Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-30

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 146/2021 30.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Προεδρία»: Την συνέχιση του στάτους κβο εξυπηρετεί το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ
  • [02] «Υπουργείο εξωτερικών»: Χωρίς την έγκριση της «ΤΔΒΚ» η παράταση της θητείας της UNFICYP
  • [03] Εξελίξεις στη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία προαναγγέλλει ο Σανέρ
  • [04] Ανακόλουθες οι δηλώσεις Τατάρ για το Βαρώσι, υποστηρίζει η Ιντζιρλί
  • [05] Επηρέασαν και την κατεχόμενη Κύπρο οι πυρκαγιές στην Τουρκία
  • [06] Στα 139 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [07] Νέες αποφάσεις για παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας
  • [08] Πρωτοβουλία δημιουργίας μουσείου για την Αμμόχωστο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Γεμάτο ανακρίβειες και αποκομμένο από τις πραγματικότητες» το ψήφισμα του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέει το ΥΠΕΞ
  • [02] Ευχαριστήριο τηλεφώνημα Τατάρ προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [03] ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της και αυτά της ΤΔΒΚ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»
  • [04] Σημαντική για την Τουρκία η ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία και τις Ισλαμικές χώρες, δηλώνει ο Έρντογαν
  • [05] Νέος πρόεδρος του Y?K στην Τουρκία
  • [06] Στις 22,161 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Προεδρία»: Την συνέχιση του στάτους κβο εξυπηρετεί το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

    Η G?ne? (30.07.21) γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα 2598 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ρίχνει σκιές στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    Σε γραπτή δήλωση, η λεγόμενη προεδρία υποστηρίζει ότι ενώ από την μια το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενεργώντας ωσάν να υπάρχει κοινό έδαφος, εκφράζει στήριξη στις εν λόγω προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για σύγκληση δεύτερης άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, από την άλλη πέφτει σε αντίφαση κάνοντας αναφορά σε μια βάση λύσης που κατέρρευσε και αποδείχθηκε πολλές φορές η αποτυχία της στις διαδικασίες που διεξήχθησαν επί 53 χρόνια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι λύση στην Κύπρο μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων αφότου υπάρξει συμφωνία σε κοινό έδαφος με την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν θα «πριμοδοτήσει» επιβαλλόμενα μοντέλα.

    Η «προεδρία» προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «ο βασικός λόγος της μη λύσης στο κυπριακό ζήτημα είναι η επικυριαρχική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς» και η ανισότητα ανάμεσα στις πλευρές που είναι τουλάχιστον τόσο σημαντική όσο ο πρώτος λόγος.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί άδικης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι κοινότητα, αλλά «ένας λαός ο οποίος διαθέτει ανεξάρτητο κράτος και είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχος όσο οι Ελληνοκύπριοι».

    «Όπως εξήγησε ξεκάθαρα στην Γενεύη ο κ. πρόεδρος μας στον Ελληνοκύπριο συνομιλητή του και στους άλλους συμμετέχοντες, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του και μόνο με την αναγνώριση αυτών, δηλαδή με την εξασφάλιση της ισότητας ανάμεσα στις πλευρές, θα αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία ισχυρίζεται και τα εξής:

    «Η λύση του κυπριακού ζητήματος είναι εφικτή μόνο στη βάση της σχέσης συνεργασίας των δύο κρατών που εδράζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών και το ίσο διεθνές καθεστώς τους. Δεν υπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την συνέχιση του στάτους κβο οι εκφράσεις, που λαμβάνουν χώρα στο ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ με αναφορά σε μιαν βάση που είναι ξεκάθαρο ότι κατέρρευσε και δεν θα είναι βιώσιμη.

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να αντικατοπτρίζει την καλή της βούληση, την εποικοδομητική της στάση σε όλες τις διαβουλεύσεις που θα κάνει και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμμετάσχει σε μιαν δεύτερη ανεπίσημη συνάντηση. Είναι μια μεγάλη αντίφαση το γεγονός ότι ενώ από τη μια στο ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ αναφέρεται ότι δεν είναι βιώσιμο το στάτους κβο, από την άλλη καταβάλλεται προσπάθεια για συνέχιση του στάτους κβο.

    Άλλαξε το επί 47 χρόνια καθεστώς ενός μέρους του κλειστού Βαρωσιού που περιγράφεται ως πιλοτική περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφορικά με τις περιουσίες που βρίσκονται στην περιοχή η οποία κατέστη μη στρατιωτική με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μας, έχει γίνει εφικτή η πρόσβαση των παλιών κατοίκων σε θεραπείες που περιέχουν επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, η οποία αναγνωρίζεται εκ μέρους του ΕΔΑΔ ως ένα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του βήματος είναι το γεγονός ότι μετατράπηκε σε ηγέτη της αλλαγής στην Κύπρο το κλειστό Βαρώσι, το οποίο, λόγω της αδιάλλακτης στάσης που επέδειξε πολλές φορές η ελληνοκυπριακή πλευρά, κρατείτο κλειστό και μετατράπηκε σε σύμβολο του στάτους κβο. Το κλειστό Βαρώσι, που βρίσκεται στην περιοχή μας της Αμμοχώστου μετατρέπεται βήμα-βήμα σε κομμάτι της ζωής.

    Σε αυτό το στάδιο, η έκκλησή μας στους κύκλους που αποδύονται στην προστασία του στάτους κβο είναι να εγκαταλείψουν μιαν ώρα αρχύτερα τις προσπάθειες παρεμπόδισης του ανοίγματός μας που περιέχει πρόσβαση στο δίκαιο και στο νόμο. Έχει δημοσιοποιηθεί εκ μέρους του υπουργείου των εξωτερικών μας δήλωση σε σχέση με τις άλλες εκφράσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτό το ψήφισμα που χαιρετίζει τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών και τις Επιχειρήσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ και παρατείνει για άλλους έξι μήνες την θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] «Υπουργείο εξωτερικών»: Χωρίς την έγκριση της «ΤΔΒΚ» η παράταση της θητείας της UNFICYP

    Η G?ne? (30.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος ισχυρίστηκε ότι πάλι δεν λήφθηκε υπόψη η συναίνεση και η έγκριση των «αρχών» της «ΤΔΒΚ» για την ύπαρξη και τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τους ίδιους τους κανονισμούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, κατά την έκφρασή του.

    Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που προνοεί παράταση της θητείας της UNFICYP για άλλους έξι μήνες μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, το λεγόμενο υπουργείο υποστηρίζει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη συνεχίζει τις δραστηριότητές της στα κατεχόμενα χάρη στην «καλή βούληση και την εποικοδομητική στάση» των κατοχικών αρχών και επαναλαμβάνει το αίτημα για μια «νομική ρύθμιση» ανάμεσα στον ΟΗΕ και την «ΤΔΒΚ» σε σχέση με τις δραστηριότητες της UNFICYP στα κατεχόμενα.

    «Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας ότι θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε την βασισμένη στην καλή βούληση προσέγγισή μας σε περίπτωση που εντός εύλογου χρονικού διαστήματος δεν δοθεί θετική απάντηση στο αίτημά μας σε σχέση με τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην χώρα μας», αναφέρεται στην δήλωση, η οποία ισχυρίζεται ότι στο εν λόγω ψήφισμα αγνοήθηκε η «εποικοδομητική», όπως χαρακτηρίζεται, πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

    Υποστηρίζεται επίσης ότι η προσπάθεια επιβολής φόρμουλων που έχει αποδειχθεί η αποτυχία τους και απέχουν πολύ από τις πραγματικότητες δείχνει για άλλη μια φορά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επιχειρεί να διατηρήσει το στάτους κβο που είναι υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Στην ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων μετά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των πλευρών και την συνεργασία μεταξύ τους είναι ο μόνος δρόμος που εδράζεται στις πραγματικότητες και έχει πιθανότητες επιτυχίας.

    Σημειώνοντας ότι οι φυσικοί πόροι στο νησί και γύρω από αυτό ανήκουν στους δύο «λαούς», η ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε εποικοδομητικές προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων και ότι αποτελεί άλλη μια σημαντική έλλειψη του ψηφίσματος του ΣΑ των ΗΕ το γεγονός ότι σε αυτό δεν γίνεται αναφορά στην πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019.

    Στη δήλωση υποστηρίζεται επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την προκλητική της στάση κατά των νόμιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι η στάση αυτή απέχει πολύ από τον διαμοιρασμό και την συνεργασία των υδρογονανθράκων και αποτελεί τον βασικό λόγο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Το «υπουργείο» σημειώνει επίσης ότι ούτε σε αυτό το ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ γίνεται καμία αναφορά σε πολλές «προκλητικές ενέργειες» της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως η τοποθέτηση 233 φυλακίων μπετόν «κατά μήκους των συνόρων και της νεκρής ζώνης», κατά την έκφρασή του και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι του ΣΑ των ΗΕ επιχειρεί να αποκρύψει και να ενθαρρύνει μάλιστα την πολιτική αύξησης της έντασης που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά τόσο εντός του νησιού όσο και γύρω από αυτό.

    Το λεγόμενο υπουργείο χαρακτηρίζει επίσης απαράδεχτη την έλλειψη ξεκάθαρης αναφοράς στο ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ στην απρόθυμη, όπως υποστηρίζει, στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της απαλλαγής του νησιού από τις νάρκες παρά την θετική προσέγγιση των «αρχών» της «ΤΔΒΚ».

    Χαρακτηρίζοντας ξεκάθαρο προϊόν της ελληνοκυπριακής-ελληνικής προπαγάνδας τις αναφορές που γίνονται στο ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι το Βαρώσι κατέστη σύμβολο του στάτους κβο λόγω της απορριπτικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς εδώ και χρόνια και ότι πρέπει να αξιολογηθεί ως θετικό βήμα το άνοιγμα της τουρκοκυπριακής πλευράς που θα είναι προς όφελος όλων, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα ιδιωτικής ιδιοκτησίας. «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να λαμβάνει με την ίδια αντίληψη τις αποφάσεις που θεωρεί αναγκαίες για το κλειστό Βαρώσι, που είναι ένα κομμάτι της χώρας μας», σημειώνει το λεγόμενο υπουργείο.

    Υποστηρίζοντας ότι το ΣΑ των ΗΕ πρέπει να απαλλαχτεί από την «ψευδαίσθηση» ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, το «υπουργείο» καταλήγει αναφέροντας ότι αναμένει από το ΣΑ των ΗΕ να αντιληφθεί την πραγματικότητα ότι ένα μοντέλο που θα κτιστεί πάνω στην «πραγματικότητα» ότι στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί με κυριαρχική ισότητα θα καταστήσει δυνατή μιαν βιώσιμη συμφωνία.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Εξελίξεις στη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία προαναγγέλλει ο Σανέρ

    Ο παράνομος Bayrak (29.07.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι τα κρούσματα Covid-19 παρουσιάζουν σοβαρή αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο και ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες «χώρες» παγκοσμίως στην διαχείριση της πανδημίας.

    Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκπομπή του καναλιού, ο Σανέρ επεσήμανε την σημασία του εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εμβολίων στην «χώρα». Είπε ότι μέχρι αυτή την στιγμή εμβολιάστηκαν 150 χιλιάδες «πολίτες» με τις δύο δόσεις και ότι θα περάσουν στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης.

    Σημειώνοντας ότι με τον εμβολιασμό θα ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία της «χώρας», ο Σανέρ ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εκπαίδευση με φυσική παρουσία και απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, να το πράξουν.

    Είπε ότι μέσα στον Ιούλιο απευθύνθηκαν 279 κρούσματα στο νοσοκομείο και ότι τα 188 από αυτά ήταν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

    Αναφέροντας ότι δεν συζητούν έναν νέο εγκλεισμό, ο Σανέρ σημείωσε ότι επηρεάστηκε η οικονομία από την πανδημία και υπήρξε σοβαρή μείωση στα εισοδήματα, όμως υπογράφτηκαν «πρωτόκολλα» με την Τουρκία, πληρώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις των «δημοσίων» υπαλλήλων και βοηθήθηκε ο ιδιωτικός τομέας.

    Αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της πληρωμής των μισθών, ο Σανέρ υποστήριξε ότι λαμβάνεται η απαραίτητη στήριξη από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος της οικονομίας και διεξάγονται εργασίες με την Τουρκία και στο θέμα των οικονομικών μοντέλων.

    Χαρακτηρίζοντας τιμητικό το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο επίπεδο κατά τους εορτασμούς για την εισβολή στις 20 Ιουλίου, ο Σανέρ υπενθύμισε τα εγκαίνια που τελέστηκαν στις 20 Ιουλίου και ανέφερε ότι είναι σημαντικό να νιώθουν την στήριξη της Τουρκίας και ότι θα συνεχιστεί αυτή η στήριξη.

    Είπε ότι υπάρχουν «νόμοι» που πρέπει να περάσουν από τη «βουλή» και ότι οι εργασίες αυτές θα διεξαχθούν από τον Αύγουστο. Σημείωσε ότι στόχος τους είναι να υλοποιήσουν μιαν ώρα αρχύτερα τα έργα υποδομής.

    Αναφέροντας ότι ήρθε στην ημερήσια διάταξη το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδια από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Σανέρ επεσήμανε ότι υπάρχει «σοβαρή στήριξη» από την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα και ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις εντός των επόμενων πέντε χρόνων.

    Υπενθυμίζοντας μιαν «ιστορική πραγματικότητα», όπως την χαρακτήρισε, στο θέμα του Βαρωσιού, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μοιράζεται τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. «Λέμε ότι θα σεβαστούμε τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υποστήριξε προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό προσέλκυσε την προσοχή του κόσμου στο Κυπριακό και στο Βαρώσι.

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την «κατοχική φιλοσοφία που είχε το 1963», κατά την έκφρασή του, ο Σανέρ επανέλαβε ότι θα συνεχίζουν να ενεργούν πέρα από αυτά που είναι συνηθισμένα στο θέμα του Βαρωσιού και στο πλαίσιο των κανόνων του ΕΔΑΔ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας εντός της «κυβέρνησης» με τα κόμματα Δημοκρατικό (DP) και Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, ο Σανέρ παραδέχτηκε ότι δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα για διαφορετικούς λόγους εντός των DP και YDP, κάτι που τον θλίβει, όπως είπε, και ευχήθηκε να λυθούν αυτά τα εσωκομματικά προβλήματα. «Δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα όταν θα ανοίξει η βουλή την 1η Οκτωβρίου», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν προτίθεται να προβεί σε αναζήτηση συνεργασιών για σύσταση νέας «κυβέρνησης».

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), ο Σανέρ είπε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, διότι πιστεύει ότι με το όραμά του θα μεταφέρει πολύ πιο μπροστά την «ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ανακόλουθες οι δηλώσεις Τατάρ για το Βαρώσι, υποστηρίζει η Ιντζιρλί

    Η Avrupa (30.07.21) γράφει ότι την ανακολουθία των «πολιτικών και τεχνικών» δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού επεσήμανε η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σιλά Ουσάρ Ιντζιρλί, η οποία υπέδειξε ότι ενώ από την μια ο Τατάρ κάνει λόγο για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, από την άλλη «πετάνε στον αέρα» δηλώσεις σε σχέση με το ότι το Βαρώσι είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτές οι δηλώσεις «παραπαίουν», η Ιντζιρλί ανέφερε:

    «Λέγεται είναι περιουσία, έδαφος του ΕΒΚΑΦ, το ένα, το άλλο. Στο τέλος αναφέρθηκε ότι πρέπει να ανοίξει κατά τρόπο εναρμονισμένο με τις παραμέτρους των ΗΕ και ότι πρέπει να γίνει μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Ποιος το είπε αυτό; Ο Ερσίν Τατάρ. Εκείνοι είναι και το πολιτικό κόμμα που καταχώρησε αγωγή στο συνταγματικό δικαστήριο. Υποχρεούστε να είστε συνεπείς. Αν παραπαίουμε μια μέρα στη μια πλευρά και μια μέρα σε αυτή την πλευρά, τι αποτέλεσμα θα πάρουμε;».

    Ερωτηθείσα κατά πόσον αποτελεί αντίφαση το γεγονός ότι το κόμμα της μποϊκόταρε την προσφώνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη «βουλή», όμως εξέφρασε θετική άποψη στο «συμβουλευτικό συμβούλιο» του «σώματος» για να γίνει αυτή η ομιλία, η Ιντζιρλί είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντίφαση και ότι δεν έφεραν ένσταση στο να φιλοξενηθεί και να μιλήσει ο Έρντογαν στην «ολομέλεια». Πρόσθεσε ότι σε αυτό που αντιτέθηκαν ήταν στην έλλειψη επικοινωνίας, στο γεγονός ότι δεν ακούστηκαν οι απόψεις της αντιπολίτευσης, στο γεγονός ότι ακολουθούνται λανθασμένες πολιτικές, στο γεγονός ότι ωθήθηκαν σε μιαν θέση που δεν μπορούν να τις επηρεάσουν κλπ.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επηρέασαν και την κατεχόμενη Κύπρο οι πυρκαγιές στην Τουρκία

    Η Avrupa (30.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο τμήμα προστασίας του περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε αλλαγή στην ποιότητα του αέρα στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που μαίνονται στην Τουρκία. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί ρύπανσης της ατμόσφαιρας χθες στα κατεχόμενα, το «τμήμα» ανακοίνωσε ότι από τις 28 Ιουλίου 2021 στις 19.00 το βράδυ παρατηρήθηκε αύξηση στη συγκέντρωση ρύπων αερίου και σκόνης. Η αυξημένη συγκέντρωση ρύπων συνεχίστηκε μέχρι τις 05.00 στις 29 Ιουλίου προτού αρχίσει να υποχωρεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι απανωτές πυρκαγιές στην Τουρκία ξέσπασαν στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου. Πενήντα οκτώ δασικές πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα να εκκενωθούν σπίτια και χωριά, να γίνουν στάχτη σημαντικές δασικές εκτάσεις και να χάσουν την ζωή τους τρία άτομα.

    Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζει η εφημερίδα την αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις πυρκαγιές. Ο βουλευτής του εν λόγω κόμματος στην πόλη Αϊντίν, Σουλεϊμάν Μπιουμπιούλ κάλεσε τον Υπουργό Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πάκντεμιρλι σε παραίτηση, δηλώνοντας ότι ενώ ο Πρόεδρος Έρντογαν μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με οκτώ αεροπλάνα, μόνο δύο αεροπλάνα επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς την ώρα που καίγεται η περιοχή Μανάβγκατ στην Αττάλεια.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 139 τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Vatan (30.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 18,045 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 139 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της Covid-19, εκ των οποίων τα 112 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τέσσερα είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 23 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που βρίσκονταν σε καραντίνα.

    Ο αριθμός των ατόμων που ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο χθες ανήλθε στα 129.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 32 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 52, στην Αμμόχωστο 19, στη Μόρφου 2, στο Τρίκωμο 5 και στη Λεύκα 2.

    Μέχρι τις 29 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,911,258 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 11,345 κρούσματα Covid-19, 9,615 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 1,690 ασθενών, 111 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 1,223 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 350 περιστατικών και 6 άτομα βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 παρέμεινε στους 40.

    Στις 29 Ιουλίου διενεργήθηκαν 7,169 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Νέες αποφάσεις για παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας

    Η K?br?s (30.07.21) γράφει ότι νέες αποφάσεις έλαβε χθες η λεγόμενη ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων του «υπουργείου υγείας».

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021, τα εμβολιασμένα άτομα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς να υποχρεούνται να υποβάλλονται σε καραντίνα. Άτομα που ολοκλήρωσαν την δεύτερη δόση του εμβολίου θα θεωρούνται εμβολιασμένα μετά την παρέλευση 14 ημερών από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

    Ανεξαρτήτως του εμβαδού των μπαρ και των κλαμπ, αυτά θα μπορούν να δέχονται μέγιστο αριθμό 250 πελατών. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα.

    Όσο και αν είναι το εμβαδόν των ανοικτών χώρων που θα διεξάγονται χοροί, τελετές, μουσικές συναυλίες κλπ, δεν θα μπορούν να δέχονται πέραν των 250 πελατών.

    Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους τέλεσης γάμων, δηλαδή όσο και αν είναι το εμβαδόν τους δεν θα μπορούν να δέχονται πέραν των 250 ατόμων.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Πρωτοβουλία δημιουργίας μουσείου για την Αμμόχωστο

    Η Vatan (30.07.21) γράφει ότι ομάδα κατοίκων της κατεχόμενης Αμμοχώστου ανέλαβαν πρωτοβουλία για δημιουργία ενός «Μουσείου της Πόλης της Αμμοχώστου».

    Η ομάδα πρωτοβουλίας αποτελείται από άτομα προερχόμενα από διάφορα επαγγέλματα και επιχειρούν να μαζέψουν κάτω από μία στέγη όσους επιθυμούν να στηρίξουν τις προσπάθειες που θα γίνουν για να προωθηθεί η ταυτότητα της πόλης και «να μεταφερθεί στο μέλλον» το παρελθόν της με ιστορία 2,300 χρόνων.

    Στόχος είναι το έργο να υλοποιηθεί εντός του 2022.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Γεμάτο ανακρίβειες και αποκομμένο από τις πραγματικότητες» το ψήφισμα του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέει το ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-29.07.21), δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα υπ’ αριθμό 2587 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που αφορά στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, εκφράζοντας πλήρη στήριξη στην «ανακοίνωση» που εξέδωσε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών για το ίδιο ψήφισμα.

    Η ανακοίνωση, αναφέρει και τα εξής:

    «Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ για το ψήφισμα.

    Δυστυχώς, το ψήφισμα, το οποίο είναι γεμάτο ανακρίβειες και αποκομμένο από τις πραγματικότητες, παραβλέπει για μια ακόμη φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

    Η μη συμπερίληψη των αρχών της ΤΔΒΚ στο ψήφισμα για την UNFICYP στρέφεται ενάντια στις αρχές και τους κανονισμούς του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε από τα ΗΕ να επανορθώσουν γι’ αυτή την κατάσταση και να καταλήξουν σε μιαν συμφωνία με τις αρχές της ΤΔΒΚ το συντομότερο, έτσι ώστε η παρουσία της UNFICYP στην επικράτεια της ΤΔΒΚ να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση.

    Είναι επίσης παράξενο και εκτός πραγματικότητας το γεγονός ότι το ψήφισμα προσπαθεί να υποδείξει στον τουρκοκυπριακό λαό τις παραμέτρους για τη λύση του Κυπριακού, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει, αφού περιλαμβάνουν αναφορές από προηγούμενα ψηφίσματα, 30 χρόνων πριν».

    Η ανακοίνωση, υπογραμμίζει επίσης ότι: «Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δεν διασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης του τουρκοκυπριακού λαού, το οποίο αποκτήθηκε το 1960, αν συνεχίσει να παραγνωρίζει τις πραγματικότητες στο νησί και να συμπεριφέρεται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου σαν να είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος αυτού του νησιού, παραβλέποντας τα εγκλήματα που διέπραξε το 1963, και αν συνεχίσει να επιβραβεύει τον θύτη και να τιμωρεί το θύμα, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

    Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι θεωρούν αυτά τα ψηφίσματα άνευ ουσίας και χωρίς καμιά αξία και καλεί το ΣΑ και τη διεθνή κοινότητα, αντί να εξυπηρετούν το στάτους κβο στο νησί, να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης στη βάση των «πραγματικοτήτων», κατά την έκφρασή του.

    (ΑΚ)

    [02] Ευχαριστήριο τηλεφώνημα Τατάρ προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.07.21), o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε χθες τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ για την ιδιαίτερη αναφορά που έκανε στην Κύπρο, στα πλαίσια της ομιλίας του στην ολομέλεια της Εθνικής Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ τηλεφώνησε στον Σεντόπ καθώς βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν ευχαριστώντας τον για τις αναφορές του στην Κύπρο.

    Ο Σεντόπ ανέφερε στον Τατάρ ότι η «ΤΔΒΚ είναι αδελφική χώρα για την Τουρκία, η οποία υπό την ηγεσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να παρέχει κάθε είδους στήριξη στην ΤΔΒΚ, όπως έκανε μέχρι σήμερα».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Σεντόπ είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα, όπως και το πρόβλημα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι εθνικά θέματα της Τουρκίας εδώ και μισό αιώνα.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν περάσει 50 χρόνια τα οποία είναι πάρα πολλά και δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, ο Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι ο κύριος λόγος για τη μη λύση του Κυπριακού είναι οι αδιάλλακτες αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους, αφού δεν τους θεωρεί συνιδιοκτήτες στο νησί.

    Υπενθυμίζοντας ότι στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει και επισήμως υποβάλει την πρότασή της προς το ΓΓ του ΟΗΕ ότι από τούδε και στο εξής επιθυμεί την επανέναρξη συνομιλιών για λύση στη βάση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα και ίσο καθεστώς εκπροσώπησης, ο Σεντόπ υποστήριξε ότι το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στα «δύο κράτη» στο νησί.

    «Πιστεύουμε ότι το εν λόγω όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και την ίδια στιγμή θα ενισχύσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Για αυτό εμείς στηρίζουμε αυτό το όραμα», είπε ο Σεντόπ.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος υπογράμμισε τέλος την ανάγκη για «αλλαγή του υφιστάμενου στάτους κβο στην Κύπρο που έχει θυματοποιήσει τους Τούρκους της Κύπρου που ζουν κάτω από απάνθρωπα εμπάργκο», όπως υποστήριξε, καλώντας την διεθνή κοινότητα να τους παρέχει στήριξη σε αυτή τη διαδικασία. «Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει χωρίς προκατάληψη την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [03] ΥΠΑΜ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της και αυτά της ΤΔΒΚ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (29.07.21), η Επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης και του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Επισμηναγός Πινάρ Καρά, μιλώντας σε ενημερωτική διάσκεψη Τύπου για τη δράση του Υπουργείου, ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, διεξήχθησαν 40 μεγάλες επιχειρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας εναντίον των τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτήρισε, οργανώσεων PKK/KCK/PYD-YPG, FET? και DEA? και εξουδετερώθηκαν συνολικά 1,595 «τρομοκράτες».

    Η Καρά είπε ακόμη ότι ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν κατά «τρομοκρατικών οργανώσεων» από τις 24 Ιουλίου 2015 μέχρι και σήμερα, έχουν εξουδετερώσει 18,296 «τρομοκράτες».

    Η Καρά αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας τα εξής: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο, όπως προβλέπεται στις διεθνείς συμφωνίες ασφάλειας και συμμαχίας».

    Αναφερόμενη στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι παρά την εποικοδομητική και θετική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά και τις παράνομες και επιθετικές της δηλώσεις.

    «Η Τουρκία τάχθηκε από την αρχή υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της ειρηνικής οδού και των διαπραγματεύσεων και στα πλαίσια ενός διαλόγου που να βασίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να διατηρεί αυτή τη στάση. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά την πρόσκληση μας προς την Αθήνα για τη διεξαγωγή της 4ης συνάντησης μας, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών που πραγματοποιούμε με την Αθήνα και των επαφών μας που γίνονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, οι οποίες στοχεύουν από τη μια στο να καταστήσουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και από την άλλη να συμβάλουν στην ευημερία των πλευρών», δήλωσε η Καρά.

    (ΑΚ)

    [04] Σημαντική για την Τουρκία η ανάπτυξη των σχέσεων της με τη Ρωσία και τις Ισλαμικές χώρες, δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-30.07.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας για την Τουρκία να αναπτύξει τις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις και τη συνεργασία της στον τομέα της άμυνας, του τουρισμού και των επενδύσεων με τη Ρωσία και τις Ισλαμικές χώρες, στη βάση του αμοιβαίου κέρδους (win-win).

    Σε μήνυμα που έστειλε χθες στα πλαίσια της «Διεθνούς Συνόδου Kazan»-Διεθνής Οικονομική Σύνοδος της Ρωσίας και των χωρών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας-OIC), ο Πρόεδρος Έρντογαν είπε ότι οι δείκτες των εξαγωγών και της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν την επιτυχή πορεία της χώρας του.

    «Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία που πετύχαμε στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τη βιομηχανία και στον τομέα της επιμελητείας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι επιθυμούν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους με τους γεωγραφικούς γείτονες τους, αλλά και με τις χώρες της ΟΙΣ.

    (ΑΚ)

    [05] Νέος πρόεδρος του Y?K στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (30.07.21), o Δρ. Ερόλ Οζβάρ, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά διορίστηκε στη θέση του νέου Προέδρου του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Y?K) στην Τουρκία.

    Ο διορισμός του νέου Προέδρου του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Cumhuriyet (30.07.21), ο πρώην Πρόεδρος του Y?K, Γιεκτά Σαράτς διορίστηκε στη θέση του αρχισυμβούλου του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 22,161 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (29.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 22,161 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 261,198 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 60 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,463.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 65,24% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 41,84%% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 40,491,931, με τις δύο δόσεις 25,970,268 και με τις τρεις δόσεις 4,633,896.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 30 July 2021 - 12:12:13 UTC