Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 171/2020 16.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Όζερσαϊ έστειλε επιστολές προς Πομπέο και Έσπερ για το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου
  • [02] 'Έτοιμος για την επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι ανοιχτού τέλους, δηλώνει ο Έρχουρμαν
  • [03] Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την μεταφορά νερού στα κατεχόμενα-Επιθεώρηση των εγκαταστάσεων από τους Οκτάι και Τατάρ
  • [04] Έντεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Δεύτερο άτομο μεταφέρθηκε στην εντατική
  • [05] Αποφασισμένο να μην εκλεγεί ο Ακιντζί το κυβερνών ΑΚΡ, υποστηρίζει η Avrupa
  • [06] Άρχισε η «προεκλογική εκστρατεία» με αφίσες και πανό
  • [07] Έκκληση της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων» για συνεργασία για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Γκιουτέρες: «Η Τουρκία δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό με τις ανεπιτυχής μεθόδους του παρελθόντος»
  • [02] Η Τουρκία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που θα έχουν χρονικό πλαίσιο και θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk
  • [03] «Τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι δίκαια στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Έρντογαν στην Μέρκελ
  • [04] Ο Έρντογαν θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου με τηλεδιάσκεψη
  • [05] «Συνεχίζει να προφυλάσσει και να προστατεύει τα γεωτρύπανα», δηλώνει το Τουρκικό ΥΠΑΜ
  • [06] Στα 1,771 ανήλθαν τα νέα κρούσματα COVID-19 χθες στην Τουρκία και στους 63 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Όζερσαϊ έστειλε επιστολές προς Πομπέο και Έσπερ για το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου

    Η Vatan (17.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικός και αναπληρωτής πρωθυπουργός, σε επιστολές προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Πομπέο και Μαρκ Έσπερ αντίστοιχα, ανέφερε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να υπεραμύνεται την επίλυση όλων των ζητημάτων, που αφορούν ολόκληρο το νησί, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των υδρογονανθράκων, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, ο Όζερσαϊ στην επιστολή του απαντά στην αβάσιμους ισχυρισμούς, που περιλαμβάνονταν στην επιστολή, που στάλθηκε στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ από τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, Φρανκ Παλλόνε, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνεϊ, γνωστά για τις μονόπλευρες απόψεις τους και την φιλική τους στάση προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και την Ελλάδα, σχετικά με τις εργασίες για έρευνες φυσικού αερίου γύρω από τον νησί.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες των φυσικών πόρων στο νησί και γύρω από το νησί, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι γι' αυτό τον λόγο, όλες οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται για το θέμα των φυσικών πόρων, θα πρέπει να λαμβάνονται με κοινό τρόπο από την Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο Όζερσαϊ, στην επιστολή του, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, από το 2000 μέχρι τώρα, συνεχίζει επίμονα τις μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες της, παρόλα τα ψέματα για ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όλες τις αντιρρήσεις και τις προειδοποιήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι η προκλητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εν λόγω θέμα είναι η αιτία της έντασης στο νησί και στην περιοχή.

    Ο Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι λόγω της επιμονής της ελληνοκυπριακής πλευράς για μονομερείς πρωτοβουλίες και της αποφυγής συνεργασίας, που θα διασφαλίσει την συμμετοχή του Τουρκοκυπριακού «λαού» ως ίσου εταίρου στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων, η «ΤΔΒΚ» υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της μαζί με την Τουρκία, για να προστατέψει τα δικαιώματα και συμφέροντά της και εξουσιοδότησε την τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου.

    Επιπρόσθετα, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά με καλή θέληση υπέβαλε προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά για συνεργασία για έρευνες φυσικού αερίου το 2011, 2012 και τελευταία το 2019, αλλά η ελληνοκυπριακή ηγεσία απέρριψε αυτές τις προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτή η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, που απορρίπτει τον διαμοιρασμό του πλούτο και της διακυβέρνησης με τους Τουρκοκυπρίους, εμποδίζει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εδώ και 52 χρόνια.

    Στη συνέχεια, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αυτή η μεροληπτική στήριξη της διεθνής κοινότητας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί, όπως πράττουν τα αναφερθέντα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, υποκινούν την αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκυπρίων.

    (ΔΨ)

    [02] 'Έτοιμος για την επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι ανοιχτού τέλους, δηλώνει ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (17.09.20) γράφει ότι μετά την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για διπλωματική πρωτοβουλία για σύγκλιση πενταμερής συνάντησης μετά τις «εκλογές», ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι με το όραμα τους για λύση είναι έτοιμοι από τον Οκτώβρη.

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν έγραψε: «Είναι πού σημαντικό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες επανέλαβε την έκκληση του για πενταμερή συνάντηση, στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό πρόβλημα, μετά τις εκλογές. Επί αυτή την ευκαιρία, το βρίσκω χρήσιμο να ανακοινώσω σε όλες τις πλευρές ότι μαζί με την ομάδα μου θα είμαστε έτοιμοι για καθήκον με το όραμα μας για λύση από τα μέσα του Οκτωβρίου, για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, που θα είναι εστιασμένη σε λύση και δεν θα είναι ανοιχτού τέλους».

    (ΔΨ)

    [03] Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την μεταφορά νερού στα κατεχόμενα-Επιθεώρηση των εγκαταστάσεων από τους Οκτάι και Τατάρ

    Η Avrupa (17.09.20) γράφει ότι το έργο για μεταφορά νερού στα κατεχόμενα, το οποίο είχε σταματήσει τον Ιανουάριο λόγω βλάβης στον αγωγό μεταφοράς, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε. Το έργο το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 17 Οκτωβρίου 2015 με τη συμμετοχή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταμάτησε λόγω δυσλειτουργιών στους αγωγούς που πλέον επισκευάστηκαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο «υπουργός γεωργίας και δασών», Μπεκίρ Πακντεμιρλί και ο γενικός διευθυντής κρατικών υδραυλικών έργων (DSI) Καγιά Γιλτίζ, επιθεώρησαν το πλοίο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες επισκευής του έργου ύδρευσης

    Σε δηλώσεις του ο Οκτάι ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το νερό θα αρχίσει να ρέει ξανά στα κατεχόμενα από την Τουρκία στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο Οκτάι πρόσθεσε ότι οι εργασίες παροχής νερού για την παροχή γεωργικής άρδευσης στην Κύπρο συνεχίζονται.

    «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα που το νερό θα ρέει ξανά», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    (ΚΣ)

    [04] Έντεκα νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Δεύτερο άτομο μεταφέρθηκε στην εντατική

    Η Halk?n Sesi (17.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 2,408 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και ανιχνευτήκαν 11 νέα κρούσματα του Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 8 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι 2 από τα θετικά κρούσματα ανιχνεύτηκαν μετά που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, 5 αποτελούν αποτέλεσμα επαφών με μολυσμένο κρούσμα και 4 προέρχονται από εγχώριες μολύνσεις.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι δεύτερο άτομο, ασθενής θετικός στον ιό Covid-19, εισήλθε χθες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω επιδείνωσης της κατάστασης του. Είναι το δεύτερο άτομο που νοσηλεύεται στην ΜΕΘ μετά την 1η Ιουλίου όπου άνοιξαν τα αεροδρόμια και λιμάνια στα κατεχόμενα. Πρόκειται για 49χρονο ασθενή που νοσηλευόταν στο λεγόμενο κρατικό νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Εξάλλου, η Halk?n Sesi αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού υγείας ο οποίος τόνισε την ανάγκη οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα να λαμβάνουν άμεσα μέτρα και να απευθύνονται στις «αρμόδιες υπηρεσίες» για διαγνωστικούς ελέγχους.

    Κάτω από τον τίτλο: «Οι Κερυνειώτες φοβούνται να βγουν στους δρόμους», η Yeni Duzen (17.09.20) γράφει ότι τα κρούσματα στην Κερύνεια είναι ιδιαίτερα αυξημένα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της κατεχόμενης πόλης να φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Η εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του λεγόμενου δημάρχου Κερύνειας Νινταϊ Γκιουνγκιορντού, που ανέφερε ότι λόγω στην αύξηση των κρουσμάτων είχε το γεγονός ότι πολλά άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα από χώρες υψηλού κινδύνου χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Την ίδια στιγμή ο πνευμονολόγος Γιαμούρ Αλντάγ, ο οποίος είναι γιατρός στο νοσοκομείο πανδημίας στα κατεχόμενα, τονίζει πως ενώ είναι αυξημένα τα κρούσματα στην Κερύνεια, οι χώροι εστίασης, διασκέδασης και τα μπαρ συνεχίζουν να παραμένουν ανοικτά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

    Τέλος, κάτω από τον τίτλο: «Τομέας τορπίλη», η K?br?s Manset (17.09.20) γράφει ότι καθώς ο κίνδυνος από τον ιό Covid-19 είναι ορατός, κλείνουν σχολεία, μειώνονται οι είσοδοι στην «χώρα» και κλείνουν ξενοδοχεία, τα νυχτερινά κέντρα συνεχίζουν να παραμένουν ανοικτά και αποτελούν μέρη μετάδοσης του ιού.

    (ΚΣ)

    [05] Αποφασισμένο να μην εκλεγεί ο Ακιντζί το κυβερνών ΑΚΡ, υποστηρίζει η Avrupa

    Κάτω από τον τίτλο: «Αυτή η δουλειά έχει γίνει» και μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει χειραψία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η Avrupa (17.09.20) αναφέρεται σε δηλώσεις Τούρκου δημοσιογράφου για τις προσπάθειες της κυβέρνηση Ερντογάν για μη επανεκλογή του Ακιντζί.

    Όπως γράφει η εφημερίδα, ο δημοσιογράφος Τζαν Ατακλί, ο οποίος συμμετείχε στην εκπομπή ΤΕΛΕ-1, αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, στο οποίο ο Ακιντζί χαρακτηρίστηκε ως «Ο Ακιντζί των ελληνοκυπρίων» και είπε πως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι αποφασισμένο να ανατρέψει τον Ακιντζί. Το κόμμα πιστεύει κιόλας πως «αυτή η δουλειά είναι τελειωμένη» και πως ο Ακιντζί δεν θα επανεκλεγεί. «Ωστόσο, το Κόμμα ξεχνά ποιος είναι ο αντίπαλος του Ακιντζί και ποιο είναι το όνομα του», δήλωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

    (ΚΣ)

    [06] Άρχισε η «προεκλογική εκστρατεία» με αφίσες και πανό

    Υπό τον τίτλο «Θερμαίνεται η προεκλογική κούρσα», η Diyalog (17.09.20 Diyalog), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι με την έναρξη της «προεκλογικής περιόδου» τοποθετήθηκαν οι αφίσες και τα πανό των υποψηφίων.

    Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η εφημερίδα, εδώ και μήνες οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους ήταν άδειες και τώρα με την έναρξη της «προεκλογικής εκστρατείας» έχουν γεμίσει με αφίσες των υποψηφίων. Όμως, στην «προεκλογική κούρσα» ανταγωνίζονται μόνο οι αφίσες πέντε υποψηφίων, ενώ οι υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές», που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου, είναι έντεκα.

    Παρατηρήθηκε ότι μόνο οι υποψήφιοι Μουσταφά Ακιντζί, Ερσίν Τατάρ, Κουντρέτ Όζερσαϊ, Τουφάν Έρχουρμαν και Σερντάρ Ντεκτάς από τους έντεκα υποψηφίους έχουν επικολλήσει πανό και αφίσες με τα εξής σλόγκαν:

    Ακιντζί: «Η απάντηση είναι η ασφάλεια, η απάντηση είναι η αποφασιστικότητα, η απάντηση είναι η ειλικρίνεια»

    Τατάρ: «Βαδίζουμε σε ένα νέο μέλλον»

    Όζερσαϊ: «Αυτή, είναι η δουλειά του. Ο πρόεδρος, που θα ακούσει την φωνή σας και θα την κάνει να ακουστεί στον κόσμο»

    Έρχουρμαν: «Για να πούμε την αλήθεια, Τουφάν Έρχουρμαν. Ηγεσία για λύση»

    Ντεκτάς: «Η βούληση είναι δική μας, ο Σερντάρ είναι για όλους μας»

    Σημειώνεται ότι κάποιοι υποψήφιοι προτιμούν τηλεοπτικές και έντυπες διαφημίσεις και κάποιοι τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρεται ότι κάποιοι υποψήφιοι είχαν αθρόες συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους ταβερνών σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις.

    (ΔΨ)

    [07] Έκκληση της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων» για συνεργασία για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η K?br?s (17.09.20) γράφει ότι η «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων» κάλεσε τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύσουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» και για να ακουστεί η κοινή φωνή τους στην διεθνή αρένα.

    Σε γραπτή ανακοίνωση τους, η «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων», που αποτελείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO), το «Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο» (KTSO), την «Ένωση Τουρκοκύπριων Ξενοδόχων» (KTOB) και την «Ένωση Τουρκοκύπριων Εργολάβων Οικοδομών» (KTIMB), ανέφερε ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα αποδεχτεί την παραγκωνισμό τους στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αγωνιστούν για να είναι μέρος της διαδικασίας της λύσης.

    Η πλατφόρμα σημείωσε ότι είναι υπέρ της λύσης, το συντομότερο δυνατόν, μέσω του διαλόγου, και για το Κυπριακό πρόβλημα και για το πρόβλημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι η μη ανανέωση της Navtex από την Τουρκία, που έληξε στις 12 Σεπτεμβρίου και η απόσυρση του ερευνητικού της πλοίου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για την έναρξη του διαλόγου και πρέπει αυτή η ευκαιρία να αξιολογηθεί με σοβαρότητα, προσθέτοντας ότι μια από τις πιο σημαντικές πλευρές αυτού του διαλόγου πρέπει να είναι και ο τουρκοκυπριακός «λαός».

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Γκιουτέρες: «Η Τουρκία δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό με τις ανεπιτυχής μεθόδους του παρελθόντος»

    To Υπουργείο Εξωτερικών, (MFA-17.09.20) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα, γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Χαμί Ακσόϊ, απαντώντας στο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκιουτέρες σχετικά με το θέμα της σύγκλισης πενταμερούς διάσκεψης+ΗΕ μετά τις εκλογές στην «ΤΔΒΚ» σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει τα εξής:

    «Η δική μας άποψη είναι ότι η αυτόματη επανέναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό ή η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Σύνοδο για την Κύπρο που έγινε στο Κράν Μοντάνα δεν θα έχει ουσία.

    Δεν υπάρχει κοινή βάση και όραμα για τη λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί.

    Όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες του παρελθόντος, απέτυχαν εξαιτίας του ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα που είναι απαραίτητη για ένα συνεταιρισμό στο νησί και λόγω του ότι δεν έχει εκπληρωθεί με ένα ουσιαστικό τρόπο το περιεχόμενο της πολιτικής ισότητας. Επιπλέον με αυτά, η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί δίκαια με την Τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε την εξουσία ούτε τους υδρογονάνθρακες.

    Παρά τις πραγματικότητες αυτές, αν ακόμη υπάρχει επιθυμία για σύσταση ενός συνεταιρισμού στο νησί, τότε πρέπει η πολιτική ισότητα που αποτελεί βασικό στοιχείο, να γίνει αποδεκτή από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και συμπληρωθεί το περιεχόμενο μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία και να κτιστεί μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση αυτών των σημείων.

    Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε χρειάζεται να μπούμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δυο πλευρών. Η άποψη της χώρας μας για τη σύσταση μιας ανεπίσημης διάσκεψης (5+ΗΕ) που προτάθηκε πέρυσι, είναι ότι πρέπει να πληροί αυτά τα στοιχεία.

    Σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει στο παρελθόν, δεν θα συμμετάσχει σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία που δεν θα έχει ξεκάθαρη βάση, με τις αποτυχημένες μεθόδους του παρελθόντος», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Η Τουρκία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που θα έχουν χρονικό πλαίσιο και θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο CNN Turk

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-17.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι παρόλο που άρχισαν να έρχονται θετικά μηνύματα από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές για την περιοχή.

    Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Turk, o Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καλώντας την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει χωρίς όρους και μπορεί να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις με όλους», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου ανάφερε τα εξής: «Τα μηνύματα που στέλνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τις τελευταίες δύο τρείς μέρες είναι πιο ήπια. Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να στέλνονται πιο ήπια μηνύματα. Η Ελλάδα άρχισαν να στέλνει πιο θετικά μηνύματα εκμεταλλευόμενη και την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια για επιδιόρθωση και συντήρηση, όμως εμείς από την άλλη 'θέλουμε κάτι περισσότερο από αυτό' αφού συνεχίζουν να έχουν μαξιμαλιστικές θέσεις και προσεγγίσεις», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές που άρχισαν μετά την κρίση στα Ίμια το 1996 είναι ένας μηχανισμός που συστάθηκε για την επίλυση προβλημάτων που δεν μπορούν να επιλυθούν με μια συμφωνία, ο Τσαβούσογλου τόνισε την ανάγκη οι δυο χώρες να επικεντρωθούν στην επίλυση όχι μόνο ενός προβλήματος αλλά όλων των προβλημάτων στην ολότητα τους ως πακέτο.

    Αναφερόμενος στην επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποχώρηση και υπογράμμισε ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης.

    Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Όπως έχει πει σήμερα και ο Πρόεδρος μας [Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν] στη [Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel], εμείς δώσαμε μια ευκαιρία στη διπλωματία στο παρελθόν όμως ήταν η Ελλάδα που την απέρριψε. Αντί να αναμένει περισσότερα από εμάς η Ελλάδα, μπορεί να μετατρέψει αυτή την περίοδο σε ευκαιρία για να προχωρήσει σε θετικά βήματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία για να κάνει θετικά βήματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία όπως έκανε και στο παρελθόν με την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο».

    Υποστηρίζοντας ότι αν αξιολογηθεί αυτή η περίοδος ως ευκαιρία θα ακολουθήσουν καλύτερες μέρες στο μέλλον, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε, ότι από την άλλη, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην περιοχή που διεξάγει σεισμικές έρευνες το Ορούτς Ρέις. «Επομένως, αυτή η ευκαιρία μπορεί να αξιολογηθεί, μπορεί και όχι. Ακόμη και αν δεν αξιολογηθεί, εμείς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης επί του πλοίου θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες μας».

    Αναφερόμενος στο χάρτη της Σεβίλλης τον οποίο κρατούσε στα χέρια του κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα να δηλώσει για μια φορά ότι δεν αποδέχεται αυτό το χάρτη. Δεν είναι δυνατό να επιλυθούν τα προβλήματα μας ενόσω υπάρχει αυτός ο χάρτης. Δεν μπορούν να γίνουν και διαπραγματεύσεις ενόσω υπάρχει αυτός ο χάρτης. Ακόμη και αν γίνουν διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Δεν θα έχει ουσία να συναντηθούμε για χάριν της συζήτησης και να πούμε μετά, ορίστε φίλοι μου έγινε διαπραγμάτευση αλλά δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε να γίνουν διαπραγματεύσεις, όμως στη βάση της αρχής της δικαιοσύνης και να είναι διαπραγματεύσεις που θα επιφέρουν αποτέλεσμα», ανέφερε.

    Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε η στάση της είναι πιο αντικειμενική και εποικοδομητική σε σχέση με αυτή της Γαλλίας η οποία επιθυμεί να πωλήσει όπλα αυξάνοντας την ένταση.

    Σχετικά με τη στάση της ΕΕ στο θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει μεσολαβητικό και αποφασιστικό ρόλο για την επίλυση του προβλήματος. Πρόσθεσε επίσης ότι στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει η ΕΕ να επικεντρωθεί στο τι θα γίνει όσον αφορά στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε στη συνέχεια την Ελλάδα για στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που έχουν καθεστώς αποστρατικοποίησης από το 1960 και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να μεταφέρει στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και εξήγησε ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί μέρος των διερευνητικών επαφών που γίνονται.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία στηρίζει την δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

    Κληθείς να αξιολογήσει το Κυπριακό σε σχέση με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, o Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής: «Μετά τις εκλογές στην ΤΔΒΚ, πρέπει πρώτα να γίνει μια ανεπίσημη πενταμερής σύνοδος (ΗΕ+5-δηλαδή οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο και οι δύο πλευρές). Μετά από αυτό, θα πρέπει να καθορίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο. Πρέπει να ετοιμάσουμε τα έγγραφα αναφοράς και πρέπει να θέσουμε εκεί θέματα όπως το θέμα της πολιτικής ισότητας. Πρέπει να θέσουμε επίσης και ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτή η υπόθεση πρέπει να τελειώσει σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Για να έχει ουσία να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, αν αποτύχουν όπως έγινε στο Κράν Μοντανά και στο Σχέδιο Αναν, θα είναι χάσιμο χρόνου και δεν θα έχει καμιά ουσία. Εμείς ως Τουρκία είμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος με ένα τρόπο δίκαιο».

    Κληθείς να αξιολογήσεις τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι για να υπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνία με την Αίγυπτο χρειάζεται πρώτα να εξομαλύνουν τις σχέσεις του και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν επαφές με την Αίγυπτο αλλά οι επαφές που γίνονται με τη χώρα αυτή είναι σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα και τον «Ελληνοκυπριακό τομέα», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν είχε παραβιάσει ποτέ την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε και τα εξής: «Επί της ουσίας, η Αίγυπτος συμπεριφέρθηκε με σεβασμό όσον αφορά στα δικαιώματα μας. Θα ήταν άδικο να πω ότι οι πολιτικές μας σχέσεις δεν είναι πολύ καλές. Συνεπώς, για να μπορέσουμε να υπογράψουμε αύριο μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Για να μπορέσουμε να υπογράψουμε μια συμφωνία, πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε τις σχέσεις», είπε. (...)

    (ΑΚ)

    [03] «Τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι δίκαια στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Έρντογαν στην Μέρκελ

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, (AA-16.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν συζήτησε χθες σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έρντογαν ανέφερε στη Μέρκελ ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι δίκαια και αντικειμενικά αναφορικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσόγειο. Υποστήριξε επίσης ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις και συμβιβασμό, εφόσον υπάρχει μια δίκαιη προσέγγιση για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι τέλους να ακολουθεί μια ενεργή πολιτική για τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

    Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, εκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο, συμμετείχαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Έρντογαν θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου με τηλεδιάσκεψη

    Σύμφωνα με τη Yeni Safak (17.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου, την πρώτη δηλαδή μέρα της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει από τις 22-29 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν στην ομιλία του προς του ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, θα στείλει μηνύματα για διάφορα ζητήματα, από τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την προδοσία στην Παλαιστίνη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έρντογαν θα κάνει ειδική προετοιμασία για την προσφώνηση του στη Γενική Συνέλευση ενόψει και του ότι για πρώτη φορά της συνεδρίασης θα προεδρεύει Τούρκος, αφού ο Βολκάν Μπόζκιρ εξελέγη στην Προεδρίας της 75ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ανάμεσα στα θέματα που θα θίξει ο Έρντογαν στην ομιλία του είναι ο αγώνας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερη επίσης βαρύτητα θα δώσει και στο θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στις ενέργειες που γίνονται εναντίον της Τουρκίας για το φυσικό πλούτο στην περιοχή, με τη συνεργασία της Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Έρντογαν θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας για το δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή θα επαναλάβει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματά και συμφέροντά της στην περιοχή. Όπως αναφέρεται, ο Έρντογαν θα στείλει επίσης μηνύματα προς τους ξένους ηγέτες ότι η Τουρκία είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο. Στα πλαίσια αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, ο Έρντογαν θα υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να κάνει βήματα πίσω όσον αφορά τα δικαιώματά και συμφέροντα τόσο της ίδιας όσο και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Έρντογαν στην ομιλία του θα εκφράσει και την ενόχληση της Τουρκίας για την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την «Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή αναμένεται να καλέσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική της ουδετερότητας.

    Στην ομιλία του στα ΗΕ, ο Έρντογαν θα αναφερθεί επίσης στις εξελίξεις στη Συρία και Λιβύη και στο θέμα της Παλαιστίνης.

    (ΑΚ)

    [05] «Συνεχίζει να προφυλάσσει και να προστατεύει τα γεωτρύπανα», δηλώνει το Τουρκικό ΥΠΑΜ

    Η Aksam (17.09.20) γράφει ότι σε ανάρτηση του στο twitter το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι συνεχίζει με αποφασιστικότητα καθήκοντα του να προστατεύει και να συνοδεύει τα πλοία που διεξάγουν σεισμικές έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

    «Συνεχίζουμε να προστατεύουμε [...] το γεωτρύπανο Φατίχ, που συνεχίζει τις έρευνες του στην Μαύρη Θάλασσα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ και το πλοίο σεισμικών ερευνών Μπαραμπαρός Χαϊρεττίν Πασα που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να δώσουμε καλά νέα στο έθνος μας», αναφέρεται στην ανάρτηση του Τουρκικού ΥΠΑΜ.

    (ΚΣ)

    [06] Στα 1,771 ανήλθαν τα νέα κρούσματα COVID-19 χθες στην Τουρκία και στους 63 οι νεκροί

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-16.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,771 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 από σύνολο 112,645 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 63 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,342.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 296,391 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 7,249. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 261,260.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 8,855,180 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,351 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7.1% %.

    Στο μεταξύ, μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία διενεργεί κλινικές δοκιμές επί ενός εμβολίου κινεζικής κατασκευής. Εξήγησε ότι οι δοκιμές γίνονται σε εθελοντές και θα ολοκληρωθούν σε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι δοκιμές θα γίνουν σε 1,200 εθελοντές και στη δεύτερη φάση σε 10.000.

    «Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ομόφωνα ότι οι μελέτες επί του εμβολίου θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου», ανάφερε ο Κοτζά.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 17 September 2020 - 18:24:16 UTC