Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 207/2021 26.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στην καταστροφή οδηγεί την Τουρκία ο Έρντογαν, λέει ο Ακιντζί για τους 10 πρέσβεις
  • [02] Αντίδραση Οκτάι στη δήλωση Ακιντζί για τους 10 πρέσβεις
  • [03] Ενέκριναν νέο «νομοσχέδιο» για την μετανάστευση
  • [04] Τατάρ: Ο Σανέρ μου είπε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει
  • [05] Ψευδοϋπουργός σε διάσκεψη ασφάλειας τροφίμων της Ισλαμικής
  • [06] Επαφές της «ομοσπονδίας χειροσφαίρισης» στο Κόσσοβο
  • [07] Στα 127 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Εμπλέκουν τον Σουτζούογλου στην υπόθεση του ροζ βίντεο του Σανέρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Βήμα πίσω έκαναν οι 10 πρέσβεις-Κοινή ανακοίνωση για το θέμα Καβαλά
  • [02] Ερντογάν: «Πιστεύουμε πως οι πρέσβεις θα είναι πιο προσεκτικοί πλέον»
  • [03] Στήριξη προς τους πρέσβεις των 10 χωρών από το ΡΛΚ και το Καλό Κόμμα
  • [04] Με στήριξη Μπαχτσελί χειρίστηκε το θέμα των πρέσβεων ο Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα
  • [05] Στις 27,663 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στην καταστροφή οδηγεί την Τουρκία ο Έρντογαν, λέει ο Ακιντζί για τους 10 πρέσβεις

    Η Avrupa (26.10.21) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι είναι καταδικασμένη να «προσκρούσει σε τοίχο» η αντιδημοκρατική πολιτική που εφαρμόζει το «καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός» και έφτασε στο σημείο να διώξει 10 πρέσβεις από την Τουρκία.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, ο Ακιντζί εξέφρασε στήριξη στους δέκα πρέσβεις που θα ανακηρύσσονταν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στην Τουρκία λόγω της δήλωσής τους υπέρ της αποφυλάκισης του Οσμάν Καβάλα και εξέφρασε την άποψη ότι «το καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός στην Τουρκία σέρνει την χώρα με ταχύτητα προς την καταστροφή οικονομικά και πολιτικά».

    Σημειώνοντας ότι είναι σοβαρή η κατάσταση και στην κατεχόμενη Κύπρο που βρίσκεται κάτω από την επιρροή της Τουρκίας, ο Ακιντζί επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν σύγχρονο κανόνα δικαίου το γεγονός ότι ο Οσμάν καβάλα, ο Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και πολλοί άλλοι ζουν στερούμενοι των ελευθεριών τους, ενώ κάποιοι άλλοι διανοούμενοι είναι αναγκασμένοι να ζουν εκτός Τουρκίας.

    «Και η αντίληψη που απαγόρευσε την είσοδο στην Τουρκία στους Αλί Μπιζντέν, Αχμέτ Αν και Αλί Κισμίρ είναι το αποτέλεσμα της ίδιας άνομης πολιτικής», ανέφερε προσθέτοντας:

    «Αυτή η αντιδημοκρατική πολιτική που έφτασε στο σημείο να διώξει 10 πρέσβεις από την Τουρκία είναι καταδικασμένη να προσκρούσει σε τοίχο. Δυστυχώς, υποφέρουν και οι Τουρκοκύπριοι και μάλιστα παραπάνω απ’ όσο υποφέρουν εκείνοι που ζουν στην Τουρκία. Επηρεάζει βαθειά και τους Τουρκοκύπριους η οικονομική και πολιτική χρεωκοπία και η διαφθορά. Η διέξοδος περνάει από την εφαρμογή μιας πολιτικής που σέβεται τους παγκόσμιους κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές και είναι συμφιλιωμένη με τον κόσμο. Και στην Κύπρο υπάρχει υποχρέωση να εργαστούμε σε συνεργασία με τον κόσμο προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης που είναι η μόνη εφικτή φόρμουλα, αφήνοντας την χρονοτριβή με φόρμουλες ανέφικτες. Αυτός είναι ο δρόμος για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον στην Τουρκία και στην Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίδραση Οκτάι στη δήλωση Ακιντζί για τους 10 πρέσβεις

    Η K?br?s Postas? (25.10.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αντέδρασε στη δήλωση του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τους δέκα πρέσβεις και την αναφορά ότι το καθεστώς του ενός και μόνο ανδρός σέρνει την Τουρκία στην οικονομική και πολιτική καταστροφή.

    Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Οκτάι υποστήριξε και τα εξής για το θέμα:

    «Το να μιλά για την ημερήσια διάταξη και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ένα άτομο που είναι τόσο εξαρτημένο από ξένα κέντρα ώστε να μην μπορεί να αναφερθεί στο δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και να το υπερασπιστεί είναι με μια λέξη αμετροέπεια και ατυχές. Το να μιλά για την Τουρκία είναι μεγαλύτερο από το μέγεθός του».

    Υποστηρίζοντας ότι αποτελεί δείγμα του γεγονότος ότι ξεπέρασε τα όρια ο Ακιντζί το γεγονός ότι προσβάλλει τον Πρόεδρο Έρντογαν, έναν ηγέτη που κέρδισε την προτίμηση του λαού του σε όλες τις εκλογές στα τελευταία 20 χρόνια, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παίρνει τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί υπό την ηγεσία του Έρντογαν σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μεσογείου. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής ο Οκτάι:

    «Ενώ οι εν λόγω διπλωμάτες και χώρες έλαβαν το μήνυμα της όρθιας στάσης που επέδειξε η Τουρκία, το πρόσωπο αυτό δυστυχώς δεν μπόρεσε να το λάβει. Το γεγονός ότι ο Ακιντζί ενδιαφέρεται τόσο στενά για τον Σελαχαττίν Ντεμιρτάς και τον Οσμάν Καβάλα είναι ξεκάθαρο δείγμα του ότι τρέφονται από τις ίδιες πηγές. Οι σχέσεις Τουρκίας και ΤΔΒΚ θα είναι πάντοτε καλές και ισχυρές. Κανενός δεν θα είναι αρκετή η δύναμη να διασαλεύσει αυτή την ενότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ενέκριναν νέο «νομοσχέδιο» για την μετανάστευση

    Η Yeni D?zen (26.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη βουλή συνήλθε χθες μετά από πολύ καιρό και ενέκρινε με πλειοψηφία το «νομοσχέδιο» περί αλλοδαπών και μετανάστευσης.

    Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο για το θέμα, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι επισκέψεις γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, όμως στις άλλες χώρες αυτές οι επισκέψεις υπάγονται σε κάποιους κανόνες.

    «Όμως σε αυτή την χώρα ουδέποτε ελέγχτηκαν οι είσοδοι και οι έξοδοι», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν άτομα που έρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να έχουν καθόλου χρήματα στην τσέπη.

    Ανέφερε ότι αφότου αρχίσουν να εργάζονται αυτά τα άτομα παντρεύονται και αποκτούν οικογένεια και με τον καιρό ζητούν να γίνουν «πολίτες» του καθεστώτος. Ο Όζγιγιτ απέδωσε το γεγονός αυτό στην έλλειψη ελέγχου.

    Σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία και αποκλείονται λόγω της εθνικής τους καταγωγής, ο Όζγιγιτ επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο να παραχωρείται «υπηκοότητα» σε άτομα που επισκέπτονται συνεχώς και τακτικά τα κατεχόμενα, αλλά δεν διαμένουν εκεί.

    Αναφέροντας ότι οι αλλοδαποί που «πολιτογραφήθηκαν» είναι περισσότεροι από τους «πολίτες» της «χώρας», ο Όζγιγιτ είπε ότι αν υπάρχει ανάγκη εργασίας και απασχόλησης, θα μπορούσαν να λάβουν υπηρεσίες με παραχώρηση «λευκής ταυτότητας» υπό τον όρο να μην παραχωρείται «υπηκοότητα», όμως θα πρέπει να στέλνονται πίσω στην χώρα τους όσοι συμπληρώνουν το διάστημα της εργασίας τους.

    Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ πρέπει να καθοριστούν ξανά τα κριτήρια παραχώρησης αμνηστίας και κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το «νομοσχέδιο».

    Η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ντογούς Ντεριά δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» έφερε στη «βουλή» δύο «νομοσχέδια» για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσε κάπου και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση της ξένης εργατικής δύναμης «περιτυλίγεται» με αυτό το «νομοσχέδιο». Είπε ότι το κόμμα της αντιτίθεται στην εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού ανεξαρτήτως του από ποιο έθνος προέρχεται αυτό και επέκρινε το γεγονός ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον πληθυσμό στην «χώρα» τους.

    Σύμφωνα με την Ντεριά, η «κυβέρνηση» λέει καθημερινά ψέματα στην κοινωνία για να μπορέσει να μείνει περισσότερο στην «εξουσία» και κάθε «υπηκοότητα» που δίνεται αποτελεί «επένδυση» για τις «εκλογές».

    Η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Φαζιλέτ Όζντεφνε δήλωσε ότι η αμνηστία που παρέχεται στα κατεχόμενα «φθείρει» την εναρμόνιση με τους «νόμους» και ότι χόρτασαν από τέτοιες «αμνηστίες». Ανέφερε ότι πέρασε και «νόμος» για τα παιδιά εκτός γάμου, όμως αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ», ενώ σε πολλούς άλλους παραχωρείται αυτή η «υπηκοότητα», λέγοντας «να φέρει χρήματα και να μείνει εδώ».

    Η Όζντεφνε πρότεινε τον περιορισμό των σχετικών τμημάτων του «νομοσχεδίου» και διαμόρφωσή του κατά τρόπο που θα περιλαμβάνει «αδικίες λόγω της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα της θα το καταψήφιζε.

    Μετά την Όζντεφνε, τον λόγο πήρε η «πρόεδρος» της «αρμόδιας επιτροπής» και «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Γιαζεμί Όζτουρκ, η οποία ενημερώνοντας για τις ρυθμίσεις που έγιναν στον «νόμο» είπε ότι εισήχθη το κριτήριο του ποινικού μητρώου και επιβλήθηκε περιορισμός σε όσους έρχονται στα κατεχόμενα με «τουριστική βίζα». Υποστήριξε ότι ο «νόμος» δεν ανοίγει τον δρόμο για «υπηκοότητες».

    Η Diyalog (26.10.21) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Πέρασε ο αναμενόμενος νόμος» και γράφει ότι εγκρίθηκε από την «βουλή» η μεταναστευτική αμνηστία που περίμεναν με ανυπομονησία πολλά άτομα, τα οποία για διάφορους λόγους δεν είναι εγγεγραμμένα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τατάρ: Ο Σανέρ μου είπε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει

    Η Yeni D?zen (26.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ του ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όμως ο ίδιος τον προέτρεψε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη σύσταση νέας «κυβέρνησης».

    Μιλώντας χθες μετά από συνάντηση με τον λεγόμενο ανεξάρτητο βουλευτή, Μπερτάν Ζάρογλου, ο Τατάρ ανέφερε:

    «Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε εμένα σήμερα ο κ. πρωθυπουργός, μου είπε ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει τα καθήκοντά του. Και αυτή είναι μια άλλη εξέλιξη, την μοιράζομαι και αυτή με την κοινή γνώμη».

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι όταν κοιτάξει κανείς την δομή της υφιστάμενης «βουλής», δεν υπάρχει «κυβέρνηση» που θα μπορούσε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσπαθεί να ασκήσει με τον καλύτερο τρόπο τις εξουσίες του σε «συνταγματικό πλαίσιο» και συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του.

    Επανέλαβε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» πρέπει να καθοριστεί με συναίνεση από την «βουλή».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Ψευδοϋπουργός σε διάσκεψη ασφάλειας τροφίμων της Ισλαμικής

    Ο παράνομος Bayrak (25.10.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων, Ναζίμ Τσαβούσογλου μεταβαίνει σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην 8η Υπουργική Διάσκεψη Ασφάλειας Τροφίμων και Γεωργικής Ανάπτυξης της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), που διεξάγεται μεταξύ 25 και 27 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου» του, ο Τσαβούσογλου θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή και αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 27 Οκτωβρίου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επαφές της «ομοσπονδίας χειροσφαίρισης» στο Κόσσοβο

    Η Avrupa (26.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος της λεγόμενης τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας χειροσφαίρισης (handball), Μπαχαντίρ Αϊχάν διεξήγαγε επαφές στο Κόσσοβο με την αντίστοιχη «ομοσπονδία» της εν λόγω «χώρας» μεταξύ 22 και 23 Οκτωβρίου.

    Ο Αϊχάν δήλωσε ότι «πάτησαν το κουμπί» για να συμπεριληφθεί η χειροσφαίριση της «χώρας» στο μοντέλο του Κοσσόβου και έκαναν σημαντικά βήματα για να πάρει την θέση της στην χειροσφαίριση της Ευρώπης.

    Ο Αϊχάν είπε ότι κατά την διήμερή επίσκεψή τους έμαθαν όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας με την οποία κατέστη μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης η «ομοσπονδία» του Κοσσόβου και ότι οι αξιωματούχοι του Κοσσόβου τους έδωσαν τον οδικό χάρτη.

    Ο Αϊχάν σημείωσε επίσης ότι στις 3 Νοεμβρίου 2021 θα έχουν μιαν τριμερή συνάντηση στο Εσκί Σεχίρ με τις ομοσπονδίες χειροσφαίρισης της Τουρκίας και του Κοσσόβου.

    Κατά τις επαφές του στο Κόσσοβο, ο Αϊχάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Fikrim Damka, τον «δήμαρχο» του Prizren, Prof. Dr. Myraher Haskuka, τον «υπουργό» νεολαίας, αθλητισμού και πολιτισμού του Κοσσόβου, Hajrullah ?eku, την «αναπληρωτή πρωθυπουργό», Emilia Redjepi, τον γενικό γραμματέα της «ομοσπονδίας» χειροσφαίρισης ?zet Gjinovci, τον διευθυντή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Prizren, ?aban Papi? και την πρόεδρο του συλλόγου χειροσφαίρισης του Prizren, S?reyya ?alc?n.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 127 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (26.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 27,404 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 127 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 71 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 έφτασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 54 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 26, Κερύνεια 14, Αμμόχωστος 17, Τρίκωμο 10, Μόρφου 3 και Λεύκα 1.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 188 άτομα.

    Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,417,409 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 21,833 κρούσματα Covid-19, ενώ 20,593 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,155 ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,115 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με τελική αιτία την Covid-19 παραμένει στους 87.

    Στις 26 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 1,478 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Εμπλέκουν τον Σουτζούογλου στην υπόθεση του ροζ βίντεο του Σανέρ

    Η Halk?n Sesi (26.10.21) γράφει ότι προσήχθησαν χθες ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» της κατεχόμενης Αμμοχώστου οι πέντε ύποπτοι σε σχέση με το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον «πρωθυπουργό» και υποψήφιο για την προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στο επικείμενο συνέδριο, Ερσάν Σανέρ. Το «δικαστήριο» διέταξε να παραμείνουν υπό κράτηση για άλλες τρεις μέρες οι ύποπτοι.

    Οι «δικηγόροι» των υπόπτων ισχυρίστηκαν στο «δικαστήριο» ότι τα πλάνα με τον Σανέρ δόθηκαν στον Φαϊζ Σουτζούογλου, λεγόμενο βουλευτή του UBP και υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, σε ένα εστιατόριο στην κατεχόμενη Λευκωσία τον περασμένο Ιούλιο. Ανέφεραν ότι οι σκηνές τραβήχτηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 και ότι υπήρχε σχέση εδώ και 1,5 χρόνο ανάμεσα στην κατηγορούμενη και τον ενάγοντα.

    Κατά την «δίκη» προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι οι εικόνες ανακλήθηκαν από τον ύποπτο Τζουνέιτ Σογούκμπανκ και φυλάχτηκαν σε ψηφιακή μορφή σε ένα USB, το οποίο δόθηκε στον Σουτζούογλου σε ένα εστιατόριο στην Λευκωσία.

    Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Πινάρ Γκιοκμέν, Μουσταφά Γκέντσαλίογλου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η πελάτισσά του εκφοβίστηκε εκ μέρους του Μουχεττίν Όζσαγλαμ, ο οποίος της συστήθηκε ως μέλος της ΜΙΤ και της ανέφερε ότι πρέπει να σβηστεί το βίντεο.

    Στο μεταξύ, ο Σουτζούογλου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες διέψευσε την εμπλοκή του με το γεγονός χαρακτηρίζοντας «ψεύτικες και ανηθικότητα» τις καταθέσεις στο «δικαστήριο». Πρόσθεσε ότι αν αποδειχθεί ανάμειξή του στο γεγονός, θα εγκαταλείψει την πολιτική αλλά και την «χώρα».

    Παραδεχόμενος ότι πριν από περίπου τέσσερις μήνες συναντήθηκε στο εστιατόριο Εζίτς στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Τζανέρ Καλαϊτζί και την Πινάρ Γκιοκμέν, ο Σουτζούογλου είπε ότι τους ανέφερε να μην τον ανακατεύουν σε βρόμικες υποθέσεις, τους ευχήθηκε καλή όρεξη, τους πλήρωσε το φαγητό και έφυγε.

    «Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Μου έδωσαν τις κασέτες. Τι καταλαβαίνω εγώ από αυτές τις υποθέσεις; Μήπως έχει ανάγκη έχει κασέτα για να αφανίσει κάποιον που έλαβε 15% κάποιος που έλαβε 60%;», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι δεν πήρε οποιανδήποτε κασέτα και ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Βήμα πίσω έκαναν οι 10 πρέσβεις-Κοινή ανακοίνωση για το θέμα Καβαλά

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (25.10.21), οι 10 πρέσβεις στην Άγκυρα που είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ανέφεραν, σε κοινή τους ανακοίνωση χθες στο Twitter, ότι συμμορφώνονται πλήρως με το άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης όσον αφορά στις Διπλωματικές Σχέσεις, το οποίο προβλέπει ότι οι διπλωμάτες που βρίσκονται σε μια χώρα θα πρέπει να σέβονται και να υπακούν τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας αυτής.

    Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας είχαν ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, ο οποίος έδωσε οδηγίες ώστε οι 10 πρέσβεις κηρυχθούν «persona non grata» το συντομότερο δυνατό.

    Μετά από αυτή την εξέλιξη και με παρέμβαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι πρέσβεις των χωρών αυτών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εκφράζονταν τη δέσμευση τους όπως συμμορφώνονται πλήρως με το άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης, αναφέρει το δημοσίευμα.

    (ΑΚ)

    [02] Ερντογάν: «Πιστεύουμε πως οι πρέσβεις θα είναι πιο προσεκτικοί πλέον»

    Η Yeni ?afak (26.10.21) γράφει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίηση του μετά την υπαναχώρηση των πρέσβεων στο θέμα του Οσμάν Καβαλά.

    «Πρόθεσή μας δεν είναι ποτέ να προκαλέσουμε κρίση, αλλά να προστατεύσουμε την τιμή, τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σήμερα, με νέα δήλωση των ίδιων πρέσβεων, ανασκευάζεται η συκοφαντία κατά της δικαιοσύνης και της χώρας μας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 της Συνθήκης της Βιέννης, υπάρχει η δέσμευση να μην παρεμβαίνουν οι πρέσβεις στις εσωτερικές υποθέσεις μια χώρας. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι πρεσβευτές θα είναι πιο προσεκτικοί τώρα», είπε.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που άρχισε νωρίς το απόγευμα και διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες.

    Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του στην περιοδεία που έκανε στην Αφρική και είπε πως έγιναν μάρτυρες των μεγάλων δυνατοτήτων στην περιοχή. Σημείωσε επίσης πως ήταν ένας από τους στόχους της κυβέρνησής του η ανάπτυξη των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αποικιοκρατία και υποστήριξε πως η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καταπιεσμένων και τη δικαιοσύνη.

    «Όσοι μπόρεσαν να ηγηθούν της χώρας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν πανικοβλήθηκαν όταν η Τουρκία άρχισε να δείχνει τη δική της στάση. Πίσω από τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και διπλωματικές επιθέσεις κρύβεται η ασέβεια που προκαλεί αυτός ο πανικός. Όσοι στραφούν στις παλιές τους συνήθειες θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στην στάση που τήρησαν οι πρέσβεις στο θέμα του Καβαλά, την χαρακτήρισε ατυχή και προσβλητική και είπε πως αυτή «στόχευε ευθέως το δικαστικό σώμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

    Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 138 του Τουρκικού Συντάγματος «η τουρκική δικαιοσύνη δεν παίρνει οδηγίες από κανέναν».

    (ΚΣ)

    [03] Στήριξη προς τους πρέσβεις των 10 χωρών από το ΡΛΚ και το Καλό Κόμμα

    Σύμφωνα με την Aksam (25.10.21), ο σύμβουλος του προέδρου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ουνάλ Τσιεβικόζ, σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα των πρεσβευτών των 10 χωρών στην Άγκυρα που είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, εξέφρασε τη στήριξη του προς τους πρέσβεις αναφέροντας ότι η δήλωση τους ήταν μια φιλική υπενθύμιση και δεν αφορά εμπλοκή τους στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Τσιεβικόζ, είπε ότι ήταν αρκετά βοηθητική για να επιλυθεί το θέμα που προέκυψε. «Κανείς δεν έχει παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας και ούτε μπορεί να παρέμβει. Αυτή ήταν μια φιλική υπενθύμιση από τους πρέσβεις απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Αυτό να το καταλάβετε!», ανέφερε ο Τσεβικόζ απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Yeni ?afak (25.10.21), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (?Y? Parti) Μεράλ Άκσενερ, σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Τουρκία, αναφερόμενη στην έκκληση των 10 πρέσβεων για απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, είπε ότι αυτό δεν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

    Υποστηρίζοντας ότι παύει να αποτελεί εσωτερικό ζήτημα για τη χώρα το θέμα αυτό αφού αφορά μη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η Άκσενερ είπε ότι η έκκληση των πρέσβεων μπορεί να εκληφθεί και ως έκκληση για «εφαρμογή της απόφασης αυτής».

    Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, ο οποίος αφού θύμωσε έδωσε εντολή όπως οι πρέσβεις κηρυχθούν «persona non grata», η Άκσενερ ανέφερε ότι τελικά ο Έρντογαν αναθεώρησε την απόφαση του.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση των 10 πρέσβεων ότι παραμένουν δεσμευμένοι στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης, η Άκσενερ υπογράμμισε ότι η δήλωση τους μπορεί να ερμηνευθεί και κατά τρόπο ότι δεν είπαν ότι έχουν κάνει λάθος.

    (ΑΚ)

    [04] Με στήριξη Μπαχτσελί χειρίστηκε το θέμα των πρέσβεων ο Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα

    Η Cumhuriyet (26.10.21) γράφει ότι πριν την συνεδρίαση με του Υπουργικού Συμβουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί στον οποίο ανάφερε πως κύριο θέμα της συνεδρίασης θα ήταν η κήρυξη 10 πρέσβεων ως «ανεπιθύμητων προσώπων» λόγω των δηλώσεών τους για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρά την εντολή του Προέδρου Ερντογάν να κηρυχτούν «persona non grata» οι πρεσβευτές των 10 χωρών που έκαναν την έκκληση για τον επιχειρηματία, καμία επίσημη ενέργεια δεν ελήφθη εναντίον αυτών των πρεσβευτών. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι κύκλοι «αξιολογούσαν τρόπους για να πείσουν τον Ερντογάν να αλλάξει την απόφασή του». Υποστηρίζουν ωστόσο οι πηγές αυτές ότι κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, «ο Ερντογάν επέμεινε σε αυτή την απόφαση και εξήγησε την κατάσταση στον Μπαχτσελί». Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Μπαχτσελί είπε ότι «θα σεβαστούν την απόφαση που έλαβε ο Ερντογάν» και ότι η Τουρκία «έχει πολλά προβλήματα με τις ΗΠΑ» μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν.

    Στη συνάντηση σημειώθηκε ότι, αναφερόμενος στη δήλωση των 10 πρέσβεων, ο Ερντογάν είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ρόλο σε αυτήν και ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της κυβέρνησης Μπάιντεν». Κατόπιν τούτου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην εσωτερική έννομη τάξη της Τουρκίας» και ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τον λόγο που κηρύξαμε persona non grata (τους πρέσβεις) σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης».

    (ΚΣ)

    [05] Στις 27,663 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (25.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 27,663 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 351,152 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 232 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 30,824.

    Σημειώνεται ότι το 88,95% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 77,68% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 115,480,511 εμβολιασμοί.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 26 October 2021 - 16:57:41 UTC