Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 51/2021 17.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το «όραμά» του στο Κυπριακό εξήγησε ο Τατάρ στον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή
  • [02] Ισότιμη συμπεριφορά ζήτησε ο Ερτουγρούλογλου μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση
  • [03] «Δεν γίνεται ομοσπονδία με το ζόρι, να τεθούν στο τραπέζι νέες ιδέες», λέει η Σιμπέρ
  • [04] Τριήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο Τούρκος Υφυπουργός Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος
  • [05] Ενέκριναν «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία στον πολιτισμό
  • [06] Έρχουρμαν: «Τα πρωτόκολλα μετατράπηκαν σε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων»
  • [07] Κατηγορίες κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για το χαλλούμι
  • [08] «Κάθε εβδομάδα θα φθάνουν 1,500 φοιτητές» δηλώνει ο Σανέρ
  • [09] Στα 44 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [10] Αναστολή εμβολιασμών με το AstraZeneca και στα κατεχόμενα
  • [11] Νέοι «διορισμοί» στο ΤΑΚ- Νέος «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Μπακού
  • [12] Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη στους «θεσμούς», δείχνει δημοσκόπηση B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καμία υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Ερντογάν
  • [02] Μήνυμα Αλτούν για Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό
  • [03] Τσαβούσογλου: «Θα μας επισκεφθεί ο Δένδιας στις 14 Απριλίου»
  • [04] Εκ νέου έκκληση στην ΕΕ για ειλικρινή συνεργασία από Τσαβούσογλου
  • [05] Κοινή ναυτική άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [06] Στις 16,749 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το «όραμά» του στο Κυπριακό εξήγησε ο Τατάρ στον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή

    Συνάντηση με τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή στην Λευκωσία Samuel Beever είχε χθες στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως γράφει η Gunes (17.03.21). Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Τατάρ εξήγησε στον συνομιλητή του το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και υπογράμμισε την σημασία του από την άποψη της βιώσιμης σταθερότητας και της συνεργασίας.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι για να καταστεί δυνατή η δημιουργία εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει πρώτα απ' όλα να αρθεί η «άδικη απομόνωση», που όπως ισχυρίστηκε, επιβάλλεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα σε σχέση με τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται στην περιοχή και υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να τερματίσει τις διακρίσεις που εφαρμόζει στους Τουρκοκύπριους μέχρι σήμερα.

    Ο Τατάρ επανέλαβε και στον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προετοιμάζεται εποικοδομητικώς και ειλικρινώς για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στη Γενεύη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ισότιμη συμπεριφορά ζήτησε ο Ερτουγρούλογλου μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση

    Οι Τουρκοκύπριοι διαχειρίζονται μαζί με την Τουρκία το Κυπριακό που αποτελεί εθνικό πρόβλημα για το τουρκικό έθνος και ζητούν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να συμπεριφέρεται ισότιμα και στις δύο πλευρές στο Κυπριακό, δήλωσε σε παρέμβασή του στην εκπομπή «The World Today» της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης ΚΑΝ 11 ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, όπως γράφει η Gunes (17.03.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων επί 50 χρόνια οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τυγχάνει ισότιμης μεταχείρισης ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    Ερωτηθείς κατά πόσον τερματίζει τον στόχο για μιαν ενωμένη Κύπρο η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι υπάρχει ένας και μόνο λόγος για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων επί 50 χρόνια και ισχυρίστηκε:

    «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν ανάμεσα σε δύο πλευρές που δεν ήταν ίσες. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι τύγχαναν μεταχείρισης ως η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, ως Τουρκοκύπριοι τυγχάνουμε συμπεριφοράς σε διαφορετικό στάτους από το στάτους στο οποίο πρέπει να είμαστε».

    Υπενθυμίζοντας ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ήταν εταίροι στην Δημοκρατία του 1960, ο Ερτουγρούολγλου ανέφερε ότι η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δημιουργήθηκε στη βάση της πολιτικής ισότητας και δεν ήταν σχέση μειοψηφίας-πλειοψηφίας. «Ήμασταν δύο πολιτικά ίσοι εταίροι της Δημοκρατίας του 1960», είπε και υποστήριξε ότι η νομιμότητα της Δημοκρατίας αυτής βασίζεται στη συνέχιση της σχέσης ανάμεσα στους δύο πολιτικά ίσους εταίρους.

    «Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας του 1960 αποκλείοντας τον άλλο εταίρο. Όμως αυτό είναι που συνέβη», ισχυρίστηκε.

    Ερωτηθείς γιατί είναι σημαντική για τους ίδιους η στήριξη της Τουρκίας, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι «αξιολογούν» το Κυπριακό μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία επειδή πρόκειται για εθνική υπόθεση του τουρκικού ένθους. «Δεν υπάρχει κάποιο έθνος που ονομάζεται κυπριακό έθνος», υποστήριξε.

    Ερωτηθείς τι είδους σχέση προβλέπει στο μέλλον ανάμεσα στην «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και στην κυβέρνηση ου Ισραήλ, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ και ευχήθηκε να υπάρξουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Ανέφερε ότι ο ίδιος έχει επισκεφθεί μερικές φορές το Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «σημαντική και ιδιαίτερη χώρα», όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την διεθνή κοινότητα.

    Σημειώνοντας ότι αναμένουν από το Ισραήλ να συμπεριφέρεται ισότιμα στις δύο πλευρές στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι το μέλλον του Κυπριακού εξαρτάται από την διόρθωση του παρελθόντος «λάθους» που διέπραξε η διεθνής κοινότητα και από την ισότιμη συμπεριφορά εκ μέρους της έναντι των δύο ίσων εταίρων στο νησί. Κατέληξε ισχυριζόμενος και τα εξής:

    «Επιπλέον, ενόσω οι δεν τερματίζεται η επιμονή του να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις οι Ελληνοκύπριοι ως η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι ως η λεγόμενη αποσχιστική κοινότητα, θα συνεχίζεται η μη λύση στην Κύπρο. Αυτή η ανισότητα είναι το μπόδιο στη λύση. Με αυτή την έννοια, η προσδοκία μας από την κυβέρνηση του Ισραήλ είναι να μην μεταχειρίζεται τον ένα από τους δύο παλιούς εταίρους στην Κύπρο ως κράτος και τον άλλο ως κοινότητα, αλλά να τους μεταχειρίζεται ισότιμα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Δεν γίνεται ομοσπονδία με το ζόρι, να τεθούν στο τραπέζι νέες ιδέες», λέει η Σιμπέρ

    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ομοσπονδία δεν γίνεται, πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές», η Gunes (17.03.21) γράφει ότι η τέως «πρωθυπουργός» και τέως «πρόεδρος της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να τεθεί στο τραπέζι ένα μοντέλο λύσης όπου η πολιτική ισότητα δεν θα είναι υπό συζήτηση και ότι ακόμη και με το ζόρι να υπάρξει ομοσπονδία, αυτή δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τον πόλεμο.

    Σε δηλώσεις της στο ADA TV η Σιμπέρ αξιολόγησε την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που θα γίνει στη Γενεύη και είπε: «Εξαρτάται πώς η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσεγγίσει τις νέες ιδέες...Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη. Ας περιμένουμε να δούμε».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι η συνέχιση με τις ίδιες παραμέτρους στο Κυπριακό σημαίνει συνέχιση του στάτους κβο, η Σιμπέρ υποστήριξε ότι αυτό συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα. «Ναι, η ομοσπονδία είναι ένα καλό μοντέλο αλλά είναι δύσκολο και ίσως ανέφικτο να επιτευχθεί μια ομοσπονδία σε αυτή τη χώρα όπως την επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι», είπε.

    «Ακόμη και να επιτευχθεί με το ζόρι η ομοσπονδία, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, και θα επιφέρει όχι την ειρήνη αλλά τον πόλεμο», υποστήριξε.

    Εξηγώντας ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της πολιτικής ισότητας που αποτελεί βασικό στοιχείο της ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη, η Σιμπέρ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα μοντέλο λύσης όπου η πολιτική ισότητα δεν θα είναι θέμα προς συζήτηση. «Επειδή το αδιέξοδο βρίσκεται εδώ», είπε.

    Ισχυριζόμενη ότι η ομοσπονδία όπως την αντιλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, η Σιμπέρ πρόσθεσε ότι είναι γι' αυτό που χρειάζεται να τεθούν στο τραπέζι νέες εναλλακτικές λύσεις.

    «Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για το Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά μίλησε για νέες ιδέες...Ναι υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε πουθενά με την αντίληψη 'αρχίστε τις συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν'», υποστήριξε η Σιμπέρ.

    (ΑΚ)

    [04] Τριήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο Τούρκος Υφυπουργός Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος

    Η Gunes (17.03.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υφυπουργός Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος Χασάν Μπουγιούντετε και η ομάδα του, θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη τριήμερη παράνομη επίσκεψη εργασίας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «γραφείου του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού οικονομίας και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί, στα πλαίσια της «επίσκεψης» θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τεχνικών επιτροπών Τουρκίας και ψευδοκράτους και επίσκεψη στις βιομηχανικές περιοχές στα κατεχόμενα, όπου και θα διαπιστωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή, θα γίνει επιτόπου επίσκεψη στην βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Αχερίτου και ταυτόχρονα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων επί του «νομοσχεδίου» που αφορά στην ανέγερση νέας οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής.

    Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» Ερχάν Αρικλί θα συναντηθεί με τον Τούρκο Αναπληρωτή Υπουργό και την αντιπροσωπεία του αύριο στις 12.40. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή διάσκεψη Τύπου.

    (ΑΚ)

    [05] Ενέκριναν «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία στον πολιτισμό

    Η Yeni Duzen (17.03.21) γράφει ότι με 25 ψήφους υπέρ, 10 εναντίον και τέσσερις αποχές ενέκρινε χθες η «βουλή» το λεγόμενο «πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας» ανάμεσα στην «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Το «πρωτόκολλο» είχε υπογραφεί στις 13 Φεβρουαρίου 2020 από τον τότε λεγόμενο υπουργό παιδείας Ναζίμ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ και αποτελείται από 18 άρθρα.

    Σύμφωνα με αυτό, θα διοργανώνονται διεθνή φεστιβάλ και μπιενάλε για παιδιά με συνεργασία ιδρυμάτων όπως το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ και το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ θα κάνει συνεργασίες σε χώρες που διαθέτει αντιπροσωπείες στο εξωτερικό για προώθηση της τουρκοκυπριακής κουλτούρας σε τρίτες χώρες.

    Εξάλλου, θα διοργανώνονται κοινές επιστημονικές συναντήσεις για επιστημονική έρευνα της ιστορίας της κυπριακής εκπαίδευσης στην περίοδο πριν τους Οθωμανούς, κατά την οθωμανική περίοδο και κατά την περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα δίδεται σε αντιπροσωπείες το δικαίωμα διεξαγωγής της απαραίτητης έρευνας και μελέτης.

    Το «πρωτόκολλο» προνοεί επίσης την παροχή στήριξης, στο βαθμό που είναι αυτό δυνατό, σε όλες τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις «δύο χώρες», τις αμοιβαίες προσκλήσεις, την συνεργασία ανάμεσα στους καλλιτέχνες και την παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών στον «λαό» και των δύο «χωρών».

    Στο «άρθρο» 12 του «πρωτοκόλλου» γίνεται αναφορά σε «ποιοτική ανάπτυξη» του προσωπικού και σημειώνεται ότι θα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για το προσωπικό του «γραφείου πολιτισμού» του λεγόμενου υπουργείου παιδείας και πολιτισμού του καθεστώτος.

    Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα καταβάλλει προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, για να συμμετέχουν και Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώνονται από την Τουρκία και από τρίτες χώρες.

    Το «πρωτόκολλο» προβλέπει επίσης ότι θα ετοιμαστεί ένα «στρατηγικό έγγραφο» με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Έρχουρμαν: «Τα πρωτόκολλα μετατράπηκαν σε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων»

    Η Yeni Duzen (17.03.21) αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η έγκριση χθες στη «βουλή» του λεγόμενου «πρωτοκόλλου πολιτιστικής συνεργασίας» ανάμεσα στην «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και στην κυβέρνηση της Τουρκίας και γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει μιαν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των «αρμοδιοτήτων» των «θεσμών» του.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, τα «πρωτόκολλα» [με την Τουρκία] μετατράπηκαν τον τελευταίο καιρό σε «μεταβίβαση αρμοδιοτήτων» παρά σε συνεργασία.

    Επισημαίνοντας ότι το εν λόγω «πρωτόκολλο» εστάλη στην «βουλή» του καθεστώτος 13 μήνες μετά την υπογραφή του, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι ο σεβασμός στη «θεσμική δομή» του τουρκοκυπριακού «λαού» φαίνεται και από αυτό το γεγονός.

    «Ούτε προηγουμένως υπήρξε συζήτηση, ούτε μετά. Πουλάτε αέρα κοπανιστό όταν μιλάτε για κράτος και κυριαρχία και αυτό μας κάνατε να ζήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο άρθρο που προνοεί έρευνα της ιστορίας της κυπριακής εκπαίδευσης στην περίοδο πριν τους Οθωμανούς, κατά την οθωμανική περίοδο και κατά την περίοδο της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Έρχουρμαν εξέφρασε την άποψη ότι αυτό δείχνει ότι το ζήτημα εξετάζεται από αλλού και όχι από τους τουρκοκυπριακούς «θεσμούς». Σημειώνοντας ότι στο «πρωτόκολλο» δεν υπάρχει αναφορά σε τουρκοκυπριακή ιστορική περίοδο, υποστήριξε ότι δεν είναι επιστημονική περίοδος εκείνη που ονομάζεται περίοδος της τουρκικής Δημοκρατίας και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «ακατανόητο».

    Ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την άποψη της οικονομίας και της διεθνούς αναγνώρισης και πρόσθεσε ότι τα «πρωτόκολλα» πρέπει να περιέχουν στήριξη σε αυτά τα θέματα. Επισημαίνοντας την σημασία του να μην υπογράφονται τα «πρωτόκολλα» με σκοπό την «μεταβίβαση αρμοδιοτήτων», είπε ότι «όταν κοιτάξετε αυτό το πρωτόκολλο, δεν υπάρχουν εκεί οι δικοί μας θεσμοί».

    Υπενθυμίζοντας ότι το τουρκικό ίδρυμα ΤΙΚΑ έχει ετοιμάσει μιαν ταινία προώθησης της «ΤΔΒΚ», ο Έρχουρμαν υπογράμμισε την ανάγκη να γυρίζει ο τουρκοκυπριακός «λαός» τις ταινίες που τον προωθούν, αφού διαθέτει την γνώση και τους ανθρώπινους πόρους γι' αυτό. Πρόσθεσε ότι έχουν ελλείψεις οικονομικές και σε θέματα διεθνούς αναγνώρισης.

    Ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε επίσης γιατί ένιωσαν την ανάγκη να γίνεται η προώθησή τους από το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ και κατά πόσον πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούν να γίνονται σε μόνο σε μέρη που υπάρχει το εν λόγω ινστιτούτο.

    Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι ο πολιτισμός είναι σημαντικό θέμα και διερωτήθηκε κατά πόσο το λεγόμενο υπουργείο γνωρίζει, για παράδειγμα, για την ταινία του Τουρκοκύπριου νέου Ογούζ Όζοκουταν με την ονομασία «Τεσλιμάτ» (Παράδοση) που προβάλλεται σε ολόκληρο τον κόσμο και τώρα είναι υποψήφια για Όσκαρ στην Χιλή. Σημείωσε ότι οι «ευαισθησίες» στα «πρωτόκολλα» άλλαξαν από την περίοδο που ήταν ο ίδιος στο λεγόμενο υπουργείο παιδείας και πολιτισμού και χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι δόθηκαν «κάποιες αρμοδιότητες» στο Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ.

    Ο Όζγιγιτ αναφέρθηκε σε επιμέρους άρθρα του «πρωτοκόλλου», προέβη σε επικρίσεις και χαρακτήρισε λάθος το άνοιγμα των αρχείων, υποστηρίζοντας ότι ένα κράτος μπορεί να διεξάγει έρευνα στα αρχεία ενός άλλου κράτους, όμως δεν είναι σωστό να φωτοτυπεί.

    Ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες για το «πρωτόκολλο», ο Όζγιγιτ είπε ότι πρέπει να προστατευτούν τα αρχεία, τα κτήρια και η γη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και η εκπαίδευση να βαδίσει προς το μέλλον με τη δημοκρατία, την κοσμικότητα, την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν θα εγκρίνουν το «πρωτόκολλο» και θα αγωνιστούν για να μην εφαρμοστεί.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ ανάφερε ότι το «πρωτόκολλο» πολιτιστικής «συνεργασίας» περιέχει θετικά και αναγκαία άρθρα και το χαρακτήρισε θετικό για τον πολιτισμό. Ο Όζερσαϊ επεσήμανε την σημασία του να μην μείνει στο χαρτί και να εφαρμοστεί το «πρωτόκολλο» για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στον τομέα των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Τέλος, χαρακτήρισε κρίσιμο σημείο την αναφορά στο Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ και το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα προωθηθεί ο τουρκοκυπριακός πολιτισμός.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Κατηγορίες κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για το χαλλούμι

    Κάτω από τον τίτλο «Στενεύει ο χρόνος στο χαλλούμι», η Yeni Bak?s (17.03.21) γράφει ότι έφτασαν στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους οι ετοιμασίες για να εισέλθει το χαλλούμι στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «ένωσης κτηνοτρόφων», Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί αναφέρθηκε σε ορισμένες πρακτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας για το χαλλούμι και σημείωσε ότι επιμένει να έχουν τα δικά της όργανα τον βαρύνοντα λόγο στον έλεγχο του χαλλουμιού. Ισχυρίστηκε ότι η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην πώληση του χαλλουμιού που παράγεται στα κατεχόμενα.

    «Φτάσαμε στο τέλος. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα μπορούμε να πάρουμε θέση στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε προσθέτοντας ότι «θα υποστούμε μεγάλη οικονομική απώλεια αν δεν μπορεί να πωληθεί το χαλλούμι».

    Εξάλλου, σε δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του λεγόμενου βιομηχανικού επιμελητηρίου, Τζαντάν Αβουντούκ δήλωσε ότι μαζί με την κατοχύρωση του χαλλουμιού πρέπει να γίνουν ταυτοχρόνως και αλλαγές στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

    «Δεν υπάρχει δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει την στάση παραγνώρισης της τουρκοκυπριακής πλευράς», υποστήριξε και ισχυρίστηκε: «Η νότια Κύπρος δεν έμεινε πιστή στην κοινή δήλωση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε τον έλεγχο για την γεωγραφική κατοχύρωση του χαλλουμιού εκ μέρους ανεξάρτητων ελεγκτών που θα καθορίζουν οι δύο ηγέτες».

    (Ι/Τσ.)

    [08] «Κάθε εβδομάδα θα φθάνουν 1,500 φοιτητές» δηλώνει ο Σανέρ

    Η Halk?n Sesi (17.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ είπε ότι ως αποτέλεσμα των βημάτων που έγιναν, το τελευταίο διάστημα έχουν φθάσει στα κατεχόμενα 6,395 φοιτητές και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μεγάλη συμβολή στην «οικονομία της ΤΔΒΚ».

    Σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια της συνεδρίας της ψευδοβουλής, ο Σανέρ πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται να φθάνουν στα κατεχόμενα κάθε εβδομάδα περίπου 1,500 φοιτητές.

    Υποστηρίζοντας ότι ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν προχώρησαν σε τόσους εμβολιασμούς όσο η «ΤΔΒΚ», ο Σανέρ εξήγησε ότι προετοιμάζονται προκειμένου να είναι έτοιμοι να δεχθούν και άλλα άτομα στα κατεχόμενα που έχουν το διπλό εμβόλιο κατά του COVID-19.

    Από την άλλη, σε δηλώσεις του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ses K?br?s, ο «διευθυντής του τμήματος ανώτατης εκπαίδευσης» του «υπουργείου παιδείας και πολιτισμού» Ζιγιά Όζτουρκλερ είπε ότι από τις 80,000 ενεργούς φοιτητές που φοιτούν στα κατεχόμενα, οι 10,000 είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν την εκπαίδευση τους με φυσική παρουσία και εξήγησε ότι εκτός από αυτούς, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα ακόμη 14,000-17,000 φοιτητές, είτε γιατί το επιθυμούν οι ίδιοι είτε για τις νέες εγγραφές και γι' αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούν, όπως δήλωσε.

    «Στην ΤΔΒΚ υπάρχουν 80,000 φοιτητές πανεπιστημίων. Από αυτούς, οι 40,000 βρίσκονται εδώ αυτή τη στιγμή. Άλλωστε 12,000-13,000 από αυτούς είναι Τουρκοκύπριοι. Από τους ξένους, η πλειοψηφία είναι εκ Τουρκίας και αυτοί συνεχίζουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε οι 40,000 που δεν βρίσκονται στο νησί να έρθουν. Υπάρχουν και φοιτητές που φοιτούν στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει να γίνει μια ρύθμιση και γι' αυτούς. Υπάρχουν επίσης φοιτητές που είναι τελειόφοιτοι και για να αποφοιτήσουν πρέπει να παρακολουθήσουν εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Οι τελειόφοιτοι είναι περίπου 10,000. Είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε αυτούς τους φοιτητές. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάρτη ήρθε μια ομάδα φοιτητών που είναι 6,000 άτομα περίπου. Προγραμματίζουμε να έρθουν επίσης άλλες 4,000 τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μάρτη. Θα έρχονται περίπου 1,500 φοιτητές κάθε εβδομάδα. Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα ήρθαν περίπου 6,000 φοιτητές», δήλωσε ο Όζτουρκλερ.

    (ΑΚ)

    [09] Στα 44 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    H Haberator (17.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,861 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 44 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 35 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι κρούσματα που ήρθαν αεροπορικώς από το εξωτερικό και τα 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 14 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 10 κρούσματα, 18 στην κατεχόμενη Κερύνεια και 7 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 639,108 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,876 κρούσματα Covid-19, 3,490 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 363 ασθενών, 83 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 277 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (ΑΚ)

    [10] Αναστολή εμβολιασμών με το AstraZeneca και στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (17.03.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε ότι αναστάλθηκε και στην «ΤΔΒΚ» ο εμβολιασμός με τα εμβόλια της AstraZeneca.

    Απαντώντας σε ερώτηση «βουλευτή» κατά τη χθεσινή συνεδρία της ψευδοβουλής, ο Ουστέλ εξήγησε ότι μετά από επικοινωνία που είχαν προψές με την ΕΕ, τους ενημέρωσαν ότι έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο Ουστελ είπε ότι στα κατεχόμενα έχουν εμβολιαστεί 1,500 άτομα μέχρι σήμερα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

    Ο λεγόμενος υπουργός είπε ακόμη ότι μέχρι σήμερα, έχουν παραλάβει συνολικά 5,000 εμβόλια της AstraZeneca μέσω της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέροντας ότι παρέλαβαν 2,500 στις 18 Φεβρουαρίου και 2,500 στις 5 Μαρτίου.

    (ΑΚ)

    [11] Νέοι «διορισμοί» στο ΤΑΚ- Νέος «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Μπακού

    Σύμφωνα με τη Vatan (17.03.21), μετά από απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, οι δημοσιογράφοι Ζουλεϊχάν Καραμάν και Αζίζ Καράαζιζ διορίστηκαν «εκπρόσωποι της κυβέρνησης» στο «διοικητικό συμβούλιο» του «τουρκοκυπριακού πρακτορείου ειδήσεων» (ΤΑΚ) για περίοδο 3 ετών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για τον διορισμό των πιο πάνω δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους.

    Επίσης, το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε τον διορισμό του Μουσταφά Κεμάλ Μπεγιάζμπαϋράμ, «πρόξενου της ΤΔΒΚ» στην Αττάλεια, στη θέση του «αντιπροσώπου της ΤΔΒΚ» στο Μπακού από την 1η Αυγούστου 2021 μέχρι και την 31η Ιουλίου 2022.

    (ΑΚ)

    [12] Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη στους «θεσμούς», δείχνει δημοσκόπηση

    Η Halk?n Sesi (17.03.21) δημοσιεύει σήμερα Τετάρτη το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διεξήγαγε εντός Μαρτίου 2021 το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) με την συμμετοχή 500 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο το εν λόγω Κέντρο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στους «θεσμούς» στα κατεχόμενα παρουσιάζεται στο χαμηλότερο σημείο που υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα.

    Κληθέντες να εκφράσουν την ικανοποίησή τους από τους διάφορους «θεσμούς» με άριστα το 5, τον ψηλότερο βαθμό λαμβάνει η «αστυνομία» με 3,51 μονάδες ακολουθούμενη από την «δικαιοσύνη» με 3,30, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η «βουλή» με 2,11 και στην προτελευταία η «κυβέρνηση» με 2,14. Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας η εικόνα σε σχέση με την ικανοποίηση από και την εμπιστοσύνη στους «θεσμούς» παρουσιάζεται ως εξής:

    Ικανοποίηση από τους «θεσμούς» (με ψηλότερο το 5)

    Σεπτέμβριος 2020 Δεκέμβριος 2020 Μάρτιος 2021
    «Προεδρία» 3,10 2,94 2,62
    «Κυβέρνηση» 2,46 2,34 2,14
    «Βουλή» 2,47 2,40 2,11
    «Αστυνομία» 3,11 3,68 3,51
    «Δικαιοσύνη» 3,20 3,75 3,30
    «Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα» 2,37 2,44 2,67
    ΜΜΕ 2,75 2,90 2,59
    «Επίτροπος διοίκησης» 3,86 2,73 2,50
    Συντεχνίες 3,62 2,51 2,33
    

    Εμπιστοσύνη στους «θεσμούς» (με ψηλότερο το 5)

    Σεπτέμβριος 2020 Δεκέμβριος 2020 Μάρτιος 2021 «Προεδρία» 3,17 2,97 2,64 «Κυβέρνηση» 2,50 2,35 2,16 «Βουλή» 2,46 2,38 2,15 Πολιτικά κόμματα 2,11 1,86 2,07 «Αστυνομία» 3,31 3,74 3,65 «Δικαιοσύνη» 3,36 3,75 3,27 «Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα» 2,54 2,49 2,72 ΜΜΕ 2,88 2,89 2,66 «Επίτροπος διοίκησης» 3,98 2,76 2,58 Συντεχνίες 3,70 2,51 2,35

    Κληθέντες να βαθμολογήσουν με άριστα το 10 διάφορους τομείς της ζωής στα κατεχόμενα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδωσαν 3,92 στις δυνατότητες απασχόλησης με βάση την παραγωγή, 3,50 στην δίκαιη κατανομή εισοδήματος, 4,31 στην ποιότητα και ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, 4,47 στις υποδομές και στην ίση πρόσβαση στην υγεία, 4,44 στην ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, 4,35 στην εξάπλωση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, 5,01 στο περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας και 4,72 στην ελευθερία σκέψης, έκφρασης και αναζήτησης δικαιωμάτων.

    Οι προσδοκίες από την νέα «κυβέρνηση» δεν είναι αισιόδοξες. Το 69,05% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν αποτυχημένη την «κυβέρνηση» του τριμερούς συνασπισμού, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι το 86,3% θεωρεί αποτυχημένη και την αντιπολίτευση.

    Το 55,77% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι δεν έχουν διασφαλιστεί αρκούντως τα δικαιώματά του, ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι τον επηρέασε αρνητικά ο σχηματισμός της νέας «κυβέρνησης». Το 58,23% θεωρεί ότι ο σχηματισμός της νέας «κυβέρνησης» δεν επηρέασε τον οικογενειακό του προϋπολογισμό, ενώ το 34,74% πιστεύει ότι επηρεάστηκε αρνητικά. Μόνο το 7,03% δήλωσε ότι επηρεάστηκε θετικά.

    Στην ερώτηση για το πώς επηρέασε την υγεία ο σχηματισμός της νέας «κυβέρνησης», το 33,4% απάντησε αρνητικά, το 7,24% θετικά και το 59,36% ότι δεν επηρέασε καθόλου.

    Στην ερώτηση για το πώς επηρέασε την οικονομία ο σχηματισμός της νέας «κυβέρνησης», το 55,22% ότι δήλωσε ότι δεν την επηρέασε καθόλου, το 37,75% απάντησε ότι την επηρέασε αρνητικά και το 7,03% ότι την επηρέασε θετικά.

    Εξάλλου, το 43,93% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάσταση στην «χώρα» με τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», ενώ το 39,68% δήλωσε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Μόνο το 16,4% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. ΄

    Σε σχέση με την οικονομία, το 40,89% δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», το 43,12% ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και το 15,99% ότι θα βελτιωθεί.

    Σε σχέση με την πανδημία, το 44,22% αναμένει ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην διαχείρισή της με τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης», το 38,34% ότι θα γίνεται χειρότερη διαχείριση και το 17,44% ότι θα γίνεται καλύτερη.

    Πάντως, οι διαμένοντες στα κατεχόμενα δηλώνουν «πιο ευτυχισμένοι» εντός Μαρτίου 2021 από ό,τι ήταν εντός Δεκεμβρίου 2020. Ενώ ο «βαθμός ευτυχίας» τους ήταν 6,41 με άριστα τις 10 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2020, η «ευτυχία» ανήλθε στις 6,79 τον Μάρτιο του 2021. Η εν λόγω εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως παράξενη σε μια περίοδο που τα οικονομικά προβλήματα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, σημειώνει το δημοσίευμα.

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Καμία υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Ερντογάν

    Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV (16.03.21, ΑΑ) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε εκ νέου ότι δεν θα προβούν σε καμία υποχώρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο Αιγυπτιακός λαός δεν θα ταχθεί εναντίον τους.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της προεδρίας της Βοσνίας ? Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ μετά το πέρας συνάντησης με διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και κληθείς να σχολιάσει ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που ξεκίνησαν οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

    «Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, κυρίως στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε εκεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη σε πολύ σοβαρές δηλώσεις πρόσφατα γι' αυτό το θέμα, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του στις δηλώσεις του. Επιπλέον, υπάρχουν και οι δηλώσεις του Υπουργείου Άμυνας μας. Αναφορικά με το θέμα με την Αίγυπτο, δεν πιστεύω, φυσικά, ότι ο Αιγυπτιακός λαός θα μας ταχθεί εναντίον μας σε αυτό το σημείο. Τα βήματα, που γίνονται αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα είναι προσωρινά, [...] Επιπρόσθετα, γνωρίζετε ότι υπάρχει μια νέα εξέλιξη, είναι η κοινή άσκηση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας εδώ. Από την άλλη, υπάρχει το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για μη επανδρωμένα σκάφη (SIHA) από την Τουρκία. Σ' αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, κανείς δεν ξέρει ποιος κάνει τι. Δεν θα επιτραπεί να θερμανθούν τα νερά σε αυτή την περιοχή σε μια διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι εκεί σε μια θέση που λαμβάνει αποφάσεις. Εύχομαι ότι θα ξεπεράσουμε αυτή τη διαδικασία με ένα ήπιο τρόπο χωρίς να βιώσουμε κάτι θερμό».

    (ΔΨ)

    [02] Μήνυμα Αλτούν για Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

    H Hurriyet (17.03.21) γράφει ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν υποστήριξε ότι δίνουν αγώνα για να χαλάσουν το διεθνές παιγνίδι που στοχεύει να φυλακίσει το τουρκικό έθνος στον κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό σε τηλε-μήνυμα στην έναρξη συμποσίου, που διεξάγεται στο Μπισκέκ για το «Χθες, το σήμερα και το μέλλον του τουρκικού κόσμου», ο Αλτούν επανέλαβε:

    «Η Τουρκία, με την αποφασιστική στάση της, η οποία είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή σταθερότητα, έφερε επιτέλους πιο κοντά στις θέσεις μας τις χώρες, που συνορεύουμε σήμερα στη θάλασσα. Αναφέρουμε εκ νέου ότι οι ενεργειακές πηγές στην περιοχή είναι ο κοινός πλούτος όλων στην περιοχή και ιδιαίτερα των Τουρκοκυπρίων. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε αυτές οι πηγές να είναι το καύσιμο για ειρήνη και όχι για σύγκρουση».

    Σημειώνοντας ότι παρ' όλες τις «ασυνήθιστες πιέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, η Τουρκική Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, δεν παρέκκλινε από τον ορθό δρόμο, ο Αλτούν υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την «ΤΔΒΚ» σε κάθε τομέα και θα συνεχίσει να στηρίζει το δίκαιο αγώνα των Τουρκοκυπρίων. Κατέληξε λέγοντας το εξής:

    «Κοντολογίς, σήμερα δεν θα συναινέσουμε σε μια λύση, με την οποία προσπάθησαν να εξαφανίσουν με βία την τουρκική ύπαρξη στο νησί τον περασμένο αιώνα. Γι' αυτό, πιστεύουμε ότι η μόνη λύση για μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Κύπρο είναι η εγκαθίδρυση δύο κρατών».

    (ΔΨ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Θα μας επισκεφθεί ο Δένδιας στις 14 Απριλίου»

    O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 14 Απριλίου, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι NTV (17.03.21).

    Σχολιάζοντας τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν χθες στην Αθήνα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι ρεαλιστικό να βρεθεί λύση σε μια συνάντηση με την Ελλάδα, οι συνομιλίες συνεχίζονται. Στις 14 Απριλίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα έλθει στην Τουρκία».

    Σε δηλώσεις στον Τύπο μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Mukhtar Tileuberdi, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε εκ νέου την θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας τα εξής:

    «Οι συναντήσεις [διερευνητικές επαφές] θα συνεχίσουν στην προσεχή περίοδο. Θα φιλοξενήσουμε εμείς την επόμενη συνάντηση. Χθες πραγματοποιήθηκαν οι διερευνητικές συνομιλίες, σήμερα θα διεξαχθούν διευρυμένες πολιτικές διαβουλεύσεις. Εμείς το έχουμε εκφράσει από την αρχή για 'δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο'».

    (ΔΨ)

    [04] Εκ νέου έκκληση στην ΕΕ για ειλικρινή συνεργασία από Τσαβούσογλου

    Η Milliyet (16.03.21, Daily Sabah, Milliyet) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι για να μπορέσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην επαναληφθούν τα «λάθη του παρελθόντος», όπως τα χαρακτήρισε, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί στρατηγικά και με ειλικρίνεια.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ιβάν Κόρτσοκ μετά από κατ' ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι οι ηγέτες της ΕΕ παραδέχτηκαν ότι δεν την επισκέφθηκαν την Τουρκία ούτε της παρείχαν ικανοποιητική στήριξη μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου και ζήτησαν συγγνώμη από την χώρα του. Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι στη σοβαρότερη απειλή που αντιμετώπιζε η Τουρκία, η ΕΕ την άφησε μόνη.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εκπλήρωσε εκ μέρους της όλες τις υποχρεώσεις όσον αφορά τη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό του 2016, ο Τσαβούσουγλου υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν εκπλήρωσε ή δεν ήθελε να εκπληρώσει τις δικές της υποσχέσεις, και την κατηγόρησε ότι τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο αλληλεγγύης, υποχρεώθηκε να υποστηρίζει τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» και τις «άδικες πολιτικές» άλλων κρατών μελών της.

    Ευχαριστώντας την Σλοβακία για την στήριξη που δίνει προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκία στην ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησε με τον Σλοβάκο ομόλογο του εκτός από διμερή και περιφερειακά θέματα, τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, τη Λιβύη και το μεταναστευτικό θέμα.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας από την ΕΕ είναι ξεκάθαρες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και δεν θεωρεί σωστό να γίνει διαχωρισμός μεταξύ Τουρκίας και δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίζοντας εκ νέου ότι η Τουρκία κράτησε όλες τις υποσχέσεις μέχρι τώρα και ότι είναι έτοιμη να τις κρατήσει και στο εξής, ο Τσαβούσογλου ζήτησε μην παρεμβάλλονται πολιτικά εμπόδια και παρέθεσε τα παραδείγματα της επικαιροποίησης της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και της ελευθεροποίησης της βίζας ως απτά βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Υποστήριξε ότι όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία για το μεταναστευτικό, ιδιαίτερα οι διαμετακομιστικές χώρες.

    Σημειώνοντας ότι ακόμη δεν ήλθε επίσημη απάντηση από την ΕΕ που της προώθησαν όλα αυτά τα θέματα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι με τον ίδιο τρόπο δεν έλαβαν ακόμη απάντηση για την πρόταση της Τουρκίας για διεξαγωγή Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και για τον δίκαιο διαμοιρασμό. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία άρχισε νομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τσαβούσογλου έκανε έκκληση στην ΕΕ για ειλικρινή συνεργασία, κυρίως στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

    Ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Τσαβούσογλου συζήτησαν και το κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας τα εξής:

    «Θεωρούμε ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Κύπρο δεν είναι κάτι που μπορεί να προσεγγιστεί εύκολα, αλλά λύσεις μπορούν να εξευρεθούν και ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό πρέπει σίγουρα να ενθαρρυνθεί. Πιστεύω ότι η άτυπη διάσκεψη 5+1, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Γενεύη, είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα αξιολογηθούν εκεί. Η Σλοβακία είναι μια χώρα που επιθυμεί να συμβάλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της στην επίλυση αυτού του προβλήματος».

    (ΔΨ)

    [05] Κοινή ναυτική άσκηση Τουρκίας - ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η Hurriyet (17.03.21, Daily Sabah) γράφει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) και ο στρατιωτικός στόλος των ΗΠΑ θα διεξάγουν ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό να αυξήσουν την ικανότητα των κοινών κινήσεων.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η τουρκική φρεγάτα TCG Gemlik συναντήθηκε χθες το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Eisenhower στα νότια της Ρόδου και άρχισαν τις δραστηριότητες τους. Η φρεγάτα TCG Gemlik θα πλεύσει μαζί με τη δύναμη κρούσης των ΗΠΑ και αύριο θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ασκήσεων, θα συμμετάσχουν και πολεμικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας μαζί με άλλες φρεγάτες.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα σημειώνει ότι στο πλαίσιο κοινής ναυτικής άσκησης του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, η φρεγάτα των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων TCG Kemalreis (F-247) έφθασε χθες στο λιμάνι Πότι στη Γεωργία.

    (ΔΨ)

    [06] Στις 16,749 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 Hurriyet (16.03.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 16,749 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 158,386 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 71 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 17,893. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 874 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,911,642 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,623. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,734,862.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 35,435,502 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,474 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,8%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 17 March 2021 - 19:09:17 UTC