Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-31

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 247/2020 31.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας
  • [02] Στα 16 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [03] Παρελήφθησαν δύο ειδικά ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων Pfizer στα κατεχόμενα
  • [04] Ζητούν ενημέρωση του κοινού πριν τον εμβολιασμό για τον Covid-19 οι γιατροί
  • [05] Βιβλίο για το Κυπριακό εξέδωσε ο Ολγκούν
  • [06] «Αγωγή» κατά του Τατάρ για αναξιοκρατικές προσλήψεις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Καλίν: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»
  • [02] Συνάντηση με τους επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρκικών κρατών είχε ο Τσαβούσογλου
  • [03] Σημαντική χρονιά για την Τουρκία το 2020 στον τομέα της ενέργειας, δηλώνει ο Ντονμέζ
  • [04] Στο Αζερμπαϊτζάν μετέβη ψες ο Ακάρ
  • [05] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν
  • [06] Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα επεισόδια στην Κοπάνι στην Τουρκία-Επιβολή ποινών σε 108 άτομα
  • [07] Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα στην Τουρκία για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας
  • [08] Στις 15,692 ανήλθαν τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία
  • [09] Κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση πρώην βουλευτής του φιλο-Κουρδικού (HDP)

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας

    Υπό τον τίτλο «Επιστρέψαμε στην αρχή», η K?br?s (31.12.20), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας έλαβε πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από απόψε μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, 2021, θα εφαρμοσθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και οι ενδιάμεσες σχολικές διακοπές για την δημοτική και μέση εκπαίδευση θα αρχίσουν από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου.

    Στο πλαίσιο των μέτρων αποφασίστηκαν τα εξής:

    [01] Η επέκταση μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 23.59 των προηγούμενων αποφάσεων που αφορούσαν την καραντίνα για αφίξεις από άλλες χώρες και ίσχυαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

    [02] Τα άτομα, που έχουν δηλωθεί ως στενές επαφές των κρουσμάτων που βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο «9ης Σεπτεμβρίου», θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας. Όλοι οι μαθητές, οι οικογένειες τους, οι δάσκαλοι και το προσωπικό του σχολείου εκτός από αυτούς που είναι ήδη σε καραντίνα θα μείνουν σε αυτοπεριορισμό στις οικίες τους μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου. Θα αρχίσουν «νομικές» διαδικασίες εναντίον όσων δεν τηρούν τους κανονισμούς του αυτοπεριορισμού. Μέχρι την αναφερθείσα ημερομηνία, αυτές οι οικογένειες δεν μπορούν να δέχονται επισκέψεις στα σπίτια τους.

    [03] Οι ενδιάμεσες σχολικές διακοπές όλων των σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα ξεκινήσουν από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ημερομηνιών.

    [04] Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 18 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων) τερματίζεται η λειτουργία των φροντιστηρίων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση την συμμετοχή σε διεθνείς εξετάσεις.

    [05] Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 10 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), απαγορεύεται η είσοδος από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας χωρίς καραντίνα, εξαιρουμένου της διέλευσης των διπλωματών. Ακυρώνεται η άδεια που δόθηκε σε άτομα, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, για διέλευση χωρίς καραντίνα την Πρωτοχρονιά μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021.

    [06] Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 04 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται του μέτρου εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, υπηρεσίες ασφαλείας και άλλα άτομα με παρόμοια καθήκοντα.

    [07] Κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2020 – 03 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), απαγορεύονται οι συναθροίσεις στις οικίες πέρα των 10 ατόμων.

    [08] Σε συνέχεια απόφασης που δημοσιοποιήθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» στις 29 Δεκεμβρίου και απαγορεύει τις εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους καθώς και τις τελετές εγκαινίων ή άλλων εκδηλώσεων ψυχαγωγίας, προστίθεται και απαγόρευση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2021 σε θέατρα κινηματογράφους, μαζικές προσευχές καθώς και σε εκδηλώσεις όπως τελετές γάμων, αρραβώνων, γενεθλίων και παρόμοιες άλλες.

    Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η επιδημιολογική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 4 Ιανουαρίου για επαναξιολόγηση της κατάστασης.

    (ΔΨ)

    [02] Στα 16 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Gunes (31.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 2,678 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 16 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 8 είναι εγχώρια. Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα από τα νέα κρούσματα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα πέντε ατμοπλοϊκώς και τα δύο αποτελούν επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και βρισκόταν σε απομόνωση. Πρόσθεσε επίσης ότι χθες 23 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

    Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 328,394 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,555 κρούσματα Covid-19, 1,332 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 217 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 173 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ένας ασθενής με Covid-19 βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Παρελήφθησαν δύο ειδικά ψυγεία αποθήκευσης των εμβολίων Pfizer στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (31.12.20) γράφει ότι έφθασαν χθες στα κατεχόμενα δύο ειδικά ψυγεία για την φύλαξη των εμβολίων από την Τουρκία και εγκαταστάθηκαν στο νοσοκομείο πανδημίας.

    Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί, τα ψυγεία είναι χωρητικότητας 700 και 250 λίτρων και έχουν την δυνατότητα φύλαξης του εμβολίου Pfizer σε θερμοκρασία -70ο C. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευσης περίπου 300 χιλιάδων εμβολίων σε αυτά τα δύο ειδικά ψυγεία.

    (ΔΨ)

    [04] Ζητούν ενημέρωση του κοινού πριν τον εμβολιασμό για τον Covid-19 οι γιατροί

    Η Havadis (31.12.20) γράφει ότι η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών Οζλέμ Γκιουρκούτ δήλωσε ότι ως ένωση θεωρούν ότι προτού εμβολιαστούν τα άτομα πρέπει να ενημερωθούν οπωσδήποτε για το εμβόλιο για τον Covid-19 που θα έρθει στα κατεχόμενα. Μιλώντας χθες στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, η Γκιουρκούτ είπε ότι ανέφεραν και σε αξιωματούχους του «υπουργείου» υγείας την σημασία της ενημέρωσης του κοινού για τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στα κατεχόμενα.

    Η Γκιουρκούτ σημείωσε ότι συμμετείχε σε μια σύσκεψη διευθυντών και αρχιάτρων στο «υπουργείο» υγείας όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός σε σχέση με τα εμβόλια που θα φτάσουν στα κατεχόμενα από την ΕΕ και την Τουρκία, το ποια εμβόλια μπορούν να έρθουν, πώς θα φυλαχθούν και θα μεταφερθούν, ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, πόσα εμβόλια χρειάζονται και πού και από ποιους θα γίνονται οι εμβολιασμοί.

    Η Γκιουργκούτ είπε επίσης ότι στην σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η ένωση θα εγκρίνει μόνο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από οργανισμούς όπως η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Αναφερόμενη στο κινεζικό εμβόλιο Sinovac που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, σημείωσε ότι αν θα χρησιμοποιηθεί στα κατεχόμενα πριν την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των δοκιμών πρέπει να ενημερωθούν όσοι θα εμβολιαστούν με αυτό ότι πρόκειται για δοκιμαστικό εμβόλιο.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Βιβλίο για το Κυπριακό εξέδωσε ο Ολγκούν

    Η Gunes (31.12.20) γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν επέδωσε χθες στον Ερσίν Τατάρ το βιβλίο του με τίτλο «Το Ημερολόγιο της Διαπραγματευτικής Διαδικασίας του Κυπριακού», στο οποίο αναφέρεται σε γενικές γραμμές στις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο Κυπριακό και στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», παραλαμβάνοντας το βιβλίο, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό θα ρίξει φως στο Κυπριακό και θα συμβάλει στο να γίνει κατανοητό το θέμα «σε πιο αντικειμενικό επίπεδο». Ο Τατάρ υπογράμμισε επίσης την σημασία του γεγονότος ότι αυτό το βιβλίο θα φτάσει στους αναγνώστες σε μια περίοδο που η τουρκική πλευρά υπερασπίζεται με αποφασιστικό τρόπο μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας.

    Το βιβλίο αποτελείται από 384 σελίδες και αρχίζει την χρονολογική πορεία του Κυπριακού από το 1960 φτάνοντας μέχρι το 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Αγωγή» κατά του Τατάρ για αναξιοκρατικές προσλήψεις

    Η Havadis (31.12.20) γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα καταχώρησε χθες αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο» εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ λόγω του γεγονότος ότι μετά την εκλογή του στην λεγόμενη προεδρία υπέγραψε ως «πρωθυπουργός» την πρόσληψη προσωρινών εργατών με κομματικά κριτήρια. Στην αίτηση της Πλατφόρμας καταχωρήθηκαν χωριστές «αγωγές» για τα 16 άτομα που προσλήφθηκαν.

    Ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι ο Τατάρ εξελέγη στις 18 Οκτωβρίου, ανακηρύχθηκε η εκλογή του στις 19 Οκτωβρίου και υπέγραψε την πρόσληψη των 16 προσωρινών εργατών τόσο ως «πρόεδρος» όσο και ως «πρωθυπουργός» στις 22 Οκτωβρίου προβαίνοντας σε παράνομη πράξη αντίθετη με την ισότητα ευκαιριών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Καλίν: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (30.12.20), το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική της Τουρκικής Προεδρίας, συνήλθε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης για να αξιολογήσει τις εξελίξεις του 2020.

    Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής του Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, αξιολογήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στην Τουρκία, θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική και τη στρατηγική της χώρας σε θέματα ασφάλειας, τις απειλές από την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας, τον αγώνα κατά της οργάνωσης του Φετχουλλάχ Γκιουλέν (FETO), τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, τις τελευταίες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, τον πόλεμο στον Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα ενεργειακά ζητήματα της Τουρκίας και τις παγκόσμιες οικονομικές της σχέσεις.

    Ο Καλιν δήλωσε ότι στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία, θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να είναι ενεργή σε διάφορες περιοχές εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, προκειμένου να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα και να συνεχίσει να αποτελεί δυνατό πρωταγωνιστή που παρέχει σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

    «Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικής πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή και δεν πρόκειται να αποδεχθεί να εξαιρεθεί από την ενεργειακή εξίσωση», ανέφερε ο Καλίν.

    Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία για τη συνέχιση της διπλωματίας και τη διατήρηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που πηγάζουν από τις διαφωνίες σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για διατήρηση καλών σχέσεων με τις χώρες αυτές με τη δημιουργία θετικής ατζέντας στο μέλλον.

    Τονίζοντας ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας-Μεγάλης Βρετανίας και η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά στο εμπόριο και τις οικονομικές του σχέσεις αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μετά την πανδημία εποχή, ο Καλίν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει και στο 2021 να επιδεικνύει αποφασιστικότητα και να εφαρμόζει πολιτικές προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες.

    (ΑΚ)

    [02] Συνάντηση με τους επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρκικών κρατών είχε ο Τσαβούσογλου

    H Yeni Safak (31.12.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τους Επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρκικών Κρατών Μπαγδάτ Αμρέγεβ και Ομέρ Κοτζαμάν.

    Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως συζήτησαν την στρατηγική που ακολουθήσουν οι χώρες του τουρκικού κόσμου στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι το επόμενο συνέδριο του Συμβουλίου θα γίνει στην Τουρκία και σημείωσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει την στήριξή της στο Συμβούλιο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Συμβούλιο ιδρύθηκε το 2009 ως διακρατικός οργανισμός με στόχο να προωθήσει τις σχέσεις των χωρών του τουρκικού κόσμου και να ενισχύσει την συνεργασία σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της εκπαίδευσης.

    (ΚΣ)

    [03] Σημαντική χρονιά για την Τουρκία το 2020 στον τομέα της ενέργειας, δηλώνει ο Ντονμέζ

    Η Yeni Safak (31.12.10) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει αύξηση 95% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας. Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Ανατολή, ο Ντονμέζ χαιρέτισε την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από το τρυπάνι Φατίχ και την χαρακτήρισε ως μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις του 2020 για την Τουρκία.

    «Η είδηση που περίμενε το έθνος μας εδώ και πολύ καιρό ήρθε με ελπίδα και χαρά», είπε, προσθέτοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους με ένα από τα τρία γεωτρύπανα της χώρας, το Kanuni, μετά από προετοιμασίες στο λιμάνι του Φιλίου στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

    (ΚΣ)

    [04] Στο Αζερμπαϊτζάν μετέβη ψες ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (31.12.20), το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη ψες στο Αζερμπαϊτζάν, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, προκειμένου να επιβλέψουν το Κοινό Κέντρο που συστάθηκε στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για τη διασφάλιση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο Ακάρ έτυχε υποδοχής στο αεροδρόμιο του Αζερμπαϊτζάν από τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Zakir Hasanov και άλλους Αζέρους αξιωματούχους, ενώ παρέστη και σε στρατιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε εκεί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προσφώνησε με τηλεδιάσκεψη τους Τούρκους στρατιώτες που έχουν αναλάβει καθήκοντα στο κοινό κέντρο που συστάθηκε στα σύνορα, τονίζοντας ότι νιώθει υπερηφάνεια για την παρουσία του τουρκικού στρατού στο Αζερμπαϊτζάν, που είναι αδελφή χώρα, όπως τη χαρακτήρισε.

    Ο Έρντογαν κάλεσε επίσης τις δυνάμεις της Αρμενίας που, όπως ισχυρίστηκε, παραβιάζουν την εκεχειρία να διορθώσουν άμεσα τα λάθη τους.

    (ΑΚ)

    [05] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν

    Η Cumhuriyet (31.12.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Metropoll αναφορικά με την δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου Ταγγίπ Ερντογάν και σημειώνει ότι αυτή παρουσιάζει πτώση.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: «Εγκρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν υπηρετεί ως Πρόεδρος»; Το 45,6% των ερωτηθέντων απάντησε «εγκρίνω», το 48,1% απάντησε «Όχι, δεν εγκρίνω» και 6,3% απάντησε «Δεν έχω άποψη».

    Επιπλέον, 8,1% των μελών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 35,3% των μελών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) απάντησαν «Όχι / δεν εγκρίνω», στην ερώτηση «Εγκρίνετε τον τρόπο που ασκεί η Προεδρία ο Ερντογάν».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43,4% των ψηφοφόρων της Λαϊκής Συμμαχίας (που απαρτίζεται από τα δύο κόμματα) δεν εγκρίνει την Προεδρία του Ερντογάν.

    (ΚΣ)

    [06] Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα επεισόδια στην Κοπάνι στην Τουρκία-Επιβολή ποινών σε 108 άτομα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (31.12.20), ολοκληρώθηκε στην Τουρκία η έρευνα για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην Κοπάνι το 2014 και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 37 ατόμων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Άγκυρας πρόσαψε 28 κατηγορίες σε 108 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και το συμπροέδρου του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχαττίν Ντεμίρτας.

    Όλοι οι ύποπτοι, κατηγορούνται με 28 κατηγορίες που αφορούν στην «διατάραξη της ενότητας και ειρήνης του κράτους και της χώρας», «ανθρωποκτονία», «απόπειρα ανθρωποκτονίας», «πρόκληση υλικών ζημιών σε υποστατικά» και πρόκληση αναταραχών.

    Ανάμεσα στους ύποπτους που κατηγορούνται είναι οι Cemil Bayik, Ali Haydar Kaytan, Riza Altun and Duran Kalkan, που είναι μέλη της οργάνωσης PKK. Κατηγορούνται επίσης 7 άτομα, που σήμερα είναι μέλη της κεντρικής επιτροπής του HDP και Βουλευτές, οι οποίοι σύμφωνα με ισχυρισμούς, παρακινούσαν στους δρόμους για πρόκληση επεισοδίων. Αυτοί είναι, η συμπρόεδρος του HDP Pervin Buldan, οι Meral Dan?s Bestas and Hak Saruhan Oluc, πρόεδροι των επαρχιακών ομάδων του κόμματος, και οι βουλευτές του HDP, Garo Paylan, Huda Kaya, Sezai Temelli and Serpil Kemalbay.

    (ΑΚ)

    [07] Νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα στην Τουρκία για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (31.12.20), το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωση του που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, δημοσιεύει αναθεωρημένο διάταγμα σχετικά με τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν στη χώρα από σήμερα μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου, με σκοπό την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 21.00 και μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις 05.00 η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο, ως εξαίρεση, επιτρέπεται στους πολίτες να μεταβούν σε οποιοδήποτε τζαμί της περιοχής τους και μόνο με τα πόδια, χωρίς χρήση αυτοκινήτου, για την προσευχή της Παρασκευής.

    Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα καταστήματα, σουπερμάρκετ, φούρνοι κλπ. θα είναι ανοικτά από τις 10.00-17.00, αλλά θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων ποτών. Οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν σε αυτά σε απόσταση που εκτείνεται εντός της περιοχής που διαμένουν.

    Τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο για υπηρεσίες κατ' οίκον διανομής.

    Απαγορεύονται επίσης οι οποιοιδήποτε εορτασμοί σε ξενοδοχεία κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν επιτρέπεται επίσης μετά τις 22.00 η μετάδοση μουσικής στα εστιατόρια, μπαρ και χώρους υποδοχής των ξενοδοχειακών μονάδων.

    Απαγορεύεται από σήμερα στις 21.00 μέχρι και την 1η Ιανουαρίου στις 10.00 η είσοδος από τουρίστες σε πλατείες, λεωφόρους και οδούς και οι δημόσιες συνάξεις.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 15,692 ανήλθαν τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (30.12.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 15,692 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 184,415 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 254 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 20,192. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,612 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,194,272 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 20,642. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,078,629.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 24,326,350 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 4,098 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3,8% και στον αναπνευστήρα το 36,2%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (31.12.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, σε χθεσινή του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 στην Τουρκία, λέγοντας ότι με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν παραλάβει χθες, θα εμβολιαστούν πρώτα όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, και αυτό θα γίνει σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών, όπως εξήγησε.

    «Καταβάλλουμε μεγάλο αγώνα για να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και τις επιπτώσεις που άφησε πίσω της. Με το πρόγραμμα έναρξης του εμβολιασμού, ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο 2021 με προληπτικά μέτρα. Θα είναι η Χρονιά για τους Εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, και ο εμβολιασμός στον τομέα αυτό, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για πρόληψη στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας», είπε.

    (ΑΚ)

    [09] Κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση πρώην βουλευτής του φιλο-Κουρδικού (HDP)

    H Vatan (31.12.20) γράφει ότι ο νυν ανεξάρτητος και πρώην βουλευτής με το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) Τουμά Τσελίκ κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση. Σε ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, αναφέρεται ότι η έρευνα εναντίον του Τσελίκ για «ειδική σεξουαλική επίθεση» ολοκληρώθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάστηκε κατηγορητήριο εναντίον του Βουλευτή για αποστολή στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Οι κατηγορίες ενάντια στον βουλευτή για ανάρμοστες πράξεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην περιοχή του Μάρτιν, οδήγησαν στην παραίτησή του από το HDP, ενώ η ασυλία του άρθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 7 Οκτωβρίου.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 31 December 2020 - 10:30:24 UTC