Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 53/2021 19.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Αγώνας κυριαρχίας η ουσία του Κυπριακού» - Βολές κατά ΕΕ
  • [02] Τατάρ: «Δεν θα ξαναφύγει από το νησί ο τουρκικός στρατός»
  • [03] Δεν πρέπει να έχουν πολιτικές απώλειες με το χαλλούμι, λέει ο Τσαβούσογλου
  • [04] Πέραν των 100 χιλιάδων ατόμων με «διπλή υπηκοότητα» στα κατεχόμενα
  • [05] Δημοσκόπηση: Δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη οι έποικοι
  • [06] Στα 44 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Εργοτάξιο θα γίνουν τα κατεχόμενα τον Μάιο, λέει ο Σανέρ
  • [08] Οικονομικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα συζητήσει ο Έρντογαν με Ευρωπαίους
  • [02] Ακάρ: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»
  • [03] Στρατηγικής προτεραιότητα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνει ο Καλίν
  • [04] Παρέμβαση προς τη δικαστική εξουσία οποιοδήποτε σχόλιο για τον Γκερκερλίγλου, λέει το ΥΠΕΞ
  • [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τη διεθνή κριτική για το HDP
  • [06] Συλλήψεις επαρχιακών προέδρων του HDP
  • [07] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Ιρανό ομόλογό του
  • [08] Στις 20,049 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Αγώνας κυριαρχίας η ουσία του Κυπριακού» - Βολές κατά ΕΕ

    Όλα τα κράτη του κόσμου παρακολουθούν από κοντά την στάση και τις νέες ιδέες της τουρκικής πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η G?ne? (19.03.21). Μιλώντας την Πέμπτη σε συνάντηση με «πρυτάνεις» και «αντιπρυτάνεις» των «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των συναντήσεων προετοιμασίας που διεξάγει για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ είπε:

    «Πηγαίνουμε σε μιαν τέτοια διάσκεψη που όλα τα κράτη του κόσμου μας παρακολουθούν από κοντά. Με τι είδους νέες ιδέες θα πάμε στην συνάντηση και πού θα μας βγάλουν αυτές οι νέες ιδέες. Διότι το ζήτημα δεν μένει μόνο με την Κύπρο. Το Κυπριακό είναι ένα περιφερειακό ζήτημα πέρα από ζήτημα της Κύπρου, είναι ένα εθνικό ζήτημα και ταυτοχρόνως είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι απέκτησε στρατηγική σημασία η Ανατολική Μεσόγειος με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, ο Τατάρ ανέφερε ότι όλοι προσπαθούν να πάρουν δικαιώματα και θέση στην περιοχή και ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν μπορεί αν περιμένει από την Τουρκία να πει γεια και να φύγει απ’ εδώ».

    Σημειώνοντας ότι εκπρόσωποι διάφορων χωρών και της ΕΕ διεξάγουν επαφές μαζί τους για να μάθουν την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαινοέρχονται καθημερινά. Μας επισκέπτονται εκπρόσωποι όλων των χωρών. Βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί μας για να μάθουν τις σκεφτόμαστε και επειδή η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ βλέπουν εμμέσως τον εαυτό τους ως ιδιοκτήτη αυτού του μέρους από μιαν άποψη. Εγώ και οι φίλοι στην ομάδα μου, τους υπενθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός πως ο τουρκοκυπριακός λαός είπε ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να είναι μέλος ενός μπλοκ στο οποίο δεν είναι μαζί μέλη η Ελλάδα και η Τουρκία. Επιπλέον, συνεχίζεται η διαφορά στην Κύπρο. Έστω και αν υπήρχε λύση στην Κύπρο, [?] έπρεπε και η Τουρκία να είναι μέλος. Όλα αυτά παραγνωρίστηκαν. Όμως, όταν στριμωχτούν, αυτό δεν είναι νομικό ζήτημα, είναι πολιτικό ζήτημα».

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ ενέταξε την Κύπρο στους κόλπους της για πολιτικούς λόγους, ο Τατάρ σημείωσε ότι η ΕΕ αναφέρει στην τουρκοκυπριακή πλευρά πως «αν δεν ενταχθείτε και εσείς θα συνεχίσετε να είστε απομονωμένοι και να μένετε εκτός».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η ουσία του Κυπριακού είναι ένας «αγώνας κυριαρχίας», ο Τατάρ επανάλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι από την δεκαετία του 1950 μέχρι το 1974 υπήρξαν προσπάθειες αφανισμού των Τουρκοκυπρίων από την Κύπρο, αλλά οι Τουρκοκύπριοι κατάφεραν να αντισταθούν με την στήριξη της Τουρκίας.

    «Με την ανταλλαγή πληθυσμών στην Βιέννη, οι δύο πλευρές μεταφέρθηκαν στις δικές τους πλευρές, οι Ελληνοκύπριοι στον νότο και εμείς στον βορρά και από εκείνη την ημέρα διοικούμε το δικό μας κράτος [?] και από μιαν άποψη έχουμε ενισχύσει περισσότερο για άλλη μια φορά το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση», ισχυρίστηκε.

    Υποστήριξε επίσης ότι ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» ενίσχυσε αυτό του το δικαίωμα κατά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και στις διαδικασίες που ακολούθησαν.

    Επαναλαμβάνοντας ότι διαχειρίζονται το Κυπριακό μαζί με την Τουρκία και ότι συμφωνούν πλήρως στο θέμα της μεταφοράς ως νέας ιδέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της πολιτικής των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται 40 μίλια μακριά από την Κύπρο και είναι η ισχυρότερη χώρα της περιοχής. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Η Αγγλία πού είναι; Η Αγγλία είναι μιαν ήπειρο μακριά και έχει δύο βάσεις εδώ. Η Ελλάδα είναι 600 μίλια απ’ εδώ. Η Τουρκία είναι σχεδόν εδώ. Επομένως, όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά κριτήρια στον σχηματισμό των περιφερειακών ισορροπιών. Καθήκον μας είναι να ενισχύσουμε την υπόθεσή μας, θέτοντας όλα αυτά τα επιχειρήματα στο τραπέζι συμπληρώνοντας το περιεχόμενό τους. [?] Σε μιαν τέτοια εθνική υπόθεση θέλουμε οπωσδήποτε να συμβάλετε οι ακαδημαϊκοί μας με τις απόψεις σας και τις εκτιμήσεις σας [?]»

    Επικρίνοντας την ΕΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ «μιλούν απλοϊκά» και πρόσθεσε:

    «Σε αυτές τις ομιλίες μας λένε: ‘Αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέλος των ΗΕ και της ΕΕ. Επομένως, αν θέλετε να επωφεληθείτε από κάποια οικονομικά οφέλη, θα ενωθείτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα γίνετε μπάλωμα. Έτσι μπορείτε να ζήσετε σε αυτή την χώρα’. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα, δίδεται αγώνας χρόνια γι’ αυτό. Το βασικό για εμάς είναι η συνέχιση της ύπαρξη του λαού μας με ανεξαρτησία, ελευθερία και ασφάλεια. Γι’ αυτό τον λόγο, η κυριαρχία μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές κυριαρχίες και επομένως η αναγνώριση της κυριαρχίας μας και με αυτό τον τρόπο να γίνουμε συνομιλητές, θα είναι εφικτή μόνο με την συζήτηση αυτού του ζητήματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σοβαρά. [?]»

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ωφελήσει σε τίποτα η εκ νέου διαπραγμάτευση μιας λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι απλό θέμα» και «δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε τρεις μήνες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

    Υπενθύμισε ότι δεν μπόρεσαν να λύσουν το πρόβλημα οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί, παρά τις υποχωρήσεις στις οποίες προέβησαν, όπως υποστήριξε, αφού «στις δηλώσεις που κάνει η άλλη πλευρά ακόμα αναφέρεται σε μια επιβολή υπό μορφή συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Δεν θα ξαναφύγει από το νησί ο τουρκικός στρατός»

    Ο τουρκοκυπριακός «λαός» ένιωσε πολύ μεγάλη ευτυχία όταν πάτησε το πόδι του στο νησί ξανά ο τουρκικός στρατός με τις συμφωνίες του 1960 μετά από 82 χρόνια και δεν πρόκειται να φύγει ξανά ο τουρκικός στρατός, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η G?ne? (19.03.21).

    Μιλώντας την Πέμπτη κατά την διάρκεια επίσκεψης στο «Σύνταγμα των Τουρκικών Δυνάμεων Κύπρου», όπως αποκαλείται η ΤΟΥΡΔΥΚ, ο Τατάρ είπε ότι συνεχίζει την προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη με την διαπραγματευτική του ομάδα πραγματοποιώντας συναντήσεις με ειδικούς, νομικούς και διπλωμάτες, επαναλαμβάνοντας ότι θεωρούν το Κυπριακό εθνική υπόθεση και ζήτημα κυριαρχίας.

    «Όλες μας οι προσπάθειες είναι να κάνουμε τον κόσμο να αποδεχθεί την υπάρχουσα κυριαρχία μας», πρόσθεσε και ισχυρίστηκε ότι με τις συμφωνίες του 1960 η Βρετανία μεταβίβασε την κυριαρχία του νησιού στους δύο «λαούς».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο διοικητής του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, υποστράτηγος Σεζάι Όζτουρκ εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη Τατάρ και υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι η εγγύηση της ειρήνης στην Κύπρο.

    «Ουδέποτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην Κύπρο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πάρει τα δικαιώματά μας. Είμαστε έτοιμοι και ικανοί γι’ αυτό», ισχυρίστηκε σημειώνοντας ότι τάσσονται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας στο νησί.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν πρέπει να έχουν πολιτικές απώλειες με το χαλλούμι, λέει ο Τσαβούσογλου

    Η G?ne? (19.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας, Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του μηνός στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Απαντώντας την Πέμπτη σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης στην «βουλή», ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι διεξάγεται εδώ και πολύ καιρό αγώνας στο θέμα του χαλλουμιού και ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στα τέλη του μηνός. «Δεν πρέπει να χαθεί πολιτικώς, την ώρα που θα κερδισθεί οικονομικώς», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η δήλωση ότι δόθηκε άδεια εισαγωγής ζώων από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα. Είπε ότι από καιρού εις καιρόν λαμβάνουν πληροφορίες σε σχέση με παράτυπες διελεύσεις και καταβάλλουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το θέμα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πέραν των 100 χιλιάδων ατόμων με «διπλή υπηκοότητα» στα κατεχόμενα

    Πέραν των 100 χιλιάδων ατόμων στην «ΤΔΒΚ» διαθέτουν «διπλή υπηκοότητα» [δηλαδή υπηκοότητα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ»] και για τον λόγο αυτό τα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας προσπαθούν να κάνουν την προπαγάνδα τους «σε διάφορα μέρη», δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί, σύμφωνα με την K?br?s (19.03.21).

    Η δήλωση Αρικλί έγινε χθες Πέμπτη στην «βουλή» σε απάντηση στον πρόεδρο του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαι, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει «νομική ρύθμιση» στο θέμα των δραστηριοτήτων στις οποίες προβαίνουν στα κατεχόμενα πολιτικά κόμματα από χώρες του εξωτερικού και να εξασφαλιστεί το «δικαίωμα της ψήφου» στους διαμένοντες στο εξωτερικό «πολίτες της ΤΔΒΚ».

    Ο Αρικλί παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, λόγω του υφιστάμενου «νομικού κενού» στο θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι πρέπει να απαλειφθεί αυτό το κενό για να τερματιστούν οι συζητήσεις.

    Ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι την περασμένη βδομάδα είχαν γίνει διάφορες συζητήσεις σε σχέση με τις πινακίδες [που αφορούσαν τον Πρόεδρο Έρντογαν και τις καταγγελίες της νεολαίας του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενάντια στο τουρκοκυπριακό Αριστερό Κίνημα], όμως τώρα ξεχάστηκαν οι συζητήσεις αυτές.

    Είπε ότι το ΗΡ επιθυμεί να αξιολογηθεί λογικά αυτό το θέμα και ότι εκτός από τον «αξιοσέβαστο» σε αριθμό πληθυσμό της «χώρας» που διαθέτει «διπλή υπηκοότητα», υπάρχουν και άτομα που έχουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε κατά πόσον θα δίδεται η δυνατότητα στα άτομα αυτά να διεξάγουν προπαγάνδα στα κατεχόμενα και υπό ποιες συνθήκες θα γίνεται αυτό, αν θέσουν υποψηφιότητα σε εκλογές που θα διεξαχθούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε και στις παραβιάσεις του «εκλογικού νόμου» και είπε ότι πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση που γίνεται αυτό. Ανέφερε ότι κατά τις πρόσφατες «εκλογές», δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση κατά παράβαση των «εκλογικών» απαγορεύσεων, όμως δεν επιβλήθηκαν οποιασδήποτε κυρώσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δημοσκόπηση: Δυσκολεύονται να αποδεχτούν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη οι έποικοι

    Την δυσκολία που αντιμετωπίσουν οι έποικοι από την Τουρκία να αποδεχτούν ως ηγέτη τους τον ούτω καλούμενο πρόεδρο της «ΤΔΒΚ» καταδεικνύει το δεύτερο μέρος της έρευνας με τίτλο «Πολιτική και Κοινωνία στη βόρεια Κύπρο: Μια μελέτη δημοσκόπησης 2021», που δημοσιεύει σήμερα η Yeni D?zen (19.03.21).

    Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε ως ηγέτη σας;» οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν τις εξής απόψεις:

    «Τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ»: Τουρκοκύπριοι 56,8% και έποικοι 13,7%

    «Τον πρόεδρο της Τουρκίας»: Τουρκοκύπριοι 7,8% και έποικοι 32,9%

    «Και τους δύο»: Τουρκοκύπριοι 21,7% και έποικοι 39,2%

    «Κανέναν τους»: Τουρκοκύπριοι 13,7% και έποικοι 14,2%

    Ερωτηθέντες κατά πόσον θεωρούν τον εαυτό τους «θρήσκο» ανεξαρτήτως του αν πηγαίνουν στο τζαμί, απάντησαν ως εξής:

    «Πολύ θρήσκο»: Τουρκοκύπριοι 1,4% και έποικοι 3,7%

    «Θρήσκο»: Τουρκοκύπριοι 22,3% και έποικοι 53,9%

    «Ούτε θρήσκο, ούτε μη θρήσκο»: Τουρκοκύπριοι 28,5% και έποικοι 25,3%

    «Μη θρήσκο»: Τουρκοκύπριοι 26,7% και έποικοι 10,5%

    «Καθόλου θρήσκο»: Τουρκοκύπριοι 21,1% και έποικοι 6,6%

    Στην ερώτηση κατά πόσον υποστηρίζουν την ανέγερση περισσότερων τζαμιών στα κατεχόμενα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

    «Υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 20,3% και έποικοι 47,3%

    «Ούτε υποστηρίζω, ούτε δεν υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 18,8% και έποικοι 22,2%

    «Δεν υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 60% και έποικοι 30%

    «Αν υπάρχει ανάγκη»: Τουρκοκύπριοι 0,1% και έποικοι 0,4%

    Στην ερώτηση κατά πόσον υποστηρίζουν την ανέγερση περισσότερων θεολογικών κολεγίων στα κατεχόμενα, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

    «Υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 14,7% και έποικοι 44,8%

    «Ούτε υποστηρίζω, ούτε δεν υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 19,9% και έποικοι 24,2%

    «Δεν υποστηρίζω»: Τουρκοκύπριοι 64,3% και έποικοι 30,5%

    «Αν υπάρχει ανάγκη»: Τουρκοκύπριοι 1% και έποικοι 0,6%

    Όταν ρωτήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για το βαθμό «δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας» με το «1» να αντιστοιχεί στο «δεν είναι καθόλου δημοκρατική» και το «10» στο «τελείως δημοκρατική», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

    «Δεν είναι καθόλου δημοκρατική»: Τουρκοκύπριοι 10,1% και έποικοι 9,4%

    «2»: Τουρκοκύπριοι 4,3% και έποικοι 2,3%

    «3»: Τουρκοκύπριοι 4,1% και έποικοι 6,5%

    «4»: Τουρκοκύπριοι 8% και έποικοι 6,8%

    «5»: Τουρκοκύπριοι 16,2% και έποικοι 15,5%

    «6»: Τουρκοκύπριοι 13,1% και έποικοι 15,3%

    «7»: Τουρκοκύπριοι 14,5% και έποικοι 13,3%

    «8»: Τουρκοκύπριοι 14,6% και έποικοι 12,3%

    «9»: Τουρκοκύπριοι 4,2% και έποικοι 5,1%

    «Τελείως δημοκρατική»: Τουρκοκύπριοι 10,4% και έποικοι 13,5%

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι έποικοι που ζουν στα κατεχόμενα δεν είναι ικανοποιημένοι από το πολιτικό σύστημα που υπάρχει εκεί. Η μελέτη της δημοσκόπησης δείχνει ότι αμφότερες οι δύο υπό μελέτη ομάδες νιώθουν περήφανες που είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ». Το 72,4% των εποίκων που θεωρούν την Τουρκία ως πατρίδα τους δήλωσαν περήφανοι που είναι «πολίτες της ΤΔΒΚ», ενώ το ίδιο δήλωσε και το 81% των Τουρκοκυπρίων.

    Ωστόσο, το 53,7% των Τουρκοκυπρίων και το 52,6% των εποίκων δήλωσαν ότι δεν νιώθουν περήφανοι για το πολιτικό σύστημα που επικρατεί στα κατεχόμενα. Μόνο το 16,7% των Τουρκοκυπρίων και το 10,4% των εποίκων θεωρούν ότι «τα πράγματα πάνε καλά».

    Το 56% των Τουρκοκυπρίων και το 55% των εποίκων δήλωσαν ότι δεν είναι ενεργοί στην πολιτική και μόνο το 24% των Τουρκοκυπρίων και το 22% των εποίκων συμφώνησε με την δήλωση «είμαι ενεργός στην πολιτική της ΤΔΒΚ». Εξάλλου, το 58,% των Τουρκοκυπρίων και το 77,1% των εποίκων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική στην Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 44 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    H Yeni D?zen (19.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,001 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 44 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 37 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 24 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 14 κρούσματα, στην κατεχόμενη Κερύνεια 8 και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 15.

    Μέχρι τις 18 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 652,514 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,957 κρούσματα Covid-19, 3,533 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 400 ασθενών, 60 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 338 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Εργοτάξιο θα γίνουν τα κατεχόμενα τον Μάιο, λέει ο Σανέρ

    Η Vatan (19.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του καθεστώτος, Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι καταβάλλουν σοβαρή προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι ημιτελείς επενδύσεις σε υποδομές και τα ημιτελή έργα. Μιλώντας την Πέμπτη στο Ράδιο Vatan, ο Σανέρ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι συμπολίτες μας θα τα δουν πολύ ξεκάθαρα αυτά εντός των προσεχών 1-2 μηνών. Μέσα στον Μάιο η χώρα μας θα είναι σαν ένα εργοτάξιο».

    Αναφερόμενος στα «πρωτόκολλα» που υπογράφονται με την Τουρκία, ο Σανέρ στηρίζουν όλα τα «πρωτόκολλα» που υπογράφουν και ότι κανείς δεν προτίθεται και δεν προσπαθεί να τους αφαιρέσει «αρμοδιότητες» από τα χέρια τους [αντίθετα με τις επικρίσεις που ακούστηκαν από πλευράς αντιπολίτευσης].

    Αναφερόμενος στο σύστημα εμβολιασμών που παρουσίασαν προχθές, ο Σανέρ είπε ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα υπέγραψαν τέσσερα «πρωτόκολλα» με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι αυτά είναι το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το ηλεκτρονικό σύστημα υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα εμβολιασμών και το ηλεκτρονικό σχέδιο υγείας. Ανέφερε ότι φέτος θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου του σχεδίου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και όλοι οι διαμένοντες στα κατεχόμενα θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το «κράτος» διαδικτυακά.

    Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία απέστειλε στα κατεχόμενα 100 χιλιάδες εμβόλια Sinovac, ο Σανέρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Οκτάι και υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στην δεύτερη δόση των εμβολιασμών. Είπε ότι για να δουλέψουν τα γρανάζια της οικονομίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η αύξηση των εμβολιασμών.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον θα διεξαχθούν «πρόωρες εκλογές» εντός Οκτωβρίου, ο Σανέρ ανέφερε ότι πριν τον σχηματισμό της «κυβέρνησης» μειοψηφίας των τριών κομμάτων είχαν προτείνει στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα την σύσταση «υπηρεσιακής κυβέρνησης», αλλά η πρότασή τους δεν έγινε αποδεχτή. Είπε ότι οι «κυβερνητικοί εταίροι» συμφώνησαν για διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» μέσα στον Οκτώβριο, όμως πριν από αυτό στοχεύουν στην υλοποίηση και ολοκλήρωση των ημιτελών έργων που προβλέπονται στο «πρωτόκολλο» που υπογράφηκε [με την Τουρκία] για το 2021. Σημείωσε ότι εργάζονται για να προκηρυχθούν μιαν ώρα αρχύτερα οι προσφορές για τις επενδύσεις σε έργα υποδομής, το κτήριο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το «κρατικό» νοσοκομείο 500 κλινών, την ολοκλήρωση των ημιτελών δρόμων και την επισκευή δρόμων 322 χιλιομέτρων.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Οικονομικά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020

    Η K?br?s (19.03.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια η ανεργία στα κατεχόμενα ανήλθε σε διψήφιο νούμερο φτάνοντας το 10,1%. Παρουσιάζοντας στοιχεία από το «Οικονομικό Δελτίο για το Τέταρτο Τρίμηνο του 2020» όπου συμπεριλαμβάνονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, στην Τουρκία και ανά το παγκόσμιο, ο Ντενίζ επεσήμανε ότι η ανεργία στους νέους αυξήθηκε κατά 10% εντός του 2020, ανερχόμενη στο 29,3%.

    Ο Ντενίζ ανέφερε ότι η αναλογία της απασχόλησης στο «δημόσιο» σε σχέση με την γενική απασχόληση παρουσίαζε πτωτική τάση από το 2010 πέφτοντας στο 25%, όμως αυξήθηκε στο 30,6% τώρα και ο αριθμός των απασχολούμενων στο «δημόσιο» αυξήθηκε κατά 14,3% τον τελευταίο χρόνο.

    Χαρακτηρίζοντας την πορεία της πανδημίας ως τον βασικό καθοριστικό παράγοντα στις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, ο Ντενίζ είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του «κρατικού οργανισμού προγραμματισμού», η οικονομία της «ΤΔΒΚ» θα συρρικνωθεί κατά 14,3% περίπου εντός του 2020. Είπε ότι η συγκριτική αναλογία των «δημόσιων» εγχώριων εσόδων με τα εγχώρια έξοδα ήταν 101% το 2018, δηλαδή τα εγχώρια «δημόσια» έσοδα μπορούσαν να καλύψουν τα εγχώρια έξοδα. Το 2019, ωστόσο, αυτή η αναλογία έπεσε στο 96% και το 2020 υποχώρησε στο 87%. «Αυτή η κατάσταση μετέφερε την χώρα 8 χρόνια πίσω από του να διαθέτει ένα σύστημα αυτάρκες», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Ντενίζ, ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα ανήλθε σε διψήφια νούμερα από το 2016.Το 2018 εκτοξεύτηκε στο 29,66% για να πέσει στο 11,66% το 2019 και να ανέβει στο 15,03% το 2020.

    Ο Ντενίζ είπε ότι η Τουρκία και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ανακοινώσει τους μακροοικονομικούς τους στόχους για την επόμενη τριετία, αλλά η «ΤΔΒΚ» δεν έχει ανακοινώσει οποιανδήποτε μελέτη πάνω στο θέμα αυτό.

    Ο Ντενίζ κατέληξε παραθέτοντας τις εισηγήσεις του επιμελητηρίου για την οικονομική πολιτική του καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα συζητήσει ο Έρντογαν με Ευρωπαίους

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.03.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα πραγματοποιήσει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel με στόχο να συζητήσουν τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    Οι επαφές Έρντογαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους διεξάγονται στα πλαίσια των προετοιμασιών για την Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα.

    Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι στη συνάντηση με τον Έρντογαν θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ και σε τρόπους για να επιτευχθεί σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Την ίδια στιγμή αναμένεται να συζητηθούν οι προσδοκίες από τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η Λιβύη.

    (ΑΚ)

    [02] Ακάρ: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»

    Δεν θα δεχθούμε ποτέ προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τη Milliyet (18.03.21).

    Σε δηλώσεις του κατά τη τελετή μνημόνευσης των μαρτύρων της 18ης Μαρτίου, ο Ακάρ επανέλαβε ότι πιστεύουν ειλικρινά ότι τα προβλήματα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και υποστήριξε ότι η Τουρκία καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Παρά τις εποικοδομητική μας προσέγγιση, δυστυχώς είμαστε αντιμέτωποι με αρνητικές δηλώσεις και επιθετικές και προκλητικές ενέργειες. Οι ασκήσεις που διεξάγει η Ελλάδα με σκοπό να προκαλέσει, η συνέχιση των προσπαθειών της για στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζοντας τις συμφωνίες, οι ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας σε αυτά τα νησιά που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και οι παράδοξες αξιώσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνουν συνεχώς την ένταση. Δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ αυτές τις προκλητικές ενέργειες και προκλητική γλώσσα. Τέτοιες μέθοδοι δεν συμβάλουν σε καμιά περίπτωση στην επίλυση των προβλημάτων. Όλοι γνωρίζουν ότι με αυτές τις αντιλήψεις δεν πρόκειται να οδηγηθούμε πουθενά», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Ο Τούρκος Υπουργός κάλεσε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να αντιληφθεί ότι μόνο μέσω του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας θα μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα τους.

    Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι μεταφέρει τα προβλήματα της με την Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι αυτή η στάση «ούτε νόμιμη ούτε ηθική είναι».

    «Εμείς επιθυμούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου», επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός, υποστηρίζοντας ότι αναμένουν από όλες τις γειτονικές τους χώρες να έχουν αυτή την προσέγγιση προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    «Δηλώνουμε και πάλι ευθαρσώς ότι εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, τα δίκαια συμφέροντα και τα εδάφη κανενός. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλάζιας Πατρίδας και είμαστε ικανοί να το κάνουμε αυτό. Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούμε ποτέ από τα δικαιώματα μας, ούτε και πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα», είπε.

    Ο Ακάρ κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ, αντί να συνεργάζονται με το YPG, που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, κατά την έκφραση του, να συνεργαστούν με την Τουρκία, με την οποία είναι στρατηγικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. «Εμείς είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό και αυτό είναι και το σωστό», δήλωσε.

    (ΑΚ)

    [03] Στρατηγικής προτεραιότητα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δηλώνει ο Καλίν

    Σύμφωνα με την Hurriyet (18.03.21) ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, αρμόδιος για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι στρατηγική προτεραιότητα για τη Τουρκία.

    Μιλώντας σε εργαστήρι με θέμα «Νέα περίοδος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» που έγινε στο Προεδρικό, ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία θεωρεί στρατηγικής σημασίας την ένταξη της στην ΕΕ και κάλεσε την ΕΕ να κάνει αυτά που της αναλογούν.

    Ο Καλίν επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνουν όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας για το προσφυγικό, την αναθεώρηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση, την αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και τη συνέχιση του μηχανισμού για τακτικό διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε ανώτατο επίπεδο.

    Ο Καλίν εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνεργαστεί με την ΕΕ, αν και η ίδια το επιθυμεί, για να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που έχουν ενώπιον τους, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο ρατσισμός και η εχθρότητα προς τους ξένους.

    (ΑΚ)

    [04] Παρέμβαση προς τη δικαστική εξουσία οποιοδήποτε σχόλιο για τον Γκερκερλίγλου, λέει το ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι θα αποτελούσε παρέμβαση προς τη δικαστική εξουσία της χώρας οποιοδήποτε σχόλιο για την αφαίρεση της Βουλευτικής έδρας από τον Βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Γκερκερλίογλου.

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.03.21), σε γραπτή του ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της αφαίρεσης της Βουλευτικής ιδιότητας του Ομέρ Φαρούκ Γκερκερλίογλου, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει τα εξής:

    «Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του Συντάγματος και του Κανονισμού Περί Πολιτικών Κομμάτων, κατέθεσε κατηγορητήριο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για το κλείσιμο του HDP, με τη δικαιολογία ότι έχει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση του PKK και ενεργεί μαζί με συναφή με αυτό οργανώσεις. Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία που συνεχίζεται, θα σήμαινε παρέμβαση προς τη δικαστική εξουσία. Καλούμε αυτούς που επιδεικνύουν ασυνέπεια και κύκλους που παρεμβαίνουν στο θέμα, να επιδείξουν σεβασμό στην δικαστική διαδικασία που διεξάγεται από ανεξάρτητο δικαστήριο».

    (ΑΚ)

    [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει τη διεθνή κριτική για το HDP

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε τη διεθνή κριτική που εκφράστηκε στο θέμα της αφαίρεσης της Βουλευτικής έδρας του Βουλευτική του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Oμέρ Φαρούκ Γκερκερλίογλου, υποστηρίζοντας ότι οι επικρίσεις αποτελούν παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, το οποίο πρέπει να τυγχάνει σεβασμού.

    Σε ανακοίνωση του με ημερομηνία 18 Μαρτίου, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA), αναφέρει τα εξής: «Όλοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο θέμα αυτό. Τα σχόλια για μια δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σημαίνει παρέμβαση στη δικαστική εξουσία».

    «Οι δηλώσεις που γίνονται από ορισμένες χώρες για τις εξελίξεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου», προσθέτει η ανακοίνωση, προτρέποντας όλους να αναμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    «Τα πολιτικά κόμμα είναι αναπόσπαστα στοιχεία της δημοκρατικής πολιτικής ζωής. Παρ’ όλα αυτά, οι δράσεις τους θα πρέπει να σέβονται τις δημοκρατικές αρχές και αξίες του κράτους δικαίου με ένα ειρηνικό τρόπο. Καλούμε αυτούς που ενεργούν με ασυνέπεια και παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μας ζητήματα να σεβαστούν τις νομικές διαδικασίες που διεξάγονται από την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [06] Συλλήψεις επαρχιακών προέδρων του HDP

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.03.21), 10 άτομα συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες από τις Αρχές Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης σε 15 διευθύνσεις γραφείων του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σε 4 διαφορετικές επαρχίες της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι τοπικοί πρόεδροι του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, στις επαρχίες Ka??thane και Be?ikta?.

    Κατά την επιχείρηση, κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα και ηλεκτρονικά τεκμήρια.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας αποφάσισε όπως τεθούν υπό κράτηση 12 άτομα που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες υποκινούνταν από τρομοκρατικές οργανώσεις.

    (ΑΚ)

    [07] Συνάντηση Τσαβούσογλου με τον Ιρανό ομόλογό του

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Ιρανό ομόλογό του Muhammed Cevad Zarif, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, γράφει η Hurriyet.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε χθεσινή του ανακοίνωση, ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γινόταν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 20,049 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 20,049 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 184,452 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 81 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 18,615. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 902 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,950,603 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,777. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,770,638.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 35,787,480 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,503 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,8%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 19 March 2021 - 21:03:48 UTC