Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-06-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 104/2021 03.06.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Ανοίγουν τα οδοφράγματα με τεστ PCR εφτά ημερών
  • [02] Σανέρ: Είμαστε ευχαριστημένοι με την ταυτόχρονη διάνοιξη των σημείων διέλευσης
  • [03] Χαιρέτησε η αντιπολίτευση το άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [04] Ευχαριστίες Τατάρ σε τουρκικό ΣΕΑ και Έρντογαν για τις δηλώσεις τους
  • [05] Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του»
  • [06] Ικανοποίηση Τατάρ για την ανάκριση της δολοφονία Ανταλί στην Τουρκία
  • [07] Δεν βλέπει κίνδυνο από τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών το CTP
  • [08] Στα 14 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χτες στα κατεχόμενα
  • [09] Έρχονται εμβόλια στα κατεχόμενα από την Τουρκία
  • [10] Καθορίστηκαν τα κριτήρια για όσους επισκέπτονται τα κατεχόμενα από το εξωτερικό
  • [11] Σύλληψη για τους ισχυρισμούς περί παραχώρησης 50,000 «υπηκοοτήτων»
  • [12] Από 6,87 ΤΛ όταν έκλεισαν τα οδοφράγματα το Ευρώ ανέβηκε στις 10,41 ΤΛ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] ΣΕΑ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει λύση δύο κρατών στην Κύπρο»
  • [02] Αρθρογράφος προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την παραχώρηση νέων «υπηκοοτήτων»
  • [03] Μόνο ένα όχημα έδωσε για την επιχείρηση στον Απ. Βαρνάβα, υποστηρίζει ο εν αποστρατεία στρατηγός Μεντί
  • [04] Ο Ατίλλα Πεκέρ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
  • [05] Το «αποχαιρετιστήριο» βίντεο του Πεκέρ μετά την συνάντηση Ερντογάν ? Μπάιντεν
  • [06] Καλίν και Γκρίνφιλντ συζήτησαν Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη και άλλα ζητήματα
  • [07] Στο 16,59% ο πληθωρισμός Μαΐου - Νέα πτώση της τουρκικής λίρας
  • [08] Άνοδο της Εθνικής Συμμαχίας παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις
  • [09] Χθες ανακοινώθηκαν 7,181 νέα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Ανοίγουν τα οδοφράγματα με τεστ PCR εφτά ημερών

    Η G?ne? (03.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι από την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν και τα εννέα σημεία διέλευσης και πρόσθεσε ότι προέβαιναν σε συνεχείς εκκλήσεις και πρωτοβουλίες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δυσκολίες που υπήρχαν για τους καταστηματάρχες ειδικά λόγω του γεγονότος ότι από τον Φεβρουάριο του 2020 παρέμενε κλειστό το οδόφραγμα της περιοχής της οδού Λήδρας.

    «Σήμερα, με την πρωτοβουλία που πήραμε, έχουν φέρει θετικό αποτέλεσμα οι προσπάθειες που αρχίσαμε από τον Μάρτιο. Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Αναστασιάδη το άνοιγμα όλων των πυλών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» τους υπέβαλε έκθεση αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποχώρησε στο επίπεδο που ονομάζεται «πορτοκαλί» σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι οι διελεύσεις θα πραγματοποιούνται από αύριο Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 με την παρουσίαση αρνητικού αποτελέσματος τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε κατά τις τελευταίες εφτά μέρες. Σημείωσε ότι αυτή η πρακτική θα ισχύει και για πολίτες τρίτων χωρών.

    «Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία και για τις δύο πλευρές», είπε υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κρατούσε και θα συνεχίσει να κρατάει πάντα ανοικτό αυτό το κανάλι και άλλα παρόμοια κανάλια συνεργασίας.

    «Δική μας αρχή είναι, με διπλωματία και καλή βούληση, αν υπάρχει θέληση, να συνεργαστούμε με τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές μας σε πολλούς τομείς που θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών», υποστήριξε και κατέληξε ευχόμενος να είναι για το καλό των «δύο λαών» το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σανέρ: Είμαστε ευχαριστημένοι με την ταυτόχρονη διάνοιξη των σημείων διέλευσης

    Η Diyalog (03.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ταυτόχρονο άνοιγμα των 9 οδοφραγμάτων.

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την θετική στάση που όπως είπε επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ελληνοκυπριακή πλευρά για το θέμα.

    Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ ολοκλήρωσε το απαραίτητο έργο, ώστε οι δύο λαοί να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα σημεία εξόδου» και ευχήθηκε οι μεταβάσεις να είναι επωφελείς και ευεργετικές και για τις δύο πλευρές.

    (ΚΣ)

    [03] Χαιρέτησε η αντιπολίτευση το άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    Η Diyalog (03.06.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) χαιρέτησε την διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του, το Κόμμα αναφέρει ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τα οποία έμειναν κλειστά για 461 μέρες λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό της πανδημίας του Covid-19, οδήγησε στην παύση των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της ελληνοκυπριακής κοινότητας και προκάλεσε αρνητικές επιπτώσεις στους εμπόρους στην «ΤΔΒΚ».

    «Το άνοιγμα των πυλών είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και έχει την ικανότητα να επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής. Η κοινωνική και πολιτιστική, η εμπιστοσύνη και η προσέγγιση ανάμεσα στις κοινότητες, καθώς και ο τρόπος επίτευξης της ομοσπονδιακής λύσης είναι πολύ σημαντικά», αναφέρει το Κόμμα.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Όζερσαϊ αναφέρει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι λογική και ισορροπημένη. Σημειώνει ακόμα πως η απόφαση θα επιτρέψει στους μικροεπιχειρηματίες και τους εμπόρους να αναπνεύσουν.

    (KΣ)

    [04] Ευχαριστίες Τατάρ σε τουρκικό ΣΕΑ και Έρντογαν για τις δηλώσεις τους

    Ο Bayrak (03.06.21) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας «για την υποστήριξη που δίνει στην Κυπριακή υπόθεση».

    Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τατάρ μοιράστηκε την ανακοίνωση του ΣΕΑ για την Κύπρο μετά από συνεδρία, η οποία έλαβε χώρα χθες υπό την Προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, και ανέφερε πως η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσουν να προχωρούν μαζί.

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (03.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τατάρ ανέφερε ότι η δήλωση του ΣΕΑ τους έδωσε δύναμη και έδειξε ότι ούτε η Κύπρος ούτε η Ανατολική Μεσόγειος είναι όπως παλιά. Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως την ισχυρότερη χώρα της περιοχής, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η στάση και η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό και η στήριξη που παρέχει στην «υπόθεσή» τους είναι πολύ σημαντική και ο κόσμος πρέπει να διαβάσει καλά το μήνυμα που δίδει η Άγκυρα με την εν λόγω απόφαση.

    Ο Τατάρ κάλεσε στον «λαό του» να είναι ήσυχος, αφού «η Τουρκία είναι μαζί μας» και «ποτέ δεν θα αποδεχτούμε μιαν συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, η οποία περιέχει την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και την μετατροπή του λαού μας σε μειονότητα».

    «Η μόνη λύση είναι ο δρόμος της λύσης στη βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών», ισχυρίστηκε.

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (03.06.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τατάρ ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο Έρντογαν για τις προχθεσινές του δηλώσεις για το Κυπριακό, με τις οποίες «έδειξε για άλλη μια φορά τις ιστορικές πραγματικότητες», όπως ισχυρίστηκε. Υπενθύμισε ότι ο Έρντογαν υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και θέτει το Κυπριακό ως εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι παίρνουν θάρρος και δύναμη από την ΕΕ και συνεχίζουν την «αδιάλλακτη στάση» τους, καταφεύγουν σε απειλές και εκβιασμούς και προβαίνουν σε απαράδεχτες απαιτήσεις, όπως ο τερματισμός των ερευνών της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

    «Αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεχτά», είπε και υποστήριξε ότι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ακόμα τρέχει πίσω από το όνειρο της λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δυναμιτίσει την βάση για λύση δηλώνοντας ότι «μόνη λύση είναι η ομοσπονδία και δεν είναι δυνατές άλλες επιλογές», ο Τατάρ κάλεσε το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα να προσεγγίσει με ειλικρίνεια την πρόταση για λύση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών και να εγκαταλείψει κάθε είδους προκλητική στάση, απαίτηση και δήλωση.

    «Προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να συμπεριφερθεί αμερόληπτα και δίκαια στο Κυπριακό», κατέληξε.

    (ΚΣ-Ι/Τσ.)

    [05] Τατάρ: «Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του»

    Η G?ne? (03.06.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι σε πλήρη συμφωνία και συνεργασία με την Τουρκία εξήγησε σε όλες τις πλευρές στην διάσκεψη της Γενεύης την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν τις «εκλογές».

    Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του συνδέσμου νέων αγωνιστών, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ομοσπονδία με μία κυριαρχία που επιχειρείται να επιβληθεί είναι μια λύση η οποία θα μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα και θα απομακρύνει την Τουρκία από το νησί.

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης συμφωνίας σε περίπτωση που διεξαχθεί μια διαδικασία, η οποία προβλέπει μιαν λύση δύο κρατών όπου οι Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ισότητα και κάτω από τη δική τους κυριαρχία.

    Αναφερόμενος στο τούνελ μεταφοράς νερού που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ο Τατάρ το χαρακτήρισε σημαντικό και υποστήριξε ότι χάρη σε αυτό ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είπε ότι με το νερό που θα έρχεται από την Τουρκία θα αυξηθεί η παραγωγή και θα πάρει ώθηση η οικονομία.

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ» ενισχύθηκε λόγω της στρατηγικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι η «ΤΔΒΚ» θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Σημειώνοντας ότι λόγω της συγκυρίας, αυξήθηκε η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όταν ληφθούν υπόψη οι στόχοι του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας, η τουρκική πλευρά πρέπει να ενεργεί γνωρίζοντας την στρατηγική σημασία της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες Βουλευτικές Εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με κανένα κόμμα στον «νότο» δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας συμφωνίας που επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι και ότι σκλήρυνε η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υπενθυμίζοντας ότι δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσης κατά τις περιόδους των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η νοοτροπία στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια.

    Ισχυρίστηκε ότι κερδίζουν έδαφος τα ριζοσπαστικά ρεύματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι λόγω του εθνικιστικού εκπαιδευτικού συστήματος παρέχεται μεγαλύτερη στήριξη στα ριζοσπαστικά ρεύματα, ειδικά από τους νέους.

    Υποστηρίζοντας ότι παρατηρήθηκε αναβίωση του «πνεύματος της ΕΟΚΑ» στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπό το φως όλων αυτών των εκτιμήσεων φάνηκε για άλλη μια φορά πόσο ρεαλιστική είναι η λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    «Αυτό δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην νότια Κύπρο. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία, πρέπει να βασίζεται σε αυτές τις πραγματικότητες», ισχυρίστηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ικανοποίηση Τατάρ για την ανάκριση της δολοφονία Ανταλί στην Τουρκία

    Η G?ne? (03.06.21) γράφει ότι μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ για την έναρξη ανάκρισης εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας Ανατολίας Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα που ήρθαν στην ημερήσια διάταξη οι πρόσφατοι ισχυρισμοί, ο ίδιος προέβη σε δήλωση και κάλεσε τον «γενικό διευθυντή» της «αστυνομίας» στον οποίο έδωσε οδηγίες να κάνει τις απαραίτητες «νομικές διαδικασίες». Σημείωσε ότι επειδή η υπόθεση είναι ανεξιχνίαστη, δεν έκλεισε ο φάκελος και συνεχίζεται η ανάκριση.

    Αναφέροντας ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ανώτατο επίπεδο έδωσε οδηγίες να γίνει η απαραίτητη αλληλογραφία με την Τουρκία για το θέμα, ο Τατάρ είπε ότι με δική του στήριξη συστάθηκε μια «ερευνητική επιτροπή» στην «βουλή» και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εργασίες τόσο της εν λόγω επιτροπής όσο και την έρευνα που άρχισε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν βλέπει κίνδυνο από τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών το CTP

    Η K?br?s Postas? (03.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ερντογάν Σοράκιν δήλωσε ότι δεν βλέπει ως κίνδυνο την αύξηση των ψήφων του ΕΛΑΜ στις Βουλευτικές Εκλογές που διεξήχθησαν πρόσφατα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Bayrak, ο Σοράκιν ανέφερε ότι ο εθνικισμός είναι ευρέως διαδεδομένος σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι σε πολλές χώρες υπάρχει ο φόβος ότι «θα έρθουν άλλες χώρες και θα πάρουν αυτά που έχουμε». «Τέτοιες απόψεις υπάρχουν και στην δική μας γεωγραφική περιοχή. Όταν μελετήσουμε την ιστορία μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν τέτοιοι φόβοι», πρόσθεσε.

    Επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να τρέφεται το μίσος έναντι της ρητορικής μίσους, ο Σοράκιν σημείωσε ότι ειδικά στην γεωγραφική μας περιοχή δεν χρειάζεται τέτοια εχθρότητα και δεν θα ωφελήσει ο ρατσισμός. Είπε ότι η επανάληψη της ρητορικής μίσους το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει την εχθρότητα.

    Σημείωσε ότι κατά την περίοδο «διακυβέρνησης» του κόμματός τους άλλαξαν την γλώσσα που χρησιμοποιείται στα ιστορικά βιβλία, προσπάθησαν να αποφύγουν εκφράσεις όπως «εγώ και ο άλλος» και αφαίρεσαν από τις ιστορικές σελίδες τις σοβινιστικές εκφράσεις. «Πρέπει να βρίσκονται στα βιβλία μας στοιχεία που εμβολιάζουν την φιλία, την αδελφοσύνη», πρόσθεσε.

    Αναφέροντας ότι συμβολίζει παρόμοια αποσχιστική συμπεριφορά η παρούσα στάση της «ΤΔΒΚ» που είναι το μοντέλο λύσης δύο κρατών με την στήριξη της Τουρκίας, ο Σοράκιν υποστήριξε:

    «Υπάρχουν προσεγγίσεις αυτής της μορφής και στον νότο. Στο Κραν Μοντάνα σχεδόν θα φτάναμε στην λύση, όμως η αλλαγή στάσης τη τελευταία στιγμή από τον Αναστασιάδη πάλι έφερε την υπόθεση στο σημείο αποτυχίας».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στα 14 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χτες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.06.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,581 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 14 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 13 είναι εγχώριες μολύνσεις και το ένα αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Χθες 27 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 7 κρούσματα, στην Κερύνεια 3, στην Αμμόχωστο 2 και στην Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 2 Ιουνίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,235 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 7,581 κρούσματα Covid-19, 7,025 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 301 ασθενών, 26 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 262 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενής βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδα. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 33.

    (ΚΣ)

    [09] Έρχονται εμβόλια στα κατεχόμενα από την Τουρκία

    Η G?ne? (03.06.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε πως την ερχόμενη βδομάδα θα παραληφθούν εμβόλια από την Τουρκία και δήλωσε πως θα εμβολιασθεί μεγάλο μέρος της κοινότητας με τις ποσότητες εμβολίου που θα έρθουν.

    Ο Ουστέλ, που μιλούσε σε εκπομπή του Bayrak, ανέφερε επίσης ότι το εμβόλιο είναι το πιο ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας και τόνισε τη ζωτική σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας στην παροχή εμβολίων. Ανέφερε πως ενώ υπήρξε μεγάλη στήριξη εκ μέρους της Τουρκίας στο θέμα των εμβολίων, δεν θεωρεί επαρκή την στήριξη εκ μέρους της ΕΕ.

    «Περιμένουμε εμβόλια από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Με αυτό το εμβόλιο, θα εμβολιάσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας από κίτρινο σε πράσινο. Οι πληροφορίες που μας δίνονται από την μητέρα πατρίδα μας είναι πως πρόκειται για μεγάλη ποσότητα εμβολίων. Έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε. Αυξήσαμε τον αριθμό των κέντρων εμβολιασμού», είπε.

    (ΚΣ)

    [10] Καθορίστηκαν τα κριτήρια για όσους επισκέπτονται τα κατεχόμενα από το εξωτερικό

    Η K?br?s (03.06.21) αναφέρεται στα νέα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν από την «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών ασθενειών» στα κατεχόμενα μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Τα μέτρα θα ισχύουν από τις 3 μέχρι τις 10 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις, το χρώμα στο οποίο θα κατατάσσεται κάθε χώρα, θα επικαιροποιείται κάθε βδομάδα.

    Θα απαγορεύεται να εισέλθουν στα κατεχόμενα άτομα τα οποία έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρες που κατατάσσονται στην κόκκινη κατηγορία. Οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα, όπου θα παραμείνουν για 14 μέρες καραντίνα, αν προσκομίσουν τεστ PCR που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες και κάνουν το ίδιο τεστ στο αεροδρόμιο.

    Όσον αφορά τις χώρες που ανήκουν στην κόκκινη κατηγορία, μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα με την προϋπόθεση ότι θα μπουν σε καραντίνα 10 ημερών και ότι πριν το ταξίδι προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν ασθενήσει με Covid-19

    Όσον αφορά τις χώρες που ανήκουν στην πορτοκαλί κατηγορία, τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή έχουν ασθενήσει με Covid-19, μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα χωρίς να μπουν σε καραντίνα, αν προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες. Όσον αφορά όσους δεν έχουν εμβολιασθεί, πρέπει επίσης να προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες και να παραμείνουν 10 μέρες σε καραντίνα.

    Όσον αφορά τις χώρες που ανήκουν στην κίτρινη κατηγορία, τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή έχουν ασθενήσει με Covid-19 μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα χωρίς να μπουν σε καραντίνα, αν προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες. Όσον αφορά όσους δεν έχουν εμβολιασθεί, πρέπει επίσης να προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες και να παραμείνουν 7 μέρες σε καραντίνα.

    Όσον αφορά τις χώρες που ανήκουν στην πράσινη κατηγορία, δεν υπάρχουν κριτήρια εισόδου στα κατεχόμενα για τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή έχουν ασθενήσει με Covid-19. Όσον αφορά όσους δεν έχουν εμβολιασθεί, πρέπει επίσης να προσκομίσουν αρνητικό PCR τεστ που έγινε τις τελευταίες 72 ώρες και δεν θα μείνουν σε καραντίνα.

    Όσον αφορά τις χώρες που κατατάσσονται στην γκρι κατηγορία, υπόκεινται σε ειδική άδεια και μπορεί να εισέλθουν με μία μόνο αποσκευή.

    Όλοι όσοι εισέρχονται, μπορούν να προσκομίσουν PCR τεστ και τεστ αντιγόνων. Όσον αφορά τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να έχουν κάνει την τελευταία δόση του εμβολίου πριν τουλάχιστον 14 μέρες και μέχρι 6 μήνες προηγουμένως.

    Τα άτομα που έχουν ασθενήσει με Covid-19 πρέπει να υποβάλλουν αποτελέσματα τεστ PCR μεταξύ 30-180 μέρες.

    Τα παιδιά κάτω των 18 ετών που έρχονται με τους γονείς τους, ανάλογα με την χώρα από την οποία προέρχονται, πρέπει να έχουν PCR τεστ για να εισέλθουν στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει μεταξύ 23.30-05.00 μέχρι τις 6 Ιουνίου, ενώ από τις 7 Ιουνίου θα ισχύει από τις 00.00-05.30. Τα καταστήματα θα προσφέρουν υπηρεσίες από 8.30-20.00, ενώ τα εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης θα εργάζονται από τις 06.00 μέχρι τις 23.30. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε 15 μέρες PCR τεστ ή τεστ αντιγόνων.

    (ΚΣ)

    [11] Σύλληψη για τους ισχυρισμούς περί παραχώρησης 50,000 «υπηκοοτήτων»

    Η Avrupa (03.06.21) γράφει ότι σε γυναίκα ονόματι Μπαγκιούλ Ινέμπεϊλι κατέληξε η «αστυνομία» κατόπιν έρευνας που διεξήγαγε σε σχέση με την είδηση της εφημερίδας Yeni Bak?? και την ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της σε σχέση με επικείμενη παραχώρηση 50,000 «υπηκοοτήτων» με οδηγίες [από την Τουρκία].

    Μετά από παράπονο της Ινέμπεϊλι συνελήφθηκε άνδρας ονόματι Κεμάλ Μπαϊράμογλου, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε η γυναίκα, την απείλησε με όπλο εξαναγκάζοντάς την να ηχογραφήσει την εν λόγω συνομιλία. Κατά την ανάκριση, η Ινέμπεϊλι υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος την απείλησε με όπλο και την ανάγκασε να καταγράψει την συνομιλία στο δικό της κινητό τηλέφωνο και να την αναρτήσει στα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Η «αστυνομία» ερεύνησε το σπίτι του Μπαϊράμογλου χωρίς να βρει οτιδήποτε «παράνομο». Κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στην κατοχή του κατηγορούμενου, ο οποίος τέθηκε υπό διήμερη κράτη για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

    Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι ο Μπαϊράμογλου βρισκόταν στον χώρος εργασίας του κατά τις ώρες που έγινε το συμβάν και ότι υπάρχουν και σχετικές εικόνες από κάμερα. Σημειώνει ότι το γεγονός αυτό προκαλεί το ερώτημα κατά πόσον η σύλληψη έγινε με ψευδείς παραστάσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Από 6,87 ΤΛ όταν έκλεισαν τα οδοφράγματα το Ευρώ ανέβηκε στις 10,41 ΤΛ

    Η Yeni D?zen (03.06.21) γράφει ότι πέρασε περίπου ενάμιση χρόνος από τότε που σταμάτησαν οι διελεύσεις ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχής της Δημοκρατίας λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 29 Φεβρουαρίου 2020 ένα ευρώ πωλείτο προς 6,87 τουρκικές λίρες (ΤΛ), ενώ στις 2 Ιουνίου 2021 η ισοτιμία ευρώ-ΤΛ ήταν 1 ευρώ προς 10,41 ΤΛ. Απώλειες υπήρξαν στην αξία της τουρκικής λίρας και έναντι της στερλίνας και του δολαρίου. Ενώ στις 20 Φεβρουαρίου 2020 μία στερλίνα πωλείτο προς 8,04 ΤΛ, στις 2 Ιουνίου 2021 πωλείτο προς 12.11 ΤΛ. Το δολάριο, εξάλλου, ανέβηκε από τις 6,23 ΤΛ στις 8,51 ΤΛ μέσα στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

    Η K?br?s Postas? (03.06.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ επεσήμανε τη διαφορά που προέκυψε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και κάλεσε την «κυβέρνηση» να λάβει μέτρα αυξάνοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της στα σημεία διέλευσης, διότι μπορεί να υπάρξει συνωστισμός λόγω της μεγάλης διαφοράς και της ανόδου του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] ΣΕΑ: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (02.06.21), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας εξέφρασε χθες την αποφασιστικότητα του στη στήριξη λύσης δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

    Σε ανακοίνωσή του χθες μετά από συνεδρίαση πέντε ωρών της οποίας προήδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΣΕΑ αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει λύση δύο κυρίαρχων, ισότιμων και ανεξάρτητων κρατών για μια ολική διευθέτηση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «για τον σκοπό αυτό έχει δηλωθεί ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού».

    Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζονται τα εξής: «Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή μέσω αμοιβαίου διαλόγου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται προκλητικές δηλώσεις, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική που παραβλέπουν τα δικαιώματα και τα δίκαια συμφέροντα της Τουρκίας».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις της τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός των συνόρων της, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή ή απειλές που στρέφονται εναντίον της εθνικής ενότητας και της ασφάλειας της χώρας, ξεκινώντας με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» PKK/KCK-PYD/YPG, FET? και DEA?.

    Για το Παλαιστινιακό, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία καταδικάζει έντονα την παράνομη κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει αυτό που της αναλογεί χωρίς καθυστέρηση και με ειλικρίνεια, προκειμένου να μην επαναληφθούν ξανά Ισραηλινές επιθέσεις που αποτελούν έγκλημα πολέμου στην περιοχή και προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη κα περιεκτική λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

    (ΑΚ)

    [02] Αρθρογράφος προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την παραχώρηση νέων «υπηκοοτήτων»

    Ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος της τουρκικής αγγλόφωνης hurriyetdailynews.com (03.06.21) Γιουσούφ Κανλί, σε σημερινό του άρθρο με τίτλο «Δύσκολες καταστάσεις», κάνοντας μια επισκόπηση της πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο αλλά και των πρόσφατων αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση το οποίο διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό μετά την αύξηση των ποσοστών του εξτρεμιστικού κόμματος ΕΛΑΜ στη Βουλή, όπως υποστηρίζει, διασυνδέει αυτό το νέο σκηνικό με το Κυπριακό και την κατάσταση στα κατεχόμενα.

    Κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου Πεκέρ που εμπλέκει το «βαθύ κράτος της Τουρκίας» στη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί και στους ισχυρισμούς για παραχώρηση νέων «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους, ο αρθρογράφος γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Μήπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είχαν καταρρεύσει το 2017 στο Κρανς Μοντανά επειδή ο Αναστασιάδης δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πείσει το λαό του να αποδεχθεί μιαν ομοσπονδιακή διευθέτηση βασισμένη στην πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή στην κυβέρνηση και άλλα στοιχεία της ομοσπονδίας τα οποία κρίνονται απαραίτητα για μια ομόσπονδη διευθέτηση; Τώρα μπορεί να τα μεταφέρει όλα αυτά στο λαό του; Φυσικά και όχι. Ενόσω δεν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας, μπορούμε να πούμε ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, θα οδηγήσουν και πάλι σε νέα αποτυχία.

    Με αυτή την κατάσταση, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας, πόσο υγιές θα ήταν να δημιουργηθεί μια νέα ένταση μεταξύ Τουρκίας και ‘ΤΔΒΚ’ βασιζόμενη στις κατηγορίες και στις αποκαλύψεις ενός εγκληματία μαφιόζου οπλαρχηγού;

    Τις προάλλες, ένας φίλος μου έγραψε σε δικό του άρθρο τα εξής: Αν θα έπρεπε να το γενικεύσουμε και να το συμπτύξουμε σε μια μόνο πρόταση, πιθανότατα δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας και ΤΔΒΚ έχουν αναπτυχθεί πάνω σε μη υγιείς βάσεις και δεν παρέχουν ελπίδες για το μέλλον (?)

    Είναι πράγματι έτσι η κατάσταση; Άνευ ελπίδας. Μπορούν δηλαδή οι σχέσεις της Τουρκίας με την ‘ΤΔΒΚ’ να θεωρηθούν ότι είναι βασισμένες σε μη υγιείς βάσεις. Ξέρω ότι αυτή η αναφορά είναι σκληρή και επώδυνη, αλλά δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια.

    Παρόλο που το αρνούμαστε, είναι γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές προβληματικές απόψεις σε ορισμένα τμήματα των Τούρκων της Ανατολίας όσον αφορά την ‘ΤΔΒΚ’. Ο τουρκικός εθνικισμός μπορεί να μην έχει την ίδια αλληλεπίδραση πάντοτε με τον τουρκοκυπριακό εθνικισμό. Συγκεκριμένα, οι ισχυρισμοί ότι θα δοθούν δεκάδες χιλιάδες νέες υπηκοότητες για χάρη ορισμένων εσωτερικών πολιτικών αξιολογήσεων ή ακόμη και η εισήγηση από κάποια υψηλόβαθμα στελέχη στην Τουρκία για να γίνει αυτό, μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά υπάρχει μια πρόθεση να δοθούν 40.000 με 50.000 νέες υπηκοότητες σε συντηρητικούς Τούρκους της Ανατολίας προκειμένου ένα πολιτικό κόμμα να ανέλθει στην εξουσία, και οφείλω να προειδοποιήσω για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει κάτι τέτοιο.

    Αυτοί που επιμένουν να διαμορφώνουν την πολιτική στην Κύπρο με βάση την παρεμβατική λογική της Τουρκίας, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι προσπάθειες τους να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που να βασίζεται στις δικές τους πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, θα οδηγήσει σε νέα μιζέρια.

    Οι ισχυρισμοί του οπλαρχηγού της Τουρκίας ότι το ‘βαθύ κράτος της Τουρκίας’ είναι υπεύθυνο για το θάνατο του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 2006, θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι θετικό ότι έχει αρχίσει έρευνα. Η έρευνα, οι διώξεις και η τιμωρία σε όλους όσοι ευθύνονται για αυτού του είδους τα ζητήματα είναι πολύ πιο σημαντική από την προσάρτηση, την ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ανοησίες. Και αυτό επειδή χρειάζεται να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα προβληματικά θέματα».

    (ΑΚ)

    [03] Μόνο ένα όχημα έδωσε για την επιχείρηση στον Απ. Βαρνάβα, υποστηρίζει ο εν αποστρατεία στρατηγός Μεντί

    Μετά την νέα έρευνα για τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, που άρχισε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ως αποτέλεσμα της κατάθεσης και τους ισχυρισμούς του Ατίλλα Πεκέρ, αδελφού του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, ο εν αποστρατεία στρατηγός Γκαλίπ Μεντί, που υπηρετούσε τότε στα κατεχόμενα, αξιολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή της S?zc? (02.06.21) τις νέες εξελίξεις ως εξής:

    «Όταν έγινε το περιστατικό το 1996, βγήκε ο διορισμός μου για την Άγκυρα. Αναφερθήκαμε στο περιστατικό στη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, πριν τη δολοφονία. Υπενθυμίζω ότι ο Χασάν Κουντακτσί, ο διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων [κατοχικών δυνάμεων] εκείνη την περίοδο, μαζί με την άμυνα της ΤΔΒΚ επικεντρώνονταν στις δραστηριότητες του PKK. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα σας έλεγε ‘αν έχετε πληροφορίες, προωθήστε τις’.

    Ως αποτέλεσμα, είχε πληροφορηθεί ότι το PKK είχε θάψει ή αποθηκεύσει όπλα στη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα και οι ‘ειρηνευτικές δυνάμεις’ οργάνωσαν στρατιωτική επιχείρηση εκεί. Σε μια στρατιωτική επιχείρηση, τα στελέχη είναι στρατιώτες. Μπορεί ανάμεσά τους να υπήρχαν κάποιοι με πολιτική ενδυμασία, δεν ξέρω. Από εμένα, ζήτησαν στήριξη μόνο για όχημα. Φυσικά, επειδή οι ‘ειρηνευτικές μας δυνάμεις’ έκαναν επιχείρηση εναντίον του PKK, εγώ τους παρείχα αυτό το όχημα. Εξάλλου, διεξήγαγαν αυτές τις επιχειρήσεις. Πιστέψτε με, ούτε εγώ γνώριζα τι έβρισκαν.

    Την επόμενη ημέρα, ο φύλακας εκεί δεν παίρνει τις πινακίδες εγγραφής, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είναι στρατιωτικό όχημα, αλλά επειδή ήταν πολιτικό (όχημα) πήρε τις πινακίδες εγγραφής του οχήματος της πολιτικής άμυνας και τους έδωσε στην αστυνομία. Συνεπώς έτσι προβλήθηκε στον Τύπο. Ο κ. Κουτλού (Κουτλού Ανταλί έγραψε άρθρα ρωτώντας αρκετές φορές ‘γιατί υπήρχε εκεί όχημα της πολιτικής άμυνας; Αυτή την έφοδο την έκανε η πολιτική άμυνα;’

    Στην κατάθεση, που έδωσα εκείνη την περίοδο, είπα: ‘Δεν έχει καμία σχέση η πολιτική άμυνα με αυτό, ήταν επιχείρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων εναντίον των δραστηριοτήτων του PKK’. Αλλά μια αντιτουρκική και προκατειλημμένη ομάδα το αναμόχλευε. Ο Κουτλού Ανταλί είχε γράψει αρκετά άρθρα για το γεγονός που ανέφερα, δηλαδή συσχέτιζε το γεγονός του Αποστόλου Βαρνάβα με την πολιτική άμυνα.

    (?) Κατηγορηματικά, εγώ δεν είχα οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Κουτλού. Είχα πει μόνο στον διευθυντή υπεύθυνο του τμήματος εκεί να τηλεφωνήσει του κ. Κουτλού και να εξηγήσει ότι αυτή η επιχείρηση δεν είχε σχέση με την πολιτική άμυνα και το όχημα δόθηκε στις ειρηνευτικές δυνάμεις για στήριξη. Αυτός το διαβίβασε. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί, τα βέλη γύρισαν προς την πολιτική άμυνα. Ιδιαίτερα, οι αντιτουρκικές ομάδες και οι εγχώριοι δημοσιογράφοι το αναμόχλευαν».

    (ΔΨ)

    [04] Ο Ατίλλα Πεκέρ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

    Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για εξακρίβωση των ισχυρισμών σχετικά με τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στα κατεχόμενα, ο Ατίλλα Πεκέρ, ο αδελφός του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, αφέθηκε ελεύθερος και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, γράφει η Cumhuriyet (02.06.21).

    Σημειώνεται ότι μετά την κατάθεσή του, ο Ατίλλα Πεκέρ θεωρήθηκε «ύποπτος» και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, όπως της απαγόρευσης να ταξιδεύσει στο εξωτερικό και να εμφανίζεται συχνά σε αστυνομικό σταθμό για υπογραφή.

    (ΔΨ)

    [05] Το «αποχαιρετιστήριο» βίντεο του Πεκέρ μετά την συνάντηση Ερντογάν ? Μπάιντεν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (02.06.21, t24.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάντ Πεκέρ, σε νέα ανάρτησή του σε λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε ότι θα ανεβάσει το αποχαιρετιστήριο βίντεο του για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, έγραψε τα εξής: «Κάποιοι δημοσιογράφοι προπαγανδίζουν ότι θα προβάλλω το βίντεο με τον αποχαιρετισμό του Ταγίπ στις 14 Ιουνίου για να αποδυναμώσω τον Ταγίπ στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Δηλαδή είναι σαν να με αποκαλούν πράκτορα. Αφήνω το αποχαιρετιστήριο βίντεο για μετά τις 14 Ιουνίου, στο λόγο της τιμής μου. Αυτή την Κυριακή, θα βάλω σε ένα σπιρτόκουτο το βουλευτή που λαδώνεται (?)»

    (ΔΨ)

    [06] Καλίν και Γκρίνφιλντ συζήτησαν Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη και άλλα ζητήματα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (02.06.21), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συναντήθηκε χθες με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στα ΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, η πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από τις 2 μέχρι τις 4 Ιουνίου.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, στην οποία παρέστη και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ, Πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, καθώς επίσης και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, David Satterfield, συζητήθηκε η ατζέντα της επικείμενης συνάντησης που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

    Στη συνάντηση, Καλίν και Γκρίνφιλντ συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Ιράν και Ιράκ και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Στην συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία των δυο χωρών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ σε διάφορους τομείς στα πλαίσια των ΗΕ.

    Για το θέμα της Συρίας, τονίστηκε η ανάγκη όπως στηριχθούν οι προσπάθειες της Συνταγματικής Επιτροπής για αναζωογόνηση της διαδικασίας για πολιτική λύση στη Συρία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για διεξαγωγή δίκαιων εκλογών. Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας για καταπολέμηση των απειλών που προκύπτουν από τις διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Στο θέμα του μεταναστευτικού, επισημάνθηκε η ανάγκη για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και υπενθυμίστηκε ότι ένα νέο κύμα προσφύγων στο Ίντλιμπ ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερη αστάθεια και ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

    Για το Παλαιστινιακό τονίστηκε η ανάγκη όπως τα ΗΕ διαδραματίσουν πιο ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και μαζί με τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στην προστασία των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και στην εξεύρεση λύσης στη βάση δυο κρατών.

    Στα θέματα της Λιβύης, του Ιράκ και του Αφγανιστάν συμφωνήθηκε όπως Τουρκία και ΗΠΑ συνεχίσουν την συνεργασία τους για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε όπως αναληφθούν από κοινού προσπάθειες για την επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν.

    (ΑΚ)

    [07] Στο 16,59% ο πληθωρισμός Μαΐου - Νέα πτώση της τουρκικής λίρας

    Νέα πτώση της τουρκικής λίρας στο χαμηλό ρεκόρ των 8,60-8,62 ανά δολάριο σημειώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον Μάιο στην Τουρκία, γράφει η Cumhuriyet (03.06.21).

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 16,59%, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 0,89%.

    Παράλληλα, η τιμή πώλησης του ευρώ ξεπέρασε τις 10 λίρες φτάνοντας στο 1 ευρώ προς 10,50-10,52 ΤΛ.

    (ΔΨ)

    [08] Άνοδο της Εθνικής Συμμαχίας παρουσιάζουν δημοσκοπήσεις

    Ο πρόεδρος της ερευνητικής εταιρείας Μετροπόλ, Οζέρ Σεντζάρ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφει ότι, σύμφωνα με την τελευταία του δημοσκόπηση με τίτλο «Ο παλμός της Τουρκίας στο Μάιο 2021», παρατηρείται ότι η Εθνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης «Millet ?ttifak?» [που απαρτίζεται από τα κόμματα CHP-?Y? Parti-DP-SP] κερδίζει έδαφος σε σχέση με τη Λαϊκή Συμμαχία «Cumhur ?ttifak?» [που απαρτίζεται από τα κυβερνώντα κόμματα AKP-MHP], γράφει η Cumhuriyet (02.06.21).

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαφορά ανάμεσα στις δύο Συμμαχίες ανέρχεται στο 4,6%.

    Στην ερώτηση σε ποια Συμμαχία πρόσκεινται περισσότερο, το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν στην Εθνική Συμμαχία, ενώ το 38% στη Λαϊκή Συμμαχία.

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.06.21, H?rriyet), ο πρόεδρος της ερευνητικής εταιρείας Όπτιμαρ Χιλμί Ντάστεμιρ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διεξήγαγε.

    Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψήφιζαν σε περίπτωση εκλογών την προσεχή Κυριακή, τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα με αναγωγή των αναποφάσιστων είναι τα εξής:

    AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 39,1%

    CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 24,8%

    MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 10,4%

    HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών): 10,3%

    Άλλα κόμματα: 0,7%

    ?Y? Parti (Καλό Κόμμα): 9,5%

    Memleket Partisi (Κόμμα της Χώρας): 1,4%

    TDP (Κόμμα Αλλαγής της Τουρκίας): 1,1%

    DEVA Partisi (Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου): 1,1%

    Saadet Partisi (Κόμμα της Ευδαιμονίας): 0,5%

    BBP (Κόμμα Μεγάλης Ένωσης): 0,5%

    Vatan Partisi (Κόμμα της Πατρίδας): 0,4%

    Yeniden Refah Partisi (Κόμμα Νέας Ευημερίας): 0,2%

    Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 0,1%

    (ΔΨ)

    [09] Χθες ανακοινώθηκαν 7,181 νέα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (02.06.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,181 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 224,150 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 112 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7.372. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 586 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,263,697 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 47,768. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 5,131,453.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 54,586,941 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,213 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 2,8 % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 27,6 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 3 June 2021 - 14:27:11 UTC