Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 116/2021 19-22.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Στηρίζουμε λύση στη βάση δυο κρατών στην Κύπρο», επαναλαμβάνει ο Έρντογαν
  • [02] «Κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων ζητά ο Τσαβούσογλου
  • [03] Τατάρ: Πέραν των 3,000 αιτήσεων στην «Επιτροπή» για το Βαρώσι
  • [04] Σανέρ και «προεδρία»: 344 αιτήσεις στην «Επιτροπή» για περιουσίες στο Βαρώσι
  • [05] Παρέλαβε 6,853 αιτήσεις η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»
  • [06] Ερτουγρούλογλου: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους
  • [07] Προσπαθούν για αναγνώριση λέει ο Τατάρ σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων
  • [08] Συνάντηση Τατάρ με τους ΥΠΕΞ του Πακιστάν και της Νιγηρίας
  • [09] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου με ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Σομαλίας
  • [10] «Ενόσω δεν αναγνωρίζεται η κυριαρχία μας, δεν θα αρχίσουμε επίσημες συνομιλίες στο Κυπριακό», δηλώνει ο Τατάρ
  • [11] Δείπνο Τατάρ στον Γερμανό Πρέσβη στην Λευκωσία
  • [12] Επιστολή Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας προς Λουτ
  • [13] Παρέλαβαν 50,000 εμβόλια από την Τουρκία ? Ακόμα 50,000 έρχονται την Παρασκευή
  • [14] Συμμετείχαν στη ΓΣ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας στο Κίεβο
  • [15] Μπαστσερί: «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της προστατευόμενης οικονομίας στην ΤΔΒΚ»
  • [16] Συνεχίζεται η συζήτηση για κάθοδο του μαφιόζου Αλααττίν Τσακιτζί στα κατεχόμενα
  • [17] Στα 7,773 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [18] Αγωγή κατά της «αστυνομίας» και των «δυνάμεων ασφαλείας» κατέθεσε η Avrupa
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στις 150 χιλιάδες έφτασαν οι επισκέπτες του Βαρωσιού
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Λάιεν
  • [03] Κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου
  • [04] Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχτηκε το κατηγορητήριο για κλείσιμο του HDP
  • [05] Στις 5,294 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Στηρίζουμε λύση στη βάση δυο κρατών στην Κύπρο», επαναλαμβάνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με την K?br?s (19.06.21) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει την πρόταση για λύση στη βάση των δύο κρατών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι φέρει για χρόνια το βάρος του κυπριακού προβλήματος.

    Σε ομιλία του στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί όπως η Ανατολική Μεσόγειος μετατραπεί σε ένα πεδίο ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας.

    Επανέλαβε επίσης ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι η πρόταση τους για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των πρωταγωνιστών.

    «Η πρόταση μας για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων συμμετεχόντων βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι. Είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο αντί να διαφωνούμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι από την πρόοδο που σημειώσαμε το τελευταίο διάστημα με τους γείτονες μας, την Ελλάδα. Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στα πλαίσια μιας θετικής ατζέντας με την ΕΕ και τους εταίρους μας, τις ΗΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [02] «Κυριαρχική ισότητα» των Τουρκοκυπρίων ζητά ο Τσαβούσογλου

    «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες μας για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνώς καθεστώτος εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντηση που είχε με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, σύμφωνα με την G?ne? (19.06.21).

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, συναντήθηκε με τους ομολόγους του της «ΤΔΒΚ» και του Κοσόβου.

    Στα πλαίσια της συνάντησης του με τον Ερτουγρούλογλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να καταβάλλει προσπάθειες για την αναγνώριση του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και της κυριαρχικής τους ισότητας».

    (ΑΚ)

    [03] Τατάρ: Πέραν των 3,000 αιτήσεων στην «Επιτροπή» για το Βαρώσι

    Η G?ne? (21.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι γνωρίζει πως πέραν των 3,000 Ελληνοκυπρίων και ξένων υπέβαλαν αίτηση στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για επιστροφή των περιουσιών τους που βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού.

    Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή στο Μπέλεκ της Τουρκίας όπου βρισκόταν για να λάβει μέρος στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως εντός του 2020 άρχισαν να ανοίγουν το περίκλειστο Βαρώσι χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Είπε ότι έγιναν πολλές εργασίες καθαρισμού στο Βαρώσι, το οποίο παρέμεινε κλειστό επί 46 χρόνια και ότι στην πόλη υπήρχαν εικόνες που «δεν άρμοζαν στην ανθρωπότητα».

    Αναφέροντας ότι το Βαρώσι βρίσκεται στην πόλη της Αμμοχώστου και σημαντικό μέρος της περιοχής είναι ανοικτό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.

    Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι παρέμεινε για πολλά χρόνια κλειστό ως αποτέλεσμα της μη διευθέτησης του Κυπριακού, ο Τατάρ είπε ότι έκαναν το βήμα αυτό στο Βαρώσι μετά από 46 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται στην καλή θέληση της τουρκικής πλευράς.

    Αναφέροντας ότι καθαρίστηκαν οι δημόσιοι χώροι στο Βαρώσι και άνοιξε το παραλιακό μέτωπο, ο Τατάρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι περιουσίες θα επιστραφούν στους πρώτους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα πραγματοποιηθεί μια διαδικασία ανοίγματος με εκείνο τον τρόπο και αυτό είναι σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γνωρίζω ότι υπέβαλαν αίτηση προς την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών πέραν των 3,000 Ελληνοκυπρίων και ξένων για επιστροφή περιουσιών (στο Βαρώσι). Αφού εκείνοι υποβάλλουν αίτηση, είμαστε και εμείς στο σημείο της επιστροφής των περιουσιών. Επομένως, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσπαθούμε να προσέχουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα (στο Βαρώσι) και να μην έρθουμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που θα έχει με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ σήμερα Τρίτη, ο Τατάρ είπε ότι θα τονίσει στην αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού ότι επίσημες διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν μόνο με την αποδοχή του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού» και του γεγονότος ότι είναι κυρίαρχος τουλάχιστον όσο και οι Ελληνοκύπριοι.

    Υπενθυμίζοντας ότι σκοπός της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου 2021 ήταν να διαπιστωθεί το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην βάση της ομοσπονδίας και ότι το λένε αυτό μεγαλοφώνως πλέον.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι σπατάλησαν άδικα τον χρόνο τους κατά τις διαπραγματεύσεις και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επωφελείται από το υφιστάμενο στάτους κβο. Επανέλαβε ότι η νέα πολιτική τους είναι πλέον η λύση δύο κρατών και ότι «είπαμε ότι θέλουμε να διεξάγουμε αυτή την διαδικασία με ένα νέο όραμα πλέον και ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας». Ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά αποδέχτηκε σχεδόν όλες τις προτάσεις λύσης του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων του ΟΗΕ, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά τα απέρριψε όλα, διότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν χώνεψε έναν συνεταιρισμό μαζί μας σε εκείνη τη βάση (ομοσπονδία) και δεν θέλησαν να μοιραστούν τον πλούτο και την διοίκηση με τους Τούρκους».

    Υποστήριξε και τα εξής ο Τατάρ:

    «Σκοπός τους ήταν, όπως παλιά, να κάνουν την Κύπρο ένα ελληνικό νησί και δεν το κρύβουν αυτό. Πλέον, λαμβάνοντας την στήριξη και της Τουρκίας, κάνουμε λόγο για δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Μόνο αν γίνει έτσι, από κράτος σε κράτος, μπορεί να υπάρξει μια συνολική και μόνιμη λύση».

    Ο Τατάρ είπε ότι με πρωτοβουλία της Λουτ μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη διάσκεψη και ότι αν γίνει αυτή η συνάντηση, η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την νέα της πολιτική και θέση.

    Αναφέροντας ότι θα επηρεάσει θετικά το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο η δήλωση του Προέδρου Έρντογαν και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι συμφώνησαν να γίνουν αμοιβαία βήματα που θα υποστηρίξουν την θετική ατζέντα των δύο χωρών, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι όταν επιχειρήσουμε να αξιολογήσουμε τα θέματα ως ένα ενιαίο σύνολο κάποτε μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα και να υπάρξουν σημεία που δεν μπορούν να επιλυθούν και να προκαλέσουν αδιέξοδο σε άλλα θέματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε προσπαθούν να διασαλεύσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ήταν πολύ λάθος η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ πριν την λύση του Κυπριακού και ότι θα ήταν σωστό να αξιολογούνται χωριστά από το Κυπριακό οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την ΕΕ και μερικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να συνάψουν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σανέρ και «προεδρία»: 344 αιτήσεις στην «Επιτροπή» για περιουσίες στο Βαρώσι

    Η Yeni D?zen (22.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι έγιναν περίπου 344 αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού. Μιλώντας χθες στην «βουλή», ο Σανέρ υποστήριξε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ήθελε να πει ότι θα δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση 3,000 Ελληνοκύπριοι για τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και όχι ότι υπέλαβαν αίτηση 3,000 Ελληνοκύπριοι στην εν λόγω «Επιτροπή».

    Μετά από αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις, η λεγόμενη προεδρία διόρθωσε και αυτή με την σειρά της την δήλωση Τατάρ. Σε γραπτή ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι περιουσίες στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού ανέρχονται σε 3.525.175 τετραγωνικά μέτρα (2,634 στρέμματα) και ότι το καθεστώς αναμένει γύρω στις 3,000 αιτήσεις στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» για ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται εκεί.

    «Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί γύρω στις 344 αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για το κλειστό Βαρώσι», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζεται ότι ο δρόμος για όλους τους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΒΚΑΦ, είναι ανοικτός για να υποβάλουν αίτηση στο πλαίσιο της «νομοθεσίας της ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού δόθηκε η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται, «συμπεριλαμβανομένων των προ του 1974 κατοίκων του κλειστού Βαρωσιού», να βρουν λύση για τις περιουσίες τους μέσω της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», η ανακοίνωση ισχυρίζεται και το εξής:

    «Ένα τέτοιο άνοιγμα, θα ανοίξει τον δρόμο για να συμπεριληφθεί στη ζωή κατά τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο το κλειστό Βαρώσι, το οποίο είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι η κυριαρχία και η διοίκηση στην περιοχή του Βαρωσιού ανήκει στην ΤΔΒΚ. Πρωταρχικό θέμα για το κράτος μας είναι το άνοιγμα αυτής της περιοχής, που είναι κλειστή εδώ και 47 χρόνια, υπό την δική του διοίκηση και προς όφελος ολόκληρου του νησιού και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για να κάνουμε βήμα πίσω με αυτή την έννοια».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Παρέλαβε 6,853 αιτήσεις η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών»

    Η G?ne? (21.06.21) γράφει ότι 6,853 αιτήσεις παρέλαβε η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» στα κατεχόμενα μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της «Επιτροπής», 1,227 υποθέσεις διευθετήθηκαν με φιλικό διακανονισμό και 34 μέσω δικαστικής διαδικασίας.

    Μέχρι αυτή την στιγμή, η «Επιτροπή» επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 318 εκατομμυρίων 197 χιλιάδων 662 στερλινών.

    Σε τρεις αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή περιουσιών, σε δύο ανταλλαγή και αποζημίωση, σε επτά επιστροφή και αποζημίωση, σε μία αίτηση επιστροφή μετά από την λύση του Κυπριακού και σε μία αίτηση μερική επιστροφή περιουσίας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Επιτροπή» συστάθηκε στις 17 Μαρτίου 2006 με βάση τον «νόμο» περί ακίνητων περιουσιών (Αρ. 67/2005), σύμφωνα με τις πρόνοιες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη εναντίον της Τουρκίας και δραστηριοποιείται με σκοπό να αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο για τα αιτήματα σε σχέση με περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ερτουγρούλογλου: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού στους Ελληνοκύπριους

    Η G?ne? (21.06.21) γράφει ότι λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι συνεχίζονται τα έργα υποδομής για να μετατραπεί σε μια βιώσιμη πόλη η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, που, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκεται εντός των «συνόρων της ΤΔΒΚ» και άρχισε να ανοίγει σταδιακά τον Οκτώβριο του 2020.

    Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι μέχρι αυτή την στιγμή δεν έκαναν κανένα βήμα που επηρεάζει ιδιωτικές περιουσίες και είναι προσεχτικοί στο θέμα αυτό. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Όμως, όταν η υπόθεση έρθει σε εκείνο το στάδιο, θα επιλυθούν με μιαν φόρμουλα εναρμονισμένη με τους διεθνείς νόμους τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιών των οθωμανικών βακουφιών. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, πρέπει να μετατραπεί σε μιαν υγιή μορφή η υποδομή μιας πόλης που ήταν κλειστή για σχεδόν 50 χρόνια. Στο τέλος, το Βαρώσι θα μετατραπεί σε μιαν πόλη που ζει υπό τουρκική διοίκηση. Δηλαδή, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου επανάλαβε την τουρκική θέση ότι δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις «σε πλατφόρμες που οι Ελληνοκύπριοι τυγχάνουν μεταχείρισης κράτους και οι Τούρκοι της Κύπρου τυγχάνουν μεταχείρισης κοινότητας». Υποστήριξε ότι δεν είχαν πιθανότητα επιτυχίας τέτοιες διαπραγματεύσεις και ότι έχασαν 53 χρόνια.

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλα 53 χρόνια», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η προσδοκία τους από τον ΓΓ του ΟΗΕ τώρα είναι να συγκαλέσει μιαν δεύτερη άτυπη πενταμερή διάσκεψη. «Και το σημαντικό είναι το τι θα γίνει μετά την πραγματοποίηση αυτής της δεύτερης διάσκεψης», υποστήριξε και ισχυρίστηκε:

    «Αυτό που υποστηρίζουμε είναι η ισότητά μας, η κυριαρχία μας, το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους μας με το ελληνοκυπριακό κράτος. Αυτά δεν είναι στοιχεία που θα απορριφθούν, θα παραγνωριστούν και θα εγκαταλειφθούν».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Προσπαθούν για αναγνώριση λέει ο Τατάρ σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων

    Η G?ne? (22.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει με την αποδοχή δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και όχι στη βάση ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, ο Τατάρ είπε ότι αυτή είναι η άποψη και της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία θα αποβεί προς όφελος όλων. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι μια συμφωνία στην Κύπρο θα αναδιοργανώσει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και θα φέρει σταθερότητα.

    Ισχυριζόμενος ότι η «βόρεια Κύπρος» θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ένα κυρίαρχο κράτος, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο με ένα κράτος, το διεθνές καθεστώς του οποίου θα έχει εξισωθεί. Ακόμα δεν υπάρχει απάντηση για το πότε θα έρθει η αναγνώριση, όμως προσπαθούμε γιΆ αυτό. Σήμερα πολύ λίγοι άνθρωποι έμειναν στον κόσμο που δεν άκουσαν για την υπόθεση των Τουρκοκυπρίων. Πλέον όλοι είδαν ότι αδικήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι. Ο κόσμος, που ακούει την φωνή μας, θα μας δώσει το δίκαιό μας, σύντομα όχι πολύ μακριά. Μετά από την κυριαρχία μας θα έρθουν αναγνωρίσεις. Μας λένε ΅αν οι Τουρκοκύπριοι μπαλωθούν στο ελληνοκυπριακό κράτος, ελάτε να γίνετε ΕυρωπαίοιΆ. Αυτό ποτέ δεν ταιριάζει με την εθνική μας αξιοπρέπεια. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό. Ιδρύσαμε ένα κράτος και πρέπει να το κάνουμε να επιβιώσει. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, θα γίνει μόνο ανάμεσα σε ανεξάρτητα κράτη».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Συνάντηση Τατάρ με τους ΥΠΕΞ του Πακιστάν και της Νιγηρίας

    Σύμφωνα με την G?ne? (19.06.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συμμετείχε στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, συναντήθηκε στα πλαίσια του Φόρουμ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.

    Επίσης σύμφωνα με την Diyalog (20.06.21), ο Τατάρ συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, Χασσούμι Μασσαούτου (Hassoumi Massaoudou).

    (ΑΚ)

    [09] Συνάντηση Ερτουγρούλογλου με ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Σομαλίας

    Σύμφωνα με την G?ne? (19.06.21), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος βρισκόταν στην Αττάλεια για το Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, συναντήθηκε στα πλαίσια του Φόρουμ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Ερτουγρούλογλου, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Φόρουμ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, πραγματοποίησε σειρά επαφών.

    Ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε αρχικά με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Diyalog (20.06.21), κατά τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής του Φόρουμ, ο Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Σομαλίας και Επικεφαλής της Διεθνούς Συνεργασίας Μοχάμετ Αμπντιριζάκ.

    (ΑΚ)

    [10] «Ενόσω δεν αναγνωρίζεται η κυριαρχία μας, δεν θα αρχίσουμε επίσημες συνομιλίες στο Κυπριακό», δηλώνει ο Τατάρ

    Η K?br?s (20.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στο Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι από το 1963 μέχρι σήμερα έχουν ιδρύσει τη δική τους «κυριαρχία» κάτω από διάφορες ονομασίες και συνεχίζουν, όπως ισχυρίστηκε μέχρι σήμερα, την ύπαρξη τους ως «ΤΔΒΚ» και για αυτό είναι τόσο νόμιμοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους στο νησί.

    Υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα δεν γνωρίζει τι είναι ακριβώς το κυπριακό πρόβλημα και ότι ορισμένες χώρες στην Ευρώπη προσεγγίζουν το θέμα αυτό μονόπλευρα ακούγοντας μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Τατάρ ανέφερε ότι απαξιούν να ακούσουν και τους Τουρκοκύπριους.

    Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι θύματα άδικων προσεγγίσεων από τη διεθνή κοινότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στο «νησί υπάρχουν δύο λαοί, Τούρκοι και Έλληνες», υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρξε ένα έθνος «Κυπρίων» και ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικά έθνη.

    Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν είχαν πρόθεση να κατακτήσουν την Κύπρο σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους που με την βία των όπλων πέταξαν από το νησί τους Τουρκοκύπριους, επιθυμώντας Ένωση με την Ελλάδα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανάλεβε ότι με τη στήριξη της Τουρκίας αγωνίζονται για την «ανεξαρτησία» τους και την υπεράσπιση του δικού τους «κράτους».

    Υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν με δυναμικό τρόπο να εξηγούν και να εκφράζουν τόσο στα ΗΕ όσο και σε διάφορες πλατφόρμες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά που αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν το 2004, σε αντίθεση με την ελληνοκυπριακή πλευρά που το απέρριψε και είναι η πλευρά, όπως ισχυρίστηκε, που ήταν πάντοτε θετική σε πολλές προτάσεις των ΗΕ.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα περιφερειακό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μέχρι σήμερα έχει απορρίψει 15 συνολικά περιεκτικά σχέδια για λύση.

    Επαναλαμβάνοντας ότι μετά την «εκλογή του στην προεδρία» και με την πλήρη στήριξη που είχε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, δεν βλέπουν πλέον θετικά τη λύση στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλευόμενη την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ δεν έχει τη βούληση να φθάσει σε μια συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    «Αυτό το είχα εξηγήσει και στη διάσκεψη που έγινε υπό την αιγίδα των ΗΕ στη Γενεύη τον Απρίλιο. Εμείς επιθυμούμε να έχουμε ίση μεταχείριση με τους Ελληνοκύπριους στη διεθνή πλατφόρμα. Ενόσω δεν αναγνωρίζεται η κυριαρχία μας, δεν θα αρχίσουμε επίσημες συνομιλίες στο Κυπριακό. Φυσικά και θα συνεχίσουμε τις ανεπίσημες συνομιλίες, όμως δεν έχει ουσία για τους Τουρκοκύπριους η συμμετοχή σε επίσημες συνομιλίες ενόσω δεν αναγνωρίζεται η κυριαρχική τους ισότητα. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να γίνουν κομμάτι της διεθνούς κοινότητας. Το αξίζουμε αυτό», υποστήριξε ο Τατάρ, τονίζοντας ότι μια λύση στο Κύπρο μπορεί να είναι εφικτή μόνο όταν υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    (ΑΚ)

    [11] Δείπνο Τατάρ στον Γερμανό Πρέσβη στην Λευκωσία

    Η G?ne? (22.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πρέσβη της Γερμανίας στη Λευκωσία, Franz Josef Kremp, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Κύπρο.

    Απευθυνόμενος προς τον Πρέσβη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι χρειάζεται έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις σε αυτή την βάση που, όπως ισχυρίστηκε, είναι κεκτημένο της δικαίωμα.

    Ο Τατάρ ευχήθηκε υγεία και ευτυχία στον πρέσβη, ο οποίος συνταξιοδοτείται.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Franz Josef Kremp μοιράστηκε τις παρατηρήσεις του κατά την διάρκεια της τετραετούς του θητείας στο νησί και προέβη σε αξιολόγηση για το μέλλον.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Επιστολή Πλατφόρμας Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας προς Λουτ

    Η Haberat?r (22.06.21) γράφει ότι επιστολή στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο απέστειλε η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας για να επιδοθεί στην Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

    Στην επιστολή υποβάλλεται το αίτημα για εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο. Υπογραμμίζεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας απαιτεί μιαν Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο, που είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές, καταγράφηκε με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και είναι η πιο ρεαλιστική και βιώσιμη μορφή λύσης.

    Αναφέρεται και το εξής στην επιστολή:

    «Σας υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για δύο χωριστά κράτη που τέθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης της ¶γκυρας για να συνεχίσει την μη λύση στην Κύπρο και σας διαβιβάστηκε εκ μέρους εκείνων που δεν εκπροσωπούν την βούληση των Τουρκοκυπρίων, στόχο έχει να απενεργοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη και ζητούμε να εντατικοποιήσετε τις διπλωματικές σας προσπάθειες για να καθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι για την ομοσπονδιακή λύση που έγινε αμοιβαία αποδεχτή εκ μέρους των πλευρών και συμπεριλήφθηκε στις αποφάσεις των ΗΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [13] Παρέλαβαν 50,000 εμβόλια από την Τουρκία ? Ακόμα 50,000 έρχονται την Παρασκευή

    Η G?ne? (22.06.21) γράφει ότι παρελήφθησαν ψες 50,000 δόσεις εμβολίων Sinovac από την Τουρκία. Σύμφωνα με δήλωση του λεγόμενου υπουργείου υγείας, με την τελευταία παραλαβή, τα εμβόλια Sinovac που έστειλε η Τουρκία στα κατεχόμενα ανήλθαν στις 290,000.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι συνεχίζεται και αυξάνεται η στήριξη που τους παρέχει η Τουρκία σε εμβόλια και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 θα παραλάβουν ακόμα 50,000 εμβόλια Sinovac.

    «Με αυτές τις δύο παρτίδες, ο αριθμός των εμβολίων που θα έχει σταλεί από την Τουρκία στην χώρα μας θα ανέλθει στις 340,000», είπε προσθέτοντας πως στόχος τους είναι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού το συντομότερο και να ενεργοποιηθεί ο τουρισμός, η ανώτατη εκπαίδευση και ο τομέας των ακινήτων που είναι πολύ σημαντικοί τομείς για ανάκαμψη της οικονομίας.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Συμμετείχαν στη ΓΣ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας στο Κίεβο

    Η Halk?n Sesi (22.06.21) γράφει ότι κατά την 5η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας στο Κίεβο της Ουκρανίας, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Φικρί Ατάογλου έγινε πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του εν λόγω οργανισμού, ενώ ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού συμβουλίου τουρισμού υγείας, Δρ. Αχμέτ Σαβασάν εξελέγη για τρίτη φορά στη θέση του αντιπροέδρου. Έτσι, αναφέρει το δημοσίευμα, ανοίγει ο δρόμος της υποψηφιότητας του Σαβασάν για την προεδρία του οργανισμού. Η συνέλευση διεξήχθη με την συμμετοχή 58 χωρών.

    Ο Σαβασάν δήλωσε ότι καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ιδρυτικού προέδρου του Συμβουλίου της Τουρκίας, Εμίν Τσακμάκ στην αποδοχή της «ΤΔΒΚ» στο συμβούλιο και στην εκλογή του ιδίου για τρίτη συνεχόμενη φορά στην αντιπροεδρία. Είπε ότι σκοπός τους είναι να φέρουν την «ΤΔΒΚ» στην προεδρία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Μπαστσερί: «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της προστατευόμενης οικονομίας στην ΤΔΒΚ»

    Η K?br?s (20.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί, σε ομιλία του στη τακτική γενική συνέλευση του παραρτήματος του «συνδέσμου επιχειρηματιών και ανεξάρτητων βιομηχάνων» στα κατεχόμενα («M?SIAD K?br?s»), υποστήριξε ότι στόχος τους είναι η «ΤΔΒΚ να καταστεί μια χώρα που να εξάγει αυτά που παράγει».

    Τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μοντέλο στρατηγικής βιομηχανίας στην «ΤΔΒΚ», ο Μπαστσερί υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που επικρατεί στην «ΤΔΒΚ», αυτή της «προστατευόμενης οικονομίας», λέγοντας ότι αφού αυτή η νοοτροπία δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα μέχρι σήμερα, είναι καιρός να επιδειχθεί βούληση για αλλαγή.

    Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας η «οικονομία της ΤΔΒΚ» που βασίζεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ο Μπαστσερί τόνισε τη σημασία να προχωρήσουν σε βήματα για την ανάπτυξη του τομέα της παραγωγής και του κατασκευαστικού τομέα.

    (ΑΚ)

    [16] Συνεχίζεται η συζήτηση για κάθοδο του μαφιόζου Αλααττίν Τσακιτζί στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (22.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος μαφιόζος Αλααττίν Τσακιτζί ανέφερε ότι είναι ελεύθερος πολίτης αυτή την στιγμή και μπορεί να πάει σε όλα τα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Ο Τσακιτζί προέβη σε αυτή την δήλωση μετά από ισχυρισμούς ότι έχει εγκατασταθεί στα κατεχόμενα.

    Ισχυρίστηκε και τα εξής στην δήλωσή του ο Τσακιτζί: «Η Δύση και το πέραν του ωκεανού Ισραήλ συνεταιρικά, κινητοποιώντας τους ντόπιους συνεργάτες τους με ένα απεχθές σενάριο στη χώρα μας, οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι [?] λένε σε μιαν είδησή τους ότι ο Αλλαττίν Τσακιτζί εστάλη στην Κύπρο. Εγώ αυτή την στιγμή είμαι ένας ελεύθερος πολίτης και μπορώ να πάω σε κάθε μέρος του κόσμου. Ενώ δεν είναι πρόβλημα κανενός αυτό, γιατί γίνεται τόσο πρόβλημα; [?]»

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ρώτησε την «κυβέρνηση» κατά πόσον ήρθε ή θα έρθει στα κατεχόμενα ο εν λόγω μαφιόζος. Χωρίς να αναφέρει το όνομα του Τσακιτζί, ο Όζερσαϊ είπε ότι είναι γνωστό πως η «αστυνομία» έχει στήσει ενέδρα σε ένα ξενοδοχείο στα κατεχόμενα. «¶ρα πέραν από κουτσομπολιό, υπάρχει βάση», ανέφερε μιλώντας στην «βουλή». Πρόσθεσε και τα εξής απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση»:

    «Είναι φανερό ότι δεν είναι κενού περιεχομένου αυτή η είδηση. Σκέφτεστε να λάβετε κάποιο μέτρο; Τι κάνετε μπροστά στο ενδεχόμενο να εισέλθουν στην χώρα κάποια ονόματα γνωστά σε σχέση με τα καζίνο και παρόμοιες δραστηριότητες [?]; Αν αυτή είναι πολιτική απόφαση, μήπως είχατε κάποια επαφή με την Τουρκία;»

    (Ι/Τσ.)

    [17] Στα 7,773 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (22.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,153 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, τα οποία είναι όλα εγχώριες μολύνσεις. Εξάλλου, χθες 51 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 3 κρούσματα χθες, στην Κερύνεια 4 και στην Αμμόχωστο 3.

    Μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,392,352 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 7,773 κρούσματα Covid-19, 7,474 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 264 ασθενών, 24 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 236 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 4 περιστατικών και κανένας ασθενής δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 35.

    (Ι/Τσ.)

    [18] Αγωγή κατά της «αστυνομίας» και των «δυνάμεων ασφαλείας» κατέθεσε η Avrupa

    Η Avrupa (21.06.21) γράφει ότι «αγωγή» κατά της λεγόμενης αστυνομίας και της «διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας» κατέθεσε η εφημερίδα επειδή θεωρεί ότι είχαν την «πρωταρχική ευθύνη» κατά την επίθεση λιντσαρίσματος που οργανώθηκε εναντίον της εφημερίδας Afrika στις 22 Ιανουαρίου 2018.

    Ανάμεσα στους εναγόμενους συγκαταλέγονται ο τότε «γενικός διευθυντής» της λεγόμενης αστυνομίας, Σουλεϊμάν Μανάβογλου, ο «βοηθός γενικός διευθυντής», Γκιουκσέλ Ογμέν, το «πρωθυπουργικό γραφείο», αξιωματούχοι της «διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων» και άλλοι.

    Στην αίτηση ζητείται όπως πριν την έναρξη της εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης εκδοθεί «διάταγμα» από το «δικαστήριο» για να αποκαλυφθούν τα ονοματεπώνυμα των εννέα ατόμων, τα οποία κατέχει η «αστυνομία» και ακόμα δεν τα συνέλαβε για εμπλοκή στην επίθεση.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στις 150 χιλιάδες έφτασαν οι επισκέπτες του Βαρωσιού

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (22.06.21), στις 150 χιλιάδες έφτασε ο αριθμός των «εγχώριων και ξένων τουριστών» που επισκέφτηκαν τα ανοιχτά τμήματα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε ο ανταποκριτής του AA από τις «αρχές», η περιοχή δέχθηκε αυτό τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, παρά τις συνθήκες που επικρατούσαν λόγω του covid-19 και τον εγκλεισμό που εφαρμόστηκε για λίγο στα κατεχόμενα.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι εργασίες στην πόλη, συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και ότι ο «δήμος Αμμοχώστου» διαθέτει ποδήλατα προς ενοικίαση, ενώ ομπρέλες και ξαπλώστρες τοποθετήθηκαν από τον «δήμο Αμμοχώστου» σε δύο διαφορετικές παραλίες με συνολικό μήκος πάνω από 800 μέτρα στην ανοιχτή περιοχή, ενώ απασχολούνται και ναυαγοσώστες.

    Επιπλέον, ο «δήμος» αναμένεται να θέσει στη διάθεση των επισκεπτών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το παλιό Δημοτικό Πάρκο στην οδό Δημοκρατίας και στις εγκαταστάσεις του, υποστηρίζει το ΑΑ.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τον τελευταίο «κανονισμό» που ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου 2021, η πόλη είναι ανοικτή για επισκέψεις μεταξύ των ωρών 08:00 και 20:00.

    (ΚΣ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Λάιεν

    Η Turkiye (21.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

    Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, συζητήθηκαν τα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, καθώς και περιφερειακά θέματα.

    Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και ότι είναι η σειρά της ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί μια θετική ατζέντα για την Τουρκία από την ΕΕ.

    Τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να ξεκινήσει Διάλογος Υψηλού Επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των τομέων συνεργασίας στη δημόσια υγεία, την αλλαγή του κλίματος και τις εσωτερικές υποθέσεις, τη μετανάστευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η απελευθέρωση της βίζας είναι ένα βήμα που ο τουρκικός λαός περιμένει εδώ και πολύ καιρό και ότι η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου πρέπει να εφαρμοστεί με όλα τα στοιχεία της και να ενισχυθεί.

    (ΚΣ)

    [03] Κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει τις προκλήσεις ο Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Σκληρή αντίδραση από Τουρκία σε Ελλάδα», η Milliyet (20.06.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις «προβοκάτσιες και τα προκλητικά βήματα».

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Διπλωματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ενώ υπήρξε μια «συμφωνία κυριών» να μην διεξαχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο καθΆ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στους καλοκαιρινούς μήνες και στις εθνικές γιορτές, η Ελλάδα εξήγγειλε NAVTEX, σημειώνοντας ότι έτσι παραβίασε αυτές τις συμφωνίες. «Η Ελλάδα πρέπει να τερματίσει τις προβοκάτσιες και τα προκλητικά βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

    Κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι μετά την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησε ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Σημειώνοντας ότι ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής:

    «Ήλθε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πήγα και εγώ εκεί. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση ήταν θετική. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Αυτές οι συναντήσεις έδειξαν την επιθυμία μας να λύσουμε τα προβλήματα μας με διάλογο. Ευελπιστώ ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις. Έχουμε συνηθίσει στη ρητορική τους. Πηγαίνουμε, κάνουμε συνέντευξη Τύπου, όλα καλά. Όμως, αργότερα, ο φίλος μου Νίκος Δένδιας λέει διάφορα από πίσω μου. Δεν υπάρχει λόγος για αυτά. Εμείς τα αγνοούμε».

    Απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα να παραμείνει πιστή στις διεθνείς συμφωνίες, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

    «Κάναμε συμφωνία κυρίων να μην διεξαχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο, όλο το καλοκαίρι. Η Ελλάδα τώρα εξαγγέλλει NAVTEX. [?] Γνωρίζω ότι προσπαθούν να καθησυχάσουν το δικό τους λαό. Υπάρχει αρκετή πίεση σε αυτούς. Επιθυμούμε να μετατρέψουμε σε χειροπιαστά βήματα το διάλογο που ξεκινήσαμε. Είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι».

    (ΔΨ)

    [04] Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποδέχτηκε το κατηγορητήριο για κλείσιμο του HDP

    Η Yeni ?afak (21.06.21) γράφει ότι αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το κατηγορητήριο εναντίον του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και σημειώνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ολοκλήρωσε την πρώτη εξέταση του κατηγορητηρίου που ετοιμάστηκε για κλείσιμο του HDP και αποφάσισε να αποδεχθεί το κατηγορητήριο αυτό.

    Η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση του HDP είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK» και υποστηρίζει επίσης ότι το HDP οργάνωσε ορισμένες συμμετοχές στην τρομοκρατική οργάνωση, ενώ τα κτίρια του Κόμματος ήταν πυρήνες οργάνωσης.

    Στην δήλωση του ο Εισαγγελέας επέκρινε το κόμμα ότι δεν ασκεί κριτική στο PKK, όπως είπε.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 5,294 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Sabah (22.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,294 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 221,052 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 51 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,093. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 429 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,375,593 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,236. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,237,731.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 58,773,835 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 808 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,4 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27 %.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 22 June 2021 - 13:24:21 UTC