Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 167/2021 28-30.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δύο κράτη ζήτησε ο Τατάρ απαντώντας στην πρόταση για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • [02] CTP: Μη αποδεχτή η πρόταση για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • [03] Ο Σανέρ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δει τις «πραγματικότητες»
  • [04] Δεν θα εγκαταλείψουν «κράτος» και «κυριαρχία», επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [05] Αρθρογράφος: Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο
  • [06] Δεν έφτασαν στα κατεχόμενα ηλεκτρογεννήτριες και πρόβατα που τους «δώρισε» η Τουρκία, λέει η Avrupa
  • [07] Έξι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα
  • [08] Με πλαστά τεστ PCR στα κατεχόμενα 21 μέλη τουρκικού μουσικού συγκροτήματος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έτοιμη να δώσει κάθε στήριξη στο Αφγανιστάν η Τουρκία, δηλώνει ο Ερντογάν
  • [02] «Στηρίζουμε την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ» δηλώνει ο Έρντογαν
  • [03] Τσαβούσογλου: «Δεν μπορεί η Τουρκία να σηκώσει άλλο βάρος για τους πρόσφυγες»
  • [04] «Η Τουρκία στηρίζει λύση στη βάση δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών», επαναλαμβάνει ο Ακάρ
  • [05] Στις 17,332 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δύο κράτη ζήτησε ο Τατάρ απαντώντας στην πρόταση για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Η Avrupa (29.08.21) γράφει ότι με λόγια του πρώην Προέδρου της Βουλής Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, είχε αναφέρει στους Τουρκοκύπριους βουλευτές ότι «αν έρθετε στην Βουλή θα πεταχτείτε έξω», απάντησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στα συνεταιρικά τους δικαιώματά και στα καθήκοντά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από την λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ ισχυρίζεται ότι «έχει κλείσει πλέον η περίοδος των κενού περιεχομένου λόγων και δηλώσεων με στόχο να φανεί κάποιος αγαπητός» και ήρθε η ώρα της δράσης για συναίνεση, συνεργασία και σταθερότητα.

    «Ο δε δρόμος γι’ αυτό δεν είναι η επιστροφή προς τα πίσω, αλλά να γίνουν με θάρρος τα βήματα προς τα εμπρός που απαιτούν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες του νησιού μας, της περιοχής μας και του κόσμου για μιαν ρεαλιστική και βιώσιμη συναίνεση», υποστήριξε και ευχήθηκε όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκεφτεί το πώς θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την φόρμουλα που βασίζεται στα «υφιστάμενα δύο κράτη» και στη «θεσμική τους συνεργασία», στην οποία είχε αναφερθεί και ο ίδιος στο παρελθόν, αντί να ξοδεύει χρόνο σε τέτοιου είδους δηλώσεις χωρίς νόημα που πόρρω απέχουν από τον ρεαλισμό και είναι αδύνατον να εφαρμοστούν, όπως ισχυρίστηκε.

    «Ενώ έχει προκαλέσει μεγάλο απόηχο το γεγονός ότι θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά στη Γενεύη την πρότασή μας στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών, η ελληνοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέθοδο με σκοπό να καταστήσει ανενεργή αυτή την πρόταση λύσης», υποστηρίζει ο Τατάρ, ο οποίος ενέταξε σε αυτό το πλαίσιο την έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και να αποκατασταθεί το Σύνταγμα του 1960. Ισχυρίζεται και τα εξής ο Τατάρ:

    «Αντί ο Αναστασιάδης να εστιαστεί στην έναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στη βάση των ίσων κεκτημένων δικαιωμάτων των πλευρών και των πραγματικοτήτων, κάθε μερικούς μήνες παίζει ένα παιχνίδι για να αλλάξει την ατζέντα και κερδίσει τις εντυπώσεις ρίχνοντας μια ‘φούσκα’. Ενώ ο κ. Αναστασιάδης από τη μια λέει λύση δύο κρατών, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, τώρα έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία του με την σοφιστεία της επιστροφής στην λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το θέμα αναφέρεται ξεκάθαρα και εκ μέρους πολιτικών κύκλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Με την ανακόλουθη και μη εφαρμόσιμη πρόσφατη δήλωσή του, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης καταδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο ανειλικρινής είναι. [?]»

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι στις 21 Δεκεμβρίου 1963 οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές εκδιώχθηκαν με την βία από την Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος με την θέσπιση «αντισυνταγματικών νόμων», όπως η σύσταση της Εθνικής Φρουράς και ο περί εκλογής Δημάρχων, ο Τατάρ ανέφερε ότι μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Τουρκοκύπριους βουλευτές Ουμίτ Ονάν, Αχμέτ Μιτχάτ Μεμπέρογλου, Ραμαντάν Τζεμιλ, Ιμπραχίμ Όρχάν και Χουσεϊν Καντουλού επισκέφτηκε τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος κατ’ ισχυρισμό τους ανέφερε ότι δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στην Βουλή ενόσω δεν αποδέχονται αυτούς του «αντισυνταγματικούς νόμους» και ότι αν μπουν χωρίς να τους αποδεχτούν θα εκδιωχθούν.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι κοινό έδαφος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων και επίτευξης συμφωνίας μπορεί να δημιουργηθεί με την επιβεβαίωση τόσο εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών όσο και εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων που κατέγραψαν επισήμως τα Ηνωμένα Έθνη το 1960 και της κυριαρχικής τους ισότητας.

    «Οι συνθήκες συμφωνίας στην Κύπρο θα έχουν ετοιμαστεί σε περίπτωση που η ισότητα έρθει στο σημείο να προστατεύεται στην πράξη με έργα και όχι με λόγια», υποστηρίζει ο Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)

    [02] CTP: Μη αποδεχτή η πρόταση για επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία

    Η Yeni D?zen (30.08.21) γράφει ότι το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η πρόταση για επιστροφή στην πολιτική τάξη πραγμάτων που ίσχυε το 1960 που ήταν ένα ενιαίο οικοδόμημα όσο και η λύση δύο κρατών είναι ενάντια στους Τουρκοκύπριους και δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές.

    Σε γραπτή του δήλωση, το CTP επανέλαβε το αίτημα για λύση ομοσπονδίας στη βάση της ισότητας και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτό το αίτημα για «κυριαρχική ισότητα» που υποβάλλεται εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο από την τουρκοκυπριακή όσο και από την ελληνοκυπριακή πλευρά αυξάνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    «Φαίνεται ότι προκαλούν το αποτέλεσμα δράση-αντίδραση οι μονομερείς θέσεις και κάποια βήματα που γίνονται σε αντίθεση με τα κοινά δικαιώματα και συμφέροντα των κοινοτήτων της Κύπρου και στις δύο πλευρές του νησιού και επιπλέον είναι αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει ως «επιβεβαίωση αυτής της επικίνδυνης πορείας» την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στην πολιτική τάξη πραγμάτων του 1960 ως απάντηση προς το αδύνατο να γίνει αποδεχτό αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, την προβολή της αποδοχής της κυριαρχικής ισότητας ως όρο για έναρξη των διαπραγματεύσεων και την αποφυγή του διαλόγου και της διαβούλευσης με τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με το άνοιγμα του Βαρωσιού προς την κατεύθυνση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Αυξάνει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των κοινοτήτων και η απόφαση που πήρε η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας μερικών Τουρκοκυπρίων πολιτικών και ατόμων που εμπλέκονται στο άνοιγμα του Βαρωσιού», υποστηρίζει η ανακοίνωση σημειώνοντας ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που θα επισκεφτεί την Κύπρο στις προσεχείς ημέρες, υποχρεούται να φέρει κοντά τις πλευρές σε μια νόμιμη βάση για μόνιμη ειρήνη και πραγματική δημοκρατία.

    «Και αυτό είναι το μοντέλο της δικοινοτικής και διζωνικής Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου στη βάση της πολιτικής ισότητας», σημειώνεται και εκφράζεται η άποψη ότι η νέα διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί με διαφορετική διαπραγματευτική μέθοδο από τις προηγούμενες, να διαθέτει χρονοδιάγραμμα «με την αίσθηση του επείγοντος» και να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όπως ανέφερε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, για να αποφευχθεί η αποτυχία.

    Αναφέρει και τα εξής το CTP:

    «Οι Τουρκοκύπριοι, επειδή ουδέποτε κατά τη διάρκεια της ιστορίας αποδέχτηκαν να είναι μειονότητα, αγωνίζονται για ισότητα στη δική τους πατρίδα. Η ισότητα είναι εφικτή μόνο με την ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων και των παραμέτρων του ΟΗΕ. Η ομοσπονδία στη βάση της ισότητας είναι η μοναδική λύση που θα εμποδίσει την ένωση της Κύπρου σε μιαν άλλη χώρα. Μόνο με την ομοσπονδιακή λύση είναι εφικτό να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι τα δικαιώματά τους τόσο στο κράτος που θα δημιουργηθεί με την συνολική λύση όσο και πάνω σε ολόκληρο το νησί και γύρω από αυτό.

    Ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με όλες οι χώρες του κόσμου, δηλώνει επισήμως ότι δεν θα αποδεχτεί δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο, η συνέχιση του καθεστώτος του πολίτη της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους θα είναι εφικτή μόνο με την Ομοσπονδιακή Κύπρο.

    Σε χώρες ή κοινότητες που έχουν πολιτικό πρόβλημα και είναι μοιρασμένες η μόνιμη ειρήνη και η πραγματική δημοκρατία που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, θα είναι εφικτή μόνο με την επανένωση. Η ομοσπονδία είναι το μοναδικό μοντέλο λύσης που προσφέρει πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

    Υπό το φως αυτών των πραγματικοτήτων, η λύση στην Κύπρο είτε θα είναι στη βάση της ομοσπονδίας είτε θα συνεχιστεί το στάτους κβο και τα αποτελέσματά του. Με έναυσμα το γεγονός ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα, η παραγνώριση του μοντέλου της ομοσπονδίας, τόσο η λύση δύο κρατών όσο και η επιστροφή στην πολιτική τάξη πραγμάτων του 1960 που ήταν δομή ενιαίου κράτους, είναι ενάντια στους Τουρκοκύπριους και δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτά».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο Σανέρ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δει τις «πραγματικότητες»

    Η K?br?s (30.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να δει τις πραγματικότητες, αντί να θέτει στο τραπέζι ανέφικτες προτάσεις και να ονειρεύεται ότι θα μπορούσε να πάρει τον τουρκοκυπριακό λαό στην προ του 1974 περίοδο παίζοντας παιχνίδια».

    Σε δήλωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της 30ης Αυγούστου, εθνικής επετείου της Τουρκίας, ο Σανέρ επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν την ασφάλεια που τους παρέχει ο τουρκικός στρατός και ισχυρίστηκε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί μιαν βιώσιμη συμφωνία και μόνιμη ευημερία και ασφάλεια των δύο «λαών» κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο, πρέπει να είναι ρεαλίστρια και να πάψει να επιδιώκει όνειρα και να περιμένει πως μια μέρα θα της παραχωρηθούν οι υποχωρήσεις που θέλει.

    «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο κυρίαρχοι λαοί. Είναι εφικτή μια λύση με έναυσμα αυτές τις πραγματικότητες», ισχυρίστηκε ο Σανέρ, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να πάψουν να πριμοδοτούν την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία και να αδικούν τον τουρκοκυπριακό λαό».

    Σύμφωνα με τον Σανέρ δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη, συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή επιμένοντας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που λήφθηκαν λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων μόνο των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας καθώς και των χωρών μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, παραγνωρίζοντας την Τουρκία και την «πραγματικότητα της ΤΔΒΚ» και δεν ωφελούν σε τίποτα

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν θα εγκαταλείψουν «κράτος» και «κυριαρχία», επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η K?br?s (30.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε την 30η Αυγούστου 1922 ως την ημέρα κατά την οποία επιτεύχθηκε μια από τις μεγαλύτερες νίκες, που απελευθέρωσαν την Ανατολία από την κατοχή και διασφάλισαν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Σε δήλωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της 30ης Αυγούστου, εθνικής επετείου της Τουρκίας, ο Τατάρ ανέφερε ότι ενώ η νίκη στο Μαντζικέρτ το 1071 άνοιξε τις πόρτες της Ανατολίας στους Τούρκους, η νίκη της 30ης Αυγούστου 1922 εδραίωσε την Ανατολία ως την πατρίδα των Τούρκων. Υποστήριξε επίσης ότι με την νίκη που πέτυχαν το 1571 θυσιάζοντας 80 χιλιάδες πεσόντες άνοιξαν και τις πόρτες της Κύπρου στους Τούρκους.

    «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι όπως ισχυρίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά», υποστήριξε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τόσα δικαιώματα όσα και οι Ελληνοκύπριοι.

    «Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτά τα δικαιώματά μας, το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό», επανέλαβε ο Τατάρ προσθέτοντας: «Δεν θα τεθούμε υπό τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων. Το φως και οδηγός μας που φωτίζει τον δρόμο μας είναι η ρήση του Γαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ‘η ελευθερία και η ανεξαρτησία είναι χαρακτηριστικό μου’. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε αυτό τον δρόμο».

    Ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστοί κυρίαρχοι λαοί στην Κύπρο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, λαμβανομένων υπόψη αυτών των πραγματικοτήτων και όχι με το μη πραγματοποιήσιμο, όπως το χαρακτήρισε, όνειρο της ομοσπονδίας.

    Ο Τατάρ επανέλαβε επίσης την θέση ότι οι διαπραγματευτικές διαδικασίες που άρχισαν από το 1986 και συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια έδειξαν ότι δεν είναι εφικτή μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας, διότι ‘η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για ομοσπονδία είναι το μπάλωμα του τουρκοκυπριακού λαού ως μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, η κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο». «Αυτά ουδέποτε μπορούν να γίνουν αποδεχτά», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Αρθρογράφος: Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο

    Κάτω από τον τίτλο «Οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται ‘εμπόριο’ και όχι ‘πατριδοκαπηλία’», ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (30.08.21), Σερχάτ Ιντζιρλί γράφει ότι «η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο κυπριακό πρόβλημα», διότι «ακολουθεί την πολιτική του ‘τι θα χάσει αν λυθεί το πρόβλημα αυτό’ αντί της πολιτικής του ‘τι θα κερδίσει αν λυθεί το πρόβλημα αυτό’».

    «Αυτή είναι μια πολιτική που καθορίζεται από εκείνους που κατευθύνουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και ουσιαστικά δεν έχει καθόλου άδικο», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

    «Ναι, αν λυθεί το Κυπριακό, για παράδειγμα, θα εκμηδενιστούν σχεδόν τα δικαιώματα που διεκδικεί η Τουρκία για φυσικό αέριο στην περιοχή μέσω της ΤΔΒΚ! Θα πλησιάσει στο μηδέν ίσως και η στρατιωτική της παρουσία στον χώρο που επιθυμεί, στο μέρος που επιθυμεί και ακόμα και η δημογραφική της επιρροή. Αν ήσασταν εσείς, θα θέλατε λύση σε μια τέτοια περίπτωση;

    Πέρα απ’ αυτό, τα 85 εκατομμύρια πληθυσμού της Τουρκίας θεωρούν την Κύπρο ‘περιουσία του πατέρα τους’. Σενάρια όπως ‘την πήραμε με αίμα’, ‘παλιά ήταν δική μας, μας την πήραν άδικα από τα χέρια μας οι Άγγλοι’, καθορίζουν τον τρόπο που βλέπουν την Κύπρο και ένας μέσος Τούρκος μπορεί να δει ως ‘ήττα’ μιαν πιθανή λύση στην Κύπρο, επειδή δεν του εξηγήθηκε και δεν θα καταστεί δυνατό να του εξηγηθεί σωστά. Και αυτό δεν βολεύει την κυβέρνηση!

    Αν καταρρεύσει η πολιτική που ακολουθείται μέσω της Κύπρου ή ειδικά της ‘ΤΔΒΚ’, από τη μια θα γίνει με σοβαρή έννοια ένα βήμα προς τα πίσω από την απαίτηση για φυσικό αέριο, αλλά τα εθνικιστικά ρεύματα αερίου που θα προκύψουν πέρα από αυτό, οπωσδήποτε θα πληγώσουν τον Έρντογαν και μάλιστα θα τον τελειώσουν!

    Επομένως, η Τουρκία βομβαρδίζει συνεχώς πατριδοκαπηλία στην Κύπρο και παίρνει την λύση πάρα πέρα. Μήπως δεν είναι ένοχος και ο ελληνοκυπριακός τομέας στη μη λύση ή μήπως δεν έχει ευθύνη για τη μη λύση; Βεβαίως έχει! Και βεβαίως δεν θέλει να μοιραστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που κατέχει.

    Όμως, η κατάσταση δεν είναι η ίδια για τους Τουρκοκύπριους. Η μη λύση θα σβήσει τους Τουρκοκύπριους από την ιστορία. Και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

    Οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται ‘εμπόριο’ και όχι ‘πατριδοκαπηλία’. Και ένας από αυτούς που το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους αυτό είναι ο οικονομολόγος, λογιστής, Ερσίν Τατάρ. [?]

    Η λύση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς. Για την Τουρκία και την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι προϋπόθεση στο ίδιο επίπεδο.

    Μήπως το αντιλαμβάνεται αυτό η Τουρκία; Βεβαίως το αντιλαμβάνεται! Και γι’ αυτό τον λόγο δίδεται στους δικούς μας χαρτζιλίκι όποτε ζητήσουν. [?]

    Η οπτική της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ αυτή την στιγμή είναι του τύπου ‘καθίστε εκεί που κάθεστε, να απαιτείτε το ανέφικτο στο θέμα των διαπραγματεύσεων και εμείς θα σας φροντίζουμε, μην ανησυχείτε’!

    Και κατά την Τουρκία, είναι προδότης και εκείνος που λέει ‘δεν θέλουμε να καθίσουμε εκεί που καθόμαστε’ και εκείνος που αντιτάσσεται στην ανεφάρμοστη πρόταση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών!

    Και ας κοιτάξουμε και την εικόνα που υπάρχει στην ΤΔΒΚ.

    [01] Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εξαλείψουν το πρόβλημα καβγαδίζοντας με την Τουρκία.

    [02] Υπάρχουν και οι διοικούντες μας που παραδόθηκαν τελείως στην Τουρκία και δεν είναι καν μαριονέττες.

    [03] Υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθούν να εξηγήσουν ότι είναι απολύτως αναγκαία η λύση για τους τουρκοκύπριους, πείθοντας την Τουρκία.

    Και η ουσιαστική μη λύση είναι εδώ? Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το πρόβλημα ανάμεσά μας. Και το γεγονός ότι δεν το λύσαμε ανάμεσά μας, δηλαδή είμαστε αδύναμοι, βολεύει εκείνους που δεν θέλουν λύση. [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν έφτασαν στα κατεχόμενα ηλεκτρογεννήτριες και πρόβατα που τους «δώρισε» η Τουρκία, λέει η Avrupa

    Σε σημερινό της σχόλιο, η Avrupa (30.08.21) γράφει ότι είχε δωρίσει δύο ηλεκτρογεννήτριες στην «ΤΔΒΚ» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν όταν ήρθε στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου πέρσι «για το σόου του Βαρωσιού». Προσθέτει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Όμως, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει καμία πληροφόρηση γι’ αυτές τις ηλεκτρογεννήτριες, διότι η Τουρκία ζήτησε χρήματα για εκείνη τη ‘δωρεά’ των ηλεκτρογεννητριών!

    Κινείται η περιέργεια του ανθρώπου. Μέσα στον Φεβρουάριο, ο Ερσάν Σανέρ είπε το εξής: ‘Συμφωνήσαμε για να έρθουν στην χώρα μας ακόμα 5,000 αιγοπρόβατα ράτσας. Παρήχθη κάθε είδους απόφαση για 5,000 πρόβατα’.

    Μήπως δεν ήρθαν επειδή ζήτησαν χρήματα και για τη ‘δωρεά’ των 5,000 προβάτων; Είσαι και εσύ σαν πρόβατο αδελφέ μου. Το μεγαλύτερο φταίξιμο είναι δικό σου!»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έξι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 το σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα

    Στους 59 ανήλθε ο αριθμός των θανόντων εξαιτίας του Covid-19 στα κατεχόμενα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Vatan (30.08.21), από τα οποία φαίνεται πως μέσα στο σαββατοκύριακο έχασαν την ζωή τους ακόμα έξι άτομα, αφού την περασμένη Παρασκευή οι απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας ήταν 53.

    Το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο απεβίωσαν δύο άτομα, διενεργήθηκαν 11,554 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 140 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, από τα οποία τα 108 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 7 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 25 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα. Εξάλλου, χθες ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο 173 άτομα.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 49 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 28, στην Αμμόχωστο 24, στη Μόρφου 3, στο Τρίκωμο 3 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,418,344 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν συνολικά 16,151 κρούσματα Covid-19 και 13,855 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο. Εξάλλου, συνεχίζεται η θεραπεία 2,241 ασθενών, 113 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,985 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 126 περιστατικών και 17 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Στις 29 Αυγούστου διενεργήθηκαν μόλις 61 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Με πλαστά τεστ PCR στα κατεχόμενα 21 μέλη τουρκικού μουσικού συγκροτήματος

    Κάτω από τον τίτλο «Σκάνδαλο ψεύτικων τεστ», η Yeni D?zen (30.08.21) γράφει ότι με πλαστά τεστ PCR έφτασαν στα κατεχόμενα 21 μουσικοί μέλη συγκροτήματος του γνωστού Τούρκου τραγουδιστή Μπουλέντ Έρσοϊ. Αντί να συλληφθούν, οι εν λόγω μουσικοί αφέθηκαν να λάβουν μέρος στην προγραμματισμένη τους συναυλία «για να μην ταλαιπωρηθεί ο λαός», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Νομικοί χαρακτήρισαν σοβαρό το αδίκημα και σημείωσαν ότι είναι παράνομο το γεγονός ότι δεν συνελήφθησαν οι μουσικοί, αλλά αφέθηκαν να λάβουν μέρος κανονικά στην συναυλία.

    Ο «δήμαρχος» Τρικώμου, Χασάν Σαντίκογλου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του προσωπικού του «δήμου» του που βρέθηκε αναμειγμένο στην υπόθεση, δήλωσε άγνοια και έκπληξη για το γεγονός.

    Μέλη του προσωπικού του «δήμου» Τρικώμου τέθηκαν υπό τριήμερη κράτηση για την υπόθεση, ενώ οι μουσικοί πλήρωσαν εγγύηση 10 χιλιάδων τουρκικών λιρών έκαστος και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Κάτω από τον τίτλο «Αν ήταν κάποιος από εμάς θα συλλαμβανόταν αμέσως», η Avrupa (30.08.21) γράφει ότι μετά την συναυλία τα μέλη της ορχήστρας προσήχθησαν ενώπιον «δικαστηρίου» το οποίο αποφάσισε χρηματική εγγύηση, την απαγόρευση της εξόδου τους από τα κατεχόμενα και την παρουσίασή τους στην «αστυνομία» δύο φορές την βδομάδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έτοιμη να δώσει κάθε στήριξη στο Αφγανιστάν η Τουρκία, δηλώνει ο Ερντογάν

    Η Yeni ?afak (30.08.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε πως η Άγκυρα παρέχει στήριξη στη χώρα εδώ και 20 χρόνια και πως είναι έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει στήριξη. Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στο αεροπλάνο σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει την υποδομή να προσφέρει βοήθεια, αλλά για να γίνει αυτό «πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες». Είπε ακόμα πως η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας συνομιλεί με τους Ταλιμπάν και επέκρινε την τουρκική αντιπολίτευση για την αντίδραση της απέναντι στις συναντήσεις με τους Ταλιμπάν. «Εμείς προσπαθούμε για λύση. [?] Δεν μπορείς να παράγεις λύσεις χωρίς να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι», πρόσθεσε.

    Ανέφερε ακόμα πως η Τουρκία δεν σκέφτηκε να φύγει από το Αφγανιστάν και πως ζήτησε από τις ΗΠΑ υποστήριξη σε τρία επίπεδα: Σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, σε διπλωματικό και υλικοτεχνική υποστήριξη. «Αν δοθούν αυτά, μπορούμε να μείνουμε εδώ», είπε. Όσον αφορά το αεροδρόμιο της Καμπούλ ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν ζητούν να δοθεί σε αυτούς η ασφάλεια του αερολιμένα, αλλά όπως επισήμανε, αυτό είναι πολύ δύσκολο.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα πως η Τουρκική πρεσβεία εργάζεται προσωρινά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εδώ και δύο εβδομάδες. «Το τρέχον σχέδιο μας είναι να διατηρήσουμε τη διπλωματική μας παρουσία με αυτόν τον τρόπο. Ενημερώνουμε συνεχώς τα σχέδιά μας σύμφωνα με τις εξελίξεις στην κατάσταση ασφάλειας. Διατηρούμε τα απαραίτητα εναλλακτικά σχέδιά μας έτοιμα έναντι όλων των δυνατοτήτων. Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι η προτεραιότητά μας», ανέφερε.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα. Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι πρόσφατα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αγορά του δεύτερου πακέτου S-400 από την Ρωσία και σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο για αγορά δεύτερου πακέτου, ο Ερντογάν απάντησε ότι δεν έχουν κανένα δισταγμό σε αυτά τα θέματα. «Έχουμε κάνει πολλά βήματα με τη Ρωσία, είτε πρόκειται για το θέμα των S-400 είτε για την αμυντική βιομηχανία», είπε και πρόσθεσε ότι αυτά και διάφορα άλλα θέματα θα τα συζητήσει ξανά στο ταξίδι του στη Ρωσία.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, είπε ότι έχουν ήδη αναθεωρήσει την κατάσταση συναντώντας τον πρόεδρο της χώρας και πρόσθεσε ότι αν ο Ισραηλινός Πρόεδρος παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ίσως μπορέσουν να έχουν μιαν συνάντηση μαζί του στα περιθώριά της.

    Όσον αφορά το θέμα της μείωσης του εκλογικού μέτρου στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε πως στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν με το σύμμαχο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), βλέπουν θετικά τον καθορισμό του μέτρου στο 7%. (Σημείωση μεταφραστή: Το εκλογικό μέτρο ανέρχεται στο 10% αυτή τη στιγμή).

    Για το θέμα της επιβολής ελέγχων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερντογάν ανέφερε: «Θα προστατεύσουμε και τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και θα συμβάλουμε στη δημιουργία μιας νομικής βάσης που θα προστατεύει την εθνική μας ασφάλεια από τη συστηματική παραπληροφόρηση και την ψεύτικη τρομοκρατία που απευθύνεται στο έθνος και το κράτος μας. [?] Δεν εννοούμε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter, απλώς ανοίγουν ένα γραφείο εδώ. Θα έρθουν εδώ με το προσωπικό τους και σε περίπτωση οποιασδήποτε παράβασης, θα επιβάλλονται ποινές. [?] Θα πληρώσουν το τίμημα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή γι’ αυτά τα πράγματα», είπε.

    Τέλος, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τόνισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρων των Βαλκανίων. «Γι’ αυτό παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις εδώ και βοηθάμε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη σε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και στρατιωτικό, επίπεδο», είπε.

    Δήλωσε επίσης ότι στόχος είναι αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Τουρκίας στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    (ΚΣ)

    [02] «Στηρίζουμε την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ» δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.08.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε στο Μαυροβούνιο με τον ομόλογό του Μίλο Τζουκάνοβιτς, υποστήριξε ότι η Τουρκία, με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει εδώ και χρόνια και τις προσπάθειες που καταβάλλει, συμβάλει σοβαρά στη διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ανακοίνωσε ότι στόχος τους είναι όπως φθάσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Μαυροβούνιο, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την πρώτη του επίσκεψη στο Μαυροβούνιο πολύ σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος υπενθύμισε επίσης τη στήριξη που παρείχε η χώρα του στο θέμα της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφερόμενος και στο θέμα της ένταξης του στην ΕΕ, είπε ότι πιστεύει ειλικρινά ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

    (ΑΚ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Δεν μπορεί η Τουρκία να σηκώσει άλλο βάρος για τους πρόσφυγες»

    Το Ankara Anatolia (29.08.21) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας στην Αττάλεια, δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος όσον αφορά στους πρόσφυγες.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η μεταφορά Τούρκων πολιτών που ήθελαν να επιστρέψουν στην Τουρκία από το Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια και πρόσθεσε ότι η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν έχει φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο και ότι πάνω από τη μισή χώρα χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Επισημαίνοντας ότι οι ζωές σχεδόν 10 εκατομμυρίων παιδιών στην περιοχή κινδυνεύουν λόγω ξηρασίας, πείνας και επιδημίας, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια στο Αφγανιστάν.

    Εξηγώντας ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο Αφγανιστάν, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως αν η ροή μετανάστευσης από το Αφγανιστάν αυξηθεί, όχι μόνο οι χώρες της περιοχής, αλλά και όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θα επηρεαστούν. «Πρέπει να διδαχθούμε από τη κρίση στη Συρία. Πρέπει να βρούμε μαζί λύσεις σε αυτό το ζήτημα. Συζητήσαμε αυτό το θέμα πριν από λίγο καιρό. Ως Τουρκία, έχουμε εκπληρώσει επαρκώς τις ηθικές και ανθρωπιστικές μας ευθύνες σχετικά με τη μετανάστευση. Δεν είναι πλέον δυνατό για εμάς να αναλάβουμε επιπλέον πρόσφυγες», είπε.

    Ερωτηθείς για το πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Το θέμα του αεροδρομίου είναι ένα πραγματικά σοβαρό ζήτημα, το αξιολογούμε σχολαστικά. Πιο λεπτομερείς έρευνες θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ειδικά για πτήσεις με πολίτες».

    Σημειώνοντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο ευαίσθητη είναι η κατάσταση στη χώρα, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε: «Τώρα, προτεραιότητά μας είναι να συμβάλλουμε στην πολιτική διαδικασία και την ανθρωπιστική κατάσταση. Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να ολοκληρώσουμε τη μεταβατική περίοδο το συντομότερο δυνατό και να εδραιωθεί η εξουσία στη χώρα».

    Δηλώνοντας ότι πρέπει να παρασχεθεί η απαραίτητη ασφάλεια στα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών και των οργανισμών βοήθειας για την παροχή βοήθειας στην ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, υποστήριξε ότι ο διάλογος με τους Ταλιμπάν, με τη διεθνή κοινότητα πρέπει να διατηρηθεί για το σκοπό αυτό.

    Δηλώνοντας ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν επίσης τεχνική υποστήριξη από την Τουρκία για τη λειτουργία του αεροδρομίου, ο Τσαβούσογλου είπε πως συζήτησαν το θέμα και με άλλες χώρες και πως το σημαντικό είναι να καταστεί το αεροδρόμιο ασφαλές. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν και άλλες εργασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

    Τέλος, αναφέροντας ότι οι σχέσεις με τη Γερμανία έχουν βελτιωθεί σε όλους τους τομείς, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ενώ ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ήταν περίπου 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (29.08.21) μετέδωσε ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ότι με τις δραστηριότητές της η Τουρκία έχει συμβάλλει σημαντικά στην απομάκρυνση πολιτών στον αερολιμένα της Καμπούλ.

    Αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, ο Μάας είπε ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί πολίτες και τοπικό προσωπικό στο Αφγανιστάν και ότι θέλουν να κάνουν μιαν προσπάθεια ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μεταβούν στη Γερμανία.

    Δήλωσε ότι θα επισκεφθεί επίσης το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν στις επόμενες μέρες και ότι πιστεύει ότι το μεταναστευτικό ρεύμα θα προχωρήσει μέσω αυτών των χωρών.

    (ΚΣ)

    [04] «Η Τουρκία στηρίζει λύση στη βάση δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών», επαναλαμβάνει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.08.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα να αντιληφθεί ότι η επεκτατική και επιθετική προσέγγιση που, όπως ισχυρίστηκε, ακολουθεί είναι παράλογη και να κατανοήσει ότι αυτή της η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές απέχουν πολύ από το να είναι λογικές και δεν σημαίνουν τίποτα», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κυνηγά άδεια όνειρα».

    Στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα σύνορα της Αδριανούπολης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Διοικητή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Μουσά Άβσεβερ, τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ και τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγό Χασάν Κουτσιούκακγιούζ, ο Ακάρ επέβλεψε επιτόπου τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα στα σύνορα.

    Επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς του ισχυρισμούς ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο μέσω του διαλόγου, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθούν τον φυσικό τους πλούτο έτσι ώστε οι λαοί τους να μπορέσουν να ζήσουν με ευημερία.

    Υπενθυμίζοντας την αμοιβαία συνεργασία των δύο χωρών στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, ο Ακάρ κάλεσε την γειτονική χώρα Ελλάδα να αντιληφθεί ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας θα είναι προς όφελος όλων.

    «Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα συνεχίζει τις επιθετικές της ενέργειες και συμπεριφορές και την προκλητική της στάση. Χρησιμοποιεί συνεχώς τη γλώσσα των απειλών απέναντι στην Τουρκία. Συνεχίζει να έχει υπερβολικές αξιώσεις στο Αιγαίο σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης και καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για στρατικοποίηση όλων των νησιών. Προβαίνει συνεχώς σε κατηγορηματικές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας παραγνωρίζοντας εντελώς το διεθνές δίκαιο και ενεργεί συνεχώς προκλητικά. Εμείς με κάθε ευκαιρία λέμε στους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς ότι αυτή είναι μια λανθασμένη στάση η οποία δεν συνάδει καθόλου με τις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε ο Ακάρ, ισχυριζόμενος ότι η έλλειψη ειλικρίνειας εκ μέρους των Ελλήνων είναι και η βασική πηγή των προβλημάτων τους.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ επανέλαβε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ τον σφετερισμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην περιοχή.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προβαίνει σε παραβιάσεις στα διεθνή χωρικά ύδατα στο Αιγαίο αλλά και στον εναέριο χώρο ισχυριζόμενη ότι διεξάγει μόνο ασκήσεις, ο Ακάρ υποστήριξε ότι παρ’ όλα αυτά και παρά τις επιθετικές της ενέργειες, συνεχίζει να κατηγορεί συνεχώς την Τουρκία.

    «Δεν παραλείπει να απειλεί ακόμη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones (ΙΗΑ) που χρησιμοποιούμε εξολοκλήρου για ειρηνευτικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς στην ΤΔΒΚ. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες γείτονες μας που στερούνται ηθικής και δεν βαδίζουν καθόλου στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας, καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να παρουσιάσουν τα προβλήματα μας ως προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και Τουρκίας-ΕΕ. Συμπεριφερόμενοι κατά τέτοιο τρόπο και κακομαθημένα, θεωρούν ότι μπορούν να υπερισχύσουν έναντι της Τουρκίας έχοντας την στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτό είναι λάθος. Και αναμένουμε να αναθεωρήσουν αυτή τους τη στάση. Η Ελλάδα πρέπει να δει ότι οι επεκτατικές της συμπεριφορές και προσεγγίσεις και οι προκλητικές συμπεριφορές της, απέχουν πολύ από τα μαθηματικά, τη λογική και την κατανόηση και δεν σημαίνουν τίποτα παρά το ότι κυνηγούν κενά όνειρα», ανέφερε.

    «[?] Παρά την καλή θέληση που επιδείξαμε, εντούτοις, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε τετελεσμένα και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να παραγνωρίζονται τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Κύπριων αδελφών μας. Ως Τουρκική Δημοκρατία και ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε ο Ακάρ.

    Αναφερόμενος στην Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να επέλθει η ειρήνη στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι στηρίζουν λύση στη βάση δύο κυρίαρχων, ίσων και ανεξάρτητων κρατών στο νησί. «Δεν υπάρχει πλέον θέμα οπισθοχώρησης σε αυτό. Οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με βάση αυτή τη θέση και έτσι θα πρέπει οι πλευρές να καταφέρουν να ζήσουν σε ευημερία και γαλήνη», υποστήριξε.

    Τέλος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα, υποστήριξε ότι αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Τουρκία και κάλεσε την ΕΕ αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κάνουν αυτά που τους αναλογούν προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

    (ΑΚ)

    [05] Στις 17,332 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 17,332 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 286,425 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 255 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 11,396.

    Σημειώνεται ότι το 77% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση και το 59,02% με τη δεύτερη δόση. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 47,797,199 άτομα, με τη δεύτερη δόση 36,636,290 άτομα και με την τρίτη δόση 8,350,826 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 30 August 2021 - 20:03:43 UTC