Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-11

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 28/2021 11.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι: Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την λύση δύο κρατών στην Κύπρο
  • [02] Τατάρ: Είμαστε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία στο Κυπριακό
  • [03] Οκτάι: «Να ξεχάσουν το Βαρώσι οι Ελληνοκύπριοι, τέλειωσε, περαστικά»
  • [04] Οκτάι: «Πολύ σημαντικές οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε»
  • [05] Στα 34 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Η λεγόμενη ένωση δημαρχείων υπογράφει «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Ένωση Δημαρχείων Τουρκίας
  • [07] Την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας στα κατεχόμενα αναλαμβάνει η Τουρκία
  • [08] Περισσότερα τεστ από την ΕΕ ζήτησε από το Νάβα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφέρει η εκπρόσωπος του
  • [09] Την ανάγκη για παραχώρηση εμβολίων στην Τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, έθεσε ο Έρχουρμαν στο Νάβα
  • [10] «Αυτοκτονία για την τουρκοκυπριακή πλευρά η αποδοχή της πρότασης της Μεγάλης Βρετανίας», υποστηρίζει το MDP
  • [11] Ο Τορέ επιβεβαιώνει ότι ζητήθηκε η παραίτηση του λεγόμενου υπουργού υγείας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ακάρ: «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα»
  • [02] Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να σέβεται το ανεξάρτητο δικαστικό της σύστημα
  • [03] Αξιολογήθηκε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
  • [04] Ναυτική άσκηση Τουρκίας-ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα
  • [05] Επιστολή Κιλιντσάρογλου προς πρέσβεις της ΕΕ
  • [06] Κοτζά: «Αυξάνονται τα περιστατικά των μεταλλαγμένων στελεχών Covid-19»
  • [07] Στις 8,642 τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι: Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την λύση δύο κρατών στην Κύπρο

    Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα στα κατεχόμενα μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (10.02.21, brtk.net).

    Ήρθε πλέον η ώρα να αντικρύσουμε τις πραγματικότητες, υποστήριξε ο Οκτάι ισχυριζόμενος ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί που «απέδειξαν την ενηλικίωσή τους», δύο χωριστές κοινότητες, δύο κράτη και δύο δημοκρατίες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η διαπραγμάτευση στην βάση της ομοσπονδίας «μακριά από το πνεύμα της εποχής και της κοινότητας» δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο εκτός από το να χάσει χρόνο ο κυπριακός λαός

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης μια λύση δύο κρατών στην βάση της κυριαρχικής ισότητας για επίτευξη λύσης, ο Οκτάι υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» εξέφρασε αυτή την βούληση εκλέγοντας τον Τατάρ και όλοι πρέπει να δείξουν σεβασμό σε αυτή την βούληση. «Εκεί που δεν βλέπουμε αυτό τον σεβασμό, εμείς ως Τουρκία κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Πρέπει όλοι να το ξέρουν αυτό», πρόσθεσε.

    Αναφέροντας ότι κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στα κατεχόμενα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών της Τουρκίας, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι αρμόδιοι υφυπουργοί και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Τουρκίας, ο Οκτάι είπε ότι θα προβούν σε σημαντικές επαφές και ότι ήρθαν με «θαυμάσια έργα», τα οποία «πρώτα ο Θεός θα ολοκληρώσουμε αύριο».

    Ο Οκτάι είπε επίσης ότι με τον Τατάρ είχαν μιαν παραγωγική συνάντηση και αξιολόγησαν θέματα που βρίσκονται στην κοινή τους ημερήσια διάταξη. «Συζητήσαμε κυρίως την κοινή μας εθνική υπόθεση το κυπριακό ζήτημα, τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το άνοιγμα του Βαρωσιού και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε προσθέτοντας ότι είδαν με ικανοποίηση πως είναι πλήρως ενωμένοι σε σχέση με τα βήματα που θα γίνουν κατά την προσεχή περίοδο, ομονοούν και είναι αλληλέγγυοι.

    «Είμαστε περήφανοι διότι είμαστε ένα και μαζί. Με την μητέρα πατρίδα και την ΤΔΒΚ, όλοι είμαστε ένα. Ήρθαμε εδώ για να δώσουμε από εδώ για άλλη μια φορά το μήνυμα στον κόσμο ότι ήμασταν και χθες ένα, είμαστε και σήμερα έτσι, θα είμαστε και αύριο έτσι», είπε και υπενθυμίζοντας τις πρωινές δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν , σημείωσε ότι ο Έρντογαν έδωσε ξεκάθαρα τα μηνύματά του σε ολόκληρο τον κόσμο και τα έδωσε και προσωπικά σε αυτούς που έπρεπε.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος βρίσκεται στο νησί για να δώσει τα μηνύματα που χρειάζεται τόσο με έργα, όσο και με δηλώσεις όσο και κάνοντας αυτό που πρέπει.

    Σημειώνοντας ότι ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη θα στηρίζουν τον τουρκοκυπριακό «λαό» στον αγώνα για το δίκαιο και τα δικαιώματά του και θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί, ο Οκτάι είπε ότι στήριξαν πλήρως την «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» στο θέμα του Βαρωσιού και θα συνεχίσουν την στήριξή τους και στο εξής.

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της «κυβέρνησης» να εργαστούν από κοινού με την «προεδρία» πάνω στο θέμα του Βαρωσιού και ισχυρίστηκε ότι «παράλληλα με την βούληση για λύση στο Κυπριακό, είμαστε αντίθετοι με την μη λύση, την αβεβαιότητα και την αδικία». Υποστήριξε επίσης ότι η τουρκική πλευρά πάντοτε υποστηρίζει την δίκαιη, μόνιμη και διαρκή λύση στο Κυπριακό.

    Ισχυριζόμενος ότι η «ΤΔΒΚ» έκανε μέχρι σήμερα αυτό που της αναλογεί στον δρόμο της λύσης «απέναντι στην νοοτροπία που θέλει να καταδικάσει αυτό το ωραίο νησί στην μη λύση», ο Οκτάι υποστήριξε ότι και η Τουρκία ενεργεί με την ίδια καλή θέληση.

    Σημειώνοντας ότι η λύση στο νησί μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο όταν κτιστεί πάνω στο δίκαιο και στις πραγματικότητες, ο Οκτάι είπε: «Λέμε ότι πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα στην διαπραγματευτική διαδικασία που διεξήχθη στην βάση της ομοσπονδίας από το 1968. Εδώ είμαστε πολύ ξεκάθαροι και αποφασισμένοι».

    Ανέφερε ότι η ιστορία έγινε μάρτυρας αυτού του γεγονότος και ότι η ομοσπονδία δεν έδωσε αποτέλεσμα, ισχυριζόμενος ότι την ευθύνη γι' αυτό φέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι εδώ και χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί ποτέ την ισχύ και την ευημερία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν το ήθελε αυτό, ούτε και σήμερα το θέλει, ούτε και αύριο θα το θέλει».

    Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προκαλεί στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν ανέφερε ότι θα μπορούσε να συναντήσει, όταν έρθει στην ημερήσια διάταξη η διεξαγωγή της πενταμερούς διάσκεψης, ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία πάντα λέει στο τραπέζι αυτό που έχει να πει και υπερασπίζεται αυτά που λέει μέχρι τέλους. «Αν δεν υπάρξει λύση στο τραπέζι, δεν διστάζει καθόλου να κάνει αυτό που πρέπει. Έτσι έγινε και στο παρελθόν, έτσι θα γίνει και αύριο», είπε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και οι Ελληνοκύπριοι είπαν «όχι», ο Οκτάι υποστήριξε ότι είναι φανερό ποιος δεν θέλει την λύση και ότι όλος ο κόσμος βλέπει ποιος τάσσεται υπέρ του εγωισμού και των μυστικών μονομερών ατζεντών. Σημείωσε ότι δυστυχώς όμως τα πράγματα προχώρησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν ήρθε η ώρα για πράξεις και έφερε ως παράδειγμα γι' αυτό την «μονομερή ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ», κατά την έκφρασή του.

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ μιλά σαν εκπρόσωπος της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Οκτάι εξέφρασε την άποψη ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην λύση είναι το γεγονός ότι οι πλευρές που είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις, ενεργούν σαν εκπρόσωποι μπροστά στις κάμερες.

    Σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διστάζουν να το πουν αυτό, ο Οκτάι πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι μετατράπηκαν σε προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα καθώς και τα προβλήματα ανάμεσα στην «νότια Κύπρο» και στην «ΤΔΒΚ», κατά την έκφρασή του.

    «Ας είναι ικανοποιημένοι. Αν φέρνει την λύση το να είναι ικανοποιημένοι, ας είναι ικανοποιημένοι. Όμως πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα συμβάλει στην λύση, αντιθέτως συμβάλλουν στην μη λύση», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και κάλεσε την ΕΕ να είναι αμερόληπτη και δίκαιη.

    Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να χωνέψει ακόμα και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού για να το επισκέπτεται το κοινό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο χωρίς να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς της περιοχής, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν βλάπτεται από αυτό το άνοιγμα. Είπε επίσης ότι οι πολίτες επισκέπτονται την περιοχή και είναι ευτυχισμένοι και δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά κοιτάνε το μέλλον με περισσότερη ελπίδα. Ισχυριζόμενος ότι από αυτό το βήμα θα κερδίσουν και οι Ελληνοκύπριοι και όχι μόνο οι «πολίτες της ΤΔΒΚ», ο Οκτάι υποστήριξε ότι «δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει πιθανότητα να δουν μάτια που είναι τυφλά, δεν υπάρχει πιθανότητα να ακούσουν αυτιά που είναι κουφά».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι οι μόνοι που χάνουν λόγω του γεγονότος ότι παραμένει κλειστή για χρόνια η περιοχή του Βαρωσιού την οποία χαρακτήρισε «κόρη του οφθαλμού της Κύπρου», ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού υπέρ ολόκληρου του λαού της Κύπρου πλήττονται με τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε:

    «Εμείς λέμε λύση, διπλωματία, δίκαιο και δικαιοσύνη. Εκείνοι λένε αφομοίωση, αναφέρονται σε αναχρονισμό. Θέλετε να μάθετε τι είναι αναχρονισμός; Αναχρονισμός είναι τα εμπάργκο που επιβάλλονται στην ΤΔΒΚ».

    Εξέφρασε επίσης την θέση ότι αναχρονισμός είναι να παραγνωρίζονται ακόμα εν έτη 2021 οι Τουρκοκύπριοι που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του νησιού από το 1571.

    Ισχυρίστηκε ότι αν υπάρχει κατοχή στο νησί, αυτά που βρίσκονται υπό κατοχή είναι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που παραγνωρίζονται σε κάθε θέμα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων και ότι βρίσκονται υπό κατοχή όλοι οι τομείς, τα πιο απλά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα συγκοινωνίας. Ο Οκταί είπε ότι δεν θα παραμείνουν θεατές στην εφαρμογή αυτής της πρακτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

    Υπενθυμίζοντας τις πρωινές δηλώσεις Έρντογαν κατά την συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, ο Οκτάι είπε: «Εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας. Στις προκλήσεις λέμε διάλογος στο τραπέζι, διαβούλευση, άνοιγμα και ύστερα δεν μας φοβίζουν εκείνοι που το παίζουν παλικάρια μπροστά στον τύπο. Εμείς ξέρουμε να είμαστε λιοντάρια και στο τραπέζι και στο πεδίο. Και είμαστε όταν χρειαστεί».

    Ο Οκτάι είπε ότι συμφωνούν με τον Τατάρ και με τους άλλους συνομιλητές τους ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από την λύση δύο κρατών στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας για επίτευξη λύσης, κάτι για το οποίο ο τουρκοκυπριακός «λαός» εξέφρασε την βούλησή του εκλέγοντας τον Τατάρ και όλοι πρέπει να σεβαστούν αυτή την βούληση. «Εκεί που δεν βλέπουμε αυτό τον σεβασμό, ως Τουρκία θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Να το ξέρουν όλοι αυτό», είπε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: Είμαστε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία στο Κυπριακό

    Διάφορα έργα που θα ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων συζήτησαν με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι κατά την απογευματινή τους συνάντηση δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως μετέδωσε ο παράνομος Bayrak (10.02.21, brtk.net).

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα μετά την συνάντησή τους, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν το θέμα της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου της κατεχόμενης Λευκωσίας και στόχο έχουν την ανάπτυξη της υποδομής της «χώρας» ολοκληρώνοντας παρόμοια έργα το συντομότερο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν για τις πρόσφατες δηλώσεις του στις οποίες τόνισε ότι «πλέον δεν υπάρχει η ομοσπονδία» και επανέλαβε την θλίψη του για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Ο Τατάρ είπε ότι ο Οκτάι και η ομάδα του θα διεξάγουν εργασίες για ανάπτυξη της οικονομίας της «ΤΔΒΚ» και επεσήμανε την σημασία της συμβολής της Τουρκίας στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του «λαού της ΤΔΒΚ».

    Σημειώνοντας ότι για τα έργα που πρέπει να γίνουν για ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» χρειάζεται πείρα και γνώση, κάτι που διαθέτει η Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν τις λεπτομέρειες όλων αυτών και οι ομάδες τους συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτά.

    Σημειώνοντας ότι ο περιφερειακός δρόμος της κατεχόμενης Λευκωσίας είχε αρχίσει όταν ήταν «πρωθυπουργός» ο μακαρίτης Ιρσέν Κιουτσιούκ, ο Τατάρ επεσήμανε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος αυτός και πρόσθεσε ότι συζήτησαν την σύντομη ολοκλήρωση έργων που θα συμβάλουν στην ασφάλεια και ευημερία του «λαού».

    Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και στα κατεχόμενα όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η Τουρκία πάντα βρίσκεται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» στον αγώνα για αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ο Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μας μετέφερε σήμερα τα χαιρετίσματά του Προέδρου της Τουρκίας Έρντογαν. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού τόσο στο θέμα του εμβολίου όσο και στα άλλα θέματα», είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ σημείωσε ότι με την εκλογή του στην «προεδρία» το Κυπριακό εισήλθε σε μια έντονη περίοδο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος συναντιέται συνεχώς με επικεφαλής διάφορων διπλωματικών αποστολών, τον ΓΓ του ΟΗΕ και αξιωματούχους της ΕΕ. Είπε ότι έλαβε πληροφόρηση ότι η άτυπη πενταμερής θα διοργανωθεί περί τα τέλη Μαρτίου και επανέλαβε ότι σε αυτή την συνάντηση θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του «ως ο εκλεγμένος πρόεδρος με την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού». «Θέλω με ικανοποίηση να αναφέρω ότι με την Τουρκία είμαστε σε πλήρη αρμονία, στο ίδιο σημείο σε πλήρη ομοφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Σε αξιολόγηση που προέβη σήμερα το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο πρόεδρος του ΑΚΡ Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν χρησιμοποίησε την έκφραση ότι 'η ομοσπονδία έχει μείνει στο παρελθόν, η μόνη λύση περνάει πλέον μόνο από τα δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας'. Η Τουρκία είναι η μητέρα πατρίδα μας. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ταυτοχρόνως, ως η μεγαλύτερη, ισχυρότερη και χώρα ηγέτιδα αυτής της περιοχής, τα λεγόμενά της είναι εξαιρετικά σημαντικά. Επομένως, τόσο εκ μέρους μου προσωπικά όσο και εκ μέρους του τουρκοκυπριακού έθνους θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Έρντογαν για την αξιολόγηση που έκανε».

    Υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έζησαν πολλές δυσκολίες πάνω σε αυτά τα χώματα όμως το 1974 απέκτησαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους με την χρήση από την Τουρκία των εγγυητικών της δικαιωμάτων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι σε αυτό το στάδιο η «ΤΔΒΚ» διαθέτει «όλα τα αγαθά» ενός «κράτους».

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με τις εργασίες που θα γίνουν εκεί θα κάνουν ό,τι μπορούν για την ευημερία των ανθρώπων τους.

    Εκφράζοντας θλίψη για τις πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη στην Λευκωσία, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Αποκάλεσε την Τουρκία κατοχική δύναμη. Όπως κάνουν πάντα, δεν επέδειξε σεβασμό στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων. Είδα ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τι λέμε. Λέω από εδώ το εξής: Αν έχουν διαπραχθεί λάθη στην Κύπρο, αν έχει ιδρυθεί η ΕΟΚΑ και αν έχουν εκτεθεί σε γενοκτονία οι Τουρκοκύπριοι και έγιναν απόπειρες όπως η ανατροπή του Μακαρίου με πραξικόπημα το 1974 και η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όλα αυτά τα έκανε η ίδια η Ελλάδα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Οκτάι: «Να ξεχάσουν το Βαρώσι οι Ελληνοκύπριοι, τέλειωσε, περαστικά»

    Η Halk?n Sesi (11.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουατ Οκτάι ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσουν πλέον την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού ως θέμα διαπραγμάτευσης. Μιλώντας στον παράνομο Bayrak την Τετάρτη το βράδυ, ο Οκτάι υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού ήταν μια κίνηση καλής θέλησης και ισχυρίστηκε ότι «εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του μέρους, η ΤΔΒΚ είναι ο ιδιοκτήτης».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» είναι αυτή που αποφάσισε το άνοιγμα του Βαρωσιού και η Τουρκία στήριξε μέχρι τέλους αυτή την απόφαση, ο Οκτάι ισχυρίστηκε:

    «Μήπως είναι καλύτερα που γύριζαν οι ποντικοί όταν ήταν κλειστό το Βαρώσι ή είναι καλύτερα τώρα που παιδιά γυρίζουν με ποδήλατα εκεί; Το Βαρώσι δεν μπορεί να κρατείται ερείπιο. Μπορεί να γίνει το διαμάντι της Κύπρου ξανά. Πλέον η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Τέλειωσε, περαστικά».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Οκτάι επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν θα συζητηθεί ποτέ πλέον η ομοσπονδία και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν στη βάση των δύο κρατών. Είπε ότι η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη και πρόσθεσε ότι «αν δεν μάθατε τους τρελούς Τούρκους, μάθετέ τους πλέον».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία δήλωσε ότι μετά το Κραν Μοντάνα τέλειωσε η ομοσπονδία, ο Οκτάι είπε ότι η άτυπη πενταμερής θα είναι μια συνάντηση που θα αφορά το «όραμα», ότι δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία σε αυτήν και ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν έβαλε τελεία σε αυτό. Επανέλαβε ότι πλέον μπορεί να συζητηθεί μόνο η λύση δύο κρατών και ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτή την λύση.

    Ο Οκτάι ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν εργασίες αναφορικά με την ανώτατη εκπαίδευση στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι θέλουν να φέρουν στα κατεχόμενα τα δημόσια πανεπιστήμια της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο Οκτάι είπε ότι το στάδιο εμβολιασμού στα κατεχόμενα θα είναι το ίδιο με το στάδιο στο οποίο είναι οι εμβολιασμοί στην Τουρκία. «Αρχίσαμε να προωθούμε εδώ τα εμβόλια που έρχονται την Τουρκία. Θα έχει και συνέχει αυτό. Κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Δεν θα αφήσουμε ποτέ μόνη την ΤΔΒΚ», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε: «Δρόμοι που άρχισαν πριν χρόνια δεν τελειώνουν, έργα μένουν στη μέση. Σε ένα περιβάλλον που συζητούνται καθημερινά εκλογές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν έργα. Θέλουμε να αναπτύξουμε την ΤΔΒΚ τομέα με τομέα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οκτάι: «Πολύ σημαντικές οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε»

    Η K?br?s (11.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουατ Οκτάι συναντήθηκε χθες με τον «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής Οντέρ Σεννάρογλου. Μιλώντας κατά την συνάντηση, ο Σεννάρογλου είπε ότι θέλουν να φτάσουν και στους «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα έργα υποδομής όπως έκαναν και στην Τουρκία. Σημείωσε ότι ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας φάνηκε ότι μπορούν να διεξαχθούν πολύ πιο άνετα οι εργασίες του ιδιωτικού τομέα και να παρασχεθούν 'δημόσιες υπηρεσίες». Υποστήριξε ότι θέλουν να μοιραστούν αυτή την πείρα με την «ΤΔΒΚ» κατόπιν απαίτησης της «κυβέρνησής» της. Είπε και το εξής:

    «Οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές ανάμεσα σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Το μέρος που θα υλοποιηθούν αυτές οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι εδώ. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά αυτή μας την προσδοκία».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 34 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Gunes (11.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 4,880 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 34 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 25 είναι εγχώριες μολύνσεις, και από αυτά τα 9 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι 45 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα 6 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 21 στην Κερύνεια, τα 6 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, και 1 στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 452,789 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,919 κρούσματα Covid-19, 2,157 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 746 ασθενών, 178 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 556 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 12 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Εξάλλου, 16 άτομα έχασαν την ζωή τους μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    Επίσης, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο παράνομος BRTK (11.02.21) ακόμη ένα άτομο απεβίωσε σήμερα στα κατεχόμενα με τελική αιτία τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για 79 με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν τις τελευταίες 14 μέρες σε ΜΕΘ.

    (AK)

    [06] Η λεγόμενη ένωση δημαρχείων υπογράφει «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Ένωση Δημαρχείων Τουρκίας

    Η Gunes (11.02.21) γράφει ο «πρόεδρος» της «ένωσης δημαρχείων» Μαχμούτ Όζτσιναρ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα K?br?s Postasi ανακοίνωσε ότι αύριο αναμένεται να υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας μαζί με την πρόεδρο της Ένωσης Δημαρχείων Τουρκίας και Δήμαρχο στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας Φατμά Σαχίν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Σαχίν συνοδεύει τον Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι κατά τη διήμερη «επίσκεψη» του στα κατεχόμενα. Στην αντιπροσωπεία Οκτάϊ συμμετέχουν επίσης ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμαϊόγλου, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Φαχρεττίν Αλτούν και ο Υπεύθυνος του γραφείου για τη ψηφιακή μεταρρύθμιση, Αλί Ταχά Κότς.

    Στις δηλώσεις του ο Όζτσιναρ, μιλώντας για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου που θα υπογραφεί είπε ότι θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες αύριο και εξήγησε ότι πρόκειται για συμφωνία οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου.

    (ΑΚ)

    [07] Την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας στα κατεχόμενα αναλαμβάνει η Τουρκία

    Σύμφωνα με την Vatan (11.02.21), o Γενικός Διευθυντής της διοίκησης Βακουφίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μπουρχάν Ερσόϊ σε δηλώσεις του σε ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (AA) ανακοίνωσε την πρόθεση τους να αναστηλώσουν το Τζαμί Σελιμιγιέ (Αγία Σοφιάς -Selimiye Cami) στα κατεχόμενα και εξήγησε ότι το έργο θα κοστίσει 5 εκ. Ευρώ και οι εργασίες για την αναστήλωση του αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022.

    Μιλώντας για τις δραστηριότητες και τα έργα που προγραμματίζουν να κάνουν, ο Ερσόϊ είπε ότι ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η αναστήλωση του Τζαμιού Σελιμιγιέ στην «ΤΔΒΚ», εξηγώντας ότι έχουν υπογράψει και σχετική συμφωνία για την έναρξη των εργασιών. «Η αναστήλωση είναι μια μακροχρόνια δουλειά. Υπάρχουν όμως πολύ σημαντική και επιτυχημένοι οργανισμοί στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων που θα αναλάβουν την αναστήλωση. Μαζί με το διευθυντή μουσείων και βακουφίων πολιτισμού είμαστε αδέλφια και προγραμματίζουμε έργα για τα οποία αποφασίζουμε στη συνέχεια την ανακαίνιση τους», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [08] Περισσότερα τεστ από την ΕΕ ζήτησε από το Νάβα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφέρει η εκπρόσωπος του

    Σύμφωνα με την Vatan (11.02.21), η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ σε χθεσινές της δηλώσεις, ενημερώνοντας για την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χθες το πρωί με τον με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριο Νάβα, ανέφερε ότι σε αυτήν συζητήθηκε το θέμα της κατοχύρωση του χαλουμιού καθώς επίσης και τα εμβόλια που θα σταλούν στην «ΤΔΒΚ» από την ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με την Ντογρούγιολ, ο Τατάρ διαβίβασε στο Νάβα την άποψη ότι το χαλούμι κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στην οικονομία της «ΤΔΒΚ» αφού όπως είπε, από την παραγωγή του χαλουμιού και μέχρι αυτό να φθάσει στο τραπέζι των καταναλωτών, επωφελούνται πολλοί τομείς. Ο Τατάρ υπογράμμισε επίσης την πολιτιστική αξία που έχει το χαλούμι για την Κύπρο καθώς επίσης και τη σημασία των εργασιών που γίνονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπό την αιγίδα της ΕΕ για την κατοχύρωση του χαλουμιού, ανέφερε η Ντογρούγιολ.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ντογρούγιολ, ο Τατάρ ανέφερε ότι αναμένουν από την ΕΕ να επιδείξει εποικοδομητική στάση και σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα των δύο πλευρών όσον αφορά στην απόφαση για κατοχύρωση του χαλουμιού, εκφράζονταν την πεποίθηση ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί σύντομα χωρίς να παραγνωρίζονται οι ευαισθησίες της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Η Ντογρούγιολ ανέφερε επίσης ότι ο Τατάρ ενημέρωσε τον «συνομιλητή» του όσον αφορά στον αγώνα που δίνει η Τουρκοκυπριακή πλευρά για την καταπολέμηση της πανδημίας και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα έπρεπε ήδη μέχρι σήμερα να είχε παραδώσει στον Τουρκοκυπριακό «λαό» 70,000 δόσεις εμβολίων, αλλά αντί αυτού παρέδωσε 4.500 δόσεις κάτι που δεν είναι δίκαιο, όπως υποστήριξε.

    Ο Τατάρ ζήτησε όπως γίνει άμεσα ο προγραμματισμός για την παραχώρηση και άλλων εμβολίων στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και όπως ενημερωθούν το συντομότερο όσον αφορά σε αυτό το θέμα.

    Η Ντογρούγιολ ανέφερε επίσης ότι ο Νάβα με τη σειρά του διαβεβαίωσε τον Τατάρ ότι θα δουν με ευαισθησία το θέμα των εμβολίων και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φροντίσουν για την αποστολή περισσότερων εμβολίων.

    Ο Νάβα εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην διάθεση εμβολίων οφείλεται στην καθυστέρηση που σημειώνεται στην παραγωγή τους και πρόσθεσε ότι εργάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της δυσκολίας. Πρόσθεσε ότι μόλις το θέμα επιλυθεί, οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, σταδιακά και στη βάση του προγράμματος που έχει καταρτιστεί.

    Ο Νάβα δήλωσε επίσης ότι στα πλαίσια των ενεργειών που έγιναν, η ΕΕ θα στείλει την ερχόμενη εβδομάδα 75,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    (ΑΚ)

    [09] Την ανάγκη για παραχώρηση εμβολίων στην Τουρκοκυπριακή πλευρά στη βάση της αρχής της αναλογικότητας, έθεσε ο Έρχουρμαν στο Νάβα

    Σύμφωνα με την Vatan (11.02.21), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ανακοίνωσε ότι ο ίδιος μαζί με τον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, υπεύθυνο για θέμα δημοσίων σχέσεων Φικρί Τορός, είχαν χθες τηλεδιάσκεψη με τον με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, κατά την διάσκεψη, έφεραν στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης το θέμα της αρχής της αναλογικότητας όσον αφορά στα εμβόλια που αποστέλλει στην Κύπρο η ΕΕ.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε στο Νάβα ότι με βάση την αρχή της αναλογικότητας, από τις 33,000 εμβόλια που στάλθηκαν στην Κύπρο, οι 8,000 θα έπρεπε να παραδοθούν στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά αντί αυτού, δόθηκαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά μόνο 4,260 εμβόλια.

    Σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, ο Νάβα τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους έτσι ώστε να σταλούν και άλλα εμβόλια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Ο Έρχουρμαν δήλωσε επίσης, ότι εκτός από το θέμα των εμβολίων, στη τηλεδιάσκεψη συζήτησαν επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού.

    Όσον αφορά στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, ο Έρχουρμαν τόνισε τη σημασία του Πρωτοκόλλου 10 που ρυθμίζει ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει την αρμοδιότητα άσκησης ελέγχου και ανάληψης ευθυνών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου που δεν βρίσκεται κάτω από τη δικής της κυριαρχία». Ο Έρχουρμαν εξήγησε ότι διαβίβασαν στο Νάβα την ανάγκη όπως αυτό το θέμα ληφθεί υπόψιν στις ρυθμίσεις που θα γίνουν στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έρχουρμαν υπενθύμισε στον Νάβα την απογοήτευση των Τουρκοκυπρίων από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τη διαδικασία στο Κρανς Μοντάνα. «Υπενθυμίσαμε ξανά την απαράδεκτη αποχώρηση του κ. Αναστασιάδη από το τραπέζι των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, προβάλλοντας ως δικαιολογία την μη αποδοχή της βασικής παραμέτρου που αφορά στην πολιτική ισότητα. Ενημερώσαμε επίσης τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για μια ακόμη φορά ότι τόσο η ΕΕ, όσο και τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητα δεν κατέβαλαν τις απαιτούμενες προσπάθειες μέχρι σήμερα για να πείσουν τον κ. Αναστασιάδη στο θέμα της βασικής αυτής αρχής της ομοσπονδίας», δήλωσε ο Έρχουρμαν, υπογραμμίζοντας ότι επανέλαβαν για μια ακόμη φορά ότι για το κόμμα του το θέμα της πολιτικής ισότητας είναι αδιαπραγμάτευτο στοιχείο για μια λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    (ΑΚ)

    [10] «Αυτοκτονία για την τουρκοκυπριακή πλευρά η αποδοχή της πρότασης της Μεγάλης Βρετανίας», υποστηρίζει το MDP

    Σύμφωνα με την Vatan (11.02.21), ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) στα κατεχόμενα, Σουνάλπ Ντερβίς Σενσέρ, αξιολογώντας τους ισχυρισμούς ότι η Μεγάλη Βρετανία, που είναι μια εκ΄των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο έχει υποβάλει σχέδιο προτάσεων στους δύο ηγέτης στο νησί όσον αφορά στη φόρμουλα λύσης του Κυπριακού, υποστήριξε ότι «η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης σημαίνει αυτοκτονία για την Τουρκοκυπριακή πλευρά».

    Υποστηρίζοντας ότι τη φόρμουλα για την επίλυση του Κυπριακού παρέδωσε στους δύο ηγέτες ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Dominic Raab κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί, ο Σενσέρ είπε ότι οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση για αυτό.

    Ο Σενσέρ υποστήριξε ότι η αποδοχή αυτής της πρότασης σημαίνει αυτοκτονία για την Τουρκοκυπριακή πλευρά, αφού εμπεριέχει ασάφειες και κινδύνους.

    (ΑΚ)

    [11] Ο Τορέ επιβεβαιώνει ότι ζητήθηκε η παραίτηση του λεγόμενου υπουργού υγείας

    Η Detay (11.02.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ζήτησε την παραίτηση Πιλλί! Γιατί σιωπά;», γράφει ότι ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ζορλού Τορέ, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας προχθές ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ζήτησε από το λεγόμενο υπουργό υγείας Αλί Πιλλί να παραιτηθεί, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ισχύουν και ότι πράγματι ο Σανέρ ζήτησε την παραίτηση Πιλλί.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Τορέ επικαλούμενος πληροφορίες από δικές του πηγές, δήλωσε ότι χωρίς να προηγηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο ζητήθηκε η παραίτηση του Πιλλί και σχολιάζοντας το γεγονός αυτό είπε ότι «δεν βγαίνει καπνός χωρίς να υπάρχει φωτιά».

    Ο Τορέ στις δηλώσεις του διερωτήθηκε γιατί ο Πιλλί αποσιωπά αυτό το γεγονός και δεν βγαίνει να κάνει δηλώσεις.

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης τις δηλώσεις του Ερχάν Αρικλί, «προέδρου» του Κόμματος Αναγέννησης που αποτελεί «εταίρο» της «κυβέρνησης», ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, είπε ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας δεν έχει παραδώσει επιστημονικά στοιχεία στους ίδιους που να δικαιολογούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ακάρ: «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα»

    Η Hurriyet (11.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνεχιζόμενης κοινής στρατιωτικής άσκησης Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν στο Καρς με την επωνυμία «Χειμώνας -2021», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό πρόβλημα, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Σε όποιο σημείο ήμασταν μέχρι σήμερα, είμαστε στο ίδιο και τώρα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δικαιώματα και το δίκαιο των Κύπριων αδελφών μας θα υπερασπισθεί και θα τους δοθεί. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα φθάσουν πουθενά αγνοώντας τους Τουρκοκυπρίους. Πρέπει να είναι αντικειμενικοί. Δεσμευόμαστε στο διεθνές δίκαιο, αλλά δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση. Εμείς ειλικρινά επιθυμούμε να ζουν μαζί».

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ διατύπωσε εκ νέου: «Δεν θα αφήσουμε κανένα να σφετερισθεί τα δικαιώματα μας και το δίκαιο μας, όπως δεν έχει γίνει [μέχρι τώρα]. Η ευχή μας είναι να καθίσουμε μαζί και να συζητήσουμε. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια εγγυήτρια χώρα. Καμία χώρα δεν μπορεί να έλθει από τα έξω και να έχει το δικαίωμα του λέγειν. Πρέπει να συναντηθούν οι εγγυήτριες χώρες. Δεν παραιτηθήκαμε από τα δικαιώματα μας ως εγγυήτρια χώρα και ούτε θα παραιτηθούμε. Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσει οποιαδήποτε λύση, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκική Δημοκρατία και η 'ΤΔΒΚ'. Αυτό είναι μια πραγματικότητα».

    Σημειώνοντας ότι αναμένουν ότι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα διεξαχθεί στην Άγκυρα, ο Ακάρ κάλεσε τον Έλληνας γείτονα να μην χρησιμοποιεί απειλητική γλώσσα, προσθέτοντας: «Με αυτή την [απειλητική] γλώσσα προκαλούνται προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την απειλητική γλώσσα. Πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες γείτονες μας ότι με την αύξηση της έντασης δεν θα φθάσουν πουθενά. Όλοι κάνουν ασκήσεις. Όμως, δεν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να γίνονται στόχος οι γειτονικές χώρες κατά τις επισκέψεις. Επιθυμώ να πω ότι με τους Έλληνες γείτονες μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα και οι δύο πλευρές να ζουν μέσα σε ασφάλεια και ευημερία. Επιθυμώ να διατυπώσω εκ νέου ότι ο συνεχόμενος εξοπλισμός δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας και ότι η Τουρκία δεν θα σιωπήσει. Πώς εξηγείτε τον εξοπλισμό των νησιών; Παρόλα αυτά, παρόλες τις προκλήσεις, έχουμε ενημερώσει τους ομόλογους μας ότι επιθυμούμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε».

    (ΔΨ)

    [02] Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να σέβεται το ανεξάρτητο δικαστικό της σύστημα

    Υπό τον τίτλο «Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ προς το αίτημα των ΗΠΑ για τον Οσμάν Καβαλά: Κανένα κράτος δεν μπορεί να δίνει εντολές στα τουρκικά δικαστήρια σχετικά με τη δικαστική διαδικασία», η Yeni Safak (11.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, σε γραπτή του ανακοίνωση, απαντώντας στο αίτημα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, που είναι φυλακισμένος εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, ανέφερε: «Οι δικαστικές διαδικασίες από το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα σχετικά με τον Οσμάν Καβαλά συνεχίζονται. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν αυτές τις διαδικασίες».

    Υπενθυμίζοντας την παραμονή του Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον, ο Ακσόι σημειώνει: «Η χώρα η οποία δεν εκδίδει τον ηγέτη της FETO, ο οποίος εμπλέκεται σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της δημοκρατίας στην Τουρκία και το κάνει αυτό με την δικαιολογία των νομικών διαδικασιών, τώρα προσπαθεί να παρέμβει στις νομικές διαδικασίες που συνεχίζονται στην Τουρκία. Αυτή είναι μια στάση ασυνεπής και χωρίς αρχές. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Κανένα κράτος και κανένας άλλος δεν μπορεί να δίνει εντολές στα τουρκικά δικαστήρια σχετικά με τη δικαστική διαδικασία».

    (ΔΨ)

    [03] Αξιολογήθηκε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (10.02.21) γράφει ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρίας, υπό την προεδρία του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, αξιολόγησε σε συνεδρίασή της τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, καθώς και άλλα επίκαιρα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώθηκε ότι κατά την συνάντηση διατυπώθηκε εκ νέου η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης και του δίκαιου διαμοιρασμού στην περιοχή.

    Σχετικά με τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που άρχισαν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, σημειώθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει ανάλογη ανταπόκριση στην δική της εποικοδομητική στάση. Συζητήθηκαν ακόμη οι στρατηγικές προτεραιότητες στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίστηκε η σημασία για τα απτά βήματα που θα αυξήσουν την συνεργασία προς την κατεύθυνση του κοινού οράματος και των συμφερόντων.

    Επιπλέον, κατά την συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι πολιτικές επιλογές στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ στην νέα περίοδο.

    Εν τω μεταξύ, η Milliyet (10.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλιν, σε δηλώσεις στη δημοσιογράφο Μπέκι Άντερσον του τηλεοπτικού σταθμού CNN International, είπε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν γνωρίζει από κοντά την Τουρκία, προσθέτοντας: «Σχετικά με την διακυβέρνηση του Μπάιτεν, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια καλή σχέση, όσο η σχέση μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, και στην αναγνώριση των κοινών συμφερόντων καθώς και της αμοιβαίας κυριαρχίας».

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες σχετικά με την αγορά του συστήματος Patriot ή οποιουδήποτε άλλου αμυντικού συστήματος από τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, ο Καλίν ανέφερε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία και πρόσθεσε: «Πιστεύομε ότι θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα με την κυβέρνηση του Μπάιντεν».

    (ΔΨ)

    [04] Ναυτική άσκηση Τουρκίας-ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

    Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRTHaber (10.02.21, HDN) μετέδωσε ότι το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι φρεγάτες CG TURGUTREIS και TCG ORUCREIS του τουρκικού πολεμικού ναυτικού διεξήγαγαν ναυτική άσκηση μαζί με τα πολεμικά πλοία USS PORTER και USS DONALD COOK του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

    «Η άσκηση διεξάχθηκε σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ναυτικού για ενδυνάμωση των σχέσεων και της κοινής δραστηριοποίησης των ναυτικών δυνάμεων δύο χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [05] Επιστολή Κιλιντσάρογλου προς πρέσβεις της ΕΕ

    H Hurriyet (11.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε επιστολή προς τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι βασικός στόχος τους είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στην επιστολή του, που στάλθηκε πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο, υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συμβάλλει σημαντικά στην εκδημοκρατικοποίηση, την οικονομική εξέλιξη, ειρήνη και ευημερία της περιοχής.

    (ΔΨ)

    [06] Κοτζά: «Αυξάνονται τα περιστατικά των μεταλλαγμένων στελεχών Covid-19»

    H Hurriyet (11.02.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νόσου Covid-19, αναφέρθηκε και στην ανίχνευση διαφορετικών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού Covid-19.

    Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν στενά τις μεταλλάξεις του ιού, ο Κοτζά είπε ότι έχουν ανιχνευθεί μέχρι στιγμής 263 περιστατικά του μεταλλαγμένου στελέχους της Βρετανίας, 23 της Νότιας Αφρικής και 106 άλλες μεταλλάξεις, οι οποίες δεν έχουν καθορισθεί ακόμη.

    Αναφέροντας ότι σημειώθηκε μια αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν σκέφτονται για επιπρόσθετα μέτρα στο παρόν στάδιο και το επιστημονικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της συνέχισης των υφιστάμενων μέτρων. Υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

    Στη συνέχεια, ο Κοτζά είπε ότι δύο εκατομμύρια οχτακόσιες χιλιάδες άτομα έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 μέχρι σήμερα από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός (πριν 28 ημέρες). Διατύπωσε ότι στόχος τους είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστο του 60% του πληθυσμού.

    (ΔΨ)

    [07] Στις 8,642 τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (10.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,642 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 135,867 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 95 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,903. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 664 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,556,837 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 27,093. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,445,285.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 31,029,363 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,308 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,5%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 11 February 2021 - 16:14:21 UTC