Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-08-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 157/2021 14-16.08.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Είμαστε κοντά σε λύση, λέει ο Ολγκούν
  • [02] Ουστέλ: Υποχρεωτικό μετά τις 20 Αυγούστου το «Ada Pass»
  • [03] Εξακολουθούν να είναι αυξημένα τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [04] Δεν θα παραμείνει κλειστό άλλα 47 χρόνια το Βαρώσι, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [05] CTP: Μοναδική λύση η ομοσπονδία
  • [06] Έστειλε καύσιμα για ηλεκτρισμό η Τουρκία ? Αμφιβολίες για την ποιότητά τους
  • [07] Παραχωρούν αβέρτα γη στον στρατό και στο ιδιωτικό κεφάλαιο
  • [08] Σε έκθεση αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία ο Ερτουγρούλογλου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μήνυμα αδελφότητας και στήριξης προς τους Τούρκους της Κύπρου από τον Πακιστανό Πρόεδρο
  • [02] Ερντογάν: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για σταθερότητα στο Αφγανιστάν»
  • [03] Ενισχύθηκε η μεθοριακή γραμμή με Ιράν για να εμποδιστεί κύμα προσφύγων
  • [04] Τσαβούσογλου: «Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της Πρεσβείας μας στο Αφγανιστάν»
  • [05] Ταύτιση απόψεων σε περιφερειακά θέματα μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας βλέπει ο Τσαβούσογλου
  • [06] Στις 18,847 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Είμαστε κοντά σε λύση, λέει ο Ολγκούν

    Η Yeni D?zen (14.08.21) γράφει ότι έγινε το πρώτο βήμα προς επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον Covid-19 με την δημιουργία μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Κυπριακή Δημοκρατία για καταχώρηση των στοιχείων των ενδιαφερόμενων πολιτών, όμως ακόμα δεν υπήρξε καμία ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος πάνω στο θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκοκυπριακή πλευρά επανέλαβε την θέση της σε σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον Covid-19 (Safe Pass) και ζήτησε την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται στα κατεχόμενα. Η λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας στα κατεχόμενα δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του θέματος «διατηρώντας τις πολιτικές μας θέσεις και τα δικαιώματά μας», αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά δεν απάντησε στους ισχυρισμούς που προβάλλονται ότι δεν μοιράζεται τα δεδομένα της με τον «νότο», όπως χαρακτηρίζονται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η λεγόμενη προεδρία πρότεινε καταχώρηση των δεδομένων από το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που θα εκδίδει το λεγόμενο υπουργείο υγείας σε διεύθυνση που θα καθοριστεί εκ μέρους της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, φέροντας ως παράδειγμα τις πρακτικές του EU Safe Pass και του «Ada Pass» [που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στα κατεχόμενα].

    Αναφέροντας ότι διεξάγεται «πολυμερής διπλωματία» με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανώτατους αξιωματούχους της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους, η «προεδρία» υποστήριξε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ή το ψηφιακό «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που εκδίδεται από το λεγόμενο υπουργείο υγείας του καθεστώτος για καταγραφή όσων έχουν εμβολιαστεί στα κατεχόμενα προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

    Ο ειδικός εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας, Εργκιούν Ολγκούν ανέφερε στην εφημερίδα ότι αυτή την στιγμή δεν βρίσκονται σε σημείο να μπορούν να προβούν σε δήλωση για το θέμα, όμως υπάρχουν «εποικοδομητικές εξελίξεις». Είπε ότι συνομιλούν τόσο με τους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας όσο και με την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Σημείωσε και τα εξής:

    «Η πρωτοβουλία σε σχέση με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μια από τις λύσεις που προσπαθούμε να βρούμε σε συνεργασία με τον νότο. Το αποτέλεσμα ακόμα δεν έφτασε σε σημείο να είναι ξεκάθαρο για να γίνει δήλωση, όμως πλησιάσαμε πολύ στη λύση. Υπολογίζεται ότι εντός μερικών ημερών θα προβούμε σε ξεκάθαρη και επίσημη δήλωση».

    Ο Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, Τζενκ Σοϊντάν ανέφερε στην εφημερίδα ότι παρακολουθούν τις συνομιλίες που διεξάγονται μέσω της «προεδρίας» και ότι ακόμα δεν έλαβαν ενημέρωση εκ μέρους της.

    Η αγγλόφωνη Cyprus Today (14.08.21) γράφει ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση με την ονομασία «Direct Flights to North Cyprus» (DNF Cyprus) προέβη σε έκκληση να σταματήσει η «προκατάληψη» που όπως ισχυρίστηκε εφαρμόζεται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου με τη μη αναγνώριση των πιστοποιητικών τεστ PCR που παραχωρούνται από το λεγόμενο υπουργείο υγείας του κατοχικού καθεστώτος. Επισημαίνοντας τη δυσκολία να ταξιδεύουν οι Τουρκοκύπριοι στο Ηνωμένο βασίλειο μέσω Τουρκίας, η οποία βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» των Βρετανών λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποδέχεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδει το κατοχικό καθεστώς για σκοπούς ταξιδιού χωρίς καραντίνα, όπως ισχύει για τους πολίτες που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία δήλωσε στην εφημερίδα ότι γνωρίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα και ζήτησαν διευκρινίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βρετανός εκπρόσωπος συμβούλευσε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν μέσω Λάρνακας ή Πάφου να επικοινωνούν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία σε περίπτωση που έχουν ερωτήματα ή ανησυχίες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ουστέλ: Υποχρεωτικό μετά τις 20 Αυγούστου το «Ada Pass»

    Η K?br?s (16.08.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι, παράλληλα με την αύξηση των τεστ και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή εντός της «χώρας» το σύστημα «Ada Pass» για να εξασφαλίσουν τόσο τους εργοδότες όσο και τους πελάτες αντί να προχωρήσουν στην λύση του εγκλεισμού ή σε λήψη αυστηρότερων μέτρων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

    Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ουστέλ είπε ότι σύμφωνα με νέες αποφάσεις που έλαβε η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, οι επιχειρήσεις που καθορίστηκαν από το «υπουργείο» του πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα «Ada Pass» μέχρι την Παρασκευή 20 Αυγούστου. Σημείωσε ότι από αυτή την ημερομηνία θα είναι η υποχρεωτική η χρησιμοποίηση του «Ada Pass» για να εισέρχεται κάποιος στις εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο ή ακόμα και με κλείσιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτή την πρακτική.

    Σύμφωνα με τον Ουστέλ, τα άτομα που επιθυμούν να εισέρθουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες καθορίστηκαν λαμβανομένου υπόψη των χώρων που παρατηρούνται οι περισσότερες μολύνσεις, θα πρέπει να περνούν στο σύστημα τον κωδικό QR που βρίσκεται στο πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή στο τεστ PCR τους. Είπε ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι η παρεμπόδιση των μολύνσεων.

    Ο λεγόμενος υπουργός ανέφερε ότι από τις 16 Αυγούστου άρχισαν να εμβολιάζουν σε πέντε κέντρα άτομα ηλικίας 12-18 χρόνων και να κάνουν σε 38 κέντρα εμβολιασμού την τρίτη δόση σε άτομα άνω των 55 χρόνων χωρίς ραντεβού.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα τεστ PCR οι φοιτητές και οι «πολίτες» που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ο Ουστέλ σημείωσε ότι πρότειναν κάποια πράγματα στην Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας και περιμένουν απαντήσεις εντός των προσεχών ημερών.

    Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του «υπουργείου» για την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 8 Αυγούστου, στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών νοσηλεύτηκαν 9,000 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 5,800 ήταν άνδρες και 3,200 γυναίκες.

    Οι 4,928 από τους νοσηλευθέντες ήταν «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», οι 3,000 πολίτες της Τουρκίας και οι 1,072 πολίτες τρίτων χωρών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Εξακολουθούν να είναι αυξημένα τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (16.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,857 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 178 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 163 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 14 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 271.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 66 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 42, στην Αμμόχωστο 49, στη Μόρφου 1, στο Τρίκωμο 3 και στη Λεύκα 1.

    Μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 2,184,888 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 13,666 κρούσματα Covid-19, 11,803 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,820 ασθενών, 69 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,665 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 74 περιστατικών και 12 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 ανέρχεται στους 43.

    Στις 15 Αυγούστου διενεργήθηκαν 124 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Δεν θα παραμείνει κλειστό άλλα 47 χρόνια το Βαρώσι, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (16.08.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού κατά τις διαπραγματεύσεις, όμως όλες απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους. Μιλώντας σε τελετή στην Αμμόχωστο στο πλαίσιο των εορτασμών για την κατάληψη της πόλης, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι κλειστό το Βαρώσι εδώ και 47 χρόνια, όμως δεν θα παραμείνει κλειστό για άλλα 47 χρόνια.

    Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομία της «χώρας», ο Τατάρ ανέφερε ότι κάνουν το άνοιγμα αυτό με την στήριξη της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε ότι θα συνεχιστεί αυτό σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι θα γίνουν βήματα στη βάση της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» υπερασπίζεται την «κυριαρχία» και το «κράτος» του, ο Τατάρ είπε: «Θέλουμε και εμείς συμφωνία, όμως θέλουμε συμφωνία από κράτος σε κράτος σε γερή βάση, σε σίγουρα χέρια».

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι αν αναγνωριστεί η ούτω καλούμενη κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» θα καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια συμφωνία με βάση τις «πραγματικότητες», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να το φωνάζουν αυτό στον κόσμο.

    Ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξέλιξη της νέας τους πολιτικής προκειμένου να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα.

    Στο μεταξύ, μιλώντας σε τελετή μνήμης των Τουρκοκυπρίων θυμάτων της Τόχνης, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν τις συμφωνίες του 1960 ως εφαλτήριο για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων με σκοπό να τους αφανίσουν από αυτά τα χώματα.

    Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την εισβολή του τουρκικού στρατού στις 20 Ιουλίου 1974 οι Τουρκοκύπριοι απέκτησαν την ελευθερία τους, την κυριαρχία τους και ειρήνη, όμως άνθρωποι δολοφονήθηκαν αργότερα. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρέμειναν παρατηρητές και η διεθνής κοινότητα, τα ΗΕ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέβαλαν κυρώσεις σε αυτούς τους δολοφόνους.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν επιβαλλόμενη λύση ή συνομιλίες για ομοσπονδία στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι λαμβάνει την δύναμή του από τον «λαό», ότι ουδέποτε έλαβαν ανταπόκριση στην καλή τους θέληση από τους Ελληνοκύπριους και ότι με τον στόχο του «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» επιθυμείται ο αφανισμός του τουρκοκυπριακού «λαού». Επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι ουδέποτε θα παραιτηθούν των εγγυήσεων της Τουρκίας και της «κυριαρχίας» τους και ότι θα συνεχίσουν να φωνάζουν στον κόσμο για την «κυριαρχία» τους.

    Ο Τατάρ κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποδοχή της απαίτησης του τουρκοκυπριακού «λαού» για «κυριαρχική ισότητα» προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [05] CTP: Μοναδική λύση η ομοσπονδία

    Η Yeni D?zen (14.08.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δήλωσε ότι το μοναδικό αμοιβαία αποδεχτό, βιώσιμο και ασφαλές μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, «η οποία αποτελεί δίκαιη τουρκική θέση».

    Σε γραπτή δήλωση, το κόμμα απαντά στους ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ ότι «η ομοσπονδία είναι νεκρή» και ότι «ο λαός στηρίζει τα δύο κράτη». Σύμφωνα με το CTP, αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν ότι ο Τατάρ γυρίζει την πλάτη στη βούληση των Τουρκοκυπρίων να ενωθούν με τον κόσμο και το διεθνές δίκαιο.

    Το CTP επισημαίνει επίσης ότι το 40% του πληθυσμού του κόσμου διοικείται εκ μέρους ομοσπονδιακών κρατών, τα οποία είναι μοντέλα συνεργασίας που βασίζονται στην ισότητα και μπορεί να αποτελούνται από μία ή πολλές κοινότητες.

    Σημειώνοντας ότι επειδή το CTP ουδέποτε αποδέχτηκε να γίνουν μειονότητα οι Τουρκοκύπριοι διεξάγει αγώνα για ισότητα στην πατρίδα του, το κόμμα υποστηρίζει ότι η ισότητα είναι εφικτή μόνο με μιαν ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων και των παραμέτρων του ΟΗΕ.

    «Η ομοσπονδία στη βάση της ισότητας είναι η μόνη λύση που θα εμποδίσει την εξάρτηση της Κύπρου από άλλη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι μόνο με την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εφικτή η συνέχιση της ιδιότητας του πολίτη της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους, αφού όλες οι χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, έχουν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται τα δύο κράτη.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Έστειλε καύσιμα για ηλεκτρισμό η Τουρκία ? Αμφιβολίες για την ποιότητά τους

    Η K?br?s (16.08.21) γράφει ότι έφτασαν χθες από την Τουρκία στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου με 40 φορτηγά τάνκερ 1,200 τόνοι καυσίμων για τις ανάγκες του σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα, ο οποίος είχε μείνει χωρίς καύσιμα λόγω της αναβολής της διαδικασίας της προσφοράς για αγορά καυσίμων οκτώ φορές. Το χθεσινό φορτίο ήταν το δεύτερο μέρος της ποσότητας των 2,400 τόνων καυσίμων που παραλήφθηκε από το διυλιστήριο που βρίσκεται στην Αλεξανδρέττα.

    Ο διευθυντής της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»), Γκιουρτζιάν Έρντογαν δήλωσε ότι δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην παραγωγή ενέργειας μετά την παραλαβή των καυσίμων που αναμένονται την Τρίτη και την Τετάρτη.

    «Δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος στην χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή έχουν περίπου 5,000 τόνους καυσίμων στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού και ότι οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται στους 700-800 τόνους.

    Σύμφωνα με την K?br?s (15.08.21), αντιδράσεις για τον τρόπο αγοράς των καυσίμων υπήρξαν από εκπροσώπους της EL-SEN, της συντεχνίας των εργαζομένων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ». Ο γραμματέας Τύπου της συντεχνίας, Καζίμ Σακίνογλου σημείωσε ότι προστέθηκε άλλη μια αγορά χωρίς προσφορά από την διοίκηση του οργανισμού, την «κυβέρνηση» και τον λεγόμενο υπουργό ενέργειας. Σε δήλωση εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της συντεχνίας, ο Σακίνογλου επεσήμανε ότι άρχισαν να μεταφέρουν αγνώστου ποιότητας καύσιμα χωρίς προσφορές, προσθέτοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει στο πλαίσιο ποιου συμβολαίου αγοράστηκαν αυτά τα καύσιμα.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας, Κουμπιλάι Όζκιρατς δήλωσε ότι επέφερε ζημιά ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ» και στην κοινωνία η προσφορά που δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί οκτώ φορές και ότι τα καύσιμα που μετέφεραν 40 φορτηγά τάνκερ είναι αρκετά μόνο για 2-3 μέρες. Είπε ότι από την Τρίτη θα κόβουν το ρεύμα σε όσες «κρατικές υπηρεσίες» χρωστούν στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ».

    Κάτω από τον τίτλο «Ήρθαν καύσιμα από την Τουρκία χωρίς προσφορά», η Yeni D?zen (15.08.21) επισημαίνει ότι τα καύσιμα έφτασαν στα κατεχόμενα χωρίς την προκήρυξη προσφοράς και χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή τους.

    Ο λεγόμενος υπουργός ενέργειας, Ερχάν Αρικλί ευχαρίστησε την Τουρκία για την αποστολή των καυσίμων και κατηγόρησε κάποιους ότι ήθελαν να αφήσουν την «χώρα» χωρίς ρεύμα για να αναγκαστεί να παραιτηθεί η «κυβέρνηση».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παραχωρούν αβέρτα γη στον στρατό και στο ιδιωτικό κεφάλαιο

    Η Avrupa (15.08.21) γράφει ότι μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν η λεγόμενη κυβέρνηση του καθεστώτος ακύρωσε ομόφωνα την ενοικίαση για 49 χρόνια γης 74 στρεμμάτων στην εταιρεία G?ven Yap? Ltd, η οποία είναι η «Συνεργατική Οικοδομική Εταιρεία» των μελών των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

    Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο δεν τόλμησε να δημοσιεύσει την απόφαση ακύρωσης στην «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος, κατόπιν συνομιλίας του οργισμένου διοικητή των «δυνάμεων ασφαλείας» με τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ στον οποίο ανέφερε ότι «αν μας λυπήσετε, εσείς θα λυπηθείτε πιο πολύ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γη βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών της Κερύνειας και σε αυτήν θα κτιστούν 105 κατοικίες με σκοπό «την ανύψωση του ηθικού των μελών του στρατού και την αύξηση του αισθήματος του ανήκειν». Πάντως, παρά τις πληροφορίες για ακύρωση της παραχώρησης της γης, το έργο έλαβε έγκριση «αξιολόγησης περιβαλλοντικών συνεπειών» και άρχισε η κατασκευή του, γράφει η Avrupa.

    Στο μεταξύ, η Yeni D?zen (16.08.21) γράφει ότι παραλιακή γη στο Τρίκωμο που ανήκει στο «δημόσιο» μεταβιβάστηκε από το «υπουργείο» εσωτερικών στο «υπουργείο» οικονομικών και από εκεί ενοικιάστηκε σε ιδιωτική εταιρεία για να ανεγείρει ξενοδοχείο. Η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» λήφθηκε στις 7 Αυγούστου 2000, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι στις 22 Ιουνίου 2021 παραχωρήθηκε και «άδεια οικοδομής» από τον λεγόμενο δήμο Τρικώμου.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Σε έκθεση αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία ο Ερτουγρούλογλου

    Ο παράνομος Bayrak (16.08.21, brtk.net) μεταδίδει ότι στην Κωνσταντινούπολη μετέβη σήμερα Δευτέρα το πρωί ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για να λάβει μέρος στην 15η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF), που θα διοργανωθεί στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο T?YAP μεταξύ 17 και 20 Αυγούστου 2021, υπό την ευθύνη και διαχείριση του Ιδρύματος Ενίσχυσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSKGV) με οικοδεσπότη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    Ο Ερτουγρούλογλου θα παραστεί απόψε σε δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μήνυμα αδελφότητας και στήριξης προς τους Τούρκους της Κύπρου από τον Πακιστανό Πρόεδρο

    Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Αρίφ Αλβί, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, είπε: «Το Πακιστάν βρίσκεται πάντα δίπλα από τους Τούρκους της Κύπρου αδελφούς στη Βόρεια Κύπρο. Σας το υπενθυμίζω με μια ανεπανάληπτη έκφραση: Μπορεί να έχουμε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς και δύο διαφορετικές γλώσσες, αλλά είμαστε ένας λαός. Είμαστε μαζί με τον τουρκικό λαό στις καρδιές μας», γράφει η Milliyet (15.08.21).

    Σε δηλώσεις στην τελετή παράδοσης της πρώτης κορβέτας του έργου M?LGEM [πολεμικών πλοίων που κατασκευάζει η Τουρκία για το Πακιστάν] μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Αλβί επεσήμανε ότι η έναρξη του έργου M?LGEM για κατασκευή πολεμικών πλοίων καθώς και η διεξαγωγή του έργου για ακτοφυλακή στην ανοιχτή θάλασσα είναι απόδειξη της ισχυρής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στο Πακιστάν στον αμυντικό τομέα.

    «Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και απειλές και έχουν εμβαθύνει τον συνεταιρισμό τους σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», πρόσθεσε ο Πακιστανός Πρόεδρος.

    Σημειώνοντας ότι το Πακιστάν είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές των τουρκικών προϊόντων άμυνας, ο Πακιστανός Πρόεδρος Αλβί είπε ότι οι ευκαιρίες για κοινή συνεργασία είναι τεράστιες. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν για την παραγωγή πολεμικών πλοίων, όχι μόνο αυξάνει τις ικανότητες του ναυτικού του Πακιστάν, αλλά ενδυναμώνει και τις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών.

    Επιπρόσθετα, ο Πακιστανός Πρόεδρος προσκάλεσε Τούρκους επενδυτές στο Πακιστάν για το ειδικό πρόγραμμα οικονομικών ζωνών και για το οικονομικό διάδρομο Κίνα ? Πακιστάν (CPEC).

    Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες, ο Αλβί υποστήριξε ότι η Τουρκία και το Πακιστάν ενθαρρύνουν την ειρήνη και την ανάπτυξη στις περιοχές τους. Καταληκτικά, ο Πακιστανός Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του εκτιμά τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία για περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    (ΔΨ)

    [02] Ερντογάν: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για σταθερότητα στο Αφγανιστάν»

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται σε συνεργασία με το Πακιστάν και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να επαναφέρουν την σταθερότητα στο Αφγανιστάν, γράφει η H?rriyet (15.08.21).

    Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης της πρώτης από τέσσερεις κορβέτες που κατασκευάζει η Τουρκία για το Πακιστάν στο πλαίσιο του έργου M?LGEM στο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι συμφώνησαν με το Πακιστάν να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία, σημειώνοντας ότι έχουν αρκετές επιτυχημένες συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία εκτός από την κατασκευή των κορβέτων, όπως τα ελικόπτερα ATAK και τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα. Υπενθύμισε ότι οι δύο κορβέτες θα κατασκευαστούν στην Τουρκία και οι άλλες δύο στο Πακιστάν.

    Επισημαίνοντας ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της αστάθειας στο Αφγανιστάν θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων, ο Ερντογάν είπε: «Ως Τουρκία, είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα Αφγανών, που διέρχονται μέσω του Ιράν. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατόν. Γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύομε την συνεργασία μας με το Πακιστάν. Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Εξάλλου, η S?zc? (15.08.21), υπό τον τίτλο «Δύο διαφορετικές δηλώσεις του Ερντογάν εντός τριών ημερών για τους πρόσφυγες», γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής πριν τρεις ημέρες, υποστήριξε ότι κάποιοι υπερβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πιθανό χαοτικό κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν και απέρριψε κάθε ισχυρισμό. Ενώ, κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης κορβέτας την Κυριακή, ο Ερντογάν είπε ότι είναι αντιμέτωποι με ένα κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν, αναφέρει η εφημερίδα.

    (ΔΨ)

    [03] Ενισχύθηκε η μεθοριακή γραμμή με Ιράν για να εμποδιστεί κύμα προσφύγων

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που επιθεωρούσε τη μεθοριακή γραμμή με το Ιράν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Θα εμποδίσουμε εντελώς τις διελεύσεις με αυτά τα τείχη που κτίσαμε στα σύνορα μας», γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (15.08.21).

    Απευθυνόμενος στους διοικητές των στρατιωτικών μεθόριων μονάδων, ο Ερντογάν τους είπε ότι με την δική τους βοήθεια θα ξεπεράσουν τους ισχυρισμούς, τις φήμες και την τρομοκρατία των ψευδολογιών που κυκλοφορούν, ενώ σημειώνονται τόσες καταστροφές στην Τουρκία με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

    «Με τα τείχη, που κατασκευάσαμε σε αυτά τα σύνορα θα εμποδίσουμε όλες τις διελεύσεις. Επειδή αυτά τα τείχη στα σύνορα είναι η δική μας ασφάλεια. Εάν το πετύχετε αυτό, τότε θα ελαφρύνετε το φορτίο των δυνάμεων ασφαλείας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε ο Ερντογάν.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Άμυνα Ακάρ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Sabah (16.08.21) κατά την επιστροφή από την επιθεώρηση των μεθόριων περιοχών με το Ιράν, είπε ότι τα μέτρα που πήραν στη μεθόρια γραμμή είναι ισχυρά και αποτελεσματικά, διευκρινίζοντας ότι το καθήκον των δυνάμεων ξηράς είναι η προστασία των συνόρων.

    «Έχουν τοποθετηθεί χωροφύλακες ως δεύτερη γραμμή πίσω από τους καταδρομείς στη συνοριακή γραμμή. Στα σημεία που χρησιμοποιούν περισσότερο οι λαθρομετανάστες έχουν τοποθετηθεί μονάδες ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, ως τρίτη γραμμή. Σε περίπτωση, που οι λαθρομετανάστες καταφέρουν να φθάσουν μέχρι τη λίμνη Βαν, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον περιπολίες ως επιπρόσθετο μέτρο», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Σημειώνοντας ότι για να εμποδίσουν τις παράνομες διελεύσεις έχει κατασκευαστεί τείχος 156 χιλιομέτρων στα σύνορα με Ιράν με συρματόπλεγμα, ο Ακάρ ανέφερε ότι έχουν αναγερθεί και πύργοι ελέγχου με θερμικές κάμερες και κάμερες με 24ωρη παρακολούθηση. Είπε επίσης ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (?HA) και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (S?HA) θα πετούν κατά μήκος των συνόρων, σημειώνοντας ότι τα αεροσκάφη αυτά καταγράφουν πτήσεις 200 ωρών το μήνα.

    (ΔΨ)

    [04] Τσαβούσογλου: «Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της Πρεσβείας μας στο Αφγανιστάν»

    Σε ανακοίνωση σχετικά με το Αφγανιστάν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρεσβεία τους στην Καμπούλ συνεχίζει τις δραστηριότητες, γράφει η H?rriyet (15.09.21, HDN).

    Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διπλωματική μας αποστολή και τους υπαλλήλους της πρεσβείας διαβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους πολίτες τους, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή (Anadolu) πριν από την αναχώρησή του από την Αλγερία για την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι όλοι οι πολίτες τους, που ήθελαν να επιστρέψουν, ήλθαν με ναυλωμένες πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (THY).

    (ΔΨ)

    [05] Ταύτιση απόψεων σε περιφερειακά θέματα μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας βλέπει ο Τσαβούσογλου

    Υπάρχει ευθυγράμμιση των απόψεων της Τουρκίας με την Αλγερία σε περιφερειακά θέματα, όπως η Λιβύη, η περιοχή του Σαχέλ και η Αφρική, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του Ραμτάν Λαμάμρα μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, γράφει η Milliyet (14.08.21, Yeni ?afak).

    Συγχαίροντας τον Λαμάμρα για τα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μαζί θα συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής. Σημειώνοντας ότι έχουν συζητήσει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων , ο Τσαβούσογλου είπε ότι καθόρισαν τον οδικό χάρτη για τις εργασίες που θα διεξάγουν μαζί κατά την επικείμενη περίοδο.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θα αυξήσουν την οικονομική τους συνεργασία σε κάθε τομέα. Σημείωσε ότι ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών στην Αλγερία έχει ξεπεράσει τις 1300, ευχαριστώντας την κυβέρνηση και το κράτος της Αλγερίας για την στήριξή τους προς τις τουρκικές εταιρείες.

    Σημειώνοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις σε περιφερειακά και διεθνή θέματα, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

    «Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις σε περιφερειακά θέματα, όπως η Λιβύη, η Τυνησία, η περιοχή του Σαχέλ και η Αφρική. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι απόψεις της Τουρκίας και της Αλγερίας ταυτίζονται σε αυτά τα θέματα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικός και χρήσιμος ο ρόλος που διαδραματίζει η Αλγερία για την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής».

    Ο Λαμάμρα, από πλευράς του, είπε ότι η Τουρκία έχει αρκετή πείρα στους τομείς της γεωργίας, εξορύξεων και τουρισμού, προσθέτοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσε να διευρυνθεί και να επιτευχθεί πρόοδος σε νέους ορίζοντες.

    Αναφέροντας ότι υπάρχει μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αλγερίας και Τουρκίας, ο Λαμάμρα υπενθύμισε ότι έχουν φθάσει σε αυτό το σημείο ως αποτέλεσμα της συνάντησης και των συμφωνιών που υπέγραψαν ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντουλμετζίτ Τεμπούν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    (ΔΨ)

    [06] Στις 18,847 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την H?rriyet (16.08.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 18,847 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 281,184 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 154 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 14,426.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι για να επιτύχουν πρέπει όλοι να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιασθούν περισσότεροι.

    Στη συνέχεια είπε ότι το 70,92% του πληθυσμού άνω των 18 ετών έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 53,03% με τη δεύτερη δόση, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί στην Τουρκία με την πρώτη δόση του εμβολίου 44,020,437 άτομα, με τη δεύτερη δόση 32,916,449 άτομα και με την τρίτη δόση 6,612,245 άτομα.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 16 August 2021 - 12:27:07 UTC