Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-11-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Έκτακτη Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 215/2020 15.11.2020

  • [01] Έρντογαν: Το Βαρώσι περιμένει την μέρα που θα σμίξει με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του
  • [02] Να αποταθούν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων καλεί του Βαρωσιώτες ο Τατάρ

  • [01] Έρντογαν: Το Βαρώσι περιμένει την μέρα που θα σμίξει με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του

    Η K?br?s Postas? (15.11.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ ταγγίπ Έρντογαν επισκέφθηκε την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στο πλαίσιο της παραμονής του στα κατεχόμενα με ευκαιρία τους εορτασμούς για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη του αποσχιστικού καθεστώτος. Ο Έρντογαν συνοδευόταν από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και άλλους ανώτατους αξιωματούχους. Πολλοί «πολίτες» παρακολουθούσαν την επίσκεψη Έρντογαν στο Βαρώσι καθ' όλη την διάρκεια του δρόμου και στην είσοδο του Βαρωσιού. Ανέφερε και τα εξής στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος:

    «[...] Αφότου είδα την κλειστή περιοχή του Βαρωσιού προκαλεί προβληματισμό το γιατί τα μέρη τούτα με όλη αυτή την ομορφιά κρατήθηκαν μακριά από τον λαό. Με την ενεργοποίηση και της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών θα βρουν τους ιδιοκτήτες τους οι εδώ περιουσίες με αιτήσεις προς την ΕΑΠ από τον νότο και αυτή η υπόθεση θα λυθεί».

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει πλέον να γίνουν βήματα στο Βαρώσι και να διανυθεί απόσταση, ο Έρντογαν πρόσθεσε:

    «Διότι η διεθνής οπτική γωνιά ουδέποτε έλαβε ως συνομιλητή την ΤΔΒΚ σε μιαν δίκαιο διαμοιρασμό. Παρά το γεγονός ότι η νότια Κύπρος δεν εναρμονίστηκε στο δημοψήφισμα, έγινε μέλος της ΕΕ, όμως δυστυχώς η βόρεια Κύπρος παρέμεινε καταδικασμένη στην απομόνωση. Ως ένας άνθρωπος που ήμουν προσωπικά μέσα σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις, δεν είναι δυνατόν να χωνέψω αυτή την αδικία που έγινε στην ΤΔΒΚ. Πλέον, μόνοι μας αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο μας».

    Υποστηρίζοντας ότι με το βήμα που γίνεται στο Βαρώσι αρχίζει μια νέα διαδικασία, ο Έρντογαν ανέφερε: «Είναι γνωστοί οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του μέρους. Το μέρος αυτό περιμένει την μέρα που θα σμίξει με τους πραγματικούς του ιδιοκτήτες».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε και πάλι τον Τατάρ για το «θάρρος» που επέδειξε και πρόσθεσε ότι «θέλω να πω ότι ως μητέρα πατρίδα θα ενεργούμε μαζί στα βήματα που θα γίνουν».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Να αποταθούν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων καλεί του Βαρωσιώτες ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (15.11.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος στους Ελληνοκυπρίους στην ομιλία του στο Βαρώσι, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να έρθουν εδώ και να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία τους.

    Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη πόλη. Υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με τις εξελίξεις, ο Τατάρ τόνισε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι πολύ σημαντικό για την Αμμόχωστο. Επιπλέον απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βαρώσι, Τατάρ είπε πως μπορούν να έρθουν πίσω και να πάρουν την ιδιοκτησία τους. «Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της ειρήνης και της ηρεμίας», είπε.

    Ο Τατάρ ανέφερε πως δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν συμφωνία «με τον νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και χρόνια. Υποστήριξε πως οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν ακόμα κάτω από απομόνωση και περιορισμούς και ότι έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν με την υποστήριξη της Τουρκίας. «Όπως γνωρίζετε, το Βαρώσι ήταν κλειστό για 46 χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος του Βαρωσιού είναι τώρα ανοικτό. Αυτή η όμορφη περιοχή, διατηρημένη για 46 χρόνια, είναι τώρα έτοιμη να ανοίξει», είπε.

    Υποστήριξε ότι στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους «γείτονες μας στο νότο», όπως είπε απορρίφθηκαν οι προτάσεις να δοθούν απευθείας πτήσεις στους Τουρκοκυπρίους σε αντάλλαγμα να ανοίξει το Βαρώσι. «Σκεφτήκαμε ότι είναι μια αναγκαιότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα το άνοιγμα του Βαρωσιού για να σμίξουν οι παλιοί κάτοικοι με τις περιουσίες τους εδώ μέσω της Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών. Κάναμε αυτό το βήμα αφού τα συζητήσαμε αυτά μεταξύ μας και λάβαμε στήριξη από την Τουρκία. Το κάναμε για την ανθρωπότητα. Είμαστε πράγματι πολύ χαρούμενοι επειδή υπάρχει μια πόλη φάντασμα εδώ επί 46 χρόνια. Είναι ένα σωστό βήμα η ανάπτυξης για την Αμμόχωστο που αναπτύσσεται και μεγαλώνει», είπε και πρόσθεσε: «Η έκκληση μου στο νότο είναι να έρθουν εδώ οι ιδιοκτήτες των περιουσιών και μπορούν να τους επιστραφούν. Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος της ειρήνης και της ηρεμίας».

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 16 November 2020 - 16:56:59 UTC