Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-20

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 220/2020 20.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να καταδικαστούν σε μειονότητα, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [02] Κινέζοι επιχειρηματίες στα κατεχόμενα για επενδύσεις
  • [03] Τούρκος υποστράτηγος καλεί τον Τατάρ να αρνηθεί την προσφορά του Έρντογαν να του κτίσει νέο «προεδρικό μέγαρο»
  • [04] Ελεύθερος ο Τουρκοκύπριος νεφροπαθής Ερντάλ Εργιένερ – Εξωτερικό η Λάρνακα!
  • [05] Εφτά νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Σε μερικές βδομάδες θα λειτουργήσει το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών
  • [06] Δεν κατάφερε να σχηματίσει «κυβέρνηση» το UBP – Καταθέτει την «εντολή» ο Σανέρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευρωπαίους αξιωματούχους
  • [02] Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει τον Πομπέο για την επίσκεψη του στη Δυτική Όχθη
  • [03] Ανάκαμψη παρουσίασε η ΤΛ έναντι του ξένου συναλλάγματος μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία
  • [04] Στις 4,542 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 123 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να καταδικαστούν σε μειονότητα, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η Gunes (20.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να καταδικαστούν σε μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος κάτω από το όνομα της ομοσπονδίας με μιαν λύση που θα τους επιβληθεί. Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με την ούτω καλούμενη «ομάδα σκέψης Πενταδακτύλου», ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την εκλογή του άνοιξε μια νέα σελίδα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν το τίμημα των ευκαιριών που χάθηκαν κατά τις πολύχρονες συνομιλίες για επίτευξη ομοσπονδίας και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αφέθηκε εκτεθειμένος σε «άδικα εμπάργκο και απομόνωση».

    Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τατάρ είπε ότι επέσυρε την προσοχή του στην αδικία στην οποία υπόκειται ο τουρκοκυπριακός «λαός» και έθεσε στο τραπέζι το θέμα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και την «απαράδεχτη», όπως την χαρακτήρισε, στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τους τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας και επιθυμούν να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί συνεχώς να προσβάλει τους Τουρκοκύπριους και την «ΤΔΒΚ» και αμφισβήτησε την ειλικρίνεια αυτής της αντίληψης στο θέμα της επίτευξης συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού στη δημοκρατία και στα «αποτελέσματα που προκύπτουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες», ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «προέκυψε ένα νέο αποτέλεσμα μετά από δημοκρατικές εκλογές» στα κατεχόμενα και υποχρεούνται να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την «εθνική υπόθεσή» τους.

    Ανέφερε ότι όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν «πολύ σημαντικούς αγώνες» εδώ και 400 χρόνια σε αυτή την χώρα.

    Επανέλαβε την σημασία των μηνυμάτων που εστάλησαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου και χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» το γεγονός ότι εργάζονται εκατό τοις εκατό σε αρμονία με την Τουρκία.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο είναι μια πραγματικότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Κινέζοι επιχειρηματίες στα κατεχόμενα για επενδύσεις

    Κινέζοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα για επενδύσεις επισκέφθηκαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ συνοδευόμενοι από τον Τουρκοκύπριο επιχειρηματία Αλί Οζμέν Σαφά, όπως μεταδίδει το Genc TV (19.11.20, kibrisgenctv.com).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ συνεχάρη τον Αλί Οζμέν Σαφά για τις επενδύσεις που κάνει στα κατεχόμενα εδώ και πολλά χρόνια και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, προσθέτοντας ότι με τις εργασίες που κάνουν όλοι μαζί υπερασπίζονται τα δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι με κυριαρχική ισότητα και θα συνεχίσουν να το λένε αυτό στον κόσμο με πιο δυνατή φωνή.

    «Τι ευτυχισμένοι είμαστε που επενδυτές οι οποίοι ήρθαν σήμερα στην χώρα μας από το εξωτερικό ετοιμάζονται να επενδύσουν μαζί σας», ανέφερε ο Τατάρ απευθυνόμενος στον Σαφά, υποστηρίζοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν «θεσμοί» και «οργανισμοί», οι οποίοι κατέχουν την διεθνή εμπειρία να απαντήσουν στις εμπορικές αντιλήψεις των επενδυτών και να προσφέρουν οικονομικές και νομικές συμβουλές.

    Σημειώνοντας ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υποστηρίζει ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και τους στηρίζει κατά την διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ επεσήμανε ξανά τα μηνύματα που δόθηκαν κατά τους εορτασμούς για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος και είπε ότι «δόθηκαν μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο που σημαίνουν ότι 'η ΤΔΒΚ θα αναπτυχθεί, θα εξελιχθεί και θα είναι ανοικτή για επενδύσεις'».

    Ο Τατάρ ανέφερε στους επενδυτές ότι το μέλλον της «ΤΔΒΚ» είναι λαμπρό και πρέπει να την εμπιστεύονται, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις που γίνονται στα κατεχόμενα «τυγχάνουν εκτίμησης».

    Υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως οργανώθηκαν και διαχειρίστηκαν καλά τον επικίνδυνο ιό που καταστρέφει τον κόσμο ενέπνευσε εμπιστοσύνη τόσο στον δικό τους «λαό» όσο και στους ξένους επενδυτές, ο Τατάρ ευχαρίστησε ξανά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που καταβάλλουν προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του Covid-19 και τον Πρόεδρο Έρντογαν, ο οποίος διασφάλισε να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών.

    Ο Αλί Οζμέν Σαφά συνεχάρη τον Τατάρ για την νίκη του στις «εκλογές».

    Υπενθυμίζεται ότι ο Σαφά είναι ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Ομίλου Star, στον οποίο ανήκουν η εφημερίδα Star K?br?s, ο ραδιοφωνικός σταθμός Ada FM και ο τηλεοπτικός σταθμός Ada TV. Στον Σαφά ανήκει επίσης και η εταιρεία ανάπτυξης γης Medview Homes Development & Estate Management.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τούρκος υποστράτηγος καλεί τον Τατάρ να αρνηθεί την προσφορά του Έρντογαν να του κτίσει νέο «προεδρικό μέγαρο»

    Η Avrupa (20.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος υποστράτηγος εν αποστρατεία, Πεκέρ Γκιουνάλ, που διετέλεσε διοικητής των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας στα κατεχόμενα μεταξύ των ετών 1996-98, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, καλώντας τον να μην αποδεχθεί την πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν να κτίσει νέο «προεδρικό μέγαρο» στα κατεχόμενα.

    «Όπως άκουσα, σας προτάθηκε να κτιστεί ένα προεδρικό μέγαρο. Δεν ξέρω τι απαντήσατε, ελπίζω να μπορέσατε να πείτε όχι ευχαριστώντας», ανέφερε ο υποστράτηγος επισημαίνοντας ότι η Τουρκία απομακρύνεται βήμα-βήμα από την κοσμικότητα και ότι βλέπει με θλίψη πως εξάγεται η ίδια αντίληψη και στην κατεχόμενη Κύπρο. Αν χαθεί η κοσμικότητα θα έρθει η υποταγή και η δουλεία, υποστήριξε προειδοποιώντας τον Τατάρ ότι θα χάσει τον τουρκοκυπριακό «λαό». «Εμείς πληρώνουμε βαρύ τίμημα, μην πληρώσετε και εσείς», ανέφερε.

    Ο Γκιουνάλ σημείωσε επίσης ότι κατά την περίοδο που υπηρέτησε στα κατεχόμενα αγωνίστηκαν για να μην εγκατασταθεί και ριζώσει εκεί η κοινότητα του Φετζουλλάχ Γκιουλέν και ισλαμικά τάγματα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα, ο Γκιουνάλ αντέδρασε στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν επισκέφθηκε τα μνημεία των Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και διερωτήθηκε κατά πόσον ο Τατάρ ετοίμασε αυτό το «αγνώμον πρόγραμμα».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ελεύθερος ο Τουρκοκύπριος νεφροπαθής Ερντάλ Εργιένερ – Εξωτερικό η Λάρνακα!

    Κάτω από τον τίτλο «Επιτέλους ελεύθερος», η Avrupa (20.11.20) γράφει ότι χθες αφέθηκε ελεύθερος ο Τουρκοκύπριος νεφροπαθής Ερντάλ Εργιένερ, αφού εκπλήρωσε τους όρους της εγγύησής του.

    Ο Εργιένερ πρέπει να μπορέσει να συνεχίσει την θεραπεία την οποία άρχισε στο νοσοκομείο Λάρνακας και να περάσει στις ελεύθερες περιοχές για μεταμόσχευση νεφρού, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι γι' αυτό αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση που του επιβλήθηκε να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Εφτά νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Σε μερικές βδομάδες θα λειτουργήσει το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών

    Η Yeni Duzen (20.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,125 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν εφτά νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς και τα δύο είναι εγχώριες μολύνσεις, είπε ο Πιλλί προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο εννιά άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 250,339 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1,027 κρούσματα Covid-19, 968 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 54 ασθενών, 8 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 46 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Στο μεταξύ, η Vatan (20.11.20) γράφει ότι μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Πιλλί δήλωσε ότι εντός μερικών εβδομάδων θα λειτουργήσει το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών, το οποίο κτίστηκε από την Τουρκία στην κατεχόμενη Λευκωσία και εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή στην παρουσία του Προέδρου Έρντογαν.

    Είπε ότι πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο που θα μπορεί να φροντίζει όλα τα είδη επειγόντων περιστατικών και πρόσθεσε ότι θα διαθέτει 100 κλίνες, 64 μονόκλινα δωμάτια, 24 κλίνες εντατικής θεραπείας που θα μπορούν να αυξάνονται στις 48 και 12 κλίνες επειγόντων περιστατικών.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Δεν κατάφερε να σχηματίσει «κυβέρνηση» το UBP – Καταθέτει την «εντολή» ο Σανέρ

    Η Havadis (20.11.20) γράφει ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσάν Σανέρ, οποίος είχε λάβει την «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» πριν δώδεκα μέρες από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε χθες ότι δεν κατάφερε να σχηματίσει όχι μόνο «κυβέρνηση» μακράς διάρκειας, αλλά ούτε καν «κυβέρνηση» μειοψηφίας με το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) με στόχο την διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών».

    Μιλώντας ψες μετά τις επαφές του, ο Σανέρ ανέφερε ότι ούτε αυτή η φόρμουλα λειτούργησε και πρόσθεσε ότι θα αξιολογήσουν σήμερα την κατάσταση στα αρμόδια όργανα του UBP. Είπε ότι το κομματικό συμβούλιο, που είναι το πλέον αρμόδιο όργανο του κόμματος, θα καθορίσει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί στο εξής και θα συζητήσει και το επικείμενο συνέδριο.

    Η εφημερίδα επικαλείται πηγές εντός του UBP και γράφει ότι αύριο πρόκειται να καταθέσει την «εντολή» ο Σανέρ στον Τατάρ.

    Η Yeni Duzen (20.11.20) γράφει ότι ο Τουφάν Έρχουρμαν, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες στον παράνομο Bayrak ότι αν ανατεθεί στον ίδιο η «εντολή» σχηματισμού «κυβέρνησης» θα συζητήσει το θέμα στα αρμόδια όργανα του κόμματος και θα διεξάγει επαφές με όλα τα κόμματα για αξιολόγηση της κατάστασης. «Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυβέρνησης μια ώρα αρχύτερα», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι όποια «κυβέρνηση» και αν σχηματιστεί θα είναι «κυβέρνηση πρόωρων εκλογών» διότι «υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την βούληση».

    Η γενική γραμματέας του DP, Αφέτ Όζτζαφερ δήλωσε ότι όπως φαίνεται υπάρχει συζήτηση σε σχέση με τα «υπουργεία» και αντιπαραθέσεις εντός του UBP. Επισημαίνοντας την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας και το γεγονός ότι ακόμα δεν κατατέθηκε ο «προϋπολογισμός», η Όζτζαφερ ανέφερε ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» μια τέτοια περίοδο και πρόσθεσε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει την «εντολή» αν δεν μπορεί να σχηματίσει «κυβέρνηση».

    Ο πρόεδρος του κόμματος των εποίκων, Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι όλες οι συνομιλίες έγιναν άνω κάτω λόγω των «καπρίτσιων», όπως τα χαρακτήρισε, του Σερντάρ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ο Τατάρ θα μεταβίβαζε την «κυβέρνηση» στον Σανέρ αν υπήρχε η υπογραφή 25 «βουλευτών», όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του Ντενκτάς. Ο Αρικλί ανέφερε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει άμεσα την «εντολή», η οποία πρέπει να ανατεθεί στο CTP.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι ενόσω στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, ο Σανέρ παραβιάζει τους «νόμους» και τους κανόνες ηθικής. Επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις που υπήρξαν στο συνέδριο του UBP, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι ο Σανέρ προσπαθούσε να σχηματίσει μιαν «κυβέρνηση» όπως την «παιδική κυβέρνηση που συστήνεται στις 23 Απριλίου», μέρα που θεωρείται γιορτή του παιδιού στην Τουρκία και στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει την «εντολή», η οποία πρέπει να ανατεθεί στο CTP. «Πρέπει να δοκιμαστεί η διαδικασία. Άλλωστε αν δεν βρεθεί μια λύση, η χώρα υποχρεούται να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός 45 ημερών», είπε.

    Τέλος, η K?br?s (20.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σενίν επεσήμανε ότι το ΗΡ ανακοίνωσε την απόφασή του μετά τον πρώτο γύρο των συναντήσεων με το UBP, ότι αργότερα τα δύο κόμματα συναντήθηκαν σε επίπεδο προέδρων και το ΗΡ γνωστοποίησε τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στον Τύπο ότι δεν θα προχωρήσει τις συναντήσεις με το UBP. Ο Σενίν υποστήριξε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει την «εντολή».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευρωπαίους αξιωματούχους

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (20.11.20) επικαλούμενο πληροφορίες, μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραάμπ, με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

    Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Λιβύη και στο Καραμπάχ.

    Ο Τσαβούσογλου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανό ομόλογο του Αράνχα Κονζάλες Λάγια. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ισπανία, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

    (ΚΣ)

    [02] Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει τον Πομπέο για την επίσκεψη του στη Δυτική Όχθη

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-20.11.20) το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με γραπτή του δήλωση τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για την επίσκεψη του στη Δυτική Όχθη, στο Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι πίσω από την επίσκεψη του εκεί, κρύβεται ο στόχος για νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών του Ισραήλ στα υπό κατοχή εδάφη της Παλαιστίνης.

    Χαρακτηρίζοντας την κίνηση Πομπέο ως «ένα πολύ θαρραλέο βήμα», το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει στην ανακοίνωση ότι η επίσκεψη Πομπέο αποτελεί παραβίαση των άρθρων του διεθνούς δικαίου και του ψηφίσματος 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ουάσιγκτον συμμετέχει ως Μόνιμο Μέλος.

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι τέτοιου είδους «μονομερή και ανεύθυνα βήματα» δεν θα μπορέσουν να βλάψουν τις διεθνείς παραμέτρους που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα σχετικά με τη διένεξη μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, ούτε τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα δικαιώματα και ελευθερίας του Παλαιστινιακού λαού.

    Χαρακτηρίζοντας τέτοιους είδους ενέργειες ως «άγαρμπες», το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει τα εξής: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα των αδελφών μας Παλαιστινίων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και να στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης».

    (ΑΚ)

    [03] Ανάκαμψη παρουσίασε η ΤΛ έναντι του ξένου συναλλάγματος μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη (HDN-19.11.20) η ισοτιμία της Τουρκικής Λίρας ανάκαμψε έναντι του ξένου συναλλάγματος στις 19 Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για αύξηση των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπό τον νέο διοικητή της Νατζί Αγμπάλ, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στα επιτόκια, μια κίνηση με την οποία αναμένεται να ανακουφιστούν οι αγορές και να ανακάμψει σε κάποιο βαθμό η τουρκική λίρα.

    Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίασή της υπό το νέο Διοικητή, προχώρησε σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων της κατά 475 μονάδες, δηλαδή 15%, έναντι 10,25% που ήταν προηγουμένως.

    Μετά από αυτή την κίνηση, η ΤΛ παρουσίασε αύξηση κατά 2.5 % έναντι του Αμερικανικού δολαρίου και σταθεροποιήθηκε κάτω από 7.60 μονάδες.

    (ΑΚ)

    [04] Στις 4,542 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία και ακόμη 123 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (19.11.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 4,542 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου από σύνολο 157,756 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 123 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,918.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 430,170 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,943. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 364,573.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 16,781,245 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,850 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.8 %.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Milliyet (20.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του χθες στην Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού για το Υπουργείο του, ανακοίνωσε ότι σε 1-2 μέρες θα υπογραφεί η συμφωνία σχετικά με την αγορά του εμβολίου για τον COVID-19 και τόνισε ότι το πιο σύντομο που θα αρχίσει ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι το προσεχή Απρίλιο του 2021. Πρόσθεσε επίσης ότι σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο ίδιος θα σπεύσει να εμβολιαστεί πρώτος, προκειμένου να καθησυχάσει αυτούς που ανησυχούν για το εμβόλιο.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 20 November 2020 - 15:15:58 UTC