Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-12-23

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 243/2020 23.12.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θα συνεχιστεί οπωσδήποτε το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Ερτουγρούλογλου – Θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για Ελληνοκύπριους που δεν θα υποβάλουν αίτηση
  • [02] Στην Άγκυρα για τον 13ο μισθό και την οικονομία οι Σανέρ, Αρικλί και Ατάογλου
  • [03] Πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας
  • [04] Πρόστιμο και κλείσιμο επιχειρήσεων για μάσκες και αποστάσεις
  • [05] Στα 21 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εκ των οποίων τα 14 εγχώρια – Πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας για 21 ημέρες
  • [06] Απερρίφθη η πρόταση για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές»
  • [07] Αναβαθμίστηκε το στάτους της «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται ο Τατάρ
  • [08] Από το 1968 γίνεται λόγος για τουρκοκυπριακό «κράτος», ισχυρίζεται ο Ολγκούν
  • [09] Καθάρισαν το Βρετανικό Κοιμητήριο στην Κερύνεια
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Επιθυμούμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο νέο έτος», αναφέρει ο Ερντογάν
  • [02] Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ
  • [03] Νέα NAFTEX για το Ορούτς Ρέις με ισχύ μέχρι τις 15 Ιουνίου εξέδωσε η Τουρκία
  • [04] Συνάντηση Ερντογάν με Σανέρ
  • [05] Πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία για την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Ντεμιρτάς-Δεν μας δεσμεύει η απόφαση, λέει ο Ερντογάν
  • [06] Συνολικά 27 έτη ποινή φυλάκισης στον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ
  • [07] Στα 19,256 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 251 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θα συνεχιστεί οπωσδήποτε το άνοιγμα του Βαρωσιού, λέει ο Ερτουγρούλογλου – Θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για Ελληνοκύπριους που δεν θα υποβάλουν αίτηση

    Ο παράνομος Bayrak (23.12.20, brtk.net) μεταδίδει ότι λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγιναν επίσημη πολιτική της τουρκικής πλευράς οι αρχές που ο ίδιος υποστήριζε τόσα χρόνια στο Κυπριακό. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ο Ερτουγρούλογλου διευκρίνισε ότι οι αρχές που εννοεί είναι τα «δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη και η ισότητα των κυρίαρχων κρατών».

    «Επί 50 χρόνια γίναμε θύμα μιας πλάνης των Ηνωμένων Εθνών, σπαταλήσαμε άδικα στο τραπέζι 50 χρόνια μας», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «έχουν εγγυηθεί» ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από την στιγμή που αποδέχονται την ελληνοκυπριακή πλευρά ως την «νόμιμη κληρονόμο» και την «μοναδική εκπρόσωπο» του συνεταιρισμού του 1960.

    Σύμφωνα με τον Ερτουγρούλογλου, αν επιθυμείται η λύση του Κυπριακού πρέπει να τερματιστεί η συμπεριφορά προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ωσάν να είναι το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς τους Τουρκοκύπριους ωσάν να είναι μια μειονότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσος ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μειονότητα.

    Αναφερόμενος σε πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι ευχαρίστως να συμμετάσχουν σε μια διαπραγματευτική διαδικασία αν θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η λύση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, αλλά «δεν υπάρχει θέμα για μιαν πολιτική που λέει 'να αρχίσουμε από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντάνα, να υλοποιήσουμε την ομοσπονδία'».

    Είπε ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να συγκληθεί μια διάσκεψη υπό τη μορφή 5+1 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι σε αυτή την διάσκεψη θα καθοριστεί το τι θα τύχει διαπραγμάτευσης.

    «Αν η άλλη πλευρά, παραχαϊδευμένη από την ΕΕ και τα ΗΕ, βρίσκεται στο σημείο 'να αρχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα, να μην αποκλίνουμε από τον στόχο της ομοσπονδίας', σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, θα τελειώσει η συνάντηση 5+1 και δεν θα αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία στη συνέχεια. Δεν τίθεται θέμα να το αποδεχτούμε αυτό. Είτε θα καθίσουμε στο τραπέζι με την πραγματικότητα ότι τελείωσε η ομοσπονδία και θα έρθει στο τραπέζι η ύπαρξη δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών και μια νέα διαδικασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των κρατών αυτών, είτε δεν θα αρχίζει αυτή η διαδικασία».

    Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, υπενθύμισε ότι άρχισε το σταδιακό άνοιγμά της πόλης στις 8 Οκτωβρίου 2020 και σημείωσε ότι το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της νέας «κυβέρνησης». Σημείωσε ότι το Βαρώσι θα αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης και θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή. «Το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί οπωσδήποτε», είπε.

    Σύμφωνα με τον Ερτουγρούλογλου, η βασική τους προσέγγιση έναντι όλων των πτυχών Κυπριακού θα είναι προς την κατεύθυνση της «μη συνέχισης του στάτους κβο», αφού το υφιστάμενο στάτους κβο είναι μια κατάσταση που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά της η ελληνοκυπριακή πλευρά και πληρώνει συνεχώς τιμήματα η τουρκική πλευρά.

    Υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι είναι ένα παράδειγμα του στάτους κβο, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι το Βαρώσι πρέπει να πάψει να είναι πόλη φάντασμα και να αποκτήσει αξία και πάλι. Ισχυρίστηκε ότι θα έρθει στην ημερήσια διάταξη μια διαδικασία για το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση κατά την οποία οι παλιοί ιδιοκτήτες της πόλης θα μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο. Ανέφερε ότι θα ληφθεί υπόψη η «πραγματικότητα» ότι το Βαρώσι είναι βακούφικη περιουσία και ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι ξένοι που απέκτησαν περιουσία εκεί κατά την πάροδο των χρόνων θα μπορούν να αποταθούν στην Επιτροπή Ακίνητών Περιουσιών για να πάρουν πίσω την περιουσία τους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Δεν καταλαβαίνουμε την λογική της επίκρισης αυτής της πολιτικής με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να ρωτήσουμε σε ποιον εξασφαλίζει όφελος το να μένει εκεί ως πόλη φάντασμα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι το μέρος που εξασφαλίζει όφελος και ενώ γίνεται λόγος για να αναβιώσει ως μια αξία η περιοχή του Βαρωσιού που είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πλήττει σοβαρά την τουρκική πλευρά το να παραμένει εκείνο το μέρος ως μια πόλη φάντασμα».

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που έχουν ακίνητα στο Βαρώσι και φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά άμα πάρουν πίσω την περιουσία τους, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι τα άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκική διοίκηση μπορεί να αποτελεί λόγο να διστάζουν οι Ελληνοκύπριοι να αποταθούν στην Επιτροπή και πρόσθεσε:

    «Το θέμα του Βαρωσιού δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ως διεκδίκηση εκ νέου των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. Δεν είναι τόσο απλό πράγμα. Δεν πρέπει ποτέ να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το Βαρώσι είναι βακούφικο έδαφος. Θεωρώ ότι το θέμα της ιδιοκτησίας πρέπει να συζητηθεί χωρίς να παραβιάζεται το καθεστώς των βακούφικων περιουσιών και το δικαίωμα των βακουφιών».

    Σημειώνοντας ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων, ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε: «Για εκείνους που δεν θα υποβάλουν αίτηση θα προσφερθεί σίγουρα κάποιο χρονοδιάγραμμα κατά τις προσεχείς διαδικασίες, όπως ότι πρέπει να αποταθούν μέχρι την τάδε ημερομηνία. Είναι προς δικό τους όφελος να αξιοποιήσουν αυτό το άνοιγμα. Το Βαρώσι θα αξιοποιηθεί οπωσδήποτε, θα αφαιρεθεί από πόλη φάντασμα και να αποκτήσει ζωή ως μια σοβαρή τουριστική και οικονομική αξία».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να κάνει τις «απαραίτητες λογικές δουλειές» και να παραιτηθεί της πολιτικής της σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες ενόσω ο κόσμος της συμπεριφέρεται ως Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ερτουγρούλογλου είπε επίσης ότι στο Κυπριακό αποφασίζουν και κάνουν όλα τα βήματά τους μαζί με την Τουρκία γιατί είναι εθνική τους υπόθεση και πρόσθεσε ότι θα δώσουν βάρος στις δραστηριότητες λόμπι στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ και την Άγκυρα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στην Άγκυρα για τον 13ο μισθό και την οικονομία οι Σανέρ, Αρικλί και Ατάογλου

    Η Vatan (23.12.20) γράφει ότι για την Κωνσταντινούπολη αναχωρούν στις 03.30 η ώρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ, ο αναπληρωτής «πρωθυπουργός» και «υπουργός» οικονομίας Ερχάν Αρικλί και ο «υπουργός» τουρισμού Φικρί Ατάογλου. Σε δήλωση της «πρωθυπουργίας» αναφέρεται ότι σήμερα το πρωί ο Σανέρ και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν στην Άγκυρα, όπου το απόγευμα θα έχουν συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στα κατεχόμενα απόψε.

    Μιλώντας στην Diyalog (23.12.20), ο Αρικλί δήλωσε ότι στην τουρκική πρωτεύουσα θα αναζητήσουν κονδύλια για τον 13ο μισθό, θα συζητήσουν τις βασικές γραμμές του οικονομικού «πρωτοκόλλου» που θα υπογράψουν με την Τουρκία για το 2021 και θα θέσουν στην ημερήσια διάταξη τις λεπτομέρειες σε σχέση με την στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι για στήριξη της πραγματικής οικονομίας χρειάζονται 254 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ) και άλλα 400 εκατομμύρια ΤΛ για τον 13ο μισθό.

    Εξάλλου, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών, Ντουρσούν Ογούζ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την καταβολή του 12ου μισθού, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση κονδυλίων για τον 13ο μισθό. Είπε ότι δεν φαίνεται εφικτή η καταβολή του 13ου μισθού εντός αυτής της εβδομάδας και ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά την επίσκεψή τους στην Τουρκία.

    Στο μεταξύ, η Manset (23.12.20) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο «πρέσβη» στην κατεχόμενη Λευκωσία, Αλί Μουράτ Μπάτστσερι, ο Αρικλί ανέφερε ότι μπορεί να υποσχεθεί πως δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα «πρωτόκολλα» το «πρωτόκολλο» που θα υπογράψουν για το 2021. Είπε ότι δεν θα υπογραφεί για να τεθεί στην άκρη το «πρωτόκολλο» και θα καταβάλουν προσπάθεια να υλοποιήσουν τα θέματα που θα υπογράψουν και τις υποσχέσεις που θα δώσουν.

    Η επίσκεψη του Μπάστσερι ήταν εθιμοτυπική για να συγχαρεί τον Αρικλί με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του στην «κυβέρνηση». Υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα παρέχει κάθε στήριξη και βοήθεια στην νέα «κυβέρνηση» για να φέρει σε πέρας το έργο της.

    Ο παράνομος Bayrak (23.12.20, brtk.net) γράφει ότι άλλαξε η ώρα αναχώρησης της αντιπροσωπείας υπό τον Σανέρ και ότι η νέα ώρα αναχώρησης είναι 11.30 σήμερα το πρωί.

    Η Avrupa (23.12.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ιδού, γι' αυτό μας αποκαλούν τρόφιμους».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας

    Η K?br?s (23.12.20) γράφει ότι πρόσθετα μέτρα αποφάσισε το λεγόμενο υπουργείο υγείας μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και την μετάλλαξη του ιού σε κάποιες χώρες. Στο πλαίσιο των μέτρων αποφασίστηκαν τα εξής:

    [01] Απαγορεύεται η είσοδος στα κατεχόμενα ατόμων που κατά τις τελευταίες 14 ημέρες βρίσκονταν στο Ηνωμένο βασίλειο, στην Ολλανδία, στην Δανία και στη Νότιο Αφρική. Μόνο οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που προέρχονται από τις εν λόγω χώρες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

    [02] Κατά την περίοδο 25 Δεκεμβρίου 2020 – 03 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων) τερματίζεται η διέλευση από τα οδοφράγματα για άτομα που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και τις οικογένειές τους, λόγω του ότι τα σχολεία θα βρίσκονται σε διακοπές.

    [03] Κατά την περίοδο 25 Δεκεμβρίου 2020 – 03 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων) τερματίζεται η διέλευση από τα οδοφράγματα χωρίς καραντίνα για τους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, λόγω του ότι είναι περίοδος διακοπών. Όμως, θα μπορούν να περνούν χωρίς καραντίνα κατά την εν λόγω περίοδο εργαζόμενοι, οι οποίοι προσκομίσουν επίσημη βεβαίωση ότι οι χώροι στους οποίους εργάζονται δεν θα αναστείλουν την εργασία τους και θα λειτουργήσουν κανονικά τις μέρες αυτές.

    [04] Κατά την περίοδο 25 Δεκεμβρίου 2020 – 03 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων), η είσοδος χωρίς καραντίνα στα κατεχόμενα για άτομα που εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις και στην νεκρή ζώνη θα υπόκειται σε άδεια από το «υπουργείο» υγείας.

    [05] Κατά την περίοδο 25 Δεκεμβρίου 2020 – 03 Ιανουαρίου 2021 (και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων) η είσοδος στα κατεχόμενα από τα χωριά Πύλα και Πέργαμος θα επιτρέπεται μόνο αν τα άτομα τεθούν σε καραντίνα. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μονοήμερη είσοδος θα υπόκειται σε άδεια από το «υπουργείο» υγείας.

    [06] Οι αιτήσεις για κατ' οίκον καραντίνα από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα εξετάζονται από επιτροπή που συνέστησε το «υπουργείο» και η έγκρισή τους θα εξαρτάται μόνο από την εν λόγω επιτροπή.

    [07] Με την δημοσίευση της απόφασης του «υπουργείου» στην «επίσημη εφημερίδα», τίθενται σε ισχύ κυρώσεις σε σχέση με την εφαρμογή της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων.

    [08] θα μπορούν να κλείνουν προσωρινά επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη κρούσματος Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Πρόστιμο και κλείσιμο επιχειρήσεων για μάσκες και αποστάσεις

    Η K?br?s (23.12.20) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας υπενθύμισε το χρηματικό πρόστιμο και τις ποινές που θα επιβάλλονται από σήμερα Τετάρτη για όσους δεν εφαρμόζουν τον κανόνα για χρήση μάσκας και τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 382 τουρκικές λίρες (ΤΛ) ή στο 1/10 του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Φεβρουαρίου είναι 3,820 τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    Αν δεν εφαρμόζεται ο κανόνας της χρήσης μάσκας και της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων κατά την διάρκεια παραμονής και εκδηλώσεων σε χώρους όπως ξενοδοχεία, εστίες, μέρη στα οποία φιλοξενούνται άνθρωποι για μακρό χρονικό διάστημα, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, σχολεία κλπ, τα μέρη αυτά θα καταβάλλουν πρόστιμο 3,820 ΤΛ και θα κλείνουν για μία ημέρα.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 21 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα εκ των οποίων τα 14 εγχώρια – Πιθανή απαγόρευση κυκλοφορίας για 21 ημέρες

    Η Vatan (23.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 3,568 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν 21 νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα από τα οποία τα 14 είναι εγχώρια, τα 3 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς και τα άλλα 3 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον Πιλλί, χθες αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο 5 άτομα.

    Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν 305,292 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,433 κρούσματα Covid-19, 1,230 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 197 ασθενών, 55 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 142 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και έξι άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Η Yeni Duzen (23.12.20) γράφει ότι οι εγχώριες μολύνσεις «έζωσαν» την Μεσαριά όπου πολλά άτομα βρίσκονται σε καραντίνα σε πέντε χωριά. Πρόκειται για τα χωριά Κοντέα, Λύση, Γέναγρα, Πύλα και Λουρουτζίνα. Στην περιοχή διεξάγονται τεστ PCR με εντατικούς ρυθμούς, σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι χθες 300 άτομα από την Λύση και τα γύρω χωριά υποβλήθηκαν σε εξέταση στην Λύση μετά από έκκληση του «δήμου» του κατεχόμενου χωριού.

    Ο «δήμαρχος» Λύσης Αχμέτ Λατίφ δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τον αριθμό των επαφών στο χωριό και ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στα σχολεία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μολύνσεις από τα γύρω χωριά, όπως η Κοντέα, το Άρσος, η Λουρουτζίνα και η Σίντα.

    Εξάλλου, ο «δήμαρχος» Λευκονοίκου, Χασάν Οκτάς ανέφερε ότι βρέθηκε ένα κρούσμα στα Γέναγρα και ότι υπάρχουν πολλές επαφές, συμπεριλαμβανομένων και του προσωπικού του «δήμου».

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι τα κρούσματα στα εν λόγω χωριά και στην Πύλα προέρχονται από τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Πιλλί είπε ότι η κατάσταση για την νέα χρονιά θα ξεκαθαρίσει στις 24-25 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι αν ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης για την πρωτοχρονιά θα υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και μπορεί να χάσουν ολόκληρο το 2021. Ανέφερε και το εξής:

    «Δεν θα φέρουμε μιαν κατάσταση στην οποία δεν θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την πανδημία. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε για 21 μέρες για την υγεία του λαού μας. Μπορεί να υπάρξει κλείσιμο από τις 25 Δεκεμβρίου. Μπορεί να λάβουμε δραστικά μέτρα και να μηδενίσουμε τα κρούσματα φέροντας απαγόρευση κυκλοφορίας για 21 ημέρες».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Απερρίφθη η πρόταση για σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τις παρεμβάσεις στις «προεδρικές εκλογές»

    Η Yeni Duzen (23.12.20) γράφει ότι η ολομέλεια της «βουλής» απέρριψε την πρόταση του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) για σύσταση διερευνητικής επιτροπής για να ερευνήσει τις «αντιδημοκρατικές και αντίθετες με την πολιτική ηθική» παρεμβάσεις που υπήρξαν στις «προεδρικές εκλογές» και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τον «λαό». Η ψηφοφορία έγινε με την συμμετοχή 45 «βουλευτών». Υπέρ της σύστασης της ερευνητικής επιτροπής ψήφισαν 20 και εναντίον 25.

    Μιλώντας μετά την απόρριψη της πρότασης, ο πρόεδρος του TDP, Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι θα σημειωθεί ότι η διερεύνηση των παρεμβάσεων στην «βούληση» του τουρκοκυπριακού «λαού» απερρίφθη από την «κυβέρνηση» μειοψηφίας των κομμάτων Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικού (DP) και της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων. Είπε ότι παρεμβάσεις έγιναν και στο συνέδριο των εν λόγω κομμάτων και ακόμα και στην καταμέτρηση των ψήφων στο συνέδριο του κόμματος των εποίκων. «Όλοι το γνωρίζουν, το βλέπουν αυτό. Είναι συνένοχοι όσοι βλέπουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και σωπαίνουν», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν πίσω την βούλησή τους και να διοικούν τον εαυτό τους.

    Ο πρόεδρος του YDP και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ερχάν Αρικλί είπε ότι όλοι γνωρίζουν τι έγινε κατά την διάρκεια των «εκλογών» και ότι παρεμβάσεις υπήρξαν σε «εκλογές» από την δεκαετία του 1990. Ο Αρικλί ζήτησε να υποστηριχθεί η πρόταση για διερεύνηση όλων των «εκλογών».

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «βουλή» πρέπει να αυτοδιαλυθεί σε περίπτωση που «μετατραπούν σε φυσιολογικές» οι παρεμβάσεις στην «βούληση» του τουρκοκυπριακού «λαού». Αντιδρώντας στη δήλωση Αρικλί ότι παρεμβάσεις γίνονται σε όλες τις «εκλογές», ο Έρχουρμαν είπε δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές ως φυσιολογικές οι παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι είχε συσταθεί μια «κοινοβουλευτική επιτροπή» το 1994 για διερεύνηση των παρεμβάσεων που έγιναν το 1990 και ότι η εν λόγω επιτροπή απέδειξε ότι τότε υπήρξαν παρεμβάσεις. Υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ μήνες η διερεύνηση όλων των «εκλογών» και χαρακτήρισε μη ειλικρινή αυτή την πρόταση του Αρικλί.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αναβαθμίστηκε το στάτους της «ΤΔΒΚ», ισχυρίζεται ο Τατάρ

    Η Gunes (23.12.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι όπως παλιά και ότι με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που διεξάγονται στην περιοχή και τις άλλες στρατηγικές εξελίξεις αναβαθμίστηκε το στάτους της «ΤΔΒΚ». «Αυτό δίδει περισσότερη δύναμη στον τουρκοκυπριακό λαό», υποστήριξε.

    Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του λεγόμενου συνδέσμου φωταγώγησης της σημαίας στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, ο Τατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του στις εργασίες που κάνει ο σύνδεσμος στα θέματα της φωταγώγησης και του βαψίματος της σημαίας.

    Σημειώνοντας ότι θα παρέχει στήριξη στον σύνδεσμο για τις εργασίες συντήρησης της σημαίας στο μέλλον, ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για ενίσχυση και αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Επανέλαβε ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας προβλέπουν την συνέχιση της αναζήτησης λύσης με ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι φάνηκε πως μια λύση στην βάση της ομοσπονδίας δεν έχει αποτέλεσμα.

    Ισχυρίστηκε ότι ένας χωριστός λαός που έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης πρέπει να υπερασπιστούν την «δίκαιη» υπόθεσή τους εργαζόμενοι μαζί για να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία κάτω από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

    Ο Τατάρ απηύθυνε έκκληση στους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Βρετανία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού να επιστρέψουν πίσω στα κατεχόμενα και εξέφρασε την άποψη ότι η «ΤΔΒΚ» μπορεί να προσφέρει μια ζωή και ένα μέλλον με ευημερία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Από το 1968 γίνεται λόγος για τουρκοκυπριακό «κράτος», ισχυρίζεται ο Ολγκούν

    Η Gunes (23.12.20) γράφει ότι ο Οσμάν Ερτούγ, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, υποστήριξε ότι πρέπει πλέον να βλέπουμε το Κυπριακό ως πρόβλημα περιφερειακό και της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο ως πρόβλημα της Κύπρου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ερτούγ σημείωσε ότι ο Τατάρ εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψή του σε σχέση με την λύση του Κυπριακού και ότι αυτή είναι η κυριαρχική ισότητα, δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και συνεργασία αυτών των δύο κρατών. Ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική εγκρίθηκε από τον τουρκοκυπριακό «λαό» στις «εκλογές» και πρόσθεσε ότι τα εξηγούν αυτά στους πρέσβεις και στους ξένους διπλωμάτες οι οποίοι του επισκέπτονται.

    «Ακολουθούμε μιαν στάση στην βάση της αρχής της ισότητας και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών», ισχυρίστηκε σημειώνοντας ότι αυτή η αρχή συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση του ΟΗΕ.

    Επαναλαμβάνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διεξάγονται από το 1968, ο Ερτούγ ισχυρίστηκε ότι σε έγγραφο που είχαν ετοιμάσει τότε οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφερόταν ότι ακόμα και να υπάρξει μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, πρέπει να συσταθεί και να αναγνωριστεί ένα τουρκοκυπριακό κράτος. «Ενώ υπήρχε από εκείνη την περίοδο κιόλας η προσέγγιση ότι νομικά πρέπει τα δύο κράτη στο νησί να είναι αναγνωρισμένα για να είναι ίσα και ότι μόνο από αυτό θα μπορούσε να έρθει η λύση, ο τουρκοκυπριακός λαός προσπαθεί σήμερα να κάνει τον κόσμο να το αποδεχτεί αυτό και βλέπει αντίσταση από την άλλη πλευρά», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ομοσπονδία έχει πλέον αναλωθεί μέσα στην διαδικασία των 52 χρόνων, ισχυρίστηκε το εξής:

    «Πρέπει πλέον να υπάρξει μια εναλλακτική λύση. Και η πιο ρεαλιστική, η πιο βιώσιμη είναι η λύση των δύο κρατών. Είναι μια σχέση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Ακόμα και αν δεν αναμένουμε να γίνει αποδεχτή αυτή η στάση από την άλλη πλευρά από την μια στιγμή στην άλλη, αυτό λαμβάνει χώρα σιγά σιγά και θα γίνει, υποχρεούται να γίνει. Διότι αυτό μας λέει μια σώφρων και λογική λύση».

    Ο Ερτούγ υποστήριξε επίσης ότι θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα μπορέσει να είναι βιώσιμη οποιαδήποτε φόρμουλα δεν περιέχει αλληλοαναγνώριση των δύο κρατών. «Επομένως, αυτό εξαρτάται από το αν θέλει συμφωνία η άλλη πλευρά», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι όσο δικαίωμα αυτοδιάθεσης έχουν οι Ελληνοκύπριοι και όσο δικαίωμα έχουν να διαθέτουν κράτος, άλλο τόσο το δικαιούνται αυτό και οι Τουρκοκύπριοι. Είπε και τα εξής:

    «Έφερε σε σημείο ανησυχίας την άλλη πλευρά το γεγονός ότι τα πλοία της Τουρκίας έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν γεωτρήσεις και έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το γεγονός ότι έδειξε ότι θα μπορούσε να κάνει συγκεκριμένα βήματα και το γεγονός ότι δείξαμε και εμείς ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα με το άνοιγμα του Βαρωσιού. Γι' αυτό άρχισε να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του όλος ο κόσμος σε αυτή την περιοχή και πάλι. Ειδικά οι χώρες της Δύσης και οι παγκόσμιες δυνάμεις άρχισαν έναν συναγωνισμό να αρπάξουν μιαν γωνιά στην Ανατολική Μεσόγειο. [...] Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου και πρέπει να προβούμε σε περισσότερες ενέργειες για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι υπάρχει και εδώ μια πλευρά, ένα κράτος».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Καθάρισαν το Βρετανικό Κοιμητήριο στην Κερύνεια

    Η K?br?s (23.12.20) γράφει ότι ο λεγόμενος δήμος Κερύνειας προέβη σε καθαρισμό και επιδιόρθωση του Βρετανικού Κοιμητηρίου στην κατεχόμενη πόλη. Συνεργία του «δήμου» καθάρισαν το κοιμητήριο από τα άγρια χόρτα, επιδιόρθωσαν τους τάφους και συντήρησαν τους δρόμους. Επίσης μαζεύτηκαν τα σκουπίδια που υπήρχαν στο κοιμητήριο και καθαρίστηκαν οι τάφοι από τα αγριόχορτα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Επιθυμούμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο νέο έτος», αναφέρει ο Ερντογάν

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.12.20) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσφωνώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επέκρινε τις δηλώσεις των αρχηγών των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σχετικά με τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντας τις ως κακόβουλες.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμούν να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο νέο έτος. «Δεν βλέπουμε τις πολύπλευρες πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές μας συνεργασίες ως μια εναλλακτική λύση των βαθιά ριζωμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερωθεί το συντομότερο δυνατόν από την στρατηγική τύφλωσή της που την απομακρύνει από την Τουρκία». «Αν ακόμη αφήσουμε τις εξαιρέσεις στην άκρη, η δικαστική απόφαση σχετικά με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς αντίκειται ξεκάθαρα με τα αιτιολογικά της απόφασης του ίδιου δικαστηρίου αναφορικά με την απόφαση του κόμματος Μπατασούνα στην Ισπανία», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Η χώρας μας με την αποφασιστική και ηθική πολιτική της δίνει ελπίδα από την Αφρική μέχρι την Ασία. (...) Όσο το αστέρι της Τουρκία ανυψώνεται, τόσο και οι επιθέσεις αυξάνονται. Δεν υπάρχει διάλειμμα. Με την ίδια αποφασιστικότητα, θα συνεχίσει τον αγώνα της με τους στρατιώτες της, και με όλους τους εθνοφύλακες της. Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που αγωνίζεται εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη ή την κυριαρχία κανενός. Εμείς απλά επιδεικνύουμε μια περήφανη στάση απέναντι στις επιθέσεις για την κυριαρχία της χώρα μας. Επιθυμούμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα με τις ΗΠΑ. Η πατρίδα μας δεν έχει πρόθεση ούτε να στραφεί προς Δύση, ούτε προς Ανατολή. Η Τουρκία αντιμετωπίζει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, που δεν της αξίζουν σχετικά με τους S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο», γράφει η Milliyet (23.12.20).

    Στην ίδια ομιλία στην κοινοβουλευτική του ομάδα, η Sabah (23.12.20) σημειώνει ότι ο Ερντογάν δήλωσε: «Όλοι πρέπει να αντιληφθούν, κυρίως όσοι κάνουν χρόνια αντιπολίτευση, ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε κυρώσεις και στην γλώσσα του εκφοβισμού. Δεν είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι κανενός. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση της έντασης. Φυσικά γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να συλλάβουμε την χρυσή τομή στην εξίσωση των συγκρουσιακών διεθνών σχέσεων. Αλλά επιτυγχάνοντας αυτό, έχουμε την δύναμη και την ικανότητα».

    (ΔΨ)

    [02] Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV (22.12.20), αναφερόμενος στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι είναι χρέος τους η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας τους.

    «Εμείς επιθυμούμε μόνο να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας. Είναι η Ελλάδα που προβάλλει λανθασμένα αυτή την επιδίωξη αυτών των δικαιωμάτων μας. Ο σωστότερος δρόμος για να βρεθεί λύση είναι η Ελλάδα να διεξάγει συνομιλίες με την Τουρκία. Εμείς έχουμε τα σχέδια μας και εντός αυτού του πλαισίου προσπαθούμε να προχωρήσουμε. Εσείς αν ψάχνετε λύσεις σε άλλα μέρη εκτός από τις συνομιλίες με την Τουρκία, τότε αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εμείς λέμε μόνο διάλογο. Όμως, το να μην επιτρέψουμε με κανένα τρόπο τετελεσμένα, είναι η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μας».

    Αναφερόμενος στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Ακάρ επανέλαβε την έκκληση του προς τις ΗΠΑ να διορθώσουν αυτή την λανθασμένη απόφασή τους.

    Υπό τον τίτλο «Ακάρ: Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων θα επηρεάσει αρνητικά την συμμαχία του ΝΑΤΟ», το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (22.12.20, ΑΑ) γράφει ότι ο Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην ναυτική βάση Ακσάζ στη Μαρμαρίδα, στα Μούγλα, με συνοδεία στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι τάσσονται υπέρ στο να βρεθούν πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο με διάλογο στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και συνομιλιών.

    «Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειαστεί σχετικά με αυτό. Και χθες και σήμερα, είμαστε στην ίδια θέση. Λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και σε ό,τι μας αναλογεί για να τα λύσουμε. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Από την μια, οι διερευνητικές συνομιλίες και από την άλλη, οι συνομιλίες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, λέμε ότι θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε αυτά και επιθυμούμε να συμμετάσχετε στις διαπραγματεύσεις για μεθόδους απεμπλοκής που συμφώνησαν ο Πρόεδρος μας μαζί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, όμως ο γείτονας μας είναι αρκετά αργός και απρόθυμος σε αυτό το θέμα, και επιπλέον συνεχίζει να έχει εξωπραγματικές απαιτήσεις και να διαστρεβλώνει τις πραγματικότητες», σημείωσε ο Ακάρ.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια για να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικότητες προβαίνοντας σε κάθε είδους δήλωση, ο Ακάρ σημείωσε: «Δεν είμαστε υπέρ της έντασης και της κλιμάκωσης της έντασης. Τασσόμαστε υπέρ στον ερχομό μιας ώρας αρχύτερα της ειρήνης και της γαλήνης. Δυστυχώς, οι γείτονες μας είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση. Είναι οι γείτονες μας, που αυξάνουν την ένταση και αποφεύγουν τον διάλογο. Κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, αλλά και εμείς λέμε, παρόλα αυτά, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο, δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να παραβιαστούν τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα της χώρα μας και του έθνους μας. Το λέμε, ξανά και ξανά, ότι καμία λύση, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ δεν θα είναι λύση, όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

    Ο Ακάρ, ρωτώντας «ο γείτονας μας τι κάνει;» απάντησε: «Ο γείτονας μας εξέδωσε 46 NAVTEX μέσα σε τρείς μήνες, από την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε συνολικά 22 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από αυτές μόνο δύο διεξήγαγε. Επιθυμώ να τους υπενθυμίσω ακόμη μια φορά ότι αυτά είναι αντίθετα με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

    Αναφερόμενος στα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υποστήριξε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να παρουσιάσει ότι λες και τα προβλήματα είναι ανάμεσα της Τουρκίας και της ΕΕ, είναι εντελώς αντίθετο με τις πραγματικότητες. Αν υπάρχουν προβλήματα, αυτά είναι ανάμεσα της Τουρκίας και της Ελλάδας. Προσπαθούν να δείξουν ότι αυτά είναι προβλήματα Τουρκίας – ΕΕ. Αυτό οπωσδήποτε δεν είναι αλήθεια, είναι μια μάταια προσπάθεια».

    Επαναλαμβάνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριου χώρου και αυτό έχουν ήδη αρχίσει να το λένε και οι ΗΠΑ, ο Ακάρ, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των Συνθηκών στο Αιγαίο, δήλωσε: «Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν γίνει, υπάρχουν 23 νησιά αποστρατικοποιημένα...Τα εξοπλίζουν, ενώ έπρεπε να μη έχουν στρατιωτικό καθεστώς. Δεν είναι δυνατό να το αποδεχτούμε αυτό. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός αυτών των νησιών παραβιάζει την συμφωνία. (...) Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, συμφέροντα κα ενδιαφέροντα της Τουρκίας».

    (ΔΨ)

    [03] Νέα NAFTEX για το Ορούτς Ρέις με ισχύ μέχρι τις 15 Ιουνίου εξέδωσε η Τουρκία

    H Aksam (23.12.20) γράφει ότι νέα NAFTEX για συνέχιση των σεισμικών ερευνών του Ορούτς Ρέις εξέδωσε η Τουρκία. Η νέα NAFTEX θα έχει ισχύ μέχρι τις 15 Ιουνίου. Τα πλοία Ataman και Cengizhan θα συνεχίσουν να συνοδεύουν το έργο του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [04] Συνάντηση Ερντογάν με Σανέρ

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (23.12.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δεχθεί σήμερα το απόγευμα στο προεδρικό τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Σανέρ.

    (ΔΨ)

    [05] Πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία για την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Ντεμιρτάς-Δεν μας δεσμεύει η απόφαση, λέει ο Ερντογάν

    H Yeni Safak (23.12.20) γράφει ότι αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ για τον πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως δεν δεσμεύει την Τουρκία αυτή η απόφαση.

    Ο Ερντογάν, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος του, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση από τα Τουρκικά δικαστήρια. «Λαμβάνουν αυτήν την απόφαση χωρίς να εξαντλούν τα εγχώρια ένδικα μέσα. Κινείται ενάντια στην Τουρκία αυτή η απόφαση. Πώς απελευθερώνεται κάποιος που σκότωσε 50 άτομα; Προστατεύουν τους δικούς τους άντρες. Αυτή η απόφαση δεν μας δεσμεύει», είπε. Στην συνεδρίαση ήρθε στην ατζέντα και δήλωση του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράση (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί για κλείσιμο του HDP, ωστόσο ο Ερντογάν τέθηκε ενάντια σε αυτή την θέση.

    Εξάλλου, η Sozcu (23.12.20) γράφει πως ο εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ για τον πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (ΑΚΡ) είπε πως η Τουρκία θα αξιολογήσει την απόφαση που λήφθηκε.

    «Πρόκειται για μία απόφαση που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Το Τουρκικό νομικό σύστημα θα αξιολογήσει την απόφαση και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο», ανέφερε ο Τσελίκ.

    (ΚΣ)

    [06] Συνολικά 27 έτη ποινή φυλάκισης στον δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (23.12.20), ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, καταδικάσθηκε σήμερα σε ποινή κάθειρξης 18 χρόνων και 9 μήνες για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία» καθώς και για 7 χρόνια και 21 μήνες για «βοήθεια σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», σχετικά με το δημοσίευμά του, που αποδείκνυε ότι φορτηγά της MIT (των μυστικών υπηρεσιών) προμήθευαν με όπλα ισλαμιστές στη Συρία.

    Η Τ24 σημειώνει ότι οι δικηγόροι του Ντουντάρ είχαν αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην τελική ακρόαση, αναφέροντας σε γραπτή τους ανακοίνωση χθες πριν από την ακρόαση: «Δεν επιθυμούμε να γίνουμε μέρος μιας πρακτικής νομιμοποίησης μιας πολιτικής απόφασης που είχε ληφθεί, ούτως ή άλλως, προηγουμένως».

    Εν τω μεταξύ, ο Ντουντάρ ζει στην Γερμανία ως εξόριστος από το 2016, που διέφυγε από την Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [07] Στα 19,256 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 χθες στην Τουρκία και στους 251 οι νεκροί

    Η Sabah (21.12.20) γράφει ότι o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 19,256 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 192,316 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 251 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 18,602. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, οι 3,309 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι είναι ασυμπτωματικοί.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 2,062.960 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 18,602. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 1,866.815.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 22,827,953 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 5,008 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 4% και στον αναπνευστήρα το 58,2%.

    Ο Τούρκος Υπουργός υγείας υποστήριξε ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, ειδικότερα στις επαρχίες του Ικονίου, της Καισάρειας, της Προύσας και της Τεκιρντάγ, ενώ πτώση πέραν του 40% παρουσιάζει πλέον και η Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα γράφει ακόμα πως συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η επιτροπή ειδικών της Τουρκίας όπου θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση της πανδημίας στην Τουρκία.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 23 December 2020 - 14:04:17 UTC