Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 33/2021 18.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ευρωπαϊκή βοήθεια για την πανδημία ζήτησε ο Έρχουρμαν από την Σπέχαρ
  • [02] Επιμονή στις παραμέτρους του ΟΗΕ σημαίνει μη επιθυμία λύσης, λέει ο Τατάρ
  • [03] Σύσκεψη προετοιμασίας για την άτυπη πενταμερή
  • [04] Ερτουγρούλογλου: Ουδέποτε ήταν πιθανός στόχος η ομοσπονδία
  • [05] Χαλούμι και εμβόλια συζήτησαν Τατάρ και Μπορέλ
  • [06] Επικοινωνία με την Σπέχαρ είχε χθες ο Όζερσαϊ για το Κυπριακό
  • [07] Στα 28 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα-Άλλος ένας νεκρός
  • [08] Από την 1η Απριλίου αρχίζει η δια ζώσης εκπαίδευση στα κατεχόμενα
  • [09] Ο Αρικλί αντιδρά στην «υποψηφιότητα» Ζάρογλου για την προεδρία του YDP
  • [10] «Νοίκιασαν» γη στην Τουρκία για «προξενείο» στην Αμμόχωστο
  • [11] Ετοιμάζουν σχέδιο τριών φάσεων για το παλιό λιμάνι της Κερύνειας
  • [12] Αίτηση για συμμετοχή στους 5ους Ισλαμικούς Αγώνες στο Ικόνιο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τούρκος Πρέσβης: «Η ενέργεια πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης»
  • [02] Δηλώσεις Ερντογάν μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
  • [03] Σκληρή απάντηση Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου για τους χειρισμούς στο Γκαρά
  • [04] Στις 7,325 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ευρωπαϊκή βοήθεια για την πανδημία ζήτησε ο Έρχουρμαν από την Σπέχαρ

    Η Yeni Duzen (18.02.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ανέλαβε πρωτοβουλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προς τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Το θέμα έθεσαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν και ο «βουλευτής» του Φικρί Τόρος προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το Κυπριακό, η άτυπη πενταμερής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί μέσα στον επόμενο μήνα και η οικονομική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ προς τα μέλη της για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

    Ο Έρχουρμαν ζήτησε από την Σπέχαρ να προβούν σε ενέργειες τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα πέραν αυτής που προβλέπεται στον Κανονισμό Οικονομικής Βοήθειας, αφού η Ένωση παρέχει πρόσθετα κονδύλια στα κράτη μέλη της για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Επισημαίνοντας την σημασία των εμβολίων για αντιμετώπιση της Covid-19, ο Έρχουρμαν είπε ότι μέχρι τώρα η ΕΕ απέστειλε στην Κύπρο 57 χιλιάδες δόσεις και ότι μόνο 4,600 δόσεις δόθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Υποστήριξε ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από το 20% το οποίο έχει συμφωνηθεί και πρόσθεσε ότι η παράδοση των εμβολίων πρέπει να διεξάγεται με ταχύτητα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σπέχαρ ανέφερε στους συνομιλητές της ότι σύντομα θα παραδοθεί στους Τουρκοκύπριους η πρώτη δόση 2,000 εμβολίων της εταιρείας Astra Zeneca και ότι θα παρακολουθεί την συνέχιση της παράδοσης των εμβολίων και της ποσότητας που συμφωνήθηκε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επιμονή στις παραμέτρους του ΟΗΕ σημαίνει μη επιθυμία λύσης, λέει ο Τατάρ

    Η Gunes (18.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε απαράδεχτη την προσπάθεια εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη επιβολής, κατά την έκφρασή του, της μη αλλαγής των παραμέτρων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, του τερματισμού του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και της αναστολής των τουρκικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι τέτοιοι όροι σημαίνουν συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο και σκοπό έχουν να δυναμιτίσουν την άτυπη πενταμερή που αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα μέχρι σήμερα από τις παραμέτρους του ΟΗΕ για το Κυπριακό και εμφανίστηκε η «πραγματικότητα» ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με αυτές τις παραμέτρους. «Επιμονή στις υφιστάμενες παραμέτρους είναι παιχνίδι μη λύσης», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει το άνοιγμά της στο Βαρώσι και δεν πρόκειται να υποκύψει στους όρους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας και ουδέποτε θα επιτραπεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποκτήσει μόνη της τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και να καταπατήσει τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός της ομοσπονδίας, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θέση της τουρκικής πλευράς είναι «ένα μοντέλο λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι και έχουν ίσα δικαιώματα». Είπε ότι αυτή την θέση θα εκφράσουν στην άτυπη πενταμερή και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από αυτήν.

    Ισχυρίστηκε ότι αυτό που αναμένουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να εγκαταλείψει «την πεπαλαιωμένη και αναχρονιστική της νοοτροπία» και τους απαράδεχτους όρους που προβάλλει και να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Σύσκεψη προετοιμασίας για την άτυπη πενταμερή

    Η Gunes (18.02.21) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο η πρώτη σύσκεψη προετοιμασίας για την άτυπη πενταμερή με την συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πρώην διαπραγματευτών της τουρκικής πλευράς, νομικών που έλαβαν μέρος σε διαπραγματευτικές διαδικασίες και ειδικών. Συμμετείχαν ο πρώην «πρόεδρος» του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου Τανέρ Εργκίνελ, ο πρώην «γενικός εισαγγελέας», Ζαϊμ Νετζατίγκιλ και οι πρώην σύμβουλοι της διαπραγματευτικής ομάδας καθηγητές Ατά Ατούν και Μουράτ Τουζουνκάν.

    Σε ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας αναφέρεται ότι αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και το πώς θα προωθηθεί το όραμα της τουρκικής πλευράς για συμφωνία και συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ερτουγρούλογλου: Ουδέποτε ήταν πιθανός στόχος η ομοσπονδία

    Η Gunes (18.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε ήταν πιθανός στόχος η ομοσπονδία κατά την διάρκεια των 52 χρόνων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Απαντώντας σε όσους δηλώνουν ότι «η ομοσπονδία δεν πεθαίνει με το να λέγεται ότι είναι νεκρή», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι «με το να λέγεται ότι δεν πέθανε η ομοσπονδία δεν αίρεται η πραγματικότητα ότι είναι νεκρή η ομοσπονδία». «Ουσιαστικά ποτέ δεν ήταν ζωντανή η ομοσπονδία στις διαπραγματευτικές διαδικασίες του Κυπριακού για να συζητείται αν πέθανε ή δεν πέθανε», ισχυρίστηκε και ανέφερε:

    «Οι Ελληνοκύπριοι, μιλώντας για ομοσπονδία, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος και εμείς προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μιαν 'συνομοσπονδία' που είναι συνεταιρισμός κυριαρχικά ίσων για να το εμποδίσουμε αυτό. Ο μόνος λόγος εξέλιξης αυτής της διαδικασίας με τέτοιο τρόπο ήταν η αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς μόνο ως 'Κυπριακή Δημοκρατία' κατά τρόπο αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και τις ιστορικές πραγματικότητες. [...] Ενώ τώρα έχει αρθεί αυτή η αδυναμία τι σημασία έχει να υποδεικνύεται ακόμα προς τον τουρκοκυπριακό λαό η ομοσπονδία ως λανθασμένος και μη πιθανός στόχος; [...] Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μεταφέρουμε σε μιαν υπερκομματική θέση το Κυπριακό που είναι εθνική μας υπόθεση. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [05] Χαλούμι και εμβόλια συζήτησαν Τατάρ και Μπορέλ

    Η Gunes (18.02.21) γράφει ότι η Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, δήλωσε ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού και την παραχώρηση εμβολίων για τον Covid-19 προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα συζήτησε χθες ο Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

    Η Ντογρούγιολ σημείωσε ότι μετά την παροχή 4,500 δόσεων εμβολίων της Pfizer/BioTech που δόθηκαν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στην τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω της «διμερούς», όπως την χαρακτήρισε, Τεχνικής Επιτροπής Υγείας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα παραληφθούν σήμερα από «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» και 2,000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Astra Zeneca.

    Ανέφερε επίσης, ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αποστείλει στα κατεχόμενα 80 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Sinovac.

    Εξάλλου, η Ντουγρούγιολ επιβεβαίωσε δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τα οποία σήμερα Πέμπτη θα παραληφθούν 2,000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Astra Zeneca.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επικοινωνία με την Σπέχαρ είχε χθες ο Όζερσαϊ για το Κυπριακό

    Η Vatan (18.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ πραγματοποίησε χθες τηλεδιάσκεψη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με την οποία αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες επαφές της στην Κύπρο σχετικά με το Κυπριακό αλλά και για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

    Στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν επίσης οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που λήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα καθώς επίσης και οι σχετικές ενέργειες του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Όζερσαϊ είπε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά να λέμε ότι η μόνη δρόμος για τη λύση στο Κυπριακό είναι η ομοσπονδία ή να λέμε ότι ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι τα δύο χωριστά κράτη. «Με νέες και εποικοδομητικές προτάσεις μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος στο Κυπριακό και αυτό είναι ο 'Τρίτος Δρόμος', όχι δύο κράτη, αλλά ένας συνεταιρισμός εκτός ομοσπονδίας που να βασίζεται στην ισότητα. Αυτό θα πρέπει να είναι και το σημείο αναφοράς και ακολούθως ο χρόνος και οι συνθήκες θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί αυτός ο συνεταιρισμός. Αυτό, στο τέλος της ημέρας θα σημαίνει και πάλι ότι οι δύο λαοί με τη δική τους βούληση θα μπορούν να αποφασίσουν με τη διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων που θα γίνουν κατά καιρούς», είπε.

    Ο Όζερσαϊ στις δηλώσεις του είπε ότι εξήγησε στη Σπέχαρ ότι προτεραιότητα για τον ίδιο αλλά και για το κόμμα του είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού», αλλά και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι της ανέφεραν ότι είναι για αυτό που υπάρχει ανάγκη για νέες και εποικοδομητικές ιδέες και προτάσεις. «Να επιμένουμε ότι με το ζόρι πρέπει να επιτευχθεί λύση στη βάση ομοσπονδίας ή με το ζόρι λύση δυο κρατών δεν μας οδηγεί πουθενά, αλλά μας καταδικάζει στη συνέχιση του στάτους κβο. Για αυτό το λόγο, ένας συνεταιρισμός που να βασίζεται επί της ουσίας σε δύο κράτη αποτελεί τη διέξοδο και είναι ο τρίτος δρόμος. (...)», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Όζερσαϊ, χαρακτηρίζοντας το μοντέλο αυτό κατάλληλο υπό τις συνθήκες που επικρατούν σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΑΚ)

    [07] Στα 28 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα-Άλλος ένας νεκρός

    Η Vatan (18.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 3,590 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 28 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 18 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 6 ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 53 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο ενώ απεβίωσε ακόμη ένα άτομο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα 13 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 8 στην κατεχόμενη Κερύνεια και το 3 στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 485,708 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,132 κρούσματα Covid-19, 2,536 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 574 ασθενών, 151 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 414 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 9 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Εξάλλου, 21 άτομα έχασαν την ζωή τους μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΑΚ)

    [08] Από την 1η Απριλίου αρχίζει η δια ζώσης εκπαίδευση στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την K?br?s Manset (18.02.21), ο λεγόμενος υπουργός παιδείας και πολιτισμού Ολγκιούν Αμτζιάογλου σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak, ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου αρχίζει η δια ζώσης εκπαίδευση στα κατεχόμενα.

    Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα στον τομέα της «εκπαίδευσης» σημαίνει και άνοιγμα στην «οικονομία» της «ΤΔΒΚ», ο Αμτζιάογλου υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος της «εκπαίδευσης» και της εμβολιαστικής διαδικασίας.

    Τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της εκπαίδευσης, καθηγητές, δάσκαλοι και ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό προσωπικό, ο Αμτζιάογλου είπε ότι πρόκειται για περίπου 20,500 άτομα. «Με τους ανθρώπους που θα εμβολιαστούν από τα πανεπιστήμια, θα μπορέσουν να βγουν στους δρόμους 155,500 άτομα. Και αν αναζωογονηθεί ξανά η εκπαίδευση, αυτό σημαίνει και αναζωογόνηση όλων των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [09] Ο Αρικλί αντιδρά στην «υποψηφιότητα» Ζάρογλου για την προεδρία του YDP

    H Yeni Bak?s (18.02.21) γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Αναγέννησης των Εποίκων (YDP) Μπερτάν Ζάρογλου ανακοίνωσε ότι θα είναι «υποψήφιος» για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο που θα γίνει στις 11 Απριλίου.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Ζάρογλου δήλωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο του Κόμματος Ερχάν Αρικλί για την πρόθεση του να είναι υποψήφιος. Εξήγησε ακόμη ότι από την 1η Μαρτίου θα αρχίσει να ενημερώνει το «λαό» για την υποψηφιότητα του.

    Για το ίδιο θέμα, η Diyalog (18.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Ερχάν Αρικλί σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου του κόμματος και έστειλε σημαντικά μηνύματα σχετικά με τον ανθυποψήφιο του Μπερτάν Ζάρογλου.

    Ο Αρικλί ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο ανθυποψήφιος του κερδίσει την προεδρία του κόμματος, ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτηση του όχι μόνο από την προεδρία του κόμματος αλλά και από την πολιτική. «Εάν το κόμμα μου αποφασίσει την απομάκρυνσή μου από την προεδρία, τότε δεν θα έχω θέση ούτε και στην πολιτική. Θα επιστρέψω στο βασικό μου επάγγελμα στη θέση του ακαδημαϊκού», είπε.

    (ΑΚ)

    [10] «Νοίκιασαν» γη στην Τουρκία για «προξενείο» στην Αμμόχωστο

    Η Avrupa (18.02.21) γράφει ότι σύμφωνα με την «επίσημη εφημερίδα» του καθεστώτος, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να «νοικιάσει» στην Τουρκία έκταση γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για περίοδο 49 χρόνων.

    Η γη βρίσκεται υπό τον «έλεγχο» και την «διαχείριση» του λεγόμενου υπουργείου οικονομικών και θα «νοικιαστεί» για να την χρησιμοποιεί το «προξενείο» της Τουρκίας στην κατεχόμενη πόλη.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Ετοιμάζουν σχέδιο τριών φάσεων για το παλιό λιμάνι της Κερύνειας

    Η Gunes (18.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε κατά 90% το σχέδιο ανάπλασης του παλιού λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας και ότι θα αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης με τρεις διαφορετικές προσφορές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το Κάστρο της Κερύνειας.

    Μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ατάογλου είπε ότι εργάζονται για την ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Κερύνειας και του γύρω χώρου εδώ και δύο μήνες, αλλά δεν το ανακοίνωσαν. Ανέφερε ότι το αποκάλυψε τώρα επειδή έχουν ολοκληρώσει το 90% των εργασιών του έργου.

    Σημείωσε ότι οι προσφορές τριών φάσεων αφορούν το εσωτερικό της θάλασσας, την ξηρά και τα απέναντι κτήρια, αλλά και ανάπλαση χώρων που θα μπορούσαν να αγγίξουν και το Κάστρο της Κερύνειας.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Αίτηση για συμμετοχή στους 5ους Ισλαμικούς Αγώνες στο Ικόνιο

    Κάτω από τον τίτλο «Περιμέναμε 40 χρόνια», η K?br?s (18.02.21) γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς υπέβαλε επίσημη αίτηση για να λάβει μέρος στους 5ους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 10 και 19 Σεπτεμβρίου στο Ικόνιο της Τουρκίας.

    Οι Τουρκοκύπριοι είχαν λάβει μέρος ως «Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο κράτος» στους 1ους Αθλητικούς Αγώνες Ισλαμικών Χωρών που είχαν γίνει στην Σμύρνη το 1980.

    Οι αγώνες στο Ικόνιο θα διεξαχθούν με την συμμετοχή περίπου 3,000 αθλητών από 56 χώρες σε 20 αθλήματα.

    Η τουρκοκυπριακή αίτηση έγινε με την υπογραφή του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού» ενέργειας και οικονομίας, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είναι αρμόδιος και για θέματα αθλητισμού.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τούρκος Πρέσβης: «Η ενέργεια πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (17.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρέσβης Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σε ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Dialogue, υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν ενεργά στις συνομιλίες για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο νησί από την δεκαετία του 60΄, προσθέτοντας: «Όταν άρχισαν οι πρώτες πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, ο πρώτος άνθρωπος δεν είχε ακόμη πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι».

    Υπογραμμίζοντας ότι ήταν αυτοπροσώπως στους τελευταίους γύρους των συνομιλιών, ο Τούρκος Πρέσβης είπε: «Όπως έχω ξεκάθαρα παρατηρήσει, οι συνομιλίες έχουν αποτύχει, όχι εξαιτίας της έλλειψης λογικών ιδεών ή της έλλειψης εμπειρογνωμόνων που θα υπέβαλλαν αυτές τις ιδέες, αλλά λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Υποστηρίζοντας ότι τα μοντέλα, που έχουν μεταφερθεί σε πλατφόρμες, όπως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν αποτύχει, ο Οζούγκεργκιν ισχυρίστηκε: «Κάθε λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί και δεν πρέπει να προσπαθεί να τις λυγίσει για να τις προσαρμόσει σε λύση».

    Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος Πρέσβης είπε ότι οι επαφές ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα δεν περιορίζονται στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν διάφοροι δίαυλοι επικοινωνίας όπως οι πολιτικές διαβουλεύσεις, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο μηχανισμός απεμπλοκής στο ΝΑΤΟ και άλλοι πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί μηχανισμοί συνεργασίας.

    Σημειώνοντας ότι κάποιοι μηχανισμού είναι ήδη σε λειτουργία, ο Οζούγκεργκιν υποστήριξε ότι το διεθνές δίκαιο τους καθοδηγεί και ότι χρειάζεται να είναι υπομονετικοί, με κατανόηση και προπάντων ειλικρινείς. «Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

    Σχετικά με την ήδη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μέσω των πετρελαιαγωγούς του TANAP και του ΤΑP, ο Οζούγκεργκιν σημείωσε ότι η ενέργεια θα έπρεπε να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης.

    Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για συζήτηση του θέματος των αποθεμάτων γύρω από το νησί της Κύπρου μέσω συνεργασίας εστιασμένη στο «win-win» και στο δίκαιο ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο νησί, ο Τούρκος Πρέσβης υποστήριξε ότι αυτές οι πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο ασφάλειας στο κυπριακό ζήτημα.

    (ΔΨ)

    [02] Δηλώσεις Ερντογάν μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    Η Milliyet (18.02.21) αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει ότι στην συνάντηση, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, αποφασίστηκε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που εφαρμόστηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του covid-19.

    Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, η σταδιακή διαδικασία ομαλοποίησης θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου διαιρώντας τις επαρχίες της Τουρκίας σε 4 ομάδες σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζει το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των εμπόρων που επηρεάστηκαν και ότι τα μέτρα για χαλάρωση που αφορούν χώρους εστίασης θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

    Είπε επίσης πως στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπήρχαν και θέματα ασφάλειας και αναφέρθηκε στην επιχείρηση στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο τμήμα του Ιράκ τις τελευταίες ημέρες. Ο Έρντογαν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των 13 στρατιωτών που βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή.

    Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει αγωνιστεί ενάντια στην τρομοκρατία για 40 χρόνια και έχει υπέστη πολλές απώλειες στον αγώνα αυτό ενάντια σε μια οργάνωση που, όπως είπε, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα θύματα της. Αναφερόμενος στο ΡΚΚ, υποστήριξε επίσης ότι έχει γίνει το πιόνι των χωρών της περιοχής και των παγκόσμιων δυνάμεων και είπε πως οι τελευταίες εξελίξεις το έκαναν να αποτραβηχτεί.

    Αναφέροντας ότι ενώ 251 άνθρωποι «έγιναν μάρτυρες» μόνο τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, 2,734 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τιμήθηκαν με τον τίτλο των βετεράνων, ο Ερντογάν είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλές επιχειρήσεις για να σπάσουν «τον τρομοκρατικό διάδρομο που δημιουργήθηκε κατά μήκος των νότιων συνόρων».

    «Ο αριθμός των μαρτύρων που έχει δώσει η χώρα μας σε επιχειρήσεις που εκτελούνται εντός και εκτός των συνόρων της από τον Ιούλιο του 2015 είναι 1259, συμπεριλαμβανομένων 401 στρατιωτών, 443 χωροφυλακών, 299 αστυνομικών και 116 φρουρών ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ 770 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, περισσότεροι από 5 χιλιάδες πολίτες τραυματίστηκαν. Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 12.900 τρομοκράτες καταστράφηκαν, 6 χιλιάδες στην Τουρκία και 6.900 στο εξωτερικό. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, περίπου 1300 τρομοκράτες τραυματίστηκαν, ενώ περισσότεροι από 1300 τρομοκράτες συνελήφθησαν στα δεξιά, ενώ 2.000 243 τρομοκράτες παραδόθηκαν. Έτσι, ο αριθμός των εξουδετερωμένων τρομοκρατών ανήλθε σε 17 χιλιάδες 750. Με άλλα λόγια, ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού που η τρομοκρατική οργάνωση έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την πενταετή περίοδο», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη εκείνοι που επιδιώκουν να δώσουν στη Τουρκία ένα μάθημα ανθρωπιάς, δικαιωμάτων, δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας.

    «Το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να διατηρηθεί πάνω από κάθε είδους πολιτικές συγκρούσεις, υπολογισμούς και καθημερινές πολεμικές», είπε.

    (ΚΣ)

    [03] Σκληρή απάντηση Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου για τους χειρισμούς στο Γκαρά

    Η Cumhuriyet (18.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σκληρή απάντηση στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχετικά με τις επικρίσεις του τελευταίου για τον τρόπο αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» από την τουρκική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ ενάντια στο ΡΚΚ. Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Ερντογάν για τους 13 στρατιώτες που βρέθηκαν σκοτωμένοι σε σπηλιά στο Γκαρά, στο Βόρειο Ιράκ.

    Απαντώντας στον Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν είπε: «Λέτε, χωρίς να ντρέπεστε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Έχετε μούτρα να το λέτε αυτό; Τι ντροπή είστε. Πώς μπορείτε να μας πείτε ότι ο Ερντογάν, που παρακολουθεί στενά αυτούς τους μάρτυρες εδώ και 6 χρόνια, είναι υπεύθυνος (για τον θάνατο τους); [...] Σας στέλνω τους υπουργούς μου για να σας ενημερώσω ... Δεν τους αξίζετε».

    (ΚΣ)

    [04] Στις 7,325 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό CNNTurk (17.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,325 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 117,121 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 86 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,209 Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 649 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,609,359 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 27,738. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,496,833.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 31,866,086 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,193 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,1%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 18 February 2021 - 12:44:48 UTC