Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-03

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 23/2021 03.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] CTP: «Η ομοσπονδία είναι η νόμιμη βάση στις διαπραγματεύσεις»
  • [02] Στα 62 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [03] Στα όρια του το «σύστημα υγείας» στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Πρώτη επαφή Τουρκίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν
  • [02] Συνάντηση Ακάρ με την Γερμανίδα ομόλογό του στο Βερολίνο
  • [03] ΑΚΡ: «Η Τουρκία υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της στην Αν. Μεσόγειο»
  • [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι
  • [05] Έρχονται και άλλες παραιτήσεις στο CHP
  • [06] Πτώση των ποσοστών της Συμμαχίας της Δημοκρατίας και του Ερντογάν
  • [07] Στις 7,795 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία - 120 νέοι θάνατοι
  • [08] Είκοσι δύο δολοφονίες γυναικών τον Ιανουάριο στην Τουρκία
  • [09] Ο πληθωρισμός στο 14,97% τον Ιανουάριο στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] CTP: «Η ομοσπονδία είναι η νόμιμη βάση στις διαπραγματεύσεις»

    Η ομοσπονδία είναι η νόμιμη βάση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβε χθες το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), σύμφωνα με την Yeni Duzen (03.01.21).

    Στην ανακοίνωση του κόμματος υπενθυμίζεται ότι μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε χθες ότι δεν θα διαπραγματευτεί στην βάση ομοσπονδίας κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου και ότι στηριζόμενος στην «εντολή» που έλαβε από τον «λαό» στις «προεδρικές εκλογές» θα θέσει στο τραπέζι το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι ο Τατάρ είπε ότι αν αποδεχθεί τις θέσεις του ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα μπορούσαν να αλλάξουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προστίθεται και το εξής στην ανακοίνωση του CTP:

    «Ανέφερε επίσης (ο Τατάρ) ότι υπάρχουν ούτως ή άλλως δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο και αν θα υπάρξει λύση αυτή θα μπορούσε να είναι στη βάση της ύπαρξης της ΤΔΒΚ και της κυριαρχικής ισότητας.

    Σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρεται ξεκάθαρα ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας η πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι συνιδρυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, το γεγονός ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ξανά η αποτελεσματική της συμμετοχή στις αποφάσεις και η ασφάλειά της και το σε ποιο πλαίσιο και ποιες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει δίκαιη και μόνιμη λύση. Επιπλέον, είναι φανερό ότι η ομοσπονδία είναι το μόνο μοντέλο λύσης που θα μπορούσε να προστατεύσει την ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, την κουλτούρα τους και τα δικαιώματά τους πάνω σε ολόκληρο το νησί.

    Ενόσω ισχύουν αυτά τα ψηφίσματα ούτε τα ΗΕ ούτε τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος, θα αποδεχθούν μιαν εναλλακτική (άλλη) εκτός της ομοσπονδιακής λύσης.

    Πρέπει να είναι γνωστό ότι η νόμιμη βάση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια είναι τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και οι παράμετροί του. Εγκατάλειψη αυτής της βάσης σημαίνει παραγνώριση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όλων των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν από το Κραν Μοντάνα και του εγγράφου 6 σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2017, παραγκωνισμό της ψυχολογικής υπεροχής που έδειξε η τουρκοκυπριακή πλευρά ενώπιον του ΟΗΕ μέχρι σήμερα και όλων των κερδών που απέκτησε στο πλαίσιο της ομοσπονδίας και ασέβεια στη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για ομοσπονδία που τέθηκε επί τάπητος στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν με πλειοψηφία 65% και ακόμα παραμένει σε ισχύ. Αυτή η πολιτική θα εμποδίσει την αναζήτηση του ΓΓ του ΟΗΕ για κοινή βάση με σκοπό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, αλλά ταυτοχρόνως είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τις προσπάθειες ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας που χρειάζονται επειγόντως στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αξίζει στον τουρκοκυπριακό λαό να θεωρηθεί η πλευρά που ευθύνεται για όλα αυτά!»

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στα 62 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (03.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 4,016 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 62 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 48 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 12 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι 5 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα 12 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 34 στην Κερύνεια, τα 7 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα 7 στο Τρίκωμο.

    Μέχρι τις 02 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 411,131 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,433 κρούσματα Covid-19, 1,907 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 517 ασθενών, 127 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 377 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 13 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΑΚ)

    [03] Στα όρια του το «σύστημα υγείας» στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (03.02.21), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν έμεινε χώρος στα νοσοκομεία», γράφει ότι συναγερμός ήχησε χθες στο «κέντρο για την πανδημία» στα κατεχόμενα, αφού παρέμειναν μόνο 34 διαθέσιμες κλίνες μετά την ανακοίνωση 62 νέων κρουσμάτων, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ μέχρι σήμερα.

    Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής ιατρός στο «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για την πανδημία», Δρ. Ντερέν Οϊγιάρ προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής της πνευμονολογικής κλινικής του «κρατικού νοσοκομείου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Δρ. Ακάνσοϊ υποστήριξε ότι οι επόμενες πέντε μέρες είναι πολύ κρίσιμες και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών στα νοσοκομεία.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δρ Εμρέ Βούνταλι, ειδικός σε θέματα κλινικής μικροβιολογίας και λοιμωδών ασθενειών στο νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλπάντογλου στην κατεχόμενη Λευκωσία, εξέφρασε την άποψη ότι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ανακοινώνεται και υποστήριξε ότι η πραγματική εικόνα που επικρατεί αυτή την στιγμή στην κοινότητα δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται.

    Ο Δρ. Βούνταλι τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων PCR που διενεργούνται, αφού, όπως είπε, όσα περισσότερα τεστ γίνονται τόσα περισσότερα κρούσματα θα εντοπίζονται.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Πρώτη επαφή Τουρκίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, η Sabah (02.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν την Τρίτη, συζήτησαν θέματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, Συρία, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, Αφγανιστάν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και την πανδημία της νόσου Covid-19 και την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Καλίν συνεχάρη τον Σάλιβαν για τα νέα του καθήκοντα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει ενεργοποιήσουν τον δίαυλο επικοινωνίας στην προσεχή περίοδο για ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ, για μια εποικοδομητική συνεργασία και να έχουν στενές διαβουλεύσεις για κάθε θέμα.

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι κατά την επικοινωνία, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ενδυνάμωση της διαδικασίας πολιτικής λύσης στη Συρία και Λιβύη, καθώς και η διεξαγωγή κοινού και ενεργού αγώνα εναντίον κάθε είδους τρομοκρατικής ομάδας.

    «Στην τηλεφωνική επικοινωνία, συζητήθηκε η τελευταία κατάσταση στον Ιντλίπ και η ανάγκη για απτά και επείγοντα μέτρα για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της αστάθειας που προκάλεσε στην περιοχή το νέο κύμα προσφύγων. Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αυξάνει τις προσδοκίες να συμβάλει στην σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Συμφώνησαν επίσης να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες με μια νέα προοπτική για επίλυση θεμάτων όπως είναι η διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τις κουρδικές οργανώσεις PYD-YPG. Επιπρόσθετα, οι δύο συμμαχικές χώρες εξέφρασαν την προσδοκία τους, στην επικείμενη περίοδο, να παρουσιάσουν ένα ισχυρό, βιώσιμο και εποικοδομητικό μοντέλο σχέσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την συμμαχία του ΝΑΤΟ και να κάνουν βήματα που θα συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

    (ΔΨ)

    [02] Συνάντηση Ακάρ με την Γερμανίδα ομόλογό του στο Βερολίνο

    Η Milliyet (02.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πραγματοποίησε την Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

    Σε σύντομη δήλωση μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο Ακάρ ανέφερε ότι είχαν μιαν ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση. «Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε αρκετά θέματα, κυρίως θέματα ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε.

    Η Γερμανίδα Υπουργός, από πλευράς της, είπε ότι συζήτησαν δύσκολα θέματα κατά την συνάντηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που είναι και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, για την εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί νέα επιδείνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά την συνάντηση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν πολιτικές ασφαλείας σχετικά με την Μαύρη Θάλασσα, τη Λιβύη και το Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι φέτος θα διεξαχθεί στην Άγκυρα συνάντηση στρατιωτικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο μεταξύ, η Aksam (03.02.21) γράφει ότι ο Ακάρ, αξιολογώντας τις επαφές του στο Βερολίνο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, υπενθύμισε την συμβολή της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσογείου. «Όταν ελέγξετε όλες τις δραστηριότητες που διεξήγαμε ως Τουρκία, δεν υπάρχει τίποτα εκτός από τις τεχνικές και επιστημονικές έρευνες που διεξήγαγαν τα ερευνητικά μας πλοία», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Επισημαίνοντας τις δραστηριότητες της Ελλάδας, κυρίως στο θέμα των NAVTEX, ο Ακάρ υποστήριξε: «Η γείτονας μας, η Ελλάδα εξέδωσε αρκετές NAVTEX, αλλά χρησιμοποίησε πολύ λίγες. Συμπεριφερόμαστε πολύ προσεκτικά και με ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και αποφεύγουμε οποιανδήποτε συμπεριφορά και ενέργεια που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά από την άλλη, υπάρχουν κάποια θέματα που έχουμε δίκαιο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ακολουθούμε αυτά τα θέματα».

    Ο Ακάρ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Βερολίνο, μετέβη στη Βουδαπέστη, όπου είχε συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του.

    (ΔΨ)

    [03] ΑΚΡ: «Η Τουρκία υπεραμύνεται των δικαιωμάτων της στην Αν. Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.02.21), ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς, σε ομιλία του στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος στο προάστιο Kucukcekmece της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε και στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

    «Η Τουρκία έχει παγιώσει τα βήματά της με υπέρτερες προσπάθειες για να υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. (...) Η Τουρκία αμέσως μετά το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κινήθηκε για να μετατρέψει την κυβέρνηση της βόρειας Κύπρου ισχυρότερη. Η Τουρκία αγωνίζεται για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις θάλασσες της», υποστήριξε ο Κουρτουλμούς.

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κουρτουλμούς ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στους τομείς που υπάρχει ανάγκη. «Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος μας, ήρθε η ώρα να έχουμε ένα νέο, πολιτικό, δημοκρατικό, μόνιμο σύνταγμα», υποστήριξε.

    (ΔΨ)

    [04] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι

    Ο Τουρκικός τύπος συνεχίζει και σήμερα να αναφέρεται στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι (Βοσπόρου) στην Κωνσταντινούπολη που ταλανίζεται από τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από τον Ταγίπ Ερντογάν και εκφράζουν της και την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες συμφοιτητές τους, εξαιτίας ενός έργου τέχνης με σύμβολα του Ισλάμ και της κοινότητας ΛΟΑΤ.

    Η Turkiye (03.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι 79 εκ των ατόμων που συνελήφθησαν ανήκουν σε ακροαριστερές «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως DHKP/C και TKP-ML. Μιλώντας στο Τουρκικό κανάλι Haber Global, ο Σοϊλού είπε επίσης πως μια μικρή μειοψηφία θέλει να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε ιδεολογικό κέντρο. «Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», είπε. Επέκρινε επίσης έντονα όσους διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπουλού, χαρακτηρίζοντας φασιστική την προσέγγιση αυτών που αντιδρούν.

    Είπε επίσης πως οι ΛΟΑΤ αξίες είναι ξένες προς την Τουρκία και τον πολιτισμό και ξενόφερτες από την Δύση. «Υπάρχουν πράγματα όπως το ΛΟΑΤ στο παρελθόν μας; Υπάρχουν αλλά δεν ξέρουμε; Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν στη Δύση. [...] Το ΛΟΑΤ είναι διαστροφή, κατά τη γνώμη μου», είπε. «Το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη δύναμη αυτής της γης. Τα γεγονότα ΛΟΑΤ είναι κάτι που μας πουλούν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ [...] που παρέχουν χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων σε αυτές τις οργανώσεις», είπε.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.02.21) μετέδωσε ότι οι διοικητικές αρχές της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι απελευθερώθηκαν 65 από τα 94 άτομα που τέθηκαν χθες υπό κράτηση στις διαδηλώσεις του Πανεπιστημίου στο Καντίνοϊ, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι 11 που είχαν συλληφθεί σε διαμαρτυρίες που έγιναν στις περιοχές Μπεσίκτας και Σαρίγκερ.

    Σε αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους της αστυνομίας αναφέρεται το T24 (03.02.21) που φιλοξενεί δηλώσεις φοιτητών που υποστηρίζουν ότι ξυλοκοπήθηκαν άγρια και τραυματίστηκαν από μεγάλη μερίδα αστυνομικών που κλήθηκε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις των φοιτητών μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

    Το Τ24 (03.02.21) μετέδωσε επίσης ότι ο Πρύτανης Μπουλού δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του και πως θεωρεί ότι η κρίση που ξέσπασε και αφορά στον διορισμό του θα τελειώσει σε έξι μήνες.

    Τέλος, σύμφωνα με την T24 (03.02.21) ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς κάλεσε τον Μπουλού, με ανοικτή επιστολή, να επιδείξει σύνεση και να παραιτηθεί.

    H φιλοκυβερνητική Yeni Safak (03.02.21) γράφει ότι ένας εκ των πρωτεργατών των έντονων διαμαρτυριών που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζιτζί της Τουρκίας πριν από μερικά χρόνια εξέφρασε την υποστήριξη του στους φοιτητές. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Αλί Αλαμπορά, ο οποίος εγκατέλειψε την Τουρκία και σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε: «Οι διαμαρτυρίες δεν αφορούν στον πρύτανη! Δεν το αντιλήφθηκες ακόμα;».

    (ΚΣ)

    [05] Έρχονται και άλλες παραιτήσεις στο CHP

    H Yeni Safak (03.02.21) γράφει ότι επίκεινται και άλλες παραιτήσεις από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) μετά τις χθεσινές μαζικές παραιτήσεις μελών του που προτίθενται να ενταχθούν στο νεοϊδρυθέν Κόμμα της Πατρίδας (Memleket Partisi) του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του CHP.

    Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι παραιτήσεις θα συνεχιστούν στο Κιρκλάρελι και στην Αττάλεια. Αναμένεται ότι ο δήμαρχος του Κιρκλάρελι, Μεχμέτ Σιάμ Κέσογλου, ο οποίος εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος επειδή δεν είχε προταθεί από το CHP, θα ενταχθεί στο κόμμα του Ιντζέ. Επιπλέον ο δήμαρχος Σερκάν Κουτσουκκουρού στην περιοχή Ιμπραντί της Αττάλειας, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το κόμμα του και θα ενταχθεί στο Κόμμα του Ιντζέ.

    (ΚΣ)

    [06] Πτώση των ποσοστών της Συμμαχίας της Δημοκρατίας και του Ερντογάν

    Η Cumhuriyet (03.02.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, βρίσκεται σε πτώση η Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifaki), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHΡ). Σύμφωνα με την έρευνα, στις προεδρικές εκλογές, οι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς φαίνεται να προηγούνται του Προέδρου Ερντογάν.

    Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά της Συμμαχίας της Δημοκρατίας έχουν μειωθεί στο 43%. Οι πρόσφατες επισκέψεις του Προέδρου Ερντογάν, ειδικά στο Κόμμα της Ευδαιμονίας, παρουσιάζονται ως ένδειξη της πτώσης των ποσοστών της Συμμαχίας, υποστηρίζει η εφημερίδα. Την ίδια στιγμή η Συμμαχία του Έθνους, που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Parti) λαμβάνει 38%.

    Τα αποτελέσματα αναλυτικά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 35.6%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 25.3%

    Καλό Κόμμα (IYI Parti): 13.4%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10.5%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHΡ): 8.1%

    Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 3%

    DEVA: 2.9%

    Όσον αφορά στις Προεδρικές εκλογές, αν στην εκλογική αντιπαράθεση αντίπαλοι είναι ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο τελευταίος λαμβάνει περισσότερους ψήφους. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    Εκρέμ Ιμάμογλου: 42.6%

    Ερντογάν: 37%

    Αν αντίπαλοι είναι ο Ερντογάν με τον Γιαβάς, τα αποτελέσματα είναι ως ακολούθως:

    Μανσούρ Γιαβάς: 43.9%

    Ταγίπ Ερντογάν: 36,5%

    (ΚΣ)

    [07] Στις 7,795 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία - 120 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με την Sabah (02.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,795 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 140,120 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 120 άτομα και 8,639 αποθεραπεύτηκαν. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 630 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,492,977 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 26,237. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,379,070.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 29,913,245 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,592 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,9% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,01%.

    (ΔΨ)

    [08] Είκοσι δύο δολοφονίες γυναικών τον Ιανουάριο στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (03.02.21) μετέδωσε ότι τον Ιανουάριο του 2021, 22 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Τουρκία και 9 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού.

    Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η οργάνωση Bianet από τοπικές και εθνικές εφημερίδες, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και πρακτορεία στην Τουρκία, τουλάχιστον 22 γυναίκες και δύο άνδρες δολοφονήθηκαν. Αυτός ο αριθμός ήταν 21 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ένας από τους άνδρες σκότωσε τη γυναίκα μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή.

    Η «δικαιολογία» ανδρών για τη δολοφονία δέκα γυναικών δεν αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Οι άνδρες σκότωσαν πέντε γυναίκες με τη δικαιολογία «θέλουν να χωρίσουν», «δεν θέλουν να συμφιλιωθούν», τρεις γυναίκες με τη δικαιολογία «ζήλια». Οι άνδρες σκότωσαν μια γυναίκα για «εκβιασμό» και «οικονομικούς» λόγους.

    Τον Ιανουάριο, 14 γυναίκες σκοτώθηκαν από τον σύζυγό τους / τον πρώην σύζυγό τους, τον εραστή / πρώην αρραβωνιαστικό τους, τρεις γυναίκες από μέλη της οικογένειας, όπως πατέρας και γιος, μία γυναίκα από οκτώ μέλη της οικογένειάς της, μία γυναίκα από δύο άνδρες λόγω κλοπής, μία γυναίκα από τη φίλη της και μια γυναίκα από συγγενή της.

    (ΚΣ)

    [09] Ο πληθωρισμός στο 14,97% τον Ιανουάριο στην Τουρκία

    Η Hurriyet (03.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 14.97%.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 12,53%, σε σχέση με τη μέση δωδεκάμηνη βάση, 1.68% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 14.97% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 3 February 2021 - 15:28:19 UTC