Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-12-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 252/2021 30.12.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Σουτζούογλου: Το UBP είναι η πολιτική συνέχεια της TMT ? Δίπλα μας ξανά η Τουρκία
  • [02] Το σύστημα προστασίας των καταθέσεων θα ισχύει και στα κατεχόμενα, λέει ο Ογούζ
  • [03] Δυσκολεύονται να πληρώσουν 48,000 συνταξιούχους
  • [04] Οι χαμηλόμισθοί ούτε τα φτηνά προϊόντα μπορούν να αγοράσουν, λέει ο Όζερσαϊ
  • [05] «Τα κάνατε θάλασσα» με τον κατώτατο μισθό, λέει ο Έρχουρμαν στην «κυβέρνηση»
  • [06] Ένσταση στον κατώτατο μισθό και από την EL-SEN
  • [07] YKP: Αναίμακτη γενοκτονία η παραχώρηση «υπηκοοτήτων»
  • [08] Στα 247 ανέβηκαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Ένωση γιατρών: Μπορεί να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε πρωτοβουλία της Τουρκίας να λάβει η «ΤΔΒΚ» το καθεστώς του παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, αναφέρεται ο Τσαβούσογλου
  • [02] «Γεωτρύπανο με σημαία της ΤΔΒΚ», προτείνει ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί
  • [03] Προσπάθεια της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεών της με γειτονικές χώρες, παρατηρεί αρθρογράφος
  • [04] Ο Ιμάμογλου πρέπει να απαλλαχτεί από τα καθήκοντά του άμεσα, υποστήριξε ο Μπαχτσελί
  • [05] Η Συμμαχία της Δημοκρατίας κάτω από 40%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MetroPOLL
  • [06] Πάνω από το 40% ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με οικονομολόγους
  • [07] Στις 36,684 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Σουτζούογλου: Το UBP είναι η πολιτική συνέχεια της TMT ? Δίπλα μας ξανά η Τουρκία

    Η G?ne? (30.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι το UBP είναι η πολιτική συνέχεια της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (ΤΜΤ) και ότι η ΤΜΤ έχει ξεχωριστή σημασία για τους ίδιους.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια επίσκεψης στον σύνδεσμο αγωνιστών ΤΜΤ και στον σύλλογο συνταξιούχων στην κατεχόμενη Κερύνεια, ο Σουτζούογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται ανθρώπους, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στον λεγόμενο εθνικό αγώνα και εργάστηκαν για το «κράτος» τους.

    Πήραν χρήματα από την Τουρκία

    Σημειώνοντας ότι η «χώρα» νιώθει και βιώνει πολύ περισσότερες οικονομικές δυσκολίες λόγω και των συνεπειών της πανδημίας, ο Σουτζούογλου είπε ότι από την ημέρα που ανέλαβαν καθήκοντα προσπαθούν να «ελαφρύνουν σε κάποιο βαθμό αυτή την δύσκολη διαδικασία». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Με την άνοδο του συναλλάγματος και την υγεία, η οικονομία βίωσε προβλήματα σε κάθε τομέα στη χώρα. Όμως, προκάλεσε λίγη χαρά το συνάλλαγμα που άρχισε να πέφτει και κατέβηκε σε συγκεκριμένο επίπεδο με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Και εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις που μπορούμε για να ανακουφίσουμε τον λαό μας. Όμως, επειδή υπάρχουν και οι εκλογικές απαγορεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ριζοσπαστικά βήματα σε ορισμένα θέματα. Όμως, μετά τις εκλογές θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πήραμε την συμβολή που πηγάζει από τα πρωτόκολλα τα οποία υπογράφηκαν με την Τουρκική Δημοκρατία και κάνουμε τις πληρωμές μας».

    Επαναλαμβάνοντας ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία βρίσκεται πάντα δίπλα τους, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι από την Δευτέρα άρχισαν να κάνουν πληρωμές και πρόσθεσε ότι όταν έρθει ζεστό χρήμα στην «χώρα» θα κινηθεί και η αγορά μέσα σε μερικές μέρες. Είπε ότι όλα αυτά δείχνουν πως μετά τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022 θα συνεχίσουν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα και να ακολουθούν παράλληλες πολιτικές με εκείνες της Τουρκίας.

    Δεν έχουν νόημα οι συνομιλίες για ομοσπονδία

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σουτζούογλου είπε ότι το κόμμα του στηρίζει και εργάζεται παράλληλα με την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ξεκινώντας ειδικά από την ρητορική των «δύο ίσων κυρίαρχων κρατών» στις συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Υποστήριξε ότι δεν έχει απομείνει νόημα πλέον στο να επιμένουν τα άλλα κόμματα στην ομοσπονδία για την οποία δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί καμία πρόοδος εδώ και 50 χρόνια και να αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν.

    Ισχυρίστηκε ότι όταν κοιτάζουν προς τα πίσω βλέπουν ξεκάθαρα ότι σπατάλησαν άδικα 50 χρόνια, διότι παρά την «καλή βούληση» της τουρκικής πλευράς, το ναι στο Σχέδιο Ανάν και τα σοβαρά ανοίγματα που έκανε στο Κραν Μοντάνα, η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει όχι στα πάντα και στο τέλος παίρνει εκείνη την επιβράβευση. Υποστήριξε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δείχνει ότι δεν επιθυμεί μιαν «υγιή συμφωνία» με την τουρκοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε:

    «Εμείς ως UBP έχουμε δύο σημεία που είναι αδιαπραγμάτευτα. Το ένα είναι η ΤΔΒΚ που καταβάλαμε πολύ μόχθο στην ίδρυσή της και το άλλο είναι η προσήλωση και η αγάπη στην μητέρα πατρίδα Τουρκία».

    Θέλει «αυτοδυναμία»

    Αναφέροντας ότι σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα του ετοίμασε τα οικονομικά βήματα που θα κάνει μετά τις «εκλογές», ο Σουτζούογλου επανέλαβε ότι στόχος τους είναι να ανέλθουν με «αυτοδυναμία» στην «κυβέρνηση» και ότι αν επιθυμούνται σοβαρά ανοίγματα στην οικονομία το UBP μπορεί να τα κάνει αυτά ως το μεγαλύτερο κόμμα. Υποστήριξε ότι η «χώρα» και ο «λαός» χρειάζονται μιαν μονοκομματική «κυβέρνηση» και ζήτησε στήριξη γι’ αυτό από τον «λαό».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Το σύστημα προστασίας των καταθέσεων θα ισχύει και στα κατεχόμενα, λέει ο Ογούζ

    Η G?ne? (30.12.21) γράφει ότι συμφωνία στο θέμα της εφαρμογής και στα κατεχόμενα του συστήματος προστασίας των καταθέσεων από την διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών που τέθηκε σε εφαρμογή στην Τουρκία ήταν το αποτέλεσμα των επαφών που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Ντουρσούν Ογούζ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου» του, ο Ογούζ επέστρεψε χθες στα κατεχόμενα από την Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, Νουρεττίν Νεμπατί και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην συνάντηση με τον Νεμπατί συμφωνήθηκε η εφαρμογή και στα κατεχόμενα του νέου οικονομικού μοντέλου προστασίας των καταθέσεων από το συνάλλαγμα και δόθηκαν οδηγίες στις αντιπροσωπείες να επιληφθούν του θέματος επειγόντως. Στην συνάντηση έγινε και ανταλλαγή απόψεων για την γενική οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα και για μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα.

    Εξάλλου, Ογούζ και Καβτζίογλου συζήτησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής και στα κατεχόμενα του νέου οικονομικού μοντέλου προστασίας των καταθέσεων από το συνάλλαγμα και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες.

    Εκτός από «αξιωματούχους» του «υπουργείου οικονομικών», στην αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Ογούζ συμμετείχε και ο «διοικητής» της ούτω καλούμενης κεντρικής τράπεζας του καθεστώτος, Ριφάτ Γκιουνάι.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δυσκολεύονται να πληρώσουν 48,000 συνταξιούχους

    Η Halk?n Sesi (30.12.21) γράφει ότι βαθαίνει η οικονομική κρίση στην αναζήτηση πόρων για να πληρωθούν τα 193 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) που χρειάζονται για τις 13ες συντάξεις περίπου 48,000 συνταξιούχων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις δύο απανωτές συσκέψεις που πραγματοποίησε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου με μέλη του «διοικητικού συμβουλίου» του «τμήματος κοινωνικών ασφαλίσεων».

    Το θέμα παραπέμφθηκε στο «υπουργικό συμβούλιο» το οποίο επρόκειτο συνέλθει σήμερα το πρωί.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το «τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων» είχε αποφασίσει πως δεν έχει την δυνατότητα να προβεί σε δανεισμό, αλλά παρά την απόφαση αυτή, ο Σουτζούογλου ανέλαβε πρωτοβουλία για να δανειστεί 193 εκατομμύρια ΤΛ το «τμήμα» προκειμένου να καταβάλει την 13η σύνταξη.

    Εξάλλου, η Avrupa (30.12.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών προέβη σε νέο εσωτερικό δανεισμό της τάξης των 90 εκατομμυρίων 800 χιλιάδων ΤΛ, με αποτέλεσμα ο συνολικός εσωτερικός δανεισμός για το 2021 να ανέλθει στα 670 εκατομμύρια 846 χιλιάδες 970 ΤΛ. Τα εν λόγω δάνεια λήφθηκαν με επιτόκια που κυμαίνονται από 18% έως 22%. Το συνολικό εσωτερικό χρέος από τις τελευταίες τρεις «κυβερνήσεις» των κομμάτων UBP-HP, UBP-DP-YDP και UBP-DP ανήλθε στο 1 δισεκατομμύριο 4 εκατομμύρια 846 χιλιάδες 970 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οι χαμηλόμισθοί ούτε τα φτηνά προϊόντα μπορούν να αγοράσουν, λέει ο Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (30.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό δεν μπορούν να αγοράσουν ακόμα και προϊόντα τα οποία αποκαλούνται φτηνά.

    Απαντώντας σε αναφορά του προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και λεγόμενου πρωθυπουργού Φαϊζ Σουτζούογλου, ο οποίος κάλεσε τους «πολίτες» να αγοράζουν τα φτηνά προϊόντα και όχι τα ακριβά, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό δεν έχουν τέτοια έγνοια, διότι εκείνοι «δεν μπορούν να αγοράσουν ακόμα και αυτό που αποκαλούν φτηνό, όχι μόνο το ακριβό».

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι «ορθότερα δεν απέμεινε τίποτα που να φαίνεται φτηνό στον αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό», διότι «τα πάντα είναι ακριβά».

    «Η κυβέρνηση ούτε αντιλαμβάνεται ποια είναι η κατάσταση στην αγορά, ούτε και νοιάζεται γι’ αυτή την κατάσταση», υποστήριξε ο Όζερσαϊ επικρίνοντας την έκκληση Σουτζούογλου προς τους «πολίτες» να αγοράζουν τα φτηνά και όχι τα ακριβά προϊόντα και χαρακτηρίζοντάς την ως «το νέο όραμα» του Σουτζούογλου.

    (Ι/Τσ.)

    [05] «Τα κάνατε θάλασσα» με τον κατώτατο μισθό, λέει ο Έρχουρμαν στην «κυβέρνηση»

    Η Halk?n Sesi (30.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» τα έκανε θάλασσα στο θέμα του καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σημειώνει ότι «κανείς δεν γνωρίζει τι θα πάρει και τι θα δώσει μέσα στον Ιανουάριο» και επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, ο «πρωθυπουργός» Φαίζ Σουτζούογλου επέκρινε την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθό λέγοντας ότι έγινε βιαστικά «σάμπως και δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός» και έδειξε στους εργοδότες την πόρτα της προσφυγής στα «δικαστήρια».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ένσταση στον κατώτατο μισθό και από την EL-SEN

    Η Halk?n Sesi (30.12.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (EL-SEN), Κουμπιλάϊ Όζκιρατς δήλωσε ότι κατέθεσαν ένσταση για τον κατώτατο μισθό που καθορίστηκε πρόσφατα στις 7 χιλιάδες τουρκικές λίρες (ΤΛ) και δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα».

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζκιρατς ανέφερε ότι το ποσό αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για να ζήσει ανθρώπινα μια τετραμελής οικογένεια.

    Σημείωσε ότι σήμερα το αντίστοιχο του κατώτατου μισθού που πριν από 10 χρόνια ήταν 515 στερλίνες πρέπει να είναι 8 χιλιάδες 240 ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [07] YKP: Αναίμακτη γενοκτονία η παραχώρηση «υπηκοοτήτων»

    Η Avrupa (30.12.21) γράφει ότι αναίμακτη γενοκτονία αποτελεί η παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους.

    Κάτω από τον τίτλο «Μποϊκοτάζ», η εφημερίδα αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP) στην οποία σημειώνεται ότι η βούληση της Άγκυρας και όχι της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι αυτή που θα αντικατοπτριστεί στις κάλπες στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου 2022. Το δημοσίευμα αναφέρει και τα εξής:

    «[?] Ο αριθμός των ψηφοφόρων που ήταν 52,000 το 1970, αυξήθηκε στις 76,000 το 1976. Αυτός ο αριθμός των ψηφοφόρων έφτασε τις 101,000 το 1990. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που αυξήθηκε στις 190,553 το 2018, ανέβηκε στις 199,029 το 2020, ακριβώς δύο χρόνια μετά. Άλλοι 10,000 ψηφοφόροι μέσα σε δύο χρόνια. Και μόνο μέσα σε 10 μήνες για τις εκλογές του 2022, ο αριθμός των ψηφοφόρων έφτασε στις 203,183, αυξανόμενος κατά 4,000 ακόμα? Τα δε λεγόμενα αριστερά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές υπερασπίζονται το ‘δικαίωμα υπηκοότητα’ των εποίκων! Αυτό είναι αναίμακτη γενοκτονία».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 247 ανέβηκαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (30.12.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 17,050 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 247 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 223 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 23 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 80, Κερύνεια 61, Αμμόχωστος 49, Μόρφου 11, Τρίκωμο 11 και Λεύκα 11.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 201 άτομα.

    Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,670,195 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 35,011 κρούσματα Covid-19, ενώ 32,643 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,232 ασθενών, 49 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,172 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Δεν υπήρξαν θάνατοι χθες με τελική αιτία θανάτου την Covid-19 και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στα κατεχόμενα παρέμεινε στα 138.

    Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν 3,458εμβολιασμοί κατά της Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ένωση γιατρών: Μπορεί να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας

    Η Halk?n Sesi (30.12.21) αναφέρεται στην νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα και γράφει ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να βγει εκτός ελέγχου η πανδημία λόγω των εκδηλώσεων για την πρωτοχρονιά από τη μια και των συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της «προεκλογικής» εκστρατείας από την άλλη.

    Σημειώνοντας ότι η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» απαγόρευσε την συγκέντρωση πέραν των 10 ατόμων σε σπίτια για την πρωτοχρονιά, αλλά δεν έθεσε περιορισμούς για τα ξενοδοχεία και τα καζίνο, η εφημερίδα αναφέρει ότι αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι οι «αρμόδιοι» κάνουν τα στραβά μάτια στις πολυπληθείς «προεκλογικές» συγκεντρώσεις την ώρα που απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις για την πρωτοχρονιά στα σχολεία, στα γραφεία και στις «κρατικές υπηρεσίες».

    Η ένωση γιατρών δήλωσε ότι προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται οι κανόνες και δεν γίνονται έλεγχοι κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου.

    Σε χθεσινή ανακοίνωση, η ένωση κάλεσε το «υπουργείο υγείας» να ασκεί τους απαραίτητους έλεγχους κατά την «προεκλογική» εκστρατεία και τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις και προειδοποίησε ότι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε πρωτοβουλία της Τουρκίας να λάβει η «ΤΔΒΚ» το καθεστώς του παρατηρητή στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, αναφέρεται ο Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Αρκετά σημαντικές εξελίξεις σε ΤΔΒΚ, Καραμπάχ, Κιρκούκ?», ο αρθρογράφος Κουρσιάντ Ζορλού της Habert?rk (29.12.21) γράφει ότι σε μια συνάντηση που είχαν προχθές βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρκετές λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στον τουρκικό κόσμο.

    Ο αρθρογράφος Ζορλού αναφέρει ότι άρχισε η διαδικασία για να γίνει αποδεχτή η «ΤΔΒΚ» ως «χώρα» παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών, σημειώνοντας τα εξής:

    «Όπως γνωρίζετε, από τις 12 Νοεμβρίου, η Τουρκία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου. Ο Υπουργός Τσαβούσογλου έδωσε ενδείξεις για αυτό πριν δυο μέρες, αλλά μου εξήγησε κατά την συνάντηση μας πώς θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία ως εξής:

    ‘Η ΤΔΒΚ θα κάνει αίτηση στην Τουρκία, που είναι η εκ περιτροπής προεδρία, με μια επιστολή πρόθεσης ενδιαφέροντος για αίτημα καθεστώτος μέλους παρατηρητή στην Οργάνωση και η Άγκυρα θα εκκινήσει τη διαδικασία προωθώντας την εν λόγω επιστολή στις χώρες μέλη της Οργάνωσης για την άποψη τους.

    Στην επόμενη Σύνοδο, το εν λόγω αίτημα θα ολοκληρωθεί με την παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην ΤΔΒΚ με απόφαση, που θα ληφθεί με την εξασφάλιση συμφωνίας των χωρών?

    Με αυτό το βήμα, που θα ενδυναμώσει το τουρκοκυπριακό κράτος, όλα τα ανεξάρτητα τουρκικά κράτη θα συγκεντρωθούν γύρω από το τραπέζι.

    Θα ανοίξει ο δρόμος για το τουρκοκυπριακό κράτος να συμμετάσχει στο εμπόριο της Οργάνωσης, όπως είναι το ταμείο επενδύσεων και οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου.

    ‘Εάν προκύψει πρόβλημα, θα καθίσουμε με τους αδελφούς μας και θα βρεθούμε σε ένα σημείο’, είπε.

    Όταν έγινε αναφορά για το θέμα της αναγνώρισης, ο Υπουργός Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή είναι μια απόφαση της κάθε χώρας, αλλά με αυτό το βήμα θα κερδίσουν χρόνο και ένα ισχυρό κίνητρο. Σημείωσε ότι ως Τουρκία, θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί αυτό στην παρουσία άλλων χωρών μελών κατά την περίοδο της εκ περιτροπής προεδρίας τους».

    (ΔΨ)

    [02] «Γεωτρύπανο με σημαία της ΤΔΒΚ», προτείνει ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί

    Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί πρότεινε να αναρτάται η «σημαία» της «ΤΔΒΚ» στα γεωτρύπανα και στα σεισμικά ερευνητικά πλοία της Τουρκίας, που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο, κυρίως σ’ αυτά που βρίσκονται στα τεμάχια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει η Ayd?nl?k (30.12.21).

    Σε αξιολογήσεις στην εφημερίδα, ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί εισηγείται ότι «πρέπει να υπογραφεί άμεσα μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ για κοινή χρήση των αρμοδιοτήτων των θαλάσσιων περιοχών, καλύπτοντας τις αρμοδιότητες των θαλάσσιων περιοχών Τουρκίας και ΤΔΒΚ». Εν συντομία, ο Γιαϊτζί εξηγεί τα εξής:

    «Η Τουρκία, υπογράφοντας αυτή τη συμφωνία, θα μπορεί να χρησιμοποιεί από κοινού με την ΤΔΒΚ τις δικές της θαλάσσιες περιοχές και έτσι εάν κερδίζει η Τουρκία, θα κερδίζει και η ΤΔΒΚ. Ταυτόχρονα, όπως δηλώνω συνεχώς μέχρι σήμερα, ‘η ΤΔΒΚ έχει δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο. Σε συνάρτηση με αυτή τη συμφωνία για κοινή χρήση, η Τουρκία θα κερδίσει διεθνή νομιμότητα για τις δραστηριότητες της στα ούτω καλούμενα τεμάχια της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τρία συμπεράσματα:

    * Όταν κερδίζει η Τουρκία, κερδίζει και η ΤΔΒΚ.

    * Η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μετατρέπεται σε Γαλάζια Πατρίδα της Βόρειας Κύπρου. Έτσι η ΤΔΒΚ θα κατέχει τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νότια του νησιού και θα έχει κέρδη από μια μεγάλη περιοχή και πηγή.

    * Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στα ούτω καλούμενα τεμάχια της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου αποκτούν νομιμότητα στο διεθνές δίκαιο.

    Ας ενοικιάσουμε πλοίο στην ΤΔΒΚ

    Η δεύτερη μου πρόταση είναι κάποια στοιχεία [πλοία] από το στόλο των γεωτρύπανων και των σεισμικών ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας θα πρέπει να ενοικιασθούν στην ΤΔΒΚ και πρέπει να δοθεί στην ΤΔΒΚ η ευκαιρία και η ικανότητα να διεξάγει τις δικές της γεωτρήσεις με τη δική της σημαία. Με αυτόν τον τρόπο, η παρουσία και η επιρροή του κράτους της ΤΔΒΚ θα ενδυναμωθεί και οι δραστηριότητες των γεωτρύπανων και των σεισμικών πλοίων με τη σημαία της ΤΔΒΚ θα αποτελέσουν μια στρατηγική κίνηση στο διεθνή χώρο [?] Θα ανοιχθεί ο δρόμος για μια ντε φάκτο αναγνώριση της ΤΔΒΚ [?]».

    (ΔΨ)

    [03] Προσπάθεια της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεών της με γειτονικές χώρες, παρατηρεί αρθρογράφος

    Ο αρθρογράφος της H?rriyet (30.12.21) Σεντάτ Εργκίν, στο τρίτο μέρος του άρθρου του, υπό τον τίτλο «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας από το 2021 στο 2022 ? Βήματα επιστροφής στην παραδοσιακή γραμμή της περιφερειακής πολιτικής», εστιάζεται στις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και το ενεργειακό παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έμεινε εκτός της ενεργειακής εξίσωσης, ο αρθρογράφος Ενγκίν υποστηρίζει τα εξής:

    «Ας δούμε σε δύο επίπεδα τις αρνητικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν για την Τουρκία από το μπλοκ που εμφανίστηκε. Το πρώτο ερώτημα είναι από ποια διαδρομή θα περάσουν οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου για να φθάσουν στην παγκόσμια αγορά, ή καλύτερα, πώς θα διαμορφωθεί η ενεργειακή εξίσωση στην περιοχή. Το EastMed Forum, με κέντρο το Κάιρο, που ιδρύθηκε από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ [Σημείωση μεταφραστή: Την Κυπριακή Δημοκρατία], και θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, είναι ο κρισιμότερος σχηματισμός εδώ. Η Τουρκία παρέμεινε εκτός αυτού του σχηματισμού. Η πορεία, που μελετάται για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά από το Ισραήλ, είναι η μεταφορά των κοιτασμάτων στην Ευρώπη με πετρελαιαγωγό προς την Ελλάδα από την περιοχή νοτίως της Κύπρου μέσω της Κρήτης. Υπάρχει και η άποψη ότι μέσω των εδαφών της Τουρκίας θα είναι μια πολύ οικονομικότερη επιλογή».

    Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος Ενγκίν σημειώνει ότι η Τουρκία για να αλλάξει την εικόνα, που διαμορφώθηκε στην περιοχή, άρχισε να προβαίνει σε βήματα. Το σημαντικότερο, κατά τον ίδιο, είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο, που ξεκίνησε με συναντήσεις των επιτροπών εξωτερικών. Το δεύτερο βήμα είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ο Ενγκίν επισημαίνει ότι παρ’ όλη την πολιτική ψυχρότητα, που υπάρχει με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι εμπορικές τους σχέσεις με την Τουρκία δεν έχουν επηρεαστεί.

    Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του, μίλησε για αναζωογόνηση του διαλόγου με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής, υπενθυμίζει ο Ενγκίν, γράφοντας καταληκτικά τα εξής:

    «Συνοψίζοντας, η Τουρκία καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της με περιφερειακούς παράγοντες. Άραγε, αυτή η προσπάθεια θα επεκταθεί μέχρι και τη Συρία; Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και αυτό το ερώτημα».

    (ΔΨ)

    [04] Ο Ιμάμογλου πρέπει να απαλλαχτεί από τα καθήκοντά του άμεσα, υποστήριξε ο Μπαχτσελί

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη ειδική έρευνα, που ξεκίνησε το Υπουργείο Εσωτερικών εις βάρος υπαλλήλων του Δήμου της Κωνσταντινούπολης, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «εάν είναι ένοχος [ο Δήμαρχος Ιμάμογλου] πρέπει να παραιτηθεί κατευθείαν από τα καθήκοντά του και πρέπει να εκλεγεί νέος Δήμαρχος», γράφει η S?zc? (30.12.21).

    Κληθείς από τον δημοσιογράφο Καντίρ Γιλντίζ της εφημερίδας T?rkg?n να σχολιάσει αρκετά θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και κυρίως την πρόσφατη ειδική έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο Μπαχτσελί είπε ότι αυτή η έρευνα δεν είναι αστεία, σημειώνοντας τα εξής:

    «Δεν υπάρχει λόγος να ενοχληθεί κάποιος που δεν είναι ένοχος από την ειδική έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών. Εάν υπάρχει έγκλημα, πρέπει να υπάρχει τιμωρία. Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να παραδοθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις [?] Όμως ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει νικηθεί από της πολιτικές του φιλοδοξίες. Οι επισκέψεις, που πραγματοποίησε σε διαφορετικούς χρόνους σε επαρχίες και πόλεις, αποδεικνύουν ότι κυνηγά μιαν κρυφή ατζέντα».

    (ΔΨ)

    [05] Η Συμμαχία της Δημοκρατίας κάτω από 40%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MetroPOLL

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η ερευνητική εταιρεία MetroPOLL για το μήνα Δεκέμβριο 2021, παρατηρείται ότι η Συμμαχία της Δημοκρατίας των κυβερνώντων κόμματων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) δεν συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 40%, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (30.12.21).

    Η δημοσκόπηση διεξάχθηκε σε 26 περιοχές με τη συμμετοχή 1,514 ατόμων. Στην ερώτηση «εάν διεξάγονταν αυτή την Κυριακή βουλευτικές εκλογές, ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφίζατε;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

    * ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 23,9%

    * CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 20,3%

    * ?Y? Parti (Καλό Κόμμα): 10,5%

    * HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 8,8%

    * MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 3,9%

    * Deva (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου): 1,9%

    * Memleket Partisi (Κόμμα της Πατρίδας): 1,2%

    * Saadet Partisi (Κόμμα της Ευδαιμονίας): 1,1%

    * Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 0,8%

    * Άλλα κόμματα: 1,7%

    * Αναποφάσιστοι: 11,1%

    * Ψήφος Διαμαρτυρίας: 9,9%

    * Δεν απαντώ: 4,9%

    Τα ποσοστά των κομμάτων μετά τη κατανομή των αναποφάσιστων, της ψήφου διαμαρτυρίας και αυτών που δεν απάντησαν, διαμορφώνονται ως εξής:

    * ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 32,3%

    * CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 27,4%

    * ?Y? Parti (Καλό Κόμμα): 14,2%

    * HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών): 11,9%

    * MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 5,3%

    * Deva (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου): 2,6%

    * Memleket Partisi (Κόμμα της Πατρίδας): 1,6%

    * Saadet Partisi (Κόμμα της Ευδαιμονίας): 1,5%

    * Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 1,1%

    * Άλλα κόμματα: 2,3%

    (ΔΨ)

    [06] Πάνω από το 40% ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σύμφωνα με οικονομολόγους

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (30.12.21), σε αναδημοσίευση άρθρου της τουρκικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας DW, γράφει ότι οικονομολόγοι, σε αξιολογήσεις τους, υποστηρίζουν ότι παρόλο που παρατηρείται μια ανάκαμψη στην ισοτιμία του ξένου συναλλάγματος με την τουρκική λίρα, με το «πακέτο παρότρυνσης στην ΤΛ», που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, οι πολίτες ακόμη προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους κάνοντας αγορές σε ξένο συνάλλαγμα εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού.

    Σημειώνοντας ότι η ζήτηση σε ξένο συνάλλαγμα θα αυξηθεί το 2022 λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού, ο καθηγητής Εγέ Γιαζγκάν εκτιμά ότι είναι πιθανόν ο πληθωρισμός να διακυμανθεί μεταξύ 35-40%. «Δεν θα είναι εύκολο να μειωθεί μετά από αυτά τα επίπεδα», προσθέτει ο καθηγητής Γιαζγκάν.

    (ΔΨ)

    [07] Στις 36,684 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (30.12.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 36,684 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 366,363 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 142 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,638.

    Σημειώνεται ότι 91,62% του πληθυσμού της Τουρκίας άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 83,01% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έγιναν συνολικά 130,571,857 εμβολιασμοί.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 30 December 2021 - 14:40:48 UTC