Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 167/2020 10.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Δεκαεννιά νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Τα δέκα εγχώρια
  • [02] Στέλνουν ασθενείς με Covid-19 στην Τουρκία - Γέμισαν τα κέντρα καραντίνας
  • [03] Έκλεισαν αεροδρόμιο και λιμάνια - Αναθεώρησαν την απόφαση για τα σχολεία
  • [04] Συλλέγει υπογραφές για πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» το TDP - Επιμένει σε «κυβέρνηση» για διαχείριση της κρίσης ο Έρχουρμαν
  • [05] Τουρκία και «ΤΔΒΚ» από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στην αντιμετώπιση του Covid-19, υποστηρίζει ο Οκτάι
  • [06] Αποκεντρωμένη ομοσπονδία θέλει να συζητήσει ο Ντενκτάς – Να ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση το Βαρώσι ως περιοχή συνεργασίας επιχειρηματιών, λέει
  • [07] Οκτάι και Τατάρ επιθεωρούν τις εργασίες για επιδιόρθωση του αγωγού μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα
  • [08] Πρέπει να αναβληθούν οι «εκλογές» υποστηρίζει η Manset
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Ο Ακιντζί των Ελληνοκυπρίων»: Δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο αναφέρονται σε συνεντεύξεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη με στόχο να πλήξουν την υποψηφιότητα του
  • [02] Ο Ακαρ συζήτησε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Γερμανίδα ομόλογο του
  • [03] Σεντόπ: Η Ελλάδα να μην είναι εργαλείο στις φιλοδοξίες άλλων χωρών
  • [04] Στα 1,673 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 55 οι νεκροί-Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνει ο Κοτζά

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Δεκαεννιά νέα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα – Τα δέκα εγχώρια

    Η Vatan (10.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,214 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 19 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο 10 άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δύο από τα 19 νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, το ένα ατμοπλοϊκώς, τα έξι είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 10 είναι εγχώρια κρούσματα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 134,479 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 494 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 296 ασθενείς με Covid-19. Συνεχίζεται η νοσηλεία 194 ατόμων εκ των οποίων τα 113 βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τα 81 στο κέντρο πανδημίας. Δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Στέλνουν ασθενείς με Covid-19 στην Τουρκία - Γέμισαν τα κέντρα καραντίνας

    Η Halk?n Sesi (10.09.20) γράφει ότι δώδεκα Τούρκοι πολίτες με Covid-19 εστάλησαν ψες από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με αεροπλάνο ασθενοφόρο, αφού γέμισαν τα κέντρα καραντίνας και το τμήμα πανδημίας. Επιβάτες που έφτασαν χθες το πρωί στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες στον δρόμο αφού δεν υπήρξε χώρος σε κέντρα καραντίνας για να μεταφερθούν. Ως αποτέλεσμα τούτου υπήρξαν στιγμές έντασης.

    Ο αναισθησιολόγος στο κέντρο πανδημίας στο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της συντεχνίας των γιατρών, Σουκρού Όνμπασι ανέφερε ότι χάος επικρατεί στο κέντρο πανδημίας και στο νοσοκομείο γενικότερα. Σε δηλώσεις στην Haber K?br?s Web TV, ο Όνμπασι είπε ότι οι γιατροί αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και είναι εξαντλημένοι. Ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ασθενείς στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όμως αναμένουν ότι θα υπάρξουν, αφού άρχισαν οι εγχώριες μολύνσεις και έρχονται ασθενείς με πνευμονία. Σημείωσε ότι αντί οι γιατροί να ασχολούνται με την θεραπεία των ασθενών, σπαταλούν τον περισσότερο χρόνο τους για να βρουν κρεβάτια στους ασθενείς.

    Πρόσθεσε και τα εξής: «Γέμισαν τα ξενοδοχεία καραντίνας και για τις επαφές. Εμφανίζεται σοβαρό πρόβλημα χώρου. Ενώ πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τους ασθενείς, ο περισσότερος χρόνος μας περνά με μάταιες εργασίες όπως η κένωση κλινών και η αναζήτηση χώρου σε ξενοδοχεία. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας. Επικρατεί σοβαρό χάος. Αν δεν ληφθούν ριζικές αποφάσεις και τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λαού, σίγουρα θα πάμε σε κινητοποιήσεις».

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς ασθενών στην Τουρκία, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «μητέρα πατρίδα» Τουρκία βρίσκεται δίπλα τους στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, όπως σε όλα τα άλλα θέματα και υπενθύμισε την δήλωση στην οποία είχε προβεί στις 27 Αυγούστου ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είχε αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί οποιοδήποτε βάρος πάνω στο σύστημα υγείας στην κατεχόμενη Κύπρο και ότι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων θα μετέφεραν ασθενείς στην Τουρκία. Ο Τατάρ είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο άρχισε να γίνεται μεταφορά ασθενών στην Τουρκία από ψες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουν τα προβλήματα με την στήριξη της Τουρκίας.

    Εξάλλου, ο λεγόμενος υφυπουργός υγείας Αλί Τσαϊγκούρ ανακοίνωσε χθες ότι δημιουργήθηκε ένα νέο πλήρως εξοπλισμένο κέντρο πανδημίας στο «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το νέο κέντρο διαθέτει 22 δωμάτια, είπε προσθέτοντας ότι τα δύο δωμάτια είναι μονόκλινα και τα 20 δίκλινα. Σημείωσε ότι το κέντρο διαθέτει και μονάδα εντατικής θεραπείας 15 κλινών.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Έκλεισαν αεροδρόμιο και λιμάνια - Αναθεώρησαν την απόφαση για τα σχολεία

    Η Halk?n Sesi (10.09.20) γράφει ότι η «κυβέρνηση» αποφάσισε τερματισμό όλων των πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου από ψες τα μεσάνυκτα μέχρι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών αναφέρει ότι τερματίζονται όλες οι πτήσεις μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, εκτός από τις πτήσεις των στρατιωτικών αεροπλάνων, των αεροπλάνων ασθενοφόρων και τις επείγουσες πτήσεις.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 400-500 άτομα στα κέντρα καραντίνας και ότι διαπιστώθηκαν 10-15 επαφές για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Είπε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα εμποδίσουν τις εγχώριες μολύνσεις και πρόσθεσε ότι γι' αυτό τον λόγο σταμάτησαν τις πτήσεις για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Στο μεταξύ, μετά τον προσωρινό τερματισμό των πτήσεων, αποφασίστηκε και ο τερματισμός των θαλάσσιων δρομολογίων. Από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος επιβατών μέσω των κατεχόμενων λιμανιών. Θα μπορούν να έρχονται μόνο στρατιώτες.

    Εξάλλου, η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου υγείας» ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020 απαγορεύεται η μαζική τέλεση γάμων, γενεθλίων και προσευχών, ενώ στις κηδείες μπορούν να παρευρίσκονται μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού. Σημείωσε επίσης ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (συμπεριλαμβανομένων φροντιστηρίων, αναγνωστηρίων κλπ) εκτός των ιδιωτικών ιδρυμάτων και νηπιαγωγείων για παιδιά μέχρι τριών ετών.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Συλλέγει υπογραφές για πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» το TDP - Επιμένει σε «κυβέρνηση» για διαχείριση της κρίσης ο Έρχουρμαν

    Η Avrupa (10.09.20) γράφει ότι Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) άρχισε συλλογή υπογραφών για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» συνασπισμού UBP-HP, λόγω του λανθασμένου τρόπου που διαχειρίστηκε την πανδημία. Χθες υπέγραψαν οι τρεις «βουλευτές» του κόμματος, δηλαδή ο πρόεδρός του Τζεμάλ Όζγιγίτ, ο Χουσεϊν Αγκολεμλί και ο Ζεκί Τσελέρ.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή, ο Όζγιγιτ δήλωσε ότι για να υποβληθεί η πρόταση στην «βουλή» χρειάζονται εννέα υπογραφές και για να εγκριθεί πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 26 «βουλευτές». Είπε ότι η αντιπολίτευση έκανε το καθήκον της από τις 10 Μαρτίου που εμφανίστηκε η πανδημία, όμως η «κυβέρνηση» διέπραξε πολλά λάθη και άνοιξε τα κατεχόμενα την 1η Ιουλίου χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, ενώ μετέπειτα επέμεινε σε ανεξέλεγκτο και χωρίς καραντίνα άνοιγμα.

    Η Yeni Duzen (20.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» πανικοβλήθηκε και έχασε την ισορροπία της. Ο Έρχουρμαν επανέλαβε την πρόταση για σύσταση «κυβέρνησης» διαχείρισης κρίσης με την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Τουρκία και «ΤΔΒΚ» από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στην αντιμετώπιση του Covid-19, υποστηρίζει ο Οκτάι

    Κάτω από τον τίτλο «Online παρέμβαση στις εκλογές», η Havadis (10.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ», όπως χαρακτήρισε το αποσχιστικό καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, είναι από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

    Οικονομία - Υγεία

    Σε παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης χθες στην σύνοδο της «Πλατφόρμας Οικονομικών Οργανώσεων» της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι υπενθύμισε ότι η πανδημία προκάλεσε συρρίκνωση στην παγκόσμια οικονομία και πρόσθεσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Τουρκίας παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,4%, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός επιβράδυνσης ανήλθε στο μείον 9,9%, επίδοση που είναι πολύ καλύτερη από πολλές χώρες, όπως υποστήριξε.

    Αναφερόμενος σε στοιχεία που αφορούν την οικονομία στα κατεχόμενα, ο Οκτάι εξέφρασε την άποψη ότι τα ταμεία στήριξης των δανείων και των επιχειρήσεων είχαν θετική επίδραση στον ιδιωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» κατά την διαδικασία της εξομάλυνσης. Υπενθυμίζοντας την υπογραφή της «συμφωνίας» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2020 ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών μεταξύ του ιδίου και του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ στις 26 Μαΐου, ο Οκτάι υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της «συμφωνίας» έδωσαν προσοχή σε δύο πράγματα: Στην συνέχιση της εμπορικής δραστηριότητας ανάμεσα στις «δύο χώρες» και στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών του τουρκοκυπριακού «λαού» για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Πρόσθεσε και τα εξής ο Οκτάι:

    «Στείλαμε στην ΤΔΒΚ ιατρικό υλικό και βοήθεια σε τρόφιμα 25,3 εκατομμυρίων λιρών. Παράλληλα με την στήριξη που παρείχαμε στο πλαίσιο της συμφωνίας στον αγώνα με την πανδημία, αποστάληκε βοήθεια που έσωσε ζωές μέσω του υπουργείου υγείας μας και της Ερυθράς Ημισελήνου. Ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση των υποδομών υγείας της ΤΔΒΚ, αρχίσαμε το έργο του νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών 100 κλινών στην Λευκωσία. [...] Με τη δύναμη του ο Αλλάχ, θα ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτό το έργο. Από την άλλη, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλαν συντονισμένα το υπουργείο υγείας μας με το υπουργείο υγείας της ΤΔΒΚ, έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες του έργου του νοσοκομείου 500 κλινών στην Λευκωσία. Με αυτό το έργο, με την ανέγερση ενός κρατικού νοσοκομείου 500 κλινών εξοπλισμένου με την πιο προηγμένη τεχνολογία σύμφωνα με τις ανάγκες της ΤΔΒΚ, προγραμματίζουμε να ανοίξει το νοσοκομείο προς εξυπηρέτηση των Τούρκων της Κύπρου στην Λευκωσία».

    Γεωργία - Βιομηχανία

    Αναφερόμενος στην επιδιόρθωση της βλάβης που προέκυψε στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε ότι οι εργασίες φτάνουν προς το τέλος τους και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν άφησαν διψασμένη την «ΤΔΒΚ». Ανέφερε ότι σήμερα θα επιβλέψουν επί τόπου τις εργασίες επιδιόρθωσης και κατόπιν τούτου θα ανακοινώσουν την ημερομηνία που θα αρχίσει ξανά η παροχή νερού στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στον γεωργικό τομέα, ο Οκτάι είπε επίσης ότι προγραμματίζουν ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο υδροδότησης της πεδιάδας της Μόρφου, θα υδροδοτούνται 7,154 εκτάρια, ενώ όταν ολοκληρωθεί αντίστοιχο έργο στην κεντρική Μεσαριά, θα υδροδοτούνται 9,720 εκτάρια.

    Σύμφωνα με τον Οκτάι, η Τουρκία θα στηρίξει και το έργο που αφορά τη δημιουργία εργαστηρίου τροφίμων το οποίο θα δίδει πιστοποιητικά έχοντας διεθνή διαπίστευση. Ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, με επενδυτικό κόστος 80 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας, θα επωφεληθούν οι παραγωγοί τροφίμων, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές και οι υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η ασφάλεια των τροφίμων για τον «λαό». Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι έκαναν σχέδια και για επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τις υποδομές των 18 βιομηχανικών περιοχών στα κατεχόμενα.

    Τουρισμός

    Σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του τουρισμού στα κατεχόμενα συγκαταλέγεται στις πρώτες προτεραιότητες της χώρας του, ο Οκτάι υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της «συμφωνίας» που υπέγραψαν με τον Τατάρ, άρχισε η παροχή 20 εκατομμυρίων ΤΛ για τον τουριστικό τομέα και πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένουν από τους επιχειρηματίες είναι να παράγουν μακροπρόθεσμα σχέδια στον τομέα του τουρισμού έχοντας σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ» και όχι να καθορίζουν βραχυπρόθεσμους στόχους. Υποστήριξε ότι ο βασικότερος δρόμος για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της είναι η παραγωγή και κάλεσε την «κυβέρνηση» να παρέχει κίνητρα στους επενδυτές για τον σκοπό αυτό.

    Σχέσεις με Τουρκοκύπριους

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία σε όλους τους τομείς με την «Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα, σημαίνει κάτι πολύ πιο πέρα από εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες για την χώρα του και πρόσθεσε:

    «Ο τρόπος που η χώρα μας βλέπει την ΤΔΒΚ ουδέποτε ήταν προϊόν επιθυμίας για κέρδος. Εμείς επιθυμούμε ένα νησί στο οποίο οι Τούρκοι της Κύπρου παράγουν, προοδεύουν και αυξάνουν το επίπεδο της ευημερίας τους. [...] Όταν ανορθωθεί ο τουρισμός της ΤΔΒΚ με το άνοιγμα του Βαρωσιού, όταν αυξηθεί η γεωργική παραγωγή στην ΤΔΒΚ μαζί με το έργο άρδευσης και όταν ενισχυθεί η βιομηχανία, θα κερδίσει και ο τουρκικός λαός της βόρειας Κύπρου και η περιοχή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προσπάθειές μας για ίσο και δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών των υδρογονανθράκων. Πάλι με αυτή την αντίληψη στηρίζουμε το να σταθεί στα πόδια της η ΤΔΒΚ με κάθε έννοια».

    Ανατολική Μεσόγειος - Βαρώσι

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία αναζητεί τρόπους συνεργασίας σε όλες τις κρίσεις στην περιοχή και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι υποστήριξε και τα εξής:

    «Ενεργούμε καταβάλλοντας προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με εποικοδομητικό τρόπο μέσω της διπλωματίας. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία κάθε πρωτοβουλία στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σεισμικό ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, που άρχισε καθήκοντα με έκδοση μηνυμάτων NAVTEX, συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο του καθορισμένου προγράμματος. Οι δραστηριότητές μας για υδρογονάνθρακες υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα μέσα στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στο πλαίσιο της αρχής της δικαιοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε και στο εξής με την ίδια αντίληψη».

    Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, στερούμενη μιας αντίληψης περί ειρήνης και δικαιοσύνης, εξέδωσε NAVTEX για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή που διεξήγαγε έρευνες το Ορούτς Ρέις για την περίοδο 25-27 Αυγούστου, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι τέτοιες «προβοκατόρικες ενέργειες» δεν ωφελούν κανέναν και δεν θα τους αναγκάσουν να σταματήσουν τον «δίκαιο αγώνα» τους.

    «Ως ένα έθνος που θέτει πάνω απ' όλα το δίκαιο, δεν θα σφετεριστούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν πρόκειται και να επιτρέψουμε σφετερισμό των δικών μας δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά φαίνεται να προσπαθεί για λύση του Κυπριακού σε αυτή την «ζώνη άνεσης», στην ουσία δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα. «Και εμείς δεν την αφήνουμε ήσυχη σε αυτή την λεγόμενη ζώνη άνεσης», επεσήμανε και ισχυρίστηκε ότι το πιο καλό παράδειγμα γι' αυτό είναι οι προσπάθειες που άρχισε η χώρα του σε «στενή συνεργασία» με την ούτω καλούμενη κυβέρνησης της «ΤΔΒΚ» για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Υποστήριξε ότι αυτό το βήμα θα προκαλέσει σοβαρή κινητικότητα στην οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι η «ΤΔΒΚ» δεν είναι όμηρος του στάτους κβο», κατά την έκφρασή του. Κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να δίδουν τις απαιτούμενες απαντήσεις στο πλαίσιο του δικαίου προς την «προπαγάνδα» που διεξάγει με «αστήρικτους ισχυρισμούς» η ελληνοκυπριακή πλευρά με σκοπό να ξεγελάσει την διεθνή κοινότητα πάνω σε αυτό το θέμα.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αποκεντρωμένη ομοσπονδία θέλει να συζητήσει ο Ντενκτάς – Να ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση το Βαρώσι ως περιοχή συνεργασίας επιχειρηματιών, λέει

    Κάτω από τον τίτλο «Οπωσδήποτε θα κερδίσω», η Havadis (10.09.20) γράφει ότι ο υποψήφιος για τις «επικείμενες προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οπωσδήποτε θα κερδίσει τις «εκλογές» και είπε ότι θα αρχίσουν να γιορτάζουν όταν περάσει στον δεύτερο γύρο. Απαντώντας σε ερωτήσεις ομάδας δημοσιογράφων της εφημερίδας κατά την διάρκεια γεύματος, ο Ντενκτάς σχολίασε τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν με ποσοστό μικρότερο του 10% και είπε ότι αν πλήρωνε και ο ίδιος θα τον έδειχναν με 100%.

    Ερωτηθείς γιατί έθεσε υποψηφιότητα αφού είχε δηλώσει ότι εγκατέλειψε την πολιτική, ο Ντενκτάς σημείωσε ότι η απόφασή του ήταν να κάνει ένα διάλειμμα πέντε ετών και πρόσθεσε:

    «Όλοι είδαν νομίζω ότι δεν θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει η θέση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι ο νότος δεν πρόκειται να προβεί σε διαμοιρασμό μαζί μας με αυτή την έννοια. Εμείς το ξέραμε ούτως ή άλλως, όμως αποδείχθηκε. Επειδή την απέρριψαν δύο φορές στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Επομένως θεωρούσα ότι χρειαζόταν μια αλλαγή πορείας, αλλά παρακολουθούσα και εκείνους που βγήκαν ως υποψήφιοι. Περίμενα ουσιαστικά να δω αν θα βρουν κάποιον τεχνοκράτη γνώστη του Κυπριακού για να στηρίξουν και εγώ να τον ακολουθήσω.

    Είδαμε ότι είναι πάλι ενεργοποιημένη η ίδια αντίληψη που χάλασε τον τετραμερή συνασπισμό. Αυτή την φορά αλλάζει μόνο ο προεδρικός υποψήφιος για να χαλάσει ο διμερής συνασπισμός και να συσταθεί τριμερής συνασπισμός. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν χάλασε την κυβέρνηση να σε υποδείξουμε υποψήφιο και έλα να συστήσουμε κυβέρνηση, είπαν υποδείξτε εμένα υποψήφιο. Κατόπιν τούτου, βλέποντας ότι το κενό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά, η πείρα 30 χρόνων, η πολιτική εμπειρία, η γνώση του Κυπριακού και γνωριμία με το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλα αυτά με πρόσταξαν να βγω [υποψήφιος]. [...]»

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι υπάρχει παρέμβαση στις «εκλογές», ο Ντενκτάς είπε ότι υπάρχει μια «απαίτηση με δύο πλευρές» και πρόσθεσε: «Μια απαίτηση στο θέμα του ποιος πρέπει να εκλεγεί, όχι μόνο για το ποιος δεν θέλουν να εκλεγεί και η επιθυμία πηγαίνει συνεχώς ενώπιον των πολιτών. Αυτή είναι μια απαίτηση σάμπως και εμείς δεν έχουμε μυαλό, γνώμη, εγκέφαλο, επιθυμίες, αισθήματα. Δεν είναι δυνατό να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Όμως, βλέπω ότι και οι άνθρωποί μας δεν εγκρίνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

    Ερωτηθείς γιατί θέλησε να κάνει διάλειμμα από την πολιτική, ο Ντενκτάς είπε ότι δεν ήταν εύκολη γι' αυτόν η περίοδος της θητείας του ως «βουλευτής», κατά την οποία έδιδε έναν καθημερινό αγώνα, ένα «αλληλοφάγωμα», όχι μόνο με την σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία, αλλά με τις προηγούμενες. Πρόσθεσε το εξής: «Γι' αυτό τον λόγο το κόμμα μου συνεχώς αιμορραγούσε. Οι απαιτήσεις των ανθρώπων μας ήταν τελείως αντίθετες πλέον με τους λόγους για τους οποίους είχαμε ξεκινήσει. Έλεγα επίμονα όχι σε αυτό για πολλά χρόνια. Είπα να αποσυρθώ λίγο, δεν μπορώ να πω ναι σε αυτές τις απαιτήσεις άλλωστε. Να έρθει να αναλάβει άλλος φίλος. Και εγώ αφού ξεκουραστώ λίγο να υποβάλω υποψηφιότητα πλέον για την προεδρία της δημοκρατίας την επόμενη περίοδο. [...]»

    Ερωτηθείς τι δρόμο θα ακολουθήσει στο Κυπριακό αν εκλεγεί, ο Ντενκτάς επεσήμανε ότι στο τραπέζι υπάρχει η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στην μια μεριά και στην άλλη το θέμα των εγγυήσεων που τέθηκε ως αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης. «Όσο και να λέμε εμείς ότι τα αποσύραμε, το τραπέζι δεν τα ξεχνά αυτά. Βρίσκονται στο τραπέζι», σημείωσε και πρόσθεσε:

    «Επομένως, αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε στο τραπέζι που θα καθίσουμε είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εμείς λέμε ναι, να το συζητήσουμε αυτό, όμως θέτοντας επί τάπητος τους λόγους που δεν μπορέσαμε να βρούμε μιαν λύση μέχρι σήμερα, να φέρουμε στο τραπέζι με τους συνομιλητές μας όχι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κλπ, το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που εκείνοι έθεσαν και απέσυραν. Αυτό να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Καθώς διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις, έχουμε μιαν μέθοδο αποτελούμενη από τρία σκέλη. Το πρώτο είναι πού συμφωνήσαμε. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα; Χωρίς να περιμένουμε την δημιουργία της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Δεύτερον, υποχρεούμαστε να χρησιμοποιήσουμε το διεθνές δίκαιο χωρίς να εισερχόμαστε στο θέμα του αν θα κερδίσεις ή όχι [...] Να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί και πάλι. Τρίτον, είναι τα μονομερή βήματα. Να δώσουμε ώθηση στον νότο όπως στο άνοιγμα των πυλών. Και έχουμε εναλλακτικές επιλογές. Θα συνεχίσουμε να τις πιέζουμε. Δεν έχουμε πρόθεση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις τους. Και ξέρουμε ότι και εκείνοι δεν έχουν πρόθεση να ικανοποιήσουν τις δικές μας απαιτήσεις. Μήπως δεν θέλω και εγώ να προσπαθήσω γα αναγνώριση της ΤΔΒΚ; Όμως, δεν είναι αρκετός χρόνος μία πενταετία για να πετύχεις έναν τέτοιο στόχο. Γι' αυτό, δική μας έγνοια είναι να θέσουμε πάλι ενώπιον του Αναστασιάδη την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, κάτι που ο ίδιος έθεσε.

    Πιστεύω ότι εδώ και πολύ καιρό δεν έχουμε ένα κοινό στόχο που καθορίσαμε με την Τουρκία. Προχωρούμε με εφήμερες αποφάσεις χωρίς στόχο. Γι αυτό, πρώτα να καθοριστεί εκ μέρους μας ένας κοινός στόχος και μια ευρεία κοινή συναίνεση ανάμεσά μας σε αυτό τον κοινό στόχο και τα βήματα που θα γίνουν».

    Ερωτηθείς για την άποψή του σε σχέση με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, ο ίδιος είχε προτείνει να ανοίξει η πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και υπέβαλε και μία έκθεση πάνω σε αυτό το θέμα τον Ιούλιο του 2017 προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τέσσερις αρχηγούς κομμάτων. Σημειώνοντας ότι τώρα η παρούσα «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το Βαρώσι και κάποιος μάλιστα άρχισε να μοιράζει και σπίτια και περιουσίες, ο Ντενκτάς ανέφερε ότι σε πολλά χωριά που επισκέπτεται τον ρωτούν αν θα δοθούν σπίτια και περιουσίες σε νέους στο Βαρώσι όταν ανοίξει και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

    Ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι μπορεί να ανοίξει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση χωρίς παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία λαμβάνοντας την στήριξη του διεθνούς οργανισμού. Πρόσθεσε ότι μπορούν να συσταθούν συνεταιρισμοί Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών για να καταστεί δυνατή η μετατροπή της πόλης σε εμπορικό κέντρο με ειδικό καθεστώς και να χρησιμοποιηθεί ως ειδική περιοχή για αύξηση της εμπιστοσύνης και της θέλησης για λύση στο Κυπριακό. «Προσπάθεια να ανοίξει με λανθασμένο τρόπο με ενέργειες όπως κάνουν τώρα, σημαίνει να χαθεί εξ ολοκλήρου το Βαρώσι», σημείωσε ο Ντενκτάς ευχόμενος να μην χρησιμοποιείται το θέμα ως αντικείμενο «προεκλογικής» εκμετάλλευσης και να έρθει στην ημερήσια διάταξη μετά τις «εκλογές» για να μπορέσουν να εξηγήσουν και στον κόσμο και στους δικούς τους ανθρώπους τα βήματα που θα κάνουν.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Οκτάι και Τατάρ επιθεωρούν τις εργασίες για επιδιόρθωση του αγωγού μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (10.09.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ θα επισκεφθούν σήμερα το πλοίο που διεξάγει τις εργασίες επιδιόρθωσης του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Μετά την επιθεώρηση των εργασιών αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα αρχίσει να ρέει ξανά νερό προς τα κατεχόμενα, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Τατάρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο πλοίο με στρατιωτικό ελικόπτερο που θα απογειωθεί από το κατεχόμενο Κρηνί και θα συνοδεύεται από τον «υπουργό» γεωργίας και φυσικών πόρων, Ντουρσούν Ογούζ, τον διευθυντή του ούτω καλούμενου γραφείου διαχείρισης υδάτων και άλλους αξιωματούχους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Πρέπει να αναβληθούν οι «εκλογές» υποστηρίζει η Manset

    Η K?br?s Manset (10.09.20) γράφει ότι πρέπει να αναβληθούν οι «προεδρικές εκλογές» που είναι προγραμματισμένες για τις 11 Οκτωβρίου 2020 στα κατεχόμενα. Στο σημερινό της κύριο άρθρο η εφημερίδα υποστηρίζει και τα εξής: «Πρέπει να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές, διότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα περνά έκτακτους καιρούς. Πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές εξασφαλίζοντας κοινωνική συναίνεση. Όλοι οι συμμέτοχοι, η κυβέρνηση που κατέχει την εξουσία του κράτους και η αντιπολίτευση που είναι απέναντί της, δεν πρέπει να σκέφτονται τίποτε άλλο εκτός από τον αγώνα με τον Covid-19, μόνο για την υγεία και την ασφάλεια του λαού [...]».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Ο Ακιντζί των Ελληνοκυπρίων»: Δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο αναφέρονται σε συνεντεύξεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη με στόχο να πλήξουν την υποψηφιότητα του

    Η Yenisafak (10.09.20) κάτω από τον τίτλο: «Ο Ακιντζί των Ελληνοκυπρίων: Η προεκλογική του εκστρατεία βασίζεται στην εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία», δημοσιεύει αποσπάσματα από διάφορες συνεντεύξεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποψήφιου για τις «προεδρικές εκλογές» που προγραμματίζεται να γίνουν στα κατεχόμενα στις 11 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί προβαίνει σε συχνές δηλώσεις ενάντια στην Τουρκία.

    «Ο Ακιντζί, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία μπορεί να απορροφήσει την ΤΔΒΚ, τώρα έκανε ένα άσχημο σχόλιο λέγοντας πως η Τουρκία θα επέμβει στις εκλογές», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ακιντζί στο Euronews, όπου είχε δηλώσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία επεμβαίνει στις εκλογές στα κατεχόμενα.

    O Ακιντζί είχε αναφέρει, όπως τονίζει η εφημερίδα, ότι οι Τουρκοκύπριοι σέβονται την δημοκρατία στην Τουρκία, τον τουρκικό λαό και τις αποφάσεις που λαμβάνει και πρόσθεσε ότι επομένως αναμένουν τον ίδιο σεβασμό για την «τουρκοκυπριακή δημοκρατία» και την απόφαση του τουρκοκυπριακού «λαού» . «Αναμένουμε να μην υποπέσει κανείς στο λάθος να πάρει το μέρος κανενός σε μια τέτοια εκλογική πλατφόρμα. Γιατί το λέω αυτό. Διότι υπάρχουν ενδείξεις πάνω σε αυτό το θέμα. Το είπα και μετά την υποβολή της αίτησης για την υποψηφιότητά μου. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει το δικαίωμα, την ικανότητα, την επιδεξιότητα να καθορίσει το μέλλον του με την δική του ελεύθερη και ανεξάρτητη ταυτότητα και θα λάβει την απόφαση που είναι πιο κατάλληλη για τον ίδιο. Επομένως πρέπει να τερματιστεί αμέσως η προσπάθεια μεροληψίας σε αυτά τα θέματα. Υπάρχει προσπάθεια εκ μέρους κάποιων αξιωμάτων εδώ για μεροληψία στις εκλογές. Οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά», είπε.

    Είχε αναφέρει επίσης στην συνέντευξη ότι οι Τουρκοκύπριοι, αφενός δεν θέλουν να ζουν σε καθεστώς μειονότητας των Ελληνοκυπρίων και αφετέρου δεν θέλουν και να απορροφηθούν από την Τουρκία.

    Στην συνέντευξη του στην εφημερίδα "The Guardian" ο Ακιντζί είχε χαρακτηρίσει «τρομερό» το ενδεχόμενο τα κατεχόμενα να προσαρτηθούν από την Τουρκία, όπως έγινε με την περίπτωση της Αλεξανδρέττας. «Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να προστατεύσουν την κοσμική, δημοκρατική και πλουραλιστική τους ταυτότητα. Η σύνδεση της Βόρειας Κύπρου με την Τουρκία θα ήταν τρομερή», είχε δηλώσει.

    Σε άλλη συνέντευξη στην Deutsche Welle και αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ακιντζί είπε πως το σωστό είναι ότι πρέπει να συζητηθεί με τρόπο που θα αρμόζει στο διεθνές δίκαιο, τα ΗΕ και θα συμβάλει προς την λύση, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [02] Ο Ακαρ συζήτησε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Γερμανίδα ομόλογο του

    Το πρακτορείο Ανατολή (10.09.20) μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογο του Άννεγρετ Κραμπ- Καρρενμπάουρε.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν περιφερειακά θέματα καθώς και θέματα ασφάλειας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, ο Ακάρ δήλωσε κατά την συνομιλία ότι η Τουρκία δεν ευνοεί αδιέξοδα αλλά λύσεις που προέρχονται μέσα από διάλογο. Είπε επίσης πως όλες οι χώρες θα πρέπει να προσεγγίζουν τις εξελίξεις «με κοινή λογική και πνεύμα συνεργασίας» και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

    (ΚΣ)

    [03] Σεντόπ: Η Ελλάδα να μην είναι εργαλείο στις φιλοδοξίες άλλων χωρών

    Το πρακτορείο Ανατολή (10.09.20 Ανατολή) γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, κάλεσε την Ελλάδα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Μεσόγειο Θάλασσα.

    Ο Σεντόπ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας από την Σμύρνη για την «98η επέτειο απελευθέρωσης» της πόλης, όπου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήνει άλλες χώρες να την χρησιμοποιούν ως εργαλείο για τα δικά τους συμφέροντα και φιλοδοξίες. Αντίθετα, είπε, η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιεί την κοινή λογική και να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή. Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας, είπε πως δεν έχει να επιδείξει κάποια πρόσφατη στρατιωτική νίκη και είπε ότι η ιστορία «δεν μπορεί να γραφτεί στη βάση επιθυμιών και φιλοδοξιών».

    Είπε ακόμα πως η Τουρκία είναι ανοικτή σε διπλωματικές προσεγγίσεις για να διαπραγματευτεί τα θέματα που αφορούν στην Μεσόγειο, αλλά αν κάποιες άλλες χώρες θέλουν να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους, η Τουρκία έχει την δύναμη να αμυνθεί, αφού, όπως υποστήριξε, είναι πιο δυνατή από ότι ήταν 100 χρόνια πριν.

    «Δεν έχουμε βλέψεις ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους ή σε μια σταγόνα νερού κανενός αλλά δεν θα επιτρέψουμε να έχει κανείς βλέψεις [...] στην Γαλάζια Πατρίδα μας. [...] Ως Τουρκία ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο νομικά, είμαστε έτοιμοι πάντα να συζητήσουμε κάθε θέμα μέσω της διπλωματίας και μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά θα ήθελα να πω πως η Τουρκία είναι ικανή να δώσει το μάθημα τους σε εκείνους που επιχειρούν κάνοντας το δικό τους να δώσουν μάθημα στην Τουρκία με άλλο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    (ΚΣ)

    [04] Στα 1,673 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 55 οι νεκροί-Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνει ο Κοτζά

    Σύμφωνα με την Yenisafak (09.09.20 ), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,673 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 111,193 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 55 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 943.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 284.943 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,837. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 254,188.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 8.105.222διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,181 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,4%.

    Εξάλλου, η Yenisafak (10.09.20) σημειώνει επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί, τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ειδικότερα στην επαρχία Βαν της Τουρκίας όπου ο αριθμός των περιπτώσεων διπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα. Σημείωσε επίσης πως και στην κεντρική και ανατολική Ανατολία σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές όπως στο Ντιγιάρμπακίρ, στο Σιρνάκ και στο Σιιρτ, υπήρξε πτώση της τάξης του 30%, είπε.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 10 September 2020 - 14:38:16 UTC