Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 48/2021 11.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι πλευρές θα εκφράσουν το «όραμά» τους στη Γενεύη, λέει ο Ολγκούν
  • [02] Επικρίσεις Ακιντζί με έμφαση σε εγγυήσεις και Συμφωνία του Βερολίνου
  • [03] Συνάντηση Τατάρ με ακαδημαϊκούς ενόψει Γενεύης
  • [04] Σεννάρογλου: «Εκ των ων ουκ άνευ οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας»
  • [05] Συνάντηση με τον Οκτάϊ είχε χθες στην Άγκυρα ο Αμτζιάογλου
  • [06] Την ανάγκη να ανοίξει ο «τουριστικός τομέας» τονίζει ο Γκιούρτζιαφερ
  • [07] KTAMS: Κάτω από το όριο της φτώχιας ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
  • [08] Στα 34 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Έρευνα για ατασθαλίες στην ΚΙΒ-ΤΕΚ
  • [10] Αντιδράσεις για τις πινακίδες «Love Erdogan» στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Οκτάι κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρούν αμερόληπτη στάση στην Αν. Μεσόγειο
  • [02] Ερντογάν και Πούτιν εγκαινίασαν τον 3ο αντιδραστήρα στο Άκκουγιου
  • [03] Συνάντηση Τσαβούσογλου – Λαβρόφ στο Κατάρ
  • [04] Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα
  • [05] Στις 14,556 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [06] Ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων Covid-19 στην Τουρκία
  • [07] Αφίσες «Αγαπάμε τον Ερντογάν» στην κουρδική γλώσσα στο Ντιγιάρμπακιρ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι πλευρές θα εκφράσουν το «όραμά» τους στη Γενεύη, λέει ο Ολγκούν

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Γενεύη με βάση το «όραμα» που έθεσε επί τάπητος κατά την διάρκεια των «προεδρικών εκλογών», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής χθες, όπως γράφει η Gunes (11.03.21).

    Σχολιάζοντας τη δήλωση ότι δεν θα συζητηθεί το περιεχόμενο του Κυπριακού κατά την άτυπη πενταμερή, ο Ολγκούν αναφέρθηκε στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις πλευρές για την άτυπη διάσκεψη και επανέλαβε ότι σκοπός της διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές.

    Ο Ολγκούν είπε ότι κατά την συνάντηση οι πλευρές θα εκφράσουν το όραμά τους και ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί 50 χρόνια κα προέβλεπαν διαμοιρασμό των εξουσιών στη βάση της πολιτικής ισότητας. Ισχυρίστηκε ότι ο λόγος γι' αυτό είναι η επικυριαρχική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και η επιθυμία της να καταστεί η μόνη κυρίαρχος σε ολόκληρη την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Ολγκούν, στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να «μπαλώσει» την τουρκοκυπριακή πλευρά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υποστηρίζοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες η πραγματική ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Ολγκούν εξέφρασε την θέση ότι η κυριαρχική ισότητα θα εμποδίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να κυριαρχήσει επί της τουρκοκυπριακής πλευράς και ισχυρίστηκε:

    «Έστω και αν τα δύο υφιστάμενα κράτη στην Κύπρο δεν αναγνωρίζουν το ένα το άλλο παράγουν έργο στα δικά τους εδάφη με τα δικά τους δημοκρατικά όργανα. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτά τα έργα και δεν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω. Τα δύο κράτη στην Κύπρο είναι μια πραγματικότητα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά στέκεται στο σημείο του ότι μπορούμε να συζητήσουμε μιαν συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις εκλογές με αυτό το όραμα. Μας ανέθεσε το καθήκον να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα».

    Επισημαίνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έλαβε υπόψη την διαφορά απόψεων και οραμάτων που υπάρχει ανάμεσα στις πλευρές, ο Ολγκούν ανέφερε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την συναίνεση και των δύο πλευρών και δεν επιβάλλεται. «Αυτό είναι παράμετρος του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν ταιριάζει πλέον στις συνθήκες της Κύπρου, ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι αν θέλουμε ειρήνη, συναίνεση και τερματισμό της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή προς όφελος όλων των πλευρών, η λύση πρέπει να είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    «Θέλουμε συνθήκες που όλοι να νιώθουν ασφαλείς, που να μην εξασφαλίζει υπεροχή η άλλη πλευρά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το όραμα θα θέσουμε επί τάπητος», σημείωσε.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον ελληνοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ προσπάθησε να επιτύχει συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ότι δεν το αποδέχτηκε αυτό η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Ολγκούν είπε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ότι δεν έγινε καμία πρόσκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα αυτό.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για την πενταμερή, ο Ολγκούν υποστήριξε:

    «Ο κ. ΓΓ του ΟΗΕ με την πρόσφατη πρόσκλησή του και τις δηλώσεις του ήταν τόσο ξεκάθαρος ώστε να πει ότι αυτή η συνάντηση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και ότι πρέπει να είναι διαφορετική. Άνοιξε ένα πεδίο στις πλευρές αναφορικά με το ότι θα μπορέσουν να φέρουν το όραμα που επιθυμούν στη συνάντηση, δεν έθεσε κάποιον περιορισμό λέγοντας ομοσπονδία. Είπαν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απολύτως τίποτα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δημιούργησε μιαν μεγάλη ευκαιρία με αυτή την πρόσκληση. Οι πλευρές πρέπει να την αξιοποιήσουν καλά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στη Γενεύη με ένα εποικοδομητικό όραμα. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίσεις Ακιντζί με έμφαση σε εγγυήσεις και Συμφωνία του Βερολίνου

    Η Haberator (11.03.21) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε «κενού περιεχομένου πατριδοκαπηλία» το αίτημα της συνέχισης του συστήματος των εγγυήσεων του 1960 με την πολιτική των δύο χωριστών αναγνωρισμένων κρατών.

    Σε ανάρτησή του χθες Τετάρτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι άρχισε να επαναλαμβάνεται η δήλωση ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθούμε του κράτους μας, της κυριαρχίας μας και των εγγυήσεων της Τουρκίας» και πρόσθεσε:

    «Όταν γίνεται έτσι, καθίσταται αναγκαίο να διαφωτίσουμε τον λαό μας θέτοντας επί τάπητος τις ασυνέπειες που υπάρχουν σε αυτές τις δηλώσεις. Το θέμα που πρέπει να τονιστεί στην αρχή αφορά το ποιου πράγματος είναι εγγύηση η έννοια των εγγυήσεων. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν την Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και εγγυούνται την εδαφική ακεραιότητα αυτής της δημοκρατίας, δηλαδή το αδιαίρετό της. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα δύο εγγυητές γι' αυτό και αυτοί είναι η Ελλάδα και η Βρετανία. Με το αίτημα για δύο αναγνωρισμένα κράτη πλάι-πλάι που έχουν χωριστή κυριαρχία, το να ζητείται να εγγυηθεί αυτή την νέα κατάσταση μια από αυτές τις τρεις χώρες που εγγυήθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από κενού περιεχομένου πατριδοκαπηλία. Κοντολογίς, δεν είναι καθόλου εφικτό το να ζητείται η συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων που πηγάζει από το συνεταιρικό κράτος του 1960 με την πολιτική δύο χωριστών αναγνωρισμένων κρατών και να βρεθεί στήριξη στις διεθνείς πλατφόρμες με τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι να ανακουφιστεί πολιτικά η ελληνοκυπριακή πλευρά και εμείς να ωθηθούμε πιο πολύ στη μοναξιά».

    Η K?br?s Postas? (11.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι σε νέα ανάρτηση σήμερα Πέμπτη ο Ακιντζί αναφέρει ότι η μόνη διέξοδος είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019 και ότι αν η τουρκική πλευρά επιμένει στη λανθασμένη πολιτική της, το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Γενεύη είναι γνωστό από τώρα. Εξέφρασε τις εξής απόψεις στην νέα ανάρτησή του ο Ακιντζί:

    «Η ομοσπονδία είναι η μοναδική φόρμουλα που ενώνει τις έννοιες της λύσης και των δύο κρατών στην Κύπρο. Στην ομοσπονδία γίνεται λόγος για δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη που θα έχουν τις ίδιες και ευρείες εξουσίες και δεν θα κυριαρχεί το ένα πάνω στο άλλο. Τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε ορισμένους τομείς. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που περιέχουν τα έγγραφα που λαμβάνουν χώρα στην Συμφωνία του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου 2019. Είναι αλήθεια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σπατάλησε πολλές ευκαιρίες για λύση συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντάνα, όμως αυτό δεν απαιτεί να εγκαταλείψουμε την δίκαιη θέση μας που είναι η επίσημη μας θέση και τυγχάνει διεθνούς στήριξης. Αν υπάρξει επιμονή στο λάθος, είναι γνωστό από τώρα τι θα γίνει στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου. Θα βιωθούν νέες απώλειες χρόνου λέγοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να συμμετέχει μόνη της εκ μέρους της Κύπρου στην ΕΕ, στα ΗΕ και σε άλλες πλατφόρμες που έχουμε και εμείς δικαίωμα και να εδραιώσει την θέση της. Η δε ΤΔΒΚ θα φτάσει σε μια νέα φάση αυξάνοντας την σχέση εξάρτησης με την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα αναγνώρισής της ως χωριστό κράτος στο προβλεπτό μέλλον. Όμως, η κοινή διέξοδος που θα λάβει και την στήριξη του κόσμου βρίσκεται στην Συμφωνία του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου 2019».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνάντηση Τατάρ με ακαδημαϊκούς ενόψει Γενεύης

    Η Gunes (11.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε χθες στο «προεδρικό μέγαρο» με ομάδα ακαδημαϊκών στο πλαίσιο των ετοιμασιών του για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στην Γενεύη.

    Κατά την συνάντηση αξιολογήθηκε το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για συμφωνία και συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Συζητήθηκε επίσης η συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι ακαδημαϊκοί σε αυτή την διαδικασία και οι εξελίξεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

    Στη συνάντηση συμμετείχε η διαπραγματευτική ομάδα του Τατάρ και οι ακαδημαϊκοί Δρ. Οκάν Βελί Σαφακλί, Δρ. Μεχμέτ Νεσίπ Ογιούν, Δρ, Εμετέ Γκιουζούγκιουζελλί και Δρ. Μουχαρρέμ Όζντεμιρ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σεννάρογλου: «Εκ των ων ουκ άνευ οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας»

    Σύμφωνα με την Diyalog (11.03.21), o «πρόεδρος» της ψευδοβουλής Οντέρ Σεννάρογλου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με «αντιπροσωπεία» του «συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών» στα κατεχόμενα, αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) στη Γενεύη, υποστήριξε ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διάσκεψης, η μεγάλη προσδοκία της πλειοψηφίας του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι η «συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας».

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός έφερε την ειρήνη στο νησί μετά το 1974, ο Σεννάρογλου ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που δεν επιτεύχθηκε πολιτική λύση στο νησί μέχρι σήμερα, είναι η στάση της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Σεννάρογλου πρόσθεσε ότι η συνέχιση των αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για αυτούς, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της συνόδου της Γενεύης.

    (ΑΚ)

    [05] Συνάντηση με τον Οκτάϊ είχε χθες στην Άγκυρα ο Αμτζιάογλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (BRTK-11.03.21), ο λεγόμενος υπουργός παιδείας Ολγούν Αμτζιάογλου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στην Άγκυρα, συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάϊ.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και η συνεργασία τους στον τομέα της «εκπαίδευσης», καθώς επίσης και η λειτουργία της «ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας» (EBA).

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον BRTK (10.03.21), o Αμτζιάογλου και η «αντιπροσωπεία» του συναντήθηκαν χθες στην Τουρκία και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης (YOK), Δρ Γιεκτά Σαράτζ.

    Παρών στη συνάντηση ήταν και ο «υφυπουργός παιδείας και πολιτισμού», Αϊντούντς Σιρκέτ, ο «διευθυντής» για την «ανώτατη εκπαίδευση» Ζιγιά Όζτουρκλερ, ο «πρέσβης της ΤΔΒΚ» στην Άγκυρα Κεμάλ Κιοπρουλού και ο «επιτετραμμένος για θέματα εκπαίδευσης» στην Άγκυρα Ραούφ Ατάοφ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία στους φοιτητές και στην «ανώτατη εκπαίδευση» στα κατεχόμενα.

    Ο BRTK (10.03.21) μετέδωσε επίσης ότι ο Αμτζιάογλου και η «αντιπροσωπεία» του συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του Κέντρου Μέτρησης, Επιλογής και Τοποθέτησης (OSYM), Δρ Χαλίς Αϊγκιούν.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν από το κέντρο ενόψει των εξετάσεων εισδοχής σε «πανεπιστήμια» καθώς επίσης και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία.

    Στις δηλώσεις του, ο Αϊγκιούν αναφέρθηκε στην τεράστια «αξία της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων» για αυτούς και διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να πραγματοποιηθούν και φέτος με πλήρη διαφάνεια και ασφάλεια οι εξετάσεις εισδοχής στα «πανεπιστήμια».

    (ΑΚ)

    [06] Την ανάγκη να ανοίξει ο «τουριστικός τομέας» τονίζει ο Γκιούρτζιαφερ

    Σύμφωνα με την Diyalog (11.03.21), o πρόεδρος της «ένωσης εργολάβων οικοδομών» Τζιαφέρ Γκιούρτζιαφερ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, τόνισε την ανάγκη για άμεσο καταρτισμό σχεδιασμού και προγραμματισμού για την αναζωογόνηση του «τουριστικού τομέα» στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι αν αρχίσει ένας προγραμματισμός από σήμερα, ίσως προλάβουν τον Ιούνιο.

    Κάνοντας σοβαρή έκκληση σε όλους τους «αρμόδιους» στα κατεχόμενα να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, ο Γκιούρτζιαφερ προειδοποίησε ότι αν χαθεί και η τουριστική περίοδος του 2021 αυτό θα σημαίνει καταστροφή.

    Ο Γκιούρτζιαφερ είπε ακόμη ότι 25,000 κατοικίες στα κατεχόμενα συνολικής αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων έχουν μείνει χωρίς αγοραστή. Πρόσθεσε ότι με την αναζωογόνηση του τουρισμού θα έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν αυτές τις κατοικίες και τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν να εξέλθουν από την πανδημία το συντομότερο.

    «Αν πωληθούν αυτές οι κατοικίες, ένα σοβαρό ποσό θα μπει στα ταμεία του κράτους. Υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες παντού στη χώρα. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στη Βοκολίδα, αλλά υπάρχουν και στη Λάπηθο και στον Καραβά. Με την άφιξη τουριστών, θα μπορέσουμε να τις πωλήσουμε αφού θα είναι πιθανοί πελάτες. Το άνοιγμα του τουρισμού είναι πολύ σημαντικό και για τις πωλήσεις», είπε.

    (ΑΚ)

    [07] KTAMS: Κάτω από το όριο της φτώχιας ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (11.03.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από το όριο της φτώχιας», γράφει ότι ενώ το όριο της φτώχιας στα κατεχόμενα έχει υπολογιστεί στις 3,906 ΤΛ, ο καθαρός κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή ανέρχεται στις 3,828 ΤΛ, ποσό που σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις βασικές ανάγκες μια τετραμελούς οικογένειας.

    Σε γραπτή της ανακοίνωση, η συντεχνία «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS) αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασε και λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των τιμών που ανακοίνωσε η «στατιστική υπηρεσία» για την κάλυψη των βασικών αναγκών μιας τετραμελούς οικογένειας, υπολογίζεται ότι το όριο της φτώχιας για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται στις 3,906 ΤΛ.

    Η KTAMS σημειώνει ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στο ποσό των 3,828 ΤΛ είναι πιο κάτω από το όριο της φτώχιας και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν το 2015, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που επέφερε η πανδημία στον τρόπο διαβίωσης των πολιτών.

    (ΑΚ)

    [08] Στα 34 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (11.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,743 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 34 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 22 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 5 κρούσματα που ήρθαν από το εξωτερικό αεροπορικώς και 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 30 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Τα 8 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Γκιόνελι, το 1 στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας, τα 4 στο Μίντζελι, το 1 στην Ομορφίτα,τα 2 στη Μια Μηλιά, τα 2 στην Κερύνεια, το 1 στο Πέλλαπαϊς, τα 2 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το 1 στην Αχερίτου.

    Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 601,958 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,698 κρούσματα Covid-19, 3,315 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 359 ασθενών, 74 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 283 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (ΑΚ)

    [09] Έρευνα για ατασθαλίες στην ΚΙΒ-ΤΕΚ

    Η K?br?s (11.03.21) γράφει ότι διευρύνθηκαν οι ανακρίσεις που συνεχίζονται εδώ και ένα χρόνο σε σχέση με την πώληση στην λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού (ΚΙΒ-ΤΕΚ) κινεζικών προϊόντων ως τουρκικά και σε τιμή ψηλότερη από την αξία τους στην αγορά, όπως προέκυψε από έκθεση που ετοίμασε ο «ελεγκτής».

    Για το θέμα άρχισε έρευνα και η «μονάδα οικονομικού εγκλήματος» της ούτω καλούμενης αστυνομίας. Λέγεται ότι από τις υπερχρεώσεις η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» έπαθε ζημιές ύψους 250 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ).

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «ΚΙΒ-ΤΕΚ», Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ δήλωσε ότι ο οργανισμός υπέστη μεγάλη ζημιά λόγω των προσφορών και ότι η «αστυνομία» διερευνά το θέμα. Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο μετατέθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι και ότι λόγω αυτών των υλικών, μία από τις οκτώ ηλεκτρογεννήτριες της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» δεν λειτουργεί τώρα. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Είναι μεγάλη η πιθανότητα να είναι ψεύτικα και τα υλικά που δόθηκαν για επισκευή της γεννήτριας εκ μέρους της ίδιας εταιρείας και πάλι πριν [αγοραστούν] αυτά τα 24 υλικά. Περιμένουμε την έκθεση γι αυτό».

    Σύμφωνα με τον Μπουγιούκγιλμαζ, η έρευνα συμπεριλαμβάνει την περίοδο 2017-2020 και συζητείται η διεξαγωγή έρευνας και για το παρελθόν.

    Η Yeni Duzen (11.03.21) αναφέρεται στο θέμα πρωτοσέλιδα και γράφει ότι προβάλλονται δύο ισχυρισμοί: 1) Ότι ατασθαλίες έγιναν στην προσφορά για αγορά προϊόντων (υλικών) και καυσίμων και 2) Ότι ο «διευθυντής» της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» εξασφάλισε πλεονέκτημα σε εταιρεία που ανήκει στον γιο του.

    Ενώ το λεγόμενο υπουργείο οικονομίας και ενέργειας δηλώσε ότι η ζημιά του οργανισμού ανέρχεται στα 250-300 εκατομμύρια ΤΛ λόγω προϊόντων που ήταν ψεύτικα και δεν πληρούσαν τα πρότυπα, ο Αλί Ερντάν Χατζιμουλλά, διευθυντής της εταιρείας Mors LTD που βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών, απέρριψε τους ισχυρισμούς δηλώνοντας ότι κανένα από τα προϊόντα τους δεν ήταν ψεύτικο και ότι ήταν «ειδικά» προϊόντα.

    Εξάλλου, η εταιρεία Bar-Er Ltd του γιου του (πρώην) διευθυντή της «ΚΙΒ-ΤΕΚ» Γκιουρτζάν Έρντογαν συμμετείχε ως εταιρεία προμηθευτής στην προσφορά τεσσάρων εκατομμυρίων ΤΛ που προκηρύχθηκε το 2017 για κατασκευή δύο μετασχηματιστών. Προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Έρντογαν εξασφάλισε πλεονέκτημα στον γιο του χρησιμοποιώντας την επιρροή του. Ο ίδιος δήλωσε ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του το 2017, ενώ η διαδικασία της προσφοράς ολοκληρώθηκε το 2018. Ο γιος του Γκιουρτζιάν Έρντογαν και διευθυντής της εταιρείας Bar-Er Ltd, Μπαρίμ Έρντογαν υποστήριξε ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε «παράνομο» και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν διευθυντής του οργανισμού δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι ο ίδιος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Αντιδράσεις για τις πινακίδες «Love Erdogan» στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (11.03.21) δίδει συνέχεια στο θέμα των πινακίδων με την επιγραφή «Love Erdogan» που έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της κατεχόμενης Κύπρου και γράφει ότι αυτές αναρτήθηκαν σε δρόμους σε πολλές περιοχές, σε στάσεις λεωφορείων, σε πανό που ανήκουν σε «δήμους», σε τοίχους ιδιωτών και σε διαχωριστικά δρόμων.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κανείς δεν ξέρει ποιος ανάρτησε τις πινακίδες και ποιος έδωσε άδεια για να γίνει αυτό, προσθέτοντας ότι κάτω μια πινακίδα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο υπάρχει η υπογραφή της νεολαίας του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην κατεχόμενη πόλη. Στην εν λόγω επιγραφή το μήνυμα δίδεται και στην ελληνική γλώσσα, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Αντιδρώντας στο γεγονός, το Αριστερό Κίνημα ανάρτησε πινακίδα με την φωτογραφία του Έρντογαν που γράφει ότι «We do not love you», ενώ τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (CTP) και Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) προτίμησαν να αναγράψουν σε πινακίδες «Love Cyprus», αντί «Stop Erdogan».

    Σχολιάζοντας το θέμα στην στήλη του στην Yeni Duzen (11.03.21), ο διευθυντής της εφημερίδας, Τζενκ Μουτλούγιακαλί σημειώνει ότι «έτσι εμφανίζεται το πορτραίτο ενός δικτάτορα για τον 21ο αιώνα» και ότι «με τον πιο ήπιο τρόπο» αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ασθένεια αυταρέσκειας εκτός της δημοκρατίας».

    Απευθυνόμενος σε εκείνους που διερωτούνται «τι γυρεύει» η πινακίδα αυτή στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μουτλούγιακαλί γράφει: «Ακόμα νομίζετε ότι εδώ υπάρχει πραγματική δημοκρατία; Κοιτάζετε τις πρόσφατες εκλογές, το συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται στην κορυφή, τις κυβερνήσεις που ανατράπηκαν και ακόμα θεωρείτε παράξενα τα πόστερ με την καρδιά ενός ανθρώπου χωρίς καρδιά; Εδώ αφαιρείται επιδεικτικά το δικαίωμα λόγου των ανθρώπων της Κύπρου! Και μάλιστα με ευχαριστίες από πάνω!

    Κάποιοι μας φιμώνουν, διαλύουν τον πληθυσμό μας, παίζουν με την ταυτότητά μας, δυναμιτίζουν την δημοκρατία μας, πληγώνουν την βούλησή μας, σκίζουν την γεωγραφία μας και σε απάντηση σε όλα αυτά εκείνοι που κάθονται επικεφαλής μας, εκφράζουν ευχαριστίες μέρα νύκτα. Γιατί; Διότι έρχονται 'χρήματα' και 'ισχύς'. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη κοινότητα που έβγαλε προς πώληση την βούλησή της και την ύπαρξή της με τέτοιο τρόπο; [...]

    Ο ουσιαστικός μου θυμός είναι άλλος. Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την τάξη πραγμάτων έχουν κάμποσους υποστηρικτές. [...]

    Να μην αδικήσουμε όμως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναστατούν βεβαίως! Και ειδικά νέοι. Έναντι του 'Love Erdogan' έθεσαν την αντίθεσή του 'Love Cyprus'. Έβγαλαν κραυγή ελευθερίας, ειρήνης, ισότητας και δημοκρατίας. Τι καλά. Και έτσι είναι. Μέχρι ενός σημείου. Αυτό δεν μετατρέπεται σε ξεσηκωμό. Δεν υποδαυλίζει έναν ξεσηκωμό που θα μετατρέψει την ζωή.

    Αν στο μισό νησί μπορούσαμε λίγο να σηκώσουμε το κεφάλι μας από το πλιάτσικο και από το μοίρασμα των χρημάτων που έρχονται από την Τουρκία με μιαν προσωπική, κομματική ή ομαδική αδιαντροπιά, δεν θα στοιβαζόταν έτσι πάνω στο κεφάλι μας αυτή η 'εθνική' φούρια. [...]»

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Οκτάι κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρούν αμερόληπτη στάση στην Αν. Μεσόγειο

    H Hurriyet (11.03.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε δηλώσεις του στην αρθρογράφο Χαντέ Φιράτ της εφημερίδας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην «ψυχή» του υφιστάμενου Συντάγματος και διατύπωσε εκ νέου την έκκληση του προς την αντιπολίτευση να συνεργασθεί. «Θα ήταν καλό εάν υπήρχε ένας συμβιβασμός με την αντιπολίτευση. Εάν δεν υπάρχει, θα προχωρήσουμε με τις δικές μας μελέτες στο 2023», πρόσθεσε ο Οκτάι.

    Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, ο Οκτάι επισήμανε ότι υπάρχουν τα εξής τρία κεφάλαια, που πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν με τις ΗΠΑ:

    - Είμαστε ενοχλημένοι από την συνεργασία τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Εσείς είστε κράτος ή όχι; Αυτό είναι λάθος.

    - Οι ΗΠΑ πρέπει να συμπεριφέρονται αμερόληπτα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να επιτρέψουν στις χώρες που επιθυμούν τον εγκλωβισμό της Τουρκίας στη ξηρά. Υπάρχουν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

    - Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα στην Τουρκία οι απειλητικές προσεγγίσεις όπως 'μην αγοράσετε τους S-400, μην τους χρησιμοποιήσετε'. Πρέπει να παραιτηθούν από τις απειλητικές προσεγγίσεις.

    Καταληκτικά ο Οκτάι ανέφερε: «Δεν είμαστε εχθροί με κανέναν. Μια συνεργασία Αιγύπτου και Τουρκίας θα ήταν προς το συμφέρον και της Αιγύπτου και της Τουρκίας και όλων των χωρών. Πάντα θα μπορούσε να συζητηθεί εντός αυτής της αντίληψης».

    (ΔΨ)

    [02] Ερντογάν και Πούτιν εγκαινίασαν τον 3ο αντιδραστήρα στο Άκκουγιου

    Υπό τον τίτλο «Βήμα βήμα σε πυρηνική δύναμη», η Milliyet (11.03.21, Daily Sabah) γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Χθες έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για τον τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, στη Μερσίνα της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντομέζ βρισκόταν στην Μερσίνα για την τελετή.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός είναι ένα στρατηγικό βήμα από άποψη ενεργειακής ασφάλειας, ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατά την τελετή εγκαινίων, υποστήριξε ο στόχος τους είναι να προσθέσουν στο ενεργειακό καλάθι της χώρας την πυρηνική ενέργεια, που λειτουργεί χωρίς ρύπους και δεν βλάπτει το περιβάλλον. Είπε τα εξής ο Έρντογαν:

    «Στοχεύουμε ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου να λειτουργήσει το 2023. Θα εργαζόμαστε μέρα νύχτα ώστε να θέσουμε σε λειτουργία και τους υπόλοιπους αντιδραστήρες αυτού του πυρηνικού σταθμού. Αποτελείται από τέσσερεις αντιδραστήρες. Στην επέτειο 100 χρόνων ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας θα προσθέσουμε την Τουρκία στις χώρες με πυρηνική ενέργεια. Ο σταθμός Άκκουγιου θα έχει συνολική ισχύ 4,800 μεγαβάτ και θα παράγει ετησίως 35 δισεκατομμύρια κίλοβατ ανά ώρα, που θα καλύπτει γύρω στο 10% των αναγκών μας».

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είπε ότι το κοινό έργο Τουρκίας και Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου είναι η αρχή μιας νέας περιόδου, σημειώνοντας ότι ο σταθμός θα συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία της.

    (ΔΨ)

    [03] Συνάντηση Τσαβούσογλου – Λαβρόφ στο Κατάρ

    Το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (10.03.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διήρκεσε γύρω στη μισή ώρα και οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της Συρίας, καθώς και τις προετοιμασίες για την τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Κατάρ-Ρωσίας, που θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου 2021.

    Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Τσαβούσογλου έγραψε ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του διμερή θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στον Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Λιβύη και την Συρία, συγχαίροντας το έθνος για τον τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου.

    (ΔΨ)

    [04] Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα

    Η Yeni Safak (10.03.21,) γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα διεξαχθούν στην Αθήνα μεταξύ 16-17 Μαρτίου, 2021.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 14,556 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 14,556 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 145,130 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 67 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 9,193. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 814 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,821,943 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,227. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,649,862.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 34,548,238 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,309 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,8 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 31%.

    (ΔΨ)

    [06] Ταχεία εξάπλωση των μεταλλάξεων Covid-19 στην Τουρκία

    H Hurriyet (11.03.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, σε γραπτή του ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής, τόνισε ότι επιταχύνεται η μετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού της νόσου Covid-19, σημειώνοντας ότι παρόλα τα μέτρα, παρατηρείται μια επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού στην Τουρκία, όπως γενικότερα και σε όλο τον κόσμο, λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών.

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 41,488 στελέχη του μεταλλαγμένου ιού της Βρετανίας σε 76 επαρχίες, συνολικά 61 στελέχη του μεταλλαγμένου ιού της Νότιας Αφρικής σε 9 επαρχίες, 2 στελέχη του μεταλλαγμένου ιού της Καλιφόρνιας – Νέας Υόρκης σε μια επαρχία και 1 στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού της Βραζιλίας. «Τα όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων έναντι αυτής της ταχείας εξάπλωσης του ιού», είπε καταληκτικά ο Κοτζά.

    (ΔΨ)

    [07] Αφίσες «Αγαπάμε τον Ερντογάν» στην κουρδική γλώσσα στο Ντιγιάρμπακιρ

    Υπό τον τίτλο «Αγνοούν την κουρδική γλώσσα, εκτός από αυτά τα πανό!...», ο αρθρογράφος Γιαλτσίν Ντογάν της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (11.03.21) επικρίνει το γεγονός ότι η κουρδική γλώσσα αγνοείται όταν έχει να κάνει με σημαντικές ενημερώσεις από τα υπουργεία, αλλά την θυμήθηκαν για τα πανό με το σύνθημα «Εμείς αγαπούμε τον Ερντογάν».

    Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος επικρίνει το Υπουργείο Υγείας ότι εξέδωσε σε διάφορες γλώσσες ενημερωτικά φυλλάδια για την πανδημία εκτός από την κουρδική. Όμως, όταν έχει να κάνει με διαφήμιση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, θυμούνται και την κουρδική γλώσσα, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

    «Δεν θα το πιστέψετε...'Έχουν κρεμάσει τεράστιες αφίσες σε τείχη στο Ντιγιάρμπακιρ'. Τι γράφουν αυτές οι αφίσες; 'Em ji Erdogan hez dikin'. Σημαίνει: Εμείς αγαπάμε τον Ερντογάν. Σε ποια γλώσσα; Στην Κουρδική!...

    Πιστεύουν ότι με αυτά 'διοικούν τη χώρα'. Τόσο 'αφελής' προπαγάνδα. Ποιον πιστεύουν ότι θα ξεγελάσουν;...», αναφέρει ειρωνικά ο αρθρογράφος.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 11 March 2021 - 14:27:25 UTC