Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-09-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 172/2021 04-06.09.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι: «Αν οι Ελληνοκύπριοι ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσουμε και εμείς»
  • [02] Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων
  • [03] Αμτζάογλου: Δεν εντοπίσθηκε ρύπανση στην Ακανθού
  • [04] Ανέτοιμοι να επεκταθούν στην Ευρώπη με το χαλούμι, υποστηρίζει Τκ εφημερίδα
  • [05] Ένας νεκρός και 143 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [06] Πάσο για εμβολιασμένους και όσους νόσησαν από Covid-19 αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι νόμιμη», απαντά το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στο Μενέντεζ
  • [02] «Δεν υπάρχει σοβαρή ρύπανση στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ από την πετρελαιοκηλίδα», υποστηρίζει ο Καραϊσμαϊλογλου
  • [03] «Δεν είναι ρεαλιστικό ένα Ενεργειακό Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», υποστηρίζει ο Ντονμέζ
  • [04] Στην Τουρκία για επαφές ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας
  • [05] Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία
  • [06] Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίου του Έρντογαν με τίτλο «Είναι εφικτός ένας δικαιότερος κόσμος»
  • [07] Στις 19,391 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι: «Αν οι Ελληνοκύπριοι ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσουμε και εμείς»

    Η G?ne? (04.09.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως εάν οι Ελληνοκύπριοι αρχίσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία.

    Η Οκτάι έκανε αυτές τις δηλώσει σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

    Ο Οκτάι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου που προέρχεται από τη Συρία «προς τις ακτές της ΤΔΒΚ», αφού όπως ανέφερε, λήφθηκαν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση της ρύπανσης που δημιουργήθηκε.

    «Υπήρχαν ήδη 3 θαλάσσια οχήματα στην Κύπρο. Από εδώ πήγαν επίσης 8 οχήματα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ρυμουλκών. Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος από την Τουρκία έχει λάβει πολύ σοβαρά μέτρα. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε κανένα κίνδυνο στην Κύπρο ούτως ή άλλως», είπε και πρόσθεσε ότι λήφθηκαν μέτρα μετά την αλλαγή του ανέμου στις περιοχές Αλεξανδρέττας και Αντιόχειας. «Βλέπουμε ότι η ρύπανση είναι πλέον επιφανειακή. [?] Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα στους αδελφούς μας για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τη λήψη όλων των μέτρων», είπε.

    Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά οδηγεί το θέμα σε άλλο πεδίο και είπε πως πρόκειται για μία πόλη που οι άνθρωποι πρέπει τώρα να την ανοίξουν και να την χρησιμοποιούν τα παιδιά, ενώ πριν ήταν μια νεκρή πόλη στην οποία περιφέρονταν αρουραίοι.

    Ανέφερε ότι η περιοχή είναι ζωντανή αυτή τη στιγμή και ότι 100 χιλιάδες άτομα την επισκέπτονται και ότι είναι επίσης ανοιχτή προς το «νότο».

    «Θα ήθελα να δώσω ένα άλλο μήνυμα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά από εδώ, η οποία, βρίσκεται σε διαφορετικά παιχνίδια ενώπιον της ΕΕ και διαφορετικών δικαστηρίων. Δεν έχει νόημα να βγάλεις την μπάλα από το γήπεδο.. Ανοίγουμε το Βαρώσι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Η ΤΔΒΚ έχει λάβει την απόφαση κι εμείς, ως Τουρκία, στεκόμαστε πίσω από το έργο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Υπάρχει επίσης μια δήλωση από την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μια γεώτρηση μπορεί ή θα γίνει στο οικόπεδο αρ. 10 των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Κύπρο και καταλαβαίνουμε ότι προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση», είπε ο Οκτάι και πρόσθεσε τα εξής: «Είναι αδιανόητο τόσο η ΤΔΒΚ όσο και η Τουρκία να έχουν δεμένα τα χέρια τους, και το έχουμε ήδη δηλώσει αυτό με σαφήνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης. Αυτή θα ήταν η απάντηση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη απάντηση», είπε.

    Απευθυνόμενος στον Τατάρ, ο Οκτάι είπε ότι παρακολουθούν με περηφάνεια τις προτάσεις για λύση «στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών» και ότι υποστηρίζουν πλήρως την πρότασή της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως επικοινώνησαν αμέσως με την Τουρκία, μόλις εντοπίσθηκε η διαρροή πετρελαίου. Απάντησε επίσης στις επικρίσεις που δέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της κρίσης δεν επικοινώνησε ούτε με την «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε με την ΕΕ και υποστήριξε ότι επικοινώνησαν με όλους. «Αλλά το πρώτο μέρος που θα επικοινωνήσουμε είναι η Άγκυρα», τόνισε. Υποστήριξε επίσης ότι εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο για περιβαλλοντικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία «με τη συνεργασία των δύο κρατών».

    Ανέφερε επίσης πως θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου για μία βδομάδα και θα έχει συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόσθεσε ότι καταβάλουν προσπάθειες να γίνει αποδεκτή «η αντίληψη των δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών που συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο».

    Αναφερόμενος στο θέμα της αφαίρεσης διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από διάφορους « Τουρκοκύπριους αξιωματούχους», είπε πως το θεωρεί λάθος. «Δεν είναι σωστό να ενταθεί ή να κλιμακωθεί αυτό το ζήτημα. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στη νότια Κύπρο. Κάποιοι λένε ότι η πολιτική Αναστασιάδη έχει πλέον χρεοκοπήσει», είπε και πρόσθεσε πως στόχος τους [?] είναι να δώσουν ευκαιρία στους παλιούς κατοίκους του Βαρωσιού να επιστρέψουν στην πόλη τους.

    Ισχυρίστηκε ακόμα ότι κάνουν μια πολιτική που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    (ΚΣ)

    [02] Ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων

    Ο Bayark (04.09.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, είχε συνάντηση με τον Μερτίν Φεϊζίογλου, Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων.

    Στη συνάντηση, ο Φεϊζίογλου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Σύνδεσμος στηρίζει το Τατάρ και υποστήριξε πως από το 2015, ως Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων, διεξάγουν μια εντατική μελέτη για την υπόθεση της Κύπρου. «Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της νομικής και πνευματικής υποδομής και στη δημιουργία οδικού χάρτη. Η απομόνωση και τα εμπάργκο που οι Ελληνοκύπριοι εφάρμοσαν και επέβαλαν στους Τουρκοκύπριους έχουν μετατραπεί σε μια σειρά σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σκοπός αυτής της απομόνωσης και των εμπάργκο είναι να εκφοβίσουν τους Τουρκοκύπριους και να αποθαρρύνουν τους Τουρκοκύπριους από το να είναι Τούρκοι και να τους αναγκάσουν να είναι μειοψηφία στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων», ισχυρίστηκε.

    «Για να ακυρωθεί το ύπουλο και προδοτικό σχέδιο κατά των Τουρκοκυπρίων, η ζημιά που προκλήθηκε από αυτήν την απομόνωση και το εμπάργκο πρέπει να εξουδετερωθεί με ορθολογικές και πρακτικές μεθόδους. [?]Πρέπει να εκπονηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την παράκαμψη της απομόνωσης και των εμπάργκο και να εξηγηθεί στον κόσμο ότι πρόκειται για επαίσχυντες πρακτικές κατά της ανθρωπότητας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε σήμερα, παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα με τις οδηγίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έχουμε επίσης υποβάλει ένα σχέδιο οδικού χάρτη. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο Έρσιν Τατάρ για την υπεράσπιση της υπόθεσης των Τουρκοκυπρίων με μεγάλη επάρκεια, αποφασιστικότητα και αυτοθυσία», είπε.

    Από την πλευρά του ο Τατάρ αναφέρθηκε και στο θέμα της αφαίρεση των κυπριακών διαβατηρίων και πρόσθεσε ότι «αυτό θα καταπολεμηθεί στη νομική του διάσταση».

    Αναφέρθηκε στο άνοιγμα του Βαρωσίου και υποστήριξε πως με το άνοιγμα της πόλης «που βρίσκεται εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ και έχει κλείσει εδώ και 47 χρόνια», έχει ληφθεί μια σωστή και σημαντική απόφαση στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι οι πρώην ιδιοκτήτες που θα αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας μπορούν επίσης να επιστρέψουν στο Βαρώσι.

    «Επιθυμία μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να μειώσουμε τις εισαγωγές και να έχουμε μια παραγωγική οικονομική δομή που να βλέπει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, να πέτυχουμε αύξηση της ευημερίας και να γίνει ισχυρότερη η ΤΔΒΚ. Το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού είναι πολύ σημαντικό. Η ΤΔΒΚ είναι εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εκεί, το έθνος μας έχει μελλοντικά συμφέροντα», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι με την ισχυρή υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, διασφαλίζουν ότι ζουν με ασφάλεια. «Η συνεργασία της ΤΔΒΚ με τη Δημοκρατία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει πόσο πολύτιμη είναι για το έθνος μας στο μέλλον», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [03] Αμτζάογλου: Δεν εντοπίσθηκε ρύπανση στην Ακανθού

    Σύμφωνα με την G?ne? (04.09.21) ο «υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό» και επικεφαλής του γραφείου κρίσης για την πετρελαιοκηλίδα στα κατεχόμενα, Χουσείν Αμτζάογλου δήλωσε ότι ένα ρυμουλκό που ανήκε στην παράκτια ασφάλεια έφτασε στην περιοχή της Κερύνεια λόγω μιας «ύποπτης ειδοποίησης» λόγω της αλλαγής χρώματος που εντοπίστηκε από τον δορυφόρο 2 μίλια μακριά από το χωριό Ακανθού, αλλά είπε ότι δεν βρέθηκε ρύπανση στην περιοχή κατά την εξερεύνηση.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Αμτζάογλου δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) συνέχισαν να διερευνούν τη διαρροή καυσίμων που προέρχεται από τη Συρία και ότι το ρυμουλκό που ανήκει στην παράκτια ασφάλεια συνέχισε τις σαρώσεις του στις ακτές της Κερύνειας, αλλά δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ύποπτο.

    (ΚΣ)

    [04] Ανέτοιμοι να επεκταθούν στην Ευρώπη με το χαλούμι, υποστηρίζει Τκ εφημερίδα

    Η Yeni D?zen (06.09.21) γράφει ότι ενώ ένας μήνας απομένει για να ανοίξει το χαλούμι στην ευρωπαϊκή αγορά, οι προετοιμασίες στα κατεχόμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πέρασαν σχεδόν 5 μήνες από τότε που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταχώρισε το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και λήφθηκε η απόφαση για επέκταση του στην ευρωπαϊκή αγορά την 1η Οκτωβρίου. «Καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα στο νότο, οι αρχές στο βορρά έδωσαν το μήνυμα ότι δεν ‘είμαστε ακόμη έτοιμοι’», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η Yeni D?zen γράφε επίσης ότι στους 5 μήνες που μεσολάβησαν από την απόφαση που ελήφθη στις 12 Απριλίου, σχεδόν κανένα βήμα δεν έγινε για τις προετοιμασίες στα κατεχόμενα. Αυτή η απόφαση, η οποία αρχικά χαρακτηρίστηκε ως «ένα σημαντικό βήμα για να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά», δεν ήταν αναμενόμενη. «Υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες και υποστήριξη από την ΕΕ και το νότο, ορισμένοι αξιωματούχοι στο βορρά υποστήριξαν ότι η διαδικασία προχώρησε μονομερώς», γράφει η εφημερίδα που προσθέτει ότι ο Μουσταφά Εργκιουβέν, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ότι η ελεγκτική εταιρεία, που εξετάζει θέματα όπως η σύσταση του προϊόντος, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί τους. Αναφέροντας ότι περιμένουν νέα από την εταιρεία για τις ρυθμίσεις που θα γίνουν στα εργοστάσια, ο Εργκιουβέν δήλωσε ότι μετέφεραν αυτήν την προσδοκία στις αρχές της ΕΕ, αλλά δεν έχουν δει ακόμη συγκεκριμένα βήματα.

    Από την πλευρά του πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αλί Καματσιόγλου δήλωσε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για τη διαδικασία που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και είπε ότι ζήτησαν παράταση από την επιτροπή της ΕΕ.

    Ο Μουσταφά Ναϊμογλουλατό, Πρόεδρος της Ένωσης Ζωοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων, είπε ότι υπήρχαν ελλείψεις σε πολλά θέματα και υποστήριξε ότι δεν ήταν έτοιμοι για την ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου. Αναφέροντας ότι βρήκε το ποσοστό 51 % του γάλακτος που καθορίστηκε από την επιτροπή της ΕΕ να είναι πολύ υψηλό, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν για πολλά χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες.

    (ΚΣ)

    [05] Ένας νεκρός και 143 κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (06.09.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,748 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 143 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 109 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 4 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 30 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 105 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 41 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 32, στην Αμμόχωστο 28, στη Μόρφου 2 και στο Τρίκωμο 6.

    Χθες καταγράφηκε ένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανόντων από την πανδημία να ανέρχεται πλέον στους 64.

    Μέχρι τις 05 Σεπτεμβρίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,496,246 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 17,135 κρούσματα Covid-19 και 15,090 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 1,978 ασθενών, 139 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,721 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 103 περιστατικών και 15 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)

    [06] Πάσο για εμβολιασμένους και όσους νόσησαν από Covid-19 αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (06.09.21) γράφει ότι αρχίζει από σήμερα η εφαρμογή του Adapass στα κατεχόμενα σε όλες τις επαρχίες, αφού η εφαρμογή του είχε αρχίσει πειραματικά από τις 27 Αυγούστου στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Η εφημερίδα, που στεγάζει το θέμα κάτω από τον τίτλο: «Όλα κλειστά για τους ανεμβολίαστους» γράφει ότι το Adapass από σήμερα θα ισχύει σε όλες τις επαρχίες για τα άτομα άνω των 18 ετών που θα κληθούν να επιδεικνύουν το πάσο τους για να εισέρχονται σε εστιατόρια, αγορές, κουρεία, κινηματογράφους κι άλλους χώρους. Άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ PCR ή γρήγορο τεστ ανίχνευσης που έχει διενεργηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι νόμιμη», απαντά το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στο Μενέντεζ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (06.09.21), η Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, επισμηναγός Πινάρ Καρά ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του Τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι νόμιμη και πρόσθεσε ότι είναι λάθος ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο να αποκαλείται «κατοχικός».

    Σε δηλώσεις της μετά από ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας όπου έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Καρά απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή και Πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέτεζ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε την Κυπριακή Δημοκρατία και δήλωσε πως στόχος του είναι να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.

    Αναφερόμενη στις δηλώσεις Μενέντες και χωρίς να τον κατονομάζει, η Καρά δήλωσε τα εξής: «Έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι οι μέχρι σήμερα μέθοδοι που δοκιμάστηκαν από τις πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα για λύση και για αυτό φαίνεται ότι οι συνομιλίες δεν πρόκειται να προχωρήσουν χωρίς να γίνει αποδεκτή η ύπαρξη δύο ίσων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών στη Κύπρο. Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυρίαρχη πολιτική ισότητα και που θα ζουν πλάι πλάι και να συνεργάζονται. Ο κύριος λόγος της παρουσίας μας στην Κύπρο είναι η προστασία των Τούρκων της Κύπρου. Οι προσπάθειες που γίνονται για να παρουσιάσουν τη παρουσία του τουρκικού στρατού στον νησί ως κατοχική δύναμη, δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο παρά στην συγκάλυψη των δολοφονιών των Ελληνοκυπρίων που έγιναν στην Κύπρο και στη στήριξη του Ελληνοκυπριακού διδύμου και αυτών που τους στηρίζουν. Στα πλαίσια των συμφωνιών εγγυήσεως και συμμαχίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας. Στα πλαίσια των νόμιμων δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο θα συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη, τη γαλήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο».

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή AA (05.09.21), η Καρά στις δηλώσεις της επέκρινε επίσης την Ελλάδα κατηγορώντας την ότι συνεχίζει με τις ενέργειες της να παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά της ύδατα της Τουρκίας και το καθεστώς αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

    «Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει 206 συνολικά παραβιάσεις των εναέριου μας χώρου, 27 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, 95 παρενοχλήσεις σε εναέρια μας μέσα και 790 παραβιάσεις του ναυτικού μας στόλου σε νησιά με καθεστώς αποστρατικοποίησης», υποστήριξε η Καρά, κατηγορώντας την ίδια στιγμή την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [02] «Δεν υπάρχει σοβαρή ρύπανση στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ από την πετρελαιοκηλίδα», υποστηρίζει ο Καραϊσμαϊλογλου

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (04.09.21), ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων Αντίλ Καραϊσμαϊλογλου, σε γραπτή του ανακοίνωση υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται σοβαρή ρύπανση στις ακτές της Τουρκίας ή της «ΤΔΒΚ» από την πετρελαιοκηλίδα που έφθασε από τη Συρία.

    Ο Καραϊσμαϊλογλου ανακοίνωσε ότι το πλοίο επειγόντων περιστατικών Nene Hatun διεξάγει ήδη εργασίες καθαριότητας στην περιοχή Σαμαντάγ (της Τουρκίας) μετά την αξιολόγηση μαρτυρίας ότι εντοπίστηκαν σωματίδια στην περιοχή αυτή. «Όσον αφορά στα πολύ μικρά σωματίδια που εντοπίστηκαν στην περιοχή αυτή, δεν είναι δυνατόν να τα συλλέξουμε μαζί με θαλάσσια στοιχεία. Τα σωματίδια που παρατηρήθηκαν χθες στην ακτή Σαμαντάγ (της Τουρκίας) τα οποία είναι απίθανο να συλλεχθούν στη θάλασσα, καθαρίζονται υπό τον συντονισμό της νομαρχίας μας στην Αλεξανδρέττα και οι εργασίες καθαρισμού θα ολοκληρωθούν σήμερα. Μικρή ρύπανση που μπορεί να πλήξει την παραλία θα καθαριστεί επίσης από τις αρμόδιες μονάδες», αναφέρει ο Καραϊσμαϊλογλου.

    Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι 4 θαλάσσια οχήματα που ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή Σαμαντάγ πραγματοποίησαν δραστηριότητες έρευνας και παρέμβασης στην επιφάνεια της θάλασσας στις παραλίες της Αλεξανδρέττας σε συνεργασία με ειδική μονάδα που στάλθηκε στην περιοχή για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

    Ο Καραϊσμαϊλογλου εξήγησε επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων ανέλυσε τις δορυφορικές εικόνες της ρύπανσης. «Θεωρείται ότι μπορεί να υπάρχουν κατά μέσο όρο 230 κυβικά μέτρα ρύπανσης που επιπλέουν σε κατακερματισμένη μορφή σε μια περιοχή περίπου 800-1000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτουν τις θαλάσσιες περιοχές της Συρίας, της ΤΔΒΚ και της χώρας μας. Η ρύπανση στη θάλασσα όσο πηγαίνει μειώνεται εξαιτίας της εξάτμισης και των βροχοπτώσεων και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται. Θα συνεχίσουν να γίνονται αναλύσεις επί των στοιχείων που συλλέγονται. (?). Αν εντοπιστεί ρύπανση στη θάλασσα θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε άμεσα», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, υπογραμμίζοντας την σοβαρές επενδύσεις που έκανε η Τουρκία και τις δυνατότητες που έχει στον τομέα της καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης.

    (ΑΚ)

    [03] «Δεν είναι ρεαλιστικό ένα Ενεργειακό Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», υποστηρίζει ο Ντονμέζ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (05.09.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνεργασίες που θα συμβάλουν στην επικράτηση της σταθερότητας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα.

    Κληθείς να αξιολογήσει ποιο είναι το αποτέλεσμα που αναμένει η Τουρκία από τις γεωτρητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να αξιολογήσει την πρόσκληση που στάλθηκε προς την Τουρκία από το Ισραήλ για να συμμετάσχει σε ένα Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ στις δηλώσεις του είπε τα εξής:

    «Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή τη διαδικασία, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλες τις πλευρές που σέβονται τα δικαιώματα μας και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και ενέργειες μας για την επικράτηση της ειρήνης και γαλήνης και για το δίκαιο διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου. Η συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη θα πρέπει να τύχει αξιολόγησης μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πρέπει να θεωρηθεί ως μια πολύ σημαντική που κάναμε για την περιοχή. Όπως δηλώσαμε και παλαιότερα εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα συμφέροντα κανενός. Ωστόσο, δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας. Και αναμένουμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν σεβασμό σε αυτή μας την αποφασιστικότητα. Εξάλλου και εμείς επιδεικνύουμε σεβασμό απέναντι στα δικαιώματα όλων των χωρών και των εθνών που βρίσκονται στην περιοχή μας. Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή υποδομή που έχουμε και τα διεθνή ενεργειακά σχέδια στα οποία συμμετέχουμε, βλέπουμε ότι καμιά πλατφόρμα στην περιοχή μας χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστική. Το Ενεργειακό Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αξιολογηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο», υποστήριξε.

    Σχολιάζοντας επίσης τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η Τουρκία στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντοπισμό φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία προσαρμόζει την ενεργειακή της πολιτική με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και λαμβάνει ενεργά βήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο, όπως ανέφερε να καταστεί «ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή». (?)

    (ΑΚ)

    [04] Στην Τουρκία για επαφές ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών MFA (05.09.21), σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Oliver Varhelyi θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία από τις 6-7 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Varhelyi θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους καθώς επίσης και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχους θα τύχει ενημέρωσης επι των τεχνικών θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ από τη Διεύθυνση για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Τουρκίας.

    Στα πλαίσια των επαφών του στην Τουρκία, θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΑΚ)

    [05] Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (06.09.21), στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν θα τεθούν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και η επιβολή νέων μέτρων για την αναχαίτιση της, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά θα καταθέσει σήμερα ενώπιον του Υπουργικού τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας στην Τουρκία, αλλά και στοιχεία όσον αφορά στο στάδιο που βρίσκονται οι εργασίες για το εγχώριο εμβόλιο.

    Επιπλέον, ο Τούρκος Υπουργός Παιδείας θα καταθέσει τα μέτρα που θα τεθούν σε λειτουργία σε όλα τα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα που επαναλειτουργούν με φυσική παρουσία όλων των μαθητών.

    Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ενημερώσει λεπτομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο όσον αφορά στις διπλωματικές του ενέργειες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα ενημερώσει τα για μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος μεταναστών από το Αφγανιστάν.

    (ΑΚ)

    [06] Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίου του Έρντογαν με τίτλο «Είναι εφικτός ένας δικαιότερος κόσμος»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (06.09.21) κυκλοφόρησε σήμερα στην Τουρκία το νέο βιβλίο που έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τίτλο «Είναι εφικτός ένας πιο δίκαιος κόσμος».

    Το βιβλίο του Τούρκου Προέδρου που κυκλοφορεί από την Εκδοτική εταιρεία Turkuvaz περιλαμβάνει τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου για την έννοια της Δικαιοσύνης και πως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί για την ανθρωπότητα προκειμένου να υπάρξει μια πιο δίκαιη Τουρκία και ένας πιο δίκαιος κόσμος γενικότερα.

    Πρόκειται για ένα εγχείρημα 216 σελίδων με κεφάλαια που καλύπτουν τον τομέα της αυθαιρεσίας, την προσφυγική κρίση, τη διεθνή τρομοκρατία, τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πολιτικής κατά του Ισλάμ κ.α.

    Ειδική αναφορά στο βιβλίο του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν γίνεται λεπτομερώς για «την ρατσιστική, διχοτομική πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», όπως τη χαρακτηρίζει που εφαρμόζουν τα Ηνωμένα Έθνη ανά το παγκόσμιο. Ο Τούρκος Πρόεδρος στο βιβλίο του υπογραμμίζει την ανάγκη για ολική αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, προτείνοντας ένα ουσιαστικό μοντέλο προκειμένου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να αλλάξει ριζικά και να καταστεί πιο δίκαιος, λειτουργικός, περιεκτικός και να αποκτήσει περισσότερο κύρος και νομιμότητα.

    Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στα Αγγλικά, Αραβικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρωσικά και Ισπανικά.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 19,391 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (05.09.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 19,391 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 279,063 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 269 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 24,289.

    Σημειώνεται ότι το 79,83 % του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχει εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 61,69% με τη δεύτερη δόση.

    Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 49,551,529 άτομα, με τη δεύτερη δόση 38,288,329 άτομα και με την τρίτη δόση 8,922,484 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 6 September 2021 - 19:52:42 UTC