Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 43/2021 04.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε αν δεν βγει αποτέλεσμα στην Γενεύη»
  • [02] Ερτουγρούλογλου: «Δεν χρειαζόμαστε εμβόλια από την ελληνοκυπριακή πλευρά»
  • [03] Για επαφές στα κατεχόμενα σήμερα αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [04] Την άτυπη πενταμερή διάσκεψη συζήτησε με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή το TDP
  • [05] Ισχυρισμοί περί παρεμπόδισης αυτοκινητοπομπής προς τα Κόκκινα
  • [06] Τι προνοεί το οικονομικό «πρωτόκολλο» για το 2021 που υπογράφηκε χθες
  • [07] Σανέρ: Θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία με 400 εκατομμύρια ΤΛ
  • [08] Το κατοχικό καθεστώς παρέλαβε σήμερα 20,000 δόσεις εμβολίων από την Τουρκία
  • [09] Ακόμη ένας θάνατος χθες στα κατεχόμενα από COVID-19 και 27 νέα κρούσματα
  • [10] «Στόχος να φέρουμε ακόμη 10,000 φοιτητές» υποστηρίζει ο Αμτζιάογλου
  • [11] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Άγιο Ιλαρίωνα-Δεν προκλήθηκαν ζημιές στο Κάστρο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: «Πιθανή συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου για ΑΟΖ στο μέλλον»
  • [02] Σεντόπ: «Στηρίζουμε λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας»
  • [03] Δηλώσεις Κιλίτς πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα
  • [04] Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το «Σχέδιο Δράσης» του Ερντογάν
  • [05] Στις 11,520 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες
  • [06] «Ακόμη 30 - 40 γεωτρήσεις στην περιοχή Σακάρια», αναφέρει ο Ντονμέζ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε αν δεν βγει αποτέλεσμα στην Γενεύη»

    Η K?br?s Manset (04.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να χάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στη Γενεύη για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι με την πρόοδο που έκαναν δεν είναι μακριά η «αποκατάσταση» της «ΤΔΒΚ». Σε αποκλειστική συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι βρίσκονται δίπλα από την «ΤΔΒΚ» σε όλους τους τομείς και εργάζονται για νέες προόδους.

    Υποστηρίζοντας ότι οι «εθνικοί αγώνες» δεν λύνονται εύκολα, ο Τατάρ είπε ότι όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει στην Γενεύη, θα συνεχίσουν την «όρθια στάση» τους. Ανέφερε ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ και την Δευτέρα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Επεσήμανε ότι μετά από αυτές τις συναντήσεις θα συναντηθεί χωριστά με τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα και αργότερα θα ενημερώσει την «βουλή» προτού αναχωρήσει για την Γενεύη.

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις στην πενταμερή διάσκεψη, όμως για τους ίδιους [τους Τουρκοκύπριους] η σημασία αυτής της συνάντησης είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσουν ότι εξαντλήθηκε η αντίληψη στη βάση της ομοσπονδίας που συζητείται για χρόνια. Υποστηρίζοντας αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους τα Ηνωμένα Έθνη διότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα τους τόσα χρόνια, ο Τατάρ είπε ότι αυτό το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη του κόσμου με το Σχέδιο Ανάν, κατά την περίοδο του οποίου οι Τουρκοκύπριοι προέβησαν σε μεγάλες θυσίες, κατά την έκφρασή του, λέγοντας «ναι» και «γκρέμισαν τα ταμπού». Ο Τατάρ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβραβεύτηκε με την ένταξή της στην ΕΕ παρά το όχι στο Σχέδιο Ανάν και ότι το θέμα έγινε πιο περίπλοκο από τότε.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες στο Κραν Μοντάνα για ομοσπονδιακή λύση και ότι πρώτη φορά συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα σε πενταμερή διάσκεψη για την οποία είχε λεχθεί από τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι «είναι το τελευταίο πείραμα της γενιάς μας», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αν θα αρχίσει διαδικασία από εδώ και μπρος, αυτή την φορά θα είναι διαφορετική» και πρόσθεσε:

    «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα. Θα μεταφέρουμε στην ημερήσια διάταξη του κόσμου τις απόψεις τις οποίες υποστηρίζαμε για χρόνια και θα εξηγήσουμε στους αξιωματούχους εκεί ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες για ομοσπονδία που διεξήχθησαν επί 50 χρόνια και ούτε στη συνέχεια στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Εκλέχθηκα εκφράζοντας ξεκάθαρα αυτές τις απόψεις μου εντός ενός δημοκρατικού συστήματος. Επομένως, αν θα υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση της πρέπει να είναι η συνεργασία δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Ούτως ή άλλως, έτσι είναι και τώρα».

    Υποστηρίζοντας ότι από το 1963 οι Τουρκοκύπριοι αυτοδιοικούνται με τις «τοπικές επιτροπές», την «προσωρινή τουρκοκυπριακή διοίκηση», την «αυτόνομη τουρκοκυπριακή διοίκηση», το «τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος» και την «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, δεν μπορεί να μας το πάρει. Ως τουρκοκυπριακός λαός έχουμε τα χαρακτηριστικά να είμαστε κράτος».

    Σημειώνοντας ότι η «ΤΔΒΚ» μπορεί να μην αναγνωρίζεται πολιτικά από κανένα άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία όμως έχει εμπορικές σχέσεις και σχέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης με πέραν των 100 χωρών, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι αν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την έγκριση και των δύο πλευρών, η εναλλακτική τους επιλογή θα είναι η ενίσχυση της «ΤΔΒΚ», το άνοιγμα της προς τον κόσμο και η έναρξη άλλων προσπαθειών με την στήριξη της Τουρκίας. Είπε ότι θα πάνε στην Γενεύη για να το εξηγήσουν αυτό.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι προβαίνει σε διαβουλεύσεις για όλα αυτά με αξιωματούχους της ΕΕ και εκπροσώπους άλλων χωρών, ότι παρατήρησε πως επιθυμούν να τον ακούσουν και ότι επομένως ενισχύει την θέση του η πλήρης στήριξη από την Τουρκία στα βήματα που κάνουν.

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πια οι ίδιες και ότι άλλαξαν πολύ οι συνθήκες, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «αν επιθυμείτε μιαν μακροπρόθεσμη βιώσιμη συμφωνία με καλή θέληση, αυτή πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικότητες» και «οι πραγματικότητες της Κύπρου είναι γνωστές».

    Υποστηρίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο έγιναν αλλαγές υπέρ των Τουρκοκυπρίων και ότι η Τουρκία βρίσκεται πίσω τους, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος κατέστη πιο σημαντική και αναβαθμίστηκε το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» με πολιτικές που συνάδουν με την τουρκική πολιτική και το άνοιγμα του Βαρωσιού.

    Είπε ότι καθήκον τους είναι να τα εξηγούν όλα αυτά στον «λαό» και στον κόσμο και γι' αυτό τον σκοπό εργάζονται. «Βλέπω πράγματι ότι θεωρούν πως έχουμε δίκαιο, όμως ως τελευταίο λόγο μας λένε ότι για να μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία χρειάζεται να δώσουν την έγκρισή τους και οι δύο πλευρές», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το σημαντικό εδώ είναι η έγκριση και των δύο πλευρών. «Αν δεν την εγκρίνει ο τουρκοκυπριακός λαός, η εναλλακτική είναι η συνέχιση της ΤΔΒΚ και επομένως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατό πλέον να υπάρξει ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός, ο Τατάρ ανέφερε ότι δεν επιθυμούν να χάσουν άλλα 50 χρόνια και ότι θα μεταβούν στη Γενεύη για μιαν συμφωνία «ρεαλιστική και προσγειωμένη», όπως την χαρακτήρισε. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Έχουμε μιαν αδικία που συνεχίζεται από το 1960. Οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν την συμφωνία του 1960 για να διώξουν τους Άγγλους από το νησί. Σε αυτή την συμφωνία υπάρχουν δύο ιδρυτικοί λαοί, δηλαδή εμείς είμαστε χωριστός λαός. Άλλωστε από εδώ παίρνει την δύναμή του ο τουρκοκυπριακός λαός».

    Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως εθνική υπόθεση, ο Τατάρ είπε ότι για να πάρουν αποτέλεσμα μπορεί να περάσουν χρόνια. Ανέφερε ότι μπορεί να πάνε προς διαφορετικά μορφώματα οι συνομιλίες στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών, όμως δεν θεωρεί ορθό να το συζητήσει αυτό από τώρα. Σημείωσε ότι το σημαντικό γι' αυτούς είναι η αποδοχή της κυριαρχίας και ότι κυριαρχία σημαίνει κράτος, ισχυριζόμενος ότι ούτως ή άλλως με την υποβολή του Σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα έγινε αποδεχτή η ύπαρξη δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι.

    Αναφερόμενος στην πολιτική ισότητα, ο Τατάρ χαρακτήρισε τον όρο αυτό ως «παγίδα της ομοσπονδίας» και υποστήριξε ότι η πρόσθεση είναι η εξάπλωση της επικυριαρχίας [των Ελληνοκυπρίων] στο βόρειο μέρος της Κύπρου με την πάροδο του χρόνου.

    Ο Τατάρ επεσήμανε επίσης ότι δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τον αγώνα που διεξήγαγε τόσα χρόνια ο τουρκοκυπριακός «λαός» απλώς και μόνο για να υπάρξει συμφωνία και ότι καθήκον τους είναι η προστασία των συμφερόντων του «λαού». Σημειώνοντας ότι αυτός ο αγώνας διεξάγεται πάντοτε μαζί με την Τουρκία και επομένως πρέπει να προστατεύουν και τα κοινά τους συμφέροντα, ο Τατάρ είπε ότι εκτός από τους Ελληνοκύπριους, στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να συμμετέχουν και χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιταλία και εξέφρασε την άποψη ότι το πιο σωστό για τους Τουρκοκύπριους είναι να ενεργούν μαζί με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στην διαπραγματευτική του ομάδα, ο Τατάρ είπε ότι με τον Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος διορίστηκε ως «ειδικός εκπρόσωπός» του, εργάζονται μαζί με μιαν ισχυρή ομάδα και ότι θα πάνε στη Γενεύη με μιαν καλή ομάδα επειδή έχουν μακρύ διαπραγματευτικό παρελθόν, μεγάλο αρχείο και πολλή πείρα.

    Επανέλαβε ότι σκοπός τους είναι σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας να μην θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη και το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» και υποστήριξε ότι εδώ φαίνεται πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Τατάρ είπε ότι η πενταμερής διάσκεψη θα είναι σε μορφή 5+1 και ότι τρέφουν απεριόριστο σεβασμό προς την ΕΕ, αλλά η Ένωση έχει καταστεί μέρος του προβλήματος επειδή είναι μέλη της τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και η Ελλάδα.

    Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως εκπρόσωπο της σχολής Ντενκτάς στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι είναι αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την κυριαρχία τους, όπως είχε κάνει και ο Ντενκτάς. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν θέλει λύση, ο Τατάρ τις χαρακτήρισε παράπονα όσων δεν βρίσκουν τίποτε άλλο να πουν για το γεγονός ότι ο ίδιος ψήλωσε τον πήχη μετά την αποτυχία των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντζί να πετύχουν συμφωνία. Υποστήριξε ότι ο «λαός» αντιλαμβάνεται πλέον το αγώνα που διεξάγεται και θα ενεργήσει πιο ενωμένος, προσθέτοντας ότι όλα αυτά ψηλώνουν τον πήχη στον κόσμο και βρίσκουν στήριξη. Είπε ότι το μόνο πρόβλημα είναι το κατά πόσο η πολιτική τους θα φέρει αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα εγκρίνει κανείς το να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» επειδή δεν θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή την πολιτική.

    «Ούτως ή άλλως, η αντίληψη της άλλης πλευράς περί ομοσπονδίας ήταν 100% διαφορετική από τη δική μας αντίληψη περί ομοσπονδίας», είπε και πρόσθεσε: «Ενώ εκείνοι στην κυριαρχία έχουν στόχο την εξάπλωση στον βορρά, απέναντι είναι ένα οικοδόμημα που ονομάζεται ομοσπονδία δύο κρατών. Εμείς τώρα βρήκαμε τον σωστό δρόμο, κλείσαμε την πόρτα μας σε μιαν τέτοια ομοσπονδία, ανεβάσαμε τον πήχη».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ερτουγρούλογλου: «Δεν χρειαζόμαστε εμβόλια από την ελληνοκυπριακή πλευρά»

    Σύμφωνα με τη kibrispostasi.com (03.03.21), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού CRI Turk FM που μεταδίδεται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στα εμβόλια που αποστέλλει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους μέσω της «νότιας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπουν θετικά την αποστολή των εμβολίων αυτών, αφού όπως υποστήριξε, δεν συνάδουν με την «πολιτική τους για δύο κυρίαρχα κράτη στη βάση της ισότητας».

    «Τα εμβόλια είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όμως, ενόσω η μητέρα πατρίδας μας αποστέλλει εμβόλια, δεν έχουμε την ανάγκη των εμβολίων που στέλνονται σε μας μέσω της ελληνοκυπριακής πλευράς», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ίδιος τάχθηκε κατά της συμμετοχής της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+ΗΕ) που θα διεξαχθεί στη Γενεύη από τις 27-29 Απριλίου, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε: «Η ΕΕ συνεχίζει να θεωρείται μια οργάνωση η οποία υποτίθεται πως είναι αμερόληπτη. Όμως εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Η ΕΕ είναι μονόπλευρη. Οπωσδήποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί αμερόληπτη μια οργάνωση που αποδέχθηκε στους κόλπους της ως μέλος το ελληνοκυπριακό κράτος που αποκαλείται Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν σέβεται κανένα κράτος και δεν σέβεται τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως τα 'μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες'».

    Υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν επιτρέπει την συμμετοχή της ΕΕ στη άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε ότι η πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (5+ΗΕ) ήταν πρόταση της τουρκικής πλευράς.

    «Από ποιους απαρτίζονται αυτοί οι 5; Οι δύο χωριστές πλευρές στο νησί, οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Ποια είναι η δικαιολογία για τη συμμετοχή της ΕΕ σε αυτό το τραπέζι. Δεν μπορεί να υπάρξει μια λογική δικαιολογία. Η ΕΕ δεν είναι αμερόληπτη απέναντι μας. Παραβλέποντας το ότι το Κυπριακό ήταν άλυτο, αποδέχθηκε την ένταξη της λεγόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ένωση, ωσάν να είναι η νόμιμη αντιπρόσωπος ολόκληρου του νησιού. Από πλευράς μας, δεν τίθεται θέμα να σκεφτούμε ότι το καθεστώς της είναι αμερόληπτο. Εμείς ενημερώσαμε ότι δεν εγκρίνουμε τη συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι. Φυσικά και η ΕΕ θα βρίσκεται στη Γενεύη, μπορεί να διεξάγει διμερείς επαφές με τις πλευρές που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, όμως η τουρκική πλευρά δεν εγκρίνει τη συμμετοχή της στο τραπέζι των συνομιλιών», ξεκαθάρισε ο Ερτουγρούλογλου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δική του άποψη για το μοντέλο της συνομοσπονδίας που ο ίδιος υποστηρίζει σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, ο Ερτουγρούλογλου είπε τα εξής:

    «Η συνομοσπονδία είναι ο συνεταιρισμός που αποτελείται από τη σύσταση δυο κυρίαρχων κρατών. Η δε ομοσπονδία είναι ο συνεταιρισμός που δεν περιλαμβάνει την κυριαρχία των πλευρών που την απαρτίζουν. Τα ΗΕ ανάλωσαν 52 χρόνια για τις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία. Η ομοσπονδία μετατράπηκε σε παραμέτρους των ΗΕ. Εμείς λέμε 'ας θυμηθούμε την Δημοκρατία του 1960. Υπήρχε πολιτική ισότητα; Υπήρχε. Υπήρχαν δύο κοινότητες, όχι όμως διζωνικότητα, ήταν μια λειτουργική ομοσπονδία. Υπήρχε και αποτελεσματική συμμετοχή των Τούρκων στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Ο αντιπρόεδρος είχε το δικαίωμα βέτο. Αυτοί που σκέφτονται αυτό το καθεστώς και αυτοί που μιλούν ακόμη για ομοσπονδία, να θυμηθούν αυτά που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι από το Δεκέμβριο του 1963. Για μας αυτή η προσέγγιση δεν είναι αποδεκτή», είπε.

    Μιλώντας για το ενδεχόμενο σύστασης ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αν οι δυο εταίροι στο νησί αποφασίσουν τη σύσταση ενός νέου συνεταιρισμού, τότε αυτός ο συνεταιρισμός πρέπει να βασίζεται σε πιο υγιείς βάσεις από τη δομή του συνεταιρισμού της Δημοκρατίας του 1960. «Σε περίπτωση που διαλυθεί αυτός ο ενδεχόμενος συνεταιρισμός συνομοσπονδίας που θα συσταθεί, τότε οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μην περιέλθουν ξανά στην κατάσταση που είνια σήμερα στη διεθνή κοινότητα,», ισχυρίστηκε ο Ερτουγρούλογλου, τονίζοντας ότι αν θα υπάρξει πολιτική ισότητα, τότε αυτή πρέπει να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα.

    (ΑΚ)

    [03] Για επαφές στα κατεχόμενα σήμερα αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (04.03.21), αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ακίφ Τσιαγατάϊ Κιλίτς, θα βρίσκεται σήμερα στα κατεχόμενα για σειρά επαφών.

    Ο Κιλίτς και η αντιπροσωπεία του θα συναντηθούν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Οντέρ Σεννάρογλου, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    Η αντιπροσωπεία από την Τουρκία θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις με Τουρκοκύπριους «βουλευτές» που ασχολούνται με θέματα του Ευρωκοινοβουλίου και άλλων Ευρωπαϊκών οργανισμών, ενώ στην ατζέντα της αντιπροσωπείας βρίσκεται και επίσκεψη τους στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

    (ΑΚ)

    [04] Την άτυπη πενταμερή διάσκεψη συζήτησε με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή το TDP

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (03.03.21), o πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος, Χαλίλ Χιζάλ συναντήθηκαν χθες με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Stephen Lillie.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του TDP, στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μια ώρα, συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν το Κυπριακό και η άτυπη πενταμερής διάσκεψη (5+1) που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία και άλλα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

    (ΑΚ)

    [05] Ισχυρισμοί περί παρεμπόδισης αυτοκινητοπομπής προς τα Κόκκινα

    Η Gunes (04.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 3 Μαρτίου η ελληνοκυπριακή πλευρά εμπόδισε την τακτική διέλευση αυτοκινητοπομπής από το οδόφραγμα του Λιμνήτη που θα μετέβαινε για ανεφοδιασμό της στρατιωτικής μονάδας του κατοχικού στρατού στα Κόκκινα, με βάσει την συμφωνία για τον Λιμνήτη.

    Στην ανακοίνωση του «υπουργείου» προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έγιναν οι απαραίτητες γνωστοποιήσεις που προβλέπονται από την ανωτέρω συμφωνία και ότι η παρεμπόδιση της διέλευσης αποτελεί παραβίαση των συμφωνηθέντων.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη παραβίαση της συμφωνίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση 223 κινητών πολυβολείων, από τα οποία τα 35 στη νεκρή ζώνη, καθώς και η παρεμπόδιση τουριστών να επισκεφτούν τα κατεχόμενα αποτελούν παραδείγματα της πολιτικής έντασης που ακολουθεί προσφάτως η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έγινε διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Έθνη γι' αυτή την λεγόμενη παραβίαση της συμφωνίας και σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν τιμηθεί η συμφωνία, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τι προνοεί το οικονομικό «πρωτόκολλο» για το 2021 που υπογράφηκε χθες

    Κάτω από τον τίτλο «Νέο κονδύλι 2,5 δισεκατομμυρίων ΤΛ, άλλες 20 χιλιάδες δόσεις εμβολίων», η Yeni Duzen (04.03.21) γράφει ότι υπογράφηκε χθες στην Άγκυρα η λεγόμενη «Συμφωνία Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για το 2021. Σημειώνοντας ότι δεν ανακοινώθηκε το «Σχέδιο Δράσης» που αποτελεί τα παραρτήματα της «συμφωνίας», η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

    «Η κυβέρνηση της τουρκικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου συμφώνησαν την συνέχιση της μεταξύ τους δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας υπό τους κάτωθι όρους:

    Ι. Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεσμεύτηκε να

    [01] Υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τους στόχους που λαμβάνουν χώρα στο 'Σχέδιο Δράσης του 2021' του παραρτήματος της παρούσης Συμφωνίας (Παράρτημα-1) κατά τον χρόνο που αναφέρεται απέναντί τους.

    [02] Να ετοιμάσει το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 την πρότασή της για το Οικονομικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει το 2022.

    ΙΙ. Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε:

    [01] Να προβεί σε βοήθεια δωρεάς σε τουρκικές λίρες (ΤΛ) μέχρι και 2.250.000.000 ΤΛ (Παράρτημα-2)


    [Α] Αναφορικά με πληρωμές Επενδύσεων Υποδομών και Έργων του Πραγματικού Τομέα

    - 800.000.000 ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021

    - 16.425.722,61 ΤΛ υπόλοιπο Αναδρομικά από τον Λογαριασμό του 2020

    - Σύνολο 1.330.451.983,81 ΤΛ σύνολο εκ των οποίων 514.026261,20 ΤΛ μεταφερόμενα από το 2020 (Παράρτημα-3.1.2 και Παράρτημα -3.1.3)


    [Β] Αναφορικά με τις πληρωμές δραστηριοτήτων

    - 150.000.000,00 ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021

    Γ. Αναφορικά με τις πληρωμές για την άμυνα

    - 750.000.000,00 ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021

    - Σύνολο 769.548.016,19 ΤΛ εκ των οποίων τα 19.548.016,19 ΤΛ μεταφερόμενα από το 2020.

    [02] Να παραχωρήσει βοήθεια δανείου έναντι δολαρίων ΗΠΑ υπό μορφή τουρκικών λιρών μέχρι και 1.000.000.000 ΤΛ (Παράρτημα-2)


    [Α] 800.000.000,00 ΤΛ για τον δημόσιο τομέα (Συμβολή στο Τρέχον Έλλειμμα του Προϋπολογισμού) (Παράρτημα-3.2 και Παράρτημα 3.2.1)


    [Β] Σύνολο 200.000.000,00 ΤΛ το σύνολο των οποίων ως μεταφορά από το 2020 για τον δημόσιο τομέα (Άλλα) (Παράρτημα- 3.2 και Παράρτημα- 3.2.1)

    [03] Να χορηγήσει τις βοήθειες δωρεές που λαμβάνουν χώρα στο άρθρο ΙΙ (1) στο πλαίσιο 'Έργων Μέσων Οικονομικής Συνεργασίας για Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα (ARMA)', 'Έργων με Πόρους της Άγκυρας' και 'Δράσεις' και τα δάνεια που λαμβάνουν χώρα στο άρθρο ΙΙ (2) στο πλαίσιο των 'Μεθόδων και Αρχών της Συμφωνίας Δημοσιονομικής και Οικονομικής Συνεργασίας' (Παράρτημα-3)

    [04] Να παρέχει τεχνική βοήθεια μέσω δημοσίων λειτουργών σε τομείς που θα νιώσει την ανάγκη η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

    ΙΙΙ. Άλλα θέματα

    [01] Η διανομή ανάμεσα στα σχέδια των ποσών των δωρεών και των δανείων που υπάρχει δέσμευση να δοθούν εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας καθορίζεται με την συμπερίληψή τους στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον Περί Διοίκησης του Κεντρικού Προϋπολογισμού Νόμο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    [02] Οι βοήθειες που θα γίνουν εκτός της παρούσης Συμφωνίας γίνονται με την υπογραφή πρωτοκόλλου ανάμεσα στην κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ή οποιουδήποτε υπουργείου των δύο χωρών. Όμως, οι εν λόγω βοήθειες δεν μπορούν να είναι αντίθετες με τους σκοπούς της παρούσης Συμφωνίας.

    [03] Το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (ΚΕΙ) της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, σε διαβούλευση με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ετοιμάζει 'Μηνιαία Έκθεση Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης' με σκοπό την διαπίστωση της προόδου στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο Σχέδιο Δράσης του 2021 του παραρτήματος της Συμφωνίας (Παράρτημα-1) και την αποστέλλει στο Γραφείο Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας για να υποβληθεί στην Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας την πρώτη ημέρα του μηνός που ακολουθεί τον υπό αναφορά μήνα.

    [04] Η Μηνιαία Έκθεση Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης θα επιβλέπεται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στις αξιολογήσεις για τις πληρωμές και την χρήση των δανείων που θα γίνουν για τα έργα Υποδομών και του Πραγματικού Τομέα. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα γίνεται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι καθορισμένες δωρεές και δάνεια θα διαβιβάζονται προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εκ μέρους του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας κατόπιν έγκρισης του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας βάσει της εισήγησης πληρωμής της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά τρόπο που συνάδει με τις συμφωνίες οικονομικής και συνεργασίας και τεχνικών μέσων καθώς και της οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας.

    [05] Τα έργα στο πλαίσιο της παρούσης συμφωνίας και η πρόοδος που σημειώνεται στο Σχέδιο Δράσης για το 2021, καθώς και η πορεία της οικονομίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα αξιολογούνται σε συναντήσεις ελέγχου που θα κάνουν στους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο στην προεδρία του Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Μόνιμου Γραμματέα της Πρωθυπουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

    [06] Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την τελευταία ημερομηνία γνωστοποίησης που σημειώνεται ότι οι πλευρές ολοκλήρωσαν τις νομικές διαδικασίες με βάση την δική τους νομοθεσία».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Σανέρ: Θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία με 400 εκατομμύρια ΤΛ

    Ο παράνομος Bayrak (03.03.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι αποφάσισαν να στηρίξουν τον πραγματικό τομέα της οικονομίας με ένα πακέτο της τάξης των 400 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) περίπου.

    Μιλώντας χθες στον σταθμό μετά την υπογραφή του «οικονομικού πρωτοκόλλου» με την Τουρκία για το 2021, ο Σανέρ ανέφερε ότι η Τουρκία θα παραχωρήσει 2,5 δισεκατομμύρια ΤΛ για τον «προϋπολογισμό» του καθεστώτος που ανέρχεται συνολικά στα 10 δισεκατομμύρια 240 εκατομμύρια ΤΛ περίπου. Είπε ότι με ένα ποσό της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων ΤΛ, που συμπληρώνεται με τα 750 εκατομμύρια ΤΛ τα οποία μεταφέρθηκαν από το 2020, θα χρησιμοποιηθεί εκ μέρους του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών τόσο για ενίσχυση των υποδομών στα κατεχόμενα όσο και για δωρεές και δάνεια.

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, άρχισαν εργασίες για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων με στόχο την πώληση των προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα στην αγορά.

    Είπε επίσης ότι με τις 20 χιλιάδες εμβόλια για τον Covid-19 που τους υποσχέθηκε ότι θα τους στείλει η Τουρκία, θα φτάσουν στις 100 χιλιάδες δόσεις. «Αν αναφέρω ότι ο πληθυσμός μας είναι 380 χιλιάδες, με 50 χιλιάδες εμβόλια, δηλαδή λέγοντας ότι θα έχει εμβολιαστεί περίπου το ένα έβδομο του πληθυσμού μας, θα είναι πολύ ορθή διαπίστωση να λεχθεί ότι είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από πολλές χώρες στον κόσμο», πρόσθεσε.

    Ο Σανέρ ανέφερε ότι στην συνάντηση που είχε χθες Τετάρτη με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι συζήτησαν το θέμα του νέου νοσοκομείου 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία και το έργο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (E-government) που θα υλοποιήσουν μαζί με την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο Bayrak (04.03.21, brtk.net), επιστρέφοντας σήμερα Πέμπτη από την Τουρκία, ο Σανέρ επανέλαβε ότι κατά τις επαφές τους στην Άγκυρα συζήτησαν και την πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο για το Κυπριακό και συμφώνησαν, όπως σε όλα τα θέματα. Είπε ότι συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει αποδεχτή καμία συμφωνία στην οποία δεν υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. «Συμφωνούμε και στο θέμα της αποδοχής της ύπαρξης δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών», ανέφερε καταληκτικά ο Σανέρ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Το κατοχικό καθεστώς παρέλαβε σήμερα 20,000 δόσεις εμβολίων από την Τουρκία

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (04.03.21) έφθασαν στα κατεχόμενα σήμερα τα πρωί ακόμη 20,000 δόσεις εμβολίων της Sinovac, που αποστάλθηκαν από την Τουρκία.

    Τα εμβόλια στάλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας με ασθενοφόρο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στις 10.00 π.μ στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Με τα σημερινά εμβόλια που στάλθηκαν στα κατεχόμενα, ο συνολικός αριθμός εμβολίων από την Τουρκία έφθασε τις 100,000 σημειώνει ο παράνομος Bayrak.

    (ΑΚ)

    [09] Ακόμη ένας θάνατος χθες στα κατεχόμενα από COVID-19 και 27 νέα κρούσματα

    Η Vatan (04.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6.038 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 27 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 22 είναι εγχώριες μολύνσεις, δυο κρούσματα ήρθαν από το εξωτερικό και τρία αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 26 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο, ενώ σημειώθηκε ακόμη 1 θάνατος.

    Τα 9 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 14 στην Κερύνεια και τα δυο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 3 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 561,522 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,519 κρούσματα Covid-19, 3,087 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 408 ασθενών, 68 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 339 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 1 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (ΑΚ)

    [10] «Στόχος να φέρουμε ακόμη 10,000 φοιτητές» υποστηρίζει ο Αμτζιάογλου

    Σύμφωνα με την Halk?n Sesi (04.03.21), ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Ολγούν Αμτζιάογλου, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, είπε ότι προγραμματίζουν να αρχίσουν τη δια ζώσης εκπαίδευση στα κατεχόμενα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ακαδημαϊκούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της «εκπαίδευσης».

    «Τον Απρίλιο προγραμματίζουμε να αρχίσει η δια ζώσης εκπαίδευση. Οι φοιτητές που έφθασαν στο νησί το Μάρτιο, και ειδικότερα οι τελειόφοιτοι φοιτητές θα συνεχίσουν την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι να μπορέσει να επαναρχίσει η εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα που εφαρμόζονται στις σχολές τους ηλεκτρονικά μέχρι να μπορέσουν να αρχίσουν με φυσική παρουσία στις αρχές Απριλίου», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι στόχος τους ήταν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα το Μάρτιο 17,550 φοιτητές, ο Αμτζιάογλου είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στα κατεχόμενα συνολικά 4,000 φοιτητές και πρόσθεσε ότι προγραμματίζουν να φθάσουν στα κατεχόμενα ακόμη 10,000 το λιγότερο.

    «Αν εμβολιαστούν οι καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό, οι ακαδημαϊκοί και οι άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης που υπολογίζεται περίπου στις 20,500 άτομα, καθώς επίσης και 53,000 μαθητές σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και επιπλέον 82,000 φοιτητές στην ανώτατη εκπαίδευση, τότε συνολικά θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε στους δρόμους 155,550 άτομα για την εκπαίδευση. Απαιτούμε να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο και να μην θυματοποιηθεί ξανά η εκπαίδευση», είπε ο λεγόμενος υπουργός.

    (ΑΚ)

    [11] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Άγιο Ιλαρίωνα-Δεν προκλήθηκαν ζημιές στο Κάστρο

    Η Vatan (04.03.21) γράφει ότι πυρκαγιά ξέσπασε χθες νωρίς το απόγευμα σε καφετέρια στο κατεχόμενο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα.

    Η πυρκαγιά που προκλήθηκε λόγω πτώσης κεραυνού, τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 20.00. Στην περιοχή έσπευσαν εκτός από την λεγόμενη αστυνομία και την «πυροσβεστική» και άνδρες του κατοχικού στρατού και της «πολιτικής άμυνας».

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου είπε ότι η πυρκαγιά κατέκαψε ολοσχερώς την καφετέρια που βρίσκεται στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα και μαζί διάφορα ιστορικά εθνογραφικά αντικείμενα, αρχεία και φωτογραφίες που βρίσκονταν αναρτημένες στους τοίχους της καφετέριας.

    Ο λεγόμενος υπουργός πρόσθεσε ότι η πυρκαγιά δεν προκάλεσε ζημιές στο ιστορικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, για την πυρκαγιά ενημερώθηκε από τον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών Κουτλού Εβρέν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ο οποίος βρισκόταν στην Άγκυρα.

    Σε δηλώσεις του, ο Σανέρ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: «Πιθανή συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου για ΑΟΖ στο μέλλον»

    Η Hurriyet (03.03.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γεωργιανό ομόλογό του Ντέιβιντ Ζαλκαλιάνι [David Zalkaliani], έδωσε σημαντικά μηνύματα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και για την απελευθέρωση της βίζας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφορικά με την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Όταν η Αίγυπτος δεν υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, σεβάστηκε τα νότια σύνορα της δικής μας υφαλοκρηπίδας, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, τα οποία έχουμε ήδη καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό παρατηρούμε στη συμφωνία. Τώρα συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες ή τις δραστηριότητες της, όπως έχουν αδειοδοτηθεί εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, χωρίς να εισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ενώ συνεχίζει να δραστηριοποιείται, ταυτόχρονα σέβεται την δική μας υφαλοκρηπίδα και εμείς το αντιμετωπίζουμε θετικά. Ως οι δύο χώρες με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε και αύριο με την Αίγυπτο το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μας, σύμφωνα με την πορεία των σχέσεων μας και θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον».

    Σχολιάζοντας το «Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που εξήγγειλε την Τρίτη ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδεύσουν στην ΕΕ χωρίς βίζα. «Ως Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο ΕΕ έχουμε συμβάλλει με κάθε τρόπο στο Σχέδιο Δράσης. Επιθυμούμε η ΕΕ να δει την πολιτική μας βούληση. Για παράδειγμα, παρόλο που πληρούμε τα κριτήρια για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, και όχι μόνο αυτών των κεφαλαίων αλλά και αρκετών άλλων, συνεχίζουν να τα μπλοκάρουν για πολιτικούς λόγους. Εξαιτίας πολιτικών λόγων, η ενταξιακή πορεία δεν έχει μόνο επιβραδυνθεί, αλλά έχει σταματήσει τελευταίως. Με τον ίδιο τρόπο, έχουν μείνει μόνο 4-5 κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας. Έχουμε διανύσει αρκετή σημαντική απόσταση για αυτά τα 4-5 κριτήρια. Αγαπητέ Γεωργιανέ συνάδελφε, μη με παρεξηγήσεις, αλλά εάν η ΕΕ ήταν το κατά ήμισυ ελαστική όπως ήταν με την Γεωργία και την Ουκρανία, σήμερα θα μπορούσε να ξεκινούσε η απελευθέρωση της βίζας».

    (ΔΨ)

    [02] Σεντόπ: «Στηρίζουμε λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (03.03.21, ΑΑ) γράφει ότι ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, κατά τη διάρκεια συνάντησή του με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ που βρισκόταν στην Άγκυρα για σειρά επαφών, διατύπωσε εκ νέου τη θέση της Άγκυρας ότι «μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι εφικτή μόνο με τη λύση δύο κρατών», κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τη μόνη υπαίτιο για την αποτυχία των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας στο Κυπριακό τα τελευταία 50 χρόνια.

    «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο ξεχωριστά δημοκρατικά καθεστώτα και δύο ξεχωριστά κράτη. Μια λύση είναι εφικτή μόνο με την προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη αυτές τις πραγματικότητες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε το όραμα λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού. Δίνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να σεβαστούν την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση. Η κατοχύρωση του μέλλοντος, της ελευθερίας και της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού, η διασφάλιση της ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης, η συνέχιση της αναβάθμισης του καθώς και η ενοποίηση του με τον κόσμο, συνεχίζουν να είναι στις προτεραιότητες μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διανύει τον ίδιο δρόμο με τον τουρκοκυπριακό λαό, ο δρόμος μας είναι ένας», ισχυρίστηκε ο Σεντόπ.

    Αναφερόμενος στις ούτω καλούμενες απάνθρωπες απομονώσεις στην «ΤΔΒΚ», ο Σεντόπ είπε ότι οι ολοένα αυξανόμενες επαφές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αυξάνουν τη σημασία του να εισακουσθεί η φωνή της «ΤΔΒΚ». «Με αυτή την σκέψη, μεταφέρουμε την φωνή τους για το Κυπριακό σε όλες τις κοινοβουλευτικές πλατφόρμες, που είμαστε μέλη», πρόσθεσε ο Σεντόπ, υπενθυμίζοντας ότι χάρη στις έντονες πρωτοβουλίες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, η «ΤΔΒΚ» συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ως «Τουρκοκυπριακό κράτος» από το 2006.

    Στη συνέχεια, ο Σεντόπ σημείωσε ότι η συμμετοχή των «Τουρκοκυπρίων αδελφών» στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια μεγάλη επιτυχία, προσθέτοντας: «Το γνωρίζω ότι [οι Τουρκοκύπριοι] είναι σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τις δικές μας αντιπροσωπείες στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επί τη ευκαιρία, να τους συγχαίρω για τον αγώνα που δίνουν σε αυτή τη σημαντική πλατφόρμα».

    Ο Σανέρ υποστήριξε ότι «ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός συνεχίζει το δίκαιο αγώνα του, θα συνεχίζουν το δρόμο τους χάρη στη δύναμη που λαμβάνουν από την μητέρα πατρίδα τους και δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να τη λαμβάνουν».

    (ΔΨ)

    [03] Δηλώσεις Κιλίτς πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (03.03.21) γράφει ότι αντιπροσωπεία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Ακίφ Τσιαγατάι Κιλίτς, πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα μετά από «επίσημη» πρόσκληση της «βουλής» και την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν.

    Ο Κιλίτς, σε δηλώσεις στο πρακτορείο, είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στα κατεχόμενα θα συναντηθούν με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, τον «πρόεδρο της βουλής» Οντέρ Σενάρογλου, καθώς και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σημείωσε ότι θα έχουν συναντήσεις και με τους «βουλευτές» που εκπροσωπούνται στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και σε άλλα Ευρωπαϊκά ιδρύματα, προσθέτοντας ότι θα ολοκληρώσουν τις επαφές τους εκεί με επίσκεψη στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

    Υπενθυμίζοντας ότι είχε αρκετές τηλεδιασκέψεις στα κατεχόμενα, ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών για την πανδημία Covid-19, o Κιλίτς είπε ότι κατά την επίσκεψή τους θα ακούσουν τι θέλουν να τους πουν και οι «κυβερνώντες» και οι πολιτικοί φίλοι εκεί. «Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι ο αγώνας εναντίον της νόσου Covid-19. Επιπλέον, θα συζητήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στη διεθνή κοινότητα. Θα έχουμε συζητήσεις με την ΕΕ για την στάση της Ελλάδας έναντι στην ΤΔΒΚ και τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Όλοι γνωρίζουν την στήριξη του Προέδρου μας και του υπουργικού του προς την ΤΔΒΚ», σημείωσε ο Κιλίτς.

    Στη συνέχεια, ο Κιλίτς κατηγόρησε την Ελλάδα, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τα θετικά βήματα της Τουρκίας και τις εκκλήσεις της για διάλογο. «Εμείς όλα αυτά θα τα εξηγήσουμε στους ομόλογους μας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας», σημείωσε ο Κιλίτς.

    (ΔΨ)

    [04] Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το «Σχέδιο Δράσης» του Ερντογάν

    Η Cumhuriyet (04.03.21) γράφει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επικρίνοντας το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εξήγγειλε την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, είπαν ότι ο Ερντογάν δεν ήταν ειλικρινής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου υπενθύμισε ότι βρίσκονται στη φυλακή άτομα, επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους, προσθέτοντας: «Εξήγγειλε ένα Σχέδιο Δράσης μετά από 19 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Αυτή είναι μια παραδοχή ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν άλλοι που βρίσκονταν στην εξουσία για 19 χρόνια;».

    Η αρχηγός του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Άκσενερ είπε: «Επιθυμώ να συγχαρώ τον Ερντογάν επειδή ανακάλυψε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χθες. Εάν προσπαθούσε λίγο περισσότερο θα μπορούσε να γίνει ένας καλός Πρόεδρος, φυσικά μια ημέρα πιστεύω θα μπορέσει να ανακαλύψει και την Δημοκρατία και το διαχωρισμό των εξουσιών».

    (ΔΨ)

    [05] Στις 11,520 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (03.03.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 11,520 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 138,018 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 65 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,191. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 689 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,734,836 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,771. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,593,264.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 33,578,861 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,224ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 28,3%.

    (ΔΨ)

    [06] «Ακόμη 30 - 40 γεωτρήσεις στην περιοχή Σακάρια», αναφέρει ο Ντονμέζ

    Η Yeni Safak (04.03.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ είπε θα αρχίσει νέα τρισδιάστατη σεισμική σάρωση σε περιοχή 10 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι θα διεξάγουν ακόμη 30 με 40 γεωτρήσεις στη περιοχή του Sakarya και θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην ακτή με δύο αγωγούς.

    Σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, ο Ντονμέζ είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές εργασίες σε περιοχή 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ΑΟΖ τους στη Μαύρη Θάλασσα και ότι θα εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους σε γεωτρήσεις.

    Η Hurriyet (04.03.21) γράφει ότι ο Ντονμέζ ανέφερε ότι διεξάγονται τώρα οι τελευταίοι έλεγχοι για το γεωτρύπανο Κανουνί στο λιμάνι Φίλυο [Filyos Liman?] της Τουρκίας, προσθέτοντας: «Οι εργασίες στο λιμάνι θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου και στοχεύουμε να έχει το πρώτο του καθήκον τον Απρίλιο».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 4 March 2021 - 14:59:52 UTC