Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 30 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 66/2021 09.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ελαστικότητα ζήτησε η Μόρτον, στα δύο κράτη επέμεινε ο Τατάρ
  • [02] Ενημερωτική συνάντηση Τατάρ με πρώην «ΥΠΕΞ» ενόψει της άτυπης πενταμερούς
  • [03] Επαφές της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας στα κατεχόμενα
  • [04] Σε γενική απεργία κατήλθαν χθες έξι συντεχνίες του «δημοσίου» στα κατεχόμενα
  • [05] Ο Ογούζ για την οικονομία, τις απεργίες και τις αναπληρωματικές «εκλογές»
  • [06] Επιθεώρησε τις εργασίες του τούνελ στη Μόρφου ο Τούρκος «πρέσβης»
  • [07] Στα 64 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα ? Άλλος ένας νεκρός σήμερα
  • [08] Δύο υποψήφιοι για τη θέση του «γενικού γραμματέα» του UBP
  • [09] Ως «βόρεια Κύπρος» στη λίστα του Reuters για τον κορωνοϊό το ψευδοκράτος
  • [10] Σύλληψη μεταναστών στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καλεί το Ντράγκι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του το τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [02] Καταδικάζουν έντονα το σχόλιο του Ντράγκι οι Τούρκοι αξιωματούχοι
  • [03] Αρθρογράφος διασυνδέει το Κυπριακό με τα βήματα της ΕΕ για την Τουρκία
  • [04] Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιεί ο Ακάρ
  • [05] Αρχίζει νέες εξορύξεις το Φατίχ στη Μαύρη θάλασσα
  • [06] Στις 55,9410 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία
  • [07] Κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ελαστικότητα ζήτησε η Μόρτον, στα δύο κράτη επέμεινε ο Τατάρ

    Τον ισχυρισμό ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο με συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας σύμφωνα με τις «πραγματικότητες» του νησιού, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας μετά από συνάντηση μιάμισης ώρας περίπου που είχε την Πέμπτη με την υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Γουέντι Μόρτον, όπως γράφει η K?br?s (09.04.21).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την συνάντηση με τον Τατάρ, η Βρετανίδα Υπουργός σημείωσε ότι η χώρα της στηρίζει τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Γενεύη και ενθαρρύνει τις πλευρές να επιδείξουν ελαστικότητα. Ανέφερε επίσης ότι κατά την συνάντηση με τον Τατάρ υπογράμμισε ότι η λύση θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και θα τερματίσει την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι και η Βρετανίδα Υπουργός επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι απόψεις και των δύο πλευρών για να μπορέσει να υπάρξει δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο και του είπε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει ως εγγυήτρια χώρα στην διάσκεψη της Γενεύης και αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες.

    Σημειώνοντας ότι ανέφερε στην Μόρτον ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνο με συνεργασία δύο ανεξάρτητων κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας σύμφωνα με τις «πραγματικότητες» του νησιού, ο Τατάρ είπε ότι της εξήγησε την διαδικασία των πολιτικών που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα.

    Αναφέροντας ότι επεσήμανε στην Μόρτον τις ευθύνες της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι αδικίες, όπως τις χαρακτήρισε, που βίωσαν από το 1963 μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και η ούτω καλούμενη απομόνωση που συνεχίζεται να τους επιβάλλεται, οι «περιορισμοί και οι άλλες αδικίες», πρέπει να επανεξεταστούν ειδικά λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο Τατάρ αναφέρθηκε και στην έκθεση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που σημείωνε ότι όλα αυτά θα αίρονταν σε περίπτωση υπερψήφισης του Σχεδίου Ανάν και θα υπήρχαν χαλαρώσεις.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε στην Μόρτον και την πρόσφατη δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της χώρας της, Τζακ Στρο ότι ένιωσε μεγάλη ενόχληση από «την μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων» στην ΕΕ, όπως χαρακτήρισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι για να μπορέσει να υπάρξει λύση στο νησί πρέπει να την εγκρίνουν και οι δύο πλευρές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Δεν τίθεται καν θέμα να ξεγελαστούμε απλώς και μόνο για να υπάρξει συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι σε μια λύση με επιβολή και εξαναγκασμό με κάποιες οικονομικές υποσχέσεις».

    Ο Τατάρ εξήγησε λεπτομερώς στην Μόρτον γιατί υποστηρίζουν τα δύο κράτη και γιατί πρέπει να υπάρξει αυτή η λύση και πρόσθεσε ότι η Μόρτον του ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προετοιμασία για την Γενεύη και ότι όλοι πρέπει να επιδείξουν ελαστικότητα για να επιτευχθεί αποτέλεσμα.

    «Και εμείς είπαμε ότι δεν μπορέσαμε να δούμε κανένα δείγμα καλής θέλησης από την άλλη πλευρά έναντι της ελαστικότητας που επιδεικνύουμε εδώ και χρόνια», ανέφερε και υποστήριξε:

    «Μάλιστα υπενθύμισα στην Υπουργό από την Βρετανία την δήλωση που έκανε την 1η Απριλίου ο Αναστασιάδης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ελληνικό νησί και ότι βιώνουν εκείνη την νοσταλγία και με την ευκαιρία της επετείου ίδρυσης της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου ανέφερε ότι η ΕΟΚΑ είναι μια οργάνωση επιτυχία των ηρώων και ότι οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους την ΕΟΚΑ».

    Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ανέφερε στην Μόρτον πως παρ’ όλες αυτές τις «πραγματικότητες», η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στη Γενεύη και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για μιαν δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων και πως πλέον είναι πολύ σημαντικά για τους ίδιους η «κυριαρχία» και το «κράτος» τους.

    Ο Τατάρ επεσήμανε στην Βρετανίδα Υπουργό ότι η χώρα της θα μπορούσε να επιδείξει κάποιαν ελαστικότητα στο θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, λόγω της εξόδου της από την ΕΕ. Πρόσθεσε και το εξής: «Την παρακάλεσα γι’ αυτό από μια άποψη εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού λαού, διότι στο κάτω-κάτω σήμερα ζουν στην Βρετανία εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και Βρετανοί πολίτες. Αυτοί οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται, ταξιδεύουν, βιώνουν προβλήματα και ταλαιπωρούνται λόγω της μη ύπαρξης απευθείας πτήσεων».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι διαβίβασε στην Μόρτον πως θα ήταν χρήσιμο να επιδείξει το συντομότερο η Βρετανία ελαστικότητα τόσο στο θέμα του απευθείας εμπορίου με τους Τουρκοκύπριους όσο και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενημερωτική συνάντηση Τατάρ με πρώην «ΥΠΕΞ» ενόψει της άτυπης πενταμερούς

    Σύμφωνα με την Kibrispostasi.com (08.04.21), η Τσιελίκ Ντογρούγιολ, εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε χθες ότι ο Τατάρ πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση στο «προεδρικό» με τους πρώην «υπουργούς εξωτερικών» ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης που θα γίνει στις 27-29 Απριλίου.

    Σύμφωνα με την Ντογρούγιολ, στη συνάντηση στην οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων, παρευρέθηκαν ο νυν «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και οι πρώην «υπουργοί εξωτερικών», Κουτλάι Έρκ, Όζντιλ Ναμί, Εμινέ Τσιολάκ και Κουντρέτ Όζερσαϊ.

    Για το ίδιο θέμα, η Kibrispostasi.com (08.04.21), γράφει ότι ο πρώην «υπουργός εξωτερικών» και πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ, αξιολογώντας τη συνάντηση που είχαν με τον Τατάρ, δήλωσε ότι δεν στηρίζουν πλέον διαδικασίες ανοικτού τέλους με ατέλειωτους γύρους συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του στο KTV στα κατεχόμενα, ο Όζερσαϊ είπε και τα εξής:

    «Τα άτομα που κατείχαν αυτή τη θέση στο παρελθόν κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις θέσεις τους και γι’ αυτό επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο μας. Εμείς διαβιβάσαμε τις θέσεις μας και σε παλαιότερη επίσκεψη εκεί ως HP. Αυτό είναι ένα κοινοτικό ζήτημα. Είναι ένα εθνικό ζήτημα. Θα ήταν ωφέλιμο αν υπήρχε μια κοινή άποψη. Θα πρέπει να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα δίκαια συμφέροντα μας. Εμείς τασσόμαστε υπέρ μιας περιεκτικής λύσης που θα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, δεν στηρίζουμε πλέον διαδικασίες με ατέλειωτους γύρους. Στηρίξαμε και το θέμα να μπουν στο τραπέζι νέες ιδέες. Δεν είναι ότι το HP τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια στη ομοσπονδία, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες στην Κύπρο δεν γίνεται? Αυτό είναι μια πραγματικότητα και είναι αδιαμφισβήτητη».

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, ο Όζερσαϊ απάντησε ότι δεν έχουν προσκληθεί αλλά έχει εκφράσει τις απόψεις του, εκ της θέσεως του ως πρόεδρος κόμματος. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να πάμε στη Γενεύη με το ζόρι», ανέφερε ο Όζερσαϊ.

    Επίσης, η Yeni D?zen (09.04.21) γράφει ότι οι πρώην «υπουργοί εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί, Κουτλάι Έρκ και Εμινέ Τσιολάκ αξιολόγησαν στην εφημερίδα τις απόψεις τους για τη συνάντηση.

    Ο Ναμί είπε ότι κατά τη συνάντηση επικεντρώθηκαν στην έννοια «κυριαρχική ισότητα» τονίζοντας την ανάγκη όπως διασαφηνιστεί και ξεκαθαριστεί στην κοινή γνώμη τι σημαίνει αυτό.

    Ο Ναμί εξέφρασε επίσης την άποψη ότι εκτός από το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι πολύ σημαντική και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εισέλθουν σε συνομιλίες που θα αρχίσουν από το μηδέν.

    Ο Ναμί τόνισε επίσης την ανάγκη όπως οι Τουρκοκύπριοι απαλλαγούν από το υφιστάμενο στάτους κβο και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά να «κωλυσιεργεί», κατά την έκφρασή του όπως κατ’ ισχυρισμό έκανε για χρόνια στη διαπραγματευτική διαδικασία, αφού αυτό θα ήταν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

    Με τη σειρά του, ο Κουτλάι Έρκ είπε ότι στη συνάντηση με τον Τατάρ εξέφρασε τόσο τις δικές του προσωπικές θέσεις και απόψεις, όσο και αυτές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος για λύση στη βάση δύο κρατών είναι ανέφικτος και θα σημαίνει τη συνέχιση του στάτους κβο για τους Τουρκοκύπριους στο μέλλον.

    Τονίζοντας την ανάγκη όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κατέχει μόνη της την εξουσία, ο Έρκ υποστήριξε ότι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει και την κατάληξη των συνομιλιών.

    Τέλος, η Εμινέ Τσιολάκ είπε ότι δεν είναι πειστικές οι δηλώσεις που γίνονται σχετικά με τα δυο κράτη και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν λεπτομερείς εξηγήσεις γι’ αυτό το θέμα και γιατί θεωρείται από κάποιους ότι αυτό θα είναι πιο επιτυχές από τις προηγούμενες παραμέτρους.

    (ΑΚ)

    [03] Επαφές της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (09.04.21) γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και τον «πρόεδρο» της ούτω καλούμενης βουλής Οντέρ Σεννάρογλου πραγματοποίησε χθες στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία του Φόρουμ Νεολαίας της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας (ICYF) υπό τον Γιουνούς Σονμέζ, Γενικό Διευθυντή του ICYF.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «γραφείου του πρωθυπουργού», κατά την συνάντηση, ο Σανέρ δήλωσε η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) είναι σημαντική για την «ΤΔΒΚ» και πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις τους. Επεσήμανε ότι η έδρα του ICYF βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ότι από το 1991 η «ΤΔΒΚ» λαμβάνει μέρος στις εργασίες της OIC με την ιδιότητα του παρατηρητή. Είπε επίσης ότι συνεργάζονται με την Τουρκία για να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις ισλαμικές χώρες και λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της OIC ως «Τουρκοκυπριακό Κράτος». Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι δεσμοί τους με την OIC.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Γιουνούς Σονμέζ υπενθύμισε ότι στις 15 Νοεμβρίου υπέγραψαν «πρωτόκολλο συνεργασίας» με το «γραφείο νεολαίας» της «ΤΔΒΚ» και ενημέρωσε τον Σανέρ για τα μελλοντικά σχέδιά τους.

    Εξάλλου, κατά την συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του ICYF, ο Σεννάρογλου είπε ότι η OIC είναι ο διεθνής οργανισμός με τον οποίο έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς οι Τουρκοκύπριοι και ότι η OIC είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός μετά τα Ηνωμένα Έθνη. Ανέφερε ότι έχουν ορισμένες προσδοκίες από την OIC σε σχέση με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί κατά την προσεχή περίοδο.

    Ο Σονμέζ ανέφερε ότι η οργάνωσή του εργάζεται σε θέματα νεολαίας στην κατεχόμενη Κύπρο και εδικά φοιτητικής νεολαίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δραστηριότητές τους θα βοηθήσουν την τουρκοκυπριακή νεολαία να αποκτήσει διεθνείς επαφές και εμπειρίες.

    Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (08.04.21, brtk.net) μετέδωσε ότι η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντική η στήριξη της OIC για να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι την θέση που τους αξίζει διεθνώς και πρόσθεσε ότι με τις εργασίες του, το Φόρουμ θα κάνει την φωνή της τουρκοκυπριακής νεολαίας να ακουστεί διεθνώς και θα συμβάλει «στη δίκαιη υπόθεση της χώρας μας».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σε γενική απεργία κατήλθαν χθες έξι συντεχνίες του «δημοσίου» στα κατεχόμενα

    H Vatan (09.04.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς οι απεργίες και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», αναφέρεται στην απεργία που πραγματοποίησαν χθες μπροστά από τη «βουλή» στα κατεχόμενα οι έξι συντεχνίες του «δημοσίου», οι οποίες διαμαρτύρονται για την «παγοποίηση και τη μη καταβολή της ΑΤΑ».

    Οι συντεχνίες του «δημοσίου» που κατήλθαν χθες σε γενική απεργία ήταν οι KTAMS, KAMU-SEN, KAMU-I?, G??-SEN και οι συντεχνίες των ιατρών και των εργαζομένων στο τμήμα φορολογίας. Οι συντεχνίες πραγματοποίησαν αρχικά πορεία και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτήριο της ψευδοβουλής κρατώντας πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν το σύνθημα «όχι στη μιζέρια και τον ξεπεσμό».

    Οι συντεχνίες υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να αφαιρεθούν από τους εργαζόμενους του «δημοσίου» τα θεσμοθετημένα δικαιώματα τους.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η TIP-IS «συντεχνία ιατρών του δημοσίου» στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε από χθες η αναστολή της παροχής «υπηρεσιών υγείας» σε όλα τα «δημόσια κέντρα υγείας», συμπεριλαμβανομένων των Πρώτων Βοηθειών, του «νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών», κ.α.

    Η συντεχνία των ιατρών του «δημοσίου» διαμαρτύρεται για την παγοποίηση και τη μη καταβολή της ΑΤΑ εδώ και τέσσερις μήνες και ανακοίνωσε ότι άρχισε «νομική διαδικασία» ενώπιον του «συνταγματικού δικαστηρίου» για την ακύρωση του σχετικού «διατάγματος» που αφορά στην ΑΤΑ.

    (ΑΚ)

    [05] Ο Ογούζ για την οικονομία, τις απεργίες και τις αναπληρωματικές «εκλογές»

    Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η «χώρα» και η μελλοντική οικονομική κατάσταση τους ανάγκασε να αναστείλουν την πληρωμή του κόστους ζωής (ΑΤΑ) στους εργαζόμενους, δήλωσε την Πέμπτη στον παράνομο Bayrak ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Ντουρσούν Ογούζ, σύμφωνα με την G?ne? (09.04.21).

    Αναφερόμενος στις χθεσινές διαμαρτυρίες των συντεχνιών, ο Ογούζ είπε ότι σέβεται τις αποφάσεις τους αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνει και η «κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι και η αντιπολίτευση και οι συντεχνίες γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο λήφθηκε η ανωτέρω απόφαση και ευχήθηκε να αυξηθούν τα έσοδά τους προσεχώς. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Ίσως υπάρξουν περισσότερες επιστροφές Όμως αυτή την στιγμή, στο στάδιο που φτάσαμε, συνεχίζεται η οπισθοχώρηση στα έσοδα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Από την άποψη της οικονομίας, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον με την έννοια των εσόδων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον μας και από την άποψη των εξόδων.

    Το εισόδημα που μαζεύεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου οικονομικών ανήκει στον λαό. Τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. Δεν υπήρξε απάντηση και στο ερώτημα ‘τι προτείνετε’ που υπέβαλα κατά την ομιλία μου στην βουλή. [?] Υπάρχει χάσμα και με την έννοια των εσόδων και στην κοινότητα. Δεν είναι σωστό να στοχοποιείται το δημόσιο εδώ. [?]

    Αναστείλαμε για τρεις μήνες την πληρωμή του κόστους ζωής (ΑΤΑ). Από αυτά που αναστείλαμε εξοικονομήσαμε για εκείνους τους μήνες 27 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ). [?] Αυτά τα 27 εκατομμύρια ΤΛ που αποκόψαμε τα μεταφέραμε ως την στήριξη στον ιδιωτικό τομέα που ανακοίνωσε αυτή η κυβέρνηση. [?] Οι αποκοπές τριών μηνών θα πληρωθούν στους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2021. [?]

    Συνεχίζεται η διαδικασία σε σχέση με το κονδύλι που θα έρθει από την Τουρκία. Παρακολουθούμε αυτή την διαδικασία. [?] Ευτυχώς που υπάρχει η Τουρκία. Ευτυχώς που έχουμε μητέρα πατρίδα. Ευτυχώς που έχουμε ένα μέρος να πάμε να ζητήσουμε [χρήματα]. Όμως, αυτό το αίτημα δεν μπορεί να είναι χωρίς τέλος. Αυτό το αίτημα είναι αμοιβαίο. Και υπάρχουν πράγματα που συμπεριλήφθηκαν στο πρωτόκολλο, όμως λόγω λαϊκισμού δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε και δεν τα κάναμε μέχρι σήμερα. [?] Υπάρχει ένα κονδύλι του προϋπολογισμού που θα έρθει σε αυτή την χώρα από την Τουρκία. Όμως σε σχέση με τα έξοδα πρέπει να κάνουμε και εμείς κάποια πράγματα ως κυβέρνησης της ΤΔΒΚ. Ένα από αυτά είναι το πάγωμα της ΑΤΑ. [?]»

    Αναφερόμενος στην διεξαγωγή αναπληρωματικών «εκλογών» για την «βουλευτική έδρα» του Ερσίν Τατάρ, ο Ογούζ είπε ότι το κόστος αυτών των αναπληρωματικών «εκλογών» θα είναι 10 εκατομμύρια ΤΛ και πρόσθεσε ότι το «υπουργείο οικονομικών» τάσσεται κατά της διεξαγωγής αυτών των «εκλογών» στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Σημείωσε και το εξής: «Βεβαίως και πρέπει να αναβληθούν. Σίγουρα θα υπάρξει συναίνεση. Ενώ υπάρχουν τόσες ανάγκες, μήπως είναι σωστό να δοθούν χρήματα γι’ αυτό;».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επιθεώρησε τις εργασίες του τούνελ στη Μόρφου ο Τούρκος «πρέσβης»

    Η G?ne? (09.04.21) γράφει ότι τις εργασίες ανέγερσης του τούνελ κοινής υδροδότησης των πεδιάδων της Μόρφου και της Μεσαριάς επιθεώρησε την Πέμπτη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι. Κατά την επιθεώρηση, παρόντες ήταν ο Διευθυντής Σχεδιασμού του Κρατικού Τμήματος Υδάτων (DS?) της Τουρκίας, Γιουσούφ Σιαχίν, ο διευθυντής του «τμήματος υδάτων» του λεγόμενου υπουργείου γεωργίας και φυσικών πόρων, Ταρκάν Τσεκί και εργαζόμενοι της κατασκευάστριας εταιρείας MAKYOL.

    Ο Μπάστσερι ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου και ευχαρίστησε όλους που εργάζονται με αυτοθυσία επί εικοσιτετραώρου βάσεως με το σύστημα της βάρδιας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τούνελ υδροδότησης των πεδιάδων της Μόρφου και της Μεσαριάς άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2018 και θα έχει μήκος 5,700 μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα 5,311 μέτρα και απέμειναν 389. Μετά την ολοκλήρωση του τούνελ τον Μάιο, θα γίνουν επιπρόσθετες εργασίες με τις οποίες θα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό στάδιο για την χρήση του νερού που θα έρχεται από την οροσειρά του Ταύρου στην Τουρκία στην υδροδότηση της κατεχόμενης Κύπρου για σκοπούς άρδευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 64 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα ? Άλλος ένας νεκρός σήμερα

    H Vatan (09.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,023 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 64 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 55 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό και τα 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 25 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 18 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 26, στην κατεχόμενη Κερύνεια 10 και στην κατεχόμενο Τρίκωμο 1.

    Μέχρι τις 08 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 805,615 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,876 κρούσματα Covid-19, 4,238 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 612 ασθενών, 77 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 532 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τρεις ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν υπήρξαν θάνατοι και επομένως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 ήταν 26.

    Ο παράνομος Bayrak (09.04.21, brtk.net) μεταδίδει ότι την Παρασκευή το πρωί απεβίωσε ένας 89χρονος με υποκείμενο νόσημα που νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου για την πανδημία από τις 30 Μαρτίου 2021. Συνεπώς, με τον θάνατο του 89χρονου ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 ανήλθε στα 27.

    (ΑΚ- Ι/Τσ.)

    [08] Δύο υποψήφιοι για τη θέση του «γενικού γραμματέα» του UBP

    H Vatan (09.04.21) γράφει ότι δύο «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), κατέρχονται ως υποψήφιοι στις «εκλογές» που θα γίνουν αύριο για την θέση του νέου «γενικού γραμματέα» του κόμματος.

    Πρόκειται για τον «βουλευτή» του κόμματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, Όζντεμιρ Μπέροβα και τον «βουλευτή» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο Ογουζχάν Χασίπογλου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει αύριο υπό την «προεδρία» του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσάν Σανερ, προκειμένου να συζητήσει την εκλογή του «γενικού γραμματέα» και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η «εκλογική διαδικασία» για την ανάδειξη του νέου «γενικού γραμματέα» του κόμματος και τονίζεται ότι θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής.

    (ΑΚ)

    [09] Ως «βόρεια Κύπρος» στη λίστα του Reuters για τον κορωνοϊό το ψευδοκράτος

    Η Halk?n Sesi (09.04.21) γράφει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που εδρεύει στο Λονδίνο, συμπεριέλαβε το ψευδοκράτος ως «N.Cyprus» στα δεδομένα που δημοσιεύει με τα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφονται σε κάθε χώρα, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία καταγράφεται σε ξεχωριστή θέση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη λίστα του Reuters που φέρει τον τίτλο «Tracking the spread of the novel coronavirus», η «ΤΔΒΚ» λανσάρεται ως «Βόρεια Κύπρος» και παρουσιάζεται να βρίσκεται στη 685η θέση όσον αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού.

    (ΑΚ)

    [10] Σύλληψη μεταναστών στα κατεχόμενα

    Η Vatan (09.04.21) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία πραγματοποίησε χθες επιχείρηση στον κατεχόμενο Γερόλακκο και συνέλαβε εφτά μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στα κατεχόμενα τις προηγούμενες μέρες, παραβιάζοντας «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ούτω καλούμενη αστυνομία μετά από μαρτυρίες που είχε στην κατοχή της, εντόπισε τους μετανάστες που ήταν κρυμμένοι σε ντεπόζιτο νερού στον κατεχόμενο Γερόλακκο.

    Οι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στα κατεχόμενα τις προηγούμενες μέρες παραβιάζοντας «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή» και εντοπίστηκαν χθες κατά την προσπάθεια τους να μεταβούν στην «νότια» Κύπρο, όπως αποκαλείται η περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πρόκειται για 5 άτομα από το Μπαγκλαντές, έναν Νιγηριανό και έναν Πακιστανό.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες ενώπιον «δικαστηρίου», το οποίο διέταξε τη φυλάκιση τους για ένα μήνα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καλεί το Ντράγκι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του το τουρκικό ΥΠΕΞ

    Καταδικάζοντας τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Επικρίνουμε σφοδρά την απαράδεκτη, λαϊκίστικη έκφραση του διορισμένου Ιταλού Πρωθυπουργού και τις άσχημες, προσβλητικές δηλώσεις του για τον εκλεγμένο Πρόεδρος μας και τις ανταποδίδουμε», σημειώνει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (08.04.21, Daily Sabah).

    Στη συνέχεια, ο Ιταλός Πρέσβης στην Τουρκία Μάσσιμο Γκαϊάνι κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Ντράγκι.

    Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι καταδικάζουν έντονα τις δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τονίσθηκε στον Ιταλό Πρέσβη Γκαϊάνι πως αναμένουν από το διορισμένο Ιταλό Πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα αυτές τις προσβλητικές και άσχημες εκφράσεις προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, που είναι εκλεγμένος αρχηγός, με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου στην Ευρώπη.

    Επικρίνοντας τις δηλώσεις του Ντράγκι και ο υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί είπε ότι αναμένουν από τον Ιταλό Πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα αυτές τις άσχημες και προσβλητικές δηλώσεις, που δεν συνάδουν καθόλου με την φιλία και συμμαχία μεταξύ Τουρκίας-Ιταλίας. Στη συνέχεια σημείωσε τα εξής:

    «Ενημέρωσα τον Πρέσβη ότι οι δηλώσεις που έγιναν χωρίς είναι ενήμεροι για τις ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου σχετικά με τις επισκέψεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απαράδεχτες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοξενία της Τουρκίας και η χώρα μας δεν θα λάβει μέρος στις κακόβουλες και ανούσιες συζητήσεις εντός της ΕΕ καθώς και στις μάταιες προσπάθειες για να υπονομεύσουν τη θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

    (ΔΨ)

    [02] Καταδικάζουν έντονα το σχόλιο του Ντράγκι οι Τούρκοι αξιωματούχοι

    Σωρεία οι αντιδράσεις από τους Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με το σχόλιο του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, που χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα» λόγω της συμπεριφοράς του έναντι της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης της στην Άγκυρα.

    Καταδικάζοντας το σχόλιο του Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ απορρίπτει τα άσχημα λόγια του πρωθυπουργού της Ιταλίας, που είναι σε απόγνωση και του τα ανταποδίδει. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Σιεντόπ σημείωσε: «Ένας ατζαμής και αγενής πολιτικός είναι βαρύ και άτυχο φορτίο για τη χώρα του».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ, επικρίνοντας τις δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Ντράγκι, είπε ότι στερούνται καλών τρόπων. «Αν αναζητούν δικτάτορα, ας στραφούν και να κοιτάξουν την ιστορία τους», έγραψε στο Twitter του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν που υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού Πρωθυπουργού ήταν αβάσιμες και προσβλητικές και τον κάλεσε να τις ανακαλέσει άμεσα.

    Ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν επέκρινε τις δηλώσεις, προσθέτοντας ότι δεν έχουν θέση στη διπλωματία.

    H Sabah (09.04.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός έχει ξεπεράσει κάθε όριο όταν χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν «δικτάτορα», προσθέτοντας: «Το κοινό σημείο όσων αποτυγχάνουν σε κάθε εξέταση ηθικής και δημοκρατίας είναι ότι αποκαλούν τον Πρόεδρο μας δικτάτορα. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους ανήθικη υποκρισία και την πολιτική τους ανικανότητα. Πρώτα αποκαλούν τον Πρόεδρο μας ξεδιάντροπα ‘δικτάτορα’ και αργότερα προσθέτουν ‘πρέπει να συνεργασθούμε με τον Ερντογάν στο θέμα των προσφύγων’. Αυτή είναι Σύνοδος διπλοπροσωπίας. Αυτοί που συμπεριφέρονται δικτατορικά και ανήθικα προς τους πρόσφυγες, νομίζουν ακόμη ότι θα μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας. Αυτοί που χαιρετούν τους φασίστες της Ευρώπης, ακόμη νομίζουν ότι θα μας κρίνουν εις το όνομα της δημοκρατίας. Πρώτα βγάλε τη δημοκρατίας σας έξω από τα νερά της Μεσογείου και μετά μιλάτε!».

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι κάλεσε τον Ιταλό Πρωθυπουργό να ζητήσει αμέσως συγγνώμη από τον Τούρκο Πρόεδρο, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (09.04.21).

    (ΔΨ)

    [03] Αρθρογράφος διασυνδέει το Κυπριακό με τα βήματα της ΕΕ για την Τουρκία

    Η αρθρογράφος της H?rriyet (09.04.21) Χαντέ Φιράτ, σχολιάζοντας το σκάνδαλο «Sofagate» στο οποίο η Πρόεδρος της Κομισιόν Λάιεν έμεινε όρθια κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, υποστήριξε ότι σύμφωνα με πηγές από ανώτερο αξιωματούχο, η επιτροπή του πρωτοκόλλου είχε εγκρίνει τις διευθετήσεις και ότι το γεγονός έγκειται σε εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ του Μισέλ και της Λάιεν.

    Στη συνέχεια, η αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενώ η Τουρκία προετοιμάστηκε με μια ισχυρή ατζέντα για τη συνάντηση όπως η προστασία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, η επικαιροποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης, η κατάργηση της βίζας, το προσφυγικό και η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι αρχηγοί της ΕΕ ετοίμασαν μια αδύναμη ατζέντα. Παρόλο, που τόνισαν την επανέναρξη του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, απέφυγαν να δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το προσφυγικό θέμα και το θέμα της τελωνειακής ένωσης, σημείωσε η Φιράτ, συνδέοντας τα βήματα της ΕΕ με το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης 5+1 που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, αναφέροντας τα εξής:

    «Είναι ξεκάθαρο πια ότι αναμένουν την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μήνα στη Γενεύη, για να προβούν σε οποιοδήποτε απτό βήμα. Η ΕΕ επιθυμεί να συμμετάσχει στη συνάντηση στη Γενεύη ως παρατηρητής με την αιτιολογία ότι ‘θέλουν να είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο’. Πίσω από αυτό το αίτημα βρίσκεται η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας [όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία]. Τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία δεν βλέπου ζεστά αυτό το αίτημα. Ως αποτέλεσμα, είναι φανερόν ότι από άποψη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, θα αναμένουν τον Ιούνιο, μετά από την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης. Εξάλλου, είναι ωφέλιμο να προσθέσω και το εξής: Οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ για τα μακροχρόνια συμφέροντα και των δύο πλευρών πρέπει να περιστρέφονται από τις συνομιλίες για μεταναστευτικό και προσφυγικό στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στη ΕΕ».

    (ΔΨ)

    [04] Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιεί ο Ακάρ

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιθεώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας το αεροπλανοφόρο «Prince of Wales», μεταδίδει το τουρκικό κανάλι CNNT?rk (09.04.21).

    Ο Ακάρ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, ως προσκεκλημένος του Βρετανού Υπουργού Άμυνας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Γουάλας, όπου συζήτησαν περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (09.04.21).

    (ΔΨ)

    [05] Αρχίζει νέες εξορύξεις το Φατίχ στη Μαύρη θάλασσα

    Το Cnnt?rk (09.05.21) μετέδωσε ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ αρχίζει νέες γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

    Σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φτίχ Ντονμέζ, το πλοίο θα αρχίσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο Amasra-1 και στοχεύει σε νέες ανακαλύψεις.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 55,9410 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (09.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 55,941 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 304,492 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 258 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 37,914. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,316 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,689,866 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 33,201. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,232,892.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 40,689,742 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,615 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,1 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,1%.

    (ΚΣ)

    [07] Κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα υγεία, προειδοποιούν οι γιατροί στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Τ24 (09.04.21) μετέδωσε ότι η Ένωση Τούρκων Γιατρών (TTB), τονίζει πως ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει πως έχουν εντοπιστεί πέραν των 55,000 περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, τα δεδομένα που έχει η Ένωση για τον αριθμώ των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερα.

    «Η εντατική φροντίδα έχει φτάσει το 100 % σε ορισμένα νοσοκομεία στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και αν συνεχιστεί η κατάσταση το σύστημα υγείας μπορεί να καταρρεύσει», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της TTB Αλί Ιχσάν Οκτέν.

    «Οι ασθενείς κρατούνται σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης ή αποστέλλονται σε άλλα νοσοκομεία. [?] Οι επαγγελματίες υγείας είναι εξαντλημένοι. Δεν είναι σε θέση να αντέξουν αυτό το κύμα. Η διαχείριση της πανδημίας χωρίς τη λήψη σοβαρών μέτρων είναι κοινωνική δολοφονία», είπε. Πρόσθεσε επίσης πως μέτρα πρέπει να ληφθούν ενόψει του Ραμαζανιού.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 9 April 2021 - 13:30:23 UTC