Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 198/2021 13.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ανοίγουν και την Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στο Βαρώσι
  • [02] Επίθεση της «προεδρίας» του καθεστώτος κατά του Προέδρου Αναστασιάδη
  • [03] Παραιτήθηκε η «κυβέρνηση μειοψηφίας» στα κατεχόμενα
  • [04] Μόνο με την αποδοχή της κυριαρχίας τους θα αρχίσουν οι συνομιλίες, υποστήριξε εκ νέου ο Τατάρ
  • [05] Αντιδράσεων συνέχεια για την «μαύρη λίστα»
  • [06] Ζήτησε ραντεβού από τον Τούρκο «πρέσβη» για την «μαύρη λίστα» ο Όζγιγιτ
  • [07] Μεχμέτ Τσακιτζί: Δημιουργείται αυτοκρατορία φόβου με την μαύρη λίστα
  • [08] Ακόμα δεν καθάρισαν τα σκουπίδια στον Απόστολο Ανδρέα
  • [09] Οι επενδύσεις στην ανώτατη παιδεία είναι μήνυμα για ύπαρξη δύο κρατών, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [10] Χθες εντοπίστηκαν 113 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Κάμερες παρακολούθησης θα εγκατασταθούν και στην Αμμόχωστο το 2022
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Εκτός πραγματικότητας και αναληθείς οι ισχυρισμοί για την νέα NAVTEX», υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας
  • [02] Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών: «Τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, πρέπει να επιβεβαιωθούν για ειρήνη και σταθερότητα»
  • [03] Τσαβούσογλου: «Σχεδιάζουμε να πάμε στην Καμπούλ με μερικούς άλλους υπουργούς Εξωτερικών το επόμενο διάστημα»
  • [04] Επαφές στην Τουρκία πραγματοποίησε η Επίτροπος της ΕΕ για Εσωτερικές Υποθέσεις
  • [05] Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα για εμπλοκή του στη FET?
  • [06] Στις 33,860 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ανοίγουν και την Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στο Βαρώσι

    Κάτω από τον τίτλο «Άνοιξε νέα πύλη στο Βαρώσι, θα επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους οι περιουσίες τους», η Detay (13.10.21, www.detaykibris.com) γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι γίνεται το δεύτερο βήμα για να επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους οι περιουσίες τους στο Βαρώσι, κάτι που θεωρείται ως η δεύτερη φάση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης.

    Σήμερα 13 Οκτωβρίου 2021 γύρω στις 11.00 το πρωί μετακινήθηκαν βαρέλια που βρίσκονταν στην περιοχή και άρχισε ο καθαρισμός της.

    Σημειώνεται ότι η πύλη άνοιξε από την περιοχή που βρίσκεται το «δημαρχείο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου και προστίθεται ότι συνεργεία του «δήμου» προβαίνουν σε εργασίες στην περιοχή και ότι θα μπορούν να επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους.

    Στο δημοσίευμα δημοσιεύονται και φωτογραφίες και αναφέρεται ότι ο δρόμος που θα ανοίξει είναι η Λεωφόρος Ανεξαρτησίας.

    Επισημαίνεται ότι όπως λέγεται δεν θα υπάρχουν διελεύσεις πεζών προς το παρόν προς την εν λόγω λεωφόρο και ότι μετά το πέρας των εργασιών καθαρισμού και ασφαλείας, θα είναι ελεύθερες οι διελεύσεις προς την Λεωφόρο Ανεξαρτησίας περνώντας από το «δημαρχείο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι αναμένεται να επιστραφούν μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών στους Ελληνοκύπριους οι περιουσίες τους στις περιοχές που άνοιξαν στο Βαρώσι.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επίθεση της «προεδρίας» του καθεστώτος κατά του Προέδρου Αναστασιάδη

    Η G?ne? (13.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι η ομιλία που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μιαν εκδήλωση στις 08 Οκτωβρίου 2021 και οι «αστήρικτες κατηγορίες» που εξαπέλυσε δείχνουν ότι «ο Ελληνοκύπριος ηγέτης βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία στην τέχνη της διαστρέβλωσης των πραγματικοτήτων».

    Σε γραπτή δήλωση, η λεγόμενη προεδρία υποστηρίζει ότι ο λόγος αποτυχίας των συνομιλιών για ομοσπονδία, των προσχεδίων συμφωνίας-πλαίσιο του 1985 και του 1986, της Δέσμης Ιδεών Γκάλι το 1992, του Σχεδίου Ανάν το 2004 και της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα το 2017 είναι η «αδιάλλακτη και απαράλλακτη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς», η οποία δεν επιθυμεί τον διαμοιρασμό του πλούτου και της ισχύος και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού, όπως είχε αναφέρει και ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Υποστηρίζοντας ότι και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης είχε παραδεχθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε 15 σχέδια λύσης στο παρελθόν, η «προεδρία» ισχυρίζεται ότι παρά τις «πραγματικότητες» αυτές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με μεγάλη «αναίδεια» επιρρίπτει επίμονα την ευθύνη για την μη λύση στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία, γεγονός που δείχνει την μεγάλη του «έμμονη ιδέα».

    Αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη σε δείπνο που παρατάθηκε προς τιμήν του στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, η «προεδρία» υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό που δεν αλλάζει στους Ελληνοκύπριους είναι το ελληνικό DNA, ότι δεν είναι λιγότερο Έλληνες από τους προγόνους τους και ότι ουδέποτε θα παρεκκλίνουν από τις αρχές και αξίες τους. Προσθέτει επίσης ότι κατά την επέτειο της 1ης Απριλίου χαρακτήρισε την εν λόγω ημέρα ως «μία από τις πλέον ένδοξες του Ελληνισμού», λόγω της ίδρυσης της ΕΟΚΑ, την οποία το καθεστώς αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση», η οποία «σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους για την ένωση».

    «Για να προωθήσει αυτή την ρατσιστική και εξτρεμιστική νοοτροπία, ο κ. Αναστασιάδης προσφάτως κατά την άτυπη διάσκεψη 5+1 που έγινε στην Γενεύη στον Απρίλιο του 2021, χωρίς καθόλου δισταγμό, πρότεινε την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή τους, σε μια δήθεν αποκεντρωμένη ομοσπονδιακή διοίκηση με διάφορα προνόμια προς τους Τουρκοκύπριους που θα σήμαιναν μειονοτικά δικαιώματα και την πλήρη κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων», ισχυρίζεται η «προεδρία» επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να επιβιώσει η ομοσπονδιακή λύση με δύο εταίρους στην Κύπρο, αφού είναι μια από τις δυσκολότερες μορφές διακυβέρνησης στις συνθήκες της Κύπρου, όπου δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα, αμοιβαία εξάρτηση, ισορροπία δυνάμεων (όπως πληθυσμός, οικονομία και καθεστώς) και αμοιβαίος σεβασμός.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι μετά την εκλογή του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ο Ερσίν Τατάρ έθεσε επί τάπητος το «όραμά» του που προβλέπει ανάπτυξη σχέσης θεσμικής συνεργασίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών και επικρίνεται η παρουσίαση αυτού του «οράματος» ως «μπαμπούλα». Σημειώνεται επίσης ότι θεωρείται ως προσπάθεια συγκάλυψης της ενοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς η κατηγορία προς τον Τατάρ και την Τουρκία για αδιαλλαξία παραποιώντας και αντιστρέφοντας τις «πραγματικότητες».

    Υπενθυμίζοντας ότι όπως είχε δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Γενεύη, δεν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, η «προεδρία» επαναλαμβάνει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου (personal envoy) στην θέση της αποχωρήσασας Τζέιν Χολ Λουτ με όρους εντολής που συνάδουν με εκείνους της Λουτ για να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

    Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι στο προσχέδιο δήλωσης που απέστειλαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου καταγράφεται ξεκάθαρα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρρες αποδέχεται αυτή την επιθυμία για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου.

    «Θεωρούμε πολύ απεχθές να απευθύνονται κατηγορίες προς τον πρόεδρο Τατάρ με την παραποίηση ακόμα και αυτής της πραγματικότητας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορεί να διορίσει τον εκπρόσωπό του ο οποίος θα αντικαταστήσει την Τζέιν Χολ Λουτ», υποστηρίζει η «προεδρία».

    Ισχυρίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από την δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έφερε το θέμα των υδρογονανθράκων στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ετών 2012 και 2017 και υπενθυμίζει προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι η τουρκοκυπριακή πλευρά τα έτη 2011, 2012 και 2019.

    Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ακόμη ότι αποτελεί έκφραση της συνήθειας των ελληνοκυπριακών ηγεσιών να κοιτάνε αφ’ υψηλού τους Τουρκοκύπριους η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ίδρυση ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα των υδρογονανθράκων σε περίπτωση που η Τουρκία αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που όπως ισχυρίζεται, κήρυξαν μονομερώς οι Ελληνοκύπριοι. Επιπλέον καλούνται οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν την «ηγεμονική τους νοοτροπία» και επισημαίνεται ότι το θέμα των φυσικών πόρων δεν αφορά μόνο τον ίσο διαμοιρασμό των εσόδων, αλλά και το ίσο δικαίωμα λόγου και λήψης αποφάσεων/διαχείρισης.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Παραιτήθηκε η «κυβέρνηση μειοψηφίας» στα κατεχόμενα

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ έκανε σχετική δήλωση σχετικά με την παραίτηση της «κυβέρνησης συνασπισμού» των κόμματων UBP-DP-YDP (κόμμα Εθνικής Ενότητας ? Δημοκρατικό κόμμα ? κόμμα Αναγέννησης), μεταδίδει ο παράνομος σταθμός BRTK (13.10.21).

    «Το πρόβλημα απαρτίας στη βουλή, οι εξελίξεις εντός των δύο εκ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού και κάποια προβλήματα, που εμφανίστηκαν εντός της κυβέρνησης, ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν στην παραίτηση», δήλωσε ο Σανέρ.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Σανέρ είπε ότι μόλις έχει υποβάλει την παραίτησή του και ότι η «κυβέρνηση» δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, μεταδίδει το BRTK (13.10.21). Στη συνέχεια, ο Σανέρ σημείωσε: «Το συντομότερο δυνατόν πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές».

    Αμέσως μετά τη δήλωση του Σανέρ για παραίτηση της «κυβέρνησης», ο αρχηγός του κόμματος Αναγέννησης (YDP) και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ερχάν Αρικλί είπε: «Καλορίζικο!», γράφει η Yeni D?zen (13.10.21).

    Σημειώνοντας ότι τώρα αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία σύμφωνα με το «σύνταγμα», ο Αρικλί εξήγησε ότι τώρα θα δουν εάν κατορθώσει η αντιπολίτευση να σχηματίσει «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής, αλλιώς το Δεκέμβριο πρέπει να διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την υποβολής παραίτησης της «κυβέρνησης από τον Σανέρ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν είπε: «Επιτέλους συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και παραιτήθηκε», γράφει η K?br?s Postas? (13.10.21)

    Σχολιάζοντας την παραίτηση της «κυβέρνηση», ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι «με τις πιέσεις και τις δυσκολίες έφθασαν μέχρι εδώ», γράφει η K?br?s Postas? (13.10.21). «Πρέπει να διεξαχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές», τόνισε ο Όζγιγιτ.

    Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP), σχολιάζοντας την παραίτηση, είπε ότι αυτή η «κυβέρνηση» συνονθύλευμα, που δεν ωφέλησε καθόλου την «πατρίδα», θάφτηκε πια, γράφει η K?br?s Postas? (13.10.21).

    Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η Yeni D?zen (13.10.21) γράφει ότι η «κυβέρνηση μειοψηφίας» αποτελούμενη από τα τρία κόμματα UBP-DP-YDP (κόμμα Εθνικής Ενότητας ? Δημοκρατικό κόμμα ? κόμμα Αναγέννησης) και με τη στήριξη 25 «βουλευτών» υπηρέτησε για 10 μήνες. Στη συνέχεια, μετά την παραίτηση ενός «βουλευτή» από το YDP, οι έδρες της «κυβέρνηση» στη βουλή μειώθηκαν στις 24.

    Το πρόβλημα απαρτίας στη «βουλή», καθώς και ο καθορισμός ημερομηνίας για «πρόωρες εκλογές» ήταν οι αιτίες για καθημερινή αντιπαράθεση ανάμεσα στην «κυβέρνηση» και την αντιπολίτευση.

    Η «κυβέρνηση μειοψηφίας» αποτελείτο από 7 «υπουργούς» του UBP, 2 του DP και 1 του YDP.

    (ΔΨ)

    [04] Μόνο με την αποδοχή της κυριαρχίας τους θα αρχίσουν οι συνομιλίες, υποστήριξε εκ νέου ο Τατάρ

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία των επισκέψεων των αντιπροσωπειών από την Τουρκία καθώς και την αύξηση της συνεργασίας με την Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκικής ομοσπονδίας επιχειρηματιών και γραφειοκρατών (T?MB?FED) Μεχμέτ Χουσρέβ καθώς και με τον πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας πολεμικών τεχνών Χαλίς Αβσιάρ, γράφει η Vatan (13.10.21).

    «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να κόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία», είπε ο Τατάρ, διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι με τη συνεργασία δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, και με τη νέα πολιτική, που τίθεται επί τάπητος για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και με την πλήρης στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, για την σταθερότητα της περιοχής, θα μπορούσε μόνο να επιτευχθεί μια συμφωνία.

    Ισχυριζόμενος ότι είναι πάντα έτοιμοι να συναντηθούν με την άλλη πλευρά για συμφωνία στην Κύπρο, ο Τατάρ επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχει αποδοχή της κυριαρχία τους για τις επίσημες συνομιλίες.

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Τατάρ σημείωσε ότι το Βαρώσι είναι κέντρο έλξης και προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον από την Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [05] Αντιδράσεων συνέχεια για την «μαύρη λίστα»

    Κάτω από τον τίτλο «Λίστα τιμής είναι, όχι μαύρη λίστα», η Avrupa (13.10.21) γράφει ότι πολύ μεγάλο απόηχο προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σε σχέση με τα ονόματα ατόμων η είσοδος των οποίων απαγορεύεται στην Τουρκία.

    Κάποιοι που είδαν το όνομά τους στην εν λόγω λίστα την χαρακτήρισαν «λίστα τιμής» και όχι μαύρη λίστα», σημειώνοντας ότι είναι τιμή τους να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν. Κάποιοι που δεν είδαν το όνομά τους σε αυτή την μαύρη λίστα εξέφρασαν θλίψη, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει πως «δεν διέλαθαν της προσοχής κάποιες ελλείψεις στην λίστα».

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα μπορούν να αποταθούν στην «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και να ρωτήσουν τον λόγο για την συμπερίληψή τους σε αυτήν.

    «Η πρεσβεία και οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ συνεχίζουν την σιωπή τους σε σχέση με το γεγονός της απέλασης», αναφέρει η εφημερίδα.

    Στις εσωτερικές της σελίδες, η Avrupa δημοσιεύει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το χθεσινό της δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο «Αναταράχτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

    Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος Αζίζ Σαχ γράφει στην Avrupa, το εξής κάτω από τον τίτλο «Το ζήτημά μας είναι το στρατιωτικό καθεστώς που δημιουργεί τις μαύρες λίστες»:

    «[?] Από τότε που προέκυψε το θέμα της μαύρης λίστας, βλέπω ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα Έρντογαν και ΑΚΡ. Ούτως ή άλλως, το ζήτημα δεν είναι η μαύρη λίστα, το ζήτημα είναι το κατοχικό καθεστώς που δημιουργεί μαύρες λίστες. Κατά τη δεκαετία του 1990 το νούμερο ένα της μαύρης λίστας ήταν ο Οζκέρ Οζγκιούρ. Στη δεκαετία του 2020 νούμερο ένα είναι ο Τατζιάν Ρεϊνάρ. Το ζήτημά μας είναι το στρατιωτικό καθεστώς της Τουρκίας που κρατά όμηρο την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου καλυπτόμενο πίσω από το παραπέτασμα της ΤΔΒΚ. Μήπως θα επιλυθεί το πρόβλημα της ελευθερίας μας όταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου φτιάξει μνημείο στον Ντενκτάς;»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ζήτησε ραντεβού από τον Τούρκο «πρέσβη» για την «μαύρη λίστα» ο Όζγιγιτ

    Η Detay (13.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ ζήτησε ραντεβού από τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία για να τον ρωτήσει κατά πόσον υπάρχει μαύρη λίστα με ονόματα Τουρκοκυπρίων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

    Μιλώντας χθες στην διαδικτυακή SES KIBRIS web TV, ο Όζγιγιτ είπε:

    «Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η μεταχείριση που έγινε. Μήπως αυτοί οι άνθρωποι πήραν όπλα και κήρυξαν πόλεμο κατά της Τουρκίας και τυγχάνουν μεταχείρισης τρομοκράτη; Αυτή είναι ελευθερία της έκφρασης. Και εγώ επικρίνω. Διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτή την στάση. Και χθες ζητήσαμε ραντεβού από την πρεσβεία. Γιατί δημιουργήθηκε κάτι τέτοιο; Θέλουμε να πάμε και να ρωτήσουμε ανοικτά τον κ. πρέσβη. Υπάρχει τέτοια λίστα; Αν υπάρχει, ποιος ο λόγος γι’ αυτήν;»

    Υπενθυμίζοντας ότι λέγεται πως η Τουρκία είναι το παράθυρο των Τουρκοκυπρίων προς τον κόσμο, ο Όζγιγιτ το αμφισβήτησε αυτό και πρόσθεσε: «Από τη μια μας λένε ότι ‘εμείς θα τρυπήσουμε το εμπάργκο εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων’. Ούτως ή άλλως εφαρμόζετε οικονομικό εμπάργκο εδώ και χρόνια. Η συνοριακή πύλη της Μερσίνας είναι κλειστή για τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Και εφαρμόζετε και πολιτικό εμπάργκο. Πώς είναι ανοικτό αυτό το παράθυρο προς τον κόσμο;»

    Σημειώνοντας ότι εντός Νοεμβρίου θα επισκεφτεί και αυτός την Τουρκία και θα δει τι θα συμβεί, ο Όζγιγιτ είπε: «Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μια επίσκεψη στην Τουρκία στις αρχές Νοεμβρίου. Θα επισκεφτούμε μερικά πολιτικά κόμματα και κυρίως το CHP. Θα συζητήσουμε το Κυπριακό και αυτά που βιώνονται εδώ. Τότε θα δούμε αν υπάρχει απαγόρευση για εμάς».

    Ζητώντας την κατάργηση αυτής της πρακτικής, ο Όζγιγιτ υποστήριξε ότι αυτή δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο εκτός από το να «διαβρώνει» την αγάπη των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Μεχμέτ Τσακιτζί: Δημιουργείται αυτοκρατορία φόβου με την μαύρη λίστα

    Κάτω από τον τίτλο «Δεν πρέπει να επιτραπεί η αυτοκρατορία φόβου που επιχειρείται να δημιουργηθεί», η Avrupa (13.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG), Μεχμέτ Τσακιτζί ζήτησε να εγκαταλείψουν το συντομότερο την πρακτική που ζημιώνει πολύ την Τουρκία και τον τουρκοκυπριακό «λαό» εκείνοι που αποφάσισαν την ετοιμασία λίστας με άτομα η είσοδος των οποίων απαγορεύεται στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία εντός της κοινότητας από τις «προεδρικές εκλογές» μέχρι τώρα.

    Αναφερόμενος στην μαύρη λίστα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Avrupa, ο Τσακιτζί είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται εκ μέρους των «επίσημων οργάνων», αυτή η λίστα προκαλεί ανησυχία. Σημείωσε ότι η πρόσφατη σύλληψη και απέλαση από την Τουρκία του προέδρου της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ δείχνει ότι συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία.

    Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την εν λόγω πρακτική, ο Τσακιτζί σημείωσε ότι δεν αυτή δεν εξυπηρετεί σε τίποτε άλλο εκτός από την διασάλευση των σχέσεων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους λαούς της Τουρκίας.

    Κάνοντας λόγο για φασιστική νοοτροπία και απαγόρευση της αντίθετης άποψης, ο Τσακιτζί πρόσθεσε:

    «Είναι φανερό ότι βρικολακιάζει κάποτε η αυτοκρατορία του φόβου που επιχειρείται να δημιουργηθεί και η φασιστική σκέψη. Όλοι θυμόμαστε ότι υπήρξαν πάρα πολλά γεγονότα που άφησαν θλιβερά σημάδια στην ιστορία της Τουρκίας. Μάλιστα ενώ πολλοί διανοούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια λόγω των απόψεών τους, θυμόμαστε ακόμα και το ότι ξεψύχησαν άνθρωποι καιόμενοι στο Ξενοδοχείο Μαντιμάκ στο Σίβας. Δυστυχώς, ενώ η ιστορία της Τουρκίας και της Κύπρου έγινε μάρτυρας τέτοιου είδους γεγονότων, η αυτοκρατορία του φόβου που επιχειρείται να δημιουργηθεί αυτή την στιγμή δείχνει μιαν πορεία προς αυτή την κατεύθυνση. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ακόμα δεν καθάρισαν τα σκουπίδια στον Απόστολο Ανδρέα

    Κάτω από τον τίτλο «Ρεζιλίκι στο Ριζοκάρπασο», η Detay (13.10.21) γράφει ότι εδώ και μήνες δεν καθαρίζονται σκουπίδια που υπάρχουν δίπλα στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδα φωτογραφία που δείχνει μια στοίβα από σκουπίδια δίπλα στη Μονή, η εφημερίδα αναφέρει ότι η εν λόγω φωτογραφία λήφθηκε χθες 12 Οκτωβρίου 2021 από τον καλλιτέχνη Γιλτάν Ταστσί, ο οποίος σημειώνει ότι παρόμοια φωτογραφία είχε βγάλει και τον περασμένο Μάιο και είχε καλέσει τον «δήμο» Ριζοκαρπάσου να κάνει το καθήκον του, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα από τότε.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Οι επενδύσεις στην ανώτατη παιδεία είναι μήνυμα για ύπαρξη δύο κρατών, υποστηρίζει ο Τατάρ

    «Μέσω των πανεπιστημίων δίνεται το μήνυμα ότι υπάρχουν δύο ίσα κράτη στην Κύπρο», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει η Vatan (13.10.21).

    Σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων των κτιριακών εγκαταστάσεων της οδοντιατρικής σχολής του «πανεπιστημίου φινάλ» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η επένδυση σημαίνει εμπιστοσύνη στην «ΤΔΒΚ», επισημαίνοντας ότι με τέτοιου είδους επενδύσεις ανακηρύσσουν στον κόσμο την σιγουριά τους για το μέλλον.

    Ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Ολγκούν Αμτζάογλου, σε ομιλία του, δήλωσε ότι έχουν εργασθεί για χρόνια για την ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας διάφορα κίνητρα τα τελευταία 21 χρόνια, αλλά δεν ανέμεναν να καρποφορήσουν οι προσπάθειες τους με τόσο γρήγορη ταχύτητα, με τον ερχομό 85 χιλιάδων ατόμων στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Σημειώνοντας ότι αναμένουν για αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά να έλθουν γύρω στους 22-25 χιλιάδες νέους φοιτητές, ο Αμτσάογλου τόνισε ότι η ποιότητα στην εκπαίδευση θα είναι η καλύτερη τους επένδυση για το μέλλον.

    (ΔΨ)

    [10] Χθες εντοπίστηκαν 113 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (13.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 19,628 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 113 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 97 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 12 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 34, Κερύνεια 32, Αμμόχωστος 17, Τρίκωμο 11 και Λεύκα 3.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 91 άτομα.

    Μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,157,588 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 20,476 κρούσματα Covid-19, ενώ 19,457 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 938 ασθενών, 38 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 891 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19 είναι 83.

    Χθες διενεργήθηκαν 1,300 εμβολιασμοί κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [11] Κάμερες παρακολούθησης θα εγκατασταθούν και στην Αμμόχωστο το 2022

    Υπό τον τίτλο «642 κάμερες παρακολουθούν, τα πλάνα μπορούν να ληφθούν μόνο με δικαστική εντολή», η Yeni D?zen (13.10.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των συστημάτων αστικής ασφάλειας» Ερντίτς Άκγκιουρ είπε ότι από τις αρχές του Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε λειτουργία συνολικά 642 κάμερες παρακολούθησης σε Λευκωσία και Κερύνεια στο πλαίσιο του «περί συστημάτων αστικής ασφάλειας νόμου».

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Άγκιουρ ανέφερε ότι έχουν εγκατασταθεί 390 κάμερες παρακολούθησης στο κατεχόμενο μέρος της Λευκωσίας και 252 στην Κερύνεια, προσθέτοντας ότι από τις αρχές του 2022 το σύστημα αστικής ασφάλειας θα επεκταθεί και στην Αμμόχωστο.

    Σημειώνοντας ότι όλες οι καταγραφές του συστήματος αστικής ασφάλειας θα φυλάγονται για 90 ημέρες, ο Άγκιουρ επεσήμανε ότι θα μπορούν ληφθούν μόνο από τα επί καθήκοντι άτομα και με δικαστική εντολή, για να χρησιμοποιηθούν στα δικαστήρια. Υποστήριξε δε ότι «τα συστήματα αστικής ασφάλειας πρέπει να θεωρηθούν ως συστήματα, που θα διευκολύνουν την τροχαία κίνηση, να επιλύσουν διάφορα προβλήματα νωρίτερα και γενικά για την ευημερία και ευτυχία του λαού».

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Εκτός πραγματικότητας και αναληθείς οι ισχυρισμοί για την νέα NAVTEX», υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

    Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, (MSB-12.10.21), διαψεύδει τα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ, σχετικά με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Μερσίνας, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και είναι παραπλανητικά.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΑΜ αναφέρει και τα εξής:

    «Ορισμένα ΜΜΕ προέβησαν σε μη ρεαλιστικές και παραπλανητικές αξιολογήσεις σχετικά με την NAVTEX που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του σεισμογραφικού πλοίου Ορούτς Ρέις.

    Στα πλαίσια της εργασίας συλλογής σεισμικών δεδομένων της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) και των γεωτρήσεων, συνεχίζονται οι δραστηριότητες γεώτρησης του Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο, του Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά στη Μαύρη Θάλασσα και των γεωτρύπανων Φατίχ, Κανουνί και του πλοίου Demir-2, επίσης στην Μαύρη Θάλασσα, υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του Ναυτικού μας και των Δυνάμεων Αέρος.

    Οι περιοχές και τα οικόπεδα που καθορίζονται στις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης που συνεχίζονται, καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, κατά τρόπο που συνάδει με την υφαλοκρηπίδα μας, η οποία καθορίστηκε από τη Συμφωνία για την Υφαλοκρηπίδα, που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011 και τα σύνορα της έχουν κοινοποιηθεί στα ΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή που απαιτείται για το ερευνητικό σεισμικό πλοίο Ορούτς Ρέις στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας, δημοσιεύτηκε με την έκδοση της NAVTEX».

    Υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί που δημοσιεύθηκαν είναι εντελώς αναληθείς, η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:

    «Σε μια τέτοια περίοδο, που οι δραστηριότητες στη Γαλάζια Πατρίδα διεξάγονται πιο έντονα από ποτέ με τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από τα αρμόδια υπουργεία και οργανισμούς, πίσω από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που γίνονται με σκοπό να παραπλανήσουν το έθνος μας και να βλάψουν τις εθνικές μας δραστηριότητες, υπάρχουν κακόβουλα κίνητρα αν όχι άγνοια. Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα».

    (ΑΚ)

    [02] Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών: «Τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, πρέπει να επιβεβαιωθούν για ειρήνη και σταθερότητα»

    Το Ankara Anatolia (13.10.21) μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωσε ότι «τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι εταίρος στην Κύπρο, πρέπει να επιβεβαιωθούν για ειρήνη και σταθερότητα».

    «Η πραγματοποίηση της Διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου που πρότεινε ο Πρόεδρός μας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την περιφερειακή συνεργασία. Περιμένουμε απ’ όλα τα μέρη να υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση», είπε.

    Ο Κιράν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο Μεσογειακό Συνέδριο του Οργανισμού για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία και την Ασφάλεια (ΟΑΣΕ) για το 2021 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

    Στη συνάντηση που φιλοξένησε η Πολωνία, ο Κιράν δήλωσε ότι οι ανησυχίες και οι προκλήσεις για τον ΟΑΣΕ και τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου είναι παρόμοιες. «Η επιδημία του Covid-19, η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η παράτυπη μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στην κορυφή της κοινής ατζέντας μας», είπε.

    Επισημαίνοντας ότι το ξέσπασμα του covid-19 οδήγησε σε αύξηση της τρομοκρατικής διακίνησης ανθρώπων, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης, ο Κιράν ανέφερε: «Ο αγώνας μας ενάντια σε αυτές τις απειλές μπορεί να είναι επιτυχής μόνο με μια πολυεπίπεδη στρατηγική και διεθνή συνεργασία».

    Τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, της ισλαμοφοβίας και των διακρίσεων πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της κοινής ατζέντας, ο Κιράν επεσήμανε ότι τέτοιες απειλές έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Σχεδιάζουμε να πάμε στην Καμπούλ με μερικούς άλλους υπουργούς Εξωτερικών το επόμενο διάστημα»

    Το Ankara Anatolia (13.10.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την πρόθεση του να επισκεφθεί την Καμπούλ.

    «Σχεδιάζουμε να πάμε στην Καμπούλ με μερικούς άλλους Υπουργούς Εξωτερικών στο επόμενο διάστημα», είπε, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο του με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε επίσης τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ινδονησία και πρόσθεσε ότι οι απόψεις των δύο χωρών σε περιφερειακά και παγκόσμια θέματα αλληλεπικαλύπτονται.

    «Δεν είμαστε μόνο δύο μεγάλες χώρες εντός του ισλαμικού κόσμου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Έχουμε συνεργαστεί. Θα είμαστε σε στενή συνεργασία από τώρα και στο εξής», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Επαφές στην Τουρκία πραγματοποίησε η Επίτροπος της ΕΕ για Εσωτερικές Υποθέσεις

    Σύμφωνα με την Aksam (12.10.21), η Επίτροπος της ΕΕ για Εσωτερικές Υποθέσεις Ilva Johansson δήλωσε ότι μετά τις επαφές της στην Άγκυρα η ΕΕ θα αρχίσει επαφές σε τεχνικό επίπεδο με την Τουρκία για ανάπτυξη της συνεργασίας τους στο θέμα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ευρωπαία Επίτροπος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και στο θέμα των προσφύγων.

    Αξιολογώντας στον λογαριασμό της σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης την επίσκεψη της στην Τουρκία, η Johansson ανέφερε ότι έγινε η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου για διάλογο με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό συμφωνήσαν στη λήψη βημάτων για την ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της εμπορίας ανθρώπων και στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων ανά το παγκόσμιο, η Johansson ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Σοϊλού, συζήτησαν τρόπους για το πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν.

    (ΑΚ)

    [05] Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα για εμπλοκή του στη FET?

    Σύμφωνα με την Milliyet (12.10.21), σε συντονισμένη επιχείρηση που έγινε στα κατεχόμενα από τη λεγόμενη αστυνομία, σε συνεργασία με τη Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Μερσίνας, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στα κατεχόμενα ύποπτος, με τη δικαιολογία ότι εμπλέκεται στη στρατιωτική δομή της οργάνωσης FET?.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ύποπτος έχει εκδοθεί στην Μερσίνα.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 33,860 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (12.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 33,860 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 357,636 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 237 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 30,110.

    Σημειώνεται ότι το 88% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 75.10% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 112,941,094 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 13 October 2021 - 15:30:20 UTC