Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-11-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 226/2021 23.11.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Για «πολιτική προσάρτηση» καταγγέλλει ο Ακιντζί την Τουρκία
  • [02] Η «ΤΔΒΚ» θα ζήσει ανεξάρτητη και ελεύθερη με τη στήριξη της Τουρκίας, λέει ο Τατάρ
  • [03] Δεν βλέπουμε το Κυπριακό με τη ματιά του AKP, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του CHP Τορούν
  • [04] Ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη εγγύηση τους να ζήσουν μέσα σε ασφάλεια, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [05] Επικρίσεις κατά του Τατάρ στη συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» 2022
  • [06] Την εγκατάλειψη της Τουρκικής λίρας και την υιοθέτηση του Ευρώ, εισηγείται ο Τορός
  • [07] Την παραίτηση της Δημάρχου στο Waltham Forest απαιτούν οι Τουρκοκύπριοι της Βρετανίας
  • [08] Δύο θάνατοι σήμερα και 289 χθες τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Για υποκρισία κατηγορεί ο Ακάρ την Ελλάδα
  • [02] Στην Τουρκική Βουλή το θέμα της άρσης της ασυλίας 13 βουλευτών του HDP
  • [03] Πιάστηκαν στα χέρια βουλευτές του MHP και του HDP εντός της Εθνοσυνέλευση μετά από κατηγορίες που ακούστηκαν ενάντια στον Ντεμιρτάς
  • [04] Νέα πτώση της Τουρκικής Λίρας
  • [05] Στις 24,856 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Για «πολιτική προσάρτηση» καταγγέλλει ο Ακιντζί την Τουρκία

    Η Avrupa (23.11.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Υπάρχει προσάρτηση αλλά δεν κατονομάζεται», στεγάζει συνέντευξη του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αξιολογώντας την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί εξολοκλήρου η πολιτική της μη λύσης και μίλησε για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει.

    Σε αποκλειστική του συνέντευξη σε ανταποκριτές της ειδησεογραφικής πλατφόρμας Medyascope, o Ακιντζί αξιολόγησε τις τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία καθώς επίσης και το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει το νέο «πολιτικό σκηνικό» που διαμορφώθηκε στα κατεχόμενα με την παραίτηση του τέως «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα ροζ βίντεο και ακολούθως τη σύσταση της νέας «κυβέρνησης συνασπισμού», ο Ακιντζί δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση που συστάθηκε θα είναι κυβέρνηση δύο μηνών. Κατά πάσα πιθανότητα, στις 23 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν εκλογές, όμως είναι πολύ σημαντικό το πώς γίνονται εκλογές σε μας. Εδώ και χρόνια δεν επιτρέπεται η σύσταση μιας δομής που να μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της, που να μπορεί να διοικεί από μόνη της. Αυτή η εικόνα έχει διαφανεί ξεκάθαρα και στις προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι παρά το ότι η «ΤΔΒΚ» έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, χρειάζεται να διασφαλίσει την δική της «αυθεντική ταυτότητα» και να μπορεί να διασφαλίσει μια «δομή» στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα που να έχει την δική της διακυβέρνηση.

    «Η επίτευξη μιας λύσης με τη νότια Κύπρο, θα επιφέρει τεράστια οφέλη όχι μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά και στην ίδια την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί μια φιλική χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή», ανέφερε ο Ακιντζί.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκία με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ο Ακιντζί υπογράμμισε ότι η Τουρκία βρίσκεται συνεχώς σε διενέξεις και διαφωνίες με τις γειτονικές της χώρες και πρόσθεσε ότι δεν έχει μείνει χώρα με την οποία η Τουρκία να έχει καλές σχέσεις. «Η Τουρκία, αυτή τη στιγμή βιώνει δυσκολίες τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αυτό επηρεάζει εδώ και χρόνια και την κατάσταση στην ΤΔΒΚ, η οποία αντιμετωπίζει επίσης διάφορα προβλήματα», δήλωσε ο Ακιντζί, τονίζοντας ότι όταν αν η Τουρκία πάει καλά και αν καταφέρει να φθάσει σε ένα επίπεδο εκδημοκρατικοποίησης των δομών της, αυτό θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις και στην «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε. «Υπάρχει και μια κλασική έκφραση που λέγεται για αυτό: Αν φταρνιστεί η Τουρκία, εδώ παθαίνουμε πνευμονία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακιντζί.

    Υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει η «βόρεια» Κύπρος είναι η αβεβαιότητα, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι τόσο η στασιμότητα και η μη επίλυση του Κυπριακού, όσο και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Τουρκία για την οικονομία, επηρεάζουν αρνητικά τους ίδιους.

    Ο Ακιντζί αναφέρθηκε επίσης και στις πολιτικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στην «ΤΔΒΚ» ειδικότερα την περίοδο των «προεδρικών εκλογών», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά. «Σήμερα, μετά το σκάνδαλο με τα βίντεο, όλοι μιλούν για την αποχώρηση του Ερσάν Σανέρ, αλλά κανείς δεν μιλά για το πως ήρθε. Υπήρχε ένα συνέδριο, όμως σε αυτό το συνέδριο έγιναν παρεμβάσεις και εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων, ο Σανέρ έγινε πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός. Τώρα αυτό το συνέδριο έμεινε στο παρελθόν. Και το φυσικό επακόλουθο ήταν αυτό το άτομο να εκλεγεί και να γίνει πρωθυπουργός. Σήμερα, θα διεξαχθούν εκλογές στις 23 Ιανουαρίου. Όμως φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις της διακυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν πρόκειται να τελειώσουν. Και δυστυχώς όπου υπάρχουν παρεμβάσεις υπάρχει και αταξία. (?) Είναι για αυτό που αυτό που χαρακτηρίζει με μια λέξη τη δική μας οικονομική και πολιτική δομή, είναι η λέξη ταραχή», ανέφερε ο Ακιντζί.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Ακιντζί δήλωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει οποιαδήποτε ουσιαστική διαφορά στην πολιτική που ακολουθεί η «κυβέρνηση» με την πολιτική της αντιπολίτευσης. «Λέμε ότι ‘η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση’ αλλά αυτό έχει διάφορες λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις. Εδώ υπάρχει μια κοινότητα που είχε επικυρώσει με ποσοστό 65% το σχέδιο Ανάν. Αν διεξάγονταν εκλογές υπό κανονικές συνθήκες σε αυτή τη χώρα, αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις, αν δεν ήταν αναγκασμένοι όλοι οι οργανισμοί και οργανώσεις να εμπλακούν σε αυτές τις εκλογές, αν ο κόσμος δεν ζούσε κάτω από καταπίεση, τότε σε αυτή τη χώρα θα πρωταγωνιστούσε και πάλι η πλειοψηφία, που υποστηρίζει τη λύση και την ειρήνη. Θα έρθει εκείνη η μέρα και όλα αυτά θα συζητηθούν με περισσότερη λεπτομέρεια», είπε.

    Σχολιάζοντας την πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι το AKP ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά. «Στην παρούσα φάση επικρατεί πλήρως η πολιτική της μη λύσης και η συνέχιση του στάτους κβο. Από όλες τις απόψεις, σήμερα υπάρχει μια προσπάθεια επιβολής και επικράτησης των αντιλήψεων της Τουρκίας. Είναι η πολιτική της νομαρχίας. Υπάρχει μια οργανωμένη επιχείρηση και προσπάθεια για να επικρατήσουν εδώ σε κάθε κατεύθυνση οι αντιλήψεις του AKP και του κ. Έρντογαν. Και υπάρχουν πολιτικά κόμματα εδώ και άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με αυτό και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με αυτές τις αντιλήψεις», είπε.

    Ο Ακιντζί συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δυστυχώς έχουν εντελώς παραγκωνιστεί στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα οι αντιλήψεις της δημοκρατίας και της κοσμικότητας και εξήγησε ότι έχει επικρατήσει η αντίληψη της συνέχισης τους στάτους κβο και της σταδιακής μετατροπής της «βόρειας» Κύπρου σε νομό της Τουρκίας. «Ίσως υπάρχει η πολιτική της προσάρτησης η οποία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί η κατονομαστεί. Στο Κραν Μοντανά ήταν έτσι. Όχι δεν ήταν. Τουλάχιστον φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι τότε», δήλωσε.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από το κατοχικό καθεστώς το 2020, ο Ακιντζί σημείωσε ότι αυτό το βήμα έγινε πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα και ήταν ένα θέμα που έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης και εργαλειοποιήθηκε για τις «εκλογές».

    «Παραμονές των εκλογών, το θέμα των Βαρωσίων έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σε μια περίοδο που ήταν πολύ κοντά οι εκλογές, ο πρωθυπουργός κλήθηκε στην Άγκυρα. Αυτός είναι ο νυν πρόεδρος. Του είχαν ετοιμάσει μια ανακοίνωση, και ο ίδιος δεν είχε καθόλου ενημέρωση για αυτό. Πολύ πιθανόν, όταν ο ίδιος πήγε εκεί, όλα ήταν προαποφασισμένα για το θέμα των Βαρωσίων και οι δηλώσεις διαβάστηκαν πολύ γρήγορα. Αν δείτε τη διάσκεψη Τύπου που έγινε εκείνη τη μέρα, θα καταλάβετε. Δηλαδή υπήρχε εκεί ένα προκατασκευασμένο σενάριο. Και αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα και στις εκλογές», είπε.

    Αξιολογώντας την κατάσταση στην Τουρκία, ο Ακιντζί είπε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η διακυβέρνηση του AKP γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική και αυτό είναι κάτι που το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος προσωπικά, όπως ανέφερε, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σημασία είτε είναι το AKP είτε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP στην εξουσία, ο Ακιντζί τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η προάσπιση και η διασφάλιση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών δομών. «Φυσιολογικά, αυτό που θα έπρεπε να κάνει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σήμερα, είναι αυτό. Αλλά δεν το κάνει. Αυτό που κάνει είναι να αναρτά τις φωτογραφίες όποιου περάσει στο κεφάλι του το πρωί. Τις προάλλες, ανάρτησε τη φωτογραφία του Ετζεβίτ, όπως έκαναν και με τον Εβρέν. Εγώ δεν συμπεριφερόμουν έτσι», δήλωσε ο Ακιντζί.

    (ΑΚ)

    [02] Η «ΤΔΒΚ» θα ζήσει ανεξάρτητη και ελεύθερη με τη στήριξη της Τουρκίας, λέει ο Τατάρ

    Με τη στήριξη της Τουρκίας η «ΤΔΒΚ» θα ζήσει ανεξάρτητη και ελεύθερη, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά τους, γράφει η G?ne? (23.11.21).

    Σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Σεγίτ Τορούν και αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Κωνσταντινούπολης Ερντέμ Ιμάμογλου, Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, Αλεξανδρέττας Λουτφού Σαβάς, Αττάλειας Μουχιττίν Μποτζιέκ, Αδάνων Ζεϊντάν Καραλάρ, Αϊντίν Οζλέμ Τσετσιογλου και Μερσίνας Βεχάπ Σετσέρ, ο Τατάρ, αναφερόμενος στη δήλωση ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι αναχρονιστικές και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδεικνύεται ως μηχανισμό ασφαλείας, υποστήριξε εκ νέου ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούν από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν απαράδεχτες απαιτήσεις στο νησί και στη Μεσόγειο και ότι προσπαθούν να μεταβάλουν την ισορροπία εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» μαζί με την Τουρκία υπεραμύνεται τα συμφέροντά τους και θα συνεχίσουν να τα υπεραμύνονται.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, ο Τατάρ επανέλαβε ότι το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για αυτοδιάθεση παραμένει.

    Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των Τουρκοκύπριων στο νησί θεωρείται λίγος, ο Τατάρ είπε ότι στο εξωτερικό, σε χώρες όπως στην Τουρκία, Ευρώπη, Καναδά και Αυστραλία υπάρχουν πολύ περισσότεροι Τουρκοκύπριοι από ότι στην «ΤΔΒΚ».

    Ο αντιπρόεδρος του CHP Τορούν δήλωσε ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», λέγοντας ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη στήριξη τους σε θέματα, όπως την άρση των λεγόμενων εμπάργκο και την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως κράτος.

    Αναφέροντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η «ΤΔΒΚ» να συμμέτασχει σε συναντήσεις, που συμμετάσχουν οι ίδιοι, ο Τορούν υποστήριξε ότι είναι σημαντικό τα «δημαρχία» της «ΤΔΒΚ» να συμμετάσχουν και να εκπροσωπούνται σε αυτές τις συναντήσεις. Καταληκτικά, ο Τορούν δήλωσε ότι επιθυμούν να συνεργαστούν με τα «δημαρχεία» της «ΤΔΒΚ» σε κοινά έργα και να μοιραστούν μαζί τους την εμπειρογνωμοσύνη τους.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, στο ετήσιο μνημόσυνο ηρώων στο κατεχόμενο Καζάφανι, ο Τατάρ επανέλαβε ότι οι αποτελεσματικές και οι ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας καθώς και η ύπαρξη των τουρκικών στρατευμάτων είναι η μόνη εγγύηση για την ειρήνη στο νησί, γράφει η K?br?s (23.11.21).

    Εξάλλου, η G?ne? (23.11.21) γράφει ο Τατάρ είχε συνάντηση χθες και με το βουλευτή της Αλεξανδρέττας Χουσεϊν Σιάνβερντι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το πρόεδρο νεολαίας του AKP στα κατεχόμενα Φαντίλ Σιάνβερτι, καθώς και το διευθυντής της τουριστικής εταιρείας Σιάνβερτι Μουσταφά Σιάνβερτι.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι πιστεύει ότι τέτοιου είδους επισκέψεις και επαφές είναι σημαντικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [03] Δεν βλέπουμε το Κυπριακό με τη ματιά του AKP, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του CHP Τορούν

    Το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση τους και επιθυμούν την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την «ΤΔΒΚ», είπε ο αντιπρόεδροw του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Σεγίτ Τορούν, σημειώνοντας ότι ο σκοπός της επίσκεψής τους είναι να αυξήσουν το διαμοιρασμό της τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης ανάμεσα στα δημαρχεία καθώς και να καθιερώσουν στενή συνεργασία για επίλυση των προβλημάτων τους, γράφει η Halk?n Sesi (23.11.21).

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με την αντιπροσωπία των Τούρκων Δημάρχων, μετά τις επαφές τους στα κατεχόμενα, ο Τορούν είπε ότι μια από τις βασικές τους επιθυμίες είναι η άρση των «εμπάργκο» που επιβάλλονται στην «ΤΔΒΚ» και να γίνει ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο κράτος. «Πάντα τασσόμαστε υπέρ σε μια λύση, που θα προστατεύει τα δικαιώματα και την ύπαρξη της ΤΔΒΚ και θα είναι αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε ο Τορούν.

    Ερωτηθείς εάν ο σκοπός της επίσκεψής τους έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο Τορούν δήλωσε ότι ο σκοπός τους είναι να παράγουν κοινά έργα και δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Πρόσθεσε ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους Τουρκοκύπριους και ότι ποτέ δεν θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τους Τουρκοκύπριους.

    Σε ερώτηση ποια είναι η θέση του CHP αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τορούν δήλωσε ότι δεν κοιτάζουν το Κυπριακό με τη ματιά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), προσθέτοντας τα εξής:

    «Οι συνομιλητές του θέματος να συναντηθούν και να αξιολογήσουν την κατάσταση. Ήλθαμε να συμβάλλουμε αυτή τη στιγμή. Η πιο κατάλληλη λύση, για το νησί, είναι οι συνομιλητές να συναντηθούν και να παράγουν μίαν ιδανική λύση για το λαό της Κύπρου».

    Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο, ο Τορούν υποστήριξε ότι επιθυμούν ένα δίκαιο διαμοιρασμό, αναφέροντας ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύουν μια περιεκτική εργασία για το θέμα αυτό, μεταδίδει ο παράνομος σταθμός BRTK).

    Κατά τις επαφές τους χθες το πρωί, η αντιπροσωπεία των Τούρκων Δημάρχων του CHP είχε συνάντηση με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής, Οντέρ Σεννάρογλου, σύμφωνα με το Μπαϊράκ (22.11.21, BRTK).

    Κατά τη συνάντηση, ο Τορούν είπε ότι η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία είναι δύο ξεχωριστά «κράτη», αλλά ένα έθνος, επισημαίνοντας ότι επιθυμούν να αξιολογήσουν τα κοινά σχέδια που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ενδυναμώνοντας τη συνεργασία με τα 28 «δημαρχεία» στα κατεχόμενα.

    Ο Σεννάρογλου, από πλευράς του, είπε ότι είναι σημαντικό που η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» στο εθνικό τους ζήτημα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του ότι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση υιοθετούν κοινή στάση επί του θέματος αυτού.

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (23.11.21), ο «πρωθυπουργός» Φαϊζ Σουτζούογλου, κατά τη συνάντηση με τους Τούρκους Δημάρχους, είπε ότι παρατήρησε τη μεγάλη επιτυχία των τοπικών αυτοδιοικήσεων στην Τουρκία, γι’ αυτό ετοιμάζεται ένα «νομοσχέδιο», που θα παραχωρήσει περισσότερα καθήκοντα στις «τοπικές αυτοδιοικήσεις» ενδυναμώνοντας τις και ταυτόχρονα μειώνοντας το βάρος της «κεντρικής κυβέρνησης».

    Επιπρόσθετα, οι Τούρκοι Δήμαρχοι είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν, τον αρχηγό του κόμματος της Αναγέννησης (YDP) Ερχάν Αρικλί, τον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ και τον αρχηγό του κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ.

    (ΔΨ)

    [04] Ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη εγγύηση τους να ζήσουν μέσα σε ασφάλεια, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε συνάντηση χθες με την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGF), που βρίσκεται στα κατεχόμενα για επαφές, καθώς και με τον πρόεδρο της «ένωσης Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων» Ρεσάτ Ακάρ, ο οποίος εξελέγη ως πρόεδρος των διεθνών σχέσεων της ομοσπονδίας δημοσιογράφων Τουρκίας, γράφει η Diyalog (23.11.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ χαιρέτισε την Τουρκική Δημοκρατία και το λαό της, που στέκεται πάντα δίπλα από τον τουρκοκυπριακό «λαό», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την Τουρκία επωφελούμενοι από την τεχνολογία και τους διαύλους επικοινωνίας, ο Τατάρ διατύπωσε εκ νέου τη θέση του για το Κυπριακό ότι μια συμφωνία πρέπει να είναι στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Επανέλαβε ότι ποτέ δεν θα παραιτηθούν από τις εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη εγγύηση του τουρκοκυπριακού «λαού» να ζήσει μέσα σε ασφάλεια.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη καναλιών επικοινωνίας με την ομοσπονδία δημοσιογράφων, που προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Τουρκίας, ώστε οι νέες γενιές να ενεργήσουν ως προς την εθνική υπόθεση τους, το Κυπριακό, ο Τατάρ ευχήθηκε στον Ρεσάτ Ακάρ κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του στην ομοσπονδία.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιλμάζ Καρατζά ανέφερε ότι είναι σημαντική για τους ίδιους η «ΤΔΒΚ», γι’ αυτό πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση του διοικητικού τους συμβουλίου εκεί.

    (ΔΨ)

    [05] Επικρίσεις κατά του Τατάρ στη συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» 2022

    Υπό τον τίτλο «Η εποχή της πτώχευσης», η Yeni D?zen ( 23.11.21) γράφει ότι «ο προϋπολογισμός για το 2022 έχει αυξηθεί κατά 70 εκατομμύρια ΤΛ, μεγαλώνοντας περισσότερο το ρήγμα μεταξύ εσόδων και δαπανών και εμβαθύνοντας περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα», σημειώνοντας ότι πέρασε χθες ομόφωνα από την «επιτροπή οικονομικών, δημοσιονομικού προϋπολογισμού και προγραμματισμού» η αύξηση κατά 70 εκ. ΤΛ του «προϋπολογισμού».

    Κατά τη συζήτηση χθες του «νομοσχεδίου» για τους «προϋπολογισμούς του 2022» στη γενική συνέλευση στη «βουλή», ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ είπε ότι εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκε ρεκόρ στο δημοσιονομικό έλλειμα του 2022, σημειώνοντας ότι πρωταρχικός τους στόχος τους είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος.

    Επικρίνοντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την πολιτική της «κυβέρνησης» του, ο αρχηγός του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ υπενθύμισε τις επεμβάσεις της Τουρκίας στις εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και τις συχνές επισκέψεις του Τατάρ στην Τουρκία.

    Ο Όζγιγιτ κάλεσε τον Τατάρ να είναι ειλικρινής σχετικά με τις θέσεις του για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ ως νόμισμα τους και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

    Ο Τουφάν Έρχουρμαν, μιλώντας κατά τη συζήτηση για τον «προϋπολογισμό», επέκρινε εκ νέου την «κυβέρνηση», διατυπώνοντας εκ νέου ότι δεν μπορούν να διοικούν μια «χώρα» με τέτοια νοοτροπία.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έρχουρμαν είπε ότι πρέπει να επωφεληθούν περισσότερο από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (ΔΨ)

    [06] Την εγκατάλειψη της Τουρκικής λίρας και την υιοθέτηση του Ευρώ, εισηγείται ο Τορός

    Η Yeni D?zen (23.11.21) γράφει ότι ο λεγόμενος βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) Φικρί Τορός, δήλωσε ότι «είναι αναπόφευκτο να συζητηθεί η μετάβαση στο ευρώ και να βρεθεί τρόπος να γίνει αυτό με την υποστήριξη ειδικών».

    Ο Τορός μιλούσε στην «βουλή» κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

    Δηλώνοντας ότι οι νομισματικές και επιτοκιακές πολιτικές της Τουρκικής λίρας που επηρεάζουν άμεσα την οικονομική και χρηματοπιστωτική δομή, είναι πέρα από τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων, ο Τόρος είπε ότι αν και η τουρκική λίρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο συνεχίζονται οι πολιτικές συνθήκες, η μετάβαση στο ευρώ πρέπει να συζητηθεί και να βρεθεί τρόπος να γίνει αυτό με την υποστήριξη ειδικών.

    (ΚΣ)

    [07] Την παραίτηση της Δημάρχου στο Waltham Forest απαιτούν οι Τουρκοκύπριοι της Βρετανίας

    Οι Τουρκοκύπριοι, που ζουν στη Βρετανία, απαιτούν την παραίτηση της Δημάρχου του Waltham Forest, που διέταξε το κατέβασμα της σημαίας της «ΤΔΒΚ» μπροστά από το Δημαρχείο Waltham Forest έπειτα από αντίδραση των Ελληνοκυπρίων, γράφει η Diyalog (23.11.21).

    Σε δήλωση στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, η Τουρκοκύπρια Μουνεββέρ Μπόροβα υποστήριξε ότι η σημαία υψώθηκε μπροστά από το Δημαρχείο επί της ευκαιρίας της 38ης επετείου από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ», όπως αποκαλείται το αποσχιστικό καθεστώς στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Η Μπόροβα, που θέλει η Δήμαρχος της Waltham Forest Γκρέις Γουίλιαμ [Grace Williams] να απολογηθεί για το συμβάν, ανέφερε ότι θα υποβάλει παράπονο στην αστυνομία.

    Στο μεταξύ, η Μπόροβα ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για παραίτηση της δημάρχου από τα καθήκοντα της.

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (23.11.21), η Δήμαρχος δήλωσε ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την «ΤΔΒΚ», γι’ αυτό κατέβασε τη σημαία.

    (ΔΨ)

    [08] Δύο θάνατοι σήμερα και 289 χθες τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (23.11.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 29,995 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 289 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 218 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 68 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 98, Κερύνεια 60, Αμμόχωστος 39, Μόρφου 7, Τρίκωμο 9 και Λεύκα 5.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 208 άτομα.

    Μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,950,366 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 26,586 κρούσματα Covid-19, ενώ 23,827 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,665 ασθενών, 84 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 2,564 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 17 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Διενεργήθηκαν χθες στα κατεχόμενα 6,955 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (23.11.21), σημειώθηκαν σήμερα δύο θάνατοι με τελική αιτία τον Covid-19, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα εξαιτίας της πανδημίας να ανέλθει στους 98.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Για υποκρισία κατηγορεί ο Ακάρ την Ελλάδα

    Η Τουρκική τηλεόραση TRT (23.11.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προβαίνει σε προκλητικές και επιθετικές ρητορικές και ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση.

    Ο Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκουλέρ, των αρχηγών όπλων και του υφυπουργού Γιουνούς Εμρέ Καραοσμάνογλου.

    Ο Ακάρ σημείωσε πως παρακολουθούν από κοντά και τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πως η Τουρκία διεξάγει όλες τις δραστηριότητες της νόμιμα, λογικά και ψύχραιμα και πρόσθεσε:

    «Ενώ εμείς συμπεριφερόμαστε έτσι, η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές, επιθετικές ρητορικές και ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση. Οι Έλληνες αξιωματούχοι χρησιμοποιώντας εκφράσεις σαν να υπάρχει κάποια κίνηση από την Τουρκία εναντίων της Ελλάδας, προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη πως ‘η Ελλάδα είναι θύμα και η Τουρκία επιθετική’. Αλλά η ιστορία και οι εξελίξεις σήμερα δείχνουν σαφέστατα πως στην πραγματικότητα οι ίδιοι είναι επιθετικοί, επεκτατικοί».

    Ο Ακάρ υποστήριξε επίσης πως οι Έλληνες αξιωματούχοι προβαίνουν σε ισχυρισμούς που είναι αντίθετοι με την ιστορία, το δίκαιο και την καθημερινή ζωή και είπε τα εξής:

    «Γίνεται λόγος για ανθρώπινα δικαιώματα αλλά το να επιχειρεί η Ελληνική Ακτοφυλακή να τρυπήσει τα φουσκωτά των ανυπεράσπιστων ανθρώπων στη μέση της θάλασσας και να πυροβολεί είναι ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ασυνειδησία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η διαστρέβλωση των γεγονότων και η μετατροπή τους σε επιθετική ρητορική κατά της Τουρκίας δεν είναι ηθικό, νομικό και ρεαλιστικό. Αυτό είναι τελείως υποκρισία, διπροσωπία».

    Ο Ακάρ σημείωσε επίσης πως συνεχίζεται με αποφασιστικότητα και με ραγδαίο ρυθμό η μάχη κατά της τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ και τόνισε πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας διεξάγεται με σεβασμό στα δικαιώματα και τα σύνορα των γειτονικών χωρών.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε πως «από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα εξουδετερώθηκαν 2.481 τρομοκράτες».

    (ΚΣ)

    [02] Στην Τουρκική Βουλή το θέμα της άρσης της ασυλίας 13 βουλευτών του HDP

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (23.11.21) μετέδωσε ότι ενώπιον της Βουλή βρίσκονται 16 φάκελοι που αφορούν το θέμα της άρσης της ασυλίας 13 βουλευτών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP)

    Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, ανάμεσα στους βουλευτές βρίσκεται και η συν-πρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν.

    (ΚΣ)

    [03] Πιάστηκαν στα χέρια βουλευτές του MHP και του HDP εντός της Εθνοσυνέλευση μετά από κατηγορίες που ακούστηκαν ενάντια στον Ντεμιρτάς

    Η Yeni ?afak (23.11.21) γράφει ότι μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την δήλωση του Βουλευτή του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ολτσάι Κιλαβούζ ότι ο πρώην ηγέτης του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμιρτάς είναι τρομοκράτης.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι βουλευτές των δύο παρατάξεων πιάστηκαν στα χέρια, ενώ στον καυγά παρενέβησαν βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης διακόπηκε μετά το συμβάν.

    (ΚΣ)

    [04] Νέα πτώση της Τουρκικής Λίρας

    Η Yeni ?afak (23.11.21) αναφέρεται και σήμερα στην πτώση της Τουρκικής λίρας και γράφει ότι η σημερινή ισοτιμία ήταν 1 δολάριο προς 11,4230 Τουρκικές λίρες και 1 ευρώ προς 12,8340 Τουρκικές λίρες.

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (23.11.21) γράφει ότι μετά την λήξη χθες της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους τόκους και τον πληθωρισμό.

    «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Τουρκία είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει μια οικονομική πολιτική που ταιριάζει στις ανάγκες της. Βλέπουμε το παιχνίδι και δείχνουμε τη θέλησή της να συνεχίσει με το δικό μας σχέδιο. Θα βγούμε νικητές από αυτόν τον οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το φυσικό αέριο που βρήκαν στη Μαύρη Θάλασσα ενίσχυσε τις ελπίδες της Τουρκίας στην ενεργειακή λύση, που είναι η σημαντικότερη συναλλαγματική της δαπάνη. «Πάντα λέω ότι το συμφέρον είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Αυτή η αποφασιστικότητα πηγάζει από τα μαθήματα που έχουμε βιώσει μέχρι τώρα», ανέφερε.

    «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο δρόμος προς την απασχόληση, που είναι η προτεραιότητά μας στη χώρα μας, είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό για τη χώρα και το έθνος μας με την πολιτική επενδύσεων, παραγωγής και απασχόλησης αντί για υψηλά επιτόκια και χαμηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, που έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό στο παρελθόν. Είμαστε ιδιαίτερα αποφασισμένοι να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην αγορά. Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές για αυτόν τον λόγο. Δεν χαιρετίζουμε τις συνταγές των εντεταλμένων οικονομολόγων για αυτό το λόγο», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 24,856 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (23.11.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 24,856 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 361,005 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 193 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 28,935.

    Σημειώνεται ότι το 90,33% % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 80,70% % με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 119,473,872 εμβολιασμοί.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 23 November 2021 - 15:34:02 UTC