Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 61/2021 01-02.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Μηνύματα Οκτάι κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα
  • [02] Στην παρουσία Οκτάι και Τατάρ η πρεμιέρα της τουρκικής προπαγανδιστικής σειράς
  • [03] Επικρίσεις κομμάτων και οργανώσεων κατά της τουρκικής τηλεοπτικής σειράς
  • [04] Επικρίσεις του σκηνοθέτη Γιασάρ Έρσοϊ για την σειρά «Κάποτε στην Κύπρο»
  • [05] Οι Ελληνοκύπριοι ονειρεύονται τον έλεγχο όλης της Κύπρου, λέει ο Σανέρ
  • [06] Δεν υπάρχει υπαναχώρηση από λύση δύο κρατών, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [07] Επίσκεψη Τατάρ στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων
  • [08] Νέα διάσταση πρόκειται να αποκτήσει το Κυπριακό, λέει ο Χασίπογλου
  • [09] Πολιτικός ελιγμός η απόφαση της ΕΕ για το χαλλούμι, λέει ο Αρικλί
  • [10] Δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις σε Κυπριακό και χαλούμι ο Ερτουγρούλογλου
  • [11] «Τείχος του Βερολίνου θέλει στην Κύπρο ο Ερτουγρούλογλου», λέει ο Όζγιγιτ
  • [12] Ικανοποίηση Ακιντζί για την κατοχύρωση του χαλλουμιού
  • [13] Στα 40 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα - 4,444 τα συνολικά
  • [14] Αντιδράσεις προκαλεί η τετράμηνη αναστολή πληρωμής για την ακρίβεια [B] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Με συνεργασία θα μεταφέρουμε τους Τ/Κ στη θέση που τους αξίζει»
  • [02] Την περιφερειακή ασφάλεια συζήτησε ο Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του
  • [03] Τουρκικό ΥΠΕΞ και Προεδρία επικρίνουν την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [04] Κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζητά ο Μπαχτσελί μετά από απόρριψη του κατηγορητήριου για κλείσιμο του HDP
  • [05] Στις 40,806 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία
  • [06] Η Τουρκία παρέλαβε 2,8 εκ. δόσεις εμβολίων της Pfizer/BioNTech, λέει ο Κοτζά
  • [07] Συνεχίζονται οι συλλήψεις για εμπλοκή στη FETO

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Μηνύματα Οκτάι κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (02.04.21) γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί μιαν «ΤΔΒΚ» που παράγει, στέκεται στα δικά της πόδια, δημιουργεί επενδύσεις και απασχόληση και προσελκύει ξένους επενδυτές. Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη περιοχή Αχερίτου-Άγιος Γεώργιος όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί βιομηχανική ζώνη με κονδύλια που θα δοθούν στο πλαίσιο της «συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» Τουρκίας ? «ΤΔΒΚ» για το 2021, ο Οκτάι ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη με συνεργασία ανάμεσα σε «δημόσιο» και ιδιωτικό τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αχερίτου, ο Οκτάι συνοδευόταν από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπουργό» οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί, τον «υπουργό» οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ και τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάστσερι.

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι πραγματοποίησε την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στην δεξίωση που θα γίνει για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που θα προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT) και πρόσθεσε ότι με αυτή την ευκαιρία συζήτησε και τα έργα που γίνονται στα κατεχόμενα.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία θέλει να μεταφέρει στην κατεχόμενη Κύπρο την πείρα της στον τομέα των βιομηχανικών ζωνών, ο Οκτάι είπε ότι θέλουν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σε πόλο έλξης και εξέφρασε την επιθυμία να τροποποιηθεί μιαν ώρα αρχύτερα ο απαραίτητος «νόμος» για να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο.

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν παρακολουθεί από κοντά το θέμα και ότι κοινός τους σκοπός είναι μια «Κύπρος που παράγει». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Μεταβαίνουμε στην συνάντηση 5+ΗΕ, δεν έμεινε πολύς χρόνος. Στο ‘Κάποτε στην Κύπρο’ που παρακολουθήσαμε ψες θα το δείτε και εκεί. Τι ζήσαμε, πού πάμε απ’ εδώ. Εύχομαι να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τι σημαίνει μια Κύπρος που στέκεται στα πόδια της, που παράγει, μια ανεξάρτητη Κύπρος».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σανέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιομηχανική ζώνη θα συμβάλει στην οικονομία της «ΤΔΒΚ» και ευχαρίστησε την Τουρκία που μοιράζεται την πείρα της μαζί τους. Ο Σανέρ υποστήριξε ότι σήμερα [χθες] είναι η μέρα που άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι και πρόσθεσε ότι στην σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης που θα γίνει η πρεμιέρα της το βράδυ θα εξιστορηθεί το πού άρχισε το κυπριακό πρόβλημα και πώς ήρθε στο σήμερα.

    Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την σειρά για τον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι με την σειρά θα εξηγηθεί ότι τα γεγονότα άρχισαν από τη δεκαετία του 1950 και όχι το 1974.

    Ο διευθυντής της Diyalog (02.04.21), Ρεσάτ Ακάρ γράφει ότι δύο σημαντικά μηνύματα έδωσε η Τουρκία προς τους Ελληνοκύπριους και τον κόσμο κατά την επέτειο ίδρυσης της ΕΟΚΑ. Σύμφωνα με το Ακάρ, δεν είναι σύμπτωση η επίσκεψη Οκτάι κατά την 1η Απριλίου. Σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος έδωσε δύο μηνύματα με την επίσκεψή του, ο Ακάρ υποστηρίζει ότι πρώτον, με την επίσκεψή του στην Αχερίτου μόλις πάτησε το πόδι του στο νησί, ο Οκτάι έστειλε το εξής μήνυμα στους Ελληνοκύπριους: «Κοιτάξτε, αν το 2004 στηρίζατε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, αυτές οι περιοχές θα επιστρέφονταν. Αν πάλι είστε αδιάλλακτοι, θα δείτε σε αυτά εδώ τα μέρη τους καπνούς να ανεβαίνουν από τα φουγάρα των τουρκικών εργοστασίων»

    Το δεύτερο μήνυμα Οκτάι αφορά την σειρά της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος υποστηρίζει ότι με αυτήν δίδεται το μήνυμα στους Ελληνοκύπριους ότι «δεν ξεχάσαμε αυτά που κάνατε στο παρελθόν, δεν θα τα ξεχάσουμε και θα συνεχίσουμε το καθήκον της προστασίας των Τουρκοκυπρίων».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην παρουσία Οκτάι και Τατάρ η πρεμιέρα της τουρκικής προπαγανδιστικής σειράς

    Η G?ne? (02.04.21) γράφει ότι στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ραούφ Ραίφ Ντενκτάς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η δεξίωση για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που άρχισε να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT).

    Σε δηλώσεις πριν την έναρξη της προβολής της σειράς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή θα αποτελέσει μήνυμα σε όσους θέλησαν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους από αυτά τα χώματα και πρόσθεσε: «Υπήρξαμε σε αυτά τα χώματα με την στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Η ΤΔΒΚ θα ζει για πάντα».

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την σειρά από την άποψη της γνωστοποίησης στον κόσμο αυτού που χαρακτήρισε «αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού» και ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Σήμερα 1η Απριλίου είναι η επέτειος ίδρυσης της ΕΟΚΑ. Επιθέσεις που έγιναν για να αφανίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό σε αυτά τα χώματα, γενοκτονία και άλλες καταπιέσεις, αλλά εμείς αντισταθήκαμε, υπήρξαμε σε αυτά τα χώματα με την στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αυτό θα είναι το μήνυμα. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα διατηρήσει την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και την ΤΔΒΚ».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Οκτάι χαρακτήρισε σημαντική την σειρά από την άποψη του να καταδειχθεί το από πού ξεκίνησε και πού έφτασε ο τουρκοκυπριακός «λαός». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική με την έννοια της υπενθύμισης του τι σημαίνει σε μια περίοδο που υπάρχουν συνομιλίες 5+ΗΕ για το μέλλον. Τα σημερινά μας παιδιά και οι νέοι μας θα καταλάβουν για άλλη μια φορά βλέποντας τι ήταν η ΕΟΚΑ, η ένωση και τα σχέδια Ακρίτας, το πώς πέρασαν από θανάτους και καταπιέσεις και ήρθαν στο σήμερα. Εμείς σήμερα θέλουμε να μεταφέρουμε στο μέλλον μιαν τελείως διαφορετική Κύπρο, μιαν ισχυρή Κύπρο. Γι’ αυτό, αυτή [η σειρά] θα είναι μια γέφυρα από το παρελθόν προς το μέλλον. Συγχαίρω ειλικρινά όσους εργάστηκαν γι’ αυτήν».

    Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η σειρά αναφέρεται στα γεγονότα της περιόδου 1963-74 και αποτελείται από 26 επεισόδια.

    Η Halk?n Sesi (02.4.21) γράφει ότι η πρεμιέρα της σειράς διεξήχθη στην παρουσία 250 ατόμων σε μια αίθουσα χωρητικότητας 900 ατόμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να παρουσιάσουν εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα.

    Κάτω από τον τίτλο «Ξέρασε μίσος η TRT», η Avrupa (02.04.21) γράφει ότι ψες μεταδόθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς από την TRT και τον παράνομο Bayrak. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μοναδικός σκοπός της σειράς, η οποία παραποίησε την ιστορικές πραγματικότητες της Κύπρου, είναι να δείξει με πολύ υπερβολικό τρόπο την «ελληνοκυπριακή θηριωδία», να υποδαυλίσει αισθήματα μίσους, εχθρότητας και εκδίκησης και να δείξει σε όλους ότι μετά από όλα αυτά ήρθε στο νησί η Τουρκία και τους έσωσε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επικρίσεις κομμάτων και οργανώσεων κατά της τουρκικής τηλεοπτικής σειράς

    Η Detay (01.04.21) γράφει ότι η Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο και άλλες 24 συντεχνίες και οργανώσεις επέκριναν την διοργάνωση δεξίωσης για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που άρχισε να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT) και ζήτησαν την ακύρωσή της. Οι οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιούταν σε συνθήκες πανδημίας, σε μια περίοδο που όλοι οι τομείς της οικονομίας προσπαθούν να επιβιώσουν.

    Εξάλλου, η ένωση Τουρκοκυπρίων γιατρών χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «σοβαρή απειλή» για τη δημόσια υγεία και κάλεσε τους «αρμόδιους» να λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση επιστημονικών δεδομένων και να συμπεριφέρονται αναλόγως.

    Στο μεταξύ, σε δήλωση με την ευκαιρία της δεξίωσης, η οργάνωση νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι λαμβάνει αντιφατικές αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τον λαό. Στη δήλωση επισημαίνεται επίσης ότι δεν συμμετείχε κανένας Τουρκοκύπριος ειδικός και ιστορικός στην ομάδα παραγωγής της ταινίας για να απαλλαχτεί η σειρά από τις παραποιήσεις της ιστορίας. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για πολιτιστική αφομοίωση, υπογραμμίζει η νεολαία του CTP.

    Η Halk?n Sesi (02.4.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ διερωτήθηκε κατά πόσον ενέκρινε την εκδήλωση η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» και αν την ενέκρινε πού στήριξε αυτή την έγκριση. Ο Όζγιγιτ χαρακτήρισε την διοργάνωση της εκδήλωσης ως το πιο απτό παράδειγμα για την αδικία που υπάρχει στη «χώρα» και την αδιαφορία για την υγεία της κοινότητας.

    Διερωτήθηκε επίσης ποιους κανόνες θα εφαρμόσουν τα άτομα που θα έρθουν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε αυτή την εκδήλωση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίσεις του σκηνοθέτη Γιασάρ Έρσοϊ για την σειρά «Κάποτε στην Κύπρο»

    Η Yeni Bak?? (01.2.21) γράφει ότι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιασάρ Έρσοϊ επέκρινε το γεγονός ότι λίγο πριν αρχίσουν ξανά συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού αρχίζει και προωθείται η σειρά «Κάποτε στην Κύπρο», που στόχο έχει να δημιουργήσει συγκεκριμένες αντιλήψεις.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και αντιπροσωπείας 150 ατόμων για την πρεμιέρα της σειράς, είπε πως αποτελεί σκάνδαλο, τόσο από άποψη πολιτικής, όσο και από θέμα υγείας. Είπε επίσης πως γίνεται μια προσπάθεια χειραγώγησης αναφορικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κύπρο την περίοδο μεταξύ των ετών 1963-1974 και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες να περάσει το μήνυμα ότι για την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει πλέον η ομοσπονδία και «δεν μας κάνει καμιά λύση».

    Είπε πως η επίθεση που δέχονται οι Τουρκοκύπριοι είναι και οικονομική και πολιτική και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» πως παραβιάζει η ίδια τα μέτρα που έχει επιβάλει.

    (ΚΣ)

    [05] Οι Ελληνοκύπριοι ονειρεύονται τον έλεγχο όλης της Κύπρου, λέει ο Σανέρ

    Η K?br?s (02.04.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσάν Σανέρ υποστήριξε ότι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ακόμα ονειρεύεται να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί αυτό είναι οι Τουρκοκύπριοι να υπερασπιστούν το «κράτος» τους και την κυριαρχία τους, να βαδίσουν μαζί με τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία και να ολοκληρώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

    «Σήμερα είναι η μέρα που έσκασε την πρώτη βόμβα η τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ, η οποία ιδρύθηκε από το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα για να κάνει το νησί ελληνικό, διώχνοντας πρώτα τους Άγγλους και αφανίζοντας μετά τους Τουρκοκύπριους», ισχυρίστηκε ο Σανέρ σημειώνοντας ότι η ιστορία γράφεται για να αντλούνται διδάγματα απ’ αυτήν και να φωτίζει το μέλλον.

    «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι οι Ελληνοκύπριοι, από τους πιο αριστερούς μέχρι την εκκλησία, έγιναν ένα και έκαναν δημοψήφισμα για ένωση του νησιού με την Ελλάδα και κατέφυγαν στην τρομοκρατία [?]», υποστήριξε.

    Συγχαίροντας την τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT) επειδή μια τέτοια μέρα αρχίζει την προβολή μιας σειράς η οποία αναφέρεται στον αγώνα ύπαρξης και ελευθερίας των Τουρκοκυπρίων, όπως τον χαρακτήρισε, ο Σανέρ είπε ότι «εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της συμφωνίας, της συνεργασίας των δύο κρατών στην Κύπρο και της αλληλεγγύης, όμως ενόσω βρίσκονται απέναντί μας κάποιοι που δεν έχουν την ίδια βούληση, πρέπει να συμπεριφερόμαστε έξυπνα και με συνείδηση».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν υπάρχει υπαναχώρηση από λύση δύο κρατών, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (01.04.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέκρινε την ΕΟΚΑ, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» σε ανακοίνωση του για την 1 Απριλίου, ημερομηνία έναρξης της δράσης της οργάνωσης. Είπε ακόμα πως δεν θα υπαναχωρήσουν από την λύση δύο κρατών.

    Ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις, η απομόνωση, τα εμπάργκο, οι προσπάθειες κατάρρευσης της οικονομίας στα κατεχόμενα, η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού, αποτελούν επιθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που άλλαξαν μεν μορφή αλλά συνεχίζονται και υποστήριξε πως θα συνεχίσουν να αντιστέκονται και σήμερα όπως έκαναν και στο παρελθόν.

    Είπε πως δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ «το κράτος, την κυριαρχία, την ελευθερία, τις εγγυήσεις της Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό» και πως δεν θα επιστρέψουν «στις σκοτεινές και βάρβαρες μέρες της περιόδου πριν το 1974».

    Είπε επίσης πως στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα γίνει στην Γενεύη, θα φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την λύση που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα ζούνε πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται και ότι θα το κάνουν με την στήριξη της Τουρκίας. «Δεν υπάρχει υπαναχώρηση από αυτό», είπε.

    Στην ανακοίνωση του, ο Τατάρ ανέφερε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ υποστηριζόταν από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και την Ελλάδα και στόχευε, όπως ισχυρίστηκε, στην αρχή ενάντια στην Βρετανική αποικιοκρατική δύναμη και αργότερα ενάντια στους Τουρκοκυπρίους, αιματοκύλησε το νησί και το οδήγησε σε δεκαετίες πόνου.

    «Πολλά χωριά, τζαμιά και θρησκευτικοί χώροι μας δέχθηκαν τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ, την περίοδο μεταξύ 1955 ? 1958 και εκατοντάδες πολίτες μας σφαγιάστηκαν. Ο κύριος λόγος για την ίδρυση της ΤΜΤ ήταν η προστασία του τουρκοκυπριακού λαού απ’ αυτές τις επιθέσεις», ισχυρίστηκε και υποστήριξε πως η ΤΜΤ βοήθησε ώστε οι Τουρκοκύπριοι να είναι «ισότιμος ιδρυτικός εταίρος» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είπε ακόμα πως αν δεν γινόταν η «ειρηνευτική επιχείρηση» από την μητέρα πατρίδα Τουρκία, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, θα ζούσαν μια δεύτερη Κρήτη και δεν θα έμενε ούτε ένας Τούρκος. «Αυτό το αποδεικνύουν τα χωριά Βουνό, Μαράθα, Σανταλάρης, Αλόα και οι άλλες δολοφονίες», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Επίσκεψη Τατάρ στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων

    Η G?ne? (01.04.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και ανέφερε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι απήχθηκαν από τα σπίτια τους ή χάθηκαν πηγαίνοντας στην δουλειά τους ή απήχθηκαν από τους χώρους εργασίας τους από μέλη της ΕΟΚΑ, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι περιστατικά σαν αυτά βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους και πηγάδια, χρόνια αργότερα.

    Χαιρέτησε επίσης το έργο της Επιτροπή Αγνοουμένων, λέγοντας πως διεξάγει σημαντικές και επίπονες μελέτες και έρευνες για να προσδιορίσει τη μοίρα των αγνοουμένων και ισχυρίστηκε πως πολλοί Ελληνοκύπριοι ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων μετά το Πραξικόπημά της 15ης Ιουλίου 1974.

    Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι που δεν έχουν ακόμα εντοπισθεί και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν στην Επιτροπή Αγνοουμένων κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των αγνοουμένων.

    (ΚΣ)

    [08] Νέα διάσταση πρόκειται να αποκτήσει το Κυπριακό, λέει ο Χασίπογλου

    Η G?ne? (02.04.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στις παραμονές του να αποκτήσει μιαν νέα διάσταση. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Χασίπογλου υποστήριξε: «Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν πλέον διέξοδο απ’ αυτό το πρόβλημα. Και αυτή η διέξοδος θα είναι δυνατή με την πρότασή μας για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται «δυναμικά» οι προετοιμασίες για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, ο Χασίπογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι εξαντλήθηκε πλέον η διαδικασία για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας. «Δείξαμε αρκετή ανεκτικότητα στην ομοσπονδία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα στην ειλικρίνεια της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θέλει να αναγκάσει τους Τουρκοκύπριους να «χρονοτριβούν» στο τραπέζι με την ομοσπονδία και την πολιτική ισότητα.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί διαμοιρασμό της ισχύος και της διοίκησης του νησιού με τους Τουρκοκύπριους, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά βρίσκεται και στο μυαλό της ελληνοκυπριακής πλευράς η λύση των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, αλλά δεν μπορεί να την μεταφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Πολιτικός ελιγμός η απόφαση της ΕΕ για το χαλλούμι, λέει ο Αρικλί

    «Όποτε επισκέπτεται ο Οκτάϊ την ΤΔΒΚ φέρνει και μιαν καλή είδηση», δήλωσε ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί, αξιολογώντας την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάϊ στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Hakikat (01.04.21).

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak, o Αρικλί αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Τουρκία να αποστείλει ακόμη 40 χιλιάδες δόσεις εμβολίων στην «ΤΔΒΚ».

    Ο Αρικλί αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού από την ΕΕ ως Προστατευόμενο Προϊόν Προέλευσης, υποστηρίζοντας ότι έχει διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

    «Αυτό δεν είναι μια χειρονομία αλλά μια επιβολή από την ΕΕ. Αυτή η κατάσταση είναι ένας πολιτικός ελιγμός. Δεν έχουμε ιδέα για το πόσες εξαγωγές χαλουμιού θα μπορέσουμε να κάνουμε στην ΕΕ, γι’ αυτό και δεν θεωρούμε σωστό να αποδεχθούμε την πρωτοβουλία της Ελληνοκυπριακής πλευράς αφού δεν είναι μια ξεκάθαρη εξέλιξη», υποστήριξε.

    Σημειώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στις αγορές της Μέσης Ανατολής είχε πληγεί στο παρελθόν, ο Αρικλί υποστήριξε ότι δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν χαλλούμι στην Μέση Ανατολή χωρίς να έχουν την έγκριση της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι με αυτή την εξέλιξη ενδέχεται να χάσουν τις αγορές της Μέσης Ανατολής. «Έχω επίσης σοβαρούς ενδοιασμούς όσον αφορά στο στάδιο της αναγκαίας ποιοτικής διαδικασίας στις ευρωπαϊκές αγορές», είπε.

    Αναφερόμενος στη σειρά «Κάποτε στην Κύπρο-Bir Zamanlar K?br?s», ο Αρικλί υποστήριξε ότι η παραγωγή της σειράς έγινε με στόχο να φέρει στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» το Κυπριακό πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

    (ΑΚ)

    [10] Δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις σε Κυπριακό και χαλούμι ο Ερτουγρούλογλου

    Η K?br?s Postas? (02.04.21) δημοσιεύει δηλώσεις στις οποίες προέβη ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτούγρούλογλου στον δημοσιογράφο Γκιοκχάν Αλτίνερ με τις οποίες εμφανίστηκε δυσαρεστημένος για τις εξελίξεις που αφορούν το χαλούμι.

    Αναφερόμενος σε παλιά δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα πολιτικό και πρόβλημα καθεστώτος, είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως το Κυπριακό είναι ένα οικονομικό ζήτημα και υποστήριξε πως έχουν λάθος όσοι το υποστηρίζουν αυτό. Είπε ακόμα πως μετά που η ελληνοκυπριακή πλευρά απέκτησε το καθεστώς του αναγνωρισμένου κράτους, δεν μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό με διακοινοτικές διαπραγματεύσεις.

    «Ρωτάω τον κόσμο και εκείνους που δεν σκέφτονται σαν εμάς. Εάν υπάρχει ένα νομικό κράτος που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, τότε ποιο είναι το Κυπριακό; Συναντηθήκαμε για 52 χρόνια και δεν μπορούσαμε να έχουμε αποτέλεσμα. Ήταν τόσο περίπλοκο αυτό το ζήτημα που δεν μπορούσαμε να το λύσουμε; Όχι», υποστήριξε και είπε πως κατηγορεί την διεθνή κοινότητα που έδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το καθεστώς.

    Υποστήριξε πως δεν ισχύει ότι ο ίδιος είναι εχθρικός με την ΕΕ και κατηγόρησε όλους όσοι «δεν αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ είναι εχθρική προς αυτούς (τους Τουρκοκύπριους)», κατά την έκφρασή του. «Αυτό το λένε ακόμα και οι Ευρωπαίοι οι ίδιοι», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουν την «ψυχολογία της ενοχής» και δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και τα γεγονότα. Πρόσθεσε ότι λυπάται επειδή οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να έχουν μια κοινή, υπερκομματική φωνή όσον αφορά το «εθνικό τους ζήτημα».

    Είπε ότι ο ίδιος αντιστάθηκε στο αίτημα της ΕΕ να συμμετάσχει στην πενταμερή που θα γίνει στην Γενεύη και σημείωσε πως η Τουρκία έχει την ίδια άποψη μαζί του. Ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε επίσης την άποψη πως η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο σε μια πιθανή συμφωνία στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο θέμα της γεωγραφικής κατοχύρωσης του χαλουμιού από την ΕΕ ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ο Ερτούγρούλογλου είπα τα ακόλουθα:

    «Τι πρέπει να κάνουμε; Θα επικροτήσουμε την ΕΕ γι’ αυτήν την απόφαση; Δεν πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Η ΕΕ μας βλέπει ως κοινότητα του ελληνικού κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία».

    Πρόσθεσε επίσης πως πλέον ένας μηχανισμός που θα καθοριστεί από τους Ελληνοκύπριους, θα επιβλέπει τώρα τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς χαλουμιού. «Τί σημαίνει το αποδέχεστε», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί δεν είναι φανατικοί λάτρεις του χαλουμιού. «Σε ποιον θα πουλάμε; Το πουλούσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ΕΕ. Όχι στην ΕΕ», είπε.

    Περιγράφοντας την εξέλιξη των γεγονότων που αφορούν στο χαλούμι ως «συνωμοσία», ο Ερτούγρούλογλου είπε και το εξής: «Εάν δεν είχαμε φτάσει σε αυτή τη συνωμοσία, θα μπορούσαμε να πουλήσουμε ξανά το χαλούμι μας στην Αγγλία. Έφαγα τα χρόνια μου σε αυτές τις χώρες. Ούτε ο Γάλλος, ούτε ο Ιταλός τρώει χαλούμι. Είμαστε επίσημα εξαπατημένοι», είπε.

    Πρόσθετε ότι ενώ υπερασπίζονται μια πολιτική βάσει της κυριαρχικής ισότητας και μεταβαίνουν στην Γενεύη με αυτήν τη στάση, η ΕΕ υποβαθμίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια κοινότητα της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας. «Και αυτό το επικροτούν οι πολιτικοί. Κι αυτό επιδεικνύεται ως επιτυχία», είπε.

    Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη που θα γίνει στην Γενεύη, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κοινό έδαφος. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μειονότητα του ελληνικού κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το νησί. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι ως κράτη με ίση κυριαρχία», ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία, υποστήριξε ότι αυτό δεν ισχύει. «Ούτε η Τουρκία έχει μια τέτοια πολιτική, ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν τέτοια πρεμούρα», είπε. Υποστήριξε επίσης πως η Τουρκία δεν είναι μια ιμπεριαλιστική, αποικιοκρατική χώρα και ότι κάποιοι (στα κατεχόμενα) προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτή την αντίληψη και να δυσφημίσουν την Τουρκία.

    «Η Τουρκία δεν είναι χώρα που χρειάζεται γη. Η Τουρκία δεν είναι ιμπεριαλιστική χώρα, ούτε αποικιακή χώρα. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν αποικιακή. Θαυμάζουν όμως τον Ιταλό, τον Βρετανό, τον Γερμανό. Όλοι αυτοί ήταν αποικιοκράτες. Η ΕΕ είναι επίσης αποικιοκρατική», κατέληξε.

    (ΚΣ)

    [11] «Τείχος του Βερολίνου θέλει στην Κύπρο ο Ερτουγρούλογλου», λέει ο Όζγιγιτ

    Αντιπαραθέσεις ξέσπασαν χθες στην «βουλή» στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γράφει η Yeni D?zen (02.04.21), η οποία αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Θέλετε Τείχος του Βερολίνου στη μέση της Κύπρου».

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι «εξαπατήθηκαν» στο θέμα αυτό, στο οποίο ξεκίνησαν με καλή πρόθεση, όμως «η υπόθεσή μας τόσων χρόνων έμεινε στην έγκριση που θα μας δίνουν οι Ελληνοκύπριοι για να πουλήσουμε χαλλούμι στην ΕΕ». Ισχυρίστηκε ότι εντός αυτής της διαδικασίας, η πώληση χαλλουμιού εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων στην Ευρώπη εξαρτάται έμμεσα ή άμεσα από την έγκριση των Ελληνοκυπρίων.

    «Θέλετε να κτίσετε το Τείχος του Βερολίνου στη μέση της Κύπρου», ανέφερε ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ, απαντώντας στον Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, όλοι, εκτός του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών, δέχτηκαν με αισιοδοξία την απόφαση για κατοχύρωση του χαλλουμιού.

    Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι στην «κυβέρνηση» και στην «προεδρία της δημοκρατίας» βρίσκονται άτομα από το κόμμα του Ερτουγρούλογλου και διερωτήθηκε πώς ξεγελάστηκαν μια τέτοια περίοδο, για να του απαντήσει ο λεγόμενος υπουργός ότι αυτό «ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή βούληση στο παρελθόν».

    Ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τεμπερρουκέν Ουλούτσαί χαρακτήρισε την εξέλιξη ως πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον και σημαντικό κέρδος, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Ερτουγρούλογλου είναι αντίθετες απ’ εκείνες του «υπουργού» γεωργίας της δικής του «κυβέρνησης» που εξήγγειλε ένα σχέδιο προετοιμασίας ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για το θέμα. Ο Ουλούτσαϊ κατηγόρησε τον Ερτουγρούλογλου για ανεύθυνη συμπεριφορά.

    Ο Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι ο ίδιος είναι «υπουργός» εξωτερικών και βλέπει το θέμα από την άποψη της συζήτησης για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν μιλώ για να σταματήσω την διαδικασία. Καθήκον μου είναι να γνωστοποιήσω στο κοινό τις προσεγγίσεις της ΕΕ που καταπατούν το καθεστώς του κράτους. Δεν αποδέχομαι την μεταχείριση κοινότητας του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αποδέχομαι το καθεστώς της κοινότητας. Δεν χειροκροτώ και δεν σαμποτάρω».

    Ο «βουλευτής» του CTP, Οζντίλ Ναμί απευθυνόμενος στον Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι «είναι άδικα τα λόγια σας ότι δεν ήταν δυνατή μια διαδικασία με δική μας έγκριση επειδή δεν είμαστε μέλη της ΕΕ, ξεγελαστήκαμε». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Κανείς δεν μας εξανάγκασε, αν θέλουμε κάνουμε εξαγωγές, αν δεν θέλουμε δεν κάνουμε. Αδικείτε όσους εργάστηκαν για το αποτέλεσμα αυτό μέχρι σήμερα σάμπως και κάναμε διαπραγμάτευση και λάβαμε λανθασμένη απόφαση. Αδικείτε αν και γνωρίζετε τι αγώνες δώσαμε για να πείσουμε και τον κόσμο για την πολιτική ισότητα [?] Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αποκτήσαμε ένα κέρδος στην Ευρώπη και έχουμε εκπρόσωπο ως παρατηρητή εκεί. Συμμετείχατε και εσείς σε αυτό, λάβατε προσωπικά μέρος σε αυτές τις αντιπροσωπείες, συμμετείχατε εκεί με το καθεστώς του εκπροσώπου κοινότητας, όχι ως ΤΔΒΚ. Πολλές φορές εσείς κάνατε αυτή την εκπροσώπηση ως κοινότητα όχι ως κράτος. τώρα θα την ακυρώσετε και αυτήν ως υπουργός εξωτερικών;»

    Ο Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι μεταβαίνει στην Ευρώπη και εκφράζει τις δικές του απόψεις και τη δική του πολιτική στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν θα πάει στις συνόδους της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι θα πάει και θα συστήνεται ως «υπουργός εξωτερικών της ΤΔΒΚ».

    (Ι/Τσ.)

    [12] Ικανοποίηση Ακιντζί για την κατοχύρωση του χαλλουμιού

    Ικανοποίηση εξέφρασε για την κατοχύρωση του χαλλουμιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την Yeni D?zen (02.04.21), η οποία γράφει ότι μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ευρωβουλευτή Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο Ακιντζί σημείωσε ότι πολλοί συνέβαλαν στο θέμα αυτό για πολλά χρόνια και ότι υπήρξε η συγκεκριμένη κατάληξη με τις προσπάθειες και του εν λόγω Ευρωβουλευτή.

    Ο Ακιντζί είπε ότι η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς και θα γίνουν βήματα ειδικά για την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος και των προτύπων υγιεινής. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, η εγκατάλειψη της ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο θα θέσει σε κίνδυνο το χαλλούμι.

    Κιζιλγιουρεκ και Ακιντζί αντάλλαξαν απόψεις για την τροποποίηση στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που θα επιτρέψει την εξαγωγή του χαλλουμιού στην ευρωπαϊκή αγορά, το μέλλον της Κύπρου και την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

    Ο Κινζίλγιουρεκ ανέφερε ότι η συμφωνία για το χαλλούμι βασίζεται στην συναντίληψη που πέτυχε το 2015 ο Ακιντζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με διεύρυνση αυτής της συναντίληψης.

    Επεσήμανε ότι δεν είναι προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων οι πρόσφατες δηλώσεις περί προσάρτησης και η επιμονή στα δύο κράτη, αφού υπάρχουν συγκλίσεις που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια στο νησί. Είπε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας είναι η μόνη φόρμουλα που θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι δύο κοινότητες και να τύχει διεθνούς αποδοχής.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Στα 40 τα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα - 4,444 τα συνολικά

    H Yeni D?zen (02.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,430 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 40 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 32 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 8 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 35 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 16 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 12, στην κατεχόμενη Κερύνεια 2 και στην Λεύκα 2.

    Μέχρι την 01 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 752,723 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,444 κρούσματα Covid-19, 3,994 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 424 ασθενών, 102 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 319 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 3 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 ανέρχεται στους 26.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Αντιδράσεις προκαλεί η τετράμηνη αναστολή πληρωμής για την ακρίβεια

    H Vatan (02.04.21) γράφει ότι αναστάληκε για τέσσερις μήνες το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων του «δημοσίου» να λαμβάνουν επίδομα για το κόστος ζωής. Το «διάταγμα» του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα», αναφέρει ότι η αναστολή οφείλεται στις οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται το «κράτος» στο πλαίσιο του αγώνα καταπολέμησης της πανδημίας και των δυσκολιών στις δυνατότητες του «προϋπολογισμού». Η πληρωμή του κόστους ζωής αναστέλλεται για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

    Η απόφαση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τις συντεχνίες. Έξι συντεχνίες ανακοίνωσαν γενική απεργία και εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στη «βουλή» στις 8 Απριλίου. Οι συντεχνίες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αρχίσουν και «δικαστικό» αγώνα για το θέμα.

    Σε γραπτή δήλωση εκ μέρους έξι συντεχνιών του «δημοσίου», των KTAMS, KAMU- SEN, KAMU-??, G??-SEN, VERG?-SEN και της Συντεχνίας των Νοσηλευτών και Μαιών, ο πρόεδρος της KTAMS Γκιουβέν Μπενγινχάν ανέφερε ότι η επίδραση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας ήρθε σε σημείο που δεν μπορούν να την αντέξουν οι εργαζόμενοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι και σημείωσε ότι ο βασικότερος λόγος γι’ αυτό είναι η μη δίκαιη κατανομή των «δημοσίων» πόρων εκ μέρους των «κυβερνώντων».

    (Ι/Τσ.) [B] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Με συνεργασία θα μεταφέρουμε τους Τ/Κ στη θέση που τους αξίζει»

    Υπό τον τίτλο «Ερντογάν: Πιστεύω ότι με συνεργασία θα μεταφέρουμε τους Τουρκοκύπριους στη θέση που τους αξίζει», το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (31.03.21, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών σε αλληλεγγύη με τους Τουρκοκύπριους.

    Σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ερντογάν είπε ότι η αλληλεγγύη με τους Τουρκοκυπρίους, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, είναι μια αναγκαιότητα της αδελφότητας, υποστηρίζοντας, στη συνέχεια, ότι πιστεύει ακράδαντα ότι «η απαραίτητη βοήθεια στους Τουρκοκύπριους για άρση του εμπάργκο και των αδικιών που υπόκεινται εδώ και χρόνια δεν θα είναι φειδωλή».

    Σημειώνοντας ότι η συμμετοχή του τουρκοκυπριακού «λαού» σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές, και αθλητικές δραστηριότητες του Τουρκικού Συμβουλίου θα διευκολύνει στην ανακούφιση των επιδράσεων της απομόνωσης, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Πιστεύω ότι με συνεργασία θα φέρουμε τους Τουρκοκύπριους στη θέση που τους αξίζει. Είναι ζωτικής σημασίας να αναπτύξουμε τις πιθανότητες ενός συνδυασμού μεταφορών και συγκοινωνιών ανάμεσα στο τουρκικό κόσμο. Η παροχή απρόσκοπτης σύνδεσης με την Ευρώπη μέσω ενός ανατολικού-δυτικού-κεντρικού διαδρόμου θα αυξήσει την ευημερία και την στρατηγική σημασία της χώρα μας. Πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες μας σε αυτό το τομέα. [?] Πιστεύω ότι ήλθε η στιγμή να μετονομάσουμε το Τουρκικό Συμβούλιο μας σε διεθνή οργάνωση και ελπίζω να ληφθεί αυτή η απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στην Τουρκία».

    (ΔΨ)

    [02] Την περιφερειακή ασφάλεια συζήτησε ο Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Λόιντ Τζέιμς Ώστιν, αντάλλαξαν απόψεις στα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και διμερούς αμυντικής συνεργασίας, γράφει η Yeni ?afak (01.04.21, ΑΑ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, τονίσθηκε και από τους δύο Υπουργούς η σημασία της στρατηγικής τους σχέσης και η ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης στα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα ασφάλειας καθώς και το ότι τα προβλήματά τους πρέπει να επιλυθούν στο πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας και της συμμαχίας.

    Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί Ακάρ και Ώστιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επαναβεβαίωσαν την δέσμευσή τους για στενή συνεργασία και συντονισμό, καθώς οι στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ενδυναμώνονται.

    (ΔΨ)

    [03] Τουρκικό ΥΠΕΞ και Προεδρία επικρίνουν την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Μη αντικειμενική και γεμάτη ασαφείς και αναληθείς ισχυρισμούς χαρακτηρίζει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία για το 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του με ημερομηνία 31 Μαρτίου (MFA, 31.03.21).

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η αναφορά που γίνεται στην έκθεση για την οργάνωση του Φετουλαχ Γκιουλέν ως «Κίνημα Γκιουλέν» δείχνει ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν για μια ακόμη φορά να αντιληφθούν τον δίκαιο αγώνα που διεξάγει η Τουρκία για καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, παραβλέπει τα απτά στοιχεία που έχουν ενώπιον τους για την τρομοκρατική αυτή οργάνωση και αποδεικνύει ότι η έκθεση έχει ενορχηστρωθεί από συγκεκριμένους κύκλους.

    Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι οι ισχυρισμοί όσον αφορά στις «αντί-τρομοκρατικές», όπως χαρακτηρίζονται, επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία είναι απαράδεκτοι, ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται ότι παραβλέπονται οι διάφορες επιθέσεις από το PKK/YPG στη Συρία για τις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στην έκθεση.

    «Είναι την ίδια στιγμή απαράδεκτο το ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται ισχυρισμοί που παραγνωρίζουν το γεγονός ότι το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», προσθέτει η ανακοίνωση.

    «Η δέσμευση της χώρας μας να προασπίσει και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένει. Το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ανακοινώσαμε, αποτελεί ουσιαστικό παράδειγμα γι’ αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της και των εκατομμυρίων ανθρώπων που φιλοξενεί, στα πλαίσια της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Milliyet (01.04.21), ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, σχολιάζοντας την Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστήριξε ότι περιλαμβάνει άδικες επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Αλτούν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θεωρεί το ζήτημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ένα ζήτημα παγκόσμιο και όχι εσωτερικό.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν κάλεσε επανειλημμένα τους διεθνείς ηγέτες να δράσουν από κοινού στο θέμα της αδικίας που διαπράττεται κατά της ανθρωπότητας και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αλτούν υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν είναι ο μόνος ηγέτης που έχει υψώσει τη φωνή του τα τελευταία χρόνια για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

    «Παρόλα αυτά, η Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιλαμβάνει άδικες επικρίσεις εναντίον της χώρας μας. Η Τουρκία θεωρεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι εσωτερικό αλλά παγκόσμιο ζήτημα. Η αξιολόγηση που γίνεται σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες», αναφέρει ο Αλτούν.

    Υποστηρίζοντας ότι η διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει διαχειριστεί και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αλτούν αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ανακοίνωσαν αλλά και στις Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Αλτούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία, όπως πάντοτε, θα συνεχίσει να έχει ανοικτή την πόρτα της για διάλογο με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. «Ωστόσο, η ασφάλεια του λαού μας μαζί με τις ελευθερίες του, αποτελούν τις κόκκινες γραμμές μας. Αναμένουμε από τους εταίρους μας να ενεργήσουν με καλή θέληση σε αυτό το θέμα», καταλήγει ο Αλτούν.

    (ΑΚ)

    [04] Κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζητά ο Μπαχτσελί μετά από απόρριψη του κατηγορητήριου για κλείσιμο του HDP

    Μετά την αξιολόγηση του αιτήματος για καταχώρηση αγωγής για κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να επιστρέψει το κατηγορητήριο στον Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Μπεκίρ Σαχίν, τονίζοντας ότι η κατηγορία πως είναι «εστία τρομοκρατικής οργάνωσης» δεν έχει σχέση με το κόμμα, γράφει η Cumhuriyet (31.03.21).

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο έλεγχο σχετικά με το αίτημα για κλείσιμο του HDP, επέστρεψε το κατηγορητήριο με την αιτιολογία ότι υπάρχουν σοβαρές διαδικαστικές ελλείψεις. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 68 και 69 του Συντάγματος που αφορούν το κλείσιμο ενός κόμματος, η κατηγορία ότι το «κόμμα είναι εστία τρομοκρατικής οργάνωσης» δεν αφορά το κόμμα αλλά βασίζεται στις πράξεις κάποιων ατόμων.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, ο αντιπρόεδρος του HDP αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Garo Paylan υποστήριξε ότι το κατηγορητήριο ετοιμάστηκε ως «δώρο» προς το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), αλλά όπως έχουν δηλώσει και προηγουμένως είναι αβάσιμο.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε σφοδρά το Συνταγματικό Δικαστήριο για την επιστροφή του κατηγορητηρίου, υποστηρίζοντας τα εξής: «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για επιστροφή είναι άκυρη στην εθνική συνείδηση. [?] Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι υπέρ της ανωτερότητας του νόμου ή είναι ο κόλακας του διαχωρισμού; Τόσο το κλείσιμο του HDP όσο και το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να είναι ένας στόχος που δεν μπορεί να αναβληθεί πια. Αναμένουμε ότι ο Εισαγγελέας θα διορθώσει το κατηγορητήριο και θα ανοίξει η υπόθεση για κλείσιμο του HDP. Η διαδικασία σίγουρα δεν πρέπει να παραταθεί», σημειώνει η H?rriyet (01.04.21).

    Αξιολογώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η αρχηγός του Καλού Κόμματος (?Y? Parti) Μεράλ Άκσενερ είπε: «Ενημερώθηκα ότι το κατηγορητήριο στάλθηκε πίσω για να διορθωθούν κάποιες ελλείψεις. Φαίνεται όπως μια κανονική διαδικασία», γράφει η Yeni ?afak (01.04.21).

    Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Μπαχτσελί που ζήτησε το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Άκσενερ απέφυγε να απαντήσει και απλά είπε: «Εγώ δεν είμαι νομικός».

    Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη μέσα από τις φυλακές που κρατείται, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό τεκμήριο για τη διάλυση του κόμματος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες σχετικά με τις εκκλήσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για νέο Σύνταγμα. «Εικάζω ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμπεριλαμβάνουν και την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Απ’ όσα ξέρω, ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα δεν υπάρχει το HDP», επισήμανε ο Ντεμιρτάς.

    Ο αρθρογράφος της H?rriyet (01.04.21) Αμπτουλκαντίρ Σελβί, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Τι σημαίνει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το HDP;», υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση δεν σημαίνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για κλείσιμο του HDP, θα μπορούσε να το κάνει, αλλά δεν το έκανε.

    «Φαίνεται ότι η υπόθεση κλεισίματος του HDP θα διαμορφώσει την πολιτική σκηνή. Οι υποθέσεις για κλείσιμο κομμάτων και οι διαμαρτυρίες των Προέδρων του Συνταγματικού Δικαστηρίου για κρίσιμες διαδικασίες επηρεάζουν την πολιτική. [?] Μας περιμένει μια διαδικασία που θα επηρεάσει τις εκλογές του 2023 μέσω της υπόθεσης κλεισίματος του HDP», γράφει ο Σελβί.

    Στη συνέχεια, αναφέρει για πιθανή δημιουργία τρίτης συμμαχίας στις επικείμενες εκλογές μεταξύ του HDP και του ?Y? Parti.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 40,806 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 40,806 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 243,738 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 176 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 20,817. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,424 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,357,988 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 31,713. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,035,043.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 38,821,795 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,135 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,1%.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία παρέλαβε 2,8 εκ. δόσεις εμβολίων της Pfizer/BioNTech, λέει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με τη Sabah (31.03.21), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι έφθασαν συνολικά 2 εκατομμύρια 800 χιλιάδες δόσεις εμβολίων της Pfizer/BioNTech στην Τουρκία, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα τα εμβόλια θα φτάσουν τα 4,5 εκατομμύρια, όπως προβλέπει η συμφωνία.

    Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Τουρκία μετά τη συνεδρία του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα εμβόλια θα διατεθούν στα νοσοκομεία σε όλες τις επαρχίες στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

    Αναφερόμενος στο εγχώριο ρινικό εμβόλιο που θα κατασκευάσει η Τουρκία κατά του COVID-19, o Κοτζά είπε ότι αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ (Sabah-01.04.21), μιλώντας χθες κατά την καθιερωμένη του ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης για την επιδημιολογική εικόνα στην Τουρκία, ο Κοτζά συνοδεύονταν από τον Γενικό Διευθυντή Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ) Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    Στη διάσκεψη, ο Κοτζά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 45 μέρες οι εμβολιασμοί σε συνολικά 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη χώρα, γεγονός που θεωρείται μεγάλη επιτυχία, όπως είπε.

    Ο Τούρκος Υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι όπως μέχρι τον Ιούνιο εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζονται οι συλλήψεις για εμπλοκή στη FETO

    Σύμφωνα με την Aydinlik (02.04.21), στα πλαίσια έρευνας που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Άγκυρας, αποφασίστηκε να τεθούν υπό κράτηση 34 άτομα που εργάζονται στη δομή των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, αφού θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή τους στην οργάνωση του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FET?).

    ΟΙ 34 ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στα πλαίσια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε 9 επαρχίες της Τουρκίας με επίκεντρο την Άγκυρα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 2 April 2021 - 17:07:02 UTC