Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 16 September 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 82/2021 30.04-04.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Αν ο Αναστασιάδης θέλει να δει υπερόπτη, να κοιτάξει στον καθρέφτη»
  • [02] Αν συνεχίσουν έτσι οι Ελληνοκύπριοι θα ψάχνουν τις σημερινές μέρες, λέει ο Σανέρ
  • [03] Τατάρ: «Ζωτικής σημασίας ο τερματισμός του στάτους κβο στην Κύπρο»
  • [04] Τατάρ: «Οι συναντήσεις τώρα ξεκινούν»
  • [05] Η πολιτική των δύο κρατών μετατρέπει την κατεχόμενη Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας, λέει ο Ακιντζί
  • [06] Ερτουγρούλογλου: Ενόσω συνεχίζονται οι αδικίες κατά των Τουρκοκυπρίων δεν θα βρεθεί κοινό έδαφος
  • [07] Έρχουρμαν: «Η θέση της τουρκικής πλευράς είναι η μη λύση είναι λύση»
  • [08] Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις του Τατάρ τη Γενεύη
  • [09] Η Τουρκία και ο Τατάρ υπεύθυνοι για την αποτυχία στη Γενεύη, είπε ο Ταλάτ
  • [10] Τσαβούσογλου: Ιστορικό σημείο καμπής στο Κυπριακό η Γενεύη ? Οι συνομιλίες να διεξάγονται μεταξύ δύο κρατών
  • [11] «Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε τη Σύνοδο της Γενεύης ο Τατάρ
  • [12] KT?S: Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση στην Κύπρο
  • [13] Η Τουρκία ήταν ο «σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης» στη Γενεύη
  • [14] Στις 6,403 τα συνολικά περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [15] Μεταφορά 430 εκατ. ΤΛ από Τουρκία σε κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Δεν εμπιστεύομαι τους Ελληνοκύπριους, είναι ψεύτες και εξαπατούν», δήλωσε ο Έρντογαν μετά τη Γενεύη
  • [02] Αλτούν: «Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η ύπαρξη δυο ίσων και κυρίαρχων κρατών»
  • [03] Φουάτ Οκτάι: «Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ»
  • [04] Σκληρές δηλώσεις Τσελίκ για το Κυπριακό
  • [05] «Ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες μας στη Γενεύη», δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδία έχει τελειώσει
  • [06] «Το μοντέλο λύσης στη βάση δυο κρατών», ο καλύτερος τρόπος για τη λύση του Κυπριακού, υποστηρίζει ο Michael Stephen
  • [07] Δημοσκόπηση δείχνει σημαντική πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ
  • [08] Επίσκεψη έκπληξη Τούρκων αξιωματούχων στη Λιβύη
  • [09] Επίσημη επίσκεψη στην Σλοβενία πραγματοποιεί σήμερα ο Τσαβούσογλου
  • [10] Στις 24,733 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Αν ο Αναστασιάδης θέλει να δει υπερόπτη, να κοιτάξει στον καθρέφτη»

    Αν ο Αναστασιάδης θέλει να δει κάποιον υπερόπτη πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας στις αναφορές που περιέχονται στο πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως γράφει η G?ne? (04.05.21).

    Στη γραπτή δήλωσή του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε για άλλη μια φορά την «αναχρονιστική και επικυριαρχική νοοτροπία» του και επέδειξε υπεροψία προσβάλλοντας τον τουρκοκυπριακό λαό αποκαλώντας τον «συμπολίτες». «Ο κόσμος και ο Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι μειονότητα και πολίτες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Είναι πολίτες της ελεύθερης και κυρίαρχης ΤΔΒΚ», υποστήριξε.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παραπλανήσει την διεθνή κοινή γνώμη διεξάγοντας μαύρη προπαγάνδα βασισμένη στο ψέμα και στη συκοφαντία, την ώρα που έχει προκαλέσει «μεγάλο απόηχο» η πρόταση που υπέβαλαν στην Γενεύη για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

    «Το τελευταίο παράδειγμα γι’ αυτό το είδαμε στο πασχαλινό μήνυμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Αναστασιάδης που έχει ποινικό μητρώο με εγκλήματα», ισχυρίστηκε και υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε για άλλη μια φορά πόσο πολύ απέχει από τον διάλογο και τη συμφωνία, προβαίνοντας σε έκκληση για κοινό αγώνα «στον ελληνοκυπριακό λαό, στους συμμάχους του και τις προεκτάσεις τους ανάμεσά μας» και θέτοντας στο στόχαστρό του την «ΤΔΒΚ» και την Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε στη Γενεύη για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών ως υπεροψία εκείνων που ονειρεύονται μιαν νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Η απάντησή μου στον Αναστασιάδη είναι να κοιτάξει στον καθρέφτη και να δει ποιος είναι ο υπερόπτης. Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε εγγόνια των Οθωμανών που κατέκτησαν την Κύπρο το 1571 και την έκαναν πατρίδα των Τούρκων και που είμαστε Τούρκοι γιοι Τούρκων. Η δε πρόταση που έφερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη στη βάση της συνεργασίας δύο ίσων κυρίαρχων κρατών είναι η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκοκυπριακού λαού και υποστηρίζεται εκ μέρους της Τουρκίας, που είναι η μεγαλύτερη και η ισχυρότερη χώρα της περιοχής. [?]

    Λέγοντας το ψέμα ότι το μοντέλο λύσης που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα ίσα κράτη που έφερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη είναι αντίθετο με την βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του τουρκοκυπριακού λαού, ο Αναστασιάδης φαίνεται να έχει ξεχάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου στην ΤΔΒΚ. [?]

    Στην εν λόγω του τη δήλωση ο Αναστασιάδης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τα μονομερή, άδικα και βασισμένα σε πολιτικό σκεπτικό ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενώ ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων, προσπαθεί να κρύψει ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση εφάρμοσε γενοκτονία κατά του τουρκοκυπριακού λαού κατά την περίοδο 1963-74, καταπάτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και σφετερίστηκε με τη βία των όπλων όλα τα δικαιώματα και το δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού. Η απομόνωση και τα εμπάργκο που εφαρμόζονται για πολλά χρόνια στον λαό μας και ακόμα συνεχίζονται είναι άλλη μια παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχίζεται ο αγώνας μας εναντίον τους. [?]»

    Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο Τατάρ την κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και να πάψει να στηρίζει τους Ελληνοκυπρίους, διότι «η στάση της ΕΕ υποδαυλίζει την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες λύσης», κατά την έκφρασή του.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε τις εγγυήσεις της Τουρκίας ως κόκκινη γραμμή για τους ίδιους και υποστήριξε ότι η πρόταση που υπέβαλε στην Γενεύη είναι «προς το συμφέρον της Κύπρου και της περιοχής και η μόνη ρεαλιστική μορφή λύσης». Κατέληξε λέγοντας τα εξής:

    «Παρά ταύτα, βλέπουμε ότι τα τέρατα με το ένα δόντι κινητοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και μέθοδο και εντατικοποίησαν τις δραστηριότητες πέμπτης φάλαγγας για να κάνουν κομμάτια την ενότητά μας. Είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτά και δεν ανησυχούμε. Διότι η μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι μαζί μας με όλη της την δύναμη και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί σε αυτό τον δρόμο. Και δεν υπάρχει επιστροφή απ’ αυτό τον δρόμο».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αν συνεχίσουν έτσι οι Ελληνοκύπριοι θα ψάχνουν τις σημερινές μέρες, λέει ο Σανέρ

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά στον «σωστό δρόμο» στο Κυπριακό και να αναγνωρίσει την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού «λαού», όπως γράφει η G?ne? (04.05.21). Σε γραπτή του δήλωση, ο Σανέρ χαρακτήρισε «πλήρη ντροπή» το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη και απευθυνόμενος προς του Ελληνοκύπριους ανέφερε:

    «Προειδοποιώ ξανά την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Γίνετε ρεαλιστές μιαν ώρα αρχύτερα και αναγνωρίστε την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού. Αν δεν το κάνετε αυτό και συνεχίσετε την επιθετική σας στάση, εσείς θα είστε υπεύθυνοι για τα αρνητικά που θα συμβούν και θα ψάχνετε τις σημερινές μέρες».

    Ο Σανέρ επέκρινε την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη περί υπεροψίας και απαίτησης κυριαρχίας για το υποτελές στην Τουρκία μόρφωμα και υποστήριξε ότι αυτή είναι προσβολή στους Τουρκοκύπριους και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο πραγματικός υπερόπτης.

    Ο Σανέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η «ΤΔΒΚ» είναι τουλάχιστον τόσο κυρίαρχη όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία και στο τέλος θα πάρει τη θέση που της αξίζει διεθνώς. Υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα παραδώσει ποτέ τα δικαιώματά του στο «δίδυμο Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι» και ότι από το 1571 είναι ένας από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του νησιού.

    Ισχυριζόμενος ότι η διάσκεψη της Γενεύης δεν είχε αποτέλεσμα επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά βλέπει τον εαυτό της ως το κυρίαρχο κράτος ολόκληρου του νησιού, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης νομίζει ότι θα μπορέσει να ρίξει τους Τουρκοκύπριους στην παγίδα του, ελπίζοντας σε βοήθεια από ορισμένους κύκλους ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην μεροληπτική και λανθασμένη όπως την χαρακτήρισε, στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Ζωτικής σημασίας ο τερματισμός του στάτους κβο στην Κύπρο»

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό του ότι ήταν ζωτικής σημασίας ο τερματισμός του παρόντος καθεστώτος στην Κύπρο και της ομαλοποίησης των σχέσεων ανάμεσα σε δύο γειτονικά κράτη, γράφει η G?ne? (30.04.21).

    Ευχαριστώντας τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την άτυπη διάσκεψη που διεξάχθηκε στη Γενεύη, ο Τατάρ, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε τα εξής: «Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για μας να υποβάλλουμε το όραμά μας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο βασισμένο στις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί».

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ υποστήριξε: «Εδώ και 44 χρόνια διεξάγονταν ανεπιτυχείς συνομιλίες για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι σηκώνουμε το μεγαλύτερο φορτίο αυτών των συνομιλιών, με την διεθνή απομόνωσή μας και την στέρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν κυρίαρχα δικαιώματα εκ γενετής στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι είναι ίσοι. Γι’ αυτό η εντολή των ΗΕ πρέπει να αλλάξει για να μπορεί να αντικατοπτρίσει την κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώτος μας. Όταν εξασφαλισθούν οι ίσοι όροι, τότε είμαι σίγουρος ότι θα γίνει η εξέλιξη που όλοι θέλουμε να γίνει. Γι’ αυτό το λόγο, χαιρετίζω τη δήλωση του Γ.Γ. των ΗΕ για διεξαγωγή περαιτέρω συναντήσεις για να ερευνηθεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος.

    Έχουμε αποχωρήσει από τη Γενεύη, αισιόδοξοι. Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να ενεργούν με την απαραίτητη αποφασιστικότητα και με θετικό τρόπο, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς την Τουρκική Δημοκρατία και ιδιαίτερα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εκπροσωπούσε την Τουρκία σε αυτή την άτυπη διάσκεψη, γιατί μας στήριξαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός».

    (ΔΨ)

    [04] Τατάρ: «Οι συναντήσεις τώρα ξεκινούν»

    Σε συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μερτ Όζνταγ της Yeni D?zen (01.05.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η άτυπη διάσκεψη τελείωσε, αλλά οι συναντήσεις, οι σύνοδοι κορυφής, οι διαπραγματεύσεις, δεν τελειώνουν, αντιθέτως τώρα αρχίζουν.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι έχει διαπιστώσει ότι η Βρετανία θα προβεί σε βήματα στην επόμενη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν ενοχλείται να βγει από το δρόμο της ομοσπονδίας, αντιθέτως το βρίσκει «σωστό».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει γιατί απέρριψε την πρόταση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του αεροδρομίου της Τύμπου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, ο Τατάρ είπε:

    «Η συνάντηση των ΗΕ ήταν μια συνάντηση για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτή ήταν η ουσία της συνάντησης. Όμως, σε ένα μέρος της ομιλίας του ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε σε αυτά που εκφράσετε με μια πρόταση. Ήταν μια πρόταση. Δεν έγινε θέμα συζήτησης».

    Σε ερώτησή του δημοσιογράφου Όζνταγ, γιατί ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι απέρριψε την πρόταση του Αναστασιάδη, ο Τατάρ τόνισε: «Ναι, την απέρριψα. Γιατί να δώσω τους δικούς μου θεσμούς υπό τον έλεγχο της ΕΕ ή των ΗΕ; Αυτό δημιουργεί κυριαρχικό πρόβλημα. Δεν το αποδεχόμαστε. Η Γενεύη δεν ήταν ο τόπος για να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτά εάν θα συζητηθούν, θα συζητηθούν στην Κύπρο. (?) Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μας ζήτησαν να παραχωρήσουμε το λιμάνι μας, το αεροδρόμιο μας στην ΕΕ, στα ΕΕ. Αυτό ήταν μια προσβολή για εμάς. Εμείς εκεί πήραμε θέση ως ΤΔΒΚ. Γιατί να παραχωρήσουμε τα δικά μας λιμάνια και αεροδρόμια; Αυτό δημιουργεί πρόβλημα εκπροσώπησης και βούλησης».

    Αναφερόμενος για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τατάρ σημείωσε ότι ο Αναστασιάδης έκανε μνεία για το θέμα αυτό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι θα ανοίξει ένα λογαριασμό, στο οποίο θα κατατίθενται τα κέρδη που αναλογούν για τους Τουρκοκυπρίους, προσθέτοντας: «Τίποτα καινούριο. Το ίδιο θέμα? Εμείς λέμε ας διαχειριζόμαστε μαζί τα κέρδη από το φυσικό αέριο?».

    (ΔΨ)

    [05] Η πολιτική των δύο κρατών μετατρέπει την κατεχόμενη Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας, λέει ο Ακιντζί

    Δεν θα καταστεί δυνατό να φανεί αιτιολογημένη η πολιτική των δύο κρατών, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για εξελίξεις που οδηγούν σε μετατροπή της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας και δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει αποδεχτή, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αξιολογώντας τις εξελίξεις στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (03.05.21, kibrispostasi.com).

    Ο Ακιντζί ανέφερε ότι η βούληση που τέθηκε στο τραπέζι θα θεωρηθεί ως βούληση της Άγκυρας και ότι «θα υπάρξει η ανάλογη συμπεριφορά».

    Σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν επιθυμεί να «σκοτώσει τη διαδικασία» και ότι είναι φανερό πως «δεν είναι λαμπρή η εικόνα για τους Τουρκοκύπριους».

    «Ζητούμε καθεστώς από ένα μέρος που δεν θα μπορέσουμε να το πάρουμε», είπε και υποδεικνύοντας την Τουρκία διερωτήθηκε από πού πρέπει να αρχίσουν αν θέλουν αναγνώριση, από το πιο μακρινό μέρος ή από ένα μέρος που είναι κοντινό σε αυτούς πολιτικά, ιδεολογικά ή εθνικά. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Μήπως μπορείτε να παρεμβαίνετε τόσο πολύ στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους το οποίο αναγνωρίζετε; Θα υπάρξουν προεδρικές εκλογές, η Τουρκία παρεμβαίνει. Το είχα πει τότε. Είχα πει ‘σήμερα σε εμάς, αύριο σε εσάς’. Μετά από ένα μήνα η άκρη του πράγματος έφτασε στο UBP. Δεν μπόρεσαν να κάνουν το συνέδριό τους. Πλέον εισέρχονται μέχρι και το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να παίξετε φιλικό αγώνα με την χώρα που λέτε ότι αναγνωρίζετε. Κάνετε επίσημους αγώνες με τις ομάδες της χώρας που δεν αναγνωρίζετε και τους κάνετε πηγαίνοντας μέσω Λάρνακας όχι Ερτζιάν. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τα άλλα κράτη που σας βλέπουν δεν λένε να αναγνωρίσουμε την ΤΔΒΚ επειδή το ζήτησε η Τουρκία. Η Τουρκία θα ξεπεράσει πρώτα τις ατέλειες αυτού του πράγματος, θα πει ‘να παίξουμε αγώνα με την ΤΔΒΚ που αναγνωρίζουμε’. Αφότου πει ‘εγώ ούτε στην πολιτική σας για τον πληθυσμό παρεμβαίνω, ούτε θέλω να σας καταστήσω εξαρτώμενους, κοιτάξτε να διοικείτε τους εαυτούς σας και να είστε αυτάρκεις, είμαι έτοιμη να δημιουργήσω μιαν αδελφική σχέση’, μετά μπορούμε να γυρίσουμε και να κοιτάξουμε προς χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έγιναν μετά την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» για το θέμα των μαθημάτων Κορανίου στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί είπε: «Θέλουν ένα οικοδόμημα που δηλώνει υποταγή εδώ. Θέλουν να ενεργείτε όπως εκείνοι. Αν αύριο πουν ‘αύξησε τα μαθήματα Κορανίου’, θα τα διπλασιάσετε. Θα αυξήσετε τον αριθμό των τζαμιών. Μήπως δεν έγιναν αυτά;»

    Τέλος, ο Ακιντζί ανέφερε ότι είναι ένας πραγματικός κίνδυνος το θέμα της μετατροπής της κατεχόμενης Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ερτουγρούλογλου: Ενόσω συνεχίζονται οι αδικίες κατά των Τουρκοκυπρίων δεν θα βρεθεί κοινό έδαφος

    Στη Γενεύη καταχωρήθηκε το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που έθεσε επί τάπητος η τουρκοκυπριακή πλευρά με την στήριξη της Τουρκίας και αυτός είναι ο «αγώνας της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της ΤΔΒΚ», ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, μιλώντας σε ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, όπως γράφει η G?ne? (04.05.21).

    Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο «Bayraqdar.info» του Αζερμπαϊτζάν, ο Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε την Γενεύη ως «ιστορικό σημείο καμπής» για την 58χρονη ιστορία του Κυπριακού και σημείωσε ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί κοινό έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Υπενθυμίζοντας την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκληση νέας διάσκεψης σε μερικούς μήνες, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι στηρίζουν την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ και ότι «ούτως ή άλλως προς αυτή την κατεύθυνση ήταν οι προσδοκίες» σε σχέση με το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Γενεύης.

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης στο εξής, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ενόσω συνεχίζονται οι αδικίες που υπόκειται για χρόνια ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι αδύνατον να εξευρεθεί κοινό έδαφος. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η ουσία του κυπριακού ζητήματος είναι πρόβλημα καθεστώτος. Ενόσω η μια πλευρά τυγχάνει μεταχείρισης κράτους και η άλλη κοινότητας, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Θέλω να υπογραμμίσω με έμφαση ότι το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική μας ισότητα είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Δεν είναι θέματα προς διαπραγμάτευση ή προς παζάρεμα, είναι θεμελιώδεις αρχές μας. Αν βρεθεί κοινό έδαφος σε αυτή τη βάση, θα μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλιώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έρχουρμαν: «Η θέση της τουρκικής πλευράς είναι η μη λύση είναι λύση»

    Η θέση που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στη Γενεύη είναι ότι η μη λύση είναι λύση, όμως αυτή η στάση δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος στον τουρκοκυπριακό «λαό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχουρμαν, όπως γράφει η Vatan (04.05.21). Μιλώντας σε εκπομπή της Gen? TV, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι παρά την εξαγγελία μιας νέας συνάντησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο ίδιος δεν είναι βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση αν δεν υπάρξει αλλαγή θέσεων.

    Σημειώνοντας ότι οι θέσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη θυμίζουν τις δηλώσεις που γίνονται δημοσίως μέχρι σήμερα, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι ούτε κατά την συνάντηση που πραγματοποίησαν στο «προεδρικό μέγαρο» στα κατεχόμενα ούτε κατά την συνάντηση που είχαν στη Γενεύη την βραδιά που προηγήθηκε της υποβολής των τουρκικών προτάσεων, τους γνωστοποιήθηκαν αυτές οι προτάσεις και πρόσθεσε ότι θα είχαν πολλά να πουν πάνω σε αυτά τα σημεία από τεχνικής άποψης. Είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει το νόημα της απόκρυψης των προτάσεων από τους ίδιους.

    Επαναλαμβάνοντας ότι το έγγραφο υποβλήθηκε χωρίς να ενημερωθούν οι ίδιοι, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε: «Αν αυτό έχει σχέση με έλλειψη εμπιστοσύνης προς εμάς, τότε πρέπει να μην έχουν καμία επαφή μαζί μας. Από τη μια να έχουν επαφή και από την άλλη να μην μας εμπιστεύονται είναι μια ξεχωριστή ανωμαλία. Ούτως ή άλλως, αυτό δεν διέρρευσε στον Τύπο μέσω μας, διέρρευσε μέσω άλλων. [?] Οι φίλοι δεν νιώθουν την ανάγκη για την άποψη κανενός. Αν προτίθενται να συνεχίσουν έτσι, τότε και εμείς θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας».

    Σημειώνοντας ότι το ισότιμο καθεστώς μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι αυτό μπορεί να συμβεί είτε με αναγνώριση και των δύο πλευρών ως κράτη είτε με τη μη αναγνώριση και των δύο πλευρών. Επεσήμανε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό οι δύο πλευρές παρακάθονται ως ηγέτες κοινοτήτων και ότι εκεί υπάρχει το ίσιο διαπραγματευτικό καθεστώς.

    Αναφερόμενος στη θέση της τουρκικής πλευράς, ο Έρχουρμαν είπε πως αυτή είναι πως «αν θα καθίσουμε στο τραπέζι θα λάβει μιαν απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα εξισωθεί το διεθνές καθεστώς μας». Σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει είτε με αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» είτε με τερματισμό της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έρχουρμαν επεσήμανε ότι «σίγουρα δεν περάνει από το μυαλό κανενός να γίνουν και τα δύο».

    Ο Έρχουρμαν είπε ότι το πρώτο σημείο των προτάσεων της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: «Ενόσω υπάρχει εκείνο το άρθρο, τα υπόλοιπα δεν πρόκειται καν να έρθουν στην ημερήσια διάταξη με κανέναν τρόπο».

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η επιθυμία της τουρκικής πλευράς από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ή με ψήφισμα που προνοεί ίσο καθεστώς για τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε το εξής: «Γι’ αυτό εγώ το έλεγα και προηγουμένως. Τώρα ξεκαθάρισε πιο πολύ. Η θέση της τουρκικής πλευράς είναι η θέση ότι η μη λύση είναι λύση. Αυτό φάνηκε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο».

    Ο Έρχουρμαν υπογράμμισε ότι είναι φανερό πως με τέτοιες προτάσεις δεν θα υπάρξει λύση.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να καθορίζει την δική της εξωτερική πολιτική όπως η ίδια επιθυμεί, ο Έρχουρμαν είπε ότι ο ίδιος κοιτάει το θέμα από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής του τουρκοκυπριακού «λαού». Πρόσθεσε το εξής: «Δεν θα αποφέρει τίποτα. Βλέπω πολύ ξεκάθαρα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εμφανιστεί στη θέση της πλευράς που δεν επιθυμεί λύση και δεν θα καταστεί δυνατό να πορευθούμε προς τη λύση με αυτές τις φόρμουλες και με τον καιρό ο τουρκοκυπριακός λαός θα έρθει σε θέση να μην μπορεί να δημιουργήσει σχέση με την ΕΕ και την ΕΕ».

    Εκφράζοντας απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα βγει τίποτα από τις θέσεις που υπέβαλε στη Γενεύη η τουρκική πλευρά, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τους είχε αναφέρει ότι δεν θα συζητούσε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη Γενεύη και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υποβάλει γραπτώς στον ΓΓ του ΟΗΕ την πρόταση που αφορά τα λιμάνια, κάτι το οποίο δημοσιεύθηκε και στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τον εαυτό τους ως Ευρωπαίους, ο Έρχουρμαν κατέληξε λέγοντας: «Όταν λέει άνοιγμα προς τον κόσμο ο τουρκοκυπριακός λαός, δεν είπε να μας αναγνωρίσουν 1-2 κράτη και αυτό είναι αρκετό. Και δεν θα το πει αυτό. Η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτό το σημείο είναι η ομοσπονδιακή λύση και η ΕΕ».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις του Τατάρ τη Γενεύη

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) επέκρινε το γεγονός ότι δεν ανευρέθηκε «κοινό έδαφος» στην άτυπη διάσκεψη 5+1ΗΕ στη Γενεύη, γράφει η Yeni D?zen (30.04.21) και κάλεσε τον Τατάρ, πριν να είναι αργά, να αναθεωρήσει τις προτάσεις του προς το κοινό συμφέρον και τα κοινά δικαιώματα γενικά του τουρκοκυπριακού «λαού» στη δική τους χώρα και να παραιτηθεί από αυτές τις προσεγγίσεις, που θα οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους σε νέες περιπέτειες και θα τους καταδικάσει σε σκοτάδι.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το CTP ανέφερε ότι η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, στις 28 Απριλίου 2021 ήταν εκτός της αρμοδιότητας του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι επηρέασε αρνητικά στην ανεύρεση «κοινού εδάφους».

    Κατηγορώντας τον Τατάρ ότι με την στάση του στην άτυπη διάσκεψη, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε οποιαδήποτε ευελιξία στο θέμα, το CTP σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της στις παραμέτρους και στα ψηφίσματα των ΗΕ, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητά της για επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

    Στη συνέχεια, το CTP ανέφερε ότι εάν ο Τατάρ δεν αναθεωρήσει τις προτάσεις τους μέχρι τη δεύτερη συνάντηση, θα θεωρηθεί το κόμμα, που εμπόδισε τη συνέχιση των συνομιλιών για ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα στην βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» για ομοσπονδιακή λύση και ανακούφιση για τον ελληνοκύπριο ηγέτη, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη μη επίτευξη λύσης μέχρι σήμερα.

    H K?br?s Man?et (30.04.21) γράφει ότι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, αρχηγός του κόμματος του Λαού (HP), είπε ότι το πρώτο σημείο από τα έξι σημεία της πρότασης που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην άτυπη διάσκεψη 5+1ΗΕ στη Γενεύη εμποδίζει τη συζήτηση των υπόλοιπων σημείων. Σημείωσε ότι με τους όρους που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά εμπόδισε τη συζήτηση για μοντέλο συνεργασίας.

    Ο Όζερσαϊ εξήγησε ότι στο πρώτο σημείο η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε από το Γ.Γ. των ΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποδειχτεί την ίση κυριαρχία των δύο πλευρών, ζήτησε δηλ. η διεθνής κοινότητα να λάβει μια απόφαση για εξίσωση των δύο κρατών, και όχι την αναγνώριση των δύο πλευρών μεταξύ τους στο πλαίσιο των συνομιλιών.

    Σημειώνοντας ότι αυτός δεν ήταν ακριβώς ο σωστός τρόπος να καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά τις θέσεις της, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι εάν ακόμα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έλεγε «ναι», ο Γενικός Γραμματέας θα έπρεπε να μεταφέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Στη συνέχεια, ο Όζερσαϊ διατύπωσε εκ νέου την άποψη του κόμματός του ότι έπρεπε να κατατεθεί ένα μοντέλο λύσης για συνεργασία μεταξύ δύο κρατών και ότι έχασαν μια ιστορική στιγμή, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να διασφαλίσουν ότι ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για ανεύρεση «κοινού εδάφους», θα έπρεπε να συζητούνται ταυτόχρονα θέματα όπως το φυσικό αέριο καθώς και το άνοιγμα των αεροδρομίων, λιμανιών και οδοφραγμάτων.

    Η Detay (30.04.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Χουσεΐν Ανγκολεμλί, κατηγορώντας τον Τατάρ ότι αγνόησε εντελώς τη «βουλή» στην άτυπη διάσκεψη 5+1ΗΕ στη Γενεύη, είπε: «Του έδωσαν 6 σημεία στο χέρι και αυτός πήγε και τα κατάθεσε στη Γενεύη. Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να το αποδεχτούν αυτό».

    (ΔΨ)

    [09] Η Τουρκία και ο Τατάρ υπεύθυνοι για την αποτυχία στη Γενεύη, είπε ο Ταλάτ

    Υπό τον τίτλο «Είναι ένοχος και ο ΟΗΕ», η Yeni Bak?? (01.05.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αξιολογώντας την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, που έληξε με αποτυχία, ανέφερε ότι ήταν μια μεγάλη απογοήτευση για όσους επιθυμούσαν λύση και στις δύο πλευρές.

    Ο Ταλάτ θεωρεί υπεύθυνους για την αποτυχία της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, που επιθυμούσε λύση σε όλες τις διαδικασίες και συνομιλίες, τώρα θα καταχωρηθεί ως η πλευρά, που δεν ήθελε λύση. Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης ως μια μεγάλη ήττα.

    Στη συνέχεια, επέκρινε και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη για την αποτυχία της άτυπης διάσκεψης, γιατί μετά την εκλογή του, εξέφρασε τη γνώμη ότι θα συζητούσε και πρόταση για λύση δύο κρατών σε κύκλους που δεν επιθυμούσαν την ομοσπονδιακή λύση.

    (ΔΨ)

    [10] Τσαβούσογλου: Ιστορικό σημείο καμπής στο Κυπριακό η Γενεύη ? Οι συνομιλίες να διεξάγονται μεταξύ δύο κρατών

    Ιστορικό σημείο καμπής στην 58χρονη ιστορία του κυπριακού προβλήματος χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη κατά την οποία δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί κοινό έδαφος και υποστήριξε ότι χάρη σε αυτή την συνάντηση η τουρκική πλευρά καταχώρησε το αίτημά της για κυριαρχική ισότητα, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (29.04.21, kibrispostasi.com).

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Τατάρ έκανε μιαν «ιστορική ομιλία στην οποία αναφέρθηκε ισχυρά» στη λύση «δύο κρατών» και ότι η Τουρκία παρείχε πλήρη στήριξη σε αυτή την πρόταση της «ΤΔΒΚ».

    Ευχαριστώντας τον Τατάρ για την «αποφασιστική στάση του», ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στις συνομιλίες τόνισαν ότι θα μπορούσε να αρχίσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό σε περίπτωση που γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα. Σημείωσε ότι ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται ανάμεσα σε δύο κράτη πλέον και όχι ανάμεσα σε δύο κοινότητες.

    Υποστηρίζοντας ότι, «σαν κολλημένος δίσκος», η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιτάχθηκε στην κυριαρχική ισότητα και απέρριψε και τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι ανέφεραν ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να γίνουν «μπάλωμα» στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα οι διαπραγματεύσεις.

    Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπάθησε να κάνει να ξεχαστεί το γεγονός ότι ο ίδιος είχε «αναποδογυρίσει» το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα, όμως του παρουσίασαν το «απαραίτητο κείμενο». «Τόσο εμείς όσο ο κ. Τατάρ υπενθυμίσαμε ότι κλείσαμε το δεφτέρι της ομοσπονδίας το 2017», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπάθησε να αλλάξει την ημερήσια διάταξη, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρότεινε να δοθεί το Βαρώσι και το Ερτζιάν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ. Φυσικά, είπαμε ότι δεν τα αποδεχόμαστε αυτά».

    Σημειώνοντας ότι η σύνοδος στη Γενεύη αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος και ότι χάρη σε αυτή τη σύνοδο καταγράφηκε το αίτημα της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «αν δεν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί κοινό έδαφος, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ΤΔΒΚ».

    Ισχυριζόμενος ότι αυτή η διαδικασία είναι «ο αγώνας ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ», ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι σε αυτό τον μακρόπνοο αγώνα, η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφερόμενη στις ίδιες δηλώσεις, η Yeni D?zen (29.04.21, yeniduzen.com) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου ανέφερε και τα εξής:

    «Τέλειωσε η συνάντηση που διοργανώθηκε με δική μας εισήγηση. Σκοπός της ήταν η αναζήτηση νέας βάσης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις πλευρές σε αυτή την συνάντηση με νέες ιδέες. Ο κ. Τατάρ υπέβαλε την εισήγηση για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Έκανε μιαν ιστορική ομιλία. Και εμείς τον στηρίξαμε πλήρως. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τατάρ για την αποφασιστική στάση που επέδειξε.

    Είπαμε ότι μπορεί να αρχίσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το νομικό καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς. Είπαμε ότι σε περίπτωση που αυτή δεν έχει αποτέλεσμα στο μέλλον, θα αποκατασταθεί και το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σαν ένας κολλημένος δίσκος. Αντιτάχθηκε στην κυριαρχική ισότητα, απέρριψε τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρρες. Είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει λόγος για μετεξέλιξη των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ζήτησαν να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Επιχείρησαν να μιλήσουν αφ’ υψηλού, όμως πήραν τις απαραίτητες απαντήσεις από τον κ. Ερσίν Τατάρ και από εμάς. Προσπάθησε να κάνει να ξεχαστεί ότι ο ίδιος αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντάνα, όμως εμείς το θυμίσαμε σε όλους. Του δείξαμε κατάμουτρα το κείμενο στο οποίο ανάφερε ότι δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία. Θέλουμε να πούμε ότι κάναμε αυτό που έπρεπε. Υπενθυμίσαμε ότι τόσο εμείς όσο και ο κ. Τατάρ κλείσαμε το δεφτέρι της ομοσπονδίας το 2017.

    Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπάθησε να αλλάξει την ημερήσια διάταξη. Η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρότεινε να δοθεί το Βαρώσι και το Ερτζιάν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και το λιμάνι Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ. Φυσικά, είπαμε ότι δεν τα αποδεχόμαστε αυτά.

    Η δε Ελλάδα υπέδειξε συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας. Η Βρετανία και ο Γενικός Γραμματέας προέβησαν σε σφυγμομέτρηση για το κατά πόσον μπορεί να εξευρεθεί μια μέση οδός. Όμως, δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί κοινό έδαφος. Κατόπιν τούτου, ο Γενικός Γραμματέας θέλησε να συνεχίσει να προβαίνει σε σφυγμομέτρηση για έδαφος για ακόμα μερικούς μήνες. Εμείς το στηρίξαμε αυτό.

    Η σύνοδος της Γενεύης είναι ένα ιστορικό κομβικό σημείο. Η τουρκική πλευρά καταχώρησε την απαίτηση για κυριαρχική ισότητα. Αν δεν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί ένα έδαφος, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ΤΔΒΚ.

    Στο Κραν Μοντάνα ο κ. Αναστασιάδης είχε πει ότι ‘η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών’. Σε άλλες χρονικές περιόδους είχε πει άλλα πράγματα. Τονίσαμε ότι ανέφερε αυτές τις αντιφατικές του εκφράσεις και αυτά τα ψέματά του σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε διαφορετικά άτομα. Είπαμε και τα ψέματά του».

    (Ι/Τσ.)

    [11] «Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε τη Σύνοδο της Γενεύης ο Τατάρ

    «Με τα βήματα που κάναμε, ανοίξαμε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά το ανεπιτυχές αποτέλεσμα της σημερινής άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+1) για το Κυπριακό στη Γενεύη.

    Σύμφωνα με την (kibrispostasi.com-29.04.21), μιλώντας σήμερα σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη τέλεση των εγκαινίων του νέου προξενείου της Τουρκίας στη Γενεύη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά τυγχάνει αξιολόγησης από ολόκληρο τον κόσμο.

    Υποστηρίζοντας ότι έχουν σημειώσει ένα ιστορικό βήμα και ότι έχουν ανοίξει μια νέα σελίδα στο Κυπριακό, ο Τατάρ ανέφερε ότι ενημέρωσαν όλες τις πλευρές για τη «νέα πολιτική» τους που αφορά στο μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ισχυριζόμενος ότι χρειάζεται πλέον να γίνουν καινοτομίες σε αυτά τα εδάφη.

    Υπογραμμίζοντας ότι έχουν τονίσει ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί μια λύση στο τραπέζι των συνομιλιών θα πρέπει να αναγνωριστεί η «κυριαρχική τους ισότητα» και η ισότιμη τους ταυτότητα, ο Τατάρ κατηγόρησε τη άλλη πλευρά, η οποία αποφεύγει πάντοτε τις συνομιλίες, ότι ποτέ δεν θέλησε να μοιραστεί μαζί τους οτιδήποτε. «Η απέναντι πλευρά που αποφεύγει τις συνομιλίες είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, εμείς είμαστε ηγέτες της κοινότητας. Αυτό δεν γίνεται (?)», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι πλέον πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες αυτού του παιχνιδιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν δεν αλλάξουν, τότε δικαίως αυτή η διαδικασία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες και στην Ειδική του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Τζέιν Χον Λούτ, ο Τατάρ είπε ότι εξαιτίας του μεγάλου ζήλου που επέδειξαν, κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της συνόδου, στην οποία οι ίδιοι εξήγησαν σε ολόκληρο τον κόσμο το όραμά τους.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια κοινή βάση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής: «Μπορεί να μην μπόρεσε να εξευρεθεί μια κοινή βάση, ας κοιτάξουμε όμως στο μέλλον πώς θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια βάση. Δεν θα έχει καμιά ουσία η επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών χωρίς να συμφωνηθεί ένα καθεστώς που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο».

    Υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι ο στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίτευξη συμφωνίας όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται, ο Τατάρ πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι με τις αλλαγές στο Σύνταγμα οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να μετατρέψουν τους Τουρκοκύπριους σε «μπάλωμα» και να αποκόψουν εντελώς τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

    «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς ότι θα γίνουμε μπάλωμα, αυτά τα εξηγήσαμε και χθες και σήμερα. Είπαμε ότι μπορούμε να παρακαθίσουμε στο τραπέζι για κυρίαρχη ισότητα. Η Κύπρος δεν είναι η Κύπρος του παρελθόντος, ούτε η Ανατολική Μεσόγειος αυτή που ήταν παλιά. Υπάρχουν πλέον εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Θεωρώ ότι γεννιέται μια νέα ελπίδα για τον τουρκοκυπριακό λαό με αυτό το ιστορικό βήμα που σημειώσαμε. Εξηγήσαμε ότι η κυριαρχία μας είναι υψίστης σημασίας για μας. [?]».

    Επίσης, σύμφωνα με τη Υeniduzen.com (yeniduzen.com 29.04.21), ο Τατάρ χαρακτήρισε ως «ιστορικό βήμα» τη σύνοδο της Γενεύης, η οποία ήταν ανεπιτυχής.

    «Ήταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του κ. Τσαβούσογλου έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο Τατάρ, προσθέτοντας και τα εξής: «Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την ΄Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’, με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς».

    Επισημαίνοντας την υποστήριξη της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ ευχαρίστησε το Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι ο Τούρκος Υπουργός με την εμπειρογνωμοσύνη του και τη δυνατή του στήριξη, τάχθηκε πραγματικά στο πλευρό της τουρκοκυπριακού λαού και στη «δίκαιη υπόθεση» τους. Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν τον οποίο και ενημέρωσε για τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Γενεύη.

    Δηλώνοντας ότι επιστρέφει πίσω στην «ΤΔΒΚ» ήρεμος και με καθαρή συνείδηση, ο Τατάρ αναφέρθηκε και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ, χαρακτηρίζοντας την ως προσβολή για τον τουρκοκυπριακό «λαό». «Σε αυτή τη συνάντηση το θέμα δεν ήταν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτά τα συζητάμε στην Κύπρο. Προτάθηκε το άνοιγμα του Έρτζιαν και των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Αυτό αποτελεί προσβολή για τον τουρκοκυπριακό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    (ΑΚ)

    [12] KT?S: Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση στην Κύπρο

    Ευχαριστίες αξίζουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και την φασιστική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επειδή υπενθύμισαν για άλλη μια φορά ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KT?S), Σενέρ Ελτσίλ, σύμφωνα με την Avrupa (04.05.21).

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ετσίλ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα από την τετραμερή, όπως την χαρακτήρισε, άτυπη διάσκεψη της Γενεύης ήταν το αναμενόμενο και σημείωσε ότι «ο φασισμός Έρντογαν-ΑΚΡ, που μέσω της έννοιας μηδέν προβλήματα με τους γείτονες δημιούργησε μιαν Τουρκία που καβγαδίζει με όλους τους γείτονές της, επέλεξε ως πεδίο καβγά και την Κύπρο».

    «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία παρεμβαίνοντας ξεκάθαρα στις εκλογές μας εξαφάνισε την ευκαιρία για λύση που δόθηκε με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί, έθεσε εκ νέου στο τραπέζι τη θέση της διχοτόμησης, των δύο κρατών για να αποικήσει το νησί, να αποσπάσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει παζάρεμα σε σχέση με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και να εμποδίσει τους Τουρκοκύπριους να πάρουν την θέση τους εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Ελτσίλ σημειώνοντας ότι με την θέση της διχοτόμησης, που «πόρρω απέχει από την δημιουργικότητα και τη σοβαρότητα», η Τουρκία επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Η Τουρκία ήταν ο «σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης» στη Γενεύη

    Κάτω από τον τίτλο «Βαρώσι, Ερτζιάν, λιμάνι Αμμοχώστου», η Avrupa (03.05.21) γράφει ότι η Τουρκία εμπόδισε το άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του «αεροδρομίου» Τύμπου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρει και τα εξής η εφημερίδα:

    «Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι ο Ερσιν Τατάρ ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι απέρριψαν αυτές τις προτάσεις που υπέβαλε ο Αναστασιάδης στην τουρκική πλευρά. Αν γίνονταν αποδεχτές οι προτάσεις, το λιμάνι Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Ερτζιάν θα γίνονταν ένας πνεύμονας κυρίως για τον τουρισμό και την οικονομία.

    Η Τουρκία απέρριψε τις προτάσεις για να μην χάσει τα έσοδα που παίρνει και από τα δύο λιμάνια. Επιπλέον, δεν θέλει να έχει η κοινότητά μας άλλο παράθυρο προς τον κόσμο εκτός από την Τουρκία.

    Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι κανένα πολιτικό κόμμα, καμία συντεχνία και οργάνωση δεν στήριξε αυτές τις προτάσεις. [?]»

    Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της Yeni D?zen (04.05.21), Σαμί Όζουσλου γράφει ότι στη Γενεύη «παίχθηκε ένα θέατρο» με σεναριογράφο και σκηνοθέτη τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Έπαιξαν: Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στον δεύτερο ρόλο ο Ερσίν Τατάρ», αναφέρει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι οι υπόλοιποι ήταν απλώς θεατές, διότι ο Τσαβούοσγλου έδωσε τις «ατάκες» στον Τατάρ, ο οποίος τις διάβασε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

    Σύμφωνα με τον Όζουσλου, οι προτάσεις έξι σημείων που υπέβαλε ο Τατάρ γράφτηκαν από την Τουρκία, χωρίς καμία συμβολή των Τουρκοκυπρίων και όλοι κοροϊδεύουν εκείνον που υπέβαλε της πολιτική της διχοτόμησης του 1950 αποκαλώντας την «νέα πολιτική». Καταλήγει λέγοντας και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «[?] Η στρατηγική της Τουρκιάς είναι ξεκάθαρη: Η Κύπρος είναι το σημαντικότερο ατού στα χέρια της. Θέλει να χρησιμοποιήσει στο έπακρον αυτό το χαρτί. Για τις προσδοκίες που έχει στην εξωτερική της πολιτική, κινείται πηγαίνοντας πολύ πιο πέρα από τα καθεστώς της εγγυήτριας στο νησί. [?]

    Το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το σήμερα και το αύριο των Τουρκοκυπρίων. Το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο ψάχνουμε απάντηση είναι το ‘πού οδηγεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Κύπρο η τακτική, η στρατηγική και η πολιτική της κυβέρνησης στην Άγκυρα’. Όσο θέλει ας λέει ο Τατάρ ότι ‘δεν δηλώνω υποταγή σε κανέναν’. Με τον ρόλο του στο θέατρο που παίχτηκε στην Γενεύη, προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά σε αυτή την κοινότητα και σε αυτό το νησί. Και από την άποψη του Κυπριακού και από την άποψη της δημοκρατίας και από την άποψη του πλουραλισμού».

    (Ι/Τσ.)

    [14] Στις 6,403 τα συνολικά περιστατικά της νόσου Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,766 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 42 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 28 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο άτομα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 12 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 71 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 18 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 8 και στην Κερύνεια 2.

    Μέχρι τις 03 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,008,082 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,403 κρούσματα Covid-19, 5,767 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 604 ασθενών, 74 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 502 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 5 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 23 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 32.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Μεταφορά 430 εκατ. ΤΛ από Τουρκία σε κατεχόμενα

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, ευχαριστώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, είπε ότι την Πέμπτη έγινε μεταφορά χρηματικού ποσού ύψους 430 εκατομμύρια τουρκικών λιρών από Τουρκία σε «ΤΔΒΚ», από τα οποία τα 100 εκατ. ΤΛ για το τρέχων προϋπολογισμό και τα 330 εκατ. ΤΛ για την άμυνα, γράφει η K?br?s (01.05.21).

    Σημειώνοντας ότι το Μάιο η «χώρα» θα μετατραπεί σε εργοτάξιο, ο Σανέρ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπογράφτηκε με την Τουρκία, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι επενδύσεις να συμβάλλουν στην οικονομία της «χώρας» και με τις μεταφορές κονδυλίων στον αγροτικό τομέα και στον ιδιωτικό τομέα να φέρουν την οικονομία σε ένα καλό επίπεδο.

    «Εμείς θα συνεχίσουμε το δρόμο μας», δήλωσε ο Σανέρ, υποστηρίζοντας ότι θα διεξάγουν εργασίες για την ανάπτυξη της «χώρας» τους και ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ευημερία του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Στο μεταξύ, η G?ne? (30.04.21) γράφει ότι o Σανέρ, ενώ βρισκόταν στη Γενεύη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οκτάι, κατά την οποία αξιολόγησαν εκτός από τις συνομιλίες και το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» ανάμεσα της Τουρκίας και την «ΤΔΒΚ».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Σανέρ είπε ότι η Τουρκία τους δίνει πλήρη στήριξη ώστε να βρει η κυρίαρχη, ανεξάρτητη «ΤΔΒΚ» τη θέση της που αξίζει στο διεθνή χώρο, να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες και να βγει επιτυχής από τον αγώνα ενάντια της νόσου Covid-19.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Δεν εμπιστεύομαι τους Ελληνοκύπριους, είναι ψεύτες και εξαπατούν», δήλωσε ο Έρντογαν μετά τη Γενεύη

    Σύμφωνα με τη Μilliyet (01.05.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) της Γενεύης, ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι μια επανάληψη της διάσκεψης σε 2-3 μήνες θα οδηγούσε σε κάποιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

    Σχολιάζοντας την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Τουρκία, ο Έρντογαν δήλωσε: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι τη νότια Κύπρο, δεν τους πιστεύω επειδή ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν τίμια. Δεν μιλούν σωστά. Τώρα το έχουν μεταθέσει μετά από 2-3 μήνες. Εγώ και πάλι λέω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα. Επειδή δεν είναι ειλικρινείς. Αυτοί είχαν πει ψέματα και στη σύνοδο του Μπούργκενστοκ, είχαν εξαπατήσει και δεν σεβάστηκαν ούτε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ενώ το 65% στο βορρά είπε ναι, στο νότο αντιθέτως, περίπου το ίδιο ποσοστό είχαν πει όχι. Αυτοί είναι ψεύτες, δεν είναι ειλικρινείς. Τώρα κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Τις προάλλες ξέρετε έγιναν κάποιες επαφές μαζί με τον υπουργό εξωτερικών μας. Ήρθαν πάλι και έλεγαν διαφορετικά πράγματα. Όταν αυτοί συμπεριφερθούν ειλικρινά, τότε θα δουν και τη δική μας ειλικρίνεια, όμως ενόσω δεν συμπεριφέρονται με ειλικρίνεια τότε δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία μαζί τους», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [02] Αλτούν: «Η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η ύπαρξη δυο ίσων και κυρίαρχων κρατών»

    Όταν παραβλέπεται η ύπαρξη της Τουρκίας στο νησί δεν μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Φαχρεττίν Αλτούν, Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

    Σύμφωνα με τη Milliyet (01.05.21), ο Αλτούν στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η μόνη λύση στην Κύπρο είναι η ύπαρξη δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.

    Ο Αλτούν μοιράστηκε επίσης στο Twitter βίντεο το οποίο εξηγά το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στις διαπραγματευτικές διαδικασίες του παρελθόντος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος οι οποίες ήταν ανεπιτυχείς.

    (ΑΚ)

    [03] Φουάτ Οκτάι: «Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ»

    Την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έφεραν νέα πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έφερε νέο όραμα, εξέφρασε σύμφωνα με το πρακτορείο Ankara Anatolia (01.05.21), o Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο TRT World στην οποία υποστήριξε επίσης ότι το Βαρώσι αποτελεί έδαφος της «ΤΔΒΚ».

    Αναφέροντας ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σχετικά με το Κυπριακό, ο Οκτάι τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ισότητα σε όλους τους τομείς, τόσο ανθρώπινους όσο και διεθνείς. Υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η πραγματικότητα στο νησί, ο Οκτάι είπε: «Υπάρχουν δύο πολιτείες. Υπάρχουν δύο ξεχωριστές δημοκρατίες, δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις και ταυτότητες, υπάρχει ένα σύνορο μεταξύ των χωρών, υπάρχουν δύο διαφορετικοί νόμοι που διέπουν αυτά τα δύο μέρη».

    Υποστήριξε επίσης πως στην θέση της ομοσπονδιακής δομής για την οποία γίνεται συζήτηση από την δεκαετία του 1060, οι Τουρκοκύπριοι περιμένουν να μιλάμε για δυο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη. «Ας δούμε ένα νέο όραμα», δήλωσε ο Οκτάι προσθέτοντας ότι η πενταμερής στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε για να δούμε αν υπήρχε έδαφος ή ελπίδα για ένα νέο όραμα. «Αυτό που έφερε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ είναι πράγματι ένα νέο όραμα. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έφεραν νέα πρόταση στο τραπέζι, ήρθαν με αυτά που είπαν τα τελευταία 60 χρόνια», είπε. Πρόσθεσε πως «αντί να συζητάμε για τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων, το τρέχον όραμα είναι να μιλάμε για κυρίαρχες και ανεξάρτητες κρατικές σχέσεις, τοπικές και διεθνείς σχέσεις με δύο κράτη».

    Αναφερόμενος στο Βαρώσι, ο Οκτάι ισχυρίστηκε πως «αποτελεί έδαφος της ΤΔΒΚ που είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος» και είπε πως η «ΤΔΒΚ ουσιαστικά δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν, ακόμη και τους Ελληνοκύπριους, γιατί άνοιξε το Βαρώσι για τους δικούς της ανθρώπους και εκείνους που θα πάνε εκεί».

    Είπε πως τα Βαρώσια είναι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την περιοχή και είπε πως το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι γιατί πρέπει να κλείσουμε μια τέτοια ομορφιά. Είπε πως κανένας δεν ζει εκεί, η περιοχή μοιάζει με πεδίο μάχης και ότι η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την οικονομική αναβίωση της περιοχής.

    Αναφερόμενος στους Ελληνοκυπρίους και στις αντιδράσεις τους είπε τα ακόλουθα: «Δεν αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ, δεν αναγνωρίζουν τους Τουρκοκύπριους, τα ίσα δικαιώματά τους, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Πιστεύουν ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης ολόκληρου του νησιού. Είναι ο μόνος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων και μοναδικός κάτοχος όλων των πόρων. Ότι είναι οι μόνοι άνθρωποι στο νησί, κανένας από τους άλλους δεν έχει ίσα δικαιώματα. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Εάν η ΤΔΒΚ λάβει νέες αποφάσεις, σίγουρα θα υποστηρίξουμε αυτές τις αποφάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα διαφορετικό «κράτος» στο νησί και η Τουρκία αναγνωρίζει ότι «αυτό το κράτος είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος.».

    (ΚΣ)

    [04] Σκληρές δηλώσεις Τσελίκ για το Κυπριακό

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (03.04.21) μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ έκανε σκληρές δηλώσεις όσον αφορά το Κυπριακό, κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά ως ασυμβίβαστη και αναφέροντας πως η Τουρκική πλευρά θέλει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Ο Τσελίκ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ.

    Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε ότι «εκφράστηκε η θέση της ΤΔΒΚ για ίση κυριαρχία και για διεθνή αναγνώριση», την οποία και υποστήριξε η Τουρκία. Υποστήριξε επίσης πως όπως διαφάνηκε και από τις προηγούμενες συνόδους για το κυπριακό, στο Μπούργκενστοκ και στο Κρανς Μοντάνα, είναι η Ελληνοκυπριακή και η Ελληνική πλευρά που είναι ασυμβίβαστες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις κατηγόρησε ότι έχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Δηλώνοντας ότι δεν βρέθηκε έδαφος διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Τσελίκ είπε ότι η δήλωση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την ευκαιρία του Πάσχα «δείχνει σαφώς ποιος κατέστρεψε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».

    Αναφερόμενος πιο ειδικά στο πασχαλινό μήνυμα Αναστασιάδη, ο Τσελίκ είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο Αναστασιάδης, ο οποίος είχε μιλήσει στην επέτειο της ΕΟΚΑ που σύμφωνα με τον Τσελίκ «είναι οργάνωση τρομοκρατική που έχει αίμα στα χέρια της», μιλά τη γλώσσα των φασιστών στην Ευρώπη ενάντια στους Τουρκοκυπρίους. «Να γνωρίζουν ότι επιδιώκουν κάτι που είναι μόνο στη φαντασία τους. Να καταστρέψουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, να σφετεριστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων και να εμφανιστούν ως το κυρίαρχο κράτος εκεί, ενώ το τουρκικό μέρος της κοινωνίας έχει κατοχυρώσει το δικό του κυρίαρχο κράτος», είπε.

    Δηλώνοντας ότι ο Αναστασιάδης έκανε αυτές τις ομιλίες «με μεγάλη τρέλα», επειδή η «ΤΔΒΚ απαιτεί ίσο διεθνές καθεστώς και ίση κυριαρχία», είπε: «Επιστρέφουμε με τον ίδιο τρόπο αυτήν την ασέβεια του κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Έθνους μας.»

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην δήλωση Αναστασιάδη ότι θα παραπονεθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες για την στάση της Τουρκίας, ο Τσελίκ είπε: «Καλή τύχη στην ΕΕ αν θέλει να γίνει παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων».

    «Δεν τίθεται θέμα να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις με μια προσέγγιση που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους, την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου και την τουρκοκυπριακή υπόθεση», είπε.

    Για στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε μετατροπή των ελληνοτουρκικών προβλημάτων σε ευρωτουρκικά, είπε πως αυτό δεν αποτελεί επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά είναι ένας μηχανισμός που η Ευρωπαϊκή Ένωση χάρισε στον Μητσοτάκη σαν αποτέλεσμα της έλλειψης οράματος. «Για χρόνια, συνετοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηγέτες που γνώριζαν την αξία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, εκτίμησαν την Τουρκία σαν υποψήφια ώρα και δεν επέτρεψαν τέτοια κατάχρηση σε κανέναν και με κανέναν τρόπο», είπε.

    Αναφερόμενος στις επισκέψεις τουρκικών αποστολών στη Λιβύη και την Αίγυπτο είπε τα εξής:

    «Δεν θα πρέπει να τα σκεφτούμε συγχρονισμένα, είναι δυο ξεχωριστά θέματα. Υπάρχουν πράγματα που προχωρούν με τη Λιβύη και διανύονται σημαντικά στάδια. Με την Αίγυπτο δε προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς για να συζητήσουμε τα μεταξύ μας θέματα», είπε.

    (ΚΣ)

    [05] «Ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες μας στη Γενεύη», δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου υποστηρίζοντας ότι η ομοσπονδία έχει τελειώσει

    «Έχουν ικανοποιηθεί οι προσδοκίες μας στη Γενεύη», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν ξεκάθαρη και ότι δεν εξεπλάγησαν καθόλου αφού γνώριζαν από προηγουμένως τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευρά.

    Αξιολογώντας σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Milliyet (02.05.21) τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+1) στη Γενεύη, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι επέστρεψαν ευχαριστημένοι από τη Γενεύη και υποστήριξε ότι έχουν ικανοποιηθεί οι προσδοκίες τους.

    Ο Ερτουγρούλογλου στις δηλώσεις του πρόσθεσε και τα εξής: «Εμείς εκεί υπερασπιστήκαμε την τιμή μας, το κράτος μας, την κυριαρχία μας και την ελευθερία μας. Εκφράσαμε για μια ακόμη φορά τη θέση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε ποτέ από την αποτελεσματική και ντε φάκτο παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί και συνεχίσαμε τον αγώνα μας. Γνωρίζαμε τι θα έλεγε η ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν μας έχουν εκπλήξει καθόλου. Το βασικό που πρέπει να επικρίνουμε είναι την πολιτική της διεθνούς κοινότητας για την Κύπρο.

    Έχουν κλέψει και σπαταλήσει άδικα 53 από τα χρόνια μας. Μας κλείδωσαν σε ολόκληρες διαδικασίες που δεν είχαν καμιά πιθανότητα επιτυχίας. Απαντήσαμε θετικά σε κάθε πρόταση που θα οδηγούσε σε μια πιθανή λύση. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλήρωσε κανένα τίμημα παρά την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει εδώ και χρόνια, αλλά αντιθέτως επιβραβεύθηκε. Εμείς δεν έχουμε επιδείξει καμιά αδιάλλακτη θέση, όπως λένε. Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματα μας».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για να πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη (5+1) μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε τα εξής: «Ως τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είμαστε αντίθετοι με αυτό. Ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που έθεσε όρους και απάντησε αρνητικά σε αυτό. Προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι ‘αν η τουρκική πλευρά προβεί σε νέες ενέργειες, τότε δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε ξανά σε μια νέα διάσκεψη τύπου (5+1)’. Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά την αδιάλλακτη στάση που ακολουθούν εδώ και χρόνια και την κακομαθημένη στάση τους. Η απόφαση για το κατά πόσο θα συγκληθεί νέα διάσκεψη ανήκει στο Γενικό Γραμματέα. Αν συγκληθεί εμείς θα είμαστε εκεί και δεν θα απομακρυνθούμε από τις θέσεις που θέσαμε στη Γενεύη. Ο Αναστασιάδης λέει ανοικτά ‘ικανοποιήστε και μένα΄’. Εμείς δεν πάμε για να τους ικανοποιήσουμε αλλά για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας», υποστήριξε.

    Υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούν να φθάσουν στη θέση ενός αναγνωρισμένου κράτους, ο Ερτουγρούλογλου εξήγησε ότι αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, τότε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε βήματα για να αναγνωριστούν. Το αίτημα μας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ είναι να διασφαλιστεί ίσο διεθνές καθεστώς στις πλευρές. Αυτό περιλαμβάνει και την Ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταματήσαμε, η περίοδος της ομοσπονδίας έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε ανοίγοντας μια νέα σελίδα», ισχυρίστηκε.

    Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι η Αγγλία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε τα εξής: «Η Βρετανία είναι υπεύθυνη για την τόσο περίπλοκη κατάσταση που βρίσκεται το Κυπριακό και ευθύνεται επίσης για το ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν μπόρεσε ποτέ να επιλυθεί μέσω της διαπραγματευτικής οδού. Αυτή είναι που επέτρεψε να δοθεί μονομερώς ο τίτλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι μια χώρα που απέβλεπε στο να τιμωρήσει τους Τουρκοκύπριους προκειμένου να έχει κυρίαρχες βάσεις και να διασφαλίσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα. Στη Γενεύη, πραγματοποιήσαμε διμερείς επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ και δεν συζητήσαμε τίποτε άλλο εκτός από την γνωστή επίσημη πολιτική τους. Η Αγγλία δεν μπορεί να φέρει στην ημερήσια διάταξη πολιτικές που θα δυσκολέψουν την ελληνοκυπριακή πλευρά για δικό μας χατίρι. Μακάρι να ψεύδομαι».

    Αναφέροντας ότι δεν είχαν επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι η ΕΕ δεν ήταν παρούσα στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν χρειαζόταν να είναι, όπως υποστήριξε. «Από την αρχή εκφράζω τις επικρίσεις μου στο θέμα του εμπορίου του χαλουμιού. Το θέμα δεν θα έπρεπε να αφεθεί για έγκριση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν είναι σωστό να διατίθεται στην αγορά περνώντας από τα λιμάνια τους. Αυτό το θέμα δεν περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη στη Γενεύη. Η ΕΕ δεν είναι μια αμερόληπτη πλευρά. Η διεξαγωγή του εμπορίου μας μέσω της Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι για μας θέμα προτίμησης», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στους όρους που έθεσε η Ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων και στο θέμα των Βαρωσίων, ο Ερτουγρούλογλου είπε τα εξής: «Η αρνητική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτά τα δύο θέματα δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι για ένα πραγματικό συνεταιρισμό. Οι ψευτιές έχουν τελειώσει».

    (ΑΚ)

    [06] «Το μοντέλο λύσης στη βάση δυο κρατών», ο καλύτερος τρόπος για τη λύση του Κυπριακού, υποστηρίζει ο Michael Stephen

    Σύμφωνα με την Aksam (04.05.21), o Michael Stephen, πρώην Βουλευτής του Κόμματος των Συντηρητικών, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αξιολογώντας το Κυπριακό στα πλαίσια συνάντησης που διοργάνωσε ο «σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων της Μεγάλης Βρετανίας», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι το «μοντέλο λύσης στη βάση δύο κρατών».

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Stephen αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, υποστήριξε ότι επειδή δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι το μοντέλο λύσης στη βάση δυο κρατών.

    Ο Stephen στις δηλώσεις του, ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων ότι χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Υπενθυμίζοντας ότι το Μπαγκλαντές στο παρελθόν αναγνώρισε την «ΤΔΒΚ» αλλά εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε απέσυρε τελικά την απόφασή του ο Stephen υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική και περιφερειακή της δύναμη προκειμένου οι Μουσουλμανικές χώρες να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [07] Δημοσκόπηση δείχνει σημαντική πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ

    Η Cumhuriyet (03.05.21) αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL που καταγράφει την σφυγμομέτρηση των Τούρκων πολιτών κάθε μήνα για διάφορα θέματα και σημειώνει πως στην έρευνα που διενεργήθηκε για τον μήνα Απρίλιο, καταγράφηκε σημαντική πτώση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στους πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα τέθηκε η ερώτηση «Εάν αυτή η Κυριακή γίνονταν εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίσατε;».

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα, για πρώτη φορά στην ιστορία του AKP, σε μια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι ψήφοι του κόμματος μειώθηκαν στο 27%. Πρόκειται για αποτελέσματα που ελήφθησαν χωρίς τη διανομή αναποφάσιστων, διαμαρτυριών και αναπάντητων ψήφων που προσμετρούνται στα ποσοστά των κομμάτων. Τα αποτελέσματα ήταν ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP: 27%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα - CHP: 18,3%

    Καλό Κόμμα -?Y? Parti: 10,7%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης-MHP: 8,7%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών -HDP: 8,4%

    Κόμμα DEVA: 2,2%

    Κόμμα Ευδαιμονίας-SP: 1,6%

    Κόμμα του Μέλλοντος -Gelecek Partisi: 1,4%

    Άλλα: 1%

    Αναποφάσιστοι: 8,7%

    Ψήφος Διαμαρτυρίας: 6%

    Δεν απαντώ: 5,9%

    (ΚΣ)

    [08] Επίσκεψη έκπληξη Τούρκων αξιωματούχων στη Λιβύη

    Σύμφωνα με τη Milliyet (04.05.21), Τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και τον επικεφαλή της ΜΙΤ Χακάν Φιτάν, πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη έκπληξη στη Λιβύη όπου και πραγματοποίησαν σειρά επαφών.

    Σε δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να επαναλάβουν την στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη και το λαό της και να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και την πολιτικής ενότητας στη Λιβύη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα πλαίσια των επαφών τους, οι Τσαβούσογλου και Ακάρ συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Απτουλχαμίτ Ντιμπέιμπλε. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Εφκάν Άλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιτάν.

    Ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με την ομόλογό του της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς.

    Μιλώντας στα πλαίσια κοινής διάσκεψης Τύπου, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη στήριξη της Τουρκίας στο Λιβυκό λαό και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στη Λιβύη. «Είμασταν πάντοτε στο πλευρό του λαού της Λιβύης και των νόμιμων κυβερνήσεων της Λιβύης σε δύσκολες περιόδους. Η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης προσκάλεσε ορισμένες χώρες καθώς επίσης και εμάς σχετικά με τις επιθέσεις στην Τρίπολη. Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα. Στα πλαίσια του Μνημονίου συνεργασίας για την στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια στη Λιβύη, παρείχαμε στήριξη στη Λιβύη και παρεμποδίσαμε ένα ανθρωπιστικό δράμα. Η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν εκείνη που απέτρεψε τη βύθιση της Λιβύης στον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

    «Η στήριξή μας άνοιξε τον δρόμο για την εκεχειρία και τη συγκρότηση μιας νέας, πολιτικής εκτελεστικής εξουσίας», τόνισε.

    Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων τους που υπέγραψαν με τη Λιβύη, αναφέροντας ότι μαζί με την ομόλογό του της Λιβύης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα βήματα που θα κάνουν στο μέλλον.

    Ο Τσαβούσογλου προσκάλεσε επίσης την Νάιλα αλ Μανγκούς να επισκεφθεί την Αττάλεια για το Διπλωματικό Φόρουμ Αττάλειας που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία τη δεύτερη εβδομάδα Ιουνίου.

    Μιλώντας με τη σειρά της, ο Νάιλα αλ Μανγκούς κάλεσε την Τουρκία σε συνεργασία προκειμένου να τερματιστεί η παρουσία όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα εδάφη της χώρας. «Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να βάλουμε ένα τέλος στην παρουσία όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία» της Λιβύης, δήλωσε Νάιλα αλ Μανγκούς, σημειώνοντας ότι είναι σημαντική η συμβολή της Τουρκίας στην κατάπαυση των μαχών και στη σταθεροποίηση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα.

    Η Νάιλα αλ Μανγκούς αναφέρθηκε επίσης στην οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την επιθυμία της για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

    (ΑΚ)

    [09] Επίσημη επίσκεψη στην Σλοβενία πραγματοποιεί σήμερα ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-03.05.21) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει την Τρίτη επίσημη επίσκεψη στην Σλοβενία.

    Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ και τον Πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα. Κατά την επίσκεψη, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η στρατηγική τους συνεργασία καθώς επίσης και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [10] Στις 24,733 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (03.05.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 24,733 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 243,648 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 347 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 35,438. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,501 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 4,900,121 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 41,191 Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,515,819.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 47,987,986 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,438 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 33,8%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 4 May 2021 - 15:09:08 UTC