Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-01-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 06/2021 12.01.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Φεβρουάριο ή Μάρτιο στην Νέα Υόρκη η άτυπη πενταμερής, δηλώνει ο Τατάρ
  • [02] Νέα πολιτική κρίση λόγω αδυναμίας εκλογής «πρόεδρου της βουλής»
  • [03] Οι έποικοι ελέγχουν την «βουλή», λέει η Avrupa
  • [04] Στα 1,800 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [05] Παράταση μέτρων κατά Covid-19 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
  • [06] Ένταση στην χθεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές
  • [07] Ο Ισμέτ Κορούκογλου διορίστηκε «υφυπουργός εξωτερικών»
  • [08] Πέραν των 103 χιλιάδων οι επισκέπτες στο κλειστό Βαρώσι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σε λύση δύο κρατών στο Κυπριακό αναφέρεται ξανά ο Τσαβούσογλου
  • [02] Ο Ερτουγρούλογλου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Ερντογάν και Ακάρ
  • [03] Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα
  • [04] Επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα ζητά ο Τσαβούσογλου
  • [05] Μήνυση κατά Κιλιτσντάρογλου ζητώντας αποζημιώσεις υπέβαλε ο Έρντογαν
  • [06] Το MHP καταθέτει αγωγή για κλείσιμο του φιλο-κουρδικού HDP
  • [07] Ακάρ προς το Γάλλο ομόλογο του: «Οπωσδήποτε έχεις συγχύσει τα γεγονότα»
  • [08] Αρχίζουν σύντομα οι εμβολιασμοί στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Έρντογαν
  • [09] Στις 10,220 ανήλθαν τα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Φεβρουάριο ή Μάρτιο στην Νέα Υόρκη η άτυπη πενταμερής, δηλώνει ο Τατάρ

    Η K?br?s (12.01.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να οριστεί η ακριβής ημερομηνία για διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Απαντώντας σε ερωτήσεις χθες μετά την συνάντησή του στα κατεχόμενα με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τατάρ είπε ότι ήταν πολύ καλή η συνάντησή του με την Λουτ και ότι της μετέφερε τις απόψεις και την στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ανέφερε επίσης ότι επανέλαβε στην Λουτ ότι δεν έφεραν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο βάση της ομοσπονδίας εδώ και 50 χρόνια και ότι η τουρκική πλευρά αναζητά μιαν συμφωνία για λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι αν θα διεξαχθούν επίσημες διαπραγματεύσεις από εδώ και μπρος, αυτές θα είναι στη βάση των δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι, έχοντας ίση κυριαρχία και κανένα τους δεν θα υπερέχει του άλλου.

    Σημειώνοντας ότι στην συνάντηση ένιωσε πως τα επιχειρήματα που προβάλλουν άρχισαν πλέον να τυγχάνουν αποδοχής, ο Τατάρ είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή με την μορφή 5+1 διάσκεψη που πιθανώς να γίνει στην Νέα Υόρκη θα επαναλάβουν αυτές τις απόψεις τους και σε περίπτωση που γίνουν αποδεχτές αυτές θα μπορέσουν να συνεχίσουν για επίσημες συνομιλίες. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα υπάρξει αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο, όμως η επιμονή στην ομοσπονδία είναι χάσιμο χρόνου πλέον. Το βλέπουμε όταν κοιτάμε τόσο τις πραγματικότητες της Κύπρου, όσο και τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ως άτομο που έζησε το Κραν Μοντάνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες είδε και γνωρίζει προς τα πού οδεύει η διαδικασία. Ευχαριστώντας την Λουτ για την διαμεσολάβησή της και το γεγονός ότι εργάζεται υπομονετικά πάνω σε κάθε λεπτομέρεια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλος ο κόσμος ακόμα και η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιλαμβάνεται ότι πρέπει πλέον να συζητηθεί το μοντέλο της λύσης των δύο κρατών, ότι αυτό συζητείται στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον και ότι η διάσκεψη 5+1 θα είναι μια συνάντηση κατά την οποία η τουρκική πλευρά θα εξηγήσει τους ισχυρισμούς της και την θέση της.

    Ισχυριζόμενος ότι ήρθε πλέον η ώρα να επανεξεταστούν οι παράμετροι του ΟΗΕ μετά από 50 χρόνια, ο Τατάρ επανέλαβε ότι άρχισαν να τυγχάνουν αποδοχής οι θέσεις που υποστηρίζουν σήμερα ως τουρκική πλευρά.

    Ευχαριστώντας τον Εργκιούν Ολγκούν και τα άλλα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας για την συμβολή τους, ο Τατάρ ανέφερε ότι την προσεχή Παρασκευή το απόγευμα θα ενημερώσει τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα για τις λεπτομέρειες της συνάντησής του με την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και την αναφορά σε κάποια νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Εκείνη είναι επιστολή του Αναστασιάδη, εξέφρασε τις δικές του επιθυμίες. Τα ΜΟΕ είναι εκτός αυτού του ζητήματος. Εμείς δεν επιθυμούμε την συζήτηση ΜΟΕ στην επικείμενη άτυπη πενταμερή 5+1 συνάντηση. Θέλουμε την αναγνώριση της κυριαρχικής μας ισότητας. Τα ΜΟΕ σημαίνουν εκτροπή του θέματος από το βασικό ζήτημα. Το διαβιβάσαμε αυτό και στην κυρία Λουτ. Εμείς δεν αποδεχόμαστε καμία υπεροχή (των λαών του ενός πάνω στον άλλο) στην Κύπρο. Αν θα αρχίσουν συνομιλίες, θα αρχίσουν με την αποδοχή μας σε ίσο καθεστώς».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι «εμείς διαμεσολαβούμε, εσείς μόνοι σας θα βρείτε την λύση». Σημείωσε ότι είναι ευχαριστημένος από την χθεσινή συνάντηση και προσθέτοντας ότι είδε μιαν Λουτ η οποία καταλαβαίνει καλά την κατάσταση της τουρκικής πλευράς, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο κόσμος άρχισε πλέον να βλέπει τις πραγματικότητες στην Κύπρο.

    Αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά προχωρεί στον δρόμο της με πλήρη αυτοπεποίθηση και ότι το θέμα των υδρογονανθράκων ενδιαφέρει ολόκληρο τον κόσμο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή η διαδικασία είναι η «τελευταία ευκαιρία».

    «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Αν μπορέσουμε να στρίψουμε αυτή την τελευταία στροφή, θα υπάρξει μια συμφωνία που θα κερδίσουν όλοι», κατέληξε.

    Εξάλλου, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η λεγόμενη προεδρία αναφέρεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει με καλή βούληση και εποικοδομητική στάση στην άτυπη πενταμερή που θα διοργανώσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Σημειώνεται επίσης ότι κατά την συνάντηση με την Λουτ εξηγήθηκε η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και υπογραμμίστηκε ότι μια πιθανή νέα διαδικασία συνομιλιών με αποτέλεσμα και νόημα πρέπει να αρχίσει με σεβασμό στην κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και το ίσο διεθνές της καθεστώς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Νέα πολιτική κρίση λόγω αδυναμίας εκλογής «πρόεδρου της βουλής»

    Ο παράνομος ραδιοσταθμός Bayrak (12.01.21) αναφέρεται στη νέα πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα μετά την αποτυχία της υποψήφιας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), «βουλευτή» Ρεσμιγέ Έρογλου Τζαναλτάι, να εκλεγεί στην «προεδρία της βουλής».

    Όπως αναφέρει ο Bayrak, η εκλογική διαδικασία έλαβε χώρα δύο φορές με τη συμμετοχή 48 «βουλευτών». Την πρώτη φορά η Τζαναλτάι έλαβε 23 ψήφους υπέρ και 25 κατά, ενώ όταν η διαδικασία επαναλήφθηκε έλαβε 19 ψήφους υπέρ και 27 κατά. Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο νυν «πρόεδρος του κοινοβουλίου», Τεμπερρουκέν Ουλουτσάι δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Τζαναλτάι απορρίφθηκε για δεύτερη φορά, ότι οι «εκλογές» αναβάλλονται και ότι το θέμα θα αξιολογηθεί από το «συμβουλευτικό συμβούλιο».

    Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε πολλές αντιδράσεις. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ μετά την αποτυχία εκλογής της Τζαναλτάι κάλεσε την αντιπολίτευση να ορίσει ημερομηνία «εκλογών». «Προτείνουμε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», ανέφερε.

    Από την πλευρά του ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ, δήλωσε πως δεν διστάζουν να πάνε σε «εκλογές» και ότι μπορούν όλοι να συνομιλήσουν και να κάνουν από κοινού αυτήν τη διαδικασία μετάβασης με κοινή λογική.

    Ο «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέντ Όζερσαϊ κάλεσε όλους να επιδείξουν κοινή λογική και ανέφερε ότι είχαν πει από πριν ότι αυτή η «κυβέρνηση» θα ήταν προσωρινή. Διερωτήθηκε επίσης «πως η κυβέρνηση αυτή που δεν μπορεί να λύσει τα δικά της προβλήματα θα λύσει τα προβλήματα της χώρας».

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «εκλογική διαδικασία» ήταν μια επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση «γεννήθηκε νεκρή» και σημείωσε ότι οι ψήφοι απόρριψης αφορούσαν το UBP, όχι την Τζαναλτάι. Ο Έρχουρμαν είπε επίσης ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο «πρωθυπουργός» αντιλήφθηκε ότι έλαβε αυτές τις αρνητικές ψήφους ως ψήφους κατά της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι τα κόμματα μπορούν να συζητήσουν την ανάγκη αλλαγών του «εκλογικού νόμου» και πρόσθεσε ότι αποδέχθηκαν τη σημερινή δήλωση του «πρωθυπουργού» ως παραίτηση της «κυβέρνησης». Είπε επίσης πως αν θα γίνουν «εκλογές», οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν από κοινού και όχι από την «κυβέρνηση». Επανέλαβε ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με αυτήν την κατάσταση και ότι οι ψήφοι απόρριψης δεν αφορούν την Τζαναλτάι αλλά την «κυβέρνηση».

    Όπως μετέδωσε ο Bayrak, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ορίστηκε ότι η επόμενη συνάντηση της «ολομέλειας» θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (12.01.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος» Φικρί Ατάογλου, σχολιάζοντας σε τηλεοπτική εκπομπή τις εξελίξεις, δήλωσε ότι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι αν ο «λαός» είναι έτοιμος για «πρόωρες εκλογές». Είπε ακόμα ότι η πανδημία και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν συνεχίζονται και επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η «χώρα» ήταν χωρίς «κυβέρνηση» για περισσότερο από δύο μήνες. Πρόσθεσε ότι οι «πρόωρες εκλογές» δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη κανενός, και ότι αυτό που πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη θα πρέπει να είναι «η πατρίδα». Είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον «πρωθυπουργό» Σανέρ για να ενημερωθεί για το ζήτημα.

    Η K?br?s Postas? (12.01.20) γράφει επίσης ότι στην πρώτη του αντίδραση ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί είπε ότι μπορούν να γίνουν «γενικές εκλογές» το συντομότερο δυνατό. Επέκρινε επίσης την αντιπολίτευση που δεν ψήφισε την Τζαναλτάι στην «προεδρία της βουλής» κατηγορώντας την ότι κλαίει με κροκοδείλια δάκρυα μετά τις εξελίξεις.

    Τέλος, η Hakikat (12.01.21) δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ) Τουργκάι Ντενίζ για το θέμα, ο οποίος περιέγραψε ως κωμικοτραγικές τις δηλώσεις Σανέρ για διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» στα κατεχόμενα υπό τις παρούσες συνθήκες.

    (ΚΣ)

    [03] Οι έποικοι ελέγχουν την «βουλή», λέει η Avrupa

    Σε σημερινό της σχόλιο, η Avrupa (12.01.21) αναφέρεται στο γεγονός ότι η υποψήφια του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) για την «προεδρία της βουλής» και θυγατέρα του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να εκλεγεί και γράφει τα εξής κάτω από τον τίτλο «Ντερβίς Έρογλου»:

    «Πρώτα έφαγαν τον Σερντάρ, γιο του Ντενκτάς. Και τώρα την Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, θυγατέρα του Έρογλου. Η βουλή πλέον είναι παρακαταθήκη στους εποίκους, τους οποίους ο Έρογλου έκανε πολίτες μέσα σε μιαν νύκτα σε αντίθεση ακόμα και με τους νόμους της ΤΔΒΚ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των 'υπηρεσιών' του Έρογλου! Δεν στήριξαν την κόρη του Έρογλου στην εκλογή της προεδρίας της βουλής ο φασίστας Ζάρογλου, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο ως φοιτητής και έγινε πολίτης με οδηγία του Έρογλου και έτσι άνοιξε ο δρόμος να γίνει βουλευτής, και ο Αρικλί που προέρχεται από τον κουβαλημένο πληθυσμό. Το δήλωσε αυτό ο Αρικλί μετά από τον πρώτο γύρο! Αυτές είναι ακόμα οι καλές σας μέρες αγαπητοί του UBP! Θα πνιγείτε στις ψεύτικες υπηκοότητες που διανείματε».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 1,800 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Gunes (12.01.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,868 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 21 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 20 είναι εγχώρια και το ένα αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος που βρισκόταν σε καραντίνα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 23 άτομα.

    Τα 5 από τα χθεσινά εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στην Κερύνεια, τα 12 στην Λευκωσία, τα 3 στην Αμμόχωστο και το ένα στην Μόρφου.

    Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 354,618 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,800 κρούσματα Covid-19, 1,539 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 251 ασθενών, 48 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 205 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 10 άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (ΚΣ)

    [05] Παράταση μέτρων κατά Covid-19 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

    Η K?br?s (12.01.21) γράφει ότι η λεγόμενη «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 των μέτρων που ίσχυαν μέχρι χθες κατά του Covid-19. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σε αυτό το πλαίσιο είναι οι εξής:

    - Συνεχίζεται ο τερματισμός των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων όπως καφέ, εστιατόρια, κομμωτήρια, αίθουσες αθλοπαιδιών, κέντρα ομορφιάς κλπ μετά τις 22.00 το βράδυ. Μετά τις 22.00 θα γίνεται μόνο κατ' οίκον παράδοση φαγητού.

    - Άτομα που εργάζονται στους εν λόγω τομείς θα πρέπει να επαναλάβουν την εξέταση PCR.

    - Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στο χωριό Πύλα θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που διενεργήθηκε εντός των τελευταίων 72 ωρών.

    - Παραμένουν κλειστοί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου χώροι διασκέδασης, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ, και αίθουσες μασάζ.

    - Άτομα που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ, στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, στις Βρετανικές Βάσεις, στην νεκρή ζώνη και στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που διενεργήθηκε εντός των τελευταίων 72 ωρών.

    - Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα. Τα άτομα αυτά και οι συνοδοί τους (αν χρειάζεται) θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR που διενεργήθηκε εντός των τελευταίων 72 ωρών, ενώ κατά την 7η και 14η ημέρα μετά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα θα πρέπει να υποβάλλονται σε νέα εξέταση και να στέλνουν τα αποτελέσματα στο «υπουργείο υγείας».

    - Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές θα υπόκεινται σε καραντίνα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

    - Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και σπουδάζουν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές καθώς και οι κηδεμόνες των ατόμων αυτών θα υπόκεινται σε καραντίνα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

    - Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και διεξάγουν εμπόριο χωρίς επαφή στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους χωρίς την υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα.

    - Από το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα μπορούν να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα μόνο ασθενοφόρα που θα περνούν για σκοπούς υγείας. Όλες οι υπόλοιπες διελεύσεις θα υπόκεινται σε καραντίνα.

    - Άτομα που διαμένουν στο Πέργαμος και ασχολούνται με κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες στην περιοχή των βρετανικών βάσεων θα μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους για μία ημέρα και να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα.

    - Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 η απαγόρευση συγκέντρωσης στα σπίτια πέραν ων 10 ατόμων, καθώς και η απαγόρευση γάμων, ομαδικών προσευχών, εγκαινίων, λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων κλπ.

    - Στις κηδείες επιτρέπεται μόνο η συμμετοχή συγγενών πρώτου βαθμού.

    - Οι αθλητικές συναντήσεις θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ένταση στην χθεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές

    Η Diyalog (12.01.21) αναφέρεται στην χθεσινή διαδήλωση που έκαναν στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ξεκινώντας από το πάρκο Κουγιούλου στην κατεχόμενη Λευκωσία και καταλήγοντας μπροστά από την λεγόμενη βουλή και σημειώνει ότι δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές και τη λεγόμενη αστυνομία με τους πρώτους να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Είναι η δουλειά μας, δεν μπορείτε να μας εμποδίσετε».

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, που συναντήθηκε με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, μετέφερε το αίτημα να μην παραμένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας, ενόσω εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές αλλά να τους δοθεί «έγγραφο μετακίνησης» για να μπορούν να βλέπουν και τις οικογένειες τους. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αν και πολλοί τομείς εργασίας στις ελεύθερες περιοχές είναι κλειστοί, ο οικοδομικός τομέας παραμένει ανοικτός. Την ίδια στιγμή επειδή και οι δύο πλευρές είναι κλειστές δημιουργούνται μεγάλα θέματα με αυτούς που εργάζονται. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να εφαρμόζονται και γι' αυτούς τα μέτρα που λαμβάνονται για όσους διαμένουν στην Πύλα ή εργάζονται στις βρετανικές βάσεις.

    Η εφημερίδα σημειώνει πως οι εργαζόμενοι, οι οποίοι «είναι θύματα των μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19», δήλωσαν επίσης πως θα προβούν και σήμερα σε διαμαρτυρία, χρησιμοποιώντας και τα οχήματα τους, αν δεν τύχουν θετικής αντιμετώπισης τα αιτήματα τους από τον «υπουργό υγείας».

    (ΚΣ)

    [07] Ο Ισμέτ Κορούκογλου διορίστηκε «υφυπουργός εξωτερικών»

    Η Diyalog (12.01.21) γράφει ότι νέοι διορισμοί έγιναν στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισμέτ Κορούκλου διορίστηκε «υφυπουργός εξωτερικών», ο Ουφάκ Τουργκανέρ, «γενικός διευθυντής» και ο Τζεβντέτ Ερέν Τσελεμπί στην «γραμματεία του υπουργείου» .

    (ΚΣ)

    [08] Πέραν των 103 χιλιάδων οι επισκέπτες στο κλειστό Βαρώσι

    Η Halk?n Sesi (12.01.21) γράφει ότι 103,118 άτομα επισκέφθηκαν μέχρι σήμερα την κατεχόμενη κλειστή πόλη του Βαρωσιού, μέρος της οποίας άνοιξε το καθεστώς στις 8 Οκτωβρίου 2020.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ελληνοκύπριοι και ξένοι συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους επισκέπτες της κατεχόμενης πόλης κατά το διάστημα των 95 ημερών που πέρασε από το άνοιγμά της. Σημειώνει επίσης ότι οι επισκέψεις πραγματοποιούνται μεταξύ των ωρών 09.00 και 17.00.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σε λύση δύο κρατών στο Κυπριακό αναφέρεται ξανά ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (11.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο κυπριακό ζήτημα, είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών.

    Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου που βρισκόταν στην Άγκυρα για επαφές, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και 52 χρόνια για λύση ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί μια διάσκεψη, στην οποία οι εγγυήτριες χώρες και οι πλευρές στην Κύπρο να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.

    Υπενθυμίζοντας την πρόταση του για μια άτυπη διάσκεψη 5+1, στην οποία θα συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, οι πλευρές στην Κύπρο καθώς και οι εγγυήτριες χώρες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Είχαμε πει 'Εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση, πρέπει να καθοριστεί προς αυτή την κατεύθυνση το έγγραφο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων'. Τώρα η διαδικασία για διεξαγωγή της συνάντησης 5+1 συνεχίζεται».

    Σημειώνοντας ότι μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, επισκέπτεται την Κύπρο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η στάση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ σε αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρη. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, η κυριαρχική ισότητα πρέπει να τύχει διαπραγμάτευσης. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών».

    Αναφέροντας ότι με τον Ερτουγρούλογλου, που ασκούσε και στο παρελθόν «καθήκοντα υπουργού εξωτερικών», συζήτησαν τις ούτω καλούμενες διμερείς σχέσεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα έχει «στενή συνεργασία» με την νεοσυσταθείσα «κυβέρνηση» για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του τουρκοκυπριακού «λαού» και θα αυξήσει τις επαφές της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα είναι μια σημαντική καμπή για το κυπριακό πρόβλημα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Οι συνομιλίες διεξάγονται εδώ και 52 χρόνια. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες, επειδή κάθε φορά ο ελληνοκυπριακός τομέας δεν ενστερνιζόταν την πολιτική ισότητα και περισσότερο δεν επιθυμούσε να μοιραστεί τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό».

    Υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών που υποστηρίζουν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» είχε αναφερθεί προηγουμένως από τον ηγέτη της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότια Κύπρου» [όπως αποκαλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας] Νίκο Αναστασιάδη, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός, συνομιλούσαμε για 52 χρόνια με καλή πρόθεση για ομοσπονδία, αλλά δεν έγινε. Δεν έχει κανένα νόημα να ζορίζουμε για κάτι που δεν θα γίνει».

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που μείναμε εκεί. Στο πλαίσιο της συνάντησης 5+1, θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε, εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγμάτευση και αφού δεν θα διαπραγματευτούμε πια ομοσπονδία».

    Σχετικά με την διαδικασία ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών, ανοίχθηκαν πρώτα οι δημόσιοι χώροι και οι εργασίες απογραφής συνεχίζονται.

    «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να στηρίζουμε αυτές τις εργασίες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου ισχυριζόμενος ότι «ενώ αυτές οι εργασίες ενόχλησαν την ελληνοκυπριακή διοίκηση, ικανοποίησαν τον ελληνοκυπριακό λαό».

    Σημειώνοντας ότι έχει συζητήσει με ομολόγους του τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία πρότεινε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διάσκεψη για το θέμα. Αναφέροντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει προωθήσει τις προτάσεις της, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Σχετικά με την συμμετοχή της Κύπρου, έχουμε πει 'είτε θα συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές στην διάσκεψη, είτε εάν δεν συμμετάσχει η ΤΔΒΚ, δεν θα επιτρέψουμε την συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στην διάσκεψη θα συζητηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός, γι' αυτό τον λόγο η συμμετοχή και των δύο πλευρών είναι η πιο υγιής επιλογή.

    Επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσουν να υπεραμύνονται των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θα παρουσιάζουν τις απόψεις και σκέψεις τους στη διάσκεψη.

    Ο Ερτουγρούλογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, είπε ότι δεν τίθεται πια θέμα για συνομιλίες για ομοσπονδία στο κυπριακό ζήτημα. «Η διαδικασία των δικοινοτικών συνομιλιών έχει τελειώσει. Δεν τίθεται πια θέμα για τέτοια διαδικασία. Δεν τίθεται θέμα για συνομιλίες για ομοσπονδία. Εάν αναφερόμαστε σε κυριαρχική ισότητα, εάν μιλάμε για κυριαρχική ισότητα, τότε είναι αντίθετο με την πολιτική επιστήμη να επιδιώκεται ομοσπονδία. Δεν υπάρχει κυριαρχική ισότητα στην ομοσπονδία».

    Σημειώνοντας ότι ο στόχος της συνάντησης 5+1 είναι να αποφασιστεί τι θα συζητηθεί εκτός από την ομοσπονδία, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να είναι η ύπαρξη δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Προσθέτοντας ότι αν υπήρχε κοινό όραμα σε αυτό το θέμα, θα μπορούσε να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην διαδικασία, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι αυτό είναι το μήνυμα που θα έδιδε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην Τζέιν Χόλ Λούτ κατά την χθεσινή συνάντησή τους. Διατυπώνοντας εκ νέου την θέση ότι δεν έχουν άλλα 52 χρόνια να χάσουν, υποστήριξε ότι το κοινό όραμα είναι το έδαφος για κυριαρχική ισότητα δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών. «Αν υπάρχει αυτό, να το συζητήσουμε. Αν δεν υπάρχει, θα καθίσουμε και θα αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε στην πατρίδα μας», σημείωσε ο Ερτουγρούλογλου.

    Υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι τιμωρούνταν και ότι δεν τους άξιζε αυτή η τιμωρία, ο Ερτουγρούλογλου είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι πια κοινότητα, είναι ένας λαός με το δικό τους κράτος. Εάν έλθει στην ημερήσια διάταξη ένας νέος συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους, αυτός δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την βάση μιας κυρίαρχης ισότητας».

    Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η περιοχή που ανοίχθηκε είναι δημόσια περιοχή και ότι δεν έχουν επηρεασθεί οι προσωπικές περιουσίες κανενός. «Το δικαίωμα ιδιοκτησίας των οθωμανικών βακουφίων πρέπει να θεωρηθεί ως ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Αν υπάρχουν φίλοι μας που κοιτάζουν αυτό το γεγονός ως μια διαδικασία στην οποία οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων εκεί θα επιστραφούν, το αξιολογούν λανθασμένα», πρόσθεσε ο Ερτουγρούλογλου. Διευκρίνισε ότι όταν αναφέρονται σε επιστροφή των περιουσιών στους παλιούς ιδιοκτήτες τους, πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να έλθει στην ατζέντα και το θέμα των περιουσίων των οθωμανικών βακουφίων.

    (ΔΨ)

    [02] Ο Ερτουγρούλογλου είχε ξεχωριστές συναντήσεις με Ερντογάν και Ακάρ

    Η Vatan (11.01.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό μέγαρο χωρίς καμία δήλωση στον Τύπο.

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (11.01.21), ο Ερτουγρούλογλου είχε συνάντηση νωρίτερα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο άμυνας. Κατά την συνάντηση, συζητήθηκαν οι ούτω καλούμενες διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα συνεργασίας, ασφάλειας, άμυνας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα η ελληνοκυπριακή πλευρά να παραιτηθεί από την αδιάλλακτη της στάση, ο Ακάρ επισήμανε την σημασία της αποδοχής «τουρκικής ύπαρξης» στο νησί καθώς και της επίγνωσης ότι έχουν «κυρίαρχα και ίσα στοιχεία».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει να παραβιάσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο της «ΤΔΒΚ» και θα συνεχίσει να την προστατεύει όπως κάθε φορά, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η θέση της Τουρκίας σ' αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη και ότι είναι η ίδια όπως και το 1974.

    (ΔΨ)

    [03] Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (12.01.21), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή ανακοίνωση του, αναφέρει ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα αρχίσει στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

    Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας άρχισαν στην Άγκυρα το 2002 με στόχο να προετοιμάσουν τη βάση για την εξεύρεση μιας «δίκαιης, βιώσιμης και περιεκτικής» λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές για τα προβλήματα τους στο Αιγαίο.

    Οι τελευταίες διερευνητικές επαφές διεξήχθησαν μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αθήνα την 1η Μαρτίου 2016. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επαφές διακόπηκαν από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση και ακολούθως διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά δεν είχαν τη μορφή των διερευνητικών επαφών.

    (ΑΚ)

    [04] Επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα ζητά ο Τσαβούσογλου

    Η Ayd?nl?k (11.01.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα σε επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μέσα στον Ιανουάριο, επαναλαμβάνοντας ότι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι είναι έτοιμοι για διερευνητικές συνομιλίες χωρίς όρους. Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα σύναψε συμφωνίες με την Αίγυπτο, καθώς η Αθήνα έλεγε ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες την στιγμή που το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις δραστηριοποιείται, ο Τσαβούσογλου είπε: «Το πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του εκεί, αρχίζει σε νέο σημείο τις δραστηριότητες του και θα συνεχίσουν γύρω στους έξι μήνες. Η Ελλάδα δεν έχει πια άλλες δικαιολογίες».

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (11.01.21) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε ότι μετά τις επισκέψεις του σε Ισπανία και Πορτογαλία θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Πακιστάν και Βρυξέλλες. «Συζητήσαμε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ με Πορτογαλία και Ισπανία. Εμείς, ως Τουρκία, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ και με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε μια πιο θετική, υγιή ατμόσφαιρα», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

    Σημειώνοντας ότι οι επαφές με την ΕΕ θα αυξηθούν υπό την Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ, ο Τσαβουσογλου είπε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθούν την Τουρκία εντός του τρέχοντος μηνός.

    (ΔΨ)

    [05] Μήνυση κατά Κιλιτσντάρογλου ζητώντας αποζημιώσεις υπέβαλε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (12.01.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υπέβαλε μέσω του δικηγόρου του, μήνυση εναντίον του προέδρου του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για την πρόσφατη ρητορική που χρησιμοποίησε εναντίον του, αποκαλώντας τον «λεγόμενο Πρόεδρο».

    Σε ανακοίνωση του, ο δικηγόρος του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, Χουσεγίν Αϊντίν αναφέρει τα εξής: «Ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τη 10 Ιανουαρίου, Μέρα Εργαζόμενων Δημοσιογράφων, προέβη σε μια δήλωση. Για τη δήλωση αυτή και εξαιτίας των άδικων και αβάσιμων ισχυρισμών και κατηγοριών που στόχευαν τον Πρόεδρο μας, υποβάλλεται μήνυση και αγωγή για αποζημίωση ύψους 1 εκ ΤΛ στο Δικαστήριο Άγκυρας εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τη δικαιολογία ότι επέδειξε ασέβεια και ατιμία έναντι του Προέδρου μας, βλάπτοντας τα ατομικά του συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, προσάφθηκε κατηγορητήριο στο Γενικό Εισαγγελέα Άγκυρας εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για προσβολή εναντίον του Προέδρου, σύμφωνα με το άρθρο 229 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα».

    Για το ίδιο θέμα, η Cumhuriyet (12.01.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντέδρασε γελώντας όταν άκουσε για την μήνυση του Τούρκου Προέδρου εναντίον του και την αγωγή για αποζημίωση ύψους 1 εκ. ΤΛ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η προσφυγή εναντίον του Κιλιτσντάρογλου από τον Έρντογαν συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

    Ο Κιλιστντάρογλου, αντιδρώντας στην είδηση για την αγωγή εναντίον του, ανέφερε τα εξής: «Ας κάνουν ότι θέλουν. Θα πάρουμε πίσω κάθε αποζημίωση και κάθε γρόσι που θα κερδίσουν όταν βγούμε απέναντι από ένα πραγματικό δικαστή».

    Ο Κιλιτσντάρογλου είπε επίσης ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αγωγή εναντίον του. «Εγώ στην ομιλία μου, είχα πει ότι δεν είδα ποτέ ξανά στη ζωή μου κάποιο άντρα που να λέει τόσα πολλά ψέματα. Το πήραν αυτό και λένε ότι εγώ τον αποκάλεσα 'λεγόμενο Πρόεδρο'. Δεν υπάρχει εμβολιασμός. Η οικονομική κρίση μεγαλώνει, η ανεργία αυξάνεται. Αντί να στρέψουν την προσοχή τους αλλού, προχωρούν σε αγωγές προκειμένου να αλλάξουν την ημερήσια διάταξη», ανέφερε.

    (ΑΚ)

    [06] Το MHP καταθέτει αγωγή για κλείσιμο του φιλο-κουρδικού HDP

    Ενώ συνεχίζεται στην Τουρκία ο δημόσιος διάλογος για το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), η Milliyet (12.01.21) γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Φετί Γιλντίζ, υπενθυμίζοντας το άρθρο 100 περί πολιτικών κομμάτων νόμο, ανακοίνωσε ότι εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εκτελέσει τα καθήκοντα του, τότε θα καταθέσουν αγωγή για κλείσιμο του HDP.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση στην οποία προέβη χθες ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπενθυμίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να κάνει το καθήκον του σε σχέση με το κλείσιμο του HDP, αλλιώς το κόμμα του θα ενεργήσει ανάλογα.

    Ο αντιπρόεδρος του MHP Γιλντίζ ανέφερε, σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό CNNTurk, ότι έχουν εξετάσει το τριών χιλιάδων σελίδων κατηγορητήριο στην υπόθεση «Kobani», εναντίον του κόμματος HDP και αναμένουν να καταχωρηθεί υπόθεση για κλείσιμο του εν λόγω κόμματος. «Εάν όμως υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στο θέμα αυτό, το MHP έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του. Ο πρόεδρος του κόμματος μας έχει δώσει οδηγίες να κατατεθεί αγωγή», σημείωσε ο Γιλντίζ.

    (ΔΨ)

    [07] Ακάρ προς το Γάλλο ομόλογο του: «Οπωσδήποτε έχεις συγχύσει τα γεγονότα»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (11.01.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του που ανέφερε ότι η «Τουρκία παρενόχλησε Γαλλικό πλοίο», υποστήριξε ότι ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας έχει συγχύσει τα γεγονότα και συνεχίζει να χρησιμοποιεί εχθρική γλώσσα εναντίον της Τουρκίας. «Επικρίνουμε και απορρίπτουμε έντονα αυτές τις δηλώσεις, δεν πρόκειται να τις αποδεχθούμε ποτέ», είπε.

    Μιλώντας στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον διοικητή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλους διοικητές, ο Ακάρ ενημέρωσε τους διοικητές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δραστηριότητες της Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, τις ενέργειες τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [08] Αρχίζουν σύντομα οι εμβολιασμοί στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (12.01.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του χθες μετά την πρώτη για το 2021 συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία της οποίας προέδρευε, ανακοίνωσε ότι αρχίζει ο εμβολιασμός στην Τουρκία κατά της νόσου COVID 19. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία ελέγχου των εμβολίων βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και εξήγησε ότι μόλις αυτή ολοκληρωθεί, τα εμβόλια θα σταλούν στα νοσοκομεία με ειδικά αυτοκίνητα. «Τα πρώτα εμβόλια θα γίνουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή», είπε.

    Σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας αλλά και το θέμα της έναρξης του εμβολιασμού ήταν τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συζήτησης της συνεδρίας, ο Έρντογαν αναφέρθηκε στη μείωση που παρατηρείται αυτές τις μέρες στα ημερήσια κρούσματα στη χώρα και υποστήριξε ότι σταδιακά θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν.

    Υπογραμμίζοντας την έγκαιρη λήψη μέτρων στην Τουρκία για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Έρντογαν είπε ότι με την ενίσχυση του συστήματος υγείας και των υποδομών τους κατά τους τελευταίους 18 μήνες, ετοίμασαν με γρήγορους ρυθμούς τη βάση για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας στην Τουρκία.

    Εξήγησε επίσης ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, προχώρησαν σε μέτρα και ανακοίνωσαν προγράμματα ενίσχυσης σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2020 να ανέλθει στο 4,5%. «Εάν δεν υπήρχαν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας το Μάρτιο, το ποσοστό αυτό θα ήταν μεγαλύτερο κατά 1 με 1,5 μονάδες. Το δεύτερο τρίμηνο, όπως και σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Τουρκία, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας σημειώθηκε οικονομική ύφεση 9,9%. Ακολούθως, πετύχαμε να εφαρμόσουμε μέτρα και να παρέχουμε κίνητρα για να προστατεύσουμε την οικονομία μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Με βήματα εναρμόνισης που αρχίσαμε τον Ιούνιο, εισήλθαμε σε μια περίοδο γρήγορης ανάκαμψης και στο τρίτο τρίμηνο, καταφέραμε να σημειωθεί αύξηση 30% στην αμυντική βιομηχανία, και σε άλλους τομείς (...). Κατά τον ίδιο τρόπο, το τέταρτο τετράμηνο άρχισε καλά. Τον Οκτώβριο η βιομηχανία μας σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία παραγωγή στην ιστορία μας», είπε.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 10,220 ανήλθαν τα κρούσματα COVID-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (11.01.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 10,220 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 180,803 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 174 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 10,301 Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,003 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,336,476 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 22,981. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,208,451.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 26,376,784 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,783 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4,5% και στον αναπνευστήρα το 31,4%.

    (AK) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 12 January 2021 - 16:29:42 UTC