Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-10-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 191/2020 14.10.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στήριξη σε Ακιντζί από το CTP στον δεύτερο γύρο των «εκλογών»
  • [03] Το YDP τείνει να στηρίξει Τατάρ στο δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών - Αναμένεται η στάση των HP και DP
  • [03] Επαφές Ακιντζί με HP και DP για τον δεύτερο γύρο των «εκλογών»
  • [04] Επικρίσεις Ακιντζί κατά Bayrak
  • [05] Πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων: «Και η τουρκοκυπριακή ταυτότητα και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές»
  • [06] «Πού είναι οι 82 χιλιάδες ψηφοφόροι!»
  • [07] Το Βαρώσι ανήκει στους Τουρκοκύπριους, ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ
  • [08] Δεν θα περιμένουμε πλέον το κέφι της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Βαρώσι, λέει ο Χασίπογλου
  • [09] Ένα νέο κρούσμα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Ακσόϊ απαντά στις επικρίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ορούτς Ρέις
  • [02] Επίθεση Τσαβούσογλου προς Σουηδή ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ δεν μπορεί να 'προτρέπει' την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία»
  • [03] «Κανείς δεν μπορεί να απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις», υποστηρίζει ο Καλίν
  • [04] Καλίν για Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Ανατολική Μεσόγειο: «Ο δρόμος της διπλωματίας είναι ανοικτός»
  • [05] Τσιελίκ: «Δεν έχουμε ούτε μια σταγόνα νερό να δώσουμε από τη Γαλάζια Πατρίδα»
  • [06] Ντονμέζ: Αρχίζουμε να παίρνουμε τις πρώτες σεισμικές αναγνώσεις από το Ορούτς Ρέις σήμερα
  • [07] Απάντηση Μπαχτσελί προς Κιλιτσντάρογλου για πρόωρες εκλογές; Δηλώσεις Μπατχτσελί για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα
  • [08] Μεγάλη οικονομική κρίση ταλανίζει τα κατεχόμενα λόγω COVID-19 και πολιτικής αστάθειας, υποστηρίζει Τουρκική εφημερίδα
  • [09] Δημοσκόπηση δείχνει μόνο δύο κόμματα στην Τουρκία να ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο
  • [10] Στα 1,632 τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 62 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στήριξη σε Ακιντζί από το CTP στον δεύτερο γύρο των «εκλογών»

    Κάτω από τον τίτλο «Στήριξη ομοσπονδιακής λύσης», η Yeni Duzen (14.10.20) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) αποφάσισε ψες ομόφωνα να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου.

    Στην απόφαση του κόμματος αναφέρεται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μειωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί το κλίμα για να εκφραστεί στην κάλπη με ελεύθερο τρόπο η βούληση του «λαού».

    «Από την μέρα της ίδρυσής του, το CTP ακολούθησε μιαν πολιτική στο πλαίσιο της ανάπτυξης και μεταφοράς στο μέλλον της ύπαρξης, της ταυτότητας και της κουλτούρας του τουρκοκυπριακού λαού, της διασφάλισης της κοινωνικής και οικονομικής του ανάπτυξης και της επίτευξης συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στην βάση της ομοσπονδίας. [...] Η κομματική επιτροπή του CTP αποφάσισε ανάμεσα στους δύο υποψήφιους να στηρίξει τον κ. Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος δήλωσε ότι θα εκτελεί τα καθήκοντά του προς την κατεύθυνση αυτών των αρχών».

    Ενωρίτερα, ο Ακιντζί είχε επισκεφθεί το CTP και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του Τουφάν Έρχουρμαν. Ο Ακιντζί επεσήμανε ότι το CTP έλαβε σημαντικό ποσοστό ψήφων στον πρώτο γύρο των «εκλογών» και πρόσθεσε ότι είναι ένα κόμμα το οποίο κατά την διάρκεια της 50ετούς ιστορίας του εργάστηκε πολύ για την δημοκρατία, την ειρήνη και την λύση στην Κύπρο. «Ανέκαθεν εκτιμούσαμε ότι πάντα είναι αναγκαία και χρήσιμη η συμβολή τους στον δρόμο που θα ακολουθηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι ο κοινός παρονομαστής τους με το CTP είναι «πολύ ευρύς».

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Έρχουρμαν επανέλαβε την ανάγκη μείωσης της έντασης που υπήρχε κατά την «προεκλογική» περίοδο επισημαίνοντας ότι μετά τις «εκλογές» ο «λαός» θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Το YDP τείνει να στηρίξει Τατάρ στο δεύτερο γύρο των λεγόμενων προεδρικών εκλογών - Αναμένεται η στάση των HP και DP

    Υπό τον τίτλο «Το YDP είπε Τατάρ», η K?br?s (14.10.20) γράφει ότι το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο του κόμματος Αναγέννησης (YDP) αποφάσισε να στηρίξει τον υποψήφιο Ερσίν Τατάρ για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, πριν την συνεδρίαση σήμερα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

    Ο αρχηγός του κόμματος Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις στον παράνομο Bayrak, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις εντός του κόμματος για ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στο δεύτερο γύρο, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα είναι εναντίον όποιου υποψηφίου στηρίζει λύση ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα.

    Υπό τον τίτλο «Στήριξη υπό όρους σε Τατάρ από YDP», η Hakikat (14.10.20), εκφραστικό όργανο του κόμματος των εποίκων, γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η προϋπόθεση για να δώσουν στήριξη στον Τατάρ είναι να μη διαπραγματευτεί λύση ομοσπονδίας.

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα δίνει το παράδειγμα του Ντερβίς Έρογλου, που είχε δηλώσει πριν την εκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι δεν θα συζητήσει λύση ομοσπονδίας, ενώ μόλις εξελέγη έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από το σημείο που τις είχε αφήσει ο Ταλάτ.

    Εν τω μεταξύ, η K?br?s γράφει ότι ο Τατάρ επισκέφθηκε χθες το Κόμμα του Λαού (HP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) ζητώντας στήριξη για τον δεύτερο γύρο.

    Κατά την συνάντηση με τον αρχηγό του ΗΡ Γενάλ Σενίν, ο Τατάρ δήλωσε ότι ζήτησε στήριξη από το HP για την ευημερία του «λαού» και για το μέλλον της «χώρας».

    Κατά την συνάντηση με τον αρχηγό του DP Φικρί Ατάογλου, ο Τατάρ ανέφερε ότι με το DP έχουν κοινές απόψεις και βρίσκονται πολύ κοντά ιδεολογικά.

    Αναμένεται η απόφαση των κομμάτων εντός της ημέρας.

    (ΔΨ)

    [03] Επαφές Ακιντζί με HP και DP για τον δεύτερο γύρο των «εκλογών»

    Η Yeni Duzen (14.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» Μουσταφά Ακιντζί επισκέφθηκε χθες το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρό του ΗΡ Γενάλ Σενίν και την γενική του γραμματέα Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς, στο πλαίσιο των επαφών του για τον δεύτερο γύρο των «εκλογών» που θα διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου.

    Μιλώντας μετά την συνάντηση ο Ακιντζί επεσήμανε ότι δεν πήρε ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο ο Κουτρέτ Όζερσαϊ, τον οποίο υποστήριζε το ΗΡ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον δεύτερο γύρο που διαμορφώθηκε με την βούληση του «λαού» όλοι θα αποφασίσουν ακούγοντας την φωνή της συνείδησής τους. Πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση λάβει στην αποψινή του συνεδρία το ΗΡ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Σενίν είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον Ακιντζί και εξέφρασαν τις σκέψεις τους για τον δεύτερο γύρο. Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό θέμα για τους ίδιους είναι να ξεπεραστεί η πόλωση που υπάρχει στην «χώρα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης στο Κυπριακό και στο θέμα του φυσικού αερίου με συνεργασία, διότι αν περιμένουμε την συνολική λύση μπορεί να αυξηθεί η ένταση.

    Ο Ακιντζί επισκέφθηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του Φικρί Ατάογλου. Μετά την συνάντηση ο Ακιντζί ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Ερσιν Τατάρ, υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στον δεύτερο γύρο των «εκλογών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο, αφού οι «πολίτες» δικαιούνται να ακούσουν και τους δύο υποψήφιους.

    Ο Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε «χρήσιμες απόψεις και σκέψεις» κατά την «προεκλογική» περίοδο ο υποψήφιος που υποστήριξε το DP, Σερντάρ Ντενκτάς, όμως δεν έλαβε τις ψήφους που του άξιζαν.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Επικρίσεις Ακιντζί κατά Bayrak

    Κάτω από τον τίτλο «Ο BRT είναι σαν τηλεόραση του UBP», η Havadis (14.10.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ανεξάρτητος υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» Μουσταφά Ακιντζί καταδίκασε την αντιδημοκρατική και άδικη, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική που ακολουθεί ο παράνομος Bayrak κατά την διάρκεια της «προεκλογικής» περιόδου, τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών».

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του εκλογικού του επιτελείου, ο Ακιντζί σημείωσε ότι παρά τις προειδοποιήσεις, ο Bayrak ακολούθησε μεροληπτική πολιτική στον πρώτο γύρο των «εκλογών» παρέχοντας ανοικτά στήριξη στον πρόεδρο και υποψήφιο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερσίν Τατάρ, κάτι που συνεχίζει με πιο έντονο τρόπο και στον δεύτερο γύρο.

    «Η διοίκηση του BRT πρέπει να θυμηθεί ότι είναι η τηλεόραση του λαού, παραιτούμενη από το λάθος να καθοδηγεί την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού κατά μη ισορροπημένο τρόπο υπέρ του υποψηφίου του UBP», επισημαίνει η ανακοίνωση Ακιντζί.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων: «Και η τουρκοκυπριακή ταυτότητα και οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σημαντικές»

    Η Vatan (14.10.20) γράφει ότι η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» επισήμανε ότι «για τον τουρκοκυπριακό λαό και η ταυτότητα του και οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι σημαντικές», προσθέτοντας: «Αυτή η ισορροπία πρέπει να γίνει σεβαστή από τον κάθε πολιτικό».

    Σε γραπτή της ανακοίνωση, η πλατφόρμα ανέφερε ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στην «χώρα» σε συνδυασμό με την παγκόσμια πανδημία έχουν βαθύνει.

    Υπογραμμίζοντας ότι η επιδείνωση αυτών των προβλημάτων έχει επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής του καθενός, η πλατφόρμα κάνει έκκληση σε όλους ότι «στο παρόν στάδιο, η χώρα έχει ανάγκη από συμφιλίωση και όχι καβγάδες και διαχωρισμούς και ότι υπάρχει ανάγκη για συνεργία για να ξεπεράσουν μαζί τα προβλήματα».

    «Αναμένουμε από τους υποψήφιους Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί, που έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, να αποφεύγουν στις προεκλογικές τους εκστρατείες την προπαγάνδα της πόλωσης και του διαχωρισμού και να αφοσιωθούν σε μια πολιτική που ενώνει τον λαό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη συνέχεια, η πλατφόρμα σημειώνει ότι «αναμένουν από τα πολιτικά κόμματα, που συμμετέχουν στη βουλή, να αξιολογήσουν τα μοντέλα μιας ισχυρής κυβέρνησης πριν λάβουν την απόφαση για πρόωρες εκλογές», προσθέτοντας ότι «τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ενεργήσουν με γνώμονα τον λαό και όχι τους εαυτούς τους».

    Η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» αποτελείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το «τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο», την «ένωση Τ/κ ξενοδόχων» και την «ένωση Τ/κ εργολάβων».

    (ΔΨ)

    [06] «Πού είναι οι 82 χιλιάδες ψηφοφόροι!»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η K?br?s Manset (14.10.20) γράφει ότι 82,991 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών» που διεξήχθη στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου 2020. Διερωτώμενη πού βρίσκονται αυτοί οι ψηφοφόροι, η εφημερίδα αναφέρει: «Μποϊκόταραν πράγματι τις εκλογές, ή μήπως είναι λανθασμένος ο αριθμός των ψηφοφόρων μας;»

    «Προκάλεσαν ερωτηματικά στο κεφάλι οι αριθμοί που ανακοίνωσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο στην ΤΔΒΚ, που δεν είμαστε βέβαιοι ακόμα και για τον πληθυσμό μας», σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι το 42% των ψηφοφόρων που δεν πήγαν στην κάλπη στον πρώτο γύρο, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αλλάξει το αποτέλεσμα των «εκλογών». «Εικάζεται ότι ειδικά ο Ερσίν Τατάρ χρειάζεται πιο πολύ τους ψηφοφόρους που δεν πήγαν στην κάλπη», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Υπενθυμίζοντας ότι στις «εκλογές» στις 22 Απριλίου 1990 η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 93,48%, η εφημερίδα σημειώνει ότι η μείωση της συμμετοχής στο 58% στις «εκλογές» μετά από 30 χρόνια προκαλεί ερωτηματικά για τον αριθμό του πληθυσμού που ζει εντός και εκτός «χώρας». «Ψηφοφόροι είναι και πολίτες της ΤΔΒΚ που ζουν στην Τουρκία, στην Αγγλία και σε διάφορες χώρες του κόσμου. Καλά, ως κράτος πόσο γνωρίζουμε γι' αυτούς;» διερωτάται η εφημερίδα προσθέτοντας ότι λόγω της πανδημίας «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» δεν ήρθαν από το εξωτερικό να ψηφίσουν, ενώ δεν ψήφισαν ακόμα και άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα στα κατεχόμενα. Προσθέτει και τα εξής το δημοσίευμα:

    «Από την άλλη, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοίνωσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο; Παρακολουθούνται με υγιή τρόπο οι εγγραφές εκείνων που δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν λόγω θανάτου, μετανάστευσης ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο; Ενώ παραπονούμαστε ότι αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς ο πληθυσμός μας, η μείωση στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές μας, δεικνύει πράγματι ένα μποϊκοτάρισμα ή μήπως είναι χαμηλότερος ο πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων; Τα ποσοστά συμμετοχής που θα προκύψουν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή, ίσως θα μπορούσαν να απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα. Αν παραμείνουν στα ίδια ποσοστά τα ποσοστά συμμετοχής, θα υπάρξει ανάγκη για μια σοβαρή εργασία που θα εμφανίσει τον πραγματικό αριθμό των ψηφοφόρων».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Το Βαρώσι ανήκει στους Τουρκοκύπριους, ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ

    Η Havadis (14.10.20) γράφει ότι ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος την Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δήλωσε ότι υποστηρίζουν την «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μια σημαντική ιστορική εξέλιξη για την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ». Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ενώ συνεχιζόταν η συνεδρία της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι φάνηκε πως δεν ήταν αληθείς οι ανησυχίες που προβάλλονταν για την περιοχή που άνοιξε προς χρήση με την εν λόγω απόφαση. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Δεν προκαλείται θυματοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο εκεί. Υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ. Έλαβαν μιαν πολύ ορθή απόφαση. Βλέπουμε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθούν να κάνουν και εδώ πολλές δουλειές που έκαναν μέχρι σήμερα, την δημιουργία μιας ντε φάκτο κατάστασης παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, παρουσιάζουν το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού ως παραβίαση του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτό είναι μια πλήρης έλλειψη σοβαρότητας. Είναι μια δήλωση που δεν έχει καμία νομική και πολιτική βάση.

    Επομένως, αυτή η περιοχή ανήκει στους Τούρκους της Κύπρου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης με κανένα τρόπο πάνω σε αυτή την περιοχή εκτός από τους Τούρκους της Κύπρου [...] Έναντι του γεγονότος ότι προβαίνει σε παραπλανητικές δηλώσεις η ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα ήταν χρήσιμο όλοι να αξιολογήσουν αυτή την προσέγγιση σε αρμονία με τις πραγματικότητες που υπάρχουν στο νησί και όχι με τα λεχθέντα της κυπριακής διοίκησης».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δεν θα περιμένουμε πλέον το κέφι της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Βαρώσι, λέει ο Χασίπογλου

    Κάτω από τον τίτλο «Το πρώτο αίτημα από τον Λόρδο», η Yeni Bak?s (14.10.20) γράφει ότι η οικογένεια Λόρδου, που έχει υποβάλει μία από τις 300 περίπου αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών για περιουσίες στο περίκλειστο Βαρώσι, επισκέφθηκε χθες τα οκτώ ξενοδοχεία της και το σπίτι της στην περίκλειστη κατεχόμενη πόλη.

    Σημειώνοντας ότι η οικογένεια δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της μπροστά στο σπίτι της, η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά την επίσκεψη, ο Δημήτρης Λόρδος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «αφήσαμε εδώ όχι μόνο τις περιουσίες μας, αλλά και τις αναμνήσεις μας και τα όνειρά μας». «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Θα επιστρέψω σε αυτή την πόλη και θα ζήσω εδώ», είπε.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η οικογένεια Λόρδου έχει ζητήσει επιστροφή της περιουσίας της και γίνεται αναφορά και σε δηλώσεις του λεγόμενου βουλευτή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κράτησαν κλειστό το Βαρώσι τόσα χρόνια επειδή θεωρούσαν πως μια μέρα θα βρισκόταν λύση. «Πλέον δεν πρόκειται να περιμένουμε το κέφι της ελληνοκυπριακής πλευράς», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αρχίζει μια νέα περίοδος στο Κυπριακό, διότι το Βαρώσι ήταν κομμάτι των συνολικών διαπραγματεύσεων. «Με το άνοιγμα του μέρους αυτού έχουμε δείξει ότι η περιοχή δεν είναι πλέον μια περιοχή που θα επιστραφεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

    Σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της αίτησης Λόρδου, ο Χασίπογλου ανέφερε και τα εξής: «Η οικογένεια Λόρδου αποδέχεται να ζήσει υπό τουρκική διοίκηση. Η οικογένεια Λόρδου αποτάθηκε στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Ξέρω ότι ο Λόρδος είναι έτοιμος να έρθει να εγκατασταθεί, να φτιάξει το ξενοδοχείο του και να το διαχειριστεί».

    Ο Χασίπογλου είπε επίσης ότι όσοι προτιμήσουν να επιστρέψουν και να ζήσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, θα πληρώνουν και τους φόρους τους στην τουρκοκυπριακή διοίκηση, κάτι το οποί χαρακτήρισε σημαντικό.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Ένα νέο κρούσμα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (14.10.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,706 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και εντοπίστηκε ένα κρούσμα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο δύο άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι το ένα κρούσμα που εντοπίστηκε είχε έλθει από το εξωτερικό.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 191,520 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 816 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 769 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 43 ατόμων εκ των οποίων τα 31 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 11 στο κέντρο πανδημίας. Ένας ασθενής συνεχίζει να βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Ακσόϊ απαντά στις επικρίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ορούτς Ρέις

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA -13.10.20) δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Ακσόϊ ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Εκπροσώπου Τύπου του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Morgan Ortagus σχετικά με τις σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε τα εξής:

    «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κηρύξει ότι ο Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις μαξιμαλιστικές θέσεις τους Ελληνικού/Ελληνοκυπριακού διδύμου όσον αφορά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, ότι δεν έχει καμιά νομική σημασία. Επομένως, το γεγονός αυτό έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τις επικρίσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για τις σεισμικές δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης και στις δηλώσεις που γίνονται από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία αλλά αντίθετα η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Επί αυτού του θέματος, το Υπουργείο έχει δημοσιοποιήσει τα βήματα κλιμάκωσης που ακολουθεί η Ελλάδα από τις 12 Σεπτεμβρίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Επίθεση Τσαβούσογλου προς Σουηδή ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ δεν μπορεί να 'προτρέπει' την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία»

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.10.20), o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή διάσκεψη Τύπου χθες στην Τουρκία με τη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της, αφού η ίδια προέτρεψε την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Βορειοανατολική Συρία.

    «Ποιος σας έδωσε τον δικαιοδοσία να ζητάτε από την Τουρκία να αποχωρήσει από την Συρία. Είναι η Συρία, η Σουηδική κυβέρνηση ή η ΕΕ που σας έδωσε αυτή την αρμοδιότητα», ήταν η απάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς την Λίντε, εκφράζοντας την ενόχλησή του και για τη λέξη 'urge' (προτροπή) που χρησιμοποίησε η ομόλογός του, ζητώντας την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συρία.

    «Εσείς 'προτρέπετε (urge) την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συρία. Στη διπλωματία, η λέξη (urge) δεν είναι σωστή προσέγγιση αφού έχει ως αντανάκλαση ότι κοιτάζετε αφ' υψηλού. Μπορείτε να πείτε call on (καλούμε), και όχι (urge). Εσείς από ποιον πήρατε την αρμοδιότητα να πείτε στην Τουρκία 'αποχώρησε από τη Συρία'; Εμείς δεν θέλουμε να διαμελίσουμε τη Συρία αλλά εσείς στηρίζετε το ΡΚΚ που θέλει να διαμελίσει τη Συρία. Λέτε 'αποχωρήστε και από το Ίντλιμπ'; Ας διαχωρίσουμε τους τρομοκράτες από τους Κούρδους αδελφούς μας», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

    Στη συνέχεια, αναφερόμενη στις επικρίσεις του Τσαβούσογλου που κατηγόρησε την ΕΕ για εφαρμογή «πολιτικής δύο μέτρων και δυο σταθμών», η Λίντε απάντησε στο Τσαβούσογλου «Ελπίζω, να έχουν όλοι το δικαίωμα να εκφράζονται τόσο ελεύθερα, ανοικτά και ξεκάθαρα όπως εσείς».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Milliyet (14.10.20) κατά τη συνέντευξη Τύπου, η Λίντε αναφέρθηκε και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι αντικρίζουν με ικανοποίηση τις εργασίες για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, είναι σημαντικό να μην παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Ο Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στην Υπουργό είπε "Εσείς λέτε, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Καλά, γιατί δεν αναφέρεστε στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Ως Σουηδία και σκανδιναβικές χώρες πάντα αναφέρεστε στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων τι θα γίνουν; Δεν έχουν εκείνοι δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες; Γιατί δεν τονίζετε τον ίσο διαμοιρασμό των πηγών των υδρογονανθράκων; Μπορείτε να το κάνετε αυτό; Δεν μπορείτε. Γιατί; Κι εσείς το τονίσατε. Εξαιτίας της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. Η αλληλεγγύη είναι ωφέλιμη όταν γίνεται στα σωστά σημεία, αλλά όταν πρόκειται για το άδικο, κάνει τον άνθρωπο να τυφλώνεται, όπως επίσης και την ίδια την ΕΕ», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    (ΑΚ)

    [03] «Κανείς δεν μπορεί να απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις», υποστηρίζει ο Καλίν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (13.10.20), o Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, απαντώντας σε ερωτήσεις σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στην Τουρκία, αξιολόγησε το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διένεξη μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

    Αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Καλίν υποστήριξε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η προσπάθεια του και η τακτική που ακολουθεί για να διαχειριστεί το θέμα ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία μέσω της ΕΕ. Σε ποιες απειλές και σε ποιες πιέσεις έχει υποκύψει μέχρι σήμερα η Τουρκία και θα υποκύψει τώρα στις απειλές της ΕΕ», διερωτήθηκε ο Καλίν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί. «Αν νομίζεται ότι μπορείτε να απειλείτε την Τουρκία με κυρώσεις λανθάνεστε», είπε

    Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ο Καλίν έκανε και πάλι λόγω για μαξιμαλιστικές θέσεις εκ' μέρους της Ελλάδας.

    «Αν θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να καθίσουμε μαζί και να συζητήσουμε. Εμείς να συνομιλήσουμε με την Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά με την Τουρκοκυπριακή. Σε περίπτωση που έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες, τότε θα έχουμε και πρόοδο», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] Καλίν για Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Ανατολική Μεσόγειο: «Ο δρόμος της διπλωματίας είναι ανοικτός»

    Το Ankara Anatolia (14.07.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν, ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και από το αποτέλεσμα των τελευταίων συζητήσεων, ανέφερε ότι δρόμος της διπλωματίας είναι πάντα ανοικτός. Χαρακτήρισε επίσης άδικα τα αιτήματα της Ελλάδας και ανέφερε πως είναι μάταιες οι προσπάθειες «να μπει στην γωνιά η Τουρκία», όπως είπε.

    Ο Καλίν έκανε αυτές τις δηλώσεις, απατώντας ερωτήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή στην τακτική του ενημέρωση.

    Ερωτηθείς αν το άνοιγμα του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο θα σημαίνει και αύξηση της έντασης στην περιοχή, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι είναι η Ελληνική και η Ελληνοκυπριακή πλευρά που θα επιχειρήσουν να κλιμακώσουν την ένταση. «Υπάρχει ένας χάρτης που ονομάζεται χάρτης της Σεβίλλης. Δεν έχει νομική ισχύ. Δεδομένου ότι η έρευνα και ο έλεγχος που διενεργείται από το Ορούτς Ρέις βρίσκονται στην περιοχή της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μας, δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσουν», ισχυρίστηκε.

    Ο Καλίν είπε επίσης ότι εάν η Αίγυπτος τηρήσει θετική στάση σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν την Λιβύη, την Παλαιστίνη και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα αφήσει την στάση αυτή ανταπάντηση και θα το δει θετικά.

    Εξέφρασε επίσης ξανά την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

    (ΚΣ)

    [05] Τσιελίκ: «Δεν έχουμε ούτε μια σταγόνα νερό να δώσουμε από τη Γαλάζια Πατρίδα»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.10.20), ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, Ομέρ Τσιελίκ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά και την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην περιοχή, είπε ότι αφότου το Ορούτς Ρέις ανέλαβε ξανά τα καθήκοντα του, οι δηλώσεις έρχονται η μια μετά την άλλη.

    «Κοιτάξτε τις δηλώσεις των διαφορετικών χωρών σαν να γράφτηκε η κάθε μια από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Είναι όλες ίδιες σαν να έγινε copy paste. Εμείς κάνουμε τις έρευνές μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Είναι σε απόσταση 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα. Επιμένουν με προσεγγίσεις που δεν συνάδουν με την κοινή λογική σαν να υπάρχει πάντα ένα στοιχείο αστάθειας στην Τουρκία. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι δεσμευμένη με την αρχή του Ατατούρκ 'Ειρήνη στην Πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο'. Ο Πρόεδρος μας είχε δηλώσει ότι 'δεν θα είμαστε εμείς η πλευρά που θα εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών'. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την απάντηση στο πεδίο σε αυτούς που προσπαθούν να αποκόψουν τη διπλωματία και εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να οργανωθούν εναντίον της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν έχει ούτε μια σταγόνα νερό να δώσει από τη Γαλάζια Πατρίδα», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ρητορικές στην Τουρκία που ζητούν διενέργεια πρόωρων εκλογών, ο Τσιελίκ είπε ότι δεν τίθεται θέμα για διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα και αυτό το έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο κ. Μπαχτσελί, όπως είπε. «Ένας Πρόεδρος κόμματος που δεν έχει καν ιδέα για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ζητά να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Τουρκία», ανέφερε ο Τσιελίκ.

    (ΑΚ)

    [06] Ντονμέζ: Αρχίζουμε να παίρνουμε τις πρώτες σεισμικές αναγνώσεις από το Ορούτς Ρέις σήμερα

    Η Yeni Safak (14.10.20) γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι υπάρχουν νέα από το Ορούτς Ρέις. Όπως δήλωσε ο Ντονμέζ το πλοίο έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες σεισμικές αναγνώσεις.

    Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο "ICCI 2020 – 26th International Energy and Environment Fair and Conference".

    Υποστήριξε επίσης ότι με την επιδημία, πολλές εταιρείες έφυγαν από την Ανατολική Μεσόγειο. «Ειδικά οι εταιρείες που εργάζονται σε παράνομες άδειες που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από το χωράφι λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας», είπε. Ισχυρίστηκε επίσης τα ακόλουθα: «Το πρώτο πράγμα που έκανε ένα κράτος όπως η ελληνοκυπριακή διοίκηση, που δεν μπόρεσε να εξαγάγει τους πόρους του με τα δικά του μέσα, ήταν να αναζητήσει καταφύγιο στον προστατευτισμό άλλων χωρών. Από την άλλη πλευρά εμείς, παρά την επιδημία, συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας στη θάλασσα σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας σχέδιο. Προβλέποντας τη δυναμική του μεταβαλλόμενου κόσμου, κάναμε τα βήματά μας αναλόγως», είπε.

    Ο Ντονμέζ είπε επίσης ότι η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θάλασσες είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντας της Τουρκίας.

    (ΚΣ)

    [07] Απάντηση Μπαχτσελί προς Κιλιτσντάρογλου για πρόωρες εκλογές; Δηλώσεις Μπατχτσελί για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Milliyet (14.10.20), ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, απαντώντας στην έκκληση του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για διενέργεια πρόωρων εκλογών, είπε: «Η επιθυμία για πρόωρες εκλογές είναι ένα παραλήρημα», προσθέτοντας ότι το MHP τάσσεται ενάντια στη διενέργεια πρόωρων εκλογών και επαναλαμβάνοντας ότι ο υποψήφιος τους για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 θα είναι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Αναφερόμενος στις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Μπαχτσελί είπε ότι η «ΤΔΒΚ δεν χρειάζεται ένα πρόεδρο που να αναζητεί λύση κάνοντας εδαφικές υποχωρήσεις, αλλά θέλει ένα πρόεδρο που να προστατεύει την Πατρίδα. Είναι αναπόσπαστη υποχρέωση του Προέδρου να είναι Πρόεδρος εθνικής ενότητας, να είναι ηθικός και να μην ξεγελιέται από τα παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων», είπε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Yeni Safak (13.10.20), απαντώντας στον Κιλιτσντάρογλου, ο Μπαχτσελί δήλωσε και τα εξής: «Κύριε Κιλιτσντάρογλου, εσύ είσαι ξένος απέναντι στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων στην ΤΔΒΚ. Κοιτάζοντας σε, λυπάμαι. Οπόταν, σταμάτα να μιλάς για εκλογές».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι όταν κλήθηκε ο πρόεδρος του CHP, Kεμάλ Κιλιτσντάρογλου από δημοσιογράφους να αξιολογήσει το θέμα του «ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων», απάντησε «Ποια Βαρώσια», με αποτέλεσμα να του γίνει διευκρίνιση ότι αναφέρονταν στην «ΤΔΒΚ».

    (ΑΚ)

    [08] Μεγάλη οικονομική κρίση ταλανίζει τα κατεχόμενα λόγω COVID-19 και πολιτικής αστάθειας, υποστηρίζει Τουρκική εφημερίδα

    Η Cumhuriyet (14.10.20 ) γράφει ότι τα κατεχόμενα, τα οποία βρίσκονται εκ μέσω «εκλογικής φρενίτιδας» διέρχονται μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του COVID-19 αφού τα «πανεπιστήμια» και τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.

    Η εφημερίδα, που σημειώνει πως το κράτος δεν είναι αναγνωρισμένο και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα ενώ έχει οικονομική εξάρτηση από την Τουρκία, αναφέρεται και στους δύο υποψηφίους στον δεύτερο γύρο των εκλογών, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποστήριξε το Ερσίν Τατάρ και ότι οι σχέσεις της Άγκυρα με τον Ακιντζί είναι τεταμένες.

    Η Cumhuriyet τονίζει ότι πέραν της οικονομικής βοήθειας της Τουρκίας, η οικονομία στα κατεχόμενα βασίζεται σε δύο τομείς: Στον τουριστικό τομέας, ο οποίος έχει φτάσει τις 26 χιλιάδες κλίνες με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, και ο τομέας της εκπαίδευσης που έχει φτάσει τις 70 χιλιάδες φοιτητές.

    Ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος η οποία εξερράγη με το δημοψήφισμα το 2004 αλλά σταμάτησε αργότερα, μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους σημαντικούς τομείς. Η εξαγωγή της «ΤΔΒΚ» είναι μόνο 65 εκατομμύρια δολάρια και η εισαγωγή της είναι 479 εκατομμύρια δολάρια. Επομένως, το κύριο στοιχείο της απασχόλησης είναι ο τομέας των υπηρεσιών, σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι η επιδημία του COCID-19 έπληξε τα κατεχόμενα και η οικονομία σταμάτησε σχεδόν με τους περιορισμούς από τον Μάρτιο. «Τα ξενοδοχεία και τα καζίνο έκλεισαν και οι φοιτητές επέστρεψαν στα σπίτια τους. Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον», γράφει η εφημερίδα.

    «Οι επιχειρηματίες που λένε ότι έχουν βιώσει μεγάλη καταστροφή στην οικονομία περιμένουν την απόφαση να ανοίξουν τους χώρους εργασίας τους και χώρους ψυχαγωγίας στις 17 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η ανοιχτή υποστήριξη της Άγκυρας στον Τατάρ, κατά τη διάρκεια της κακής οικονομικής κατάστασης δημιούργησε μια κρίση πόλωσης στη χώρα. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων κατά τη διάρκεια των εκλογών, η ΤΔΒΚ αντιμετωπίζει κυβερνητικό πρόβλημα με την απόσυρση του εταίρου του συνασπισμού από την κυβέρνηση, του Κόμματος του Λαού», επισημαίνει

    Η Cumhuriyet δημοσιεύει δηλώσεις της Χαντέ Τιμπούκ, πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Merit που είναι εκ των πιο σημαντικών επενδυτών στα κατεχόμενα, η οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι οι ιδιοκτήτες καζίνο ελπίζουν ότι αυτά θα ανοίξουν τον Νοέμβριο. Ωστόσο όπως είπε άνοιγμα των ξενοδοχείων εξαρτάται από τους κανόνες καραντίνας αλλά θα βοηθηθεί πολύ από την ομαλοποιήση των πτήσεων με την Τουρκία. Η Τιμπούκ είπε επίσης πως θα συνεχίσουν τις επενδύσεις στα κατεχόμενα. «Ως Merit και ως ο μεγαλύτερος επενδυτής της βόρειας Κύπρου, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Μεσογείου σε 1 έτος και να το κάνουμε κέντρο για πλούσιους τουρίστες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα ξεκινήσουμε επίσης το πρόγραμμα διαμονής μας για πλούσιους συνταξιούχους. Αυτή τη στιγμή, η Βόρεια Κύπρος είναι ένα μέρος όπου όσοι θα κάνουν επενδύσεις σε ακίνητα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες», είπε.

    (ΚΣ)

    [09] Δημοσκόπηση δείχνει μόνο δύο κόμματα στην Τουρκία να ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο

    Η Cumhuriyet (14.10.20) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL, που αφορά σφυγμομέτρηση των τάσεων στην Τουρκία για τον μήνα Σεπτέμβριο, μόνο δύο κόμματα θα μπορούσαν να περάσουν το υψηλό εκλογικό μέτρο του 10% αν γίνονταν εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή.

    Συγκεκριμένα , τα κόμματα θα λάμβαναν τα ακόλουθα ποσοστά:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ): 32,3%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 17,7%, Καλό Κόμμα (IYI Parti): 8.8, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 8.1%, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7.3 %.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα κόμματα που ίδρυσαν οι πρώην στενοί συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) του Αχμέτ Νταβούτογλου λαμβάνει 0,7% και το DEVA του Αλί Μπαμπατζάν 1%.

    «Τρίτο κόμμα» αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι στην Τουρκία με ποσοστό 11,2%, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σε κάθε δημοσκόπηση, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [10] Στα 1,632 τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία χθες και ακόμη 62 οι νεκροί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.10.20), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στην Τουρκία σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,632 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά νόσου Covid-19, από σύνολο 114.992 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 62 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,314.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 338,779 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 8,957. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 296,972.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 11,846,342 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,416 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 5.9%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 14 October 2020 - 16:53:28 UTC