Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-01

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 40/2021 27.02-01.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Παρέλαβε την πρόσκληση Γκουτέρρες για την πενταμερή ο Τατάρ
  • [02] Δεν περιμένει τίποτα διαφορετικό από την πενταμερή ο Ερτουγρούλογλου
  • [03] Στα 3,416 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [04] Σταδιακές χαλαρώσεις από τα μέτρα ενάντια στην πανδημία στα κατεχόμενα
  • [05] Διαμαρτύρονται για την ελευθεροτυπία οι δημοσιογράφοι στα κατεχόμενα
  • [06] «Είμαστε όμηροι στα χέρια της Τουρκίας», λέει αρθρογράφος
  • [07] Πληροφορίες για τον αριθμό των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας
  • [08] Οικοδόμηση νέου δημοτικού σχολείου χωρητικότητας 500 μαθητών
  • [09] Ερείπιο η Εκκλησία του Σωτήρος στα Πάναγρα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Στηρίζουμε το όραμα για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας»
  • [02] Η Ιταλία είναι υπέρ της συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ιταλός Πρέσβης στην Άγκυρα
  • [03] Τσαβούσογλου: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιρασθεί τίποτα με την τουρκική πλευρά»
  • [04] Ακάρ: «Τα προβλήματα στο Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο πρέπει να λυθούν μέσω διαλόγου»
  • [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την Ελλάδα για την πρακτική που ακολουθεί στο θέμα των αιτητών ασύλου
  • [06] Ακόμη ένας βουλευτής του CHP παραιτήθηκε από το κόμμα
  • [07] Το HDP ετοιμάζει οδικό χάρτη, σε περίπτωση διάλυσης του κόμματος
  • [08] Κιλιντσάρογλου: «Αν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα σήμερα είναι χάρη στον Ετζεβίτ και στον Έρμπακαν»
  • [09] Στις 8,424 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Παρέλαβε την πρόσκληση Γκουτέρρες για την πενταμερή ο Τατάρ

    Η Vatan (01.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παρέλαβε πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες να συμμετάσχει στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου 2021. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι σκοπός της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

    Η Ντογρούγιολ ανέφερε ότι ο Τατάρ θα διαβιβάσει την θετική του απάντηση στην πρόσκληση Γκουτέρρες σήμερα μέσω της λεγόμενης αντιπροσωπείας της «ΤΔΒΚ» στην Νέα Υόρκη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Δεν περιμένει τίποτα διαφορετικό από την πενταμερή ο Ερτουγρούλογλου

    Η Gunes (01.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου χαρακτήρισε «φτηνή πολιτική» και «ανειλικρίνεια» τις επικρίσεις που εκφράζονται όταν τίθεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα της «κυριαρχικής ισότητας» και αναφέρουν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υπερασπίζονται την «κυριαρχία» τους στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Σε συνέντευξη στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ερτουγρούλογλου υπενθύμισε σε όσους προβαίνουν σε αυτές τις επικρίσεις τον «όρκο του βουλευτή» που δίδουν και διερωτήθηκε γιατί δεν θυμούνται την κυριαρχία στις σχέσεις της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, με την ΕΕ. Πρόσθεσε τα εξής:

    «Εμείς είμαστε ένας λαός κάτοχος ενός κυρίαρχου κράτους, όμως δεν συμφωνώ για χρήση του κράτους μας, της κυριαρχίας μας ως καθεστώς έναντι της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ο λόγος της ύπαρξής μας εδώ. Αν δεν υπάρχει εκείνη, εμείς θα εξαφανιστούμε. Δεν είναι αδυναμία να το λες αυτό. Είναι πραγματικότητα».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να διοικήσει την Κύπρο, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε: «Δεν διοικούμε σωστά την χώρα. Όταν υπάρξουν πρωτοβουλίες για να βρούμε τα σωστά, φωνάζουμε ότι έγιναν παρεμβάσεις. Υπάρχουμε αν υπάρχει η μητέρα πατρίδα. Είμαστε ισχυροί αν είναι ισχυρή η μητέρα πατρίδα. Τα συμφέροντά μας είναι τα ίδια και είναι ένα».

    Ερωτηθείς για τις προσδοκίες του σε σχέση με την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν αναμένει να γίνει κάτι διαφορετικό από ό,τι είχε συμβεί στις διαδικασίες που προηγήθηκαν κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια.

    Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις περί χαλαρής ομοσπονδίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες, ο Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε γιατί να εγκαταλείψει την θέση της η ελληνοκυπριακή πλευρά αφού αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα ως η Κυπριακή Δημοκρατία και χρησιμοποιεί, όπως ισχυρίστηκε, την πλεονεκτική θέση της στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Ερωτηθείς τι θα κάνει η τουρκική πλευρά αν δεν δημιουργηθεί το επιθυμητό κοινό έδαφος στην Γενεύη για έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι θα καθίσουν και θα αποφασίσουν μαζί με την Τουρκία, αφού το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση ολόκληρου του τουρκικού έθνους.

    «Σε αυτή την γεωγραφική περιοχή, που βρίσκεται η Γαλάζια Πατρίδα, η Ανατολική Μεσόγειος, η Συμφωνία της Λιβύης, η Συρία, το Ιράκ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διαδραματίζονται πράγματα που αφορούν άμεσα τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, την ασφάλειά του. Η καρδιά του τουρκικού έθνους σε αυτή την γεωγραφική περιοχή είναι η Κύπρος», ισχυρίστηκε.

    Υποστηρίζοντας ότι επί 52 χρόνια διαπραγματεύονταν για τον στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση της πολιτικής ισότητας παρά το γεγονός ότι εκδιώχθηκαν, κατά την έκφρασή του, με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι είναι αφέλεια να τίθεται ως στόχος η πολιτική ισότητα, διότι τα αποτελέσματα του 1960 είναι εκεί» και διερωτήθηκε κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι θα πουν ναι σε έναν τέτοιο συνεταιρισμό.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να απαιτήσουν «μιαν πιο γερή βάση» την οποία δεν θα μπορεί να χαλάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αν την χαλάσει οι δύο πλευρές να μπορούν να συμμετέχουν στην διεθνή σκηνή με το δικό τους καθεστώς. Είπε ότι αυτό είναι εφικτό με την κυριαρχική ισότητα και πρόσθεσε: «Επομένως, θέλω να έρθω στο σημείο ότι η μοναδική μας επιλογή στην ζωή δεν είναι να γίνουμε εταίροι με τους Ελληνοκύπριους».

    Ερωτηθείς αν η κυριαρχική ισότητα θα μπορεί να έχει αντίκρισμα σε μιαν πιθανή συνομοσπονδία, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι ως ένα άτομο που έφερε την συνομοσπονδία στην ημερήσια διάταξη θεωρεί ότι κανείς δεν έχει άποψη στο θέμα της συνομοσπονδίας και πρόσθεσε: «Συνομοσπονδία είναι ένας συνεταιρισμός που θα συστήσουν δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη. Δηλαδή, η ύπαρξη του κράτους είναι η βάση της κυριαρχίας και της κυριαρχικής ισότητάς του. [...]»

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι το άνοιγμα της πόλης δεν επηρεάζει καμία ιδιωτική περιουσία, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. Ισχυρίστηκε το εξής:

    «Το σημαντικό εδώ είναι ότι θα ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση το Βαρώσι. Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν πλέον να ξεχάσουν το Βαρώσι, το οποίο τους προτεινόταν πάντοτε ως στοιχείο παζαρέματος στις διαπραγματεύσεις. Θα δοθεί η άδεια σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους και να ζήσουν εκεί και στην καλύτερη περίπτωση θα ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση».

    Ανέφερε ότι το θέμα του Βαρωσιού θα είναι δύσκολο διότι αποτελεί ζήτημα περιουσιακό και υποστήριξε ότι παράλληλα με τους Ελληνοκύπριους, έχουν περιουσίες εκεί και εταιρείες από την Βρετανία και την Ελβετία, αλλά και τα Οθωμανικά Βακούφια. Είπε ότι διεθνείς νομικοί και εμπειρογνώμονες σε θέματα περιουσιών θα αποφασίσουν το πώς θα διαμορφωθεί αυτό το θέμα που ξεπερνά την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αυτά δεν είναι θέμα του σήμερα. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο Βαρώσι. Έγινε μελέτη απογραφής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου (DAU). Ούτως είναι άλλως είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό το τι είναι και τι δεν είναι οι περιουσίες εκεί. Το μόνο πρόβλημα δεν είναι να δώσεις περιουσίες εκεί. Είναι έτοιμη η υποδομή; Είναι εντάξει η κατάσταση του ηλεκτρισμού, του νερού, του αποχετευτικού;»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στα 3,416 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (01.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 3,338 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 33 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 21 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα πέντε έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα εφτά αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες εξάλλου 24 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Τα 21 από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα έξι στην Κερύνεια και το ένα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 541,916 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,416 κρούσματα Covid-19, 3,002 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 390 ασθενών, 78 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 310 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 23.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Σταδιακές χαλαρώσεις από τα μέτρα ενάντια στην πανδημία στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (01.03.21) αναφέρεται στις σταδιακές χαλαρώσεις που θα αρχίσουν να γίνονται στα κατεχόμενα, μετά τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, όλες οι επιχειρήσεις, εκτός από καφετερίες και εστιατόριά, θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες από σήμερα, ενώ από τις 4 Μαρτίου θα αρχίσουν να λειτουργούν τα κουρεία και τα κομμωτήρια, νοουμένου ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά θα έχουν υποβληθεί σε τεστ PCR από τις 3 Μαρτίου.

    Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ των ορών 21:00-05:00 θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ μέχρι τις 8 Μαρτίου.

    Οι επιχειρήσεις που θα είναι ανοιχτές εντός του πεδίου εφαρμογής των μέτρων που θα εφαρμοστούν μεταξύ 1-8 Μαρτίου θα μπορούν να εξυπηρετούν μεταξύ 1-5 Μαρτίου και τις ώρες 08:00-20:00. Το Σάββατο 6 Μαρτίου θα είναι ανοικτές μόνο αγορές, κρεοπωλεία, φαρμακεία, αρτοποιεία, βενζινάδικα, υπηρεσίες κατ' οίκον παράδοσης φαγητού, ανοιχτές αγορές κλπ. Την Κυριακή 7 Μαρτίου, θα λειτουργούν μόνο φαρμακεία, φούρνοι και βενζινάδικα.

    Η εκπαίδευση στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως ως τις 8 Μαρτίου. Αυτό περιλαμβάνει και ιδιωτικά μαθήματα, δραστηριότητες μαθημάτων και ειδική εκπαίδευση. Ωστόσο, τα νηπιαγωγεία μπορεί να είναι ανοιχτά προαιρετικά.

    Κλειστοί παραμένουν οι χώροι εστίασης, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι αίθουσες συναυλιών, οι αίθουσες γάμου και γενεθλίων, τα καζίνο, τα μπαρ, τα ιντερνέτ καφέ, οι παιδικές χαρές, οι πισίνες, οι αίθουσες μασάζ, οι κλειστές αθλητικές αίθουσες και άλλες παρόμοιας φύσης επιχειρήσεις.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν διακόπτονται όλες οι υπηρεσίες «στους αερολιμένες και στους θαλάσσιους λιμένες», θα απασχολείται ελάχιστο προσωπικό.

    Άτομα που κατοικούν στα κατεχόμενα και μεταβαίνουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές για θεραπευτικούς ή άλλους σκοπούς δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, εάν τεκμηριώσουν τα ραντεβού τους στα οδοφράγματα και υποβάλλουν τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες.

    Άτομα που κατοικούν ή εργάζονται στην Πύλα θα μπορούν να έχουν ημερήσιο πάσο χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τα αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR που έχουν κάνει τις τελευταίες επτά ημέρες. Εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στις Βρετανικές βάσεις, και οι ειρηνευτές θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR που έγινε τις τελευταίες επτά ημέρες.

    (ΚΣ)

    [05] Διαμαρτύρονται για την ελευθεροτυπία οι δημοσιογράφοι στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (01.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στον Τύπο διοργανώνουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας κάτω από τον τίτλο «Η Ελευθερία Έκφρασης Είναι η Αξιοπρέπειά μας» για στήριξη προς τους συναδέλφους τους. Σε κοινή ανακοίνωση, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι «περπατούμε για να τυγχάνει σεβασμού η δουλειά που κάνουμε και να μην επιχειρεί κανείς να μας μάθει την δουλειά μας». «Κατεβαίνουμε στον δρόμο για στήριξη προς τους συναδέλφους μας που έτυχαν προσβολής και επίθεσης σε αυτή την διαδικασία», σημειώνουν.

    Η πορεία θα αρχίσει στις 18.00 η ώρα τηρουμένων των μέτρων κατά της πανδημίας. Θα διαβαστεί κοινή δήλωση και θα πραγματοποιηθεί 15λεπτή καθιστική διαμαρτυρία.

    Στήριξη προς τους δημοσιογράφους εξέφρασαν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και το Κόμμα του Λαού (HP).

    Το CTP ανέφερε ότι δεν μπορούν να παραμένουν σιωπηλοί στις θλιβερές συμπεριφορές κατά των δημοσιογράφων και ότι θα πορευτούν στο πλευρό των οργανώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Το ΗΡ χαρακτήρισε την ελευθεροτυπία ως όρο αδιαπραγμάτευτο και ανέφερε ότι θα βρίσκεται όχι μόνο μια μέρα αλλά καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων στον Τύπο, που αντιδρούν για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους, την ελευθερία τους, την πολυφωνία και την δημοκρατία.

    Το TDP δήλωσε ότι θα στηρίξει την διαμαρτυρία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και χαρακτήρισε απαράδεχτες τις επιθέσεις που δέχονται.

    Η Avrupa (27.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί προσέβαλε την παρουσιάστρια του καναλιού Genc TV Μουαζζέζ Γκαζίχαν υπονοώντας, σε τόνο επικριτικό, ότι δεν κάνει καλά την δουλειά της.

    Επικρίσεις κατά του Αρικλί εξέδωσαν η ένωση δημοσιογράφων και η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο.

    Αργότερα Αρικλί αναγκάστηκε να απολογηθεί.

    Εξάλλου, η αντιπρόεδρος του Δημοσιογραφικού Ομίλου K?br?s και σύζυγος του επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ, Νουρ Ναδίρ χαρακτήρισε οπαδούς του Φετχουλλάχ Γκιουλέν όσους υποστήριξαν τον Μουσταφά Ακιντζί στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές». Δημοσιεύοντας φωτογραφίες του Γκιουλέν μαζί με τον Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, η εφημερίδα υπενθυμίζει στην Ναδίρ ότι ο Έρντογαν ήταν κάποτε ο νούμερο ένα υποστηρικτής του Γκιουλέν, αλλά ύστερα δήλωσε ότι ξεγελάστηκε, το μετάνιωσε και τον συγχώρεσε ο Αλλάχ.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Είμαστε όμηροι στα χέρια της Τουρκίας», λέει αρθρογράφος

    Η αρθρογράφος Αϊσεμντέν Ακίν σε άρθρο της στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Bugun K?br?s (01.03.21, bugunkibris.com) αναφέρεται στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι οργανώσεις των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων απαιτώντας ελευθεροτυπία. Κάτω από τον τίτλο «Καταγγέλλω», η αρθρογράφος γράφει και τα εξής:

    «Η Τουρκία, η οποία δεν επιθυμεί να διοικούν τον εαυτό τους οι Τουρκοκύπριοι και να σταθούν στα δικά τους πόδια, άλλαξε τρόπο τα τελευταία χρόνια και για να το θέσω κάπως είπε 'είτε θα με ακούτε είτε θα σας παιδέψω όπως κάνω σε αυτούς εδώ'. Μάλιστα, το έκανε αυτό σε μια ακριβώς περίοδο που προβάλλαμε το να 'γίνουμε υποκείμενο'. [...]

    Μόλις έγινε έτσι η κατάσταση, τα πράγματα οξύνθηκαν πιο πολύ από ό,τι παλιά. Έβαλαν να καθίσουν στα αξιώματά μας άτομα τα οποία διόρισαν. Ο λαός άρχισε να μην ξέρει τι να σκεφτεί. Έστω και αν φαίνεται μάταιο το παράδειγμα της 'λύσης δύο κρατών' στο Κυπριακό, είναι εκεί. Στο μυαλό όλων επικρατεί σύγχυση, όλοι είναι πιο παθητικοί. Το κυπριακό πρόβλημα, δηλαδή 'εμείς', είμαστε 'όμηροι' στα χέρια της Τουρκίας. Έστω και αν φαίνεται ανέφικτη η διχοτόμηση, είναι ένα βήμα πιο πέρα. Η κυβέρνηση της βελούδινης διχοτόμησης (UBP-DP-YDP) είναι επί τω έργω ψυχή τε και σώματι.

    Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει την 'διπλωματία του Κασίμπασα'. Η Τουρκία, που είναι στριμωγμένη πολιτικά και οικονομικά, γίνεται πιο γεράκι και αντί να κάνει τα δημοκρατικά βήματα που περιμένει ο κόσμος, απομονώνεται κάθε μέρα και λίγο πιο πολύ συνεχίζοντας την επίδειξη δύναμης. Την μεγαλύτερη ζημιά από αυτές τις εξελίξεις την παθαίνουν φυσικά οι Κύπριοι που ζουν στο 'κράτος δορυφόρο'.

    Έχουμε απέναντί μας μιαν κυβέρνηση στην Άγκυρα που επιθυμεί να καθορίσει τον ηγέτη της κοινότητας, την κυβέρνηση, τον πρόεδρο της βουλής, τον πρόεδρο του κόμματος, τον γενικό του γραμματέα, τους προέδρους της αντιπολίτευσης και ακόμα και το πολιτικό της γραφείο. Ισοπέδωσαν την δημοκρατία μας, όμως μας υπόσχονται δρόμους σε χωριά, διπλές λωρίδες, γέφυρες, φράγματα. Επικεφαλής των υποθέσεων μας έβαλαν έναν πρέσβη τον οποίο θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε ενεργό μέλος του ΑΚΡ που δεν γνωρίζει τα άτομα στους διαδρόμους του εξωτερικού. Και οι εύποροι επιχειρηματίες μας που νιώθουν την ανάγκη της στοργής της μάνας φροντίζουν τις επιχειρήσεις τους σε αυτή την πόρτα. Το μυαλό του λαού συγχύζεται λίγο πιο πολύ.

    Έγιναν ένα τραύμα για τους Τουρκοκύπριους οι προεδρικές εκλογές στις οποίες βιώθηκε δραστική και ενεργή παρέμβαση της Τουρκίας. Όσα έγιναν μετά από αυτές πέρασαν και περνούν στην ιστορία ως 'Μικρή Τουρκία (ΤΔΒΚ)'. Απαγορεύεται πλέον να μιλήσεις, να γράψεις, να σκεφτείς, να ρωτήσεις! Έτσι θέλουν.

    Πάντοτε υπήρχαν 'τέκνα' που προσπαθούσαν πολύ για να ευχαριστήσουν την 'μάνα τους', όμως κατά την περίοδο του ΑΚΡ οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν στην οθωμανική περίοδο. Αγωγές που εγέρθηκαν σε δημοσιογράφους από εκεί εδώ, πιέσεις που ασκήθηκαν, διαθεσιμότητες και κατάλογος 'επικίνδυνων'. Και οι ευρισκόμενοι εδώ που προσπαθούν να μας πατήσουν πιο πολύ στο σβέρκο παίρνοντας θάρρος από τον 'Αρχηγό'.

    Τα πράγματα θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Αλλά το ουσιαστικό ζήτημα αγαπητέ μου αδελφέ είναι το 'τι θα απαντήσεις εσύ σε όλα αυτά' ως οι 'υπόλοιποι';

    Εμείς οι δημοσιογράφοι που έχουμε δικαστική αγωγή με το χαλασμένο σύστημα θα είμαστε στην πορεία διαμαρτυρίας που θα διοργανώσουν οι οργανώσεις του Τύπου στις 17.30 σήμερα στην περιοχή Ντερέμπογιου Λευκωσία. Αν είσαι ενάγων, περιμένουμε και εσένα!»

    (Ι/Τσ.)

    [07] Πληροφορίες για τον αριθμό των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας

    Η Halk?n Sesi (01.03.21) γράφει ότι υπάρχουν 818,728 εγγεγραμμένοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα. Ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών είναι 662,052. Τα συνολικά καθαρά έσοδα από πωλήσεις παροχών κινητής τηλεφωνίας από τις εταιρείες Turkcell και Telsim, και των σταθερών επικοινωνιών καθώς και υπηρεσιών διαδικτύου ανήλθαν σε 510 εκατομμύρια Τουρκικές Λίρες (ΤΛ) για το 2020, αναφέρει η εφημερίδα.

    Σημειώνει επίσης ότι υπήρχαν 115,000 χρήστες smartphone και tablet στα κατεχόμενα το 2013 και ότι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 193% σε 8 χρόνια αφού ο αριθμός τους έφτασε στις 337,000 το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Ο αριθμός συσκευών IMEI που επιτρέπεται από την «Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών» (BTHK) από το τρίτο τρίμηνο του 2014 έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2020 ήταν 1,194,968. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τομέα των κινητών επικοινωνιών για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, υπάρχουν 818,728 εγγεγραμμένοι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα. Περίπου το 85% των ενεργών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας είναι ατομικοί και το 15% είναι εταιρικοί.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, οι συνδρομητές κάνουν τα περισσότερα τηλεφωνήματα στο εξωτερικό στις ακόλουθες χώρες: Τουρκία, Αγγλία, Νιγηρία, Κυπριακή Δημοκρατία και Τουρκμενιστάν.

    (ΚΣ)

    [08] Οικοδόμηση νέου δημοτικού σχολείου χωρητικότητας 500 μαθητών

    H Halk?n Sesi (27.02.21) γράφει ότι με απόφαση της οικογένειας Gunsel, το πρώτο από τα 6 δημοτικά σχολεία που θα κατασκευάσει το ομώνυμο ίδρυμα σε 6 περιοχές στα κατεχόμενα και θα διαβιβαστεί στο «κράτος», χτίζεται στην περιοχή Νεάπολη. Πρόκειται για δημοτικό σχολείο που θα χτιστεί σε 14 στρέμματα γης και θα έχει χωρητικότητα 500 ατόμων.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ίδρυμα της οικογένειας Gunsel, «υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας» με το λεγόμενο υπουργείο παιδείας στις 19 Ιανουαρίου 2021 για την κατασκευή 6 σχολείων στις ακόλουθες κατεχόμενες περιοχές: Λευκωσία, Αμμόχωστος, Κερύνεια, Μόρφου και Λεύκα.

    (ΚΣ)

    [09] Ερείπιο η Εκκλησία του Σωτήρος στα Πάναγρα

    Η K?br?s (01.02.21) γράφει ότι η Εκκλησία του Σωτήρος στο κατεχόμενο χωριό Πάναγρα, που όπως τονίζει είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Μεσαορίας, καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν και ο λεγόμενος δήμος καθαρίζει τα ζιζάνια από τον κήπο της εκκλησίας κάθε χρόνο, δεν γίνεται ανάλογη συντήρηση στην εκκλησία, η οποία είναι σε κακή κατάσταση, έχει βαθιές ρωγμές στους τοίχους και φιλοξενεί περιστέρια, ενώ στο εσωτερικό έχουν φυτρώσει αγριόχορτα. «Η εκκλησία, της οποίας η ημερομηνία κατασκευής είναι άγνωστη, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της και μετατράπηκε σε ερείπια», γράφει η εφημερίδα που σημειώνει επίσης ότι οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν πως το κτίριο θα καταρρεύσει, αν δεν γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος του Hasan Hasanztas υπενθύμισε ότι υπάρχουν 3 εκκλησίες στα κατεχόμενα Πάναγρα και ότι ο κήπος της εκκλησίας καθαρίζεται κάθε χρόνο. Αναφέροντας ότι η ο καθαρισμός της εκκλησίας αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, είπε ότι η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι προς το κοινό συμφέρον του λαού της Κύπρου. Δηλώνοντας ότι η εκκλησία πρέπει να αποκατασταθεί από την άποψη τόσο της ιστορίας όσο και των κοινών παραδόσεων, είπε: «Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποκατέστησε την Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, η οποία χτίστηκε στο χωριό τον 13ο αιώνα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, και την αποκατέστησε στην προηγούμενη της δόξα. Από τότε προστατεύεται. Το Ελληνικό Κοιμητήριο καθαρίζεται επίσης κάθε χρόνο. Η άλλη μικρή εκκλησία του χωριού αναστηλώθηκε και διατηρήθηκε με την υποστήριξη των Ελληνοκυπρίων».

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Στηρίζουμε το όραμα για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας»

    Η Milliyet (27.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συζήτησαν τηλεφωνικώς θέματα που αφορούν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, ο Τατάρ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του ευχηθεί για την ημέρα γενεθλίων του. Στη συνέχεια, ο Τατάρ ανέφερε ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του εκπροσώπου του, ανακοίνωσε ότι η άτυπη διάσκεψη 5+1 θα διεξαχθεί μεταξύ 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν τις προετοιμασίες για τη συνάντηση.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ερντογάν είπε ότι στηρίζουν με αποφασιστικότητα το «όραμα» του Τατάρ για δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προσθέτοντας ότι αυτό ενδυναμώνει την ενότητα της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ» και την θέση τους.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό ο τουρκοκυπριακός «λαός» να συνεχίζει αυτή τη διαδικασία με ενότητα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στον αγώνα εναντίον της νόσου Covid-19, όπως και σε άλλα θέματα. Καταληκτικά, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η στήριξη προς την «ΤΔΒΚ» σε θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων, θα συνεχισθεί.

    (ΔΨ)

    [02] Η Ιταλία είναι υπέρ της συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο Ιταλός Πρέσβης στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (01.03.21), o Πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα, Massimo Gaiani σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό εταίρο την Τουρκία για τη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία κατέχει πρωταρχική θέση στην εξωτερική πολιτική της Ιταλίας.

    «Η Τουρκία, είναι για την Ιταλία ένας στενός εταίρος και πολύ σημαντικός πρωταγωνιστής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή, είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, αλλά είναι και μια χώρα υψίστης σημασίας στην ΕΕ. Η Ρώμη και η Άγκυρα καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες για την ενδυνάμωση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία μας, την ασφάλειας μας και για την σταθερότητα στην περιοχή. Επίσης θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών η ανανέωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Για αυτό το λόγο, ελπίζω ότι τους επόμενους μήνες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα εργαστούν εποικοδομητικά για την δημιουργία ενός πνεύματος συνεργασίας με την Τουρκία. Η Ιταλία πιστεύει στην Τουρκία. Πέρυσι, οι εταιρείες μας ήταν οι βασικοί επενδυτές στην Τουρκία. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκία στην Ευρώπη και η πέμπτη ανά το παγκόσμιο. Οι εταίροι μας στον τομέα της οικονομίας και της βιομηχανίας είναι πολύ σημαντικοί προκειμένου να μπορέσουν οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας», είπε.

    Ο Ιταλός Πρέσβης στην Άγκυρα αναφέρθηκε επίσης και στην σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του, εκτός από τη στήριξη που εξέφρασε για την προετοιμασία της συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια της εκπροσώπησης της σε ανώτερο επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι έτοιμη, όπως είπε, και ως χώρα που ενδιαφέρεται άμεσα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να συμβάλει και να στηρίξει την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου.

    «Λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, θα ήταν πολύ σημαντικό στο τέλος της ημέρας να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση ενός περιεκτικού χρονοδιαγράμματος. Η αυξανόμενη πόλωση στην περιοχή, επηρεάζει το γεωπολιτικό ισοζύγιο στην Μεσόγειο, και εγώ προσωπικά θεωρώ ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια περιεκτική προσέγγιση και να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των χωρών που έχουν ακτογραμμές στη Μεσόγειο. Αν επιτευχθεί η δημιουργία ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των πλευρών, τότε θα είναι ακόμη πιο εύκολο για τις πλευρές να φθάσουν σε πραγματικές και ρεαλιστικές λύσεις», εξήγησε ο Gaiani.

    Αναφερόμενος στην ένταση που υπήρξε στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο Ιταλός Πρέσβης στην Άγκυρα εξέφρασε την άποψη ότι αυτή δεν οδηγεί πουθενά και υποστήριξε ότι μόνο μέσω του διαλόγου και της χάραξης ενός σχεδίου που θα καθοριστεί από όλες τις πλευρές θα μπορέσει να υπάρξει μια δίκαιη λύση στα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ιταλός Πρέσβης στις δηλώσεις του εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα ήταν προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και της ίδιας της ΕΕ η επανέναρξη των συζητήσεων για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Gaiani είπε ότι αυτό θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο επερχόμενο Συμβούλιο της ΕΕ το Μάρτιο και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η προσπάθεια για καθορισμό μιας θετικής ατζέντας, προκειμένου να αποφευχθούν όπως είπε, επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες.

    Αυτούσια η συνέντευξη του Ιταλού Πρέσβη δημοσιεύεται επίσης και στην αγγλόφωνη hurriyetdailynews.com.

    (ΑΚ)

    [03] Τσαβούσογλου: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιρασθεί τίποτα με την τουρκική πλευρά»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (26.02.21, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιρασθεί τίποτα με την τουρκική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή της άτυπης διάσκεψης 5+1 ήταν πρόταση της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε ότι έχουν διαπραγματευτεί για περισσότερο από 50 χρόνια την ομοσπονδία, έχουν εμφανισθεί διαφορετικά σχέδια τα οποία έχουν στηριχθεί από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά αυτά τα σχέδια και οι πρωτοβουλίες απέτυχαν, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τα ήθελε.

    Υποστηρίζοντας ότι ο λόγος αυτής της αποτυχίας είναι γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιρασθεί τίποτα με την Τουρκική πλευρά, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού θέματος.

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τούρκους, προσθέτοντας ότι ενώ όλοι τον αποδέχονται αυτό ως αρχή, δεν μπορούν να το δουν να εφαρμόζεται στην πράξη.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί τον διαμοιρασμό ούτε της εξουσίας, ούτε της δύναμης, ο Τσαβούσογλου σημείωσε:

    «Αφού οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία απέτυχαν, πρέπει να συζητήσουμε πρώτα το τι θα διαπραγματευτούμε. Πρέπει να αποφασίσουμε γι' αυτό το θέμα. Ας αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μετά από αυτό, για να φέρουν αποτέλεσμα και να μην είναι ανοιχτού τέλους. Επιθυμούμε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να φέρουν μια μόνιμη λύση. Αυτή είναι η μόνη μας επιθυμία. Αυτό προτείναμε ως Τουρκία και όλοι το αποδέχτηκαν. Στη συνάντηση, που θα διεξαχθεί μεταξύ 27-29 Απριλίου, θα συμμετάσχουμε ως Τουρκία και ως ΤΔΒΚ και θα μεταφέρουμε τις απόψεις μας σε αυτά τα θέματα ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια».

    (ΔΨ)

    [04] Ακάρ: «Τα προβλήματα στο Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο πρέπει να λυθούν μέσω διαλόγου»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (26.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνάντηση με τους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Τουρκίας για αξιολόγηση των περιφερειακών και παγκόσμιων εξελίξεων, είπε ότι πιστεύει πως τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πρέπει να λυθούν μέσω διαλόγου. Υποστήριξε και το εξής:

    «Γι' αυτό προσπαθούμε. Εντός αυτού του πλαισίου, συνεχίζονται οι συνομιλίες με το γείτονα μας, την Ελλάδα. Παρ' όλη την εποικοδομητική μας προσέγγιση, αντιμετωπίζουμε και εν μέρει τις αρνητικές δηλώσεις και ενέργειες τους καθώς και τις παραβιάσεις. Αυτές οι παραβιάσεις και η απειλητική γλώσσα είναι μη αποδεκτή και δεν μας οδηγούν πουθενά. Εκτός από την απειλητική γλώσσα, την προβοκάτσια και τις προσπάθειες για κλιμάκωση της έντασης, η προσπάθεια για εξοπλισμό θα είναι η μεγαλύτερη απώλεια για τον ελληνικό λαό».

    Υπενθυμίζοντας την κατ' ισχυρισμό παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου TCG Cesme από ελληνικά μαχητικά F16 στο Αιγαίο, ο Ακάρ σημείωσε:

    «Οι απαραίτητες απαντήσεις δόθηκαν. Το υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ ή Τουρκίας – ΗΠΑ. Αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε ηθική ούτε δίκαιη. Το δηλώνουμε με επιμονή ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο ή τα εδάφη κανενός άλλου, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα, τα ενδιαφέροντα και τα δικαιώματα μας στην 'γαλάζια μας πατρίδα', συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Εντός αυτού του πλαισίου, η άσκηση 'γαλάζια πατρίδα', που έχει εκπαιδευτικό σκοπό, συνεχίζεται με επιτυχία».

    (ΔΨ)

    [05] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την Ελλάδα για την πρακτική που ακολουθεί στο θέμα των αιτητών ασύλου

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-28.02.21) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ημερομηνίας, 28 Φεβρουαρίου 2021, αναφέρεται σε περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, οπόταν, όπως ισχυρίζεται, οι Δυνάμεις Ασφαλείας της Ελλάδος απώθησαν αιτητές ασύλου/μετανάστες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών να εισέλθουν στη χώρα και αντί αυτού, αφού τους κακομεταχειρίστηκαν τους έστειλαν στην Τουρκία.

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωση του κατηγορεί τις Ελληνικές Αρχές ότι ακολουθούν παράνομες πρακτικές εδώ και χρόνια υποστηρίζοντας ότι μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, περισσότεροι από 18,000 αιτητές ασύλου στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [06] Ακόμη ένας βουλευτής του CHP παραιτήθηκε από το κόμμα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (01.03.21), o Βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο Ντενιζλί, Χασίμ Τεομάν Σαντζιάρ, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την παραίτηση του από το κόμμα.

    Μετά την παραίτηση του Σαντζιάρ, ο αριθμός των εδρών του κόμματος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μειώθηκε στις 135.

    Επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες, η εφημερίδα γράφει ότι ο Σαντζιάρ υπέβαλε την επιστολή παραίτησης του στο κόμμα στις 27 Φεβρουαρίου, αναφέροντας ότι επιθυμεί να παραιτηθεί από το κόμμα για προσωπικούς λόγους και ότι δεν έχει πρόθεση να προσχωρήσει σε κάποιο άλλο κόμμα.

    (ΑΚ)

    [07] Το HDP ετοιμάζει οδικό χάρτη, σε περίπτωση διάλυσης του κόμματος

    H Milliyet (01.03.21) γράφει ότι το φιλο-κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) πραγματοποίησε συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και μελών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος για να καθορίσει τις μεθόδους και τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν ένεκα της πιθανότητας άρσης της ασυλίας των βουλευτών του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και του κλεισίματος του κόμματος.

    Σημειώνεται ότι 955 από τις 1,336 εκθέσεις, που βρίσκονται στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου ανήκουν σε βουλευτές του HDP. Εδώ και καιρό, έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για κλείσιμο του HDP, προπάντων από το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), και έτσι και το HDP πέρασε σε δράση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την διοίκηση του HDP, το κλείσιμο του κόμματος είναι μια αδύναμη πιθανότητα. Όμως, δίνεται βαρύτητα στις δραστηριότητες του κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP), που το έχουν σαν εφεδρικό και εκπροσωπείται με τον βουλευτή του Ντιγιάρμπακιρ, Σαλιχά Αϊντενίζ, στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Τελευταίως, άρχισε να δραστηριοποιείται σε ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες. Άρχισε να ανοίγει γραφεία ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Κοτζάελι και Άδανα.

    Σε περίπτωση που κλείσει το HDP, αναμένεται ότι οι βουλευτές του θα προσχωρήσουν στο DBP.

    Ο αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (01.03.21) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν επιθυμεί να αφαιρέσει το HDP από την πολιτική σκηνή, προσπαθώντας να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή ότι θα επανεκλεγεί στην εξουσία. Γι' αυτό με οδηγίες του Ερντογάν, έχουν ετοιμασθεί εκθέσεις για τους βουλευτές του HDP με τα γεγονότα των τελευταίων 6.5 χρόνων με σκοπό την τιμωρία τους.

    (ΔΨ)

    [08] Κιλιντσάρογλου: «Αν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα σήμερα είναι χάρη στον Ετζεβίτ και στον Έρμπακαν»

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (28.02.21), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτντσάρογλου, σε ομιλία του επί της ευκαιρίας της 10ης επετείους του θανάτου του Νετζεμετίν Έρμπακαν, είπε ότι αν αναφέρονται σήμερα σε «Γαλάζια Πατρίδα», αυτό οφείλεται στον Ετζεβίτ και στον Έρμπακαν, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του συνασπισμού είναι ότι έδειξαν το πλαίσιο των αρχών που μπορούν να φθάσουν δύο διαφορετικά πολιτικά κόμματα.

    Υποστηρίζοντας ότι αυτός ο συνασπισμός, που συστάθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1974, μπόρεσε να λύσει αρκετά προβλήματα της Τουρκίας, ο Κιλιντσάρογλου σημείωσε: «Παρόλο που διήρκεσε λίγο αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού, 11 μήνες, πέτυχε να κάνει ιστορικά βήματα από άποψη του μέλλοντος της Τουρκίας και της περιοχής. Αδιαμφισβήτητα, μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες του ήταν η 'ειρηνευτική επιχείρηση' στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974 [όπως αναφέρει την τουρκική εισβολή] και η συνέχεια της. Αυτή η επιχείρηση έβαλε τα θεμέλια για την ΤΔΒΚ και αν σήμερα μιλάμε για 'Γαλάζια Πατρίδα' οφείλεται στον Ετζεβίτ και Έρμπακαν».

    (ΔΨ)

    [09] Στις 8,424 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (28.02.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,424 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 109,639 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 66 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,511. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 610 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,701,588 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,569. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,572,234.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 3,175,016 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,191 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,4%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 1 March 2021 - 12:55:32 UTC