Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 230/2021 27-29.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αγωνίζονται για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, λέει ο Τατάρ
  • [02] Επίσκεψη Γερμανών και Ελβετών διπλωματών στον Τατάρ
  • [03] Δεν εγκαταλείπουν κυριαρχία και εγγυήσεις, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [04] Αυξήθηκαν κατά 4,154 σε ένα χρόνο και κατά 12,630 σε τρία χρόνια οι ψηφοφόροι
  • [05] Παραμένει τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [06] Στο 72,28% το ποσοστό των εμβολιασμένων με δύο δόσεις στα κατεχόμενα
  • [07] Δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους οι μη εμβολιασμένοι
  • [08] Αύξηση 25% στον αριθμό των φοιτητών ? Ανήλθαν στις 108,295
  • [09] Αντιδράσεις για το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου-Τρικώμου-Αγ. Σεργίου
  • [10] Ακυρώθηκε η επίσκεψη Αζέρων για προώθηση της κατεχόμενης Κύπρου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έκκληση αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από Ερντογάν
  • [02] Στόχος είναι η αναβάθμιση της «ΤΔΒΚ», υποστηρίζει ο Οκτάι
  • [03] Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Σιεντόπ
  • [04] Βουλευτής του ?Y? Parti καλεί τον Τσαβούσογλου να τοποθετηθεί εάν είχαν πρόταση για εγκατάλειψη των εγγυητικών τους δικαιωμάτων
  • [05] Στις 21,655 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αγωνίζονται για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, λέει ο Τατάρ

    Η G?ne? (29.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» διαθέτει ένα μεγάλο δυναμικό και ότι αγωνίζονται για να ενδυναμώσουν τον πληθυσμό της με τον τουρισμό, τα «πανεπιστήμια», τη γεωργία και άλλους τομείς, να αντισταθμίσουν την μείωση πληθυσμού που υπήρξε κατά την διάρκεια της βρετανικής περιόδου και να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που να μπορεί να στέκεται στα δικά του πόδια από οικονομική άποψη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης στην Κερύνεια, ο Τατάρ χαρακτήρισε σημαντική κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί για μια πιο ισχυρή «ΤΔΒΚ».

    Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του δείπνου εργασίας του επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης στα κατεχόμενα και την συνάντησή του με τον τουρκοκυπριακό «λαό», όπως είπε, με την ευκαιρία της 38ης επετείου από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε ότι όταν ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο οποίος αντιστάθηκε στις ελληνοκυπριακές επιθέσεις, εκδιώχθηκε με την βία των όπλων από το κράτος προσευχόταν να έρθει η Τουρκία στο νησί και ισχυρίστηκε ότι στις 20 Ιουλίου 1974 ο τουρκοκυπριακός «λαός» έσμιξε με την Τουρκία, απέκτησε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και βιώνει την τιμή και την χαρά να έχει ιδρύσει μιαν «τουρκική δημοκρατία» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Τατάρ: «Οι Οθωμανοί είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού»

    Υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ που ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1571 είναι το παλαιότερο ίδρυμα του νησιού, ο Τατάρ αναφέρθηκε στην κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς και ισχυρίστηκε:

    «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού είναι οι Οθωμανοί, οι Τούρκοι, δηλαδή εμείς. Το νησί κατακτήθηκε με την θυσία 80 χιλιάδων πεσόντων. Από το 1571 μέχρι σήμερα διεξάγουμε αγώνα ύπαρξης».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η χειρότερη μέρα των Τουρκοκυπρίων ήταν εκείνη που αποχώρησαν οι Οθωμανοί από το νησί το 1878, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Αγγλία καταπάτησε την συμφωνία ενοικίασης της Κύπρου που προνοούσε ότι όταν αποσυρόταν από το νησί θα το μεταβίβαζε ξανά στους Οθωμανούς.

    Σημειώνοντας ότι με πρωτοβουλία του Ισμέτ Ινονού και του Κεμάλ Ατατούρκ στο άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης συμπεριλήφθηκε η πρόνοια ότι η Τουρκία θα έχει οπωσδήποτε λόγο αν υπάρξει αλλαγή του καθεστώτος της Κύπρου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όταν αποχώρησε η Βρετανία από το νησί υπήρχαν «δύο χωριστοί λαοί» και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

    Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοτουρκική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν κατέστη δυνατό να διασφαλιστεί λόγω των πράξεων της Ελλάδας στο Αιγαίο και έκανε λόγο για επιθέσεις κατά των Τούρκων στο πλαίσιο του στόχου μετατροπής της Κύπρου σε 13ο νησί [των Δωδεκανήσων].

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους και χάρη στις επεμβάσεις της λόγω των εγγυητικών της δικαιωμάτων, οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν το δικό τους «κράτος». Ισχυρίστηκε και το εξής: «Πληρώσαμε πολλά τιμήματα, όμως ποτέ δεν υποκύψαμε έναντι του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα. Εδώ σήμερα υπάρχει η ΤΔΒΚ. Αυτή είναι η περηφάνια όλων μας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επίσκεψη Γερμανών και Ελβετών διπλωματών στον Τατάρ

    Η G?ne? (29.11.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με Γερμανούς και Ελβετούς διπλωμάτες μέλη της Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών, συνοδευόμενους από τον ιδρυτή «πρύτανη» του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας» και του «Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κύπρου», Σερχάτ Άκπιναρ.

    Απευθυνόμενος στους ξένους διπλωμάτες στα αγγλικά, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια «χώρα» που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και ότι οι Τουρκοκύπριοι διεξάγουν αγώνα για την ύπαρξή τους εδώ και χρόνια και υπέστησαν κάθε είδους γενοκτονία και βία, όπως ισχυρίστηκε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι ως ένας «λαός» κυρίαρχος με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, κουλτούρα και ιστορία άσκησαν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης που δέχονται και τα Ηνωμένα Έθνη και ίδρυσαν το δικό τους «κράτος».

    Υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες του 1960 αναφέρουν ξεκάθαρα ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί κυρίαρχοι λαοί, ο Τατάρ είπε ότι σύμφωνα με την νέα πολιτική που έθεσε ο ίδιος επί τάπητος, μια συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ενόσω δεν γίνεται εκ νέου αποδεχτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας για χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δίκαιη κατάσταση το γεγονός ότι θεωρείται ότι εκπροσωπεί ολόκληρη την Κύπρο «η ελληνοκυπριακή πλευρά» που είναι μέλος της ΕΕ, Ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις εν λόγω διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες του επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν βήματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα κατοχυρώσουν την κυριαρχία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Είπε ότι σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου, είναι έτοιμοι να συζητήσουν το Κυπριακό με όλες τις διαστάσεις του.

    Χαρακτηρίζοντας την «ΤΔΒΚ» ως «ιστορία επιτυχίας» για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι από το 1974 δεν χύθηκε αίμα στο νησί και επικρατεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού μαζί με την Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι με το νερό που έρχεται από την Τουρκία η γεωργία στα κατεχόμενα κατέστη πιο παραγωγική και ότι περιμένει ένα φωτεινό μέλλον την «ΤΔΒΚ» με τον τουρισμό και την εκπαίδευση, ο Τατάρ είπε ότι σε περίπτωση που υπάρχει ανταπόκριση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο χέρι που της άπλωσαν, οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να μοιραστούν μαζί της το νερό και τον ηλεκτρισμό και αυτά τα έργα θα γίνουν έργα ειρήνης και θα υπηρετήσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σερχάτ Άκπιναρ είπε ότι οι Γερμανοί και οι Ελβετοί διπλωμάτες που είναι μέλη της Διεθνούς Ένωσης Διπλωματών βρίσκονται στα κατεχόμενα για να παρέχουν στήριξη στην πολιτική για αποδοχή της «ΤΔΒΚ» ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ότι οι διπλωμάτες είναι έτοιμοι να παρέχουν κάθε βοήθεια σε θέματα τραπεζικού τομέα και επενδύσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν εγκαταλείπουν κυριαρχία και εγγυήσεις, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Ο παράνομος Bayrak (28.11.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους και τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Σε γραπτή δήλωση με την ευκαιρία της 73ης επετείου από την διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Λευκωσία στις 28 Νοεμβρίου 1948 εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων κατά της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι οι Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κιουτσιούκ είχαν αναφέρει σε εκείνο το συλλαλητήριο ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ την ένωση, όποιο και αν είναι το κόστος, και ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο φώναζαν ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει ελληνική».

    «Παρά το γεγονός ότι πέρασαν 73 χρόνια από αυτό το συλλαλητήριο, ο αγώνας μας συνεχίζεται και φωνάζουμε στον κόσμο ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την κυριαρχία, την ελευθερία και το κράτος μας που αποκτήσαμε με αίμα και ζωές», ισχυρίστηκε.

    Επανέλαβε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό, δεν θα επιστρέψουν στις «μαύρες μέρες» της προ του 1974 περιόδου, δεν θα γίνουν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων και θα συνεχίσουν να ζουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και άφοβα στο δικό τους «κράτος».

    «Φωνάζουμε ξανά, όπως είχε φωνάξει ο λαός μας στο συλλαλητήριο στις 28 Νοεμβρίου 1948: Η Κύπρος δεν θα γίνει ελληνική», κατέληξε ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αυξήθηκαν κατά 4,154 σε ένα χρόνο και κατά 12,630 σε τρία χρόνια οι ψηφοφόροι

    Η K?br?s (27.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή άρχισαν οι απαγορεύσεις ενόψει των «πρόωρων εκλογών» που θα διεξαχθούν στις 23 Ιανουαρίου 2022 στα κατεχόμενα.

    Το «συμβούλιο» ανακοίνωσε επίσης το ημερολόγιο ενόψει των «εκλογών», σύμφωνα με το οποίο τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται να καθορίσουν τους υποψήφιούς τους μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και οι τελικοί κατάλογοι με τα ονόματα των υποψήφιων θα γνωστοποιηθούν στις 27 Δεκεμβρίου.

    Η προπαγάνδα για τις «εκλογές» θα αρχίσει στις 28 Δεκεμβρίου και θα τελειώσει στις 22 Ιανουαρίου.

    Δημοσκοπήσεις και έρευνες κοινής γνώμης μπορούν να δημοσιεύονται μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

    Το «συμβούλιο» ανακοίνωσε ότι όταν υπολογιστεί ο εγγεγραμμένος στο «εκλογικό μητρώο» πληθυσμός των «πολιτών της ΤΔΒΚ» ανά «επαρχία», ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στις 245,869 και ο αριθμός των ψηφοφόρων στις 203,183.

    Σύμφωνα με στοιχεία του «συμβουλίου», οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» που έγιναν στις 7 Ιανουαρίου 2018 ήταν 190,553, ενώ στις «προεδρικές εκλογές» που διεξήχθησαν εντός του 2020 ανήλθαν στις 199,029. «Με βάση αυτό, ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 12,630 άτομα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια και κατά 4,154 άτομα μέσα στον τελευταίο ένα τελευταίο χρόνο», σημειώνει η εφημερίδα χαρακτηρίζοντας «σοβαρή» την αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «συμβουλίου», ο πληθυσμός των 245,869 διανέμεται ως εξής στις «επαρχίες»: Λευκωσία 79,189, Αμμόχωστος 62,237, Κερύνεια 53,261, Μόρφου 17,490, Τρίκωμο 25,228 και Λεύκα 8,464.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο αριθμός των «βουλευτών» στην Κερύνεια αυξάνεται από 10 σε 11 και στην Μόρφου μειώνεται από 4 σε 3. Στην Λευκωσία παραμένουν 16, στην Αμμόχωστο 13, στο Τρίκωμο 5 και στην Λεύκα 2.

    Το «συμβούλιο» είχε καθορίσει τον προηγούμενο αριθμό των «βουλευτών» ανά επαρχία σύμφωνα με τα στοιχεία που κατείχε για τον πληθυσμό στις 17 Νοεμβρίου 2017 ενόψει των «πρόωρων βουλευτικών εκλογών» της 7ης Ιανουαρίου 2018. Όταν γίνει σύγκριση του πληθυσμού σήμερα με εκείνον που ανακοινώθηκε πριν τέσσερα χρόνια, φαίνεται μια αύξηση της τάξης των 15,122 ατόμων (230,747 το 2017 και 245,869 το 2021).

    Ο πληθυσμός της Λευκωσίας παρουσίασε αύξηση 5,320 ατόμων από το 2017 μέχρι το 2021, ανερχόμενος από τις 73,869 στις 79,189. Στην Αμμόχωστο υπήρξε αύξηση 2,701 ατόμων με τον πληθυσμό να αυξάνεται από 59,536 σε 62,237. Στην Κερύνεια η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη «επαρχία», αφού από 46,889 το 2017 ανήλθε στις 53,261 το 2021, σημειώνοντας άνοδο 6,372 ατόμων. Ο πληθυσμός του Τρικώμου αυξήθηκε κατά 632 άτομα, αφού το 2017 ήταν 24,596 και το 2021 ανήλθε στις 25,228. Ο πληθυσμός της Μόρφου αυξήθηκε κατά μόλις 74 άτομα, αφού από 17,416 το 2017 έγινε 17,490 το 2021. Μικρότερη αύξηση υπήρξε στον πληθυσμό της Λεύκας, ο οποίος από 8,441 άτομα το 2017 αυξήθηκε κατά 23 άτομα το 2021 ανερχόμενος στις 8,464.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Παραμένει τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (29.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 22,033 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 252 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 190 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 62 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 86, Κερύνεια 39, Αμμόχωστος 45, Μόρφου 9, Τρίκωμο 9 και Λεύκα 2.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 219 άτομα.

    Ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τον Covid-19 ανέρχεται στους 100.

    Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 4,071,568 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 28,352 κρούσματα Covid-19, ενώ 25,095 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 3,159 ασθενών, 79 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 3,058 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 22 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στο 72,28% το ποσοστό των εμβολιασμένων με δύο δόσεις στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (29.11.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων με τουλάχιστον τη μία δόση κατά του Covid-19 ανήλθε στις 284,397 (74,45%) και ότι 276,126 άτομα (ποσοστό 72,28%) ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

    Ο Πιλλί είπε ότι 80,804 άτομα εμβολιάστηκαν και με την τρίτη δόση και έτσι ο αριθμός των εμβολιασμών που έγιναν ανήλθε στις 619,626.

    Σημειώνοντας ότι έχουν ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων, ο Πιλλί κάλεσε το κοινό να εμβολιαστεί αφού το εμβόλιο είναι το σημαντικότερο όπλο κατά της πανδημίας, όπως είπε, σημειώνοντας ότι 15 από τα 23 άτομα που βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση παρά το γεγονός ότι πέρασαν τρεις μήνες από τότε που έκαναν την δεύτερη δόση. Ανέφερε ότι οκτώ ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι και οι εννιά είναι διασωληνωμένοι.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους οι μη εμβολιασμένοι

    Η K?br?s (28.11.21) γράφει ότι η λεγόμενη ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων του «υπουργείου υγείας» αποφάσισε ότι από τις 29 Νοεμβρίου 2021, όλοι όσοι θα εισέρχονται στα κατεχόμενα από το εξωτερικό θα πρέπει να συμπληρώνουν ψηφιακό έντυπο 72 ώρες πριν το ταξίδι τους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα ισχύει για άτομα 6 ετών και άνω.

    Σύμφωνα με νέες αποφάσεις που ανακοίνωσε η «επιτροπή», όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον δύο δόσεις ή με μία στην περίπτωση του Johnson & Johnson δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους. Τα άτομα αυτά θα μπορούν να εισέρχονται σε υπεραγορές, καταστήματα, «κυβερνητικά» γραφεία, τράπεζες και ανοικτούς αθλητικούς χώρους με επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες.

    Από τις 6 Δεκεμβρίου, θα ακυρώνεται το AdaΡass ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer/BionTech, AstraZeneca και Moderna και παρήλθαν έξι μήνες από την δεύτερη δόση τους, καθώς και ατόμων που εμβολιάστηκαν με το CORONAVAC και πέρασαν τρεις μήνες από την δεύτερη δόση τους και ατόμων που εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson και πέρασαν τρεις μήνες από τον εμβολιασμό τους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αύξηση 25% στον αριθμό των φοιτητών ? Ανήλθαν στις 108,295

    Η K?br?s (29.11.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός παιδείας, Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε ότι με τις εγγραφές ρεκόρ που υπήρξαν φέτος, ο αριθμός των φοιτητών στα κατεχόμενα κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022 ανήλθε στις 108,295.

    Σε δήλωση που εξέδωσε μέσω του γραφείου Τύπου του, ο Αμτζάογλου ανέφερε ότι έρχεται «σοβαρός αριθμός φοιτητών» στα κατεχόμενα και ότι το καθεστώς καταβάλλει κάθε προσπάθεια για βελτίωση σε όλους τους τομείς και κυρίως στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

    Είπε ότι η αύξηση στον αριθμό των φοιτητών κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά την πανδημία, είναι καλή εξέλιξη για την οικονομία της «χώρας».

    Σύμφωνα με τον Αμτζάογλου κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19, υπήρξαν 20,800 εγγραφές νέων φοιτητών και ο συνολικός αριθμός των φοιτητών ήταν 102,702.

    Ανέφερε ότι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20, οι εγγραφές νέων φοιτητών ανήλθαν στις 21,867 και ο συνολικός αριθμός των φοιτητών ήταν 103,878.

    Σύμφωνα με τον Αμτζάογλου, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21 ο αριθμός των νέων εγγραφών αυξήθηκε στις 22,688, όμως ο συνολικός αριθμός των φοιτητών μειώθηκε στις 103,108.

    Είπε ότι κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22, οι νέες εγγραφές φοιτητών ανήλθαν στις 26,647 και ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε στις 108,295.

    Ο Αμτζάογλου επεσήμανε ότι σε σύγκριση με το 2018-19, φέτος υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 25% στον αριθμό των νέων φοιτητών.

    Αναφερόμενος στην χώρα καταγωγής των νέων φοιτητών κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-22, ο Αμτζάογλου είπε ότι 3,592 κατάγονται από τα κατεχόμενα, οι 10,148 από την Τουρκία και οι 12,907 από τρίτες χώρες.

    Ανέφερε ότι στον συνολικό αριθμό των 108,295 φοιτητών, οι 51,280 κατάγονται από τρίτες χώρες, οι 43,101 από την Τουρκία και οι 13,914 από τα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αντιδράσεις για το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου-Τρικώμου-Αγ. Σεργίου

    Η Yeni Bak?? (29.11.21) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή ένωση επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων (ΚΤΜΜΟΒ) ετοιμάζεται να μεταφέρει στα «δικαστήρια» το «πολεοδομικό σχέδιο» Αμμοχώστου-Τρικώμου-Αγίου Σεργίου που εγκρίθηκε πρόσφατα, επειδή το σχέδιο εγκρίθηκε αγνοώντας το «γραφείο της πολεοδομίας» και ετοιμάζει το έδαφος για παρανομίες.

    Ο πρόεδρος του ΚΤΜΜΟΒ, Σεράν Αϊσάλ δήλωσε ότι το «πολεοδομικό σχέδιο» θα αυξήσει βεβιασμένα την αξία των περιουσιών κάποιων, ενώ θα θυματοποιήσει κάποιους άλλους. «Αν γίνει μια εργασία χωρίς σχέδιο για πληθυσμό 500 χιλιάδων, το αποτέλεσμα αυτής θα είναι χάος», ανέφερε ο Αϊσάλ χαρακτηρίζοντας την υπογραφή του «πολεοδομικού σχεδίου» ως «αποτέλεσμα βρόμικων παζαριών πίσω από κλειστές πόρτες».

    «Αφού είναι ένα τόσο σημαντικό σχέδιο, γιατί το κρύψατε;» διερωτήθηκε ο Αϊσάλ υποστηρίζοντας ότι ένα σχέδιο δεν μπορεί να αφορά μόνο τον αριθμό των κατοικιών που θα κτιστούν, αλλά καθορίζει και τις βιομηχανικές ζώνες, τις περιοχές διασκέδασης και τα πεδία πλημμυρών. «Οι κατοικίες είναι το τελευταίο θέμα και αυτό εξαρτάται από τους πόρους», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του ΚΤΜΜΟΒ, η Avrupa (29.11.21) γράφει ότι «σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο πληθυσμός της περιοχής Αμμοχώστου θα γίνει 500,000»! Προσθέτει και το εξής η εφημερίδα:

    «Ετοιμάζονται να χύσουν μπετόν 500,000 ατόμων. Έσμιξαν η πολιτική του μεταφερόμενου πληθυσμού και της ράντας της γης. Λεηλασία, πλιάτσικο, μεταφερόμενος πληθυσμός! Ο αποικιοκράτης που ακολουθεί πολιτική συσσώρευσης πληθυσμού, ούτε αποχέτευση σκέφτεται, ούτε ηλεκτρική υποδομή, ούτε νερό, ούτε γεωργική γη! Χύνεις μπετόν στην γη να γίνει δική σου. Ντοκουμέντο προδοσίας στην πατρίδα, τι άλλο να είναι?»

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ακυρώθηκε η επίσκεψη Αζέρων για προώθηση της κατεχόμενης Κύπρου

    Η K?br?s (28.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο τουρισμού και περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει πρωτοβουλίες για ακύρωση της επίσκεψης Αζέρων influencer στα κατεχόμενα με κόστος 69 χιλιάδες στερλίνες (1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες) με σκοπό την προώθηση της κατεχόμενης Κύπρου.

    Στην ανακοίνωση του «υπουργείου» σημειώνεται ότι για την λήψη της εν λόγω απόφασης λήφθηκαν υπόψη οι «ευαισθησίες» της κοινότητας και η αύξηση των τιμών του συναλλάγματος έναντι της τουρκικής λίρας εντός του χρονικού διαστήματος των τριών μηνών που μεσολάβησε από την αρχική απόφαση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έκκληση αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» από Ερντογάν

    Η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι το κλειδί για την λύση του κυπριακού προβλήματος, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις φιλικές και αδελφικές χώρες να αξιολογήσουν χωρίς προκατάληψη το όραμα της «ΤΔΒΚ» για λύση, γράφει η Milliyet (28.11.21).

    Σε ομιλία του στην 15η Σύνοδο Ηγετών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (E?T), που διεξάχθηκε στο Τουρκμενιστάν, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι το κλειδί για την λύση του κυπριακού προβλήματος. Επιθυμώ όπως όλες οι φιλικές και αδελφικές χώρες προβούν σε μια αξιολόγηση του οράματος λύσης της ΤΔΒΚ χωρίς προκατάληψη. Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους, που συμμετέχουν ως παρατηρητές στην οργάνωσή μας, σε τομείς, όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η παιδεία και ο τουρισμός, για να αμβλυνθεί η απομόνωση, που υφίστανται».

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν στο Αφγανιστάν, που αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι κοινή ευχή και στόχος είναι η ανάπτυξη της νοοτροπίας μιας διοίκησης, που θα αντιμετωπίζει τις προσδοκίες όλων των τμημάτων της κοινωνίας.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι πρέπει να ανορθωθεί η οικονομία του Αφγανιστάν για να εμποδιστεί μια μεταναστευτική κρίση, που θα επηρεάσει όλη την περιοχή, προσθέτοντας ότι η τουρκική ημισέληνος και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αυξήσει τις ανθρωπιστικές του δραστηριότητες έναντι της αυξανομένης πείνας στη χώρα.

    (ΔΨ)

    [02] Στόχος είναι η αναβάθμιση της «ΤΔΒΚ», υποστηρίζει ο Οκτάι

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι υποστήριξε εκ νέου ότι υπεραμύνονται των «νόμιμων δικαιωμάτων» της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (26.11.21),

    Σε δηλώσεις του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2022, ο Οκτάι αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε τα εξής:

    «Επιταχύναμε τις εργασίες μας για οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας με συνεργασία και διάλογο».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Οκτάι υπενθύμισε ότι είναι ο αρμόδιος για τον συντονισμό των εργασιών με την «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (26.11.21), σημειώνοντας ότι με στόχο να συμβάλλουν στην ευημερία της περιοχής και να καταστήσουν αυτάρκη την «ΤΔΒΚ», ξοδεύει αρκετό χρόνο για τους Τουρκοκύπριους από τα έργα υποδομής μέχρι το σύστημα γεωργικής άρδευσης, από τις εργασίες του e-government μέχρι τις επενδύσεις στην υγεία.

    Υπηρεσίες ψηφιακής υποδομής της «ΤΔΒΚ»

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την υποδομή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) με υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και με νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τον ιδιωτικό τομέα, ο Οκτάι ανέφερε ότι μια άλλη σημαντική εργασία του «γραφείου ψηφιακού μετασχηματισμού της προεδρίας», που πραγματοποιήθηκε φέτος, είναι η «στρατηγική εθνικής τεχνητής νοημοσύνης», που εκδόθηκε στις 24 Αυγούστου 2021.

    Αναφέροντας ότι η υποδομή της ψηφιακής διακυβέρνησης (e-government) της Τουρκίας διασφαλίζει υπηρεσίες και για την υποδομή των «ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών» της «ΤΔΒΚ», που είναι εθνική υπόθεση τους, ο Οκτάι υποστήριξε τα εξής:

    «Φέτος έχει τεθεί ο θεμέλιος λίθος του κέντρου δεδομένων της ΤΔΒΚ και έχει αρχίσει να λειτουργεί η ‘πύλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΤΔΒΚ’, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει στην ΤΔΒΚ την πείρα και τη δυναμικότητα, που απόκτησε η χώρα μας στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Στο πρόγραμμα μαζικών εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κερύνεια στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, έχουμε εγκαινιάσει και τις εφαρμογές των λογισμικών, όπως 'ψηφιακή ταυτότητα [e-identity], ψηφιακός πληθυσμός [ e-population], ψηφιακή υγεία [e-health] και ψηφιακή παιδεία [e-meb]' στους Τούρκους αδελφούς μας. Το τελικό κονδύλι για τις δαπάνες του Γραφείου Ψηφιακού μετασχηματισμού ήταν 82,427,580 τουρκικές λίρες για το 2020. Η αρχική δαπάνη του Γραφείου για το 2021 ήταν 96,600,000 ΤΛ και η πρόβλεψη για το 2022 είναι 101,430,000 τουρκικές λίρες».

    (ΔΨ)

    [03] Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνει ο Σιεντόπ

    Ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ, στην εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο Συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ένωσης της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε και στην «απομόνωση» της «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με τη Milliyet (26.11.21), υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να τερματιστεί η απομόνωση που υφίσταται η ΤΔΒΚ» και ότι έχει μεγάλη σημασία η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη καθώς και των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Σιεντόπ διατύπωσε εκ νέου τις θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (26.11.21).

    Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σιεντόπ υποστήριξε εκ νέου ότι η πηγή των προβλημάτων εκεί είναι η Ελλάδα και η «νότια Κύπρος» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] και κανείς να μην έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. «Αυτά που επιθυμούν και φαντάζονται είναι ενάντια του διεθνούς δικαίου, της αρχής της ισότητας και των συμφωνιών. Τα αιτήματά τους είναι παράλογα», ισχυρίστηκε ο Σιεντόπ.

    Στη συνέχεια, ο Σιεντόπ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπεραμυνθεί με κάθε τρόπο και πάντα τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της «ΤΔΒΚ».

    Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με τη στάση της καθιστά την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφικτη, ο Σιεντόπ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ένα σημαντικό μέρος τους είναι και σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δεν προσεγγίζουν αυτό το θέμα αμερόληπτα. Υπερασπίζονται τις ελληνικές θέσεις, περισσότερο και από την Ελλάδα και υπομονεύουν δυστυχώς τις πιθανότητες για λύση. Σε αυτή την κατάσταση, η Ισπανία θα πρέπει να πει στην Ελλάδα και στη νότια Κύπρο ότι πρέπει να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανονισμούς».

    (ΔΨ)

    [04] Βουλευτής του ?Y? Parti καλεί τον Τσαβούσογλου να τοποθετηθεί εάν είχαν πρόταση για εγκατάλειψη των εγγυητικών τους δικαιωμάτων

    Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (?Y? Parti) Αϊτούν Τσιράι ρώτησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εάν η Τουρκία είχε παραιτηθεί από τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο, σύμφωνα με «μυστικό έγγραφο», που έχει κυκλοφορήσει, γράφει η Cumhuriyet (29.11.21).

    Καλώντας τον Τσαβούσογλου να τοποθετηθεί εάν ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί, ο Τσιράι είπε ότι «εάν είναι ορθή αυτή η μυστική πρόταση τότε σημαίνει πως αυτή η κυβέρνηση οδήγησε την Κύπρο σε τραπέζι τζόγου και ότι είναι αντιμέτωποι με τεράστια προδοσία έναντι της Τουρκικής Δημοκρατίας και του τουρκικού έθνους».

    (ΔΨ)

    [05] Στις 21,655 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (28.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 21,655 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 350,385 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 213 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 20,007.

    Σημειώνεται ότι το 90,54% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 81,45% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι χθες στην Τουρκία έχουν γίνει 120,114,498 εμβολιασμοί.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 29 November 2021 - 12:37:57 UTC