Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 218/2020 18.11.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Φυλάκισαν νεφροπαθή με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Τατάρ
  • [02] Συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρέσβη ο Τατάρ
  • [03] Τατάρ επικρίνει Borell και Dujarric για πρόσφατες αναφορές τους στην Κύπρο
  • [04] Αναποτελεσματική η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών λόγω έλλειψη πόρων, λέει ο Τύπος
  • [05] Θα συνεχίσουν την διαρρύθμιση του περιβάλλοντος στο Βαρώσι, λέει ο πρόεδρος του ΤΟΚΙ
  • [06] Επιχειρηματίες μελετούν το άνοιγμα του Βαρωσιού
  • [07] Η κίνηση στο Βαρώσι στρέφει την προσοχή στο «άνοιγμα για τους Μαρωνίτες»
  • [08] Τρία νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Φίλες χώρες θα αναγνωρίσουν της ΤΔΒΚ»
  • [02] «Το Βαρώσι θα επιστρέψει στις παλιές του μέρες»
  • [03] Έρντογαν: «Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα πειστεί η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος για την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ»
  • [04] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις εγγυήσεις στην Κύπρο», υποστηρίζει ο Ακάρ
  • [05] Αντιδράσεις από την Τουρκική αντιπολίτευση για το κόστος της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [06] Ενοχλημένη η Άγκυρα από την επίσκεψη Πομπέο
  • [07] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα για εγκατάσταση Τουρκικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
  • [08] Έλλειμμα στον προϋπολογισμό εντοπίζει ο νέος Υπουργός οικονομικών της Τουρκίας- Δόθηκε βοήθεια 550,5 στα κατεχόμενα
  • [09] Στις 3,819 τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 103 θάνατοι- Nέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Φυλάκισαν νεφροπαθή με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Χειροπέδες σε ασθενή που περιμένει μεταμόσχευση νεφρού», η Avrupa (18.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος καλλιτέχνης Ερντάλ Εργιένερ συνελήφθη από την «αστυνομία» με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Εργιένερ είναι νεφροπαθής και όταν του έκλεισαν κατάμουτρα όλες τις πόρτες που κτύπησε για θεραπεία στα κατεχόμενα, αποτάθηκε σε νοσοκομείο στην Λάρνακα όπου άρχισε να υποβάλλεται σε θεραπεία.

    Χθες η «αστυνομία» πέρασε χειροπέδες στον Εργιένερ και τον οδήγησε στο «δικαστήριο» κατηγορώντας τον ότι προσέβαλε τον Τατάρ. Το «δικαστήριο» αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τρεις χιλιάδες ΤΛ και έναν εγγυητή για να δικαστεί αργότερα, όμως τελικά οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή δεν μπορούσε να εκπληρώσει τους όρους της εγγύησης.

    Η «αστυνομία» έκανε έφοδο στο σπίτι του Εργένερ και κατάσχεσε τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και άλλα μηχανήματά του. Κατάσχεσε επίσης τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και του απαγόρευσε την έξοδο από την «χώρα», σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι ο ασθενής δεν μπορεί να περάσει στις ελεύθερες περιοχές όπου αναμενόταν σήμερα να υποβληθεί σε θεραπεία.

    Στην σημερινή του στήλη, ο εκδότης της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ χαρακτηρίζει φασιστική την συμπεριφορά του καθεστώτος.

    Στο θέμα αναφέρεται και η Diyalog (18.11.20), η οποία γράφει ότι ο Εργιενέρ «προσέβαλε το κράτος» χαρακτηρίζοντάς το «ψευδοκράτος δημοκρατία της ταμπέλας». Απευθυνόμενος στον Τατάρ τον αποκάλεσε «λεγόμενο πρόεδρο ενός ανύπαρκτου κράτους» ενώ χαρακτήρισε τους λεγόμενους βουλευτές «παράσιτα που είναι γνωστό ποιον εξυπηρετούν». «Δείτε την κατάστασή μου και ντραπείτε», είπε απευθυνόμενος σε όλους αυτούς.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρέσβη ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (18.11.20, brtk.net), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρέσβη στην Λευκωσία Franz Josef Kremp, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του.

    Κατά την συνάντηση, ο Τατάρ εξήγησε στον Γερμανό διπλωμάτη την πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς που στηρίζεται στα δύο κράτη και προνοεί κυρίαρχη ισότητα και συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι είναι απαράδεχτη η «απομόνωση και οι περιορισμοί» που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό «λαό» κυρίως στο θέμα των απευθείας πτήσεων και ζήτησε να αρθούν όλα αυτά και η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι αναμένει από την Γερμανία να συμβάλει για να τύχει «δίκαιης και ισότιμης συμπεριφοράς» διεθνώς η τουρκοκυπριακή πλευρά, να αρθεί η «πολιτική και οικονομική ανισορροπία» ανάμεσα στις δύο πλευρές και να ξεπεραστούν οι διακρίσεις που εφαρμόζει η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων.

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι για πάνω από μισό αιώνα η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει θετική στάση για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συνομιλίες λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Φέρνοντας και παραδείγματα για τους ανωτέρω ισχυρισμούς του, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι «αποτελεί προϋπόθεση να ανοίξει μια νέα σελίδα» για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    Ο Γερμανός Πρέσβης ανέφερε στον Τατάρ ότι η χώρα του είναι πάντοτε έτοιμη να βοηθήσει για επίτευξη συμφωνίας σε περίπτωση που το ζητήσουν οι πλευρές και ότι θα νιώσει ικανοποίηση γι' αυτό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ επικρίνει Borell και Dujarric για πρόσφατες αναφορές τους στην Κύπρο

    Η Gunes (18.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι προσδοκεί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη κοιτάξουν από την «ορθή προοπτική» τις εξελίξεις στην Κύπρο, συμπεριφερθούν αμερόληπτα και συμβάλουν εποικοδομητικά στη δημιουργία του απαραιτήτου κλίματος για μιαν δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία.

    Σε χθεσινή του δήλωση, ο Τατάρ επέκρινε την δήλωση στην οποία προέβη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borell με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν «έδειξε για άλλη μια φορά πόσο μακριά βρίσκεται από τις πραγματικότητες στην Κύπρο και πόσο μεροληπτικά συμπεριφέρεται έναντι των δύο ίσων λαών και κρατών που είναι μέρη του κυπριακού προβλήματος».

    Καλώντας όλους, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και του ΟΗΕ, να σεβαστούν την πολιτική του που εγκρίθηκε από τον «λαό» στις πρόσφατες «εκλογές» και προβλέπει την συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Ούτε τα ΗΕ ούτε η ΕΕ έχουν δικαίωμα να αγνοήσουν αυτή την βούληση ή να αντιταχθούν σε αυτήν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι σε σχέση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ που συνεχώς τίθενται ενώπιον μας στο θέμα της συνολικής λύσης, ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι πάνω από την βούληση του λαού μας».

    Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Τατάρ επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι το άνοιγμα της πόλης και η επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και αποτελεί κίνηση που πρέπει να αξιολογηθεί θετικά από νομικής και ανθρωπιστικής άποψης, διότι αυτές οι διαδικασίες θα γίνουν μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών που θεωρείται νόμιμο εσωτερικό ένδικο μέσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με την «ατυχή δήλωσή της», η ΕΕ απόδειξε ότι δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει οποιονδήποτε εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα της λύσης του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στην δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Stephane Dujarric, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του ΟΗΕ και την έκκληση για αποφυγή μονομερών ενεργειών. Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι κατέρρευσαν στο Κραν Μοντάνα οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό πλαίσιο στη βάση της πολιτικής ισότητας και όλοι οι συμμετέχοντες και η διεθνής κοινότητα είδαν πως γι' αυτό ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Υποστήριξε ότι κατόπιν τούτου όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές ανέφεραν ότι αυτή η κατάρρευση ήταν το τέλος της αναζήτησης για ομοσπονδιακή λύση και ότι αποσύρθηκαν όλες οι προτάσεις και τα έγγραφα που είναι γνωστά ως παράμετροι του ΟΗΕ.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» εξέλεξε τον Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει λύση δύο κρατών στην βάση της κυρίαρχης ισότητας, η δήλωση της λεγόμενης προεδρίας ισχυρίζεται ότι με το αποτέλεσμα ο «λαός ο οποίος αγωνίζεται για την ύπαρξή του και ζει αυτό το άδικο στάτους κβο» είπε τέρμα σε όλα αυτά. Υποστηρίζεται επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν όλες τις προτάσεις λύσης που υποβλήθηκαν από τον ΟΗΕ κατά την διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό, όμως εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από «απομόνωση και εμπάργκο». Με αυτή την νέα πολιτική ο «λαός» υπενθύμισε ξανά σε όλο τον κόσμο ότι έχει δικαίωμα να καθορίζει την τύχη του, ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αναποτελεσματική η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών λόγω έλλειψη πόρων, λέει ο Τύπος

    Κάτω από τον τίτλο «Υπάρχουν αιτήσεις, δεν υπάρχει αποτέλεσμα», η Yeni Duzen (18.11.20) δημοσιεύει ανταπόκριση του δημοσιογράφου Καϊχάν Καράτζα από το Στρασβούργο και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ απηύθυναν πρόσκληση στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών (ΕΑΠ), όμως αυξάνεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που αποτείνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή η ΕΑΠ δεν μπορεί να πληρώσει.

    Λόγω της καθυστέρησης της ΕΑΠ, που δεν διαθέτει ικανοποιητικούς οικονομικούς πόρους, να εξετάσει τις αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους ή του γεγονότος ότι δεν μπορεί να τις ολοκληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Άγκυρα βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου μιας νέας αλυσίδας υποθέσεων στο ΕΔΑΔ, αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι κατά τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ υποστηρίζοντας ότι δεν μπόρεσαν να λάβουν την αποζημίωση που αποφασίστηκε από την ΕΑΠ ή ότι η υπόθεσή τους ενώπιον της επιτροπής εκκρεμεί για μακρό χρονικό διάστημα.

    Οι Ελληνοκύπριοι κατηγορούν την επιτροπή ότι «λειτουργεί με βραδύτητα» και «δεν είναι αποτελεσματικός μηχανισμός», επισημαίνει το δημοσίευμα.

    Σημειώνοντας ότι η ΕΑΠ εξακολουθεί να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο για το ΕΔΑΔ σε σχέση με κατεχόμενες ελληνοκυπριακές περιουσίες, ο δημοσιογράφος επικαλείται πηγές από το ΕΔΑΔ οι οποίες προειδοποιούν ότι η μακρά διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον της ΕΑΠ και η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων «θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο Στρασβούργο για την Άγκυρα κατά τους προσεχείς μήνες ή χρόνια». Αναφέρεται επίσης ότι τα εν λόγω προβλήματα μπορεί να ωθήσουν το ΕΔΑΔ, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί την ΕΑΠ ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, «να λάβει μιαν απόφαση προς την αντίθεση κατεύθυνση».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Θα συνεχίσουν την διαρρύθμιση του περιβάλλοντος στο Βαρώσι, λέει ο πρόεδρος του ΤΟΚΙ

    Κάτω από τον τίτλο «Ο Έρντογαν διέταξε, το ΤΟΚΙ το έκανε», η Havadis (18.11.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του τουρκικού οργανισμού ΤΟΚΙ, Ομέρ Μπουλούτ δήλωσε ότι μέσα σε δέκα μέρες ο οργανισμός του προέβη στις ρυθμίσεις που αφορούν τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τον χώρο που έγινε το πικνίκ του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.

    Μιλώντας σε τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μπουλούτ ανέφερε ότι προέβησαν στις εν λόγω εργασίες κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Έρντογαν και εργάστηκαν με γοργούς ρυθμούς.

    «Δεν περιορίζονται σε αυτό οι εδώ εργασίες μας», είπε και πρόσθεσε: «Ως Τουρκία με συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ενεργούμε μαζί με τον Δήμο Ικονίου. Θα έχουμε και άλλες εργασίες και υπό τη μορφή εθνικού κήπου και υπό τη μορφή χώρων πρασίνου. Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες διαρρύθμισης του περιβάλλοντος εδώ για ακόμα ορισμένο χρονικό διάστημα».

    (Ι/Τσ.)

    [06] Επιχειρηματίες μελετούν το άνοιγμα του Βαρωσιού

    Η Havadis (18.11.20) γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στο λεγόμενο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας (GAU) η σύνοδος του διοικητικού συμβουλίου του παραρτήματος του Αμερικανο-Τουρκικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Επιχειρήσεων(ATBD) στα κατεχόμενα, που είχε ανοίξει στην κατεχόμενη Κερύνεια πριν δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από το «GAU», μιλώντας μετά από την σύνοδο ο πρόεδρος του ATBD, Σερχάτ Άκπιναρ ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν το θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και πρόσθεσε:

    «Μπορεί επιχειρηματίες από την Αμερική να παρέχουν πολύ περισσότερη στήριξη σε αυτή την περιοχή ερχόμενοι στο βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε λάβει την στήριξη του κέντρου προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρίσκονται μέσα σε αυτή την υπόθεση όχι μόνο επιχειρηματίες αλλά και βουλευτές μας που είναι μέσα στην πολιτική ζωή. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε λάβει απόφαση όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτών των εργασιών. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και για τα πανεπιστήμιά μας το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Η κίνηση στο Βαρώσι στρέφει την προσοχή στο «άνοιγμα για τους Μαρωνίτες»

    Κάτω από τον τίτλο «Τι έγινε το άνοιγμα για τους Μαρωνίτες», η Yeni Duzen (18.11.20) γράφει ότι οι δηλώσεις, που καλούν τους ιδιοκτήτες των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να πάνε να πάρουν τις περιουσίες τους, έστρεψαν την προσοχή στην επιστροφή των μαρωνίτικων χωριών. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό απόφαση για επιστροφή των χωριών αυτών στους Μαρωνίτες, δεν έχει γίνει κανένα βήμα σε αυτή την διαδικασία και παρατηρείται στασιμότητα.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του συνδέσμου αλληλεγγύης Αγίας Μαρίνας, Μεχμέτ Χότζα διερωτήθηκε τι έγινε με το άνοιγμα για τους Μαρωνίτες. Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Χότζα είπε ότι ενόσω το Βαρώσι δεν αφαιρείται από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, όπως ακριβώς συνέβη και στην Αγία Μαρίνα. Ανέφερε ότι υπήρξαν «ωραίες προσπάθειες» για να ανοίξουν τα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά, όμως «ξαφνικά κάποιοι από κάπου πάτησαν φρένο».

    Ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας Παντελής Χατζηφεσσάς δήλωσε ότι ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στο χωριό τους και ότι ακόμα αναμένουν απάντηση για το θέμα από τον Πρόεδρο Έρντογαν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ. Επεσήμανε ότι υπάρχουν τέσσερα μαρωνίτικα χωριά και διερωτήθηκε γιατί τα δύο από αυτά, η Αγία Μαρίνα και ο Ασώματος είναι ακόμα στρατιωτική ζώνη.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Τρία νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (18.11.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 1,220 διαγνωστικοί έλεγχοι και βρέθηκαν τρία νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα. Το ένα από τα νέα κρούσματα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς και το άλλο είναι εγχώριο κρούσμα, είπε ο Πιλλί προσθέτοντας ότι χθες έλαβαν εξιτήριο πέντε άτομα που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό.

    Μέχρι τις 17 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν 247,768 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 1006 κρούσματα Covid-19, 956 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 45 ασθενών, 9 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 36 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και πέντε άτομα έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Κανένας ασθενής με Covid-19 δεν νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Φίλες χώρες θα αναγνωρίσουν της ΤΔΒΚ»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, η εφημερίδα Turkiye (17.11.20) γράφει ότι «μετά την επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και το τέλος των σχεδόν 30 χρόνων κατοχής, ανοίγει και ο δρόμος αναγνώρισης για την ΤΔΒΚ».

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι και νωρίτερα, το Αζερμπαϊτζάν έκανε προσπάθειες για την επίσημη αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», αλλά αυτές οι προσπάθειες παρακωλύθηκαν από την απειλή της ΕΕ, ότι θα αναγνώριζε επίσης την «Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Τώρα αναμένεται να γίνουν βήματα προς την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» αμέσως μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το Καραμπάχ και η περιοχή θα ενταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερσίν Τατάρ αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει «αναγνωριστική επίσκεψη» στο Πακιστάν, στην Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Άγκυρας την προσεχή περίοδο.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης δηλώσεις του Πρόεδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν, Αχμέτ Σαχίντοβ, ο οποίος υποστηρίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι με τη συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου που υπεγράφη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, δεν υπάρχει πλέον η «Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Μετά την υπέρβαση αυτής της διαδικασίας, οι επίσημες σχέσεις μπορούν να ξεκινήσουν μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της «ΤΔΒΚ» τους πρώτους μήνες του 2021, ανέφερε.

    Σύμφωνα με την Turkiye, μια νέα αποχή αρχίζει για την «ΤΔΒΚ» πλέον με τον νέο «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ, αφού κατά την προσεχή περίοδο, θα προσπαθήσει να αναπτύξει και να αναγνωρίσει επίσημες σχέσεις ιδίως με το Πακιστάν, τη Λιβύη, το Μπαγκλαντές τη Γκάμπια, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα με την υποστήριξη της Τουρκίας, σημειώνεται. Ο Τατάρ σχεδιάζει να επισκεφθεί πρώτα το Αζερμπαϊτζάν και μετά το Πακιστάν και τη Λιβύη, γράφει η εφημερίδα και υποστηρίζει το εξής:

    «Το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ, αλλά έκαναν ένα βήμα πίσω λόγω των πιέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ενώ η αφρικανική χώρα Γκάμπια έχει προηγουμένως δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, η Λιβύη αναγνωρίζει στην πραγματικότητα την ΤΔΒΚ. Τελευταία, ο Υπουργός Υγείας, Αμπντάλ Ταχμάν Κισσά, του 'Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου' της Λιβύης, πήγε στην [κατεχόμενη] Λευκωσία και υπέγραψε πρωτόκολλο με τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής. Το πρωτόκολλο σημαίνει ότι η Λιβύη αναγνωρίζει πραγματικά την ΤΔΒΚ, αν και όχι επίσημα».

    (ΚΣ)

    [02] «Το Βαρώσι θα επιστρέψει στις παλιές του μέρες»

    Κάτω από τον πιο πάνω τίτλο:, η Turkiye (18.11.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίξει διπλωματικά τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να συνεχίσει τις επισκέψεις του (στο εξωτερικό). Κι ενώ αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα, τα μάτια είναι στραμμένα στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Βαρώσι, γράφει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι ο Τατάρ σχεδιάζει να αφαιρέσει το στρατιωτικό στάτους της περιοχής και να το μετατρέψει σταδιακά σε πολιτικό.

    Ο Τατάρ, γράφει η Turkiye, κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Αποζημιώσεων, ώστε να μπορούν να πάρουν πίσω την περιουσία τους. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορείς σύμφωνα με τις οποίες περισσότερες από 300 αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα στην εν λόγω Επιτροπή. Η «ΤΔΒΚ» σε συνεργασία με την Τουρκία θα επισκευάσουν την πόλη και θα ανανεώσουν τις υποδομές. «Το Βαρώσι θα σταθεί στα πόδια του οικονομικά. Δύο σημαντικά βήματα θα ληφθούν στην περιοχή. Πρώτα απ 'όλα, θα επιστρέφουν οι περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους στο Βαρώσι το οποίο ανήκει κυρίως στα ιδρύματα. Δεύτερον, οι Έλληνες θα προσφερθούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους στο κράτος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [03] Έρντογαν: «Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα πειστεί η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος για την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (17.11.20) o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, αναφέρθηκε στην πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα λέγοντας ότι αυτή η επίσκεψη μετά τις «προεδρικές εκλογές» έστειλε σημαντικά μηνύματα και για τους «δύο λαούς».

    «Την Κυριακή πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο νησί με την ευκαιρία της 37ης επετείου από την ίδρυση της ΤΔΒΚ, η οποία αποτελεί το πιο αξιόλογο έργο του αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για το δίκαιο, την ισότητα και την ύπαρξή τους. Κατά στην επίσκεψή μας, μας συνόδευσαν ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης-ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι Υπουργοί μας, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής μας, βουλευτές μας και βετεράνοι μας. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους αδελφούς μας Τουρκοκύπριους για την υποδοχή που τύχαμε από την ώρα που πατήσαμε το πόδι μας στην Κύπρο μέχρι την αναχώρηση μας. Συμμετείχαμε για πρώτη φορά στους εορτασμούς για την επέτειο της Δημοκρατίας τους στις 15 Νοεμβρίου και στη χαρά των Τουρκοκυπρίων. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων που άνοιξε ξανά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι το γεγονός ότι η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων παρέμενε κλειστή μέχρι σήμερα, αποτελεί ένδειξη της καλής θέλησης και ειλικρινούς στάσης της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Έρντογαν δήλωσε και τα εξής:

    «Παρόλα αυτά, αυτή η χειρονομία καλής πρόθεσης δεν βρήκε ποτέ αντίκρισμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ προχώρησε σε άνοιγμα μέρους του παραθαλάσσιου μετώπου των Βαρωσίων για τον λαό. Εμείς στηρίζουμε αυτό το θαρραλέο βήμα. Μέσα σε σύντομο διάστημα περίπου 15 ημερών από τη μέρα που άνοιξε η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ασφαλτοστρώσαμε τους δρόμους της περιοχής. Έχουμε εφαρμόσει υπηρεσίες και έχει κατασκευαστεί ποδηλατοδρόμος, εγκαταστάσεις νερού, πάρκο και παιχνιδότοπος, μπουφέ, τράπεζα κ.α. Το πρόγραμμα που εφαρμόσαμε στα Βαρώσια είναι επίσης μια έκφραση της αποφασιστικότητάς μας όσον αφορά στα βήματα που θα γίνουν για να διασφαλιστεί η αναζωογόνηση και ανάπτυξη της περιοχής το συντομότερο δυνατό. Όσοι δεν γνωρίζουν το Κυπριακό και δεν καταλαβαίνουν τη στρατηγική σημαία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, είναι φυσιολογικό να μην αντιλαμβάνονται τα μηνύματα που κρύβει η επίσκεψη μας εκεί και να την θεωρούν απλώς ένα πικνίκ. Ευτυχώς, το έθνος μας γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το θέμα και το νόημα της δουλειάς που κάναμε εκεί. Όπως πάντα, είμαστε κοντά στους Κύπριους αδελφούς με σε όλα τα θέματα, όπως τώρα όσον αφορά στο θέμα της υγείας και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία. Στα πλαίσια αυτά, ολοκληρώσαμε μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την ανέγερση του νοσοκομείο πανδημίας χωρητικότητας 100 κλινών και τελέσαμε τα εγκαίνια. Μαζί με το νοσοκομείο, παραχωρήσαμε επίσης και 5 ασθενοφόρα».

    Ο Ερντογάν υπενθύμισε ακόμη ότι έπειτα από την τελετή, είχε συνάντηση με τον «νέο πρόεδρο της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι ανταπόδωσε με αυτό τον τρόπο την επίσκεψη Τατάρ στην Άγκυρα μετά την «εκλογή» του και υποστήριξε ότι στη συνάντηση αξιολόγησαν από κοινού τα βήματα που θα κάνουν για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Υποστηρίζοντας η επίσκεψη τους στα κατεχόμενα ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που θέλουν το διαχωρισμό των σχέσεων Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», ο Έρντογαν στις δηλώσεις του ανέφερε και τα εξής:

    «Εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του δίδυμου Ελληνοκυπρίων- Ελλάδας, ανασκουμπωθήκαμε για την ανοικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος, αφήνοντας την άκρη τη συζήτηση και διαπραγμάτευση των στοιχείων που έφτασαν σε σημείο να μην έχουν νόημα και κατέστησαν τις συνομιλίες ανούσιες. Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα πειστεί η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος για την πραγματικότητα της ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [04] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις εγγυήσεις στην Κύπρο», υποστηρίζει ο Ακάρ

    Σύμφωνα με τη Milliyet (18.11.20), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε στις τεχνικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ λέγοντας ότι οι επαφές και οι εργασίες συνεχίζονται για το θέμα αυτό.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις εγγυήσεις στην Κύπρο, και πρόσθεσε ακόμη ότι θα συνεχίσουν και τις έρευνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το θέμα είναι αποφασισμένοι.

    Αναφερόμενος στην 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Ακάρ είπε τα εξής: «Πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην ΤΔΒΚ. Όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια θα επέλθει και η ευημερία. Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας. Αυτό θα συνεχίσει και στην νέα περίοδο. Όποια ήταν η στάση και οι απόψεις μας προηγουμένως θα συνεχίσουν να είναι οι ίδιες. Σε αυτό το θέμα, ο Πρόεδρός μας ήταν σαφής και ξεκάθαρος στην ομιλία του κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε για την 37η επέτειο της ΤΔΒΚ. Εξετάζοντας το ζήτημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε ό,τι πέρνα από το χέρι μας, επιδεικνύοντας βούληση. Ευχή και επιθυμία μας είναι η επίτευξη μιας μόνιμη λύσης διά της ειρηνικής και πολιτικής οδού.

    Στο μεταξύ, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να αποδεχτούν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων εκεί καθώς επίσης και ότι έχουν κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε τετελεσμένα αφού άλλωστε δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε όπως πάντα να στηρίζουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της ΤΔΒΚ και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ και με κανένα τρόπο την παραβίαση τους».

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το καθεστώς που έχει ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ τετελεσμένα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα ερευνητικά τους γεωτρύπανα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν τις τεχνικές και επιστημονικές έρευνες τους στην περιοχή και πρόσθεσε τα εξής:

    «Αυτά τα πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους και εμείς διασφαλίζουμε την ασφάλειά τους, τα συνοδεύουμε. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι. Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να παρακολουθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα»,.

    (ΑΚ)

    [05] Αντιδράσεις από την Τουρκική αντιπολίτευση για το κόστος της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα

    Η Cumhuriyet (18.11.20) γράφει ότι η Τουρκική αντιπολίτευση επέκρινε την Τουρκική κυβέρνηση για το κόστος της επίσκεψης της στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου για τους εορτασμούς της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, (CHP) Ενγκίν Οζκότζ ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα βίντεο που δείχνει τις ξεχωριστές αναχωρήσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και της αντιπροσωπείας των Υπουργών και των Βουλευτών για την κατεχόμενη Κύπρο και σημειώνει ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την χρήση 6 πολιτικών και 2 στρατιωτικών αεροπλάνων.

    Επικρίνοντας έντονα την τουρκική κυβέρνηση, ο Οζκότς σημειώνει πως ενώ ο Ερντογάν καλεί το τουρκικό έθνος να «σφίξει το ζωνάρι» λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ίδιος έκανε τεράστια σπατάλη.

    Επικριτικός ήταν και στην δική του ανάρτηση ο Βουλευτής CHP Άγκυρας, Γιλντιρίμ Καγιά, ο οποίος σε ανάρτηση στο twitter γράφει: «Αυτοί που έδωσαν συνταγές πόνου στον λαό, πήγαν στην Κύπρο με έξι αεροπλάνα για πικνίκ. [...] Γιατί δεν πήγατε με ένα αεροπλάνο να κάνετε το πικνίκ;».

    Εξάλλου, σε ανάρτηση του στο twitter (17.11.20) ο Βουλευτής του Καλού Κόμματος (IYI Parti) αναφέρει τα ακόλουθα: «Πήγαν σε ένα πικνίκ στο Βαρώσι της Κύπρου. Νομίζεις ότι πήγαν με μίνι λεωφορείο και έβαλαν στο καλάθι ντομάτες, ψωμί και τυρί. Πήγε ο Ερντογάν με ένα αεροπλάνο, οι Υπουργοί και αντιπροσωπεία με ένα άλλο αεροπλάνο, ο Μπαχτσελί με ένα αεροπλάνο, η φρουρά με 2 αεροσκάφη, ένα αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά αυτοκινήτων και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβηκε με τζετ».

    Ο βουλευτής γράφει επίσης ότι αυτό είναι το κράτος που μετά στέλνει στον πολίτη τον λογαριασμό και ζητά χρήματα.

    (ΚΣ)

    [06] Ενοχλημένη η Άγκυρα από την επίσκεψη Πομπέο

    Η Yeni Safak (18.11.20) αναφέρεται στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας του σε 7 χώρες και γράφει ότι ο Μάικ Πομπέο είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ επισκέφτηκε και το τέμενος Ρουστέμ Πασά.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τον Αμερικανό ΥΠΕΞ δεν υποδέχτηκε κανένας Τούρκος αξιωματούχος.

    Αλλού η Yeni Safak (18.11.20) γράφει ότι «αποτελεί διπλωματικό σκάνδαλο» η επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής Αλί Σεμίν, ο οποίος υποστηρίζει ανάμεσα σε άλλα ότι η επίσκεψη στο τέμενος Ρουστέμ Πασά αποτελεί μήνυμα για την Αγιά Σοφία. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι συζητήθηκε πολύ το γεγονός ότι ο Πομπέο δεν είχε συνάντηση με κανένα Τούρκο αξιωματούχο.

    (ΚΣ)

    [07] Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα για εγκατάσταση Τουρκικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.11.20), η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Τουρκική Κυβέρνηση όσον αφορά στην εγκατάσταση στρατευμάτων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για ένα χρόνο.

    Το ψήφισμα υπερψήφισαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Parti), ενώ καταψηφίστηκε από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    «Η εγκατάσταση στρατευμάτων θα είναι για το συμφέρον και την ευημερία του λαού της περιοχή», αναφέρει το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα είναι επίσης προς το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας.

    (ΑΚ)

    [08] Έλλειμμα στον προϋπολογισμό εντοπίζει ο νέος Υπουργός οικονομικών της Τουρκίας- Δόθηκε βοήθεια 550,5 στα κατεχόμενα

    Η Cumhuriyet (18.11.20) γράφει ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Λουτφί Ελβάν, ο οποίος διορίστηκε στη θέση μετά την παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι υπάρχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Τουρκίας το οποίο ξεπέρασε τα 145 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ).

    Στο πλαίσιο του αρνητικού παθητικού που εμφανίζει ο τουρκικός προϋπολογισμός, η εφημερίδα αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα και στην αυξημένη βοήθεια που πρόσφερε η Τουρκίας «σε άλλες χώρες» και γράφει ότι μέσα σε 10 μήνες δόθηκαν ως βοήθεια στην «ΤΔΒΚ» 550,5 εκατομμύρια ΤΛ, ενώ συνολικά σε άλλες χώρες 158,9 εκατομμύρια ΤΛ.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 3,819 τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία και ακόμη 103 θάνατοι- Nέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (17.11.20) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 3,819 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, από σύνολο 156,692 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ χθες απεβίωσαν 103 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 2,688.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 421,413 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 11,704. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 359,063.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 16,464,678 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,657 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 3.8 %.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-18.11.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της οποίας προέδρευε, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης που σημειώνεται στα κρούσματα καθημερινά, αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.

    Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ανάμεσα σε αυτά είναι η εφαρμογή μερικού κατ' οίκον περιορισμού και περιορισμού στην κυκλοφορία στις 81 επαρχίες της Τουρκίας τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, είπε ότι ο μερικός κατ' οίκον περιορισμός που εφαρμόζονταν για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω παρατείνεται και θα περιλαμβάνει επίσης τα άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, με εξαίρεση αυτούς που μεταβαίνουν στην εργασία τους. θα μπορούν επίσης να κυκλοφορούν έξω μεταξύ των ωρών 10.00-16.00.

    Σύμφωνα με τον Έρντογαν, τα νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τις 20 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή από τις 20.00 η ώρα οπόταν και θα αρχίσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι και τα εξής:

    -Μεταξύ των ωρών 10.00 και 20.00 θα λειτουργούν εμπορικά κέντρα, αγορές, κομμωτήρια και εστιατόρια, ωστόσο τα εστιατόρια θα μπορούν να παρέχουν μόνο υπηρεσίες take away.

    -Τα σινεμά θα είναι κλειστά μέχρι τέλος του έτους.

    -Οι καφετέριες για κάποιο διάστημα θα μείνουν κλειστές.

    -Όλοι οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

    -Θα συνεχιστεί η απαγόρευση καπνίσματος στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους.

    -Η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

    -Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο εργασίας για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Aksam (18.11.20) o Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν προχώρησε στην παύση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Δρ Μουχαμέτ Γκιουβέν και στη θέση του διόρισε τον Δρ. Σεμπαχαττίν Αϊντίν.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 18 November 2020 - 14:09:35 UTC