Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 64/2021 07.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ξεκάθαρες οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στην άτυπη πενταμερή, δηλώνει ο Οκτάι
  • [02] Δεν θα εγκαταλείψει το «κράτος» και την «κυριαρχία» του, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [03] Ένταση από ανάρτηση Τούρκου κατά του Δρ. Κιουτσιούκ ? Παρέμβαση Τατάρ
  • [04] Στα 64 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα-Αυξάνεται η ανησυχία
  • [05] Τους εργαζόμενούς της εμβολιάζει η τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα
  • [06] Για επαφές στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων
  • [07] Εργαστήρι CTP για την τοπική αυτοδιοίκηση
  • [08] Στοιχεία για τις πτήσεις προς το «αεροδρόμιο» Τύμπου
  • [09] Ο Τατάρ προγραμματίζει βήματα για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», λέει αρθρογράφος
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καλίν: «Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ»
  • [02] Συνάντηση Μισέλ με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα
  • [03] Στις 19 Ιουνίου η συνάντηση Ερντογάν ? Μπάιτεν
  • [04] Αλτούν: Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα ενισχύσει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα
  • [05] Κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Πρέσβης της Κίνας στην Τουρκία
  • [06] Παγοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία μελών του FETO η Τουρκική κυβέρνηση
  • [07] Κόκκινη γραμμή για την Τουρκία η Συνθήκη του Μοντρέ
  • [08] Οδικό χάρτη ετοιμάζει το AKP για κυρώσεις και στους εν αποστρατεία στρατιωτικούς
  • [09] Στις 49,584 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία
  • [10] Δεύτερη στον κόσμο με ασθενείς Covid-19, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων η Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ξεκάθαρες οι θέσεις της τουρκικής πλευράς στην άτυπη πενταμερή, δηλώνει ο Οκτάι

    «Ξεκάθαρες είναι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που θα γίνει στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου με τη συμμετοχή των δύο πλευρών στην Κύπρο και των εγγυητριών δυνάμεων, σύμφωνα με την K?br?s (07.04.21).

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA), o Οκτάι μίλησε για πολύ σημαντικά σχέδια που έχει η Τουρκία για την «ΤΔΒΚ», λέγοντας ότι ενώ από τη μια συνεχίζουν τις πολιτικές επαφές, από την άλλη έχουν πολύ σοβαρά σχέδια για την ανάπτυξη της «οικονομίας της ΤΔΒΚ». «Έχουμε πολύ σημαντικά σχέδια για την Κύπρο, και θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις υποδομές παραγωγής στην ΤΔΒΚ», ανέφερε .

    «Αναφέρεστε στην Τουρκία, η οποία ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, με τις επενδύσεις της, τις προσλήψεις και την παραγωγή, έχει πραγματοποιήσει τις καλύτερες εξαγωγές στην ιστορία. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε και στην Κύπρο υποδομές παραγωγής. Φυσικά υπάρχουν οι υποδομές στην εκπαίδευση και τον τουρισμό, όμως βλέποντας και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, έχουμε ξεκάθαρα αντιληφθεί ότι ενδυναμώνοντας τον τομέα της βιομηχανίας και τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, η Κύπρος θα πάρει τη θέση που της αξίζει διεθνώς», δήλωσε ο Οκτάι.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι υποστήριξε ότι με τη στήριξη της Τουρκίας η «ΤΔΒΚ» έχει αποκτήσει περισσότερη βαρύτητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ερωτηθείς για το πώς βλέπει μελλοντικά την «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι εξήγησε πώς το νησί έφθασε στην σημερινή κατάσταση μετά τα 307 χρόνια που έμεινε υπό την κυριαρχία των Τούρκων.

    Υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες για «αφανισμό» των Τουρκοκυπρίων συνεχίστηκαν μέχρι την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο το 1974, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι σήμερα στην Κύπρο υπάρχει η «ΤΔΒΚ» που εκπροσωπεί το τουρκικό έθνος και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση».

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η «ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και θα ασκήσει τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα».

    Αναφερόμενος στη άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης που θα γίνει στις 27-29 Απριλίου με τη συμμετοχή των δύο πλευρών στην Κύπρο και των εγγυητριών δυνάμεων, ο Οκτάι υπενθύμισε ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρες.

    Σχετικά με το μέλλον της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι υποστήριξε και τα εξής: «Θεωρούμε ότι η ΤΔΒΚ είναι ένα κράτος που προασπίζεται τα δικαιώματα του, που συνεργάζεται πλήρως με την Τουρκία, που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την στρατηγική του συνεργασία με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, που ενισχύει την ύπαρξη του στην Ανατολική Μεσόγειο, που αναβαθμίζει το βιοτικό του επίπεδο και που διαθέτει μια παραγωγική υποδομή».

    (ΑΚ)

    [02] Δεν θα εγκαταλείψει το «κράτος» και την «κυριαρχία» του, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα εγκαταλείψει το «κράτος» και την «κυριαρχία» του, επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την G?ne? (07.04.21). Μιλώντας την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου απόστρατων υπαξιωματικών», ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζουν να αγωνίζονται για την «υπόθεσή» τους και υποστήριξε ότι ανήκουν στο παρελθόν πλέον οι συνομιλίες για ομοσπονδία.

    «Αν η άλλη πλευρά δεν σας βλέπει κυριαρχικά ίσους, δεν είναι δυνατή μια τέτοια ισότητα», ισχυρίστηκε και ανέφερε πως κατά τις επαφές που διεξάγουν εξηγούν σε όλο τον κόσμο ότι μια μόνιμη, βιώσιμη και περιεκτική συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι εφικτή με «μια νέα σελίδα και με μια νέα αντίληψη» και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μόνο μια λύση με συνεργασία των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    «Μετά την εκλογή μου στην προεδρία διεξήγαγα συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Οι συνομιλητές μας, μας ακούνε με προσοχή», πρόσθεσε.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να θέσει τους Τουρκοκύπριους κάτω από «ελληνοκυπριακό ζυγό» καταπιέζοντάς τους με επιβολές και απομόνωση και να τους «μπαλώσει» στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως αυτό δεν είναι δυνατόν.

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» προέβη σε πολλές θυσίες και πλέον μπορεί να γνωστοποιεί τις «πραγματικότητες της Κύπρου» σε όλο τον κόσμο, ο Τατάτ ισχυρίστηκε ότι από το 1963 υπάρχει ένας λαός που αυτοδιοικείται στην Κύπρο και ότι με το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν όλος ο κόσμος είδε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας χωριστός «λαός».

    Εκφράζοντας εκ νέου την άποψη ότι κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα εκφράστηκε μια «βούληση» και σημειώνοντας ότι το βασικό είναι να λαμβάνεται η στήριξη του λαού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το μέλλον των παιδιών τους εξαρτάται από το να είναι κυρίαρχοι.

    Ισχυρίστηκε ότι όταν αποχώρησαν από την Κύπρο οι Βρετανοί παραχώρησαν την κυριαρχία του νησιού σε «δύο χωριστούς λαούς» και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι τόσο κυρίαρχοι όσο οι Ελληνοκύπριοι.

    Υποστηρίζοντας ότι ενισχύονται στον αγώνα που διεξάγεται μαζί με την Τουρκία, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία που έχουν οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας στην πολιτική που ακολουθείται για χρόνια.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ένταση από ανάρτηση Τούρκου κατά του Δρ. Κιουτσιούκ ? Παρέμβαση Τατάρ

    H Yeni D?zen (07.04.21) γράφει ότι ένταση προκάλεσε εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας προσβλητική ανάρτηση που έκανε στο διαδίκτυο κατά του πρώην ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τούρκος διαφημιστής Ορχάν Μπαϊλάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα με επιθέσεις κατά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

    Σε βίντεο που δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», ο Μπαϊλάν επιτίθεται στον Δρ. Κιουτσιούκ λέγοντας:

    «Ήταν άθεος, ψόφησε, έφυγε. Ήταν, λέει, Τουρκοκύπριος ηγέτης. Τι με νοιάζει εμένα ο ηγέτης σου μωρέ; Τι Εγγλέζος, τι εκείνος, σε τι ωφελεί;»

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ το συνέδεσε με «την ελληνοκυπριακή διοίκηση, μονάδες προπαγάνδας και δραστηριότητες πέμπτης φάλαγγας». Σε δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Τατάρ καταδίκασε τις «απεχθείς και απρεπείς επιθέσεις» κατά του Κιουτσιούκ και σημείωσε ότι θα γίνουν οι «απαραίτητες νομικές ενέργειες» και ότι θα παρακολουθεί το θέμα.

    Ισχυρίστηκε ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις πρόκλησης εντυπώσεων με προβοκατόρικες ειδήσεις με στόχο την διασάλευση της ενότητας και της ομοψυχίας του λαού και την πόλωση, την ώρα που εξασφαλίζει μεγάλη στήριξη από τον «λαό» η πολιτική του για δύο χωριστά κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Αυτές οι επιχειρήσεις, υποστήριξε, στοχεύουν στις «ακλόνητες σχέσεις ανάμεσα στον τουρκοκυπριακό λαό και την μητέρα πατρίδα του».

    «Ενώ η ελληνοκυπριακή διοίκηση και οι μονάδες προπαγάνδας της θέτουν στο στόχαστρό τους τις εθνικές αξίες του λαού μας, τους εθνικούς του ηγέτες, την ΤΜΤ και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, προς την ίδια κατεύθυνση και προς τους ίδιους στόχους ενεργοποιήθηκαν και όσοι διεξάγουν δραστηριότητες πέμπτης φάλαγγας», ισχυρίστηκε υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν επιθέσεις σε κάποιες εφημερίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στους Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς. «Ξέρουμε πολύ καλά για ποιον σκοπό γίνονται αυτές οι επιθέσεις», είπε και πρόσθεσε:

    «Αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία του πνοή ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο οποίος από τη δεκαετία του 1940 ηγήθηκε του αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για να μην γίνει σκλάβος και να κερδίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, σφράγισε αυτό τον αγώνα και προσέφερε πολύ μεγάλες υπηρεσίες. Κανένας δεν μπορεί να προσβάλλει τον Δρ. Κιουτσιούκ, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις αρχές του Ατατούρκ και αγωνίστηκε μιαν ολόκληρη ζωή λέγοντας ότι ‘δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς την Τουρκία το κυπριακό ζήτημα’».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν σταμάτησε να απασχολεί την επικαιρότητα στα κατεχόμενα η σειρά με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο» που προβάλλεται από την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και η πρεμιέρα της έγινε την περασμένη βδομάδα στα κατεχόμενα στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

    Ο γιος του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, Μεχμέτ Κιουτσιούκ χαρακτήρισε «πλήρες φιάσκο» την εν λόγω σειρά, υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύεται ασέβεια προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κιουτσιούκ και στις ιστορικές τους πραγματικότητες. Υποστήριξε και τα εξής ο Μεχμέτ Κιουτσιούκ:

    «Σχεδόν αγνοήθηκε στην σειρά ο ηγέτης του αγώνας της ελευθερίας του τουρκοκυπριακού λαού Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ. Ο ηγέτης μας Δρ. Κιουτσιούκ που παρουσιάστηκε στην σειρά ως δεύτερος, τρίτος άνδρας, εμφανίζεται με έναν χαρακτήρα αδύναμο»

    Εξάλλου, η θυγατέρα του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Ντενκτάς Βάνγκιολ δήλωσε ότι όποιοι και αν ήταν οι σύμβουλοι των παραγωγών σε θέματα ιστορίας, δημιούργησαν έναν διαφορετικό χαρακτήρα ονόματι Ραούφ. «Μήπως ο σκοπός ήταν να περιγραφούν σωστά και οι δύο ηγέτες μας και ο αγώνας ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού ή το αντίθετο;» διερωτήθηκε η θυγατέρα Ντενκτάς.

    Η Halk?n Sesi (07.04.21), η εφημερίδα που ίδρυσε ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ στις 14 Μαρτίου 1942, κυκλοφορεί σήμερα με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο λαός στήριξε τον ηγέτη του» και δημοσιεύει δηλώσεις καταδίκης της επίθεσης Μπαϊλάν κατά του Δρ. Κιουτσιούκ εκ μέρους αρκετών Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος, ο παράνομος Bayrak (07.04.21, brtk.net) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες με τον «γενικό διευθυντή» της λεγόμενης αστυνομίας Μεχμέτ Σόγιαλαν στον οποίο έδωσε οδηγίες για να αρχίσει τις απαραίτητες «νομικές διαδικασίες» κατά του ατόμου ή των ατόμων που επιτέθηκαν στον Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τον Δρ. Κιουτσιούκ και τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι θα ζητηθεί λογοδοσία οπωσδήποτε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 64 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα-Αυξάνεται η ανησυχία

    H Vatan (07.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,949 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 64 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 55 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 8 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 48 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 22 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 23 και στην κατεχόμενη Κερύνεια 10.

    Μέχρι τις 06 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 789,341 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,724 κρούσματα Covid-19, 4,185 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 513 ασθενών, 83 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 428 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και δυο ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν υπήρξαν θάνατοι και επομένως ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι 26.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Vatan (07.04.21), ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι o αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό που ανακοινώνεται.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή σου σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, ο Όζερσαϊ είπε ότι δεν αποτελεί λύση ένα νέο κλείσιμο και τόνισε την ανάγκη όπως ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, διενεργούνται πιο αυστηροί έλεγχοι και αυξηθεί ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων.

    Επίσης, η K?br?s Man?et (07.04.21) γράφει ότι ο τέως «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί σχολιάζοντας την αύξηση που παρατηρείται στα ημερήσια κρούσματα στα κατεχόμενα, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα νέο κύμα της πανδημίας.

    Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Πιλλί ανέφερε ότι το επίπεδο των κρουσμάτων σήμερα δείχνει ότι πρόκειται για ένα νέο κύμα της πανδημίας και αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη «μισόκλειστοι», αυτό σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν λειτουργούν σωστά.

    Ο Πιλλί τόνισε την ανάγκη να μην εφησυχάζουν και να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα σε αυτό το στάδιο.

    Προειδοποιώντας για ενδεχόμενη κατάρρευση του «συστήματος υγείας» αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, ο Πιλλί είπε ότι γνωρίζει πως ένα ενδεχόμενο κλείσιμο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, αλλά αυτό που προέχει είναι η υγεία.

    Για το ίδιο θέμα, η K?br?s Man?et (07.04.21) γράφει πρωτοσέλιδα ότι στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται στα κατεχόμενα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα να εφαρμόζεται «η καραντίνα στο σπίτι με έλεγχο με ηλεκτρονικό βραχιόλι».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες υπεγράφη «πρωτόκολλο» συνεργασίας μεταξύ του «υπουργείου δημοσιονομικών», του λεγόμενου υπουργείου υγείας και της «γενικής διεύθυνσης» της εταιρείας Turkcell στα κατεχόμενα για το σύστημα παρακολούθησης των ατόμων που πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι.

    (ΑΚ)

    [05] Τους εργαζόμενούς της εμβολιάζει η τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα

    Τους εργαζόμενούς της και το προσωπικό που έρχεται από την Τουρκία για υπηρεσιακούς λόγους στην κατεχόμενη Κύπρο άρχισε να εμβολιάζει η ούτω καλούμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, σύμφωνα με την Yeni D?zen (07.04.21).

    Για τον σκοπό αυτό στήθηκε αντίσκηνο στην αυλή της «πρεσβείας» την Δευτέρα και άρχισαν να εμβολιάζονται εργαζόμενοι της «πρεσβείας», δημόσιοι υπάλληλοι από την Τουρκία, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι μαζί με τις οικογένειές τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Kanal SIM, τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται έφτασαν την περασμένη βδομάδα στα κατεχόμενα μαζί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Ακόμα δεν είναι γνωστό πόσα άτομα θα εμβολιαστούν με την διαδικασία που άρχισε η τουρκική «πρεσβεία», αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και σήμερα.

    Ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού, Ολγκούν Αμτζάογλου δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε κατά πόσον άρχισαν να εμβολιάζονται και εκπαιδευτικοί που ήρθαν από την Τουρκία. «Δεν γνωρίζω, θα ρωτήσω», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Kanal SIM.

    Εξάλλου, η λεγόμενη υφυπουργός υγείας Δρ. Ντερέν Οϊγκάρ δήλωσε ότι ο εμβολιασμός που άρχισε η τουρκική «πρεσβεία» είναι ανεξάρτητος από το πρόγραμμα του λεγόμενου υπουργείου υγείας και ότι η «πρεσβεία» ζήτησε μόνο «λειτουργούς υγείας» απ’ αυτό.

    Είπε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται ήρθαν ξεχωριστά από εκείνα που εξασφαλίστηκαν για την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσα άτομα θα εμβολιάσει η «πρεσβεία» και πόσες δόσεις εμβολίων παρέλαβε. Σημείωσε ότι παραχώρησαν στην «πρεσβεία» τους νοσηλευτές που τους ζήτησε και ότι αργότερα θα ζητήσουν να τους δοθούν στατιστικά στοιχεία σε σχέση με αυτούς τους εμβολιασμούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση, η Οϊγκάρ είπε ότι δε τίθεται θέμα να χρησιμοποιήσει η «πρεσβεία» εμβόλια που αποστέλλονται στους Τουρκοκύπριους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια της Astra Zeneca που στέλνει η ΕΕ άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε δύο κέντρα, ενώ τα εμβόλια της Pfizer Biontech σε έξι κέντρα.

    Σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να δίδουν το δικαίωμα επιλογής εμβολίων στα άτομα, υποστήριξε ότι δεν είναι επιστημονική απόφαση ο τερματισμός του εμβολίου της Astra Zeneca στον οποίο προχώρησαν κάποιες χώρες για άτομα άνω των 60 χρόνων και πρόσθεσε ότι η χρήση του εμβολίου αυτού συνεχίζεται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. «Εμβολιαστείτε με όποιο εμβόλιο βρείτε», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Για επαφές στην Άγκυρα ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων

    Σύμφωνα με τη Vatan (07.04.21), ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου μετέβη χθες Τρίτη στην Άγκυρα για σειρά επαφών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών Μπεκί Πακντεμιρλί, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των «υπουργείων» τους.

    Ο Τσαβούσογλου και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα αύριο το πρωί.

    (ΑΚ)

    [07] Εργαστήρι CTP για την τοπική αυτοδιοίκηση

    Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα είδος συντάγματος για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το σύνταγμα δεν είναι κακό για την αυτονομία των «αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο πρόεδρος του CTP Τουφάν Έρχουρμαν, σύμφωνα με την Yeni D?zen (07.04.21).

    Μιλώντας σε διαδικτυακό εργαστήρι σε σχέση με το όραμα του κόμματός του για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Έρχουρμαν είπε ότι στόχος του κόμματός του είναι να μπορέσει να δημιουργήσει μιαν δομή στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να ζουν σαν τους λαούς της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι με αυτή την έννοια είναι σημαντικός ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά, διοικητικά και από την άποψη των αρμοδιοτήτων τους οι λεγόμενοι δήμοι και πρόσθεσε ότι χρειάζονται μιαν ανάπτυξη με πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά σχέδια.

    Ο Έρχουρμαν χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικές τις «δημοτικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στα μέσα του 2022 και επεσήμανε ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά την πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στοιχεία για τις πτήσεις προς το «αεροδρόμιο» Τύμπου

    Η Halk?n Sesi (07.04.21) γράφει ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», συνολικά 42,792 επιβάτες ταξίδεψαν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021 και διενεργήθηκαν συνολικά 429 πτήσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιανουάριο ταξίδεψαν μέσω Τύμπου 138,000 επιβάτες και τον Φεβρουάριο 23,654.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο προσγειώθηκαν συνολικά 217 πτήσεις τον Ιανουάριο και 212 τον Φεβρουάριο.

    (ΑΚ)

    [09] Ο Τατάρ προγραμματίζει βήματα για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», λέει αρθρογράφος

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στο εγγύς μέλλον επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη για να συνομιλήσει με τις εν λόγω χώρες αναφορικά με την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Halk?n Sesi (07.04.21) Αρμάν Ρατίπ, ο οποίος υποστηρίζει επίσης ότι χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, η Μπαγκλαντές, η Λιβύη και η Γκάμπια άρχισαν να κάνουν βήματα αναγνώρισης του αποσχιστικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Κάτω από τον τίτλο «Απάντηση στην Βαρόνη», ο Ρατίπ απαντά στην τουρκοκυπριακής καταγωγής Βαρόνη Hussein ? Ece, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία δεν εξήγησαν πώς θα πετύχουν τον στόχο των δύο κρατών.

    Αναφέρει και τα εξής ο αρθρογράφος:

    «[?] Η Βαρόνη Hussein ? Ece, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων στην Αγγλία, έφερε στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα: ‘Δεν μπορώ να δω ένα σχέδιο για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης δύο κρατών. Μήπως είναι δυνατή η λύση δύο κρατών; Με ποιον θα διαπραγματευτείτε αυτή την λύση; Τα ΗΕ λένε όχι. Η ΕΕ λέει όχι. Με ποιον άλλον εκτός από την Τουρκία θα διαπραγματευτείτε τη λύση δύο κρατών; Φυσικά είναι σημαντικό να μιλά, να συζητά η Βαρόνη Hussein ? Ece τη λύση δύο κρατών. Όμως, εδώ πρέπει να τονιστούν κάποιες πραγματικότητες.

    [01] Στην συνάντηση που πραγματοποίησε στην ΤΔΒΚ με τον πρόεδρο της δημοκρατίας κ. Ερσίν Τατάρ, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Raab είχε πει ‘θα δώσω οδηγίες για να ανοίξει ο δρόμος των Τουρκοκυπρίων τόσο στο εμπόριο, όσο και στις πτήσεις, στα εμβόλια και άλλα θέματα. Δεν θα έπρεπε η Βαρόνη Hussein ? Ece να συναντηθεί με τον Raab και να ξεκαθαρίσει το θέμα;

    [02] Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας κατά την διάσκεψη 5+1. Μόνο είναι εμφανές ότι υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ μερικοί Βρετανοί Βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Jack Straw. Αυτό είναι έτσι σύμφωνα με πληροφορίες που μας μετέφεραν αξιόπιστες πηγές. Άραγε, η Βαρόνη Hussein ? Ece έκανε οποιοδήποτε βήμα για να αποδείξει την αλήθεια αυτού του θέματος; Διερεύνησε αυτό το θέμα;

    [03] Γνωρίζει η Βαρόνη Hussein ? Ece ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν, η Μπαγκλαντές, η Λιβύη και η Γκάμπια άρχισαν να κάνουν βήματα στον δρόμο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ; Είναι ενήμερη για τα σχέδια του προέδρου της ΤΔΒΚ κ. Ερσίν Τατάρ να επισκεφτεί το Αζερμπαϊτζάν και τη Λιβύη προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με τις χώρες αυτές σε σχέση με την αναγνώριση της ΤΔΒΚ στο εγγύς μέλλον; Φυσικά θα γίνει συνάντηση με τις χώρες αυτές για τη λύση δύο κρατών και την αναγνώριση της ΤΔΒΚ.

    Δεν πρέπει η Βαρόνη Hussein ? Ece να διερευνήσει σε βάθος τις ανωτέρω τρεις εξελίξεις; Δεν πρέπει να ψάξει και να μελετήσει η Βαρόνη Hussein ? Ece ειδικά τις δηλώσεις μερικών Λόρδων, που αναφέρουν στην Βουλή των Λόρδων ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ, λένε ανοικτά ότι δεν είναι εφικτή η ομοσπονδία και απαιτούν την άρση της απομόνωσης που επιβάλλεται στην ΤΔΒΚ;

    Δεν μπορεί να αναμένεται οποιαδήποτε εμφανής αλλαγή στην ιδιαίτερη διπλωματία της Βρετάνιας, δηλαδή στην πολιτική της για την Κύπρο που μοιάζει με το ‘και το ψωμί σωστό και τον σκύλο χορτάτο’. Το γνωρίζουμε αυτό. Όμως, η Βαρόνη Hussein ? Ece πρέπει να μελετήσει από κάθε άποψη την λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ και να είναι ρεαλίστρια διατηρώντας την αμεροληψία της. Η Βαρόνη Hussein ? Ece δεν πρέπει να ξεχνά ότι ένα μεγάλο πολιτικό στρατόπεδο στην Βρετανία παρέχει ανοικτά στήριξη στους Ελληνοκύπριους».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καλίν: «Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ»

    Υπό τον τίτλο «Τελικός στόχος της Τουρκίας η πλήρης ένταξη», η Milliyet (07.04.21, Yeni ?afak) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, είπε ότι ο τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη συνάντηση, αξιολογήθηκαν όλες οι διαστάσεις των σχέσεων Τουρκίας ? ΕΕ και συζητήθηκαν τα βήματα, που μπορούν να ληφθούν, για ανάπτυξη της συνεργασίας με την ΕΕ στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας και στη βάση της ενταξιακής προοπτικής. Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    Σε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, ο Καλίν είπε ότι γενικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια θετική ατμόσφαιρα και ότι αξιολογήθηκαν λεπτομερώς οι σχέσεις Τουρκίας ? ΕΕ, προσθέτοντας τα εξής:

    «Ο Πρόεδρος μας τους παρουσίασε την προοπτική της Τουρκίας σε σχέση με το μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι ο απώτερος στόχος τους είναι η πλήρης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τα θέματα, που ήταν στην ατζέντα κατά τη συνάντηση, ήταν η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η επικαιροποίηση της συμφωνίας της Τελωνειακή Ένωσης, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι επαφές μεταξύ των λαών και οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο. Σημειώθηκε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει απτά βήματα, που θα στηρίζουν τη θετική ατζέντα».

    Επισημαίνοντας ότι η πορεία ενδυνάμωσης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ θα συμβάλλει στη διασφάλιση και της παγκόσμιας ειρήνης και στη σταθερότητα της Τουρκίας και των Ευρωπαϊκών χωρών, ο Καλίν ανέφερε ότι στη συνάντηση τονίσθηκε η ανάγκη να προσδιοριστεί το προσφυγικό πρόβλημα ως μια κοινή ευθύνη, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για τάχιστη επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό έναντι της ανθρώπινης κρίσης και της αστάθειας, που θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων στην περιοχή. Πρόσθεσε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι πρέπει να διεξάγουν ένα κοινό αγώνα για καταπολέμηση κάθε είδους τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Σημειώνοντας ότι μπορούν να παραχθούν βιώσιμες λύσεις σε περιφερειακές κρίσεις, που θα αντιπροσωπεύουν τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των χωρών της ΕΕ, ο Καλίν είπε: «Τα θέματα της Συρίας, Ιράκ, Λιβύη, Καραμπάχ και της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση. Αναφέρθηκε ότι η διεξαγωγή της Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, που πρότεινε ο Πρόεδρος μας, θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο να μετατρέψει την Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης. Επισημάνθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ότι όλοι πρέπει να επιδείξουν σεβασμό στη νομική διαδικασία σχετικά με τις υποθέσεις που συνεχίζονται στη Τουρκία».

    Η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκε η στάση της Ελλάδας σχετικά με την Τουρκία καθώς και η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αναφορικά με αυτά τα θέματα, ο Καλίν είπε: «Στη συνάντηση τονίσθηκε η σημασία ώστε να μην επιτρέπουν σε κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ να κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ σε ομηρία. Σχετικά με την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που προβλήθηκε σε διάφορα μέσα, ο Πρόεδρος μας ξεκαθάρισε το θέμα, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να καταπολεμούν κάθε είδους βίας και ότι η βία έναντι των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα».

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ερτογάν, ο Σαρλ Μισέλ είπε: «Η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι θετική και αυτή η κατάσταση πρέπει να ενδυναμωθεί. Η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίηση της από την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αναφορικά με το Κυπριακό, η ΕΕ είναι ένας ενεργός παρατηρητής. Η ΕΕ στηρίζει τη διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

    Σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, ο Μισέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει να συνεχίσουν και να συνεχισθούν. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποβάλλει συγκεκριμένη ατζέντα για να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία, οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς και το μεταναστευτικό», ανέφερε ο Μισέλ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν θα κάνει σύντομα πρόταση για στήριξη των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, είπε από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, εκφράζοντας τη δέσμευση τους να συνεχίσουν να βοηθούν τους πρόσφυγες.

    Χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ως «ένα λανθασμένο σημάδι», η Λέιεν κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει αυτή την απόφασή της. «Επιθυμούμε να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, οι επικείμενες εβδομάδες και μήνες θα καθορίσουν την πορεία», σημείωσε η Λέιεν.

    (ΔΨ)

    [02] Συνάντηση Μισέλ με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα

    Την ίδια άποψη έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο θέμα των θετικών σχέσεων στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων σε Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο, γράφει η Milliyet (07.04.21), υπό τον τίτλο «Στην ίδια γραμμή οι ΗΠΑ και η ΕΕ στις σχέσεις με Τουρκία».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάττερφιλντ (David Satterfield) πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε αξιωματούχος της ΕΕ στην εφημερίδα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται αρκετές ανησυχίες, αλλά είναι στην ίδια γραμμή στο ότι υπάρχει ανάγκη για μια σχέση στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και της ύπαρξης μιας σταθερής και ασφαλής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφωνούν ότι η αξιολόγηση της ευκαιρίας βρίσκεται στην Τουρκία», σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

    Σημειώθηκε ότι χθες το πρωί, ο Μισέλ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Οργάνωση Προσφύγων, τη UNICEF και την UNDP στην Τουρκία. Κατά τις συναντήσεις, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση των προσφύγων, την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθώς και την κατάσταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας και στις βόρειες περιοχές της Συρίας.

    Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι θα παρουσιάσουν μια ατζέντα με στόχο την πρόοδο και ότι η Κομισιόν θα αρχίσει εργασίες για το θέμα αυτό, προσθέτοντας όμως ότι αυτά εξαρτώνται από την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα θετικά βήματα που θα κάνει η Τουρκία σε περιφερειακά θέματα και στις σχέσεις της με Ελλάδα και Κύπρο.

    (ΔΨ)

    [03] Στις 19 Ιουνίου η συνάντηση Ερντογάν ? Μπάιτεν

    Ο αρθρογράφος της Milliyet (07.04.21) Οζάι Σιεντίρ υποστηρίζει ότι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα έχουν την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν.

    (ΔΨ)

    [04] Αλτούν: Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα ενισχύσει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.04.21) μετέδωσε ότι ο Φαχρεττίν Αλτούν, υπεύθυνος επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, δήλωσε ότι η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα ενισχύσει τα εθνικά δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας.

    «Όσοι είναι πραγματικά Κεμαλιστές θα το δουν αυτό», είπε.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των 104 Ναυάρχων, ο Αλτούν είπε πως πολύ σύντομά θα αποκαλυφθεί τί κρύβεται πίσω από αυτή και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί.

    (ΚΣ)

    [05] Κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Πρέσβης της Κίνας στην Τουρκία

    Το NTV (07.04.21) μετέδωσε ότι ο Πρέσβης της Κίνας στην Τουρκία κλήθηκε για εξηγήσεις από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από ανάρτηση που έκανε η Κινεζική Πρεσβεία αναφορικά με δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για το θέμα της τουρκογενούς εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων που ζει στη Κίνα.

    Η Κινεζική Πρεσβεία απάντησε με δική της ανάρτηση σε ανάρτηση της Προέδρου του Καλού Κόμματος (IYI Party) Μεράλ Άκσενερ, στο Twitter, όπου χρησιμοποιώντας την ετικέτα #Σφαγή του Μπάριν είπε: «Θυμάμαι τους συγγενείς μας στο Ανατολικό Τουρκιστάν που δεν υποτάσσονται στην κινεζική δουλεία, δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί στις διώξεις που έχουν υποστεί». Ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας Μανσούρ Γιάβας μοιράστηκε επίσης το μήνυμα: «Αν και έχουν περάσει 31 χρόνια, εξακολουθούμε να νιώθουμε τον πόνο της σφαγής».

    Η Κινεζική πρεσβεία επισημαίνοντας (tag) την Άκσενερ και τον Γιαβάς, στο μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter, έγραψε το εξής: «Η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας καταδικάζεται έντονα».

    (ΚΣ)

    [06] Παγοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία μελών του FETO η Τουρκική κυβέρνηση

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (07.04.21) μετέδωσε ότι η Τουρκική κυβέρνηση παγοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία 377 ατόμων που θεωρούν ότι ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσα τους η FETO, Daesh/ISIS και η DHKP-C.

    Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας αναφέρεται στο θέμα. Ανάμεσα στα άτομα που τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν δεσμευτεί είναι και ο Φετουλλάχ Γκιουβέν, ηγέτης της οργάνωσης FETO.

    (ΚΣ)

    [07] Κόκκινη γραμμή για την Τουρκία η Συνθήκη του Μοντρέ

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (07.04.21) μετέδωσε ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως η Συνθήκη του Μοντρέ αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία και εγγυάται την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας.

    Ο Μπαχτσελί, που μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του, ανέφερε ότι η Συνθήκη αποτελεί αναπόσπαστό μέρος της Συνθήκης της Λωζάνης και δεν υπάρχει κανένας στην Τουρκία που επιθυμεί την κατάργηση της.

    Ο Μπαχτσελί επέκρινε επίσης έντονα την ανακοίνωση των 104 Τούρκων Ναυάρχων, αναφέροντας πως αποτελεί στίγμα στην ιστορία της Τουρκίας η ενέργεια τους.

    (ΚΣ)

    [08] Οδικό χάρτη ετοιμάζει το AKP για κυρώσεις και στους εν αποστρατεία στρατιωτικούς

    Μετά το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι 104 εν αποστρατεία ναύαρχοι, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αποφάσισε να ετοιμάσει ένα οδικό χάρτη κυρώσεων με σκοπό να εμποδίσει παρόμοιες πρωτοβουλίες, γράφει η Milliyet (07.04.21).

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κόμμα του Ερντογάν αποφάσισε να προχωρήσεις σε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, νομικό και κοινωνικό τομέα, μαζί με τη δικαστική διαδικασία, σχετικά με τους απόστρατους στρατιωτικούς. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί θα υποβάλλονται σε «πειθαρχική έρευνα», όπως υποβάλλονται και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί. Θα υπάρχουν περιορισμοί στα δικαιώματά τους όπως στη χρήση υπηρεσιακού οχήματος, διπλωματικού διαβατηρίου, φρουρά ασφαλείας ή χρήσης στρατιωτικών οικιών.

    (ΔΨ)

    [09] Στις 49,584 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (06.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 49,584 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 271,547 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 211 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 28,498. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,003 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,579,185 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 32,667. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,159,475.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 40,083,142 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,477 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,1%.

    (ΚΣ)

    [10] Δεύτερη στον κόσμο με ασθενείς Covid-19, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων η Τουρκία

    H Cumhuriyet (07.04.21) γράφει ότι έχει η Τουρκία είναι δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων της νόσου Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η ιστοσελίδα Worldomet που καταγράφει τον αριθμό κρουσμάτων κατά αναλογία πληθυσμού καθημερινά για κάθε χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδα η Τουρκία, που κατέγραψε 49,584 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες ήταν η δεύτερη χώρα με ασθενείς Covid-19 στον κόσμο. Πρώτη χώρα η Ινδία με αριθμό 115,246 και τρίτη χώρα οι ΗΠΑ με 19,807 περιπτώσεις.

    Εξάλλου, η Hurriyet (07.04.21) γράφει ότι νέα, πιο αυστηρά μέτρα για περιορισμό της πανδημίας λήφθηκαν στην Σαμψούντα στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και η πιο υψηλή μεταδοτικότητα του ιού.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 7 April 2021 - 13:31:57 UTC