Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 203/2021 20.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Κανείς δεν ζήτησε να σχηματίσει «κυβέρνηση», λέει ο Τατάρ
  • [02] «Αδιέξοδο στην ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές»
  • [03] Αντίδραση «υπουργείου εξωτερικών» στην κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
  • [04] «Υπουργείο εξωτερικών»: Βαθαίνει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ
  • [05] Στα 115 ανήλθαν χθες τα περιστατικά της Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [06] Κατήγγειλε «πολίτη» στην «αστυνομία» για ανάρτηση στο Twitter ο Τατάρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τη έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία
  • [02] Απορρίπτει την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου ? Αιγύπτου, το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με το αίτημα των 10 Πρεσβευτών για απελευθέρωση του Καβαλά
  • [04] Έμφαση στην κοσμικότητα έδωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Τουρκίας
  • [05] Στις 30,862 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες
  • [06] Έκλεισαν τα σχολεία του Γκιουλέν στο Τόγκο

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Κανείς δεν ζήτησε να σχηματίσει «κυβέρνηση», λέει ο Τατάρ

    Η Avrupa (20.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα απαρτίας στην λεγόμενη βουλή και ότι κατά την διάρκεια των χθεσινών του συναντήσεων με τους ηγέτες τριών κομμάτων κανείς δεν του ζήτησε «εντολή» για να σχηματίσει «κυβέρνηση».

    Σε δηλώσεις χθες μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP), Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού (CTP) και του Λαού (ΗΡ), ο Τατάρ είπε ότι έστω και αν δικαιούται να διαλύσει την «βουλή» και να καθορίσει ημερομηνία πρόωρων «εκλογών», αυτή θα είναι η τελευταία του επιλογή και πρόσθεσε ότι ευχή του είναι να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων στο θέμα αυτό.

    Υπενθυμίζοντας το συνέδριο του UBP που διαθέτει τις περισσότερες «έδρες» στη «βουλή», ο Τατάρ είπε ότι θα αποφασίσει αφού αξιολογήσει όλες τις επιλογές, όμως κατά τις συναντήσεις που διεξήγαγε μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας «βουλευτής» στον οποίο θα μπορούσε να αναθέσει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης».

    Ο Τατάρ θα έχει σήμερα συναντήσεις και με τα υπόλοιπα εντός «βουλής» κόμματα, ενώ την Δευτέρα θα συναντηθεί με τους «ανεξάρτητους βουλευτές».

    Σημειώνοντας ότι συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» και τον «πρόεδρο της βουλής», ο Τατάρ ανέφερε ότι η παραιτηθείσα «κυβέρνηση» θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της και επεσήμανε ότι έφτασε η περίοδος του «προϋπολογισμού» και υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί και άκρως απαραίτητοι «νόμοι».

    Έρχουρμαν: «Δεν κατάφεραν ούτε καν να παραιτηθούν»

    Μιλώντας μετά την συνάντηση διάρκειας 10 λεπτών που είχε με τον Τατάρ και αναφερόμενος στην «κυβέρνηση», ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου CTP, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι «εκείνοι που δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα μέσα σε 10 μήνες, δεν κατάφεραν ακόμα και να παραιτηθούν».

    Είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνέλθει η «βουλή» και να καθοριστεί ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» και υπενθύμισε ότι είχαν αναφερθεί σε διεξαγωγή «εκλογών» στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά όταν συναντήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα, η «κυβέρνηση» ζήτησε να μην αρχίσουν αμέσως οι «εκλογικές απαγορεύσεις», παρά τις πρόνοιες του «νόμου».

    Σημείωσε ότι η αντιπολίτευση το απέρριψε αυτό, όμως η κυβέρνηση» παραιτήθηκε μετά από δύο μέρες με αποτέλεσμα την δημιουργία «πιο βαριών συνθηκών από τις εκλογικές απαγορεύσεις», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «απίστευτα ασυνεπή στάση».

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι είπαν στον Τατάρ πως το σωστό θα ήταν να συμφωνήσει η «βουλή» την ημερομηνία των «πρόωρων εκλογών» και ότι δεν θα ήταν σωστό να την καθορίσει ο «πρόεδρος της δημοκρατίας». Σημείωσε, όμως, ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα», αν δεν υπάρξει συμφωνία στην «βουλή» εντός 60 ημερών, ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» θα πρέπει να διαλύσει την «βουλή» και να καθορίσει ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών».

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια «τρομερή έλλειψη σοβαρότητας», ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι η πολιτική της «κυβέρνησης» είναι ότι η ίδια μπορεί να αποσπά καλύτερα απ’ όλους χρήματα από την Τουρκία, όμως δεν εκπληρώνει της απαιτήσεις των «πρωτοκόλλων» και έτσι η Τουρκία δεν προβαίνει σε πληρωμές.

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Αδιέξοδο στην ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Halk?n Sesi (20.10.21) γράφει ότι μετά την παραίτηση της «κυβέρνησης μειοψηφίας» UBP-DP-YDP συνήλθε χθες η «συμβουλευτική επιτροπή» της λεγόμενης βουλής, η οποία δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών».

    Όπως εγνώσθη, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σανέρ ούτε οποιανδήποτε ημερομηνία πρότεινε ούτε ανέλαβε οποιανδήποτε πρωτοβουλία για καθορισμό ημερομηνίας. Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι μετέβησαν στην συνάντηση που συγκάλεσε ο «πρόεδρος της βουλής», Οντέρ Σεννάρογλου για να συζητήσουν το θέμα της ημερομηνίας των πρόωρων εκλογών. Η εν λόγω διαφωνία είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει κρίση στην συνάντηση, σημειώνει η εφημερίδα.

    Όζερσαϊ: Υπεκφεύγει το UBP για τις 26 Δεκεμβρίου

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι κάποιοι που έλεγαν ότι είναι έτοιμοι για «εκλογές» στις 26 Δεκεμβρίου, υπεξέφυγαν κατά την διάρκεια της συνεδρίας της «επιτροπής». Σημείωσε ότι όταν τους ρώτησαν αν δέχονται «εκλογές» κατά την εν λόγω ημερομηνία, άκουσαν «άλλες δικαιολογίες» και επεσήμανε την ανάγκη καθορισμού ημερομηνίας διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών» το συντομότερο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της «χώρας».

    Σανέρ: «Ουδέποτε αναφέρθηκα στις 26 Δεκεμβρίου»

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με την αντιπολίτευση στο θέμα των «εκλογικών» απαγορεύσεων όταν καθόρισαν ημερομηνία διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών». Σημείωσε ότι τότε υπήρχε «κυβέρνηση» αλλά τώρα άλλαξαν οι συνθήκες αφού η «κυβέρνηση» παραιτήθηκε.

    Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Σανέρ είπε ότι ο ίδιος δεν ανέφερε ποτέ τις 26 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών». «Αναφέρθηκα στην διεξαγωγή των εκλογών μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου και της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

    Αρικλί: Το UBP δεν θέλει καθορισμό ημερομηνίας λόγω του συνεδρίου του

    Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της εν λόγω συνάντησης τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη 4-5 «νομοσχέδια», αλλά η αντιπολίτευση, δικαίως, ζήτησε να καθοριστεί πρώτα η ημερομηνία διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών» και μετά να τα συζητήσουν. «Το δε UBP δεν επιθυμεί να καθοριστεί τώρα η ημερομηνία των εκλογών επειδή βρίσκεται στην διαδικασία του συνεδρίου. Εκτός αυτού, δεν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα τα άλλα κόμματα», πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζοντας ότι αν δεν μπορέσει η «βουλή» να συμφωνήσει στην ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών», το σύνταγμα δίδει το δικαίωμα στον Ερσίν Τατάρ να την καθορίσει, ο Αρικλί εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα γίνει τελικά αφού ο Τατάρ θα αντιληφθεί πως δεν μπορεί να προκύψει συμφωνία από την «βουλή».

    Όζγιγιτ: Μόνο ημερομηνία «εκλογών» συζητάμε

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο η ημερομηνία των «πρόωρων εκλογών» και ότι μόνο για συζήτηση της εν λόγω ημερομηνίας θα προσέλθουν σε άλλη συνάντηση της εν λόγω «επιτροπής». Υπενθύμισε ότι πριν μια βδομάδα είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» στις 6 Φεβρουαρίου και είχε απομείνει μόνο να συμφωνήσουν στις «εκλογικές απαγορεύσεις», χαρακτηρίζοντας «κομματισμό» τον λόγο για τον οποίο η «κυβέρνηση» δεν είχε αποδεχτεί την σύντμηση της περιόδου των «εκλογικών απαγορεύσεων».

    «Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα εμποδίσει τις κομματικές πρακτικές του UBP και θα οδηγήσει σώα και αβλαβή την χώρα σε εκλογές, διότι αυτό το θέμα έμεινε στη μέση για τώρα. Συνεχίζουν οι προσλήψεις που διασφάλισε το UBP σε μέρη όπως η αρχή ηλεκτρισμού και η τράπεζα αναπτύξεως και ο κομματισμός. Εμείς θέλουμε την σύσταση μιας δομής στην οποία δεν θα υπάρχουν αυτά», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντίδραση «υπουργείου εξωτερικών» στην κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

    Η G?ne? (20.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος αντέδρασε στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Αθήνα ισχυριζόμενο ότι δεν αντικατοπτρίζουν τις «πολιτικές και νομικές πραγματικότητες» στο νησί τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κοινή δήλωση.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο επαναλαμβάνει την θέση περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεσμεύουν μόνο τα ίδια οι δηλώσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνουν αυτά τα «δύο κράτη».

    Χαρακτηρίζοντας «άκυρη» για την «ΤΔΒΚ» την κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, το «υπουργείο» αναφέρει ότι επιθυμεί να υπογραμμίσει ακόμα μια φορά ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ο συνομιλητής της «νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και των άλλων μερών στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

    Ισχυριζόμενο ότι η κοινή δήλωση παραποιεί τις πραγματικότητες και ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προϊόν αυτών που αποκάλεσε «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», το «υπουργείο» του καθεστώτος υποστηρίζει ότι η πρώτη «προκλητική ενέργεια» της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η «μονομερής» υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων της με την Αίγυπτο και καταδικάζει την στήριξη που παρέχει η Αίγυπτος στην πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κατ’ ισχυρισμό παραβιάζει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι η «περιεκτική και εποικοδομητική», όπως την χαρακτήρισε, πρόταση που υπέβαλε τον Ιούλιο του 2019 η τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την από κοινού διαχείριση των υδρογονανθράκων, το «υπουργείο» υποστηρίζει ότι άλλη μια πρόταση που θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία στην περιοχή είναι εκείνη που υπέβαλε η Τουρκία, υποστηρίζεται και από την «ΤΔΒΚ» και αφορά σύνοδο όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε μια συνδιάσκεψη.

    Το «υπουργείο» σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς να παραμένουν σιωπηλοί σε πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, της Ελλάδας και τρίτων μερών που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και ότι θα συνεχίσει η αποφασιστικότητά τους να προστατεύουν τα «νόμιμα» δικαιώματα και συμφέροντά τους μαζί με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία». Καταλήγει ισχυριζόμενο τα εξής:

    «Ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει να διεξάγει τις εργασίες του εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού στα αδειοδοτημένα πεδία που καθόρισε το κράτος μας. Θα δοθεί απάντηση με ισότιμα και ταυτόχρονα βήματα στις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Υπουργείο εξωτερικών»: Βαθαίνει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ

    Η G?ne? (20.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος αντέδρασε στο γεγονός ότι στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου 2021 συζητήθηκε το θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σε ανακοίνωση, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι ενώ υπήρχαν τόσα άλλα επείγοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη, η συζήτηση της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και της Ανατολικής Μεσογείου δεν σημαίνει τίποτε άλλο από ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Η παρουσίαση της μονομερούς στάσης της ΕΕ κάτω από το όνομα ‘αλληλεγγύη με τα μέλη’ βαθαίνει την έλλειψη εμπιστοσύνης του τουρκοκυπριακού λαού προς την ΕΕ», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς παραγνωρίζεται εκ μέρους της ΕΕ η απόφαση που λήφθηκε λαμβανομένου υπόψη του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος ιδιωτικής περιουσίας και παράλληλα η πρότασή μας με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019 που θα μπορούσε να εγκαταστήσει συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι», ισχυρίζεται το «υπουργείο», υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Είναι φανερό ότι δεν απέφεραν θετικό αποτέλεσμα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με έναυσμα αυτή την πραγματικότητα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε την πρότασής της για συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Είναι χρήσιμο να υπενθυμιστεί ξανά ότι αυτή η πρόταση, που αντικατοπτρίζει τα γεγονότα, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 115 ανήλθαν χθες τα περιστατικά της Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (20.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 25,872 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 115 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 71 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 44 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Οι εγχώριες μολύνσεις βρέθηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 30, Κερύνεια 15, Αμμόχωστος 20 και Τρίκωμο 6.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 99 άτομα.

    Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,291,835 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 21,198 κρούσματα Covid-19, ενώ 20,002 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,183 ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,141 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 8 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο συνολικός αριθμός των νεκρών με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 παρέμεινε στους 84, αφού δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας χθες.

    Στις 19 Οκτωβρίου στα κατεχόμενα διενεργήθηκαν 1834 εμβολιασμοί κατά του Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Κατήγγειλε «πολίτη» στην «αστυνομία» για ανάρτηση στο Twitter ο Τατάρ

    Η Avrupa (20.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατάγγειλε «πολίτη» στην «αστυνομία» της κατεχόμενης Λευκωσίας για επικριτική ανάρτηση στο Twitter.

    Σε ανάρτηση που έκανε ψες στις 23.00, άτομο ονόματι Γκιουνέι Ντουζγκιούν ανέφερε:

    «Με πήρε η αστυνομία μετά από μιαν ανάρτηση. Αυτή την στιγμή περιμένω, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι σβήστηκε η ανάρτηση που έκανα στο Twitter».

    Σημείωσε ότι η «αστυνομία» του ανέφερε ότι ο παραπονούμενος είναι ο Ερσίν Τατάρ.

    Η εφημερίδα αναφέρεται στο γεγονός κάτω από τον τίτλο «Συνεχίζει με ταχύτητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η διαδικασία μετατροπής σε ΑΚΡ» και τον επίτιτλο «Ο Τατάρ κατάγγειλε το Twit του, τον κάλεσε τα μεσάνυκτα η αστυνομία για κατάθεση».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τη έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

    Επικρίνει την έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας για την Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, γράφει η Milliyet (20.10.21, Daily Sabah).

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «σε μια εποχή, που προσπαθεί να διαμορφώσει μια θετική πολιτική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναβιώσει τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση για την Τουρκία στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών» στις σχέσεις με τη χώρα τους.

    Επικρίνει το γεγονός ότι στην έκθεση της Κομισιόν έχουν συμπεριληφθεί θέματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είναι μεροληπτικές θέσεις υπέρ του ελληνοκυπριακού ? ελληνικού διδύμου.

    Στη συνέχεια, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας ότι με αυτή τη μεροληπτική και άδικη της στάση δεν συμβάλει στην λύση των προβλημάτων και γίνεται η αιτία για συνέχιση της έντασης.

    (ΔΨ)

    [02] Απορρίπτει την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου ? Αιγύπτου, το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Η Τουρκία, σε γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επέκρινε έντονα την Κοινή Διακήρυξη της τριμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Αθήνα με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, γράφει η H?rriyet (19.10.21).

    Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι η Κοινή Διακήρυξη είναι μια νέα επίδειξη των εχθρικών πολιτικών του ελληνικού - ελληνοκυπριακού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και στην «ΤΔΒΚ», σημειώνοντας ότι η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη Διακήρυξη είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι επιτυχής χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», η ανακοίνωση σημειώνει ότι η Άγκυρα υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, εάν δεν αγνοηθούν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Καταληκτικά, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι δεν θα είναι εφικτή η επανέναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας χωρίς να καταχωρηθεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η πολιτική ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    (ΔΨ)

    [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με το αίτημα των 10 Πρεσβευτών για απελευθέρωση του Καβαλά

    Υπό τον τίτλο «Ανεπιθύμητο πρόσωπο: Αντίδραση στους 10 πρεσβευτές, που ενέργησαν οργανωμένα», Yeni ?afak (20.10.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους 10 Πρέσβεις, που ζήτησαν την απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είπε ότι η κοινή έκκληση των πρεσβευτών παραβιάζει τις διπλωματικές αρχές.

    Σημειώνοντας ότι η κοινή δήλωσή τους σχετικά με μια νομική διαδικασία που διεξάγεται από ένα ανεξάρτητο θεσμό ξεπερνά τα όρια τους και είναι απαράδεχτη, ο Καϊμακτσί υποστήριξε ότι η εν λόγω δήλωση, που είναι μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην τουρκική δικαστική αρχή και πολιτικοποίησης των νομικών διαδικασιών, απορρίπτεται και ότι είναι ενάντια στο κράτος δικαίου.

    Ο Καϊμακτσί υποστήριξε, σε γραπτή ανακοίνωση, ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική δικαστική αρχή δεν θα επηρεαστεί από τέτοιου είδους ανεύθυνες δηλώσεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, του Υπουργού Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ και του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, γράφει η Yeni ?afak (20.10.21).

    Η εφημερίδα επικρίνει τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου για το γεγονός, ο οποίος είχε πει ότι ο Καβαλά είναι αθώος και διερωτάται γιατί είναι στη φυλακή. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις ένωσαν τη Δύση για τον Οσμάν Καβαλά, που δικάζεται για θέματα κατασκοπείας.

    (ΔΨ)

    [04] Έμφαση στην κοσμικότητα έδωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Τουρκίας

    Υπό τον τίτλο «Τα μηνύματα που άρχισε να στέλνει η T?S?AD είναι άσχημα νέα για τον Ερντογάν», ο αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (20.01.21), υποστηρίζει ότι η «αλλαγή του ανέμου» έχει επηρεάσει και τα μεγάλα κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η έμφαση που δόθηκε στην κοσμικότητα, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών θεσμών, ειδικότερα της κεντρικής τράπεζας, κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (T?S?AD) στις 19 Οκτωβρίου, είναι «κακές ειδήσεις» για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Cumhuriyet (19.10.21) γράφει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (T?S?AD) Σιμόνε Κασλόβσκι, στην ομιλία του, επέκρινε την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας την ως απαράδεκτη και τόνισε ότι οι γυναίκες στην Τουρκία είχαν αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα νωρίτερα ακόμη και από αναπτυγμένες χώρες.

    Ο Κασλόβσκι είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα νέο έθνος από την Ανατολή, η οποία είχε διαλυθεί από τους πολέμους, που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα χρόνια. Για να το κατορθώσουν αυτό, πήραν σαν αρχές την εποχή του διαφωτισμού. Μια από τις σημαντικότερες αρχές, που αποτελεί και τον πυλώνα της Δημοκρατίας μας, που είναι μια αδιαμφισβήτητη αρχή για το δημοκρατικό μας καθεστώς και για την ειρηνική κοινωνική δομή, είναι η κοσμικότητα. [?] Είναι απαράδεχτο για την Τουρκία, στην οποία οι γυναίκες αγωνίζονταν για ισότητα από την Οθωμανική περίοδο και απέκτησαν τα πολιτικά τους δικαιώματα πριν ακόμη και από τις αναπτυγμένες χώρες, να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κυρίως σε ένα τέτοιο κομβικό σημείο».

    (ΔΨ)

    [05] Στις 30,862 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (19.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 30,862 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 360,849 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 2223 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 27,352.

    Σημειώνεται ότι το 88.56% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 76.66% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 114,425,692 εμβολιασμοί.

    (ΔΨ)

    [06] Έκλεισαν τα σχολεία του Γκιουλέν στο Τόγκο

    Στήριξη στον αγώνα της Τουρκίας κατά της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FET?) παρείχε η Δημοκρατία του Τόγκο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Τόγκο Φαούρε Εσσοζίμνα, γράφει η Sabah (19.10.21).

    Ο Ερντογάν είπε ότι με οδηγίες που δόθηκαν έχουν κλείσει όλα τα σχολεία της οργάνωσης FET? στο Τόγκο και θα ανοίξουν σχολεία από το ίδρυμα Maarif της Τουρκίας.

    «Έχουμε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε 28 από τις 38 αφρικανικές χώρες μέχρι στιγμής. Χθες ήμασταν στην Αγκόλα, σήμερα στην Τόγκο και από εδώ πάμε στην Νιγηρία. Σύντομα, θα ξανάρθουμε», σημείωσε ο Ερντογάν.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 20 October 2021 - 13:10:01 UTC