Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-10-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 196/2021 09-11.10.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον πρόεδρο της BASIN-SEN Αλί Κισμίρ
  • [02] Αντιδράσεις συντεχνιών για την απαγόρευση της εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία
  • [03] Αντιδράσεις κομμάτων για την απαγόρευση της εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία
  • [04] Στήριξη Τατάρ στην απαγόρευση της εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία
  • [05] Άλλες 17 «υπηκοότητες» - Έδωσαν ακόμα και σε άτομο που ήρθε για επίσκεψη
  • [06] Το υφιστάμενο καθεστώς του «πρωτοκόλλου» πρέπει να τερματιστεί, υποστηρίζει ο Ακάνσοϊ
  • [07] Θλίψη για μη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες
  • [08] Ολγκούν: «Πρέπει να είναι κάποιος όπως τον Άιντε ή Ντάουνερ για να υπάρξουν συνομιλίες»
  • [09] Χρηματική στήριξη για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη υποδομών από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα
  • [10] Λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου έδωσε συνέντευξη στο σουηδικό κανάλι RTS
  • [11] Η Νοβπέρ Φερίτ Βετζχί νέα πρόεδρος της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας»
  • [12] Δεν έχουν νομική ισχύ οι δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων της ΚΔ, ισχυρίζεται ο Χασίπογλου
  • [13] Ακόμα δύο θάνατοι στα κατεχόμενα από Covid-19 το σαββατοκύριακο
  • [14] Συμμετοχή του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» σε έκθεση τροφίμων στην Γερμανία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια στις παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας», δηλώνει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι χάνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»
  • [03] Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην ατζέντα του σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία
  • [04] Αίτημα για αγορά 40 νέων αεροσκαφών τύπου F-16 διαβίβασε η Τουρκία στις ΗΠΑ
  • [05] Τον Χουλουσί Ακάρ βλέπει ως διάδοχο του Έρντογαν ο Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ORC στην Τουρκία
  • [06] Στις 28,370 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον πρόεδρο της BASIN-SEN Αλί Κισμίρ

    Η Avrupa (11.10.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ τέθηκε υπό σύλληψη χθες στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έτυχε συμπεριφοράς τρομοκράτη και απελάθηκε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για τον τέταρτο Τουρκοκύπριο που τυγχάνει αυτής της συμπεριφοράς στην Τουρκία. Πρώτος ήταν ο αρθρογράφος της Avrupa, Οζάι Χουσεϊν Κούρτντερε, στον οποίο δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία και εστάλη πίσω στο Λονδίνο. Αργότερα ακολούθησε ο σύμβουλος Τύπου του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν και ο γιατρός και ερευνητής Αχμέτ Τζαβίτ Αν.

    Ο Κισμίρ, ο οποίος αρθρογραφεί στην εφημερίδα ?zg?r Gazete, είχε μεταβεί στην Κροατία μέσω Κωνσταντινούπολης και επιχείρησε να επιστρέψει στα κατεχόμενα πάλι μέσω της ίδιας οδού, όμως λόγω δίωρης καθυστέρησης της πτήσης έληξε το τεστ PCR του και δεν του επετράπη να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Αξιωματούχοι των Τουρκικών Αερογραμμών (ΤΗΥ) είχαν διαβουλεύσεις με «αξιωματούχους» στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Κατόπιν τούτου, ο Κισμίρ οδηγήθηκε σε σημείο διέλευσης για διενέργεια PCR.

    Όπως ο ίδιος ανέφερε, στο σημείο εκείνο έδωσε την ταυτότητά του στον αστυνομικό που βρισκόταν εκεί και αφότου περίμενε λίγο του ελέχθη ότι ήταν υπό σύλληψη. Περίγραψε ως εξής την διαδικασία ο Κισμίρ:

    «Μου ελέχθη ότι ‘υπάρχει απαγόρευση εισόδου σας στην Τουρκία’ και οδηγήθηκα στην αίθουσα για τους ‘Μη αποδεχτούς επιβάτες’ (Inadmissible Passengers). Εδώ μου λήφθηκαν τα δαχτυλικά μου αποτυπώματα και φωτογραφήθηκα σαν σεσημασμένος. Ετοιμάστηκε ένας φάκελος. Οι ΤΗΥ με έβαλαν να υπογράψω ένα έγγραφο ότι θα μετέβαινα στην ΤΔΒΚ. Στις 09.30 παραλήφθηκα από αξιωματούχο των ΤΗΥ και οδηγήθηκα στο αεροπλάνο. Επιβιβάστηκα τελευταίος και τοποθετήθηκα στην τελευταία θέση. Και μου επέτρεψαν να αποβιβαστώ τελευταίος από το αεροπλάνο. Σε αυτή την διαδικασία δεν μου έδωσαν καθόλου την ταυτότητά μου».

    Εκφράζοντας θλίψη για την δημοκρατία στην Τουρκία, ο Κισμίρ είπε ότι είναι εξαιρετικά λάθος να τυγχάνουν συμπεριφοράς τρομοκράτη οι Τουρκοκύπριοι και επεσήμανε ότι ο ίδιος είναι δημοσιογράφος.

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για ύπαρξη «μαύρης λίστας» με ονόματα Τουρκοκυπρίων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

    Η Yeni D?zen (11.10.21) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Ποιος έχει σειρά» και γράφει ότι «μεγάλωσε η ‘απαγόρευση εισόδου’ στην Τουρκία».

    Υπό τον τίτλο «Ποιος έχει σειρά» στεγάζει το θέμα και η Yeni Bak?? (11.10.21), σημειώνοντας ότι μετά την λήψη των δαχτυλικών του αποτυπωμάτων και φωτογραφιών, ελέχθη στον Κισμίρ ότι θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και αφέθη ελεύθερος.

    Η Haberat?r (11.10.21) στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Κισμίρ: Έτυχα συμπεριφοράς τρομοκράτη».

    Κάτω από τον τίτλο «Η σιωπή των αμνών», η Detay (11.10.21) επισημαίνει ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στον «κυβερνητικό συνασπισμό», δηλαδή τα UBP, DP και YDP, δεν εξέφρασαν καμία άποψη για το γεγονός ότι για τρίτη φορά απαγορεύεται η είσοδος Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία.

    Η Vatan (11.10.21) γράφει ότι επέστρεψε στα κατεχόμενα ο Κισμίρ, που δεν του επετράπη η είσοδος στην Τουρκία με την δικαιολογία ότι υπάρχει «απαγόρευση εισόδου» για το άτομό του.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις συντεχνιών για την απαγόρευση της εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία

    Η Avrupa (11.10.21) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN), Σερκάν Σογιαλάν δήλωσε ότι μετά τον συγγραφέα Αχμέτ Τζαβίτ Αν και τον ακαδημαϊκό Αλί Μπιζντέν, απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία για «λόγους ασφαλείας» και στον πρόεδρο της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ, ο οποίος τέθηκε υπό σύλληψη όταν επιχείρησε να εισέλθει στο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για διενέργεια τεστ PCR επιστρέφοντας από την Κροατία όπου είχε λάβει μέρος σε διεθνή σύνοδο δημοσιογράφων.

    Σημειώνοντας ότι σε έγγραφο που δόθηκε στον Κισμίρ να υπογράψει δεν αναφέρεται για πόσο χρονικό διάστημα του απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία και σημειώνεται ότι μπορεί να υποβάλει ένσταση σε αυτή την απόφαση εντός 60 ημερών.

    «Ως BASIN-SEN ανακοινώνουμε στην κοινή γνώμη ότι αρχικά θα αρχίσουμε την απαραίτητη νομική διαδικασία», αναφέρει ο Σόγιαλαν τονίζοντας ότι τα όσα διαδραματίστηκαν είναι εξαιρετικά ατυχή και απαράδεχτα για την δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία.

    «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις επιχειρήσεις εκφοβισμού που γίνονται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης», καταλήγει ο Σόγιαλάν.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η ένωση Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων (KTGB) αναφέρει ότι είναι υποχρέωση του «προέδρου της δημοκρατίας» και της «κυβέρνησης» να διαφωτίσει την κοινωνία για το θέμα.

    Κάτω από τον τίτλο «Ποιος έχει σειρά», η συντεχνία χαρακτηρίζει απαράδεχτη την πρακτική που εφαρμόστηκε έναντι του Κισμίρ στην Κωνσταντινούπολη και υπενθυμίζει ότι της ίδιας συμπεριφοράς έτυχαν και οι Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Τζαβίτ Αν πριν τρεις μήνες, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις.

    Σημειώνοντας ότι θεωρεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης αυτή την κατάσταση που συμβαίνει για τρίτη φορά, η συντεχνία επισημαίνει ότι «η παρεμπόδιση των δημοσιογράφων να εισέρχονται στην χώρα για οποιονδήποτε λόγο είναι πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κράτους τρόμου».

    Γι’ αυτό τον λόγο η συντεχνία ζητά να ανακοινωθεί η λίστα με τα ονόματα των ατόμων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία και να εξηγηθεί για ποιον λόγο απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους.

    Στήριξη στον Κισμίρ εξέφρασε και η Συντεχνία των Δημοσιογράφων Τουρκίας (TGS), η οποία καταδικάζει έντονα την σύλληψη του προέδρου της «αδελφής», όπως την χαρακτήρισε, συντεχνίας BASIN-SEN. Σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η τουρκική συντεχνία αναφέρει ότι είναι απαράδεχτες οι επιχειρήσεις εκφοβισμού κατά Κυπρίων δημοσιογράφων.

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης στην Τουρκία, οι Αλί Μπιζντέν, Αχμέτ Τζαβίτ Αν και Αλί Κισμίρ και ότι η στάση των Τουρκοκυπρίων που είναι κοσμική, δημοκρατική και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες ενοχλεί το ΑΚΡ, «το οποίο τρέφεται από θρησκευτικό φανατισμό, οπισθοδρόμηση και φασισμό».

    «Οι αξιωματούχοι του ΑΚΡ θέλουν να ενεργούν με τους Τουρκοκύπριους μέσω μιας κοινωνικής δομής που δηλώνει υποταγή και όχι με αμοιβαία ίσες σχέσεις», επισημαίνει ο Ελτσίλ ο οποίος καλεί τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και τις δημοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα να επέμβουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιδράσεις κομμάτων για την απαγόρευση της εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία

    Η Yeni D?zen (11.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν επεσήμανε ότι η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας, ο «πρωθυπουργός και το ούτω καλούμενο υπουργείο εξωτερικών παραμένουν σιωπηλοί μετά την απαγόρευση εισόδου στον πρόεδρο της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ στην Τουρκία για «λόγους ασφαλείας».

    Σε δήλωση στην οποία προέβη χθες, ο Έρχουρμαν ερωτά τους «αρμόδιους» κατά πόσον νοιάζονται οι «αρμόδιες αρχές» για το ότι οι «πολίτες» είτε διερωτώνται αν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Τουρκία είτε αποφασίζουν να μην πάνε στην Τουρκία λόγω αυτού του ερωτήματος. Ο Έρχουρμαν επεσήμανε την αναγκαιότητα να προβούν σε δήλωση για το θέμα οι «αρμόδιες αρχές», σημειώνοντας ότι είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα του Αλί Κισμίρ να γνωρίζει τον λόγο γι’ αυτή την απαγόρευση.

    Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση, το CTP εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον Κισμίρ και σημειώνει ότι είναι απαράδεχτη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας. «Θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι ως CTP είμαστε ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική νοοτροπία», αναφέρεται στην δήλωση επισημαίνοντας την σιωπή που τηρεί έναντι του γεγονότος αυτού η «κυβέρνηση», την οποία κατηγορεί ότι μετέτρεψε την «χώρα» σε καμένη γη, δεν νοιάζεται για τίποτε άλλο εκτός από το επικείμενο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, παραβιάζει το «σύνταγμα» και άνοιξε πληγές που δεν μπορούν να επουλωθούν στην κοινότητα.

    Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτο το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» παραμένει σιωπηλή για το θέμα, το CTP υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ, «ο οποίος έχει μετατρέψει το αξίωμά του σε ταξιδιωτικό» και «δεν είναι καν ενήμερος για τα πιο μικρά προβλήματα της κοινωνίας», υποχρεούται να εξηγήσει στον «λαό» γιατί δεν μπόρεσε να εισέλθει στην Τουρκία ο Κισμίρ, ο οποίος εκπροσωπεί την δημοσιογραφική κοινότητα.

    Στο μεταξύ, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαι υπενθυμίζει ότι εντός Ιουλίου είχαν ζητήσει να ανακοινωθεί η λίστα με τα ονόματα των ατόμων που απαγορεύεται η είσοδός τους στην Τουρκία, επέκρινε την απαγόρευση εισόδου στον Κισμίρ και ζήτησε την διερεύνηση των λεπτομερειών του συμβάντος.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν τα απαραίτητα βήματα στο θέμα αυτό θα δημιουργηθεί νέα έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις των «δύο χωρών» και εξέφρασε την ελπίδα να ενεργήσει γρήγορα η «κυβέρνηση» και η «προεδρία της δημοκρατίας» για διαλεύκανση του θέματος.

    Η Avrupa (11.10.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία είναι μια διάκριση που γίνεται για τις πολιτικές απόψεις των ανθρώπων και πρόσθεσε ότι παράλληλα με αυτήν συνεχίζεται και το «πολιτικό εμπάργκο» που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους με παρεμβάσεις, πιέσεις, απειλές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι κάποιοι επιμένουν σε αυτές τις πρακτικές που δεν ωφελούν σε τίποτε άλλο από την ένταση στις σχέσεις των «δύο χωρών» και πρόσθεσε ότι ο Ερσίν Ταταρ και οι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι» όχι μόνο δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες γι’ αυτές τις πρακτικές που εφαρμόζονται κατά των «πολιτών» τους, αλλά δεν έχουν και τίποτε να πουν για το θέμα.

    Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ), Μεχμέτ Νταβουλτζού χαρακτήρισε ντροπιαστικό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα το γεγονός ότι συνελήφθη στην Τουρκία και απελάθηκε ο Κισμίρ.

    Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νταβουλτζού διαμαρτύρεται κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ στην Τουρκία, που έχει δημιουργήσει αυτή την ντροπή, και των συνεργατών της στην κατεχόμενη Κύπρο, της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP.

    Σε δική του παρέμβαση, ο οργανωτικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος, Ορχάν Ερόνεν δήλωσε ότι η συμπεριφορά κατά του Κισμίρ είναι «δείγμα του γεγονότος ότι η προσέγγιση του κατακτητή κατέστη συνεπής».

    Τέλος, ο Δρόμος Ανεξαρτησίας χαρακτηρίζει απαράδεχτα τα γεγονότα και εκφράζει στήριξη προς τον Κισμίρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στήριξη Τατάρ στην απαγόρευση της εισόδου του Αλί Κισμίρ στην Τουρκία

    Η Yeni D?zen (11.10.21) γράφει ότι στήριξη εκφράστηκε εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ προς την πρακτική που αφορά την ανάκριση Τουρκοκυπρίων κατά την είσοδό τους στην Τουρκία και την απέλασή τους.

    Απαντώντας σε χθεσινή δήλωση του προέδρου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο Τατάρ ανέφερε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο Έρχουρμαν εκμεταλλεύεται πολιτικά το ότι δεν γίνονται δεχτοί στην Τουρκία εκείνοι που κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι κατοχική δύναμη, λένε ότι δεν θέλουν την Τουρκία και προβαίνουν σε βαριές προσβολές προς τον Πρόεδρο και τις αρχές της Τουρκίας.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ», η Τουρκία και όλες οι χώρες δικαιούνται να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων πολιτών στην χώρα τους έναντι απειλών και ενεργειών για λόγους ασφαλείας. Είπε ότι ένας από αυτούς που το γνωρίζει αυτό καλύτερα απ’ όλους είναι ο νομικός Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος διετέλεσε «πρωθυπουργός».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν συνάδει με την πολιτική ηθική και το ήθος το γεγονός ότι ο Έρχουρμαν περιμένει δήλωση από τον ίδιο για όλα αυτά και τον στοχοποιεί με προκλητικό και απρεπές ύφος.

    «Είναι μια άλλη απερισκεψία το να επιχειρεί ο Έρχουμαν να ζητάει από εμένα να λογοδοτήσω για το γεγονός ότι δεν γίνονται δεχτοί στην Τουρκία εκείνοι που λένε στην Τουρκία ‘κατακτητή, αποικιοκράτη, δεν σε θέλουμε, ξεκουμπίσου από την Κύπρο’», ισχυρίζεται ο Τατάρ προσθέτοντας ότι η στάση Έρχουρμαν σημαίνει στήριξη σε όσους προβαίνουν σε τέτοιου είδους προσβολές κατά της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Άλλες 17 «υπηκοότητες» - Έδωσαν ακόμα και σε άτομο που ήρθε για επίσκεψη

    Κάτω από τον τίτλο «Ακόμα 210 νέοι πολίτες μέσα σε 60 ημέρες», η Avrupa (10.10.21) γράφει ότι «συνεχίζεται η διανομή υπηκοότητας σαν κόλλυβα» στα κατεχόμενα. Το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο παραχώρησε «υπηκοότητα» σε άλλα 17 άτομα τα ονόματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» στις 8 Οκτωβρίου 2021.

    Πάρα πολλοί από τους «νέους πολίτες» είναι άτομα που η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 35 και 53 χρόνων και κάποιοι από αυτούς διαμένουν μόνο για διάστημα πέντε χρόνων στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην «επίσημη εφημερίδα», παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» σε 210 άτομα από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

    Η Avrupa γράφει επίσης ότι εικάζεται πως μέχρι τις «εκλογές» θα παραχωρηθούν πολλές «υπηκοότητες» ακόμα.

    Ανάμεσα στα άτομα στα οποία η «κυβέρνηση» μειοψηφίας UBP-DP-YDP παραχώρησε «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα» συγκαταλέγεται και ο Μουράτ Ντεμιρτζί, ο οποίος επισκεπτόταν τα κατεχόμενα ως τουρίστας, ίδρυσε εταιρεία παροχής συμβουλών και αγόρασε σπίτι στην κατεχόμενη Λευκωσία στο όνομα της γυναίκας του.

    Αναφερόμενη στην αύξηση του πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων από το 1970 μέχρι το 2020, η εφημερίδα σημειώνει ότι εξελίχθηκε ως εξής:

    1970: 52,000

    1976: 75,781

    1976: 75,824

    1981: 84,721

    1985: 94,277

    1985: 95,124

    1990: 101,172

    1990: 101,306

    1991: 106,303

    1993: 107,820

    1995: 113,398

    2000: 126,675

    2003: 141,639

    2004: 143,639

    2005: 147,249

    2009: 161,373

    2010: 164,072

    2013: 172,803

    2014: 175,258

    2015: 176,916

    2018: 190,553

    2018: 191,153

    2020: 199,209

    (Ι/Τσ.)

    [06] Το υφιστάμενο καθεστώς του «πρωτοκόλλου» πρέπει να τερματιστεί, υποστηρίζει ο Ακάνσοϊ

    Υπό τον τίτλο «Ακάνσοϊ: Το καθεστώς του πρωτοκόλλου πρέπει να τερματιστεί», η Yeni Bak?? (09.10.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι το καθεστώς του πρωτοκόλλου, που συνεχίζεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στις «κυβερνήσεις» της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», δεν παρέχει κανένα όφελος στην οικονομία της «βόρειας Κύπρου» και πρέπει επιτέλους να τερματισθεί.

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Gen? TV, ο Ακάνσοϊ είπε ότι η αγοραστική δύναμη των Τουρκοκύπριων μειώνεται καθημερινώς λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Σημειώνοντας ότι η τουρκική λίρα χάνει συνεχώς την αξία της εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, ο Ακάνσοϊ υπογράμμισε ότι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στους Τουρκοκυπρίους.

    Υπενθυμίζοντας ότι έχει φθάσει στα κατεχόμενα μόνο το ένα τέταρτο του χρηματικού ποσού, που προγραμματίστηκε να έλθει από την Τουρκία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του 2021, ο Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι αυτό το καθεστώς του «πρωτοκόλλου» δεν παρέχει κανένα όφελος στην οικονομία τους. Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διατηρήσουν σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρου καθεστώτος τις σχέσεις τους με την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους και βρίσκεται κοντά τους, ο Ακάνσοϊ επεσήμανε ότι το υφιστάμενο μοντέλο δεν βγάζει πουθενά τους Τουρκοκύπριους.

    Σημειώνοντας ότι το θέμα των «υπηκοοτήτων» έχει απευθείας αντίκτυπο στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων, ο Ακάνσοϊ είπε ότι «ξεχείλισε το ποτήρι σχετικά με το εν λόγω θέμα». Αναφέροντας ότι το CTP είναι ένα κόμμα που μπορεί να βρει λύση για το θέμα, ο Ακάνσοϊ πρόσθεσε ότι η λύση είναι ο νέος «νόμος περί υπηκοοτήτων» και ο «νόμος περί νέου πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής». Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι εάν αυτός ο «νόμος» τεθεί σε εφαρμογή, τότε θα προστατευθεί η δημογραφική δομή και θα λυθεί και το πρόβλημα των «υπηκοοτήτων».

    Καταληκτικά είπε ότι έχουν απευθύνει έκκληση στην «κυβέρνηση» για το θέμα αυτό, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη καμία απάντηση.

    (ΔΨ)

    [07] Θλίψη για μη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

    Η Vatan (11.10.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του κατοχικού καθεστώτος εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε και η «ΤΔΒΚ» στο «Queen's Baton Relay», που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στην ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή της Κύπρου στο πλαίσιο των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν μεταξύ 28 Ιουλίου και 8 Αυγούστου 2022 στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σε γραπτή δήλωση, σημειώνεται ότι παρά τις αναφορές της Βασίλισσας ότι αυτή η εκδήλωση θα αγκαλιάσει όλες τις κουλτούρες, θα τους δώσει ευκαιρία να ταξιδέψουν μαζί και θα προωθήσει την αλληλεγγύη και την συνεργασία, η εγγυήτρια Ηνωμένο Βασίλειο απέκλεισε τους Τουρκοκύπριους από αυτή την εκδήλωση γεγονός το οποίο η «προεδρία» θεωρεί «καταφανή διάκριση».

    Επισημαίνοντας ότι αυτή η «μεροληπτική στάση» προκαλεί το ερώτημα κατά πόσο το Ηνωμένο βασίλειο δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως έναν λαό της κοινοπολιτείας, η ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι είναι νομική, συμβατική και ηθική υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπεριφέρεται ισότιμα στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους.

    Υπενθυμίζοντας ότι μετά το Σχέδιο Ανάν, ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε υποσχεθεί την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η «προεδρία» αναφέρει ότι αυτό δεν έγινε και ότι με αυτήν και παρόμοιες συμπεριφορές του, το Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσον θεωρεί μόνο τον «ελληνοκυπριακό λαό» ως μέλος των λαών της κοινοπολιτείας και την Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία».

    «Αν αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, θα είναι δυνατόν τουλάχιστον να αξιολογηθεί αυτή ως μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αποδοχής των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ολγκούν: «Πρέπει να είναι κάποιος όπως τον Άιντε ή Ντάουνερ για να υπάρξουν συνομιλίες»

    Σχολιάζοντας την κρίση που επήλθε σχετικά με το διορισμό ειδικού ή προσωπικού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Οσμάν Ερτούγ υποστήριξε ότι πρέπει να είναι κάποιος όπως τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε ή τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για να μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες, σύμφωνα με την G?ne? (09.10.21). «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει έδαφος. Εξάλλου, ο Γκουτέρρες αυτό ανακοίνωσε», ανέφερε ο Ολγκούν.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν θα διοριστεί «προσωπικός απεσταλμένος» στο ρόλο του παρατηρητή ή «ειδικού απεσταλμένου» με διευρυμένες αρμοδιότητες.

    Σύμφωνα με την «προεδρία», η ελληνοκυπριακή ηγεσία υπαναχώρησε στο θέμα διορισμού «προσωπικού απεσταλμένου» από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, όπως είχε συμφωνηθεί.

    Σημειώνοντας ότι η δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι μια δομή όπου διάφορα συμφέροντα έρχονται αντιμέτωπα ή συνυπάρχουν, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι «εστιάζονται στο αποτέλεσμα».

    Αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί μια στρατηγική προσέλκυσης περισσότερων παραγόντων, ο Ερτούγ υποστήριξε τα εξής σε δηλώσεις του στην διαδικτυακή εκπομπή Tv2020:

    «Επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά εστιάστηκε στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και στο να προσελκύσει και άλλους, ο ΓΓ δεν μπόρεσε να κάνει ανακοίνωση? Θα έλεγε θα προτείνω προσωπικό αντιπρόσωπο ή δεν θα έκανε ανακοίνωση. Οι Ελληνοκύπριοι διατηρούν στην ατζέντα συνεχώς αυτό το θέμα».

    Αναφορικά με την πρόταση που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι με αναφορά στο Σύνταγμα του 60’, ο Ολγκούν σχολίασε ότι δεν μπορεί καν να την αποκαλέσει «πρόταση».

    (ΔΨ)

    [09] Χρηματική στήριξη για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη υποδομών από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα

    Δύο εκατομμύρια ΤΛ θα χορηγήσει το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KE?) της τουρκικής «πρεσβείας» στην κατεχόμενη Λευκωσία σε συνεργασία με το λεγόμενο υπουργείο οικονομικών και ενέργειας για να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των νέων στα κατεχόμενα, γράφει η Avrupa (09.10.21).

    Εξάλλου, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο των βιομηχανικών περιοχών του τουρκικού υπουργείου βιομηχανίας και τεχνολογίας Φατίχ Τουράν βρίσκεται στα κατεχόμενα για επιθεώρηση των βιομηχανικών περιοχών και για στήριξη των εργασιών υποδομής που συνεχίζονται, γράφει η G?ne? (11.10.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «γραφείου ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (KE?), θα παραχωρηθούν κονδύλια για ανάπτυξη των υποδομών στις βιομηχανικές περιοχές στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [10] Λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου έδωσε συνέντευξη στο σουηδικό κανάλι RTS

    Υπό τον τίτλο «Αρτέρ: Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων είναι κομμάτι αυτής της πόλης», G?ne? (11.10.21) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ισμαήλ Αρτέρ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο σουηδικό κανάλι RTS και ερωτηθείς «πώς αισθάνεται ως δήμαρχος μιας τόσο μεγαλοπρεπούς, αλλά συνάμα με προβλήματα πόλης», υποστήριξε τα εξής:

    «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα καθήκον που απαιτεί να είναι κάποιος οραματιστής, αλλά και ταυτόχρονα να έχει εμπειρία. Το Βαρώσι είναι κομμάτι αυτής της πόλης. Με πολιτική απόφαση άνοιξε για επισκέψεις τον Οκτώβριο του 2020. Τώρα γίνονται δεκτές αιτήσεις στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Οι αντιδράσεις στο νότο, στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρώπη άρχισαν στο σημείο ‘γιατί άνοιξε υπό τη δική μας διοίκηση’. Δεν υπήρξε κανένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και τόσο καιρό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι αναμένουν ο ελληνοκυπριακός και ο τουρκοκυπριακός λαός. Εάν ο τουρκοκυπριακός λαός παρουσιάζεται ως μειονότητα, τότε το νήμα κόβεται εδώ. Εάν γίνει αποδεκτή η κοινή διαβίωση στο νησί, τότε δημιουργείται ένα έδαφος συμφωνίας».

    (ΔΨ)

    [11] Η Νοβπέρ Φερίτ Βετζχί νέα πρόεδρος της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας»

    Η Halk?n Sesi (09.10.21) γράφει ότι η Νοβπέρ Φερίτ Βετζχί (N?vber Ferit Vechi) διορίστηκε ως η νέα πρόεδρος της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

    Χαιρετίζοντας το διορισμό της, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε, κατά τη συνάντηση τους, ότι η Βετζχί υπηρέτησε για χρόνια σε διάφορα κέντρα στο εξωτερικό, ως «πρόξενος» ή «πρέσβης» της «ΤΔΒΚ» καθώς και στο «υπουργείο εξωτερικών» και γνωρίζει πολύ καλά την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    (ΔΨ)

    [12] Δεν έχουν νομική ισχύ οι δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων της ΚΔ, ισχυρίζεται ο Χασίπογλου

    Υπό τον τίτλο «Δεν υπάρχει νομική δέσμευση», η K?br?s (09.10.21) γράφει ότι το επαρχιακό δικαστήριο Κερύνειας, που συνεδριάζει στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, καταδίκασε την Τουρκία σε αποζημιώσεις γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τεσσάρων Ελληνοκύπριων εναγόντων κατά της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο νομικός σύμβουλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, «πρόεδρος» της «επιτροπής του ανοίγματος του Βαρωσιού» και γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι οι δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων της «νότιας Κύπρου» δεν έχουν καμία νομική ισχύ στην «ΤΔΒΚ» και ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». «Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να διασφαλίσουμε να συνεχίσει η επιτροπή να είναι ένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο», υποστήριξε ο Χασίπογλου.

    Υπενθυμίζοντας ότι το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι μετά την απόφαση της υπόθεσης Ξενίδη-Αρέστη, οι υποθέσεις πρέπει να επιλύονται μέσω ενδίκων μέσων, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν έχει την απαραίτητη νομική ισχύ και δεσμευτικότητα ούτε στην «ΤΔΒΚ», ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί είπε ότι η δικαστική απόφαση σχετικά με την υπόθεση των τεσσάρων Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας «θα μπορούσε να εκτελεστεί εναντίον της Τουρκίας» στις χώρες μέλη της ΕΕ από τους δικαιούχους της απόφασης. Σημειώνοντας ότι η «ασυλία» στην εκτέλεση εναντίον των εμπορικών περιουσιών έχει αρθεί από τη δεκαετία του 1970 στον κόσμο, ο Χακί είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αμυνθεί για να εμποδίσει την εκτέλεση της απόφασης. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι αυτή η υπόθεση διεκπεραιώθηκε παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την διαδικασία.

    (ΔΨ)

    [13] Ακόμα δύο θάνατοι στα κατεχόμενα από Covid-19 το σαββατοκύριακο

    Η Vatan (11.10.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ακόμα δύο νεκρούς με τελική αιτία θανάτου τον Covid-19, γεγονός που ανεβάζει τις ανθρώπινες απώλειες από την πανδημία στις 83.

    Με χθεσινή ανακοίνωση, το «υπουργείο» αναφέρει ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18,061 εργαστηριακές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 65 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 49 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 15 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Τα εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: Λευκωσία 11, Κερύνεια 12, Αμμόχωστος 18 και Τρίκωμο 8.

    Χθες αποθεραπεύτηκαν και πήραν εξιτήριο 62 άτομα.

    Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 3,114,827 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 20,296 κρούσματα Covid-19, ενώ 19,294 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 921 ασθενών, 48 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 866 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 7 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας

    Χθες δεν διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά της πανδημίας στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Συμμετοχή του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» σε έκθεση τροφίμων στην Γερμανία

    Η Vatan (11.10.21) γράφει ότι το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» συμμετείχε στην έκθεση τροφίμων Anuga 2021 που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία της Γερμανίας.

    Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, λαμβάνουν μέρος έξι τουρκοκυπριακές εταιρείες με δικά τους σταντ, στα οποία εκτίθενται αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λεμονάδες και παραδοσιακά εδέσματα.

    Το τουρκοκυπριακό περίπτερο επισκέφτηκε ο Πρόξενος της Τουρκίας στην Κολωνία, Τουρχάν Καγιά και αντιπροσωπεία από το Προξενείο της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ, αποτελούμενη από τους εμπορικούς ακόλουθους Ανίλ Γκιουρτούνα Καγιά και Τουρχάν Καγιά.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια στις παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας», δηλώνει ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-09.10.21), o Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Felix Plasencia, ο οποίος επισκέφθηκε την Τουρκία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «προκλητικές», όπως τις αποκάλεσε, ενέργειες της Ελλάδας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, το τελευταίο διάστημα, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν είναι να κάνει επιστημονικές έρευνες στην περιοχή, αλλά να προβεί σε παραβιάσεις στην υφαλοκρηπίδα τους.

    Ισχυριζόμενος ότι τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας καθορίζονται με τη συμφωνία που υπέγραψαν με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι αυτά τα σύνορα έχουν καταχωρηθεί και στα ΗΕ.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία λαμβάνει τα μέτρα της ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας της, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε τα εξής:

    «Την τελευταία φορά η Ελλάδα, η οποία ήθελε να διεξάγει επιστημονικές έρευνες, συμπεριέλαβε ένα μέρος της περιοχής περίπου 1 χιλιόμετρο που ανήκει στην υφαλοκρηπίδα μας. Ο στόχος τους δεν είναι να κάνουν επιστημονικές έρευνες σε αυτή την περιοχή του 1 χιλιομέτρου, αλλά να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας. Φυσικά εμείς, εκδώσαμε την αναγκαία NAVTEX και κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Το ναυτικό μας εμπόδισε πρώτα το πλοίο και δεν του επέτρεψε να μπει σε αυτή τη περιοχή».

    «Όταν απομακρύνθηκαν από εδώ, προσπάθησαν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας από την Κύπρο αυτή τη φορά. Είχαν την ίδια αντιμετώπιση και εκεί, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε.

    «Στόχος τους είναι οι παραβιάσεις. Έχουν μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις. Κάνουν συνεχώς αναφορά στο λεγόμενο Χάρτη της Σεβίλλης. Όταν με τις ενέργειές μας στο πεδίο καταργούμε τον χάρτη της Σεβίλλης, αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν. Και από την άλλη, καταγγέλλουν συνεχώς την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν αν δεν κάνουν δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας 2-3 φορές την ημέρα. Ίσως να υπάρχει κάποιο όφελος, δεν ξέρω, ίσως το όφελος να είναι για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης NAVTEX, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι έγινε αίτηση προς την Τουρκία για τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών και ως εκ τούτου η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX. «Κάποτε μας ρωτούν γιατί δεν εκδίδουμε μια NAVTEX που να περιλαμβάνει ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα μας. Δεν θα ήταν σωστή προσέγγιση να δεσμεύσουμε όλη την υφαλοκρηπίδα μας και να εμποδίσουμε όλα θαλάσσια δρομολόγια», είπε.

    Ο Τούρκος Υπουργός άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως κηρύχθηκε και υφαλοκρηπίδα. «Έχουμε δηλώσει την υφαλοκρηπίδα μας στη Μαύρη Θάλασσα ως ΑΟΖ ταυτόχρονα. Το ψάρεμα, είναι πολύ σημαντικό στη Μεσόγειο, και αν καταστεί και για μας ένας παράγοντας προτεραιότητας, και αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, τότε θα γίνει. Τότε, κανένας ψαράς άλλης χώρας δεν θα μπορεί να εισέρχεται στην περιοχή που ανήκει στην υφαλοκρηπίδα μας. Και για αυτό θα προβούμε στη λήψη όλων των αναγκαίων βημάτων, αλλά επί της παρούσης και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια τέτοια ανάγκη στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα και για αυτό δεν κηρύχθηκε ΑΟΖ, όμως μπορεί και να κηρυχθεί», ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση αιτήματος, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να προβούν στην κήρυξη ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ωστόσο ότι «δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι ‘δεν μπορεί να προστατευτεί ο υποθαλάσσιος πλούτος ή η υφαλοκρηπίδα αν δεν κηρυχθεί ΑΟΖ».

    (ΑΚ)

    [02] Βουλευτής του αντιπολιτευόμενου CHP κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι χάνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

    Σύμφωνα με την Sozcu (11.10.21), o Βουλευτής Κωνσταντινούπολης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ακίφ Χαμζάτσεπι επέκρινε σε γραπτή του δήλωση την τελευταία έκδοση NAVTEX εκ μέρους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι με την NAVTEX αυτή, η Τουρκία έχει αποδεχθεί τις θέσεις της Ελλάδας και της «νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υποστηρίζοντας ότι με τη NAVTEX που εξέδωσε η Κυβέρνηση, έχουν αποδεχθεί τις θέσεις της Αθήνας και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», ο Χαμζάτσεπι προειδοποίησε ότι χάνουν τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ισχυρίστηκε ότι αυτοί που το έκαναν αυτό θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Ο Χαμζάτσεπι στις δηλώσεις του πρόσθεσε και τα εξής:

    «Η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί χρήση του δικαιώματος που αναγνωρίζουν προς την Τουρκία τα ΗΕ. Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (για ΑΟΖ) ήταν επιτυχία για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ορούτς Ρέις άρχισε γεωτρητικές δραστηριότητες. Οι εκδόσεις NAVTEX και οι δηλώσεις προκαλούν. Η Τουρκία πλέον δεν στέκεται πίσω από τη συμφωνία της Λιβύης. Δεν χρησιμοποιεί την έννοια Γαλάζια Πατρίδα. Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, η οποία συγκαλύπτει τις θέσεις της Ελλάδος είναι ακριβώς η ίδια με το Χάρτη της Σεβίλλης που η Τουρκία απορρίπτει. Με αυτήν, έχουμε αποδεχθεί τις θέσεις της Ελλάδας. Αυτό είναι που ήθελαν και η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου».

    Υπενθυμίζοντας ότι παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφορών στον τομέα του καθορισμού θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που έγινε στα πλαίσια της συμφωνίας με τη Λιβύη, εντούτοις δεν έχει δοθεί νέα αδειοδότηση στην TPAO εδώ και 9 μήνες, ο Χαμζάτσεπι ανέφερε ότι αν δεν προβούν σε νέες δραστηριότητες στην περιοχή, τότε η συμφωνία με τη Λιβύη θα καταστεί άκυρη.

    Ανέφερε επίσης, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες όπως η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Συρία. «Αν η στρατηγική μας δεν είναι αυτή, τότε θα χάσουμε τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Αν δεν προχωρήσουμε με δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας, τότε αυτά που λέμε δεν θα βοηθήσουν σε τίποτε. Το σημαντικό είναι να κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εδώ. Η Τουρκία πρέπει να προβεί άμεσα σε βήματα για να κηρυχθεί ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [03] Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στην ατζέντα του σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία

    Η Milliyet (11.10.21) γράφει ότι το Υπουργικό Συμβουλίο στην Τουρκία συνεδριάζει σήμερα υπό την Προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Στην ατζέντα της σημερινή συνεδρίασης θα βρίσκονται, ανάμεσα σε άλλα, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο «μετά και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρει το δημοσίευμά.

    Στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν επίσης ο αγώνας για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στην τουρκική αγορά, καθώς επίσης και οι διάφορες περιφερειακές εξελίξεις.

    (ΑΚ)

    [04] Αίτημα για αγορά 40 νέων αεροσκαφών τύπου F-16 διαβίβασε η Τουρκία στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (09.10.21), η Τουρκία διαβίβασε αίτημα της προς τις ΗΠΑ για αγορά 40 νέων πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-16.

    Συγκεκριμένα, η Τουρκία, η οποία προχώρησε στη αγορά του αμυντικού συστήματος S-400 μετά που αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35, με επιστολή της με ημερομηνία 30 Ιουλίου, διαβίβασε αίτημα προς τις ΗΠΑ για αγορά 40 νέων πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-16, με στόχο να προστεθούν στον στόλο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα της Τουρκίας για αγορά των F-16, επιβεβαιώνεται και από τις πηγές ασφάλειας της χώρας. Το αίτημα της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας, σημειώνει η εφημερίδα, και σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέψει την πώληση όπλων προς την Τουρκία, το θέμα θα σταλεί για έγκριση στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα σημειώνει ότι το ζήτημα αυτό αναμένεται να περιληφθεί και στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που θα γίνει στη Ρώμη στα τέλη του μήνα, στα πλαίσια της Συνόδου των Ηγετών των G-20.

    (ΑΚ)

    [05] Τον Χουλουσί Ακάρ βλέπει ως διάδοχο του Έρντογαν ο Διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ORC στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (11.10.21), ο Μεχμέτ Πόστεκι, Διευθυντής της Εταιρείας Δημοσκοπήσεων (ORC) στην Τουρκία, η οποία όπως είναι γνωστό είναι πολύ κοντά στην Κυβέρνηση, σε δηλώσεις του στην δημοσιογράφο Νεβσίν Μενγκιού, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την εταιρεία του στις 13-29 Σεπτεμβρίου 2021.

    Σύμφωνα με τον Πόστεκι, η τελευταία δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 7 επαρχίες της Τουρκίας με δείγμα 13,650 ατόμων.

    Οι προβλέψεις του Πόστεκι όσον αφορά στα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν τα κόμματα στις εκλογές του 2023 στην Τουρκία είναι:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 31,9%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 25,9%

    -Καλό Κόμμα (?Y? Parti): 13,1%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 9,4%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 8,1%

    - Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου DEVA: 4,7%

    -Κόμμα του Μέλλοντος: 2,9%

    Ο Πόστεκι στις δηλώσεις του στη δημοσιογράφο, απέδωσε τη μείωση που φαίνεται να σημειώνεται στα ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη λανθασμένη επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος.

    Επιπλέον, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ποιος πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν σε περίπτωση που ο ίδιος για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία το 2023, ο Πόστεκι επικαλούμενος πληροφορίες, απάντησε ότι θα είναι ο νυν Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

    «Μετά τις επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν, το όνομα του Ακάρ προωθείται και λέγεται ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη και χαίρει εκτίμησης από την βάση του κόμματος. Οπωσδήποτε, ο Ακάρ σε περίπτωση που ο Έρντογαν δεν επιθυμεί ή δεν υποβάλει υποψηφιότητα, θα εκπροσωπεί το κράτος και φαίνεται ότι είναι μια φιγούρα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε περίπτωση επιστροφής στο κοινοβουλευτικό σύστημα», αναφέρει ο Πόστεκι.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 28,370 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την Aksam (11.10.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,370 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 344,280 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 196 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 25,772.

    Σημειώνεται ότι το 87,80% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 74,50% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν γίνει 112,360,409 εμβολιασμοί.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 11 October 2021 - 14:51:29 UTC