Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Έκτακτη Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου 72/2021 16.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επιμένουν σε δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα Τσαβούσογλου και Τατάρ
  • [02] Ενίσχυση των «αποστολών» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό, υποσχέθηκε ο Τσαβούσογλου
  • [03] Ζητά να «διορθωθεί η λάθος» απόφαση για τα μαθήματα κορανίου ο Έρντογαν και απειλεί με μέτρα
  • [04] Βλέπει την Κύπρο ως επαρχία του ο Έρντογαν, λέει ο Ακιντζί
  • [05] Τατάρ: «Θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για τα μαθήματα κορανίου»
  • [06] CTP: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επέμβουν στο ανεξάρτητο δικαστικό μας σύστημα»
  • [07] Ο Όζγιγιτ δεν συμμετείχε στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επιμένουν σε δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα Τσαβούσογλου και Τατάρ

    Την τουρκική θέση ότι η διαπραγμάτευση για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας είναι χάσιμο χρόνου και το «όραμα» της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα επανέλαβε την Παρασκευή σε κοινή διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, όπως μετέδωσε ο παράνομος Bayrak (16.04.21).

    Τατάρ

    Ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την διεξαγωγή των σημερινών συναντήσεων του Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα ενόψει της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης, σημειώνοντας ότι το πρωί διεξήχθη μια περιεκτική συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της λεγόμενης προεδρίας, ενώ είχε και ο ίδιος μιαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, την οποία συνέχισαν αργότερα με τις αντιπροσωπείες τους.

    Σημειώνοντας ότι έγιναν τα τελευταία ρετουσαρίσματα πριν την Γενεύη, ο Τατάρ επανέλαβε ότι έχουν αναπτύξει πλέον μιαν «νέα πολιτική», διότι παρά την καλή θέληση και τις θυσίες της τουρκικής πλευράς, όπως υποστήριξε, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία, οι οποίες άρχισαν από τη δεκαετία του 1960 και συνεχίστηκαν με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου το 1977-79, το Σχέδιο Ανάν το 2004 και τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.

    Ο Τατάρ απέδωσε αυτή την αποτυχία στην «άνεση», κατά την έκφρασή του, που προσφέρει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το γεγονός ότι είναι η αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και εντάχθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, όπως ισχυρίστηκε, αφού δεν είναι μέλος η Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το 2017 στο «προεδρικό» στα κατεχόμενα στην παρουσία όλων των τουρκοκυπριακών κομμάτων και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικράτησε η γενική αντίληψη ότι δεν είναι δυνατή πλέον η λύση ομοσπονδίας και επομένως η τουρκική πλευρά θα μεταβαίνει στο τραπέζι με νέες ιδέες.

    Ο Τατάρ επανέλαβε ότι κέρδισε τις «εκλογές» λέγοντας ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στην Κύπρο είναι εφικτή μόνο με συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι με κυριαρχική ισότητα, θέση η οποία εξασφάλισε και την ισχυρή στήριξη της Τουρκίας. Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι προέκυψε μια τέτοια πολιτική, «διότι δεν είναι πολιτική που αναπτύχθηκε μέσα σε μια μέρα», αφού «πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει αγώνας χρόνων». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Τι λέμε πλέον στον κόσμο; Εμείς είμαστε ένα χωριστός λαός. Γιατί είμαστε ένας χωριστός λαός; Διότι όταν η Βρετανία μεταβίβαζε αυτό το μέρος, [...] στην Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα έγγραφα είναι ξεκάθαρο ότι μεταβιβάζεται σε δύο λαούς. Η κυριαρχία μεταβιβάζεται σε δύο λαούς. Ο ένας από τους δύο λαούς είναι ο τουρκοκυπριακός λαός. [...]»

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι αν η λύση δεν θα επιβληθεί, αλλά θα βρεθεί με την συγκατάθεση των δύο πλευρών και με την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, οι Τουρκοκύπριοι θα επιθυμούσαν να συνάψουν μιαν συμφωνία με την «κυριαρχία» τους και το «κράτος» τους. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Επομένως, η διαφορά από την παλιά αντίληψη είναι η εξής: Στην παλιά αντίληψη, έστω και αν ήταν ομοσπονδιακή, υπήρχε το στοιχείο της μίας κυριαρχίας. Όσο και να γινόταν λόγος για συνιστώντα κράτη, κατά την άποψή μας, εκείνα τα συνιστώντα κράτη δεν ήταν κυρίαρχα. Χρησιμοποιήθηκαν λέξεις για την κυριαρχία. Κατά την άποψή μου αυτές ήταν αρλούμπες ή ψευτιές. Το σημαντικό βασικά είναι η κυριαρχία, η ανεξαρτησία. Και ο τουρκοκυπριακός λαός σε αυτό στάδιο που ήρθε με την στήριξη της μητέρας πατρίδα το αξίζει αυτό και επομένως, από εδώ και μπρος θα αναφέρουμε το εξής στα Ηνωμένα Έθνη: Από κράτος σε κράτος, δηλαδή η σχέση με αυτό τον τρόπο θα εξελιχθεί. Αν αυτό γίνει αποδεχτό, όπως είπα, μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε αυτή την χώρα με την συνεργασία δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι. [...] Κόκκινες γραμμές για εμάς είναι η κυριαρχία μας, η ανεξαρτησία μας και φυσικά οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Με αυτή την αντίληψη μεταβαίνουμε στη Γενεύη [...]»

    Τσαβούσογλου

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το πρωί συναντήθηκε και με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και την ομάδα του, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν πολλά θέμα. Σημείωσε ότι όπως είπε και ο Τατάρ, ο σκοπός των σημερινών συναντήσεων αυτών ήταν να εξετάσουν τις ετοιμασίες τους για την άτυπη πενταμερή στην Γενεύη.

    Επισημαίνοντας ότι ο Τατάρ υποστηρίζει το μοντέλο συνεργασίας δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός «παρείχε πλήρη στήριξη» στον Τατάρ πάνω σε αυτό το θέμα. «Και εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία του παρέχουμε ισχυρή στήριξη», είπε και πρόσθεσε:

    «Φυσικά δεν φτάσαμε σε αυτή την άποψη μαζί μέσα σε ένα βράδυ. Η τουρκική πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια που περνούσε από το χέρι της με καλή θέληση σε όλες τις πλατφόρμες για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση. [...] Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Έλληνες, ενώ παρουσιαζόταν ότι ήθελε αυτή την λύση, στο τέλος της ημέρας απέρριψε την ισότητα των Τουρκοκυπρίων. [...] Ούτε την εξουσία ούτε την ευημερία θέλει να μοιραστεί. Από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν άλλαξε κάτι; Όχι. Δεν άλλαξε κάτι στα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Στην προσεχή διαδικασία, δηλαδή στις διαπραγματεύσεις βεβαίως βλέπουμε ότι θέλουν να επιβάλουν ξανά το μοντέλο της ομοσπονδίας υποδεικνύοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν εκπνεύσει και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτά τα ψηφίσματα υπήρχαν κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν; Υπήρχαν. Υπήρχαν στο Κραν Μοντάνα; Υπήρχαν. Ωφέλησαν σε κάτι; Δεν ωφέλησαν σε τίποτα. Μήπως υπάρχει νόημα να επιβάλλονται τα ψηφίσματα, οι παράμετροι που δεν ωφέλησαν και δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα; Όχι, δεν υπάρχει. Ποιος ο λόγος να ασκείται πίεση για το ανέφικτο; Πρέπει κάποιος να μας το εξηγήσει αυτό, να το εξηγήσει στην Τουρκία και στον τουρκοκυπριακό λαό. [...] Τελικά, [...] μετά που κατέληξε σε αποτυχία το Κραν Μοντάνα το 2017 λόγω του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά οδήγησε σε κατάρρευση τις συνομιλίες, στις δηλώσεις που κάναμε αναφέραμε πολλές φορές σε όλους τους συνομιλητές μας και στο περιθώριο της διάσκεψης ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον την ομοσπονδία όταν αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Και το είπαν τουλάχιστον τόσο όσο εμείς και οι φίλοι που εκπροσωπούσαν τότε την ΤΔΒΚ. Επομένως, εμείς πλέον λέμε ότι δεν θα χάσουμε χρόνο για την ομοσπονδιακή λύση και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να συζητηθούν νέες ιδέες, νέο όραμα. Γι' αυτό τον λόγο θέτουμε επί τάπητος ένα πλαίσιο δίκαιο, βιώσιμο που θα αποφέρει κέρδος σε όλες τις πλευρές, φυσικά στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί. Θέτουμε επί τάπητος ένα όραμα. Δεν λέμε απλώς το θέλουμε αυτό και τελεία. Θα συμμετάσχουμε στην προσεχή συνάντηση με ένα όραμα. Επομένως, αυτό το πλαίσιο, δηλαδή το όραμα, είναι να συνεργάζονται τα δύο κράτη στο νησί στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, να έχουν οι δύο πλευρές ισότιμο διεθνές καθεστώς και να αναγνωρίσουν η μία την άλλη. [...] Θεωρούμε ότι μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα είναι χρήσιμη η έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Θέλω να πω κάτι ξεκάθαρα. Στην Γενεύη η συνάντηση 5+1 είναι άτυπη, δεν αρχίζει μια νέα διαπραγμάτευση, θα εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση και οπωσδήποτε δεν θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Δεν μπορεί να γίνει καν λόγος γι' αυτό. [...]

    Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στην επικείμενη διαδικασία, εμείς ως Τουρκία θα είμαστε δίπλα στην ΤΔΒΚ και στον τουρκοκυπριακό λαό. Η ασφάλεια και η ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού είναι ασφάλεια και η ευημερία της Τουρκίας και του τουρκικού λαού. [...]»

    Ερωτήσεις

    Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT πώς θα επηρεάσει την διάσκεψη της Γενεύης η κρίση που υπήρξε κατά την διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για την απάντησή του, την οποία χαρακτήρισε «ενδεδειγμένη» λέγοντας ένα μεγάλο μπράβο στον Τούρκο Υπουργό εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού». Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν τον «σφετερισμό» των «δικαιωμάτων» τους στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο τους στήριγμα σε αυτό τον αγώνα. Ισχυρίστηκε ότι ο Έλληνας Υπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα με τις χθεσινές του δηλώσεις και είπε πράγματα που δεν έπρεπε.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι βίωσαν εντάσεις με την Ελλάδα κατά τον τελευταία ενάμιση χρόνο και ότι αργότερα προέκυψε η αντίληψη ότι πρέπει να βρουν λύση σε αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου και άρχισαν τις διερευνητικές συνομιλίες. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Γι' αυτό είδαμε την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα ως ευκαιρία για μιαν ύφεση. Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας σπανίως βλέπει Υπουργούς Εξωτερικών και εδέησε και δέχτηκε τον κ. Δένδια. Και η συνάντηση εδώ ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση, ειλικρινής. Βεβαίως και οι δύο πλευρές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις, όμως διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. [...]»

    Σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκε πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ενδιαφέρον το γεγονός ότι του μεταφέρθηκε το μήνυμα να κρατηθούν ήπιοι τόνοι κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κάτι στο οποίο ο ίδιος ανταποκρίθηκε, όπως είπε, αφαιρώντας από την τοποθέτησή του ορισμένες εκφράσεις. Όμως, «σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Δένδιας άρχισε να κατηγορεί με αναληθείς κατηγορίες τόσο την χώρα μου όσο και το έθνος μου», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούν κάτι τέτοιο. Ανέφερε και τα εξής:

    «Αν θα λύσουμε τα μεγάλα μας θέματα εμείς θα τα λύσουμε. Συχνά τονίζουν η ΕΕ μας στηρίζει, το τόνισε αυτό και στην χθεσινή διάσκεψη Τύπου. [...] Στο πεδίο είδατε ότι ούτε η ΕΕ ούτε κάποιες χώρες θα σας στηρίξουν. Εμείς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Εκείνοι απλώς σας υποδαυλίζουν, σας πουλούν όπλα, παίρνουν τα χρήματά σας, αποσύρονται, κοιτάζουν, κάνουν δύο δηλώσεις. Δεν ωφελούν σε τίποτε άλλο εκτός αυτού. Ως δύο γείτονες χώρες πρέπει εμείς να βρούμε μαζί τρόπους λύσης στα ζητήματά μας συζητώντας τα μεταξύ μας. Ως Τουρκία θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την εποικοδομητική μας προσέγγιση και σημειώσαμε την σημερινή δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με πιο εποικοδομητική έννοια».

    Όταν ρωτήθηκαν από τον ανταποκριτή του τουρκικού NTV πώς θα επηρεάσει η παρουσία της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή στην Γενεύη δεδομένου, όπως ισχυρίστηκε, ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και στην Τουρκία κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, πρώτος τον λόγο έλαβε ο Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι, όπως λέει και στους αντιπολιτευόμενους στα κατεχόμενα, δεν δόθηκε τίποτα στους Τουρκοκύπριους παρά το γεγονός ότι ήταν «καλά παιδιά» και επομένως τώρα δεν έχουν να χάσουν τίποτα.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις και όταν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις δεν απομένει εμπιστοσύνη. Ισχυρίστηκε ότι σε όλα τα θέματα η ΕΕ αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και υποστηρίζει πλήρως την ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας «είναι μέλος μας, πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Ούτως εχόντων των πραγμάτων πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ δεν εμπιστεύεται την ΕΕ. Η ΤΔΒΚ και μερικές εγγυήτριες χώρες δεν θέλησαν να συμμετάσχει η ΕΕ ως παρατηρητής στην άτυπη συνάντηση 5+ΗΕ. Επιπλέον, αυτή είναι μια άτυπη συνάντηση, για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. Από την άλλη, στο μέλλον, αν σε αυτή την συνάντηση ή σε επόμενη συνάντηση αν σε μελλοντική συνάντηση ? και αυτό δε πρέπει να παραταθεί πολύ- αποφασίσουμε να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με ένα νέο όραμα, τότε μπορεί να προσκαλέσουμε πάλι την ΕΕ ως παρατηρητή, επειδή υπάρχουν θέματα που αφορούν το κεκτημένο της ΕΕ. Στο Κραν Μοντάνα τους προσκαλέσαμε στο ίδιο δωμάτιο και είδαν ποιος θέλει λύση και ποιος δεν θέλει και αυτό ήταν χρήσιμο. Μας λένε τι είδαν, αλλά δεν μπορούν να το πουν στις εκθέσεις τους.

    Ακόμα και στο θέμα των εμβολίων. Είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα. Είναι εκεί η στάση της ΕΕ. Στέλνει δύο εκατομμύρια δόσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά και είκοσι χιλιάδες στην ΤΔΒΚ. Όμως, να μην νομίζουν ότι εμείς θα αφήσουμε την ΤΔΒΚ στην ανάγκη κανενός. Δεν θα την αφήσουμε. [...]»

    Όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» για τα μαθήματα κορανίου στα κατεχόμενα, πρώτος τον λόγο έλαβε πάλι ο Τατάρ εκφράζοντας «μεγάλη ενόχληση» για την απόφαση και ισχυριζόμενος ότι προτού ξεκαθαρίσει το δικαιολογητικό της απόφασης υπήρξαν κάποιες δηλώσεις με στόχο την «υποδαύλιση». Ανέφερε και τα εξής:

    «Θέλω να αναφέρω απ' εδώ ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα μαθήματα κορανίου εδώ. Άλλωστε σε διαβούλευση που είχαμε το πρωί με τον υπουργό παιδείας, αυτή την στιγμή η αντίληψη είναι ότι το υπουργείο παιδείας θα δίδει την εξουσία και εκείνο θα ελέγχει. Όμως εγώ ως πρόεδρος της δημοκρατίας στη δήλωσή μου αναφέρθηκα και στο εξής: Εδώ επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα. [...] Μετά την έκδοση της αιτιολογημένης απόφασης, αυτό που θέλω, το συζήτησα με τον κ. πρωθυπουργό και τον υπουργό παιδείας, είναι να δοθεί αρμοδιότητα αμέσως στην προεδρία θρησκευτικών υποθέσεων. [...]».

    Στη δική του απάντηση ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Τατάρ και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Σανέρ για την «ευαισθησία» που επέδειξαν. Σημειώνοντας ότι αυτό το θέμα δημιούργησε «μεγάλη ευαισθησία», ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι όλες οι χώρες σέβονται της ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την δεσμευτικότητα των αποφάσεων των συνταγματικών δικαστηρίων και πιστεύουν στο κράτος δικαίου. Επεσήμανε ωστόσο ότι έχουν δικαίωμα να κριτικάρουν μιαν απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» και ότι θα επικρίνουν ευθέως το «δικαστήριο» σε περίπτωση που λαμβάνει αποφάσεις που δεν συνάδουν με το δίκαιο. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Να αναφέρω από την αρχή αυτό που θέλω να πω στο τέλος: Αυτή η απόφαση είναι μια ιδεολογική απόφαση. Γιατί; Δεν είναι μια απόφαση που λήφθηκε σύμφωνα με το σύνταγμα ή τις πρόνοιές του. Άλλωστε, εντός αυτής της απόφασης που λήφθηκε ιδεολογικά, έστω και αν στο δικαιολογητικό της και εντός της δεν περιλαμβάνονται [τέτοιες] εκφράσεις, είναι πολύ ξεκάθαρες οι δηλώσεις που έκαναν όσοι την κατεύθυναν και οι προεκτάσεις τους. Είδαμε εκφράσεις, είδαμε και σχόλια που λένε είναι κοσμικότητα, είναι κάτι άλλο. Ιδού απαγορεύθηκαν τα μαθήματα κορανίου και παρόμοιες εκφράσεις. Τι σημαίνει η ίδια η κοσμικότητα; Ποιος ο ορισμός της; Κοσμικότητα είναι η εγγύηση του δικαιώματος όλων για ελευθερία της θρησκείας και να μάθουν την πίστη και την θρησκεία τους. Καλά τι ζήτησαν τα άτομα που αποτάθηκαν στο συνταγματικό δικαστήριο; Γιατί αποτάθηκαν; [...]»

    Υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος που ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση έχει πολύ νόημα αφού συμπίπτει με τον μήνα Ραμαζάν, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι σέβονται τη δικαιοσύνη, αλλά αυτή η απόφαση είναι ιδεολογική. Σημείωσε ότι θεωρούν σημαντικές τις δηλώσεις των Τατάρ και Σανέρ στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι η απόφαση «δημιούργησε ευαισθησία» στην Τουρκία, όπως σε όλους τους μουσουλμάνους. Καταληκτικά ευχήθηκε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες ιδεολογικές προσεγγίσεις και να εγκατασταθεί «κράτος δικαίου» με την πραγματική έννοια.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενίσχυση των «αποστολών» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό, υποσχέθηκε ο Τσαβούσογλου

    Τελευταία συνάντηση πριν την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ της Γενεύης θα διεξαχθεί στην Άγκυρα και από εκεί θα μεταβούν οι δύο αντιπροσωπείες μαζί στη Γενεύη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό BRT (16.04.21).

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι έφθασαν στο σημείο που η διεθνή κοινότητα θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει ή όχι τις άδικες πρακτικές και διακρίσεις έναντι του τουρκοκυπριακού «λαού», προσθέτοντας: «Είτε θα επιδείξουν μια θαρραλέα στάση ανοίγοντας μια νέα σελίδα στο Κυπριακό είτε θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να αφήνουν να συνεχίζονται οι άδικες πολιτικές απέναντι του τουρκοκυπριακού λαού και τότε θα εμφανιστεί ότι οι πλευρές που στέκονται απέναντι μας με το αίτημα συμφωνίας στην Κύπρο δεν είναι και τόσο ειλικρινείς».

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι βρίσκονται στην «ΤΔΒΚ» για να ανταλλάξουν απόψεις πριν την άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ που θα διεξαχθεί στη Γενεύη τέλη αυτού του μήνα μετά από πρόταση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι αντιπροσωπίες υπό την προεδρία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ θα συζητήσουν όλα αυτά τα στοιχεία και θα καθορίσουν το πλαίσιο κοινής στάσης πριν τη διαπραγμάτευση. Σημείωσε ότι θα διεξαχθεί η τελευταία συνάντηση πριν μεταβούν στη Γενεύη στην Άγκυρα και από εκεί προγραμματίζουν να μεταβούν μαζί στη Γενεύη.

    Εκφράζοντας την ικανοποίηση του που φιλοξενούν ακόμη μια φορά τον Τούρκο Υπουργό και την αντιπροσωπεία του, ο Ερτουγρούλογλου ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για την στάση του απέναντι στην «επιθετική» συμπεριφορά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Δένδια. «Οι δηλώσεις και η στάση του αδελφού Έλληνα Υπουργού, που έχουν ξεπεράσει τα όρια της καλής συμπεριφοράς, που απειλεί την μητέρα πατρίδα μας με το χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απόδειξη πόσο δίκαιη και αρμόζουσα είναι η στάση μας γιατί δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι η ΕΕ, στην άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ που θα διεξαχθεί στη Γενεύη στα τέλη αυτού του μήνα. Όπως έχει διαφανεί, η ΕΕ δεν είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ένωση, που θα συμβάλλει θετικά στο ζήτημα, αλλά αντιθέτως, είναι μια ένωση εναντίον μας με τη δομή των υφιστάμενων μελών της. Δεν έχει θέση στο τραπέζι», είπε ο Ερτουγρούλογλου.

    Διατυπώνοντας εκ νέου την άποψη ότι μόνο μια ατζέντα υπάρχει στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε ότι εκεί θα διασφαλιστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για επανέναρξη των συνομιλιών. «Αυτό το κοινό έδαφος δεν είναι τίποτα άλλο από τις συνομιλίες μεταξύ των κρατών και όχι των κοινοτήτων. Εάν υπάρξει τέτοιο έδαφος, τότε μια νέα διαδικασία που θα είναι επιτυχής και αποτελεσματική μπορεί να έλθει στην ατζέντα. Αλλιώς, θα ανακοινωθεί με σαφήνεια και ειλικρίνεια, ότι θα περάσουμε σε μια νέα υγιή διαδικασία που θα εμποδίσει το να σπαταλήσουμε ακόμη 50 ή 100 χρόνια όπως έχουμε ήδη σπαταλήσει 53 χρόνια στο παρελθόν (...)», υποστήριξε ο Ερτογρούλογλου.

    Υπενθυμίζοντας ότι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουν πια στο τραπέζι για να συζητήσουν μοντέλο ομοσπονδιακής λύσης, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Στηρίζουμε αυτή την υπόσχεση μας. Δεν είναι μια σκληρή στάση ή ένα πείσμα. Διαπραγματευτήκαμε για 53 χρόνια την ομοσπονδία και μέσα σε αυτά τα 53 χρόνια, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ επέδειξαν μια εποικοδομητική στάση καθώς και καλή πρόθεση, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν επιθυμεί να μοιρασθεί τίποτα με τον τουρκοκυπριακό «λαό» και οι υποστηρικτές τους η Ελλάδα απέρριψαν όλες τις προτάσεις για λύση, είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε σε δημοψήφισμα, και αναποδογύρισαν το τραπέζι».

    Ως αποτέλεσμα των αρνητικών αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων, που συνεχίζονταν εδώ και 53 ολόκληρα χρόνια, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ανταμειφθεί, ενώ η «ΤΔΒΚ» και ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει τιμωρηθεί, προσθέτοντας: «Δεν θα το ανεχτούμε πια αυτό».

    Επαναλαμβάνοντας ότι έχουν προτείνει λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους στην άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ στη Γενεύη με ειλικρίνεια και αναμένουν ότι και οι άλλες πλευρές, που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη, θα παρουσιάσουν με ειλικρίνεια τις δικές τους απόψεις. Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου διατύπωσε τα εξής:

    «Μετά που θα εισακουσθούν οι απόψεις, θα γίνουν αξιολογήσεις και εάν υπάρχει κοινό έδαφος, θα αρχίσουν οι συνομιλίες με νέες παραμέτρους. Όχι κύριε, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι κύριε, υπάρχουν οι υφιστάμενοι παράμετροι αυτή την στιγμή...υπήρχαν οι παράμετροι και στο παρελθόν. Αυτά τα ψηφίσματα υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν είδαμε κανένα όφελος. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε [κανένα όφελος], γι' αυτό, αυτά τα ψηφίσματα μπορούν να αλλάξουν στο πλαίσιο μιας αντίληψης που θα διαμορφωθεί εκεί».

    Αναφέροντας ότι ως δύο «υπουργοί εξωτερικών» έχουν αναθεωρήσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», ο Τσαβούσογλου είπε ότι έχουν αξιολογήσει τις δραστηριότητες και τις αποστολές της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό. Ενημέρωσε ότι έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του εμβολιασμού τους εργαζομένους στις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό, καθώς και τους εργαζομένους στις αποστολές της «ΤΔΒΚ». Εξηγώντας ότι έχουν συζητήσει ακόμη τι θα μπορούσε να γίνει ώστε οι αποστολές της «ΤΔΒΚ» να δραστηριοποιηθούν περισσότερο, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η «ΤΔΒΚ» έχει διαφορετικό στάτους σε κάποιες περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις. «Η συμμετοχή της σε δραστηριότητες κάποιων άλλων οργανώσεων, ειδικότερα στο Συμβούλιο Τουρκόφωνων χωρών (Τurkic Council) καθώς και μετά του καθορισμού των κριτηρίων της θέσης της ως παρατηρητή στο Συμβούλιο των Τουρκόφωνων χωρών, αξιολογήσαμε σήμερα την αίτηση για αυτό τη θέση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συντονισμό στα θέματα αυτά», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Καταληκτικά ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής: «Αξιολογήσαμε το θέμα διορισμού διπλωματών της ΤΔΒΚ σε δικές μας διπλωματικές αποστολές είτε σε διεθνείς οργανισμούς είτε σε κάποιες πρωτεύουσες, στις οποίες η ΤΔΒΚ δεν έχει διπλωματική αποστολή. Φυσικά, ο αριθμός των φίλων μας, που είναι μέλη του υπουργείου εξωτερικών της ΤΔΒΚ δεν είναι τόσο μεγάλος, όσο ο δικός μας, γι' αυτό στο θέμα εργοδότησης νέων φίλων, όπως έγινε και στο παρελθόν στο θέμα του προσωπικού, έχουμε πει στο κ. Ταχσίν σήμερα ότι θα του δώσουμε την στήριξη που μπορούμε, εάν υπάρξει πάλι ανάγκη».

    (ΔΨ)

    [03] Ζητά να «διορθωθεί η λάθος» απόφαση για τα μαθήματα κορανίου ο Έρντογαν και απειλεί με μέτρα

    Σκληρή αντίδραση επέδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά της απόφασης του «συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα σε σχέση με το «γραφείο θρησκευτικών υποθέσεων» και τα μαθήματα κορανίου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Yeni Duzen (16.04.21, yeniduzen.com), η οποία γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τα εξής για το θέμα:

    «Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να διορθώσει γρήγορα αυτό το λάθος. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι διαφορετικά. Η βόρεια Κύπρος πρέπει να περάσει στη δική της σελίδα όποιες πρακτικές υπάρχουν στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να μάθει τι είναι η κοσμικότητα. Η δήλωσή του δεν είναι αποδεχτή. Η αντίληψη της κοσμικότητας δεν είναι όπως την αντιλαμβάνονται εκείνοι και η βόρεια Κύπρος δεν είναι Γαλλία. Άμα αλλάξει η στάση άλλαξε, σε περίπτωση που δεν αλλάξει, ειδικά στο σημείο της ελευθερίας της πίστης στην βόρεια Κύπρο, εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουν τα βήματα που θα συγκροτήσουν εκπαίδευση στο σημείο της εκπαίδευσης του Κορανίου. Η βόρεια Κύπρος πρέπει να περάσει στην σελίδα της όποιες πρακτικές υπάρχουν στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τα βήματα που κάνουν οι συντεχνίες που είναι εχθροί της θρησκείας. Ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου πρέπει να διορθώσει γρήγορα αυτό το λάθος. Σε περίπτωση που δεν το διορθώσει, θα είναι διαφορετικά τα βήματα που θα κάνουμε στην διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Βλέπει την Κύπρο ως επαρχία του ο Έρντογαν, λέει ο Ακιντζί

    Η K?br?s Postas? (16.04.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε «μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση» για τις «επιθετικές δηλώσεις» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν που περιείχαν απειλές κατά του «προέδρου» του «συνταγματικού δικαστηρίου» της «ΤΔΒΚ».

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί αναφέρει ότι «αυτή η στάση που ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή, κατέδειξε για άλλη μια φορά την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία περιήλθε ένα αξίωμα που λέει ότι αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ και επιπλέον το απαιτεί αυτό και από άλλα κράτη». Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Αυτή η αντίληψη, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι βλέπει την βόρεια Κύπρο ως μια επαρχία της Τουρκίας, έχει ορίσει το μέρος μας σύμφωνα με τον εαυτό του, λέγοντας 'εσείς δεν είστε Γαλλία'. Αν έμειναν κάποιοι που δεν μπόρεσαν να δουν ακόμα τι σήμαιναν οι ξεκάθαρες παρεμβάσεις τους στις εκλογές μας με όλους τους θεσμούς τους και χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητές τους, σήμερα πρέπει επιτέλους να το έχουν καταλάβει».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τατάρ: «Θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις για τα μαθήματα κορανίου»

    Αξιολογώντας την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» που ακύρωσε την αρμοδιότητα της «επιτροπής των θρησκευτικών υποθέσεων», που περικλείεται στην «παράγραφο 2 του άρθρου 8Β του περί θρησκευτικών υποθέσεων τροποποιητικός νόμος», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι θα προβούν στις απαραίτητες «νομικές ρυθμίσεις» και τα μαθήματα κορανίου θα συνεχισθούν, μεταδίδει ο παράνομος σταθμός BRT (16.04.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Τατάρ ανέφερε:

    «Είναι πολύ χρήσιμο να αναφέρω ότι το σύνταγμα της ΤΔΒΚ παρέχει στον κάθε του πολίτη το δικαίωμα να μάθει τα δικά του θρησκευτικά πιστεύω καθώς και τα ιερά του βιβλία και του διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας σύμφωνα με τα δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με αυτό, όπως η παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης δεν είναι εναντίον του συντάγματος, έτσι και η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων είναι ο θεσμός που δραστηριοποιείται στο τομέα της θρησκείας. Στο μεταξύ, δεν είναι ορθό να δημιουργείται η αντίληψη ότι η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων είναι θεσμός εκτός του κράτους και με αυτό τον τρόπο να ενοχοποιείται.

    Μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, η μεγαλύτερη μου προσδοκία είναι να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις και να διασφαλισθεί η συνέχιση των μαθημάτων. Συνεπώς, τα μαθήματα θα διοργανώνονται από τη διεύθυνση των θρησκευτικών υποθέσεων και το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού θα επιθεωρεί αυτά τα μαθήματα και θα επικυρώνει τα έγγραφα που θα δίνονται με την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Θα παρακολουθώ ώστε αυτές οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατόν.

    Πρέπει να αναφέρω ακόμη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, που συνεχίζονται από το 1571 σε αυτά τα εδάφη, που είναι η πατρίδα μας. Σε αυτά τα εδάφη, ούτε οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις θα εξαφανιστούν, ούτε η φωνή του μουεζίνη θα σωπάσει».

    (ΔΨ)

    [06] CTP: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επέμβουν στο ανεξάρτητο δικαστικό μας σύστημα»

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν επέμβαση στον ανεξάρτητο δικαστικό τους σύστημα, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα (CTP) δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη μετατροπή των θεσμών της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε δυσλειτουργικούς και αμφιλεγόμενους, γράφει η K?br?s Postas? (16.04.21).

    Χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν για την απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» ως απαράδεχτες, το CTP, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι «η στοχοποίηση του δικαστικού συστήματος της ΤΔΒΚ με εξαιρετικά βαριές κατηγορίες από ένα κρατικό αξιωματούχο της Τουρκικής Δημοκρατίας σημαίνει ανοιχτή επέμβαση στο νομικό σύστημα, στη δημοκρατία και στη θεσμική δομή του τουρκοκυπριακού λαού».

    Στην ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής: «Το κόμμα μας θεωρεί ότι μια τέτοια ανακοίνωση αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στις σχέσεις μας με την Τουρκία, που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό. Το CTP πιστεύει ότι ο αγώνας για ύπαρξη που δίνουν για χρόνια τώρα οι Τουρκοκύπριοι σε αυτά τα εδάφη, θα ριζώσει στο νησί με την επίτευξη του στόχου για ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας και των δημοκρατικών διεργασιών, που ο λαός μας θα αυτοδιοικείται με τους δικούς τους θεσμούς.

    Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύομε τους θεσμούς του τουρκοκυπριακού λαού. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να επέμβουν στον ανεξάρτητο δικαστικό μας σύστημα, που είναι η αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια του δημοκρατικού συστήματος και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον της μετατροπής των θεσμών μας σε δυσλειτουργικούς και αμφιλεγόμενους».

    Η Yeni Duzen (16.04.21) γράφει ότι η απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» έγινε το έναυσμα για μια συζήτηση, που μετατράπηκε σε επίθεση στην «θεσμική δομή» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το CTP υποστηρίζει το εξής: «Επιθυμούμε όλοι να γνωρίζουν αυτό: ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας λαός, που έχει τη δυναμικότητα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις και να καθορίζει το δικό του μέλλον. Για τη διαχείριση προβλημάτων που είναι συνδεδεμένα με τις έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν λόγω της κατάστασης της μη λύσης, δεν σημαίνει ότι το να έχουμε συνεχώς μια επιθυμητή σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία, θα υπάρχουν οι ίδιες πολιτικές και κοινωνικές αξίες της Τουρκίας και στη Βόρεια Κύπρο. Όλοι πρέπει να σέβονται το γεγονός ότι οι θεσμοί μας, η διοικητική μας δομή καθώς και το κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα που δημιούργησε η δημοκρατική μας κοινότητα έχουν καθορισθεί με την κοινωνική βούληση των Τουρκοκυπρίων».

    Σημείωσε επίσης ότι δεν θα αποδεχτούν την προσέγγιση που λέει «ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία θα συμβαίνει και εδώ».

    Καταληκτικά, το CTP αναφέρει ότι σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξάχθηκε στο «προεδρικό» με τον Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, του μετέφεραν τη στάση τους και τις ευαισθησίες τους και για αυτό το θέμα και για το Κυπριακό.

    (ΔΨ)

    [07] Ο Όζγιγιτ δεν συμμετείχε στη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου

    Ο αρχηγός του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ δεν συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τους εκπρόσωπους των πολιτικών κομμάτων, γράφει η K?br?s Postas? (16.04.21, K?br?s Postas?)

    Το TDP δεν συμμετείχε στη συνάντηση, ως αντίδραση στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τη «δικαστική απόφαση» για τη διεξαγωγή των μαθημάτων κορανίου στα κατεχόμενα.

    Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το TDP αναφέρει ότι από το πρωί οι δηλώσεις που έρχονται από την Άγκυρα έχουν δώσει το παράδειγμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, προσθέτοντας:

    «Δεν θα προσποιηθούμε ότι τίποτα δεν έγινε ή ότι υπάρχει κοινωνική συναίνεση στο Κυπριακό, όταν σε αυτό το περιβάλλον και σε αυτό το είδους σχέσης, δεν γίνεται σεβαστή η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου αυτής της χώρας (...)».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 19 April 2021 - 11:41:58 UTC