Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 222/2020 24.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αρχίζει σήμερα τις προσπάθειες σχηματισμού «κυβέρνησης» ο Έρχουρμαν
  • [02] Αν δεν αρέσει στην Τουρκία η νέα «κυβέρνηση» δεν θα στείλει χρήματα, λέει ο Αρικλί
  • [03] «Συνεχίζεται το πλιάτσικο»
  • [04] Στα 80 εκατομμύρια ΤΛ το κονδύλι για τις «αντιπροσωπείες» του καθεστώτος στο εξωτερικό
  • [05] Δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [06] Νέες αποφάσεις για τις διελεύσεις από το οδόφραγμα του Λιμνίτη
  • [07] Έτοιμοι να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Βαρωσιού οι Τουρκοκύπριοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες
  • [08] Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες συμφώνησαν για επενδύσεις στο Βαρώσι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Ούτε εμείς, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για διαπραγμάτευση ενός μοντέλου ομοσπονδίας», επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας του ΣΕΑ στην Τουρκία
  • [03] Διάσταση απόψεων εντός του CHP στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων
  • [04] Τσαβούσογλου: «Αναμένουμε η ΕΕ να αντιληφθεί τα λάθη της και να δει την αξία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»
  • [05] Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ως «παράνομη» έρευνα από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό πλοίο κάνοντας λόγο για χρήση βίας
  • [06] Η Τουρκία επέδωσε διπλωματική προειδοποίηση στους πρεσβευτές της ΕΕ, Ιταλίας και Γερμανίας ως αντίδραση για την έρευνα του πλοίου-Ποικίλες αντιδράσεις για το θέμα
  • [07] Στις 6,713 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία και 153 νέοι θάνατοι

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αρχίζει σήμερα τις προσπάθειες σχηματισμού «κυβέρνησης» ο Έρχουρμαν

    Κάτω από τον τίτλο «Εκλογές τον Ιούνιο», η Havadis (24.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν εξουσιοδοτήθηκε χθες από το συμβούλιο του CTP να διεξάγει επαφές με τα πολιτικά κόμματα με σκοπό τον σχηματισμό «κυβέρνησης». Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα μετά από τρίωρη συνεδρία.

    Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία, ο Έρχουρμαν είπε ότι σήμερα θα αρχίσει τις συναντήσεις του με τα πολιτικά κόμματα και ως είθισται πρώτα θα συναντηθεί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), το οποίο διαθέτει τις περισσότερες «έδρες» στη «βουλή». Είπε ότι σήμερα θα συναντηθεί με άλλα δύο κόμματα και ότι στοχεύει να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των επαφών του αύριο Τετάρτη.

    Ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο δεν θα γίνει οποιοδήποτε παζάρεμα για «υπουργεία» και ότι αν υπάρξει συμφωνία πάνω στις αρχές, θα συνεχίσουν με δεύτερο γύρο επαφών. Είπε επίσης ότι κατά την χθεσινή συνεδρία στο κόμμα εκφράστηκαν απόψεις για πιθανές εναλλακτικές επιλογές «κυβερνητικού συνασπισμού» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η σύσταση «κυβέρνησης», θα υπάρξει μια «κυβέρνηση» με στόχο την διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών» τον Ιούνιο, οπόταν προβλέπεται η διεξαγωγή «αναπληρωματικών εκλογών», ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία. «Όμως, η προτεραιότητα είναι να παραχθούν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα», σημείωσε.

    Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πριν την σημερινή συνάντηση του Έρχουρμαν με το UBP, θα συνεδριάσει εκ νέου το συμβούλιο του CTP το οποίο θα ετοιμάσει κατάλογο με τις εργασίες που θα μπορούσε να κάνει μια «εκλογική κυβέρνηση» και σε πόσο χρονικό διάστημα.

    Η Yeni Duzen (24.11.20) δημοσιεύει τις απόψεις των έξι «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για το θέμα. Ο γενικός γραμματέας του CTP Ερντογάν Σοράκιν ανέφερε ότι δεν φαίνεται πιθανός ο σχηματισμός μιας «κυβέρνησης» μακράς διάρκειας που θα παράγει έργο, ενώ η γενική γραμματέας του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς υποστήριξε ότι η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι θα υπάρξει «κυβέρνηση εκλογών». Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Μπερτάν Ζάρογλου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να σχηματιστεί «κυβέρνηση» τεχνοκρατών και ότι οι «εκλογές» μπορούν να διεξαχθούν μέσα στον Μάιο.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ επανέλαβε την άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η «χώρα» είναι μια «κυβέρνηση» που θα παράγει έργο, αλλά το κόμμα του δεν αποφεύγει τις εκλογές. Υπέρ «κυβέρνησης» που θα παράγει έργο τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Χαλίλ Χιζάλ, ενώ η γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Αφέτ Όζτζαφερ επεσήμανε ότι ο «λαός» αναμένει την σύσταση «κυβέρνησης» το γρηγορότερο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αν δεν αρέσει στην Τουρκία η νέα «κυβέρνηση» δεν θα στείλει χρήματα, λέει ο Αρικλί

    Η Halk?n Sesi (24.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι δεν πρέπει να προκύψει «κυβερνητικό σχήμα» το οποίο δεν αρέσει στην Τουρκία. Σε δηλώσεις χθες στον παράνομο Bayrak, ο Αρικλί υποστήριξε ότι υπάρχουν πιθανότητες 60% να καταφέρει ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν να σχηματίσει «κυβέρνηση».

    «Αν συσταθεί ξανά ο τετραμερής συνασπισμός ανησυχούμε βεβαίως», είπε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν είναι τεχνοκράτες. Όμως, θα προκύψουν προβλήματα σε περίπτωση που συμμετέχουν βουλευτές, άτομα από κόμματα. Γιατί; Διότι να σας πω ξεκάθαρα. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή του Δεκεμβρίου, χρειάζονται επειγόντως 1,5 δισεκατομμύρια ΤΛ για να πληρωθούν οι μισθοί, ο 13ος μισθός. Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε αυτά τα χρήματα από τους δικούς μας πόρους. Από πού θα βρείτε αυτά τα χρήματα; Από την Τουρκία. Ιδού, εδώ νομίζω ότι πρέπει να μην προκύψει ένας σχηματισμός που τουλάχιστον δεν αρέσει στην Τουρκία για να μπορέσουμε να επιτύχουμε συναίνεση και να συνομιλήσουμε. Σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην κυβέρνηση άτομα που μέχρι χθες έλεγαν κάθε είδους πράγματα για την Τουρκία, λογομαχούσαν με την Τουρκία, κατηγορούσαν την Τουρκία για υπερβολικές παρεμβάσεις και συνεχίσουν να έχουν τις θέσεις τους σε αυτό το σημείο, δείξτε λίγη ενσυναίσθηση παρακαλώ αν ήσασταν εσείς, μπορεί να πει σε ένα τέτοιο σχήμα 'εντάξει αδελφέ μου, σου έδωσα όσα ζήτησες και τέλειωσε'; Αυτό δεν είναι δυνατόν. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Συνεχίζεται το πλιάτσικο»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Avrupa (24.11.20) γράφει ότι δεν υπάρχει «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, αλλά αυτό δεν νοιάζει τους πλιατσικολόγους, οι οποίοι συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις «σκοτεινές μυστικές τους υποθέσεις».

    Υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα γη αξίας 10 εκατομμυρίων στερλινών στην παραλία του κατεχόμενου Τρικώμου δόθηκε «πεσκέσι» σε μιαν ιδιωτική εταιρεία, η εφημερίδα σημειώνει ότι τώρα το ίδιο επιχειρείται να γίνει και με γη στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, επιχειρείται μυστικά να δοθεί «πεσκέσι» σε ιδιώτη «κρατική γη» 20 στρεμμάτων αξίας 3,5 εκατομμυρίων στερλινών ανάμεσα στο λεγόμενο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας και το κατάστημα Mr. Pound. Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του «υπουργικού συμβουλίου», σημειώνεται.

    Ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ολγούν Αμτζάογλου δήλωσε στην Avrupa ότι έλαβαν εισήγηση από έναν επιχειρηματία γι' αυτή την γη και επιβεβαίωσε ότι η εισήγηση αξιολογείται στο «υπουργικό συμβούλιο».

    Από την άλλη, δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα, επειδή το λεγόμενο γραφείο κρατικών κτημάτων και υλικών δικαιούται να νοικιάζει παρόμοιες περιουσίες για περίοδο δέκα χρόνων χωρίς απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Στα 80 εκατομμύρια ΤΛ το κονδύλι για τις «αντιπροσωπείες» του καθεστώτος στο εξωτερικό

    Η Halk?n Sesi (24.11.20) γράφει ότι την ώρα που η «ΤΔΒΚ» βιώνει σοβαρή οικονομική κρίση, συνεχίζονται οι «πολυτελείς συνήθειες». Στο προσχέδιο του «προϋπολογισμού» για το 2021 προβλέπεται κονδύλι ύψους 80 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για τις 27 «αντιπροσωπείες» του καθεστώτος στο εξωτερικό. Αντιδράσεις προκαλούνται για το γεγονός αυτό, αφού υπάρχουν παράπονα ότι κάποιες από τις εν λόγω «αντιπροσωπείες» δεν κάνουν απολύτως τίποτα και το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» του 2021 προβλέπεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ΤΛ, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Το μεγαλύτερο μερίδιο από τα εν λόγω 80 εκατομμύρια ΤΛ προβλέπεται για την «αντιπροσωπεία» στο Λονδίνο, στην οποία θα δοθούν 13 εκατομμύρια 380 χιλιάδες 600 ΤΛ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η «αντιπροσωπεία» στη Νέα Υόρκη με 7 εκατομμύρια 345 χιλιάδες 300 ΤΛ.

    Οι «αντιπροσωπείες» της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό διαθέτουν 39 οχήματα εκ των οποίων τα 17 στην Τουρκία και τα 22 σε άλλες χώρες. «Αξιοπρόσεχτο είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οχημάτων είναι Μερσεντές», αναφέρει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι ελκύει την προσοχή το γεγονός ότι στις δύο «αντιπροσωπείες» του καθεστώτος στις ΗΠΑ αγοράστηκαν ακόμα και οχήματα μάρκας Cadillac.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο καταμερισμός των 80 εκατομμυρίων ΤΛ στις «αντιπροσωπείες» του καθεστώτος στο εξωτερικό είναι ο εξής:

    1 «Πρεσβεία» στην Άγκυρα: 7,107,500 ΤΛ

    2 «Προξενείο» στην Κωνσταντινούπολη: 5,317,500 ΤΛ

    3 «Προξενείο» στην Μερσίνα: 2,390,600 ΤΛ

    4 «Προξενείο» στην Σμύρνη: 2,271,900 ΤΛ

    5 «Προξενείο» στην Γκαζίαντεπ: 624,100 ΤΛ

    6 «Προξενείο» στην Αττάλεια: 884,900 ΤΛ

    7 «Προξενείο» στην Τραπεζούντα: 721,200 ΤΛ

    8 «Αντιπροσωπεία» στο Λονδίνο: 13,380,600 ΤΛ

    9 «Αντιπροσωπεία» Νέα Υόρκη: 7,345,300

    10 «Αντιπροσωπεία» στις Βρυξέλλες: 5,006,200

    11 «Αντιπροσωπεία» στην Ουάσινγκτον: 3,569,100

    12 «Αντιπροσωπεία» στην Ισλαμαμπάντ: 2,751,700

    13 «Αντιπροσωπεία» στο Άμπου Ντάμπι: 1,824,200

    14 «Αντιπροσωπεία» στο Μπακού: 2,334,400

    15 «Αντιπροσωπεία» στη Γενεύη: 4,258,100

    16 «Αντιπροσωπεία» στην Ντόχα: 2,580,200

    17 «Αντιπροσωπεία» στην Ρώμη: 2,133,100

    18 «Αντιπροσωπεία» στο Κουβέιτ: 1,930,900

    19 «Αντιπροσωπεία» στο Τελ Αβίβ: 675,000

    20 «Αντιπροσωπεία» στο Μουσκάτ: 1,420,800

    21 «Αντιπροσωπεία» στη Μανάμα : 1,007,300

    22 «Αντιπροσωπεία» στο Μπισκέκ: 1,042,600

    23 «Αντιπροσωπεία» στην Στοκχόλμη: 1,959,400

    24 «Αντιπροσωπεία» στο Βερολίνο: 2,588,100

    25 «Αντιπροσωπεία» στο Στρασβούργο: 1,676,100

    26 «Αντιπροσωπεία» στη Βουδαπέστη: 1,006,800

    27 «Αντιπροσωπεία» στο Ελσίνκι: 2,263,300

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δύο νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (24.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,503 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν δύο νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, είπε ο Πιλλί προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο τέσσερα άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 255,574 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,053 κρούσματα Covid-19, 996 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 52 ασθενών, 10 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 42 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Νέες αποφάσεις για τις διελεύσεις από το οδόφραγμα του Λιμνίτη

    Η K?br?s (24.11.20) γράφει ότι η λεγόμενη ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων προέβη σε νέα ρύθμιση χθες σε σχέση με τις διελεύσεις προς τα κατεχόμενα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Covid-19. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν θα απαιτείται τεστ PCR από όσους περνούν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη με ασθενοφόρα. Η απόφαση αφορά τους οδηγούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς.

    Αποφασίστηκε επίσης ότι οι υπόλοιποι πολίτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω οδόφραγμα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR που έγινε στις τελευταίες 72 ώρες. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από ψες τα μεσάνυκτα.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έτοιμοι να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση του Βαρωσιού οι Τουρκοκύπριοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες

    H Yeni Duzen (24.11.20) γράφει ότι την ετοιμότητά των Τουρκοκύπριων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της περίκλειστης πόλη του Βαρωσιού εξέφρασε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος της ένωσης επιμελητηρίων μηχανικών και αρχιτεκτόνων (ΚΤΜΜΟΒ), Σεράν Αϊσάλ, ο οποίος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν η ένωση συνέβαλε σε τεχνικές εργασίες και πάντοτε θα συνεχίσει να το κάνει.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Τατάρ στο «προεδρικό», ο Αϊσάλ είπε επίσης ότι θα μπορούσαν να δώσουν στον Τατάρ έκθεση την οποία ετοίμασαν για το θέμα.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τατάρ ανέφερε ότι η ΚΤΜΜΟΒ έχει μεγάλη ευθύνη για το μέλλον της «ΤΔΒΚ» και επιτελεί αξιόλογο έργο. Είπε επίσης ότι υπάρχουν πολύ σημαντικοί Τουρκοκύπριοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί ανά τον κόσμο.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες συμφώνησαν για επενδύσεις στο Βαρώσι

    Η Diyalog (24.11.20) γράφει ότι ο σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών (ISAD) συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπία του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματικών Κωνσταντινούπολης (ISIFED), η οποία επισκέπτεται τα κατεχόμενα. Σε ανακοίνωση του τουρκοκυπριακού συνδέσμου αναφέρεται ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με αρμόδιους του ISAD και ότι οι πρόεδροι των δύο συνδέσμων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η συνεργασία τους θα ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και τόνισαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνατότητες για ενίσχυση αυτών των δεσμών.

    Αντιπροσωπείες των δύο συνδέσμων συνοδευόμενοι από προέδρους συνδέσμων όπως οι TOSIAD, ESIDER, SANDER, IOSID, KSIAD, RUYIAD και BULTURK από τον επιχειρηματικό κόσμο της Βουλγαρίας που υπάγονται στον ISIFED συμφώνησαν για πολλές περιοχές επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Βαρωσιού, και για μοντέλα συνεργασίας.

    Οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Ούτε εμείς, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για διαπραγμάτευση ενός μοντέλου ομοσπονδίας», επαναλαμβάνει ο Τσαβούσογλου

    Υπό τον τίτλο «Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια», η Yeni Akit (24.11.20), στο πρωτοσέλιδό της, δημοσιεύει συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι είναι ξεκάθαρο πια ότι το «μοντέλο ομοσπονδίας», που έχει συζητηθεί εδώ και χρόνια στην Κύπρο, δεν θα φέρει λύση στο πρόβλημα.

    Στο ερώτημα τι αναμένεται στην προσεχή περίοδο σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε:

    «Οι δραστηριότητες μας συνεχίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα πλοία μας Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά συνεχίζουν τις σεισμικές δραστηριότητες τους στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα ενίσταται στις δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις προβάλλοντας τις μαξιμαλιστικές της θέσεις. Όμως οι ενστάσεις της δεν έχουν καμία σημασία. Παρά την αδιάλλακτη στάση τους, εμείς τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ανοιχτοί για διάλογο. Ο σκοπός μας είναι η έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη, είμαστε έτοιμοι και εμείς».

    Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Τσαβούσογλου είπε: «Στις προσεχείς εβδομάδες θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι σώφρονες χώρες της ΕΕ γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε αρνητική απόφαση, που θα ληφθεί στην Σύνοδο, θα είναι επιζήμια για την ΕΕ. Εύχομαι ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει στην Σύνοδο. Θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει η ΕΕ εάν παραγκωνίσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

    Ερωτηθείς να σχολιάσει το μέλλον των διαπραγματεύσεων στην νέα περίοδο στην Κύπρο και την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ο Τσαβούσογλου ανέφερε:

    «Προτεραιότητα μας είναι να επιτευχθεί μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων. Έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα ειλικρινή προσπάθεια και καλή πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, υπάρχει μια προβληματική νοοτροπία στο νησί, που δεν θεωρεί την τουρκική κοινότητα ίση και επιπλέον την αγνοεί. Ο σκοπός αυτής της νοοτροπίας είναι η καταδυνάστευση και όχι ο διαμοιρασμός. Οι ανεπιτυχείς συνομιλίες, που διήρκεσαν περισσότερο από 50 χρόνια είναι το προϊόν αυτής της νοοτροπίας.

    Το διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό μοντέλο, που έχει συζητηθεί για δεκαετίες τώρα, δεν επέφερε λύση στο κυπριακό ζήτημα. Είναι πασίδηλο ότι δεν θα επιφέρει λύση από εδώ και μπρος. Ούτε εμείς, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι έχουν άλλα 50 χρόνια να χάσουν για να διαπραγματευτούν ένα μοντέλο, που δεν θα φέρει λύση. Στην προσεχή περίοδο, αναμένουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες θα έλθει σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την άτυπη συνάντηση 5+ΗΕ. Θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να διασφαλίσει την ευκαιρία οι πλευρές να παρουσιάσουν κατά τρόπο ξεκάθαρο το όραμά τους για λύση. Πρέπει οι πλευρές να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες και να αξιολογήσουν με τρόπο αντικειμενικό τι είναι δυνατόν, τι δεν είναι δυνατόν να γίνει σε σχέση με την λύση. Με αυτή την αντίληψη, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

    Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

    «Ως αποτέλεσμα των εργασιών που διεξάγονται σύμφωνα με τα περιουσιακά δικαιώματα, πιστεύουμε ότι θα αρχίσει μια νέα εποχή, στην οποία όλοι θα επωφεληθούν στα Βαρώσια. Μετά το άνοιγμα για επίσκεψη του παραλιακού μετώπου, γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι περιτριγύριζαν στα σοκάκια των Βαρωσίων και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με ενθουσιασμό και νοσταλγία. Παρατηρήσαμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, που συνεχίζει την εκστρατεία της συκοφαντίας, προσπάθησε μέσα στον πανικό της να κρατήσει τον λαό της μακριά από την διαδικασία. Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο αξιότιμος Πρόεδρος μας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων είναι η πιο χειροπιαστή απόδειξη της ισχυρής στήριξής μας».

    (ΔΨ)

    [02] Το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων θα βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας του ΣΕΑ στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Milliyet (24.11.20), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK), θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη την τελευταία του συνεδρίαση για το 2020, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που αφορούν στην ασφάλεια της χώρας καθώς επίσης και θέματα υψίστης σημασίας για την Τουρκία.

    Στην αυριανή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, θα τεθούν στο τραπέζι οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μετά από το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην «ΤΔΒΚ».

    Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τη σύσταση κοινού μηχανισμού μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας με στόχο την επίβλεψη και έλεγχο της εφαρμογής της εκεχειρίας στο Καραμπάχ, αλλά και για το «όραμα» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

    Στη συνεδρίαση, θα γίνει επίσης εκτενής αξιολόγηση των γεωτρήσεων και σεισμικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου με την Ελλάδα και τη «παράνομης», όπως χαρακτηρίζεται, έρευνας επί του τουρκικού πλοίου από τη Γερμανική φρεγάτα.

    Στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΑ θα βρίσκονται επίσης και οι εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

    (ΑΚ)

    [03] Διάσταση απόψεων εντός του CHP στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων

    Σύμφωνα με την Takvim (22.11.20), ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μεχμέτ Ακίφ Χαμζατσεπί επικρίνοντας τον αντιπρόεδρο του CHP Ουνάλ Τσεβικόζ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν στηρίζει το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στα κατεχόμενα, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter το εξής: «Το άνοιγμα, αν και ήταν μερικό, ήταν μια θετική απόφαση. Υπάρχει αρκετή εμπειρία και προσωπικό για δημοκρατία και ελευθερία στην Τουρκία. Γι' αυτό είναι δύσκολο να αναμένουμε κάλεσμα από τους ξένους για αυτό».

    Ο Τσεβικόζ, σε ομιλία του σε διαδικτυακό πάνελ με θέμα «Οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας το 2021» στο αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund (GMF), δήλωσε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων πρέπει να ανοιχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και κατά τρόπο που συνάδει με τα ψηφίσματα και τους κανονισμούς του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    (ΔΨ)

    [04] Τσαβούσογλου: «Αναμένουμε η ΕΕ να αντιληφθεί τα λάθη της και να δει την αξία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»

    Το τουρκικό κρατικό κανάλι TRTHaber (24.11.20) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αναμένουν η ΕΕ να αντιληφθεί τα λάθη της που διέπραξε και να δουν την αξία που θα φέρει η ένταξη της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2021 στην επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο επηρεάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    «Δεν είναι μόνο το δίδυμο Ελλάδα και ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία]. Κάποια κράτη μέλη έχουν μεταφέρει στην ΕΕ τα διμερή προβλήματα τους με την χώρα μας. Φοράνε την λεγόμενη μάσκα ενταξιακής αλληλεγγύης. Την καπηλεύονται συνεχώς εναντίον μας. Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αυτό το λάθος. Αν το επιτύχει, όλη η Ευρώπη θα κερδίσει από την συνεργασία μας. Αν δεν κατορθώσει να το επιτύχει, όλη η Ευρώπη θα ζημιωθεί. Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αντιληφθεί τα λάθη που διέπραξε και θα δει την αξία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύουμε ότι μια πιο αποδοτική σχέση μπορεί να θεσπιστεί για τις δύο πλευρές. Κατά τις επαφές μας με την ΕΕ, τονίζουμε την επιθυμία μας να βρισκόμαστε σε εποικοδομητικό διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μόνη σε αυτό το θέμα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι είναι η πλειοψηφία ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ οι χώρες που αντιλαμβάνονται την νομιμότητα αυτών των προειδοποιήσεων και συνειδητοποιούν την σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για την σταθερότητα της Ευρώπης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το τουρκικό CNNTurk (24.11.20), ο Τσαβούσογλου, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να καλεί σε διάλογο έναντι των μονομερών βημάτων εναντίον της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, παρόλο που αυτές οι εκκλήσεις της απαντήθηκαν με βήματα απομόνωσης και προβοκάτσιας.

    Σημειώνοντας ότι έχουν λάβει πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους χωρίς να κλείνουν την πόρτα στο διάλογο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τον εγκλεισμό της Τουρκίας, που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, στις δικές της ακτές. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου. Επιθυμούμε την επίλυση των προβλημάτων μέσω συζήτησης, συμπεριλαμβανομένων και των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα. Όμως, ακόμη δεν έχουμε δει ένα θετικό βήμα από την Ελλάδα. Αντιθέτως, μαζί με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία] συνεχίζουν τις προσπάθειες τους να αποκτήσουν πλεονέκτημα εκμεταλλευόμενοι την ένταξη τους στην ΕΕ. Ενώ αυτοί κάνουν παράπονα για εμάς σε άλλες πρωτεύουσες, εμείς τα είπαμε ανοιχτά γράφοντας άρθρο, που δημοσιεύτηκε σε ελληνική εφημερίδα. Ένταση και κλιμάκωση ή διπλωματία, διάλογο και συνεργασία: η επιλογή ανήκει στην Ελλάδα. [...]»

    (ΔΨ)

    [05] Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ως «παράνομη» έρευνα από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό πλοίο κάνοντας λόγο για χρήση βίας

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-23.11.20), σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρεται σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του, Χαμί Άκσοϊ, όσον αφορά την επιχείρηση έρευνας από γερμανική φρεγάτα που διενεργήθηκε παράνομα, όπως υποστηρίζεται, και χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας προχθές το βράδυ στα ανοιχτά της Λιβύης, επί τουρκικού πλοίου για μεταφορά οπλισμού.

    Αμφισβητώντας τον σκοπό και τα οφέλη που είχε η επιχείρηση με την ονομασία «Ειρήνη» που διενεργήθηκε από την ΕΕ, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, περιγράφει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, καταγγέλλοντας ότι έγινε χρήση βίας και δεν λήφθηκε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί η έρευνα.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του γι' αυτήν τη μη εξουσιοδοτημένη πράξη και τη χρήση βίας, αναφέρει ότι επιφυλάσσει το δικαίωμα αποζημίωσης των ενδιαφερόμενων φυσικών και νομικών προσώπων έναντι των ζημιών που ενδέχεται να έχουν προκύψει από αυτό το συμβάν.

    (ΑΚ)

    [06] Η Τουρκία επέδωσε διπλωματική προειδοποίηση στους πρεσβευτές της ΕΕ, Ιταλίας και Γερμανίας ως αντίδραση για την έρευνα του πλοίου-Ποικίλες αντιδράσεις για το θέμα

    Σύμφωνα με την Aksam (24.11.20), το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες στο Υπουργείο τους πρεσβευτές της ΕΕ και της Ιταλίας καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στους οποίους επέδωσε νότα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την «παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζει, επιχείρηση έρευνας που διενεργήθηκε προχθές επί του τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα στα πλαίσια ναυτικής αποστολής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Σεντάλ Ονάλ προειδοποίησε χθες τους πρεσβευτές της ΕΕ, της Ιταλίας και της Γερμανίας, επιδίδοντάς τους την νότα, η οποία ανέφερε ότι το «επεισόδιο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υπογραμμίζεται επίσης το δικαίωμα της Τουρκίας να απαιτήσει αποζημιώσεις.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Milliyet (24.11.20), ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκταϊ, σε χθεσινή του ανακοίνωση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, επέκρινε έντονα την παράνομη παρέμβαση της ΕΕ και την επιχείρηση που πραγματοποίησε με την ονομασία «Ειρήνη», επί του τουρκικού πλοίου, χαρακτηρίζοντας την μονόπλευρη.

    «Στα πλαίσια αυτής της αμφιλεγόμενης επιχείρησης, καταδικάζω έντονα την παράνομη παρέμβαση που έγινε επί του φορτηγού πλοίου μας από τη γερμανική φρεγάτα. Η επιχείρηση 'Ειρήνη' που άρχισε από την ΕΕ εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, χωρίς την δική μας διαβούλευση και αυτήν του ΝΑΤΟ, καταχωρήθηκε ως μονομερής. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την αποστολή όπλων στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και γι' αυτό καταδικάζω έντονα την παράνομη παρέμβαση που έγινε επί του φορτηγού πλοίου μας από την γερμανική φρεγάτα, αφού στα πλαίσια αυτής της αμφιλεγόμενης επιχείρησης στόχος είναι να τιμωρηθεί αυθαίρετα η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Για το ίδιο θέμα, η Yeni Safak (24.11.20) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επέκρινε έντονα την έρευνα που έγινε στο τουρκικό πλοίο το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, όπως υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «σύγχρονη βαρβαρότητα».

    «Αυτό αποτελεί σύγχρονη βαρβαρότητα», έγραψε ο Σιεντόπ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επιφυλάσσει το δικαιώματος της να ζητήσει αποζημιώσεις και ποινές σε αυτούς που ενέργησαν εναντίον του διεθνούς δικαίου.

    Επίσης, σύμφωνα με την Sozcu (24.11.20), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Parti) στην Τουρκία Μεράλ Άκσενερ, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της, σχολίασε το επεισόδιο και είπε ότι δεν πρέπει να αφήσουν το θέμα αυτό να περάσει απαρατήρητο. «Αναμένω από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσει τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 6,713 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία και 153 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (23.11.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 6,713 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 161,125 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 153 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 3,254.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 453,535 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 12,511. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 377,891.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 17,406,742. διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 4,409 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.4 %.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 24 November 2020 - 12:18:28 UTC