν υπάρχει αναφορά σε σχέση με το ποσό που θα ξοδέψει το κόμμα στις «εκλογές».

    Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν είπε ότι το «εκλογικό μανιφέστο» του κόμματος θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη και ότι προτεραιότητα σε αυτό θα δίνεται στην οικονομία. Σημείωσε ότι σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η υλοποίηση σοβαρών μέτρων για προστασία και ανάπτυξη της αγοραστικής δύναμης του «λαού» και η ολοκλήρωση εργασιών μετάβασης στο ευρώ. Ανάμεσα στους στόχους του CTP που συμπεριλαμβάνονται στο μανιφέστο, ανέφερε ο Σοράκιν, είναι η μη φορολόγηση του κατώτατου μισθού, ρυθμίσεις στον «νόμο περί υπηκοότητας», η ετοιμασία σχεδίων μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και η υιοθέτηση της ολοήμερης εκπαίδευσης για να επιτευχθεί ισότητα ευκαιριών στην παιδεία. Συνθήματα του CTP είναι «Το CTP έρχεται για την Κύπρο» και «Το κάναμε, πάλι θα το κάνουμε». Το κονδύλι που διαθέτει το κόμμα για τις εκλογές ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), είπε ο Σοράκιν, σημειώνοντας ότι αν παραστεί ανάγκη θα δαπανηθεί μεγαλύτερο ποσό.

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Τογκά Ατάκαν δήλωσε ότι στο «εκλογικό μανιφέστο» του ΗΡ συμπεριλαμβάνονται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βήματα στην οικονομία και βρίσκονται σε πρώτο πλάνο προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας στους νέους και σχέδιο ικανοποίησης της ανάγκης των νέων να αποκτήσουν κατοικία. Το μανιφέστο αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την πρώτη βδομάδα Ιανουαρίου και τα συνθήματα του ΗΡ είναι «Υπάρχουμε για τον λαό», «Το Κόμμα του Λαού θα εργάζεται, ο λαός θα κερδίσει», «Αυτή η χώρα δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη».

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «εκλογικής» επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Οζάν Ερέναϊ, στο «εκλογικό μανιφέστο» του DP βρίσκονται σε πρώτο πλάνο μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και συμπεριλήφθηκαν θέματα όπως η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός. Σύνθημα της εκστρατείας του DP είναι «Από παραδόσεως στο μέλλον».

    Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Χαλίλ Χιζάλ δήλωσε ότι στο «εκλογικό μανιφέστο» του κόμματος δόθηκε προτεραιότητα στην οικονομία και στην υγεία. Θέτοντας σε πρώτο πλάνο ειδικά την οικονομία, το TDP υποστηρίζει μιαν αντίληψη «κοινωνική» και όχι φιλελεύθερη στο σύστημα υγείας, είπε ο Χιζάλ, σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα στο οποίο μπορούν να λαμβάνουν καλές υπηρεσίες υγείας μόνο άνθρωποι που έχουν χρήματα. Σύνθημα του κόμματος κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, στην οποία θα δαπανήσει περίπου ένα εκατομμύριο ΤΛ, είναι «Τώρα είναι η ώρα του TDP».

    Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ενβέρ Όζτουρκ δήλωσε ότι στο μανιφέστο τους κυριαρχούν θέματα οικονομίας, υγείας και δικαιοσύνης. Είπε ότι αυτό συμπεριλαμβάνει κεφάλαια όπως το πώς θα φθηνύνει η ζωή και να προστατευτεί η αγοραστική δύναμη του «λαού», η αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες και προσωπικό στην υγεία, βήματα για προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Συνθήματα του κόμματος κατά την «προεκλογική» εκστρατεία, στην οποία θα δαπανήσει ένα εκατομμύριο ΤΛ, είναι «Η δύναμη είναι σε εσένα» και «Προς μέρες σταθερότητας με το ΥDP».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι στο μανιφέστο του κόμματός του υπάρχουν στόχοι όπως η σταθεροποίηση της ισοτιμίας της στερλίνας στις 12 ΤΛ στα ενοίκια, στα τέλη και στα δάνεια στην εσωτερική αγορά, η καταβολή εταιρικού φόρου 20% από τα «πανεπιστήμια» και τα καζίνο, η γεωργική μεταρρύθμιση, η θέσπιση «νόμου» για τα επιτόκια και ο τερματισμός φυλάκισης όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και η καταβολή φόρου για τον πλούτο μόνο μία φορά. Σύνθημα του κόμματος είναι «Να πετάξουμε τις μαριονέτες, να σώσουμε το ψωμί μας». Προγραμματίζει να δαπανήσει 100 χιλιάδες ΤΛ στην «προεκλογική εκστρατεία».

    Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δρόμος Ανεξαρτησίας (ΒΥ), Τζελάλ Όζκιραν δήλωσε ότι το «εκλογικό μανιφέστο» του ΒΥ περιέχει στόχους όπως η απαγόρευση της εργασίας χωρίς συνδικαλισμό, η φορολόγηση των πολύ πλουσίων, η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τον χαμηλότερο μισθό στο «δημόσιο» και η εφαρμογή της ΑΤΑ κάθε δύο μήνες, η ανέγερση καταφυγίων για κακοποιημένες γυναίκες σε όλες τις περιοχές, το δικαίωμα δωρεάν «δημόσιας» υγείας και παιδείας, «δημόσιες» μαζικές συγκοινωνίες, «δημόσια» μαγειρεία και λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό. Σύνθημά του «Ο εργαζόμενος έχει κόμμα». Προγραμματίζει να δαπανήσει 50 χιλιάδες ΤΛ στην «προεκλογική εκστρατεία».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Έκκληση για έναρξη ερευνών στο τεμάχιο 5 υπό τη σημαία της «ΤΔΒΚ» από τον «Τ/κ σύνδεσμο γαλάζιας πατρίδας»

    Η «ΤΔΒΚ» πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της, που της διασφαλίζει η «γαλάζια πατρίδα», η οποία καθορίζει τα όρια των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων της, υποστήριξε ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του τουρκοκυπριακού συνδέσμου γαλάζια πατρίδα», Τζιχανγκίρ ‘Οζγερ, γράφει η K?br?s (03.01.22).

    Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Όζγερ ανακοίνωσε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως τα εξής απαραίτητα μέτρα:

    «Πρέπει να υπογραφτεί άμεσα συμφωνία Τουρκίας ? ΤΔΒΚ κοινής χρήσης των αρμοδιοτήτων των θαλάσσιων ζωνών, που θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Επιπλέον, κάποιο υλικό των γεωτρύπανων και των σεισμικών ερευνητικών πλοίων από τον τουρκικό στόλο να ενοικιαστεί στην ΤΔΒΚ και να της δοθεί η ευκαιρία και η ικανότητα να διεξάγει με τη δική της σημαία, τις δικές της γεωτρήσεις στις δικές της περιοχές και στις κοινές περιοχές των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων. Λόγω μη ικανοποίησης των προφορικών δηλώσεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες στο τεμάχιο 5, αναρτώντας τη σημαία ντε φάκτο επί του πεδίου και πρέπει να λεχθεί ότι η ΤΔΒΚ έχει δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».

    (ΔΨ)

    [07] Ένας θάνατος και 233 περιστατικά Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.01.22) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε ένας θάνατος με τελική αιτία την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα αυξήθηκε στα 141.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χθες διενεργήθηκαν 22,750 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 233 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από τα οποία τα 206 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 27 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 94, Κερύνεια 52, Αμμόχωστος 45, Μόρφου 6, Τρίκωμο 7 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 173 άτομα.

    Μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν συνολικά 4,733,432 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 36,541 κρούσματα Covid-19, ενώ 33,247 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,155 ασθενών, 36 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,109 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 10 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 2 Ιανουαρίου 2022 δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (ΔΨ)

    [08] «14 χιλιάδες οικίες προς πώληση» στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Αναμένουν 14 χιλιάδες οικίες προς πώληση», η Halk?n Sesi (03.01.22), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι καταγράφεται μια αύξηση 1,26% στον αριθμό των κατοικιών, που είναι προς πώληση, στα κατεχόμενα, τον μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο.

    Από τις 31 Δεκεμβρίου υπάρχουν διαθέσιμες προς πώληση 5,263 ανεξάρτητες οικίες και 9,253 διαμερίσματα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των οικιών προς πώληση στην κατεχόμενη πόλης της Κερύνειας και στα περίχωρά της, αντιστοιχεί στο 59,81% του συνολικού αριθμού των οικιών προς πώληση, δηλαδή ανέρχεται σε 3,873 ανεξάρτητες οικίες και 4,779 διαμερίσματα.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Επικοινωνία Ακάρ με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από το Αιγαίο

    Η H?rriyet (03.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πέταξε 1700 χιλιόμετρα σε 3 ώρες πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο στην εκπνοή του έτους.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε πτήση που έγινε με το αεροπλάνο «HIK», το οποίο περιγράφεται ως «Το μάτι της Τουρκίας στους ουρανούς», ο Ακάρ πέταξε συνολικά 1700 χιλιόμετρα για 3 ώρες συνοδευόμενος από υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Ακάρ έλαβε πληροφορίες μέσω ασυρμάτου από τους κυβερνήτες των πλοίων που πλέουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, από πιλότους αεροσκαφών και από στρατιώτες που βρίσκονται στη ξηρά.

    «Ενώ βρισκόταν στους ουρανούς της Κύπρου, ο Ακάρ μίλησε σε Τουρκοκύπριους», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει πως ο Τούρκος Υπουργός συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο Υποστράτηγο, Σεζάι Όζτουρκ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επίσης επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον Ακάρ ενώ αυτός βρισκόταν στο H?K και μίλησε στο προσωπικό των πλοίων που βρίσκονται σε αναπτυγμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στους πιλότους των αεροσκαφών.

    Ο Ακάρ συναντήθηκε και με τους ναύτες στη φρεγάδα TCG Bayraktar, που περιγράφεται ως ο «μεγαλύτερος προστάτης της Γαλάζιας Πατρίδας» στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης Fo?a. Γιορτάζοντας το νέο έτος του με το προσωπικό της βάσης και θίγοντας θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ δήλωσε ότι «οι Χερσαίες Δυνάμεις, οι Ναυτικές Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εκπλήρωσαν επιτυχώς με μεγάλο ηρωισμό τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων».

    Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή της υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπενθυμίζοντας τα προβλήματα με την Ελλάδα, ο Ακάρ είπε: «Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

    Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση βολής σε 3 διαφορετικά σημεία στο Αιγαίο το 2022.

    (ΚΣ)

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα για οικονομία και πανδημία

    Η Yeni ?afak (03.01.21) γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2022 υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημειώνει πως στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκεται η οικονομία και η πανδημία.

    Αναμένεται να συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, τα ποσοστά αύξησης σε μισθούς για το πρώτο εξάμηνο του έτους, που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

    Θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις που αφορούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 και η κατάσταση σε σχέση με την εφαρμογή του εγχώριου εμβολίου TURCOVAC.

    (ΚΣ)

    [03] Στο 36,08 ο πληθωρισμός στην Τουρκία

    Η T?rkiye (03.01.21) γράφει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 36,08% ετησίως και 13,58% μηνιαίως τον Δεκέμβριο του 2021 στην Τουρκία.

    Το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (T??K) ανακοίνωσε τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 13,58% τον Δεκέμβριο 2021, ενώ παρουσίασε αύξηση 36,08% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.

    (ΚΣ)

    [04] Ντονμέζ: Ετοιμαζόμαστε για νέα ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα.

    Το Ankara Anatolia (03.01.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι διεξάγεται προετοιμασία ερευνητικής γεώτρησης σε μια νέα περιοχή στη Μαύρη Θάλασσα, δίπλα στο Πεδίο Αερίου Sakarya.

    Ο Ντονμέζ μοιράστηκε ένα βίντεο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για το αέριο της Μαύρης Θάλασσας» στον λογαριασμό του στο Twitter.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 35,520 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη T24 (03.01.22), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 35,520 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 362,836 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 129 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 22,161.

    Σημειώνεται ότι 91,73 % του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 83,19% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 132.215.015 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 4 January 2022 - 23:49:16 UTC